Selasa, 31 Mei 2011

Horny Bastard yang Gila Seks Menyamar Jadi Doctor.

Assalamualaikum


Hello horny girls and good boys sekalian.

Pernah tak korang (girls) dapat call dari mana-mana lelaki yang bercakap berkaitan dengan seks? Yeah, phone sex. Macam tu lah juga dengan lelaki. Pernah tak korang dapat any call dari girl dan bercakap bab seks dan lucah all the time? Tak pernah kan? Yeah, aku tau lelaki baik. Mana layan phone sex phone sex ni.

But, entry ni aku bukan nak cakap pasal cara untuk layan phone sex atau pun apa itu phone sex. Tapi di entry ni, aku nak bagi tahu sikit kat korang tentang seorang mamat yang gila seks yang kesunyian.

Well yeah, lelaki mudah horny bila kesunyian. Eh, wait, rasanya bila-bila masa pun lelaki mudah horny. HAHA.

Okay serious, beberapa hari lepas, aku ada dapat email dari seorang awek ni, dia ada cakap macam mana dia hampir kena tipu dengan lelaki yang gila seks.

Nak baca emailnya? Silakan.


Semalam saya ada terima emel dari adik saya. Emergency dan dia suruh saya call satu doktor ni yang mendakwa saya ada masalah kesihatan sikit yang based on laporan medical check up saya.

Doktor tu beria-ria telefon rumah saya kat kampung asking my mom to ask me to call him immediately. My mom yang memang sangat risau tentang hal ni. My mom agak risau sebab saya memang sakit few weeks ago dan memang ada buat blood test plus xray test baru-baru ini. So maybe itu yang dier risau sangat tu.

So, i called the doctor as requested, though I really didn't believe it sebab first; Saya study kat Scotland dah tahun ke tiga dah. Then, bila masa plak nak ade medical check up dari Hospiatal Besar Kuala Terengganu (and hospital tu dah tukar name dah sekarang HSNZ). Lagi satu, I already knew my test results, so tak de kerjanya doctor sini nak rahsia-rahsia plak kalau ade ape-apa yang penting.


Tapi takpelah, since my family kat sane risau sangat, i made that phone call, despite its almost 4 in the morning kat sini.

Me : Ini berdasarkan medical check up saye yg mane ye?

Doktor: Erm, yang sblm cik masuk U.

Me: Dah lama tu... Apesal plak tibe-tiba baru sekarang keluar result?

Doktor: Memang kadang-kadang dia akan makan masa sikit. Biasalah tu. Cik kene percaye doktor, doktor nk tolong cik ni. Kan tadi doktor dah jelaskan kat emak cik. Ade tak dapat call dari emak cik? Die dah ckp kan?

Me: Err... yelah...err, so ape masalah nyer?

Doctor : Ada rase sakit dada tak sebelum2 ni?

Me: huh? err..ade kot..semput2 skit...

And then, perbualan tu berlanjutan kepada soalan pasal sakit kat bahagian lain kat badan. Dan dia juga tanya about period cycle. Sya jawab malas-malas sebab ngantuk and rase tak bleh blah gile soklan-soalan macam tuh.
 
So I asked him ape kate kite jumpe kat hospital je, tunggu saye balik malaysia nanti je, terus dier cakap tak boleh sebab dier tengah nak siapkan report tu sekarang jugak.

Then bermulalah moment paling ridiculous bile dier suh baring sebab nk buat ujian pernafasan. Siap demo kan dulu care-care nafas, kuat gile (Bunyi moans + orgasm). At the moment, sorrylah, but I immediately teringat satu scene kat dlm movie The Roomates. So mmg tak boleh follow langsung benda dia suruh tu. Plus, canggih gile tecknology kat Malaysia sekarang, boleh detect cancer and sakit dalaman guna phone je. Gila.

Jadi kami mula berargue, mane mungkin result dari Kota Bharu yang beberapa tahun lepas kuar kat Kuala Terengganu. Then, die tembelang lagi cakap die doktor pakar bahagiann pantai timur. Jadi semua report org bagi kat dier. Then, dia ckp makmal result kadang-kadang mmg ambik mase, nak-nak cancer ni sebab cancer makan mase nak detect. So I tell him I made a medical check up kat sini last week, result dier okay je. Die temberang lagi pusing-pusing ayat. Cakap macam-macam like, "Doktor ni nak tolong awak, kalau sakit nanti mulalah salahkan doktor tak bgtahu awal2" (WTH GILERRRR!!)

Then, tibe-tiba dh habis argue, dier nk continue lagi dgn pemeriksaan via phone dier tuh, and asked me, skrg tgh pakai baju ape? baju tshirt ke baju kurung? And I was like WTF and I letak telefon tu, and trus google name dier.

"Dr Haji Abdullah dari Hospital Kuala Terengganu"


Okay, bila google nama di atas, kita sambung pula ke blog awek ni. Awek ni juga dapat call dari mamat gila seks yang guna modus operandi yang hampir sama.


6.00 petang : I perasan 1 panggilan dari kampung halaman. Terus call balik tanya hal apa. Mak su bagitahu ada Dr. call pasal medical chek up i ada problem kat ujian air kencing. Mak su bagi no Dr. terus i call itu dr. Dr. Haji Abdullah dari hospital Kuala terengganu.

Dr. tu pulak busy ada kerja suruh i call pukul 8.30 mlm dan topup banyak sebab dia nak cerita kat i pasal i ada problem kat bahagian vagina. Dr. tu cakap UUM detect ada masalah kat air kencing aku dan send report kat Hospital Kuala Terengganu dan Dr. tu yang ambil kes aku sekarang.

Lepas berbuka puasa teruja nak tahu what is the problem with my urine test.

8.35, I call the Dr. dan dia mulakan sesi soal jawab dengan i.

Dr. : awak ada sakit kat bahagian dada tak sebelum ni?

Shazika : ada lah sikit-sikit kot. (nervesss)

Dr. : masa period ada rasa sakit tak?

Shazika : Ada lah senggugut kan. normal ah tu pompuan sakit time period. Betul ke air kencing tu saya punyer? Entah-ntah tukar ngan orang lain sebab time tu buat ujian secara berjemaah.

Dr. : Iye lah awak punyer. Awak ada masalah sikit sekarang kat bahagian vagina.

shazika : HUH..!!! ...terkejut ah aku selama ni aku rasa aku sihat tiba-tiba dapat berita sakit bahagian pompuan. YA ALLAH..!!

Dr : Awak jangan risau. Tak teruk sangat. Sekarang ni awak baring.

Shazika : A'ah baring (tak baring pon sebenarnya)

Dr : Sekarang tarik nafas panjang-panjang. Lepas.

Shazika : Hmmmmmmmm ahhhhhhhh.

Dr : Kuat lagi.

Shazika : Hmmmmmmmmm Ahhhhh!!!!! ni kenapa kena tarik nafas ni? saya tak perlu pergi buat appoinment ngan dr. ke? Tak perlu pergi klinik ke?

Dr : Awak tarik nafas ni sebab nak tengok nafas kamu berkaitan ngan penyakit ni. Kita nak masukkan dalam sistem.

Shazika : Ooooooo

Dr : Ok tarik nafas dalammmm lagi

Shazika: hmmmmmm....erkkkk

Dr: Eh..kejap ye. ada panggilan masuk. nanti awak call Dr. pukul 9.30 yek

!!! Pehal Dr. ni aku tak sempat nak hembus nafas tiba-tiba stop tengah jalan. dah ah examine aku melalui fon jek. hebat giler sistem yang Dr. ni guna

So, aku bincang ah ngan member-member aku pasal penyakit ni. biar betul Dr. ni rawat melalui fon jek. KONFIUSSS...!

9.40 mlm: aku kol balik. dalam room aku ada fatin, chacha, zahara and chah. pasang loudspeaker

Shazika: ha Dr. macamana ni?

Dr : Maaf ye ganggu malam-malam gini. sekarang ni awak ada kat mana?

Shazika : saya ada kat hostel lah dalam bilik

Dr : ok. sekarang awak try baring dan tarik nafas dalam-dalam hembus kuat-kuat

Shazika : *Bisik* Zahara ko tolong buatkan

Zahara : hmmmmmmmm haaaahhhhhhhh..!!

Dr : Ok buat lagi

Shazika : bisik. fatin, ko pulak

Fatin: hmmmmmmm ahhhhhh..!!

Dr : sekarang bukak coli. taik nafas dalam-dalam sambil goncangkan payu dara

Shazika and da geng: wtf..!! (Actually, aku tergelak. Haha. Comel betul doctor ni)


Shazika : Ni kenapa kena bukak coli pulak ni. apa kaitan payu dara dengan vagina?

Dr : oh. sebab nak hancurkan lemak kat bahagian payu dara bagi ketulan kat vagina jatuh bila awak kencing esok

Shazika: Mana saya tahu nak periksa diri sendiri. senang cerita saya pergi chek kat HUKM dekat je ngan saya.

Dr : Eh tak payah. hal kecil jek. sekarang try buat. Dr nak tolong kamu ni

Shazika: ye lah
 
Dr : Buat apa Dr suruh

zahara : hhhmmmmmmm haaaahhhhhh

Dr : Eh. kenapa bising-bising tu. siapa ada dekat awak sekarang?

Member-member aku bising gelak-gelak

Dr : ada orang tak dekat awak tak sekarang. awak buat betol-betol tak ni?!

Shazika : ada roomate ngan kawan-kawan lah

Dr : try cari bilik kosong sebab awak nak kena buat pemeriksaan sendiri

Shazika: tak ada bilik kosong lah. jap saya try cari

Setelah bincang ngan member kami sepakat suruh chacha jadi warden tanya hal penyakit aku yang sebenarnya. konfiussss babe.

Chacha: helo. saya warden pelajar yang ada masalah kesihatan tadi. boleh saya tahu apa sebenar penyakit dia sebab dia datang mengadu kat saya nak mintak cuti balik pergi buat medical check up. kalau ada problem pelajar ni kena tahan tak boleh teruskan pengajian

Dr : Warden? dia ni ada masalah dengan vagina dan masalah peranakan..bla bla bla.........

