Jumaat, 20 Mei 2011

Review Filem - Nur Kasih The Movie

Assalamualaikum


Masa aku menonton filem bosan yang bertajuk Kongsi minggu lepas, aku dah bagi tahu kawan aku yang bulan ni aku tak akan tonton apa-apa filem lain. Dengan kata lain, Nur Kasih pun aku tak akan tengok kat panggung wayang.

Tapi since abang aku balik and abang aku nak sangat tengok Nur Kasih, then aku pun terpaksa la layan sekali.

Well, jangan terkejut tapi aku kasi rating sebanyak 7.8/10. Nak tahu kenapa aku kasi rate begitu banyak? Korang boleh pergi ke my new blog which is ReviewFilem.com

And aku nak tanya kepada HARAM POLICE yang asyik kata itu ini haram termasuklah kata masuk panggung wayang tu haram. Aku nak tanya, now kat panggung wayang ada cerita yang berkaitan dengan Islam. Filem Nur Kasih amat-amat Islamik. Ada lebih 10 babak yang membuatkan aku rasa nak memuhasabah diri gila-gila. So apa 'fatwa' korang nak keluarkan sekarang? Adakah panggung wayang dah boleh masuk sebab ceritanya berkisalkan teladan dan islamic? HAHA. Actually, korang patut tengok citer ni sebab pada minit ke 20, ada satu babak tentang seorang ustaz muda, pakai seban, pakai jubah semua tetapi otak sempit gila sampaikan dia mark semua benda sebagai haram. Itu haram-ini haram. Sampai kan dia kata duduk dalam kelas campur lelaki dan perempuan pun di kata haram HAHA. Tapi dia diam terus bila Adam buka mulut. Ini lah apa yang aku dok cakapkan, orang zaman sekarang suka sangat kata benda-benda haram tanpa sebab nak-nak bila belajar agama tinggi sikit.

Dan juga ada babak Jehan Miskin yang terlampau 'Open Minded'. Tapi dia terus terdiam bila Nur sound balik. See? Ya, dalam filem Nur Kasih ni, amat-amat banyak mesej yang dia nak sampaikan. Tapi agak weird benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan? Haha. ;)

Review Filem : Nur Kasih The Movie. Click HERE.


59 Comments:

Biha berkata...

wah, nak tgok nur kasih lah klu gitu..esok jugak nk tgok, haha

Ollen berkata...

ramai kata movie ni best, tapi tak da masa lagi nak tengok, huhu,

Red berkata...

Haha. Aku suka bab jehan misken kena pangkah . sumapahh. ko nampak tak muka dia.? haha XD

Bella Bell berkata...

blog baru mr kay? hahaha..tu ke blog yang mr kay kata hari tu??

errr...teringin nak tengok.. tapi kenapa kat kelantan tak de panggung? sob~sob~sob~

aniszafeerah berkata...

Terus rasa nak tengok esok.Btw Im u're new reader.Baru tau blog ni 2 minggu lepas.Loser betul -.-

adil berkata...

Tengok promo dia pon agak gempak. esok nak pergi tengok. 7.8/10 eh? then it must be very good. Thanks for the review. =)

Khairul Atikah @ Cik Yuki berkata...

ni y nak tgk ! huuu rmi sgt ckp cte ni menarik . .

Farhan berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Mr K berkata...

Good judging Farhan. Tak apa. Aku faham. Kita semua suka judge orang lain.

Mr K berkata...

@Red - Muka priceless. HAHA.

@Bella - Yup. Umur tak sampai seminggu. Tu pun belum siap directory kan lg.

Hasibah Abd Rahman berkata...

pd ak plak,, plakon tu sume juz ikut arahn director. tp realitiny,, dia amik pngajarn ke drpd lakonn dorg tu?? ce pk blek.. n tntg msuk pggung tu hrm ke x,, t'pulg la kt msing2 pny pmkirn.. ak sndri,, ak xske. cz 1st,, bzer wet n mse j. nnt kua tv gak. 2nd,, seislamik mne pn cter tu,, dorg sume ttup aurat ke??jaga p'gauln ke(ad pgg2 tgn or what so ever~).. so,, pk la blek. cm tu islamik?? pd ak cm hmpeh j.. sory kalu rse ayt ak cm kasar,, juz bg pndpt..

Cik Miera berkata...

xtgk lg.. sebab nak tunggu org gtau dulu best ke x.. hehe

cik ina berkata...

haha..sokong la mr.k..nasib baik dia x ckp makan nasik tu haram.eh??ada kaitan ke?

Bella Ayub berkata...

kalau dah begitu katanya.. hujung minggu ni akan ke panggung wayang juga

oh nudra berkata...

alalala~ tgk kt mane? mls nk tgk sbb confirm full house en :-\

ieka berkata...

i pown nk tgok nur kasih... tgu time nk balik kuching je ni..

Pja Ismail berkata...

Kenapa tak berminat nak tengok. Kenapa..kenapa? Okay orang cakap best, akan PAKSA diri untuk pergi tgk kalau bosan. =))

@km@l berkata...

assalamualaikum..tgk wyg x haram.tp jd haram sbb melalaikan(sengaja tgl solat) @ blakunye maksiat(bgaul llaki n prmpuan bkn mahram).so yg pnting kta jgn buat sprt di ats.sdri mau igt.btw..1st tme bw cn.n im in love wif hlovate t0o..hee.n kuantan kt ne?akak kuantan gak..=)sori komen pjg plok.

@km@l berkata...

tgk wyg x haram.tp yg mjadikn haram bla melalaikn(eg:sngaja tgl solat) n buat maksiat(bgaul laki pmpuan bkn mahram).so bley je nk tgk.sdr mau igt.btw..hlovate mmg d best kn!mr k,nk tnya sket.aok kuantan kt ne?koi skilau hill nun.

Yong Sofea berkata...

k, anda telah buat saya super jeles sekarang. *nangis*

♥CIK SHA♥ berkata...

terus rasa teruja nak tengok bila baca ur review..

Najmah A. M berkata...

first and foremost, cerita Nur Kasih memang tak pernah ada dalam senarai filem yang akan saya tengok. maaflah, tak minat.

second, i'm not gonna say anything regarding hukum ke cinema. percaya apa yang kita nak percaya. jangan bagi fatwa salah sampai jadi pegangan orang lain, sudah. masing2 tahu fikir sendiri. yang mana tak tahu, sila cari tahu. ;)

ps: lepas ni movie apa pulak? syoknya orang rajin berjalan. jeles~ (T^T)

MissF berkata...

huwaaa nk tgk gak! xkira! xkira!
*hentak2 kaki* << ttbe rs nk lempang dri sdiri... kih3

tp mesti panggung pnuh... dlu tgk Merong Mahawangsa pn pnuh gak panggung..

rabiatulpaid berkata...

sungguh tak sabar nk tengok XD

una berkata...

ni yang rasa macam nak tengok je ni..

mimie mon (: berkata...

kay! ape mksd kay berkaitan ngn "Tapi agak weird benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan? " ? huhu.

EZAN IDMA berkata...

nak tengok jugak!

Mr K berkata...

@Hasibah - Kasi aku satu citer kat TV3 yang kau tengok hari2 yang 100% tutup aurat. So, adakