Jumaat, 20 Mei 2011

Review Filem - Nur Kasih The Movie

Assalamualaikum


Masa aku menonton filem bosan yang bertajuk Kongsi minggu lepas, aku dah bagi tahu kawan aku yang bulan ni aku tak akan tonton apa-apa filem lain. Dengan kata lain, Nur Kasih pun aku tak akan tengok kat panggung wayang.

Tapi since abang aku balik and abang aku nak sangat tengok Nur Kasih, then aku pun terpaksa la layan sekali.

Well, jangan terkejut tapi aku kasi rating sebanyak 7.8/10. Nak tahu kenapa aku kasi rate begitu banyak? Korang boleh pergi ke my new blog which is ReviewFilem.com

And aku nak tanya kepada HARAM POLICE yang asyik kata itu ini haram termasuklah kata masuk panggung wayang tu haram. Aku nak tanya, now kat panggung wayang ada cerita yang berkaitan dengan Islam. Filem Nur Kasih amat-amat Islamik. Ada lebih 10 babak yang membuatkan aku rasa nak memuhasabah diri gila-gila. So apa 'fatwa' korang nak keluarkan sekarang? Adakah panggung wayang dah boleh masuk sebab ceritanya berkisalkan teladan dan islamic? HAHA. Actually, korang patut tengok citer ni sebab pada minit ke 20, ada satu babak tentang seorang ustaz muda, pakai seban, pakai jubah semua tetapi otak sempit gila sampaikan dia mark semua benda sebagai haram. Itu haram-ini haram. Sampai kan dia kata duduk dalam kelas campur lelaki dan perempuan pun di kata haram HAHA. Tapi dia diam terus bila Adam buka mulut. Ini lah apa yang aku dok cakapkan, orang zaman sekarang suka sangat kata benda-benda haram tanpa sebab nak-nak bila belajar agama tinggi sikit.

Dan juga ada babak Jehan Miskin yang terlampau 'Open Minded'. Tapi dia terus terdiam bila Nur sound balik. See? Ya, dalam filem Nur Kasih ni, amat-amat banyak mesej yang dia nak sampaikan. Tapi agak weird benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan? Haha. ;)

Review Filem : Nur Kasih The Movie. Click HERE.


59 ulasan:

  1. wah, nak tgok nur kasih lah klu gitu..esok jugak nk tgok, haha

    BalasPadam
  2. ramai kata movie ni best, tapi tak da masa lagi nak tengok, huhu,

    BalasPadam
  3. Haha. Aku suka bab jehan misken kena pangkah . sumapahh. ko nampak tak muka dia.? haha XD

    BalasPadam
  4. blog baru mr kay? hahaha..tu ke blog yang mr kay kata hari tu??

    errr...teringin nak tengok.. tapi kenapa kat kelantan tak de panggung? sob~sob~sob~

    BalasPadam
  5. Terus rasa nak tengok esok.Btw Im u're new reader.Baru tau blog ni 2 minggu lepas.Loser betul -.-

    BalasPadam
  6. Tengok promo dia pon agak gempak. esok nak pergi tengok. 7.8/10 eh? then it must be very good. Thanks for the review. =)

    BalasPadam
  7. ni y nak tgk ! huuu rmi sgt ckp cte ni menarik . .

    BalasPadam
  8. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  9. Good judging Farhan. Tak apa. Aku faham. Kita semua suka judge orang lain.

    BalasPadam
  10. @Red - Muka priceless. HAHA.

    @Bella - Yup. Umur tak sampai seminggu. Tu pun belum siap directory kan lg.