Kami detect gagap jugak ah Dr ni cakap

Dr: Boleh saya bercakap ngan dia sendiri:

Shazika : ye saya

Dr : ok boleh kita teruskan

Shazika : Sekarang saya kat bilik warden ni. nanti sya call lain

Dr : ok. nanti call dr balik yek

Seee? Korang nampak tak apa yang aku nampak? Ya, aku tahu apa yang korang nampak. Korang nampak...
  1. 'Doktor' tu stim. Tapi dia tak tahu nak buat macam mana.
  2. So, dia curi maklumat awek-awek di klinik / hospital.
  3. Dia call family terlebih dahulu untuk kasi nampak real
  4. Buat-buat nampak serious dengan bahasa english - nya.
  5. Gunakan ayat maut "Doktor ni nak tolong awak" bila mangsa tak nak bagi kerja sama.
  6. Kalau korang menolak, dia akan putar-putar belitkan ayat. 
  7. Perdayakan awek untuk buka baju.
  8. Dia akan suruh awek tu buat benda mengarut seperti buat bunyi-bunyi macam moans (Bunyi girl sedang buat seks) dan orgasm (bunyi girl capai klimax).

Heh, benda-benda macam ni laju je korang nampak.

Well, please lah. Pergi jumpa bomoh palsu, then bomoh tu suruh tanggal baju and ajak buat seks dengan alasan nak hilangkan penyakit? Duh, obviously, itu namanya horny-bastard-fake-bomoh. Well bila dah maju, bomoh palsu naik pangkat jadi Doktor palsu. Dr tu suruh buat benda-benda pelik, korang layan kan je? Come on, cari some common sense.

Jadilah seperti dua girl di atas. Sure ramai tak akan tertipu.


Isnin, 30 Mei 2011

Blogger : Sebelum vs Selepas Menjadi Famous dan Popular.

Assalamualaikum


Hellow humanity.

Kalau korang perasan, sejak tahun lepas bilangan blogger-blogger baru banyak gila kan. Dan yang bestnya, even banyak blog-blog yang wujud, ada juga lah segelintir blog yang memang best untuk di baca. Even tak banyak tapi still ada blog yang kalau baca je, mesti angguk-angguk tanda setuju. Dan bagi blog-blog baru ni,  tak mustahil diaorang akan jadi famous selepas beberapa bulan.

Dan once seseorang blogger tu berubah dari blogger amateur kepada blogger 'professional' yang aktif berbelog, surely diaorang akan berubah dari segi penulisan, penyampaian dan feedback. Well, itu lah topik yang aku akan tulis di entry kali ni which is beza bila seseorang blogger tu berubah dari biasa-biasa kepada famous.


Perh, hari ni tambah 50 followers je?
Kalau korang ingat, masa mula-mula korang buat blog dulu, then selepas seminggu ada 10 orang followers sure korang excited gila kan. Tapi sekarang, bila ada 20 followers baru setiap hari pun rasa macam tak kisah je. Iyelah bila agak lama berblog, followers pun dah ramai rasa macam 50 followers baru tu kecik je. Uh, tak bersyukur langsung. *Terasa*

Well, kalau di fikir-fikikan balik, followers tu sebenarnya penting juga. Sebab bila diaorang follow blog korang dengan tujuan nak follow up on your latest post maka secara tak langsung korang akan ada regular readers. Dengan kata lain, asal korang update je blog, confirm-confirm akan ada yang baca. Tapi kalau yang dah follow sebab kena paksa tu, baik tak payah.


Malas / Tak ada idea nak comment dan reply comment.


Ini adalah masalah yang most of blogger yang banyak orang comment hadapi. Masa mula-mula buat blog, excited gila bila ada orang comment. Kalau dulu ada comment lebih dari 5 pun excited habis. Tapi bila blog dah ada beribu followers, bilangan komen pun mungkin lebih dari 30 in average. But then bila dah cecah lebih dari 30, sure tak akan puas. Sure nak orang lagi banyak comment.

First, masalah yang selalu di hadapi oleh blogger adalah Blogspot tak ada function direct reply seperti Wordpress which means agak susah nak reply setiap comment. Bila nak reply, kena scroll satu-satu then comment. Masalah kedua adalah too much comments yang sama dan simple. Maksud aku, kalau aku dapat comment yang terlampau simple, aku tak tahu nak reply apa. Dan bila dapat comment macam ni, sure akan terasa serba salah. Perlu ke aku reply "Oh, okay" atau "Thank you" kat semua orang? Apa pun, thanks sebab sudi comment di blog aku even aku jarang reply semua komen. Dan yang penting, aku suka bila orang comment blog. Itu maksudnya pembaca teruja dengan apa yang aku tulis lalu comment. Even aku tak reply comment, aku baca setiap comment korang di blog aku. Baca setiap comment tu penting. Kadang-kadang di situ lah akan datang idea untuk berblog.

Apa yang aku perasan, biasanya bilangan comment adalah 5%-9% dari jumlah followers sesebuah blog. 


Hate anonymous. Love anonymous.


Masa tak famous, bila ada je anonymous jahat datang kacau, terus gelabah sambil nangis-nangis nak private or delete blog. Tapi bila dah famous, ada influence, banyak followers dan terkenal; bila ada anonymous yang buat kacau je, terus serang balas. Tak nak kalah, nak gak kenakan balik anonymous tu dengan buat entry khas untuk serang balas point yang di keluarkan oleh anonymous.

Then kalau malas nak layan anonymous, just delete comment dia dan buat tak tahu. Sure tak ada masalah. Tapi puas hati beb kalau boleh kenakan balik anonymous yang buat onar di blog. Lagi puas hati kalau boleh kenakan anonymous yang buat kacau di blog. Rasa puas je.


What the fuuu is blog walking?


Masa mula-mula cipta blog, kalau dah siap satu blog post tu, terus copy link dan buat blog walking. Jumpa je blog yang ada banyak followers, terus cari chat box. Tak ada chatbox, terus blah. Then bila jumpa chat box, terus comment

"Nice entry, baca entry saya ya [Link]". 

Then selepas tu, lepak kat blog lain sambil buat benda sama.

Well, ini adalah perkara normal. Masa mula-mula aku buat blog ni dulu, aku pun macam tu la jugak. Tapi tak ada lah sampai pergi ke blog orang semata-mata nak post link kita kat chatbox dan tak tengok langsung entry dia. Well, kadang-kadang kita kena iklas dan jangan menipu. Kadang-kadang, bila kita jujur tu la orang akan tertarik. Contohnya, kalau kat comment section blog korang adalah orang post

"Weh baca blog aku [Link]"
Korang akan tertarik tak? No way. Nampak sangat dia komen semata-mata nak promote blog dia. Dan kan best kalau dia tulis

"Weh, aku ada buat entry reply / sama dengan entry kau ni. Cer try tengok [Link]"

Sure menarik kan? Even kalau pembaca lain yang baca pun sure akan nak check out your blog kan? Tapi jangan la menipu. Korang claim korang ada buat entry reply. Tapi tengok-tengok semua entry korang tu merapu sure la orang akan banned blog korang. Kan? See, jujur tu penting.


Apasal earning hari ni RM30 ringgit je?
Blogger masa mula-mula dulu, tahu Nuffnang je. Nak apply Innity memang macam tak ah. Then bila dah install iklan Nuffnang, sure happy gila sampai setiap hari bukak Nuffnang nak tengok earning. Then selepas dua minggu, ada RM1.00 dan excited habis. Tapi then bila dah makin popular, view setiap hari dah lebih 10 ribu, Nuffnang tu awal-awal korang kirim salam bye-bye. Terus pergi ke Innity. Well, Nuffnang not bad sebenarnya. Earning pun banyak. Tu belum kira dengan bonusnya. Tapi, Nuffnang hanya untung kepada blogger yang dah dapat Buffered Earning. Once korang dah dapat BE, memang mudah ah nak dapatkan hasil yang tinggi. Tapi kalau dah tak ada BE, nangis ah. As for Innity, once korang dah diterima oleh Innty, confirm-confirm korang dah dapat 'Buffered Earning'.

Well, benda ni terjadi kat kita semua. Masa dulu-dulu, satu benda yang kecil amat meng-happy-kan kita. Tapi bila ianya dah jadi satu kebiasaan, kita mula merungut.


Actually, hampir semua yang aku tulis di atas adalah berkaitan dengan aku. Aku kalau nak blog walking tu macam malas gila. Maksud aku, spending dua jam hanya untuk baca blog orang tu adalah mustahil. Tapi kalau online facebook then nampak ada orang like blog link yang best-best, memang aku baca lah juga. Dan most of the time, aku hanya baca dan like sekali sekala. Nak comment tu cam jarang yang amat. HAHA. Sebab tu la kadang-kadang aku respect gak dengan Cik Epal. Walau pun dengar cerita ramai haters, tapi dia rajin je blog walking, baca dan comment blog orang.

Seriously lah kan, kadang-kadang rasa macam aku ni tak bersyukur je. Dapat earning rendah aku complain sedangkan orang lain siap tak dapat earning pun. Macam orang kata, bersyukur tu kadang-kadang lagi susah dari bersabar.



Jumaat, 27 Mei 2011

There Is No More Stock for Maxis Hot Ticket?

Assalamualaikum


First of all, aku nak cakap tentang Maxis Hot Ticket. Beberapa hari lepas, aku pusing hampir satu kuantan untuk cari Hot Ticket tapi satu pun tak ada. Bila aku tanya je, diaorang kata "Maxis Hot Ticket dah tak di jual. Tak ada stock." Stock baru hanya ada yang RM15 ke atas kot tu pun mungkin akan ada bulan 6.

Dan bila aku dengar je, aku rasa down gila. Then bila aku check keywork di blog aku, ada yang search pasal Hotlink Maxis Hot Ticket yang dah habis stock tu. Aku rasa, masa aku tulis kelebihan hot ticket di Entry ini, ramai yang kata Hot Ticket tu mahal. Tapi the fact is, Hotlink Maxis Hot Ticket ni murah gila kalau korang tahu korang nak guna untuk apa. Sebabnya, ramai tak tahu yang Hot Ticket pelbagai jenis.

Antara jenis-jenis Maxis Hot Ticket adalah
  1. Hot Ticket Talk and Text (Kelebihan bagi call dan text semua jenis nombor)
  2. Hot Ticket for Young at Heart ( Texting - SMS) 
  3. Hot Ticket for IDD (Call nombor Bangladesh / Philippine) 
  4. Hot ticket untuk Internet. (24 Hours internet access - Phone and laptop )
  5. Other Hot Ticket (Celebration - Special : Chinese New Year etc)

Dan my favorite Hot Ticket adalah Hot Ticket untuk Internet. Sebabnya, bila aku nak balik kampung, aku still boleh online guna handphone. Aku bawak handphone, bawak laptop then online. Yup, aku boleh gunakan HTC Desire S ni sebagai wireless modem. Cool gila. Tapi sayangnya semua Hot Ticket ni dah tak ada stock termasuklah yang Internet punya.

Then bila aku tanya tanya tanya tanya lagi abang-abang di kedai topup, diaorang kata Hot Ticket ni hanya menguntungkan kepada pengguna dan sedikit merugikan kepada Maxis. Sebab tu lah Maxis hentikan pengeluaran Hot Ticket. Aku tak tahu betul atau tak, tapi yeah, siapa yang dah guna Hot Ticket memang rasa menguntungkan.


Dan yang ke dua, pagi tadi, aku bukak HTC Desire S yang dipinjamkan oleh Maxis. Then aku perasan ada satu email. Bila aku baca-baca, baru lah aku perasan yang this HTC Desire S sekarang ni adalah milik penuh aku. Yes, hari tu Maxis kasi aku pinjam this HTC Desire S untuk buat review sebabtu lah wujudnya 6 post untuk Review HTC Desire S. Well, rasanya berbaloi luangkan banyak masa untuk review this phone.

Kalau korang teringin nak pakai handphone / tablet macam Ipad mahal dengan percuma, apa yang korang perlu buat adalah register di Maxis10 Reviewer Programme. Dan kalau korang bernasib baik, korang akan terpilih. Biasanya, hanya 10 orang je yang terpilih. Antara handphone dan tablet yang dah di bagi oleh Maxis adalah Nexus S, Ipad, Nokia, Samsung Galaxy S dan macam-macam lagi. Dan yang terbaru adalah HTC Flyer.

Well, aku agak down bila dapat tahu dah tak ada Maxis Hot Ticket for Internet, tapi agak happy sebab dapat smartphone free. Rezeki tak di duga beb.



Khamis, 26 Mei 2011

Random Talk : True Story

Assalamualaikum


Aku ingat lagi masa aku di sekolah menengah dulu. Setiap hari aku berulang alik ke rumah aku dengan berjalan kaki. Well, aku berjalan kaki bukan sebab rumah aku dekat, tapi sebab... sebab aku suka berjalan kaki. Ingat senang ke nak cari lelaki yang suka berjalan kaki seperti aku? Dan aku dengar cerita, lelaki yang suka berjalan kaki tu romantik orangnya.

Dan on the way ke rumah aku, aku akan melalui sebuah jalan yang kecil di celah rumah orang. Masa aku lalu tu, aku teringatkan sebuat tragedi masa aku muda-muda dulu which is semasa aku di tadika. You know what, kan laluan kat celah rumah orang tu kecil. Disebabkan kecil, aku tak nampak apa di laluan yang aku akan lalu. Dan pada suatu hari, masa tengah lalu tu ada seekor lembu tengah makan-makan di sebalik rumah yang aku lalu tu. Dan masa aku mula-mula nak lalu tu, lembu tu buat bunyi “moooo” or “boooorhhh” or or or whatever lah the bunyi lembu is. Masalahnya, aku tak tahu itu bunyi lembu. Dan sangkaan aku? Itu bunyi harimau.

Yeah. Ya, bila aku terkejut sebab bunyi harimau tu, aku terus kaku tak bergerak. Iye lah mana tau kot-kot harimau tu ada kat belakang aku kan? So, kalau aku tak bergerak mungkin dia tak akan perasan aku. Ya aku tahu aku bijak. So, masa aku kaku tu, banyak benda yang bermain di fikiran aku. Harimau. Bayangkan anda berumur 4 atau lima tahun yang baru balik dari tadika. Dan ada seekor harimau yang sedang berhadapan dengan anda. Apa yang anda fikir kan? Apa yang terlintas di fikiran anda? Gula-gula? Tora? Jajan? No! Of course korang akan terfikirkan about the future kan? Its all about future. AND I AM TOO YOUNG TO DIE. Bayangkan betapa sedihnya your future wife(s) bila tak dapat kahwin dengan anda. Siapa akan jaga your future wife(s)? What? Some perv jerk yang nak kahwin lebih dari satu yang akan jaga your future wife(s)? Pffff. Dah tak ada lelaki yang setia ke kat dunia ini? Im not gonna allow that. And Im not gonna leave one of my future wives on someone yang aku tak percaya. Termasuklah kepada a handsome cute duda. Yeah Im talking about you Yusry KR*. Leave my Lisa Suribubuhoneybunny alone!
Ehem.

But well, selepas beberapa puluh minit, aku nampak ada seorang abang relax je lalu lepan aku. So, bila aku jenguk-jenguk, rupanya itu adalah seekor lembu. Itu adalah antara peristiwa masa kecil yang aku paling ingat. Dah di ambang maut, siapa yang tak ingat kan? 

Then bila aku masuk semula ke jalan besar yang on the way balik tu, aku ada dengar awek-awek kat tepi jalan yang tengak borak-borak. Dan apa yang menarik perhatian aku bila awek-awek comel tu berkata :

"Awak tahu, lelaki kalau dia sukakan perempuan, dia mesti hafal nombor phone perempuan tu. So, awak patut tanya boyfriend awak tengok dia hafal ke tak no phone awak"

Bila aku dengar ayat dia atas aku pun macam WHAT THE HELL? Mana dia dapat rule tu? Lelaki kalau dia sukakan perempuan, dia akan hafal nombor phone tu? Even kalau lelaki tu setia macam aku pun dia kena hafal no pnone girl yang dia suka tu? So, kalau aku betul-betul suka kat that girl, aku mesti ingat nombor phone dia? Pffff. This is a joke.

Well first of all, aku amat teruk dalam bab mengingat so there is no way aku akan menghafal nombor telephone awek yang aku suka. And secondly, how the hell aku nak ingat berpuluh-puluh nombor awek comel kat luar sana? Kan? Kan? Yeah.

Dan bila sampai rumah, baru lah aku perasan. Kuat berangan memikir juga aku ni ya.

Well, true story. A very-very true story.


Selasa, 24 Mei 2011

Betul Ke Kita Akan Berjaya Kalau Buat Apa Yang Kita Minat? It's All About Tawakkal.

Assalamualaikum


Happy day guys.

Aku now rasa macam tak ada mood nak tulis blog. Lebih-lebih lagi bila dah siapkan entri untuk blog filem aku ni. Aku sekarang ni agak bosan. Bila aku rasa bosan, aku rasa macam nak random talk.

Well, sejak beberapa hari lepas aku rasa macam ada banyak je masalah. Apa yang aku tahu, hampir setiap hari aku tanya "Apa yang akan aku jadi dalam 5 tahun akan datang?". Dan soalan ni kadang-kadang buat aku bosan. Bosan dengan hidup dan bosan dengan diri sendiri.

Then bila bosan tahap rasa tak tenang je, aku teringatkan clip video motivasi yang abang aku bagi kat aku. So memandangkan aku tak tahu apa nak buat, aku tengok lah clip video ceramah motivasi yang di berikan oleh Dr Asri.  Dan first video yang aku tengok adalah pasal tawakkal. Dan selepas aku tengok video tu, entah kenapa aku teringatkan pasal tempat aku praktikal dulu.

Masa aku praktikal di kilang minyak + pelekat dulu, aku mula perasan something. Aku perasan someting bila aku tengok sekeliling. Aku tengok bagaimana pekerja-pekerja lepasan degree yang bekerja berhempas pulas bangun awal-awal pagi, kerja hampir non stop dalam keadaan yang panas bersama stress dengan orang atasan then balik kerja pukul 5.30 petang. Yeah, lebih 8 jam bekerja bangun pukul 6 pagi, balik pukul 5.30 petang. Dan kadang-kadang overtime sampai pukul 10 malam. Balik rumah then tidur. Esok pagi pula ulang balik rutin yang sama.


Bayangkan anda buat macam tu 6 hari seminggu untuk 10 tahun (atau lebih) dalam hidup anda. Well, masa aku perasan benda ni. Aku perasan yang "Ini bukan apa yang aku nak. Aku tak nak kerja macam tu. Aku tak nak hidup macam tu". Tapi aku sukakan duit (siapa tak suka). So, apa yang boleh aku buat? Nothing selain berfikir.

So, bila aku dah perasan benda ni. Aku terus berfikir. Ya, aku nak buat apa yang aku minat. Aku tak nak jadi zombie yang kerja macam tak ada life. Apa guna hidup kalau buat benda yang kita tak minat dan kita tak suka? Dan apa benda yang aku minat? Blog. Nampaknya, aku kena admit yang aku amat sukakan blog. I hate popularity but I do love blog. Aku suka menulis dan sedar-sedar, aku dah ada 10000 followers. Aku tak kejar followers, tapi aku just buat apa yang aku minat which is menulis dan entah macam mana, ramai yang suka (Of course ada yang tak suka). Well, mungkin betul apa yang dikata dalam movie 3 Idiots. Kita buat apa yang kita minat, dan kejayaan akan kejar kita dari belakang.
 
Yes, duit boleh buat aku bahagia. Well, adakah salah bila aku kata duit boleh buat aku happy? No. Sebab lain orang, lain benda yang dia suka. And again, masa aku praktikal, ada seorang budak lelaki. Badan agak tough. Dia baru je habis SPM. So aku tanya dia, apa course yang dia nak sambung nanti. Dan dia cakap, dia nak ambil course perguruan untuk jadi guru tadika. Dan aku pun macam... WHAT? Tadika? Guru Tadika?

Tapi bila di fikir-fikirkan balik, apa salahnya? Kalau dah jadi guru tadika boleh buat dia happy, tak ada masalah. Ingat jadi guru tadika tu tak kaya ke? Tengok lah tadika yang kat bandar yang private punya. Gila ah mahal. Tapi dia bukan kerja duit. Dia cuma kejar apa yang dia minat. As for me. Aku suka blog. Eh bukan. Aku tak suka blog. Aku suka menulis. Dan aku menulis di blog.

Persoalannya, boleh ke kita hidup berjaya hanya buat apa yang kita minat?

Well, soalan di atas telah di jawab bila aku tengok video Dr Asri. Korang boleh tengok video tu kat bawah.


Tak ada siapa boleh menjangka apa yang akan berlaku pada esok hari dengan tepat. Cuba korang fikir balik. Berapa kali korang rasa yang korang ada masalah yang amat besar dan korang kata "I am a dead meat". Tapi akhirnya, masalah tu settle dengan mudah. Pernah tak korang terfikir yang korang tak akan keluar dari masalah yang sedang korang alami. Tapi sedar-sedar, korang dah jauh tinggalkan masalah tu dengan cara yang amat korang tak sangka.

Kalau di fikir-fikirkan balik rasanya dah beratus kali aku dah cakap "Oh God, ni la ujian paling berat yang Kau pernah bagi" Tapi dengan tiba-tiba je masalah tu settle. Dan bila masalah tu settle, aku terus lupa yang aku pernah cakap macam tu.