    BalasPadam
  11. pd ak plak,, plakon tu sume juz ikut arahn director. tp realitiny,, dia amik pngajarn ke drpd lakonn dorg tu?? ce pk blek.. n tntg msuk pggung tu hrm ke x,, t'pulg la kt msing2 pny pmkirn.. ak sndri,, ak xske. cz 1st,, bzer wet n mse j. nnt kua tv gak. 2nd,, seislamik mne pn cter tu,, dorg sume ttup aurat ke??jaga p'gauln ke(ad pgg2 tgn or what so ever~).. so,, pk la blek. cm tu islamik?? pd ak cm hmpeh j.. sory kalu rse ayt ak cm kasar,, juz bg pndpt..

    BalasPadam
  12. xtgk lg.. sebab nak tunggu org gtau dulu best ke x.. hehe

    BalasPadam
  13. haha..sokong la mr.k..nasib baik dia x ckp makan nasik tu haram.eh??ada kaitan ke?

    BalasPadam
  14. kalau dah begitu katanya.. hujung minggu ni akan ke panggung wayang juga

    BalasPadam
  15. alalala~ tgk kt mane? mls nk tgk sbb confirm full house en :-\

    BalasPadam
  16. i pown nk tgok nur kasih... tgu time nk balik kuching je ni..

    BalasPadam
  17. Kenapa tak berminat nak tengok. Kenapa..kenapa? Okay orang cakap best, akan PAKSA diri untuk pergi tgk kalau bosan. =))

    BalasPadam
  18. assalamualaikum..tgk wyg x haram.tp jd haram sbb melalaikan(sengaja tgl solat) @ blakunye maksiat(bgaul llaki n prmpuan bkn mahram).so yg pnting kta jgn buat sprt di ats.sdri mau igt.btw..1st tme bw cn.n im in love wif hlovate t0o..hee.n kuantan kt ne?akak kuantan gak..=)sori komen pjg plok.

    BalasPadam
  19. tgk wyg x haram.tp yg mjadikn haram bla melalaikn(eg:sngaja tgl solat) n buat maksiat(bgaul laki pmpuan bkn mahram).so bley je nk tgk.sdr mau igt.btw..hlovate mmg d best kn!mr k,nk tnya sket.aok kuantan kt ne?koi skilau hill nun.

    BalasPadam
  20. k, anda telah buat saya super jeles sekarang. *nangis*

    BalasPadam
  21. terus rasa teruja nak tengok bila baca ur review..

    BalasPadam
  22. first and foremost, cerita Nur Kasih memang tak pernah ada dalam senarai filem yang akan saya tengok. maaflah, tak minat.

    second, i'm not gonna say anything regarding hukum ke cinema. percaya apa yang kita nak percaya. jangan bagi fatwa salah sampai jadi pegangan orang lain, sudah. masing2 tahu fikir sendiri. yang mana tak tahu, sila cari tahu. ;)

    ps: lepas ni movie apa pulak? syoknya orang rajin berjalan. jeles~ (T^T)

    BalasPadam
  23. huwaaa nk tgk gak! xkira! xkira!
    *hentak2 kaki* << ttbe rs nk lempang dri sdiri... kih3

    tp mesti panggung pnuh... dlu tgk Merong Mahawangsa pn pnuh gak panggung..

    BalasPadam
  24. sungguh tak sabar nk tengok XD

    BalasPadam
  25. ni yang rasa macam nak tengok je ni..

    BalasPadam
  26. kay! ape mksd kay berkaitan ngn "Tapi agak weird benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan? " ? huhu.

    BalasPadam
  27. @Hasibah - Kasi aku satu citer kat TV3 yang kau tengok hari2 yang 100% tutup aurat. So, adakah ia menjadi kan tengok tv tu haram?

    @Mimie - Ada yang kata tengok wayang tu haram. Haram seperti pakai braces. Zzzzz

    BalasPadam
  28. mak x bg masuk panggung.. dia da sumpah kalo msuk panggung nnt,panggung tu tbakar..see.HAHA. tggu NUR KASIH ntk di download..eh.. ade ke..? (^^) btw.x haram pn msuk panggung.