Why? Sebab Allah is always with you.



So yeah, bila korang dalam masalah, benda yang korang kena buat adalah berusaha sekuat mungkin. Then, tawakkal. Tawakkal adalah benda yang amat ajaib. Once korang dah cecah satu point dalam tawakkal, korang akan rasa happy dan tenang gila sebab korang automatiknya tahu semua masalah korang akan settle dan apa yang korang nak, korang akan dapat. So yeah, teruskan berusaha, survive this hell dan bertawakkal.

Dan, kalau ada orang kata korang tak boleh berjaya, korang hanya perlu ignore dia sebab bukan dia yang bagi rezeki. Tapi most of the time, itu lah yang kita nampak. Kita mudah down bila ada mangkuk datang dan kata "Mengarut ah. Kau sure tak akan boleh berjaya kalau buat macam ni". Actually, I hate mangkuk spesis macam ni. Dia bukannya nak bagi galakkan, tapi nak buat down adalah. Dan, kalau korang perasan, usahawan yang berjaya pada asalnya, semua orang tak setuju dengan apa yang dia buat. Dia buat tu, orang kata dia tak akan berjaya. Dia buat ni, orang kata dia akan gagal. So, kalau ada orang yang macam ni yang halang korang untuk berjaya, korang hanya pergi pergi dekat dia dan cakap "Shut up, bitch. F U".

As for me, aku tak tahu apa yang aku akan jadi beberapa tahu akan datang. Aku tak tahu samaada aku boleh habiskan study atau pun tak. Aku tak tahu apa aku akan kerja. Aku tak tahu macam mana aku akan hidup. Aku tak tahu berapa banyak wife aku ada. Tapi aku amat-amat positif yang aku akan berjaya dalam hidup aku. Well, setiap orang akan berjaya dalam hidup dia. It is all just the matter of time.

So, good luck with your life guys.



Cara Nak Tahu Lelaki Betul-Betul Sukakan Perempuan (Serious)

Assalamualaikum


Hello overemo girls and steady boys.

Well, kalau di fikir-fikirkan balik, dah lama aku tak mengata perempuan kan. Aku ingat lagi dulu-dulu bila aku berhenti mengata perempuan, ada seorang awek pernah tanya:

"Kenapa Mr K dah tak mengutuk perempuan macam dulu? Bosan lah"

Bila aku dapat soalan seperti di atas, aku mengerutkan dahiku yang licin sambil menyelak rambut yang ikal tanpa kelemumur dan berkata "What the hell yang you guys nak sebenarnya ni?"

Then selepas tu baru aku realized yang perempuan ni suka bila kena sound direct-direct. Bila dah kena sound, buat-buat marah. Tapi follow juga belog ni. Cakap ah suka bila kena sound. Kan senang. ;)

Dan memandangkan aku asyik mengata perempuan dengan jujur, maka ramai lah awek-awek comel datang ke blog dan follow blog aku. So, boleh kata hampir 90% followers blog aku adalah perempuan. Dan korang tahu lah perempuan ni. Sikit-sikit nak eww-eww. Sikit-sikit nak eww eww. Mengada-ngada betul. Nasib baik comel.

Dan korang ingat lagi tak pasal post bergambar di bawah?



Rujuk entri ini.

Well, kesian betul kan bila aku tengok ramai awek-awek comel di luar sana asyik kena dump dengan lelaki penipu. Berkali-kali kena dump. Sebab tu lah aku tak support couple-couple ni. Aku tak pernah kata couple ni haram atau apa. Cuma, jangan couple dengan lelaki yang korang baru jumpa beberapa bulan. Sebab korang sure end up dengan heartbroken.

Apa pun gadis comel sekalian. Jangan risau kalau balak korang tinggalkan korang. Lagi pun, Abang K kan ada. Abang K baik tau. Baik dan setia. Setia pada yang empat. Atau mungkin lima.

So, memandangkan Abang K hari ni baik hati. Abang K nak bagi tahu sikit lah apa yang lelaki akan buat bila dia betul-betul suka kat perempuan tersebut.

Dengan kata lain, lelaki tu suka kat korang kalau...


Perangai dia berubah bila bersama dengan korang. 
Pernah tak korang jumpa lelaki yang garang gila. Bila lepak dengan member, pakai baju stock mat rempit ah koyak rabak. Rambut pulak tak kalah nak style punk je. Tapi bila dengan gadis yang dia sayang, dia jadi lembutttt sangat. Lembut macam bukan setakat pijak semut tak mati tapi pijak gajah pun tak terasa. Suara pun romantik je bila tengah gayut.


Lelaki macam ni memang taste perempuan suka. Ah, tak payah cakap you girls nak lelaki yang muka jambu macam pelakon korea. Bullshit je semua tu. Girls zaman sekarang suka lelaki yang muka jahat. Perangai jahat. Tapi baik. Err i mean, iyalah, lelaki tu pakai baju koyak rabak. Rambut punk. Naik motor RXZ. Baju seluar semua hitam. Tapi tolong nenek tua lintas jalan. Perh, confirm cair perempuan tengok.


Dia marah gila-gila, tapi bila korang pujuk, mudah je dia hilang marah.
Lelaki memang sukakan benda-benda cantik. Benda-benda cantik seperti.... ikan dan seahorse. Dan tak lupa juga perempuan. Lelaki memang sukakan perempuan cantik. Dan comel. Tapi tak guna gak kalau cantik dan comel kalau tak memikat kan? Apa yang aku maksudkan di sini adalah kemampuan seorang perempuan. Ada certain perempuan tu ada muka yang membuatkan lelaki rasa sejuk je bila tengok. Dan ada dertain perempuan yang amat pandai memujuk tanpa menggoda. Dengan kata lain, kalau lelaki tu marah gila-gila then anda la satu-satunya orang yang mampu buat dia sejuk then itu maksudnya dia mungkin ada wink-wink dengan korang.

Sebagai contoh, you girls lah. Korang emo gila. Mungkin emo sebab kena marah, atau sebab kena tinggal dalam mall atau apa-apa je lah. Mesti di saat tu anda inginkan lelaki yang anda sayang untuk pujuk anda kan? Actually bukan ada apa pun. Emo anda tu bila-bila je boleh hilang. Tapi still anda nak lelaki yang anda suka tu pujuk kan?

Mengada-ngada.


Bila lelaki luangkan masa dengan korang. 


Korang tahu tak betapa specialnya korang kalau ada lelaki pause dota semata-mata kerana korang? KORANG TAU TAK? God... seriously korang kena sedar nak-nak bila lelaki tu tengah main DOTA online (Garena). Lelaki kalau dia gilakan dota, dia memang akan utamakan dota. Tapi once dia utamakan korang, maknanya dia utamakan korang dari game? It's a big deal. Duh.

Dan biasanya, kalau lelaki tu suka kat korang, dia akan cuba sebaik mungkin untuk cari masa untuk korang. Tak kira lah situasi apa sekalipun, dia mesti akan ada masa untuk korang ye tak? Paling busuk pun tengah lunch mesti dia boleh text kan? Dan bila dia kata 3 hari straight dia tak ada masa langsung untuk anda, itu maksudnya anda dalam bahaya dan mungkin anda dah membosankan dia.


Bila lelaki tu perasan akan benda-benda yang paling kecil yang korang ada / buat. 
Kadang kadang, lelaki bila dia bergayut (Calling-calling) atau borak-borak dengan awek dia. Si lelaki bukan dengar sangat pun apa yang si perempuan tu cakap. Kadang-kadang lelaki romantik macam aku hanya akan tengok gelagat dia, cara dia bercakap dan sebagainya. Kalau bergayut pula, aku lagi suka dengar dia bebel. Dengar dia ketawa sensorang then ikut dia ketawa bila dia ketawa. Kelakar doe. Kelakar dan comel. Dan sweet.


So, apa yang lelaki akan perasan? Lelaki akan perasan tentang cara dia bercakap. Lelaki akan perasan bila masa biasanya si gadis akan ketawa. Lelaki akan perasan tentang cara si gadis susun ayat. Contohnya bila ada "Tapi" di belakang ayat. Dan most of the time, lelaki akan perasan si gadis punya nada. Actually lelaki romantik macam aku je yang perasan. Biasalah, romantik. Lelaki melayu kan romantik.


Dia mula kenalkan korang dengan famili dan kawan dia.
Ini adalah benda yang amat common. Aku nak cerita pun malas. Tapi bila si lelaki ajak lepak-lepak dengan kawan-kawan dia, tu ada beberapa maksud. First, itu bermaksud dia nak cakap "Oi kawan-kawan, tengok ah sini. Walaupun aku huduh, tapi awek aku comelllll. Tak macam korang. Muka handsome. Tapi awek tak der gak. Dan maksud yang ke dua adalah... Wait, why the hell bila lelaki kenalkan awek dia kat kawan-kawan dia bermaksud lelaki tu serious?

Yes, dia akan kenalkan korang kat kawan-kawan sebab lelaki dan kawan-kawan memang tak boleh di pisahkan. Dan kalau boleh, lelaki nak semua kawan-kawan dia berkawan dengan si awek. So boleh la si lelaki tu keluar dengan awek dia bersama kawan-kawan dia. Dan pada masa yang sama, lelaki tak nak si perempuan tu mengongkong dia dari keluar dengan kawan-kawan lelaki.


Well, korang boleh tanya kawan dia.
Korang boleh menyamar sebagai bekas kawan sekolah bf korang then korang tanya la kawan baik dia. Most of kawan lelaki akan tahu samaada kawan-kawan dia sedang bercouple / playboy atau tak. Tapi lelaki biasanya tak ceritakan siapa awek dia kat kawan-kawan dia even kat kawan rapat dia. Tapi, kawan lelaki sure tau samaada your boy tu dah ada special someone or not, kan? So, korang boleh susun langkah track your boy.


Bila korang lari, lelaki tu akan kejar.


Lelaki mudah bosan. Iya. Kadang-kadang, dia rasa nak main game je memanjang. Dia mungkin akan main PC game sampai ignore awek dia. Tapi once dia habis main that game, dia akan mula tercari-cari awek dia. Then bila awek dia ignore, perh, lagi la si lelaki rasa nak cari. Yup, semakin perempuan lari, semakin kuat lah si lelaki kejar. Well, aku pernah tonton sebuah movie di Diva. Tajuk citer tu adalah Play The Game. Antara quote dalam movie tu adalah

"Love; You either know it when you meet her, or when you lose her." 

So bila si lelaki tu rasa dia kehilangan that girl, dia biasanya akan rasa gelabah. Masa ni lah korang boleh gelak-gelak tengok apa yang dia buat untuk dapatkan you balik. Fun thing yang lelaki biasanya tak boleh buat kat perempuan.



Kalau dia betul-betul suka kat korang, dia akan hormat segala batas.
Hormat yang aku maksudkan di sini adalah pergaulan korang. Tak adanya kalau korang bercouple, si lelaki usap-usap tangan korang sambil bayangkan benda bukan-bukan. Dan tak adanya lelaki tu pandang punggung korang sambil meleleh air liur. Okay fine memang ada. Tapi lelaki macam tu mostly kejar seks semata-mata. Dan kebanyakkan girls adalah bodoh tak bijak sebab fall for him.

Tapi cuba you all fikir balik. Andai kata korang sayangkan satu benda, korang nak jaga elok-elok tak? Kalau aku lah kan. Kalau aku jumpa seorang awek comel, bertudung litup, muka suci then pakai baju kurung setiap hari, aku rasa macam nak culik dia dan sorok dalam almari. Iyelah. Dia tu comel. Tapi macam mana kalau ada lelaki playboy yang jahat tapi pandai mengurat nak tackle dia? Macam mana kalau awek tu TERjatuh cinta kat that boy? Mesti rosak that girl kan? See, aku dah kata aku ni baik korang je tak percaya. *Ehem.*


Tapi korang kena ingat. Lelaki ni pandai. Perempuan pula tak berapa nak pandai. Eley, perempuan belajar tinggi-tinggi tapi balik-balik kena tipu dengan lelaki lepasan SPM gak. End up masuk bilik gak.

Yes, most of perempuan tahu yang lelaki serious bila lelaki tu ajak kahwin. Tapi korang kena ingat. Lelaki pun tahu yang perempuan tahu. So, bila-bila masa je lelaki boleh ajak perempuan tu kahwin dan berpura-pura serious. Then bila perempuan setuju dan happy gila, si lelaki dengan bijaknya akan berkata "You you. Kita akan kahwin nanti kan. So, apa kata you buktikan cinta you kat I. Malam ni check in hotel jom?"

Eh, jangan terkejut kalau aku kata ramai dah terpedaya dengan lelaki buat ayat macam tu.

Dan, conclusionnya, yes, seseorang lelaki tu MUNGKIN sukakan kau kalau dia buat benda-benda di atas. Persoalannya, lama mana dia akan suka kat kau?


Jumaat, 20 Mei 2011

Review Filem - Nur Kasih The Movie

Assalamualaikum


Masa aku menonton filem bosan yang bertajuk Kongsi minggu lepas, aku dah bagi tahu kawan aku yang bulan ni aku tak akan tonton apa-apa filem lain. Dengan kata lain, Nur Kasih pun aku tak akan tengok kat panggung wayang.

Tapi since abang aku balik and abang aku nak sangat tengok Nur Kasih, then aku pun terpaksa la layan sekali.

Well, jangan terkejut tapi aku kasi rating sebanyak 7.8/10. Nak tahu kenapa aku kasi rate begitu banyak? Korang boleh pergi ke my new blog which is ReviewFilem.com

And aku nak tanya kepada HARAM POLICE yang asyik kata itu ini haram termasuklah kata masuk panggung wayang tu haram. Aku nak tanya, now kat panggung wayang ada cerita yang berkaitan dengan Islam. Filem Nur Kasih amat-amat Islamik. Ada lebih 10 babak yang membuatkan aku rasa nak memuhasabah diri gila-gila. So apa 'fatwa' korang nak keluarkan sekarang? Adakah panggung wayang dah boleh masuk sebab ceritanya berkisalkan teladan dan islamic? HAHA. Actually, korang patut tengok citer ni sebab pada minit ke 20, ada satu babak tentang seorang ustaz muda, pakai seban, pakai jubah semua tetapi otak sempit gila sampaikan dia mark semua benda sebagai haram. Itu haram-ini haram. Sampai kan dia kata duduk dalam kelas campur lelaki dan perempuan pun di kata haram HAHA. Tapi dia diam terus bila Adam buka mulut. Ini lah apa yang aku dok cakapkan, orang zaman sekarang suka sangat kata benda-benda haram tanpa sebab nak-nak bila belajar agama tinggi sikit.

Dan juga ada babak Jehan Miskin yang terlampau 'Open Minded'. Tapi dia terus terdiam bila Nur sound balik. See? Ya, dalam filem Nur Kasih ni, amat-amat banyak mesej yang dia nak sampaikan. Tapi agak weird benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan? Haha. ;)

Review Filem : Nur Kasih The Movie. Click HERE.


Khamis, 19 Mei 2011

Pemilik Blog TelorDiBasuh dah Meninggal Dunia.

Assalamualaikum


Uh. Pagi-pagi (Tengah hari) aku bangun, aku terus lunch. Then aku online. Bila aku online je, baru aku perasan yang ada satu isu besar sedang berlaku. Yup, pemilik blog TelorDiBasuh dah meninggal dunia akibat jankitan paru-paru dan akhirnya dia tak boleh bernafas. Boleh rujuk di blog ini.

Ini bukan kali pertama blogger yang muda-muda meninggal dunia. Dan ini mengingatkan kita tentang bila-bila masa je kita boleh mati. Dan this is why kita tak boleh tangguh-tanggug. Bak kata Hlovate:

"The man that decides to change at 12th hour dies on the 11th."

Dengan itu, jangan la tangguh untuk berubah. Jangan la keluarkan ayat "Esok lusa aku pakai tudung laaa" atau pun "Nanti-nanti aku solat laaa". Sebab kita tak tahu kot-kot malaikat maut datang lagi cepat dari apa yang kita expected.

So, again, apa yang akan terjadi kat blog ni kalau aku mati ya? Apa yang akan jadi kat orang sekeliling korang kalau korang mati ya?

Apa pun, al-fatihah kepada pemilik blog tersebut, Abdul Hakim bin Mohd Kamal.

Selasa, 17 Mei 2011

Usha-Usha Mak Nyah / Bapok / Pondan.

Assalamualaikum


Hello Malaysian and not-pure girls plus not-pure boys sekalian.

Whats up Malaysia? Oh oh, bila di fikir-fikirkan balik, agak beberapa hari dah aku menulis untuk blog ni. Actually, aku agak busy dengan... blog aku yang lagi satu. Buat masa ni, aku tak terfikir lagi untuk publish blog tu. Tapi aku akan try sebaik mungkin untuk jadikan blog tu sebagai sumber pendapatan aku yang hanya based on iklan. Tapi rasanya aku perlu hardwork gila sebab sehari, yang view blog tu hanya dua orang. Duh.


But who cares kan? Mula-mula memamg susah. Tapi hari ni aku bukan nak cerita pasal blog aku yang lagi satu. Tapi aku nak ceritakan pasal aktiviti kaum lelaki bila dieorang hangout bersama lelaki je. Ya, boys out. Dan biasanya, bila keluar hingga ke lewat malam, mesti akan terkeluar idea untuk mengusya Nyah / Bapuk / Pondan / Perempuan tak tulen.

So, ini ceritanya. Masa aku kat Melaka, bila dah habis tengok midnight movie, aku dan gang lelaki biasanya akan lepak kat Jonker Walk (Jalan Hang Jebat). Biasalah, minum-minum kat mamak. Then karang-kadang, bila kitaorang rasa malam masih muda, mesti akan ada orang yang bagi cadangan yang macam

"Weh, braders usha bapuk jap. Nak?"

Then akan ada orang kedua yang sokongan

"Okay gak, dengar cerita bapok / pondan kat sini lawa-lawa"

Then akan ada orang ketika yang bagi cadangan

"Aku tahu port mana kita boleh cari bapok / pondan yang lawa. Amacam?"

Then biasanya orang yang ke empat akan memberi kata putus

"Okay set. Jom ah"

Yeah. Ini amat normal. And then, kita orang pun masuk lah dalam kereta, naikkan tingkap, dan bersedia untuk berasa teruja. So, di mana kah korang boleh jumpa stock-stock bapuk / pondan / nyah di Melaka? Banyakk. Banyak doe tempat yang bapok suka lepak-lepak di Malaysia ni. Tapi pada masa tu, yang paling dekat adalah di Jonker Walk lah juga. Kat belakang bangunan. So kitaorang usha lah.


Then masa first time aku usha bapok, aku hanpir susah nak bezakan dia dengan pelacur. Contohnya bila kiteorang drive slow-slow kat belakang bangunan tu pandai-pandai la korang usha benda-benda bergerak. Then bila dah jumpa dan tengok betul-betul, sure lah baru sedar yang itu adalah bapuk. Tapi kat Melaka ni bukan je bapuk dan pondan je ada. Pelacur pun ada. Dalam 'bahasa' kiteorang bapuk tu lelaki yang nak jadi perempuan dan mencari pelanggan lelaki di malam hari. Dan pelacur pula adalah perempuan tulen yang juga cari lelaki untuk duit di malam hari.


So, masa kitaorang tengah usha-usha bapok tu, semua akan pakat kata "Eh, tu bapok ke pelacur? Perh, lawa gilaaaa doe". Then selepas tu akan ada yang kata "Kau try hentikan kereta depan diaorang, then buka pintu. Diaorang sure akan terus masuk. Pastu kalau kau nasib baik, dapat la pelacur. Kalau nasib malang, dapat la bapok."

Seram sejuk aku dengar... Tapi bapok pun bapok lah. Kita orang bosan sangat, so kita orang langgan lah sorang dua. HAHA. Okay tak kelakar. Obvious sangat yang ianya main-main dan kitaorang tak langgan bapuk / pelacur. Lagipun, buat apa nak langgan bapuk dan pelacur? Mahal tau. Perlukah kita sebagai lelaki yang baik, penyabar dan pemalu menghabiskan duit untuk perempuan padahal kita boleh dapat perempuan free hanya dengan bermulut manis. Kan? HAHA.

Tapi kan, bila di fikir-fikirkan balik, apasal lelaki suka usha pondan eh. Yaa. Ini dari pengalaman aku. Sebab bila aku keluar dengan geng-geng sekolah menengah di Kuantan bulan lepas pun, diaorang lepak-lepak kat port pondan gak. Aku ingat lagi member aku ada cakap

"Weh, hari tu aku pergi kat belakang bangunan TNB tu then aku nampak geng bapuk ngan pondan. Perh. Kau tengok mesti cair gila sebab secomel-comel Nora Danish, comel lagi bapuk tu. Memang Ratu Bapok Malaysia ah" 

Then kitaorang pun macam "Comel dari Nora Danish? Woooahhh". Biasalah, kitaorang ni budak baru nak up. Tapi bab Nora Danish tu memang mengujakan.