    BalasPadam
  29. okey.. "benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan?" sbnr nyer semua benda pd asl nyer hukum nyer harus..contoh nyer daun tembakau,pd asl nyer tembakau ni harus tp bila pakar perubatan menyatakan bahawa menghisap daun (tembakau yang dibakar/rokok) adalah mudarat bagi kesihatan, maka hukumnya menjadi haram..so bg kes mr k ni..tgk wyg tu pd asl nyer harus, tp bergntung gak pd kita..klu kita g dgn kawan cmpur girls n boys tp jaga adab pergaulan n x tnggl solat maka boleh tgk wyg tu..tp klu g tgk wyg "dating" pgg2 tgn/peluk2 n "bkn tgk wyg tp wat wyg" maka jelas2 la hukum nyer haram hatta org buta pon taw..hehe sori sbb comment ni pnjg tp aku cube nk fhmkn korg..islam itu memudahkn bkn menyusahkan..coz aku da mendalami ilmu agama ni since kecik lg..aku x kate aku perfect..tp please dalami dlu ilmu agama sblum nk ckp pasal haram/halal ni..aku pon xbrani ckp pasal hukum halal/haram ni sbnr nyer tp just nk betulkn persepsi kita.. :) salam 1 m'sia >.< sori komen pnjg2

    BalasPadam
  30. hahaha,lawak la oraang sekarang..senang sangat jatuh hukum..

    BalasPadam
  31. Terima kasih Mr K for pointing that was judging. I was unaware, really. Dah baca je terus nak komen. kehkeh. still, there's something to ponder there. Hasibah pun utarakan point yang patutnya dititikberatkan jugak. Bukan hanya kerana benda tu dah jadi lazim kat zaman sekarang (dedah aurat and apa semua) menjadikan ia bertukar hukum kepada menjadi boleh. Jadi penyelesaian lain yang diperlukan, mungkin? Tapi melihat kepada zaman kita ni, nampak susah kan? Dah hari-hari pulak depan mata. Benarlah, kedatangan Islam secara asing dan akan kembali juga dengan asing.

    BalasPadam
  32. Teringin nak tengok wayang dengan MrK

    BalasPadam
  33. Yes, dah tgk Nur Kasih. Tetiba dapat kesedaran nak jadi baik macam dorang. Suka tgk Nur Amina pakai baju labuh2 sebab nampak sopan dan cantik.

    Jalan cerita dia pun menarik. Byk sgt mesej yang dorang cuba smpaikan. :)

    BalasPadam
  34. haha..baru je lepas tengok semalam..bagi aku pun ok la,not bad... awal2 aku faham,,sampai ending aku blur,.hahahaha... btw pasal ustaz tu betul,dia narrow minded sgt..

    BalasPadam
  35. err nk tgk jgak.. tp mls g panggung. sbb bukan kaki wayang. tgk sorang2 baru lg best. bole nangis sorang2. hahahhaa..

    BalasPadam
  36. inilah faedahnya media: menyampaikan kebaikkan kepada penonton,
    thumbS up kabir bahtia,her wife; mira mustaffa and hafiz hamidon...

    BalasPadam
  37. http://mediasiber.com/hukum-menonton-wayang/

    BalasPadam
  38. mase jehan miskin kene sound memang terbaek la. 1panggung gelak. haha

    BalasPadam
  39. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  40. pasal hukum tu..nie ada link die...
    http://mediasiber.com/hukum-menonton-wayang/
    :)

    BalasPadam
  41. oh..kau selalu cepat je ek tengok movie...

    jeles ~,~"

    BalasPadam
  42. hahahaha sorry still xbley gak sebabkan pk kan pelakonnye dalam dunia realiti.judgemental kan i know.tp nak wat cne.dlm filem peluk sakan suami isteri.still they are gud actress and actor.wayyyyyyyyy tooo good.hik3