So, memandangka ada 'Nora Danish' yang comel di Kuantan, kita orang pun apa lagi... Usha time! Ya, kitaorang usha lah. Masuk ceruk sana, masuk ceruk sini macam cari kat serata Malaysia dah. Sehinggalah kawan aku kata. "Haaa. Kat sini lah. Kau masuk kiri sekarang" Aku pun macam... masuk kiri? Weh gelap gila kot. Tapi bila aku kata tak nak, semua pakat bising-bising satu kereta tu. Iye lah semua pakat nak tengok Nora Danish. But...? Nora Danish versi bapuk? Siapa minat? Lelaki mana minat? Apa yang menariknya dengan bapuk yang muka lebih comel dari Nora Danish? Kalau ada bapuk muka macam Lisa Surihani nak la juga tengok. HAHA.


Tapi memang tak boleh blah doe. Masa tu awal lagi. Dalam pukul 11. And bapuk-bapuk tak ramai. Tapi ada lah juga. Bila ada bapuk, semua pakat compare.
  1. Slow down kereta
  2. Turunkan tingkap
  3. Usha bapuk
  4. Kasi grade
  5. Chow

And yeah, itss fuun. Its fuun bila aku dah tersesat dalam kawasan bapuk. Bayangkan tempat tu gelap dan aku tak biasa main lalu-lalu kat belakang bangunan. Sampai satu tahap, aku stopkan kereta sebab tak tau nak pergi mana. Dan yang tak boleh blah, bila aku stop je kereta, member aku jerit "Weh apasal kau berhentikan kereta. Bapuk tu lari ke sini weh" Bila dengar je member sebut macam tu, semua yang ada dalam kereta tu menjerit. Mak aii. Bising gila. Semua buat keluar suara perempuan. Korang ingat tak ngeri ke kalau kena kejar dengan geng bapuk dan pondan? Ngeri dan geli lah wei. Penyudahnya, tak ada bapok atau pondan versi Nora Danish. Damn.


Dan apa yang aku perasan, pondan Melayu agak ramai. Aku tak tahu kenapa. Then semua nak bajet pondan Kuala Lumpur (KL) bajet lawa. Eww. Dan, conclusion untuk entry ini adalah some of lelaki suka usha pondan. Tapi tu je. Tak der lebih-lebih. Tapikan, aku rasa korang patut cuba. Kelakar gila tengok antara spesis gay melayu ni cari pelanggan. Iye lah. Korang drive kereta lalu menuju kat dieorang then bila dah kat depan diaorang, korang berhenti then bukak pintu. Then bila dia datang nak masuk, korang terus pecut. HAHA gila funn.

Cuba ah, tapi berhati-hati ya wahai lelaki. Kalau pondan atau bapok tu kejar then rogol korang, jangan cari aku. Tapi kan, kalau ada lelaki kena rogol dengan bapok / pondan, agak-agak korang awek dia gelak kan tak?



Sabtu, 14 Mei 2011

Faktor Membuatkan Lelaki Terpikat #MajorTurnOn

Assalamualaikum


Hello Horny Boys and Lonely Girls sekalian.

Macam yang you all tahu, aku dapat banyak soalan pasal love-love di Formspring. Boleh kata 80% dari soalan-soalan tersebut adalah pasal love eww-eww. Dan sekarang, bilangan soalan yang aku terima di Formspring adalah melebihi 10 ribu. Which is, sekitar 8 ribu soalan yang berkaitan dengan love eww-eww yang aku dah jawab. Wow.

The issue is, why ramai gila orang (terutamanya girls) yang bertanyakan pasal love eww-eww? Kenapa susah sangat nak dapatkan someone yang kita suka? Yeah, kenapa? Aku pun tak tahu kenapa. Tapi selepas aku lepak-lepak dengan Bruno Mars beberapa bulan lepas, dia ada bagi tahu aku. "Khairul. Ingat. Love; Easy come, easy go". So yeah, that is why kalau boleh, jangan la cari yang easy-easy. Sebagai contoh, cer korang tengok citer Cinderella, Sleeping Beauty dan Rapunzel. Mana ada easy-easy love ni. Semua easy-easy love ni bullshit je. Bila tak easy, baru lah thrill. Baru lah adventure. Baru lah fun. Fun fun fun fun fun.

So memandangkan aku ni seorang lelaki yang baik, pemurah, setia, gojes dan.. baik, maka now Im gonna tell you beberapa faktor dan MajorTurnOnyang kadang-kadang membuatkan lelaki benci. Tapi most of the time, lelaki akan tertarik.

Coloured eyes (Natural)


Ada dua jenis perempuan di dunia ni yang matanya ada colour. Satu, semulajadi dan satu lagi contact lenses. Bagi girls yang matanya semulajadi warna biru, hijau atau hazel, ianya akan nampak amat cantik. Amat-amat cantik TAPI  KALAU PAKAI CONTACT LENSES, BOLEH BLAH LA. HAHA. Girls, sila jangan pakai contact lenses bewarna. Kalau rabun, pakai je spectacles / glasses. Masih ingatkah korang dengan Rule No 17 Cute Girl? Yeah. Mari kita ulang balik.

Rule No 17 - Cute Girls yang rabun:
  • Cute girl + Contact Lenses = Tak cute
  • Tak cute girl + Spectacle = Cute
  • Tak cute girl + Contact Lenses = Double tak cute.
  • Cute girl + Spectacle = Angel.

See? Just another simple calculation on How To Be Cute When You Are Rabun. No lens indeed. Girl with glasses = COOOL. No glasses but with lens = NOT COOL.

Girls in Uniform.


Imagine. Imagine yang anda adalah seorang lelaki yang baru balik dari kerja. Penat gila ah ni. Baru hari isnin dah penat. Belum malam Jumaat. Then tengah penat-penat sambil driving tu, korang nampak pula sekumpulan student Nurse yang pakai seragam nurse. Perh, dari mata yang sebelah terbuka tu, terus dua-dua luas terbuka beb. Yeah, girls in uniform memang superb. Termasuk lah uniform askar ke, uniform sekolah ke (Oh my) memang memukau.

Tapi, aku suka ambil Nurse sebagai contoh sebab.... sebab... Aku tak nak buka cerita ni. Ini kisah lama tapi memandangkan you all paksa aku untuk bercerita (ceh-ceh), maka, dengan berat hati aku cerita kan la juga...

Kisahnya macam ni. Dulu, masa aku mula-mula nak pakai braces di Klinik Jalan Gambut, Kuantan, kat situ ada seorang nurse petite tau. Comel gila. Gila ah comel. Memang gila-gila ah comel. Double gila comel. Gila yang comel. Nak pula dia pakai seragam nurse. Setiap kali aku datang buat appointment, dia akan buat muka garang gila. Oh, garang dan comel. I like. Dan 'like' tu menjadi 'like' kuasa dua bila suatu hari, dia panggil nama penuh aku tanpa melihat buku dan kad. Perh dia ingat nama aku beb. Masa tu aku rasa macam "Awak. Awak nak cabut semua gigi saya pun tak apa awak". Terus nurse masuk dalam crush list aku nombor 198 tau. Dan ini membuatkan aku rajin gila nak pergi appoiment kat klinik tu.

Tapi sayang, beberapa minggu selepas tu, aku perasan dia dah pakai cincin. Ya, dia pakai cincin emas di jari dia. Jantung, hati, limpa aku terus berkecai melihat situasi itu. So, sejak tu, aku dah tak pergi klinik dah. Yeah.. I HATE YOU. Kenapa.... Kenapa perempuan selalu bagi false hope kat lelaki? Kenapa?! *Ceh ceh. Bila masa dia kasi false hope pun tak tahu. Padahal syok sendiri. HAHA*


Special & Detail habits. 
There is a moment yang best bila korang lepak-lepak dengan a girl. Then atas certain reason, that girl tengah risau plus gelabah. Most of the girls, bila dia risau dia akan gigit bibir kiri bawah at the same time. Seperti gambar di bawah.


Tak perlu buat muka menggoda. Buat muka risau dan cuak dah cukup untuk membuatkan aku langgar tiang bila tengok. Eh tak tak. Maksud aku, buat muka risau dan cuak dah cukup untuk membuatkan lelaki (bukan aku) langgar tiang bila tengok. Small habits macam ni kadang-kadang menarik hati lelaki. Kadang-kadang, benda macam ni la yang mengingatkan lelaki kat korang. Atau pun dengan kata lain, body language dan sex appeal. Kadang-kadang, cara berjalan. Kadang-kadang, cara girl tu berpakaian. Semuanya berkaitan dengan sex appeal. Dan benda-benda kecil yang girls selalu buat sebagai habits biasanya akan menarik hati lelaki. Kenapa? Entah lah. For me, aku rasa ianya comel.


A girl yang unik, sombong dan susah nak tackle.


Korang ingat lelaki tak bosan ke tengok perempuan yang lebih kurang je? Balik-balik, awek yang tergedik-gedik. Balik-balik, awek yang bajet muka lawa sambil tunjukkan assets di dada. Balik-balik, awek yang mudah cair. Balik-balik awek yang desprate. Lelaki ni, dia suka tukar awek tau. Korang tahu kenapa diaorang suka tukar awek? Yeah, sebab bosan. Bosan la dah semua perempuan lebih kurang je. Tak unik.  Tak special. Tak berbeza. Tak ada kelainan.

Kadang-kadang, girl yang berbeza dari lelaki rang lain tu cool tau. Girl yang berbeza dari kita lagi lah cool. Berbeza dan membuatkan kita tertarik.

Dan most importantly, sila jadi sombong dan susah nak ditackle. Jangan jadi desprate. Lelaki tak akan suka kat perempuan yang desperate. Lelaki tak akan suka kat the girl yang mudah fall for you melainkan atas beberapa sebab. So please jangan jadi perempuan yang terlampau desperate. Aku bukan cakap ni tanpa sebab kerana aku perasan ramaiiiiiii gila girls yang rasa lonely tanpa lelaki. There is no way you guys patut rasa lonely kerana lelaki. So, sila jadi unik, jual mahal dan susah untuk di tackle.

Oh wait.. Korang tak nak jual mahal sebab takut kena mark sebagai sombong? Well, who the fuuu cares?


Aggressive & Garang Girl.