    BalasPadam
  43. So apa 'fatwa' korang nak keluarkan sekarang? Adakah panggung wayang dah boleh masuk sebab ceritanya berkisalkan teladan dan islamic? HAHA

    ade 1 soalan..apakh y dilakukn dlm cte ni tidak menyalahi syariat?..adkh bebas dr unsur mksiat..seperti pgng tgn n sbgnya?...n..adkh smua y blakon dlm 2...dgn mahramnya...

    matlamat tidak menghallkn cara...nk menderma..sedekah..tp mncuri..hsil mncuri p derma..perkra 2 ttp slhkn?..wAllahu a'lam...:)

    BalasPadam
  44. ala sayangnya kenapa nk sedih dari awal smpai habis...huhuhu.

    sy bace review nur kasih dlm kedua2 blog awak.

    nice.

    BalasPadam
  45. hahahaha sorry terpaksa setuju ngn @muslimah.nak betol2 muslimah kene pakai pelakon betol suami isteri.hahahahah tp mane nak dapat kan suami isteri pelakon fofular yg ensem dan lawa ye dak?nak wat cane...trima jelahhhhhh

    BalasPadam
  46. Panggung wayang kini boleh jadi haram kerana beberapa sebab:

    1. Cerita yang ditayangkan mengandungi unsur-unsur haram di sisi Islam (BANYAK MAKSUD -hubungan pelakon, aurat pelakon tambahan etc)

    2. Kedudukan yang bercampur antara lelaki dan perempuan (ada ke panggung kat malaysia yg ASING IKUT JANTINA?)

    3. Mengundang fitnah (bole halang ke pasangan couple dlm panggung yg sama PEGANG2? dah masuk kes SUBAHAT)

    Jika SEMUA syarat ini dapat dipatuhi, maka menonton wayang tidaklah di larang.

    Tetapi pada hakikatnya, adakah pawagam atau panggung wayang yang sedia ada pada hari ini mematuhi syarat-syarat yang dinyatakan tersebut? Adakah benar tidak mengandungi unsur-unsur kurang sopan, tidak bercampur baur lelaki dan wanita, tidak mengundang fitnah dan tiada unsur-unsur yang mengundang bala' daripada Allah? Sudah tentu tidak, ia langsung tidak memenuhi syarat-syarat yang dinyatakan di atas malahan mencabar hukum Allah dan mengajak manusia lalai daripada mengingati Allah.

    Maka haramlah ia seperti mana yang disebut dalam soal jawab JAKIM kerana pawagam-pawagam yang ada pada hari ini jelas mengandungi unsur-unsur yang melanggar syara' dan batas-batas agama.

    matlamat TAK menghalalkan cara

    http://soaljawab.wordpress.com/2007/07/01/hukum-tengok-wayang/

    BalasPadam
  47. k, aq cuma pelik satu : cana nur boleh dapat lukis muka hassan, padahal dia tak pernah jumpa hassan?
    ke aq ada miss certain part?

    BalasPadam
  48. @Raudhatul - 1. Cerita kat TV semua pengang lelaki dan perempuan. Tetapi tak haram sebab tak dalam gelap?

    2. Who cares is campur lelaki dan perempuan? Kau nak ringan-ringan dengan orang yang kau tak kenal di depan CCTV yang boleh nampak dalam gelap?

    3. Ada bersepah couple di luar yang tak pernah sentu satu sama lain. Itu adalah based on individual. Knp dia nak pegang tangan dalam panggung wayang? Kalau diaorg pegang tangan dalam panggung wayang, maksudnya kay luar pun dieorang pagang tangan. Dah tu, apa kena mengena dengan orang di sekitarnya? Terlibat sama?

    BalasPadam
  49. yes ! kite terlibat same sbb x tegur . haha .jgn la sbb terlalu taksub nak tgok wayang smpai sume yg owg ckp tu nak conderm . duit g tgok wyg tu baik sedekah ,dpt pahala .ni g wayang dapat ape , ,bek mr.K ajak g bace quran dri tgok wayang .owg sekarang ni lau tegur sikit melenting .xpe ,nanti buat panggung wayang tuk mr.K sorang jek .nak tengok sgt wayang kan .jgn mrh yek.

    BalasPadam
  50. salam mr.k

    sebelum ape2 sy mintak maafklu komen sy ni tekcekik ati mr.k
    saya x stuju bila mr.k seolah olah mempersendakan fatwa yg dikeluarkan para ulama..
    mr.k kena tahu kita banyak ulama di malaysia dan mereka mmpunyai pelbagai pendapat tersendri atas apa fatwa yg dikeluarkazn oleh mereka..
    seperti pelbagai mazhab yg diikuti oleh org islam..ada pelbagai cara dan sebab..

    kenapa sesuata hukum itu dikeluarkan fatwa oleh ulama?
    ini kerana hukum tersebut tidak terdapat dlm al-quran dan hadith soheh,
    maka para ulama menjadi rujukan kita..

    dan bagaimana sesuatu hukum itu dietakkn ats sesuatu pekara?
    ia dilihat kepada kemana kesan yg lebih banyak apabila pekara itu dilakukan.
    jika benda itu boleh membawa kpd lebih banyak memudaratkan,maka ia akan jdi haram..
    kenpa hukum menjatuhkan rokok itu haram?
    kerana ia lebih memudaratkan dri kebaikan..

    pada isu panggung wayang ni..
    saya juga pergi menonton wayang,
    tapi tidaklah sampai mempersendakan fatwa yg menyatakan ia haram..
    mungkin bagi ulama yg mengeluarkan fatwa ini mengatakan ia jatuh haram kerana melalui panggung wayang ini maksiat berleluasa..
    org yg mnyebabbkn ia haram kerana pergi berkapel-kapel,
    dan mr.k tahu lah apa yg orgbuat dlm panggung tu..

    jadi ia jadi haram kerana lebih memudaratkan dri kebaikan..


    jadi apa yg sy nak tekankan jangnlah esekali mempersendadan memperlekehkan hukum yg dikeluarkan ulama samaada kita suka atau pun tidak kerana ilmu kita tidak setanding mereka dan mereka sudah lebih mengkaji segalanya..jika kita merasakan kita tidak salah,jgnlah membetulkan sesuatu yg slh pada org lain...
    terpulanglah pada individu itu..jika kita rasa kita hanya pergi menonton wayang untuk melihat nur kasih yg memberi pengajaran kpd kita,dan membuatkan kita berubah dan kita pergi dgn insan yg muhrim,ALHAMDULLILLAH...jika sebaliknya..maka haramlah ia...
    jadi.hormatilah pendapat dari para2 ulama krana mereka kekasih ALLAH..dan ilmu mereka sgt tinggi dibangdingkan kita..jgnlah kita tunjuk pandai,jika kita xnk ikut terpulanglah..dan..takut apa yg kita ucpkan mampu memesongkan akidah kita dan org yg membaca..

    maaf kalau ada slh silap..
    ni cuma pendapat..
    peace..

    BalasPadam
  51. @Gedebus - Tak ada sesiapa yang mempersendakan fatwa di sini.

    Tapi, setahu aku berjuta umat islam di Malaysia yang mempersendakan fatwa yang dikeluarkan terutama bab tarian poco-poco dan konsert. Yeah, kalau tak salah aku dulu ada fatwa pasal concert tu haram. Tapi entah macam mana bila Maher Zain buat konsert, ramai je datang.