Korang perasan tak kat lelaki yang suka kacau perempuan? Bila ada sekumpulan lelaki lepak-lepak, then dieorang nampak awek comel lalu, terus diaorang kejar. Bila dah kejar, terus cucuk-cucuk nak masuk line. Aku tak kisah bab nak cucuk line tu. Tapi please la boys, perlu ke bagi ayat "Hai, nak berkenalan boleh?". Alaa, trick tu dah basi la. Korang guna trick ajak nak berkenalan tu memang memalukan aku ah. Nak cucuk tu, biar la ada kelainan dan romantik sikit. Buat-buat terlanggar ke. Buat-buat nak culik tapi tak sampai hati ke. Baru la girl(s) terpikat. Haduu.

Biasanya, kalau lelaki tu kacau perempuan, lagi perempuan tu marah, lagi suka ah lelaki tu suka kacau kan? Yeah, korang agak kenapa? Sebab lelaki suka tengok perempuan marah. Bila perempuan tu marah, akan nampak kawaiiiii. Cer korang tengok. Kalau lelaki tu kacau perempuan, then perempuan tu ignore. Mesti lelaki tu bosan kan? Iye lah. Dah tak ada respond. Siapa tak bosan. Seolah-olah kacau tunggul kayu. Lelaki mana suka menyakat tunggul kayu? Tak feel langsung.

Sebab tu lah lelaki sukakan girls yang bagi respond. Bila respond tu sebagai marah, lagi lah suka. Dan biasanya, girls yang mudah marah berjenis aggressive. Well, you know the moment bila perempuan bebel-bebel tetapi si lelaki hanya pandang sambil tersenyum? Sweet kan? Yeah, saya tahu saya memang sweet.

A girl yang tahu tutup aurat dan pandai jaga diri.


This is one of my fav. Korang tahu, kalau lelaki tengok girls yang pakai tube memang lelaki akan tertarik sebab seksi beb. Di tambah pula dengan pakai short pants. Short yang dah betul-betul paras kangkang. Perh. Kalau mana-mana lelaki tengok pun sure meleleh. Meleleh macam, perh. Perh. PERH. Tapi aku tak. Aku baik.

And there is a point di mana lelaki tu start nak get serious in relationship. Which is lelaki tu nak cari girl untuk di buat bini. Lelaki nak cari girl untuk bawak balik rumah dan tunjuk kepada mak bapak. And korang fikir mak bapak korang setuju ke nak dapat menantu yang pakai baju tak cukup kain? And most of lelaki sendiri pun sure ah tak nak ada isteri yang seksi gila. Siapa nak ada isteri yang seksi then lelaki lain pandang je sambil terliur. Pulak tu, kalau ada anak perempuan, nak ke si suami tengok anak dia pakai macam mak dia? Eww. No way.

Anggaplah korang ni lelaki. Then kat depan korang ada 50 awek-awek comel. Out of all, ada seorang yang pakai tudung, muka ayu, muka suci, pakai baju longgar then bila tengok, rasa sejukk je perut. Mesti korang akan start perasan kan betapa specialnya gadis yang pandai jaga diri dan pandai tutup aurat.

Ya. Bayangkan, dalam banyak-banyak girls yang ada tu, ada sorang girl yang pakai tudung bawal bersama baju Jubah Seluar Vietnam. Perh. Nak pula baju dan tudung bawal tu warna pink. Cair beb. Nampak lembut je. Nampak macam nak ajak kahwin je. Fav aku tu tudung bawal + Jubah Seluar. Well, bila korang dalam situasi ni, mesti korang sedar betapa cutenya girl yang reti tutup aurat. Sebab tu lah realitinya zaman sekarang. Brapa orang yang betul-betul tutup aurat?

Yeahh, itu adalah dua jenis pakaian berbeza kan?

  • Well, lelaki tengok awek seksi pakai tube tunjuk dada = Rasa macam nak bawak masuk bilik. 
  • Lelaki tengok awek tutup semua + sopan santun = Rasa macam nak bawak masuk masjid. 
Well, memandangkan you girls suka masuk bilik, then I have nothing to say. HAHA


    A girl with no make up. Yet, cute.


    Ini adalah benda yang paling memukau. Imagine korang tengok a girl yang gila ah comel di pasar malam kat belakang rumah korang. Dah la comel, gebu pula tu. Dah la gebu, comel pula tu. Then memandangkan korang dah terpikat kat that girl, korang pun cepat-cepat jumpa famili dia ajak kahwin. Bila dah kahwin, perh cun beb hari dia masa hari perhahwinan tu. Then bila malam, bila habis semua make up di buang, terus hilang semua kecantikan. Then apa perasaan korang bila tengok muka your wife tak seperti yang korang jumpa kat pasar malam kat belakang rumah semalam. Yeah, make up boleh ubah muka seseorang dengan banyak gila. Kalau korang tak percaya, korang boleh Google Image "With and without make up" Then korang akan nampak beratus gambar yang 'before' and 'after' make up.

    Dan, PLEASE LAH. Aku tak nak ah pagi-pagi hari masa nak pergi kerja then bila aku kiss dahi wife aku, aku rasa berdebu. Bila kiss pipi berasa habuk. Kiss mulut, berasa melekit. Ewww. Pehlis. No make up okay.

    ***********

    Well girls, bila nak cari pasangan hidup dan dibuat kahwin, korang sebenarnya ada banyak pilihan. Termasuk lah orang boleh pilih yang muka tak handsome tetapi boleh dipercayai. Atau korang boleh cari lelaki bermulut manis yang playboy. Sometimes, lelaki yang playboy adalah lelaki yang setia. Dan most of the time, lelaki yang tak playboy adalah lelaki yang tak setia. For example, a boy, dari umur dia 5 tahun hingga ke 20 tahun dia asyik bertukar-tukar awek. Umpama bertukar seluar. Hari ni seluar lain, esok awek lain. Well please, jangan salahkan dia, he is just being a man dan siapa suruh para gadis comel sangat. Hihi. Tapi, one day, that player boy bila dia jumpa someone yang dia betul-betul suka, dia akan melekat kat korang gila-gila. Yeah, selama ni dia just menacai girl untuk di eww-eww.

    Dan kalau boleh, jangan cling too much on love and boyfriends. They are nothing anyway.

    Apa pun, thanks sebab sudi baca entri aku. Double thanks kat sesiapa yang baca blog aku sambil tungkat dagu dan kepala guna tangan kiri.


    Review Filem / Movie - Kongsi : Lu Langsi Lu Mati.

    Assalamualaikum


    Hello babies.

    Masa aku tulis entry ni, aku baru balik dari tengok wayang. Dua wayang in a row. Ingat nak main bowling. Tapi sayangnya tangan member aku sakit. Penyudahnya, tak main bowling ah.

    Masa aku sampai kat East Coast Mall tadi dalam pukul 9 tau. Aku pergi la ke kaunter tiket untuk beli tiket. Expectation - Banyak movie + Banyak Hall = Tiket tak akan sold out. Tapi resultnya, semua fullllllll. Semua full kecuali movie Priest 3D. Filem Melayu yang rasanya most anticipation ever. Why? Sebab 3 halls FULL. Aku pergi beli tiket pukul 9++. Screening pukul 12.50 Am. Hampir pukul 1 pagi. Both hall full. Dan bila hall ke 3 di buka pun hampir full. Expectation tinggi untuk movie ni kan? Mungkin sebab Shaheizy Sam yang berlakon.

    Well, korang patut tengok movie ni kalau..
    1. Korang peminat Shaheizy Sam.
    2. Korang suka tengok cerita ringan-ringan. (Bukan aksi ringan-ringan)
    3. Korang suka tengok cerita gila-gila.
    4. Korang suka tengok movie yang TERGANTUNG.
    5. Korang suka tengok movie yang sekejap gila- Hanya sekitar 1 jam lebih.


    So, here is my story. Aku aim nak tengok movie Kongsi first tayangan. Tapi sayangnya, semua tiket filem Kongsi dah full. Semua dah sold out. Yang ada pun line depan sekali. Penyudahnya, aku pakat nak beli tiket bila counter release-kan reservation punya tiket pada pukul 12.20am. Memandangkan filem Kongsi tu akan disiarkan pada pukul 12.50 pagi, maka aku ingat nak tengok movie lain dulu. So, aku pick cerita Priest.


    Movie Priest start pada pukul 10.50pm which is awal lah juga. Tetapi cerita dia sumpah bosan. Plot dia tak menarik. Bosan. Bosan. Bosan. Amat jauh kalau nak di bandingkan dengan movie Fast 5 (Fast and Furious 5). Aku boleh bagi 8.5/10 untuk Fast 5. Tapi untuk filem Priest, aku hanya boleh bagi 6/10. Tak ada aksi seperti yang aku harapkan. Diaorang bergaduh pun tak thrill. Cerita pun tak habis.

    So, bila aku agak kecewa dengan filem Priest ni, aku pun berharap lah movie Kongsi : Lu Langsi Lu Mati tu menarik. So, bila habis je citer Priest, aku laju-laju pergi counter untuk beli uncollected reservation tickets. Tapi agak teruja bila di bagi tahu yang new hall di buka untuk filen Kongsi : Lu Langsi Lu Mati. Which is bermaksud 3 panggung di buka samata-mata untuk satu filem. Pada satu-satu masa pulak tu. Woah. Menarik. Semua berebut nak tonton kan.

    Tapi adakah ceritanya menarik? NOPE! Berbaloi? NOPE!

    Let me tell you what you should know about this film.
    Super Tergantung Sampai Mati
    First, filem ni amat tergantung. Super duper tergantung. Tergantung macam "Eh, apa point dia buat macam tu? Kenapa dia nak bunuh orang tu? Mana dia dapat kereta yang dah modified tu? Kenapa orang tu pergi India? Kenapa dia pergi Jepun. Apasal Thailand? Kemana dieorang lari? Kenapa kaki boss dia sakit? Apa sebenarnya plot cerita tu?" Seriousnya, ianya tergantung gila. Ending dia? Ending dia? Ending dia langsung tak menarik. Aku kecewa habis. Aku tak tahu nak ceritakan macam mana ending dia. Yang aku tahu, ending dia Sam tak leh lari, so dia terjun jambatan then terlekat dalam selut. Then bila di tarik dan di angkat, dia tunjukkan duit beberapa ringgit untuk bribe polis. And then, habis. Oh my God. Cara aku cerita pun nampak menarik je. Tapi the fact is, ternganga kot aku tengok ending dia. Nak buat synopsis pun tak reti. Serious bodoh ending dia.

    Bayangkan, bila keluar je credits dan lapu semua dibuka, aku laju je keluar dari panggung bila habis cerita Priest semata-mata nak beli tiket sebab expectation aku gila tinggi terhadap filem Kongsi. Movie Shaheizy Sam sebelum ni semua okay. So, aku expect yang ni pun dia akan okay juga la. Tapi sayangnya... sayangnya tak berbaloi langsung.

    So, apa kelebihan filem ni?

    Tak banyak benda yang excited dalam filem ni. Tapi yang bestnya, my girl ada berlakon. Yes, my baby Rafidah Hj Ibrahim ada berlakon tau. And korang tahu tak, dalam cerita tu bila suami Rafidah tu datang, dia sebut "Abangggggg~" Perh, cair beb. Bila je dia sebut abang tu, entah kenapa mulut aku terus tersebut "Ye, sayang?". Oh feel gila sampai terasa konon dia panggil aku. Oh cik adik Rafidah, bertuah awak dapat saye.

    Aksi Kejar Mengejar Tipikal Filem Melayu
    Oh oh. Aku lupa nak bagi tau apa yang aku tak suka tentang filen Kongsi ni. Antara Top 10 benda yang paling aku tak suka dengan filem ni dan film Malaysia adalah bab kereta. Yeah, bila ada bab lumba kereta atau aksi kejar mengejar, kenapa mesti ubah video tu jadi 'slow motion' yang tersekat-sekat? Konon nak buat-buat nampak kereta tu tengah pecut? Obvious gila nampak macam kereta tu bergerak slow tapi di lajukan video supaya kereta tu nampak tengah bergerak dengan laju. Gila annoying. Kalau korang tonton movie ni, korang akan perasan masa dia naik modified car yang kaler biru tu dan buat drift, korang akan nampak 'slowmotion' yang pelik. Ya serious nampak macam di buat-buat. Aksi drift tu akan lagi menarik kalau tak buat effect macam tu. Sebab bila edit jadi macam tu, nampak sangat pembuat filem tu nak tutup kelemahan filem tu. Tapi aksi lumba-lumba selepas tu nampak menarik. Carai dia drift kemudiannya nampak cool je. Nasib baik dah tak ada 'slowmotion' yang mengarut tu.


    Then, the other things is about bab kereta-kereta polis. Dalam filem Kongsi ni, masa bab kejar mengejar, ada 3 kereta polis tau. Dua kereta Waja dan satu kereta Evo. Dan yang kelakarnya. Dua-dua kereta polis yang Waja tu ranap habis sebab main laggar-langgar untuk hentikan kereta yang dinaiki okey Shaheizy Sam. Sedangkan kereta Evo tu, calar sikit pun tak ada. HAHA. Aku dan kawan aku gila gelak. Memang save bajet ah. Kalau korang tengok pun korang gelak gila.

    Dan kalau korang nak tahu, ada dalam babak Sam melompat dari bangunan menuju je bawah dan ianya nampak AMAT-AMAT kaku. Super duper kaku. Bukan dia je yang lompat nampak kaku. Awek yang seksi yang pakai baju putih ketat nampak bentuk bra tu pun lompat kaku gila. Obvious gila. Again, obvious weh. Bukan obvious kaku je, tapi obvious girl tu macam nak tunjuk asset dia. Pakai baju ketat dan bertali yang... ermm..  Oh God. Apa pun girls, kalau korang tengok, korang mungkin akan jealous kot dengan asset dia. Tapi tak tahu la kot-kot dia letak stoken + tissue dalam tu.


    Rating
    Kelakar = 6/10


    Filem Kongsi ni memang kelakar. Ada ketikanya, aku tergelak dengan lawak dieorang. Dan ada ketikanya, aku rasa yang lawak tu tak kelakar langsung dan tak ada seorang pun gelak. Dan yang penting, tak ada satu pun babak yang membuatkan satu hall tu tergelak. Nampaknya filem ni tak mampu menambat hari ramai orang. Filem Adnan Sempit jauh lagi best dari filem ni. Even aku tengok filem Adnan Sempit kat Tv je.


    Aksi = 5/10
    Aksi dia terlampau obvious. Bila bergaduh, nampak sangat pihak lawan nak kalahkan diri. Bertumbuk tak real. (Aku rasa isu ni tak akan ada pada filem KL Gangster)

    Plot dan jalan cerita = 4/10
    Plot dia sucks. Pengenalan Hero tak memuaskan. Watak terlampau banyak dan tak ada fokus. Leader-leader berkumpul tapi tak tau apa penyudahnya. Boss-boss dalam cerita ni macam tak ada kaitan langsung dengan isu yang sedang berlangsung dalam movie. Seolah-oleh big boss dan kisah Shehaizy Sam tu adalah dua filem berbeza. Dan serious banyak sangat benda tergantung. Ending langsung tak puaskan hati.

    Overall (Bla + bla + bla + bla) = 4/10.
    Kami The Movie jauh lagi baik dari cerita ni. Pisau Cukur pun not bad. Ada kelainan. Filem Kongsi ni tak nampak lah kelainan dia. Bila tak ada kelaianan, nak buat sinopsis pun tak ada mood. Pulak tu, duration nya amatlah pendek. Di GSC dia tulis duration adalah 1jam 30 minit. Tapi tak rasa ianya 1 jam 30minit.

    Well, patut ke korang tengok filem ni?
    Yup. Aku kasi overall rating 4/10 based on semua faktor secara ringan-ringan. Tapi still korang patut tengok dan nilaikan sendiri. Aku tak suka cakap something tanpa buat benda tu. So, korang pun sama. Dengan itu, kalau korang plan nak tengok citer ni, go ahead. Not a prob.

    Well, korang mungkin kata "Kita patut support filem nasional dan filem buatan Malaysia." tapi seriously, define 'support'. Yeah, I dont give a shit. Pengarah main buat filem cincai-cincai, then semua pakat tonton atas nama support? Peh-lis. Sampai bila-bila lah filem Malaysia tak maju-maju. Aku tak akan support filem Malaysia kalau ianya teruk.

    Semua comments untuk entri ni dah hilang. Thanks go blogger.

    Blogger Dah Okay?

    Assalamualaikum

    Dah okay ke ni? Tapi apasal latest post aku pasal Review Filem Kongsi tu masih hilang ( Dalam Google Reader masih belum hilang)? Ouch, rugi kot aku tulis penat-penat...

    Aku tak kisah kalau comment hilang, tapi kalau blog post hilang, perh. Well, harap-harap semua akan kembali seperti biasa. Harap-harap, selepas maintenance ni settled, semua akan okay. Biar lambat asalkan selamat. Lagi pun, benda free, nak bising tak best juga. -,-



    Selasa, 10 Mei 2011

    Conclusion for HTC Desire S Review. #Maxis10

    Assalamualaikum


    So, hari ni 10 May which is the last day untuk aku review pasal HTC Desire S. As for the conclusion, aku cuma nak cakap aku dah suka gila kat product HTC lebih-lebih lagi this HTC Desire S. Kalau dulu, aku suka kat Nokia sebab setiap handphone Nokia adalah berkualiti tinggi. Contohnya, 3310 kan? Jatuh katil 10 kali pun tak ada hal. Tapi sayangnya Nokia lebih gang dengan Symbian dan aku tak sukakan Symbian.

    So then bila datang je HTC Desire S + Android 2.3 Gingerbread, aku terus dah lupakan Nokia -,-. But still, personally, aku rasa kualiti handphone Nokia still the top of all.

    So, macam mana dengan kualiti HTC Desire S? Well, actually aku pernah 'rosakkan' screen HTC ni tau. Kisahnya, aku letak handphone aku dalam poket kiri seluar aku. Then aku masuk dalam kereta di tempat pemandu. Masa nak masuk tu, gap antara steering terlampau kecil so permukaan screen handphone tu tergesel kat steering. Agak kuat juga lah bergesel Memandangkan masa tu aku pakai jeans, aku sangkakan tak ada masalah. Then bila keluar dari kereta dan tengok ke screen, baru aku perasan yang kat screen tu ada 'blackhole'. Seriously, ada black hole di tengah-tengah screen tu. Aku pun, gelabah lah. Terus balik rumah. Tapi bila je sampai rumah, aku terngok 'blackhole' tu dah hilang. Terus lega. Sampai sekarang tak ada masalah. So, i guess the quality for HTC Desire is great even tak se-great Nokia.

    Dan kalau korang tertanya-tanya, aku cuma ada satu je nak highlightkan pasal this HTC Desire S which is ianya adalah amat great dari segi performance dan Multi Tasking. Korang boleh baca lebih lanjut pasal ni di SINI. Atau pun, just tengok video di bawah. Atau check out this post.




    Alumni Maxis10 pernah tanya tentang comparison antara family HTC Desire which is HTC Desire S, HTC Desire HD dan HTC Desire Z.


    The Family.



    HTC Desire S (RM 1299 with Maxis)
    Antara kelebihan HTC Desire S berbanding familynya yang lain adalah HTC Desire S adalah adik pertama yang menggunakan Android Gingerbread.Kelebihan HTC Desire S berbanding HTC Desire lain. Its Androind 2.3 dan beratnya hanyalah 130g.


    Lebih lanjut, baca blog post ini

    HTC Desire HD
    Kalau korang suka bergambar, rakam vidoe, play music video, rasanya HTC Desire HD lebih sesuai. Kelebihan
    1. Camera 8MP HD
    2. 4.3 Inch Screen
    3. CPU Speed - 1GHZ 
    Kelemahan
    1. Android 2.2 (Froyo) 
    2. Berat - 164g

    HTC Desire Z (RM 1449 with Maxis)
    Kadang-kadang, aku rindukan saat typing sms sambil mata pandang kawan aku yang tengah bercakap. Aku pandang dia sambil jari menaip sms dan angguk-angguk kononnya aku beri perhatian tentang apa yang dia cakapkan. Tapi dengan HTC Desire S, aku tak boleh buat macam tu sebab QWERTY keyboard dia adalah touchscreen.Tapi yang tak bestnya, HTC Desire Z hanya 800Ghz dan 512 RAM.


    So, I bet yang HTC Desire S akan memberi performance yang lagi baik HTC Desire Z. Tapi, kalau korang ingin kan keseronokan dan flexibility ketika menaip (Surfing, chatting), go for HTC Desire Z.

    Rating? Aku bagi 7.8 / 10. Banyak point datang dari Android, the lovely HTC Sense dan Multitasking.

    Another entri berkaitan :
    HTC Desire S : How I takcle Girls With HTC Desire S & Android Apps.
    HTC Desire S : HTC & Android for Work.
    HTC Desire S : Minus Factors (Kelemahan) HTC Desire S
    HTC Desire S : The Power of HTC Sense and Multi Tasking.
    HTC Desire S : Overview adn Specification.

    Disclaimer

    This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

    The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

    This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

    For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

    Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

    Light 18sx contents.

    All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
     
    Powered by Blogger