    BalasPadam
  52. sebetulnya, setahu sy, hukum wajib, haram tu disandarkan kepada perbuatan, bukan kepada benda. contohnya, khinzir tak haram tapi makan khinzir tu haram. menjawab kepada persoalan konsert tu, sy x pasti haram yg macam mana dikatakan. yg boleh sy katakan, konsert x haram. org lain pun ada sebut pasal hukum kat atas. tp kalau konsert tu dah ada artis dedah aurat pakai baju ketat pegang2 and unsur2 lain lagi yang x sepatutnya, masih diharuskan ke pergi konsert 2? wajib jauh sekalilah.

    filem2 'dakwah' yang berunsurkan ketuhanan di msia ni dah okey dah sy rasa, motif bagus. ajar orang pakai tudung, jg pergaulan n sebagainya. tapi cara dakwah salah konsep sbb ada jgk part yang melanggar batas agama dilakonkan dgn alasan nk bagi nampak real. nk ajak org bt ma'ruf, kita x leh terlibat sama bt mungkar. buat baik x boleh disusuli kemungkaran. agk mnyedihkan bila mesej sbnar cerita tu x bukak hati pelakon sndiri. dlm drama nur kasih sndiri pn ada pelakon tunjuk peha. nk dakwah pnonton tp xbntu pnonton jaga pandangan. masalah..masalah..

    BalasPadam
  53. ahhahahahhahahahahahhahaha

    BalasPadam
  54. baru tengok movie ni semalam...
    memang agak terlambat, tapi takperla kan?
    better late, than never...

    secara jujur, sy tak pernah pun layan drama nur kasih ni
    kononnya ego la..tak layan citer2 jiwang
    smlm ble member ajak, so layan jela..

    ble start je movie, terus sy tergamam
    mmg filem Nur Kasih ni tak sama dengan filem melayu2 yg lain
    cantik je scene2 dlm filem ni...
    mmg seronok dan berbaloi tengok filem ni!
    no wonder la siri drama nur kasih jadi fenomena dlm negara kita

    Entry Terkini:
    Review Jujur Nur Kasih The Movie Daripada Bukan Penonton Siri Drama Nur Kasih

    BalasPadam
  55. akuseorangprejudis3 Jun 2011 3:55 PTG

    Quote "Ya, dalam filem Nur Kasih ni, amat-amat banyak mesej yang dia nak sampaikan. Tapi agak weird benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan? Haha. ;)" <----ayat nie salah satu , aku labelkan ko mempersendakan dan skeptik.


    well dude, ak rasa ko nie dah ting tong ar.well ak seorang prejudice, =)

    ak tak rasa filem nur kasih nie filem islamik.

    benda yang haram (p/s: haram dan halal kita boleh fahami daripada nas yang sahih daripada sumber Al-quran dan hadis).
    tetap ada dan berlaku dalam filem nurkasih nie begitu juga dengan `ayat-ayat cinta`.

    ak tak kisah ko nak gelar ak narrow minded. tapi berdasarkan penulisan ko , ak dapat rumuskan yang ko nie dah loose dengan foundation islam. dan bro cuba untuk asimilasikan pemikiran pegangan barat dan juga islam.

    well ak tau ko nie dah jadi `other khairul`. tapi bro, penulisan bro sedikit sebanyak menyebabkan pembaca ada kat sini terutama `youngster` akan mengiyakan apa bro tulis dan akhirnya menjadikan islam not as ways of life (deen) tetapi hanya sekitar kita orang muda melayu yang dilahirkan islam dan terpaksa mengikut `culture` dan budaya yang dicorakkan kerana kawasan setempat kita sebegitu.

    memang bro tak ada niat mempersendakan fatwa, tapi ak nampak beberapa entri kat blog ko nie ada nilai skeptik terhadap islam.

    well , mungkin bro pada usia muda berdarah panas mungkin berfikiran seperti ini, tapi mungkin selepas bro meniti usia, apa yang bro tulis kat blog nie ada nilai-nilai skeptik (sinis) terhadap islam.

    well tepuk dada , tanya iman.

    ok le bro `other khairul`, pengalaman yang lalu membuatkan kita mempunyai pandangan hidup yang berbeza, tetapi harap bro tidak sampai ke tahap terlalu skeptik sehingga menyebabkan `youngter` yang membaca di blog bro nie terikut dan sinis juga terhadap islam.

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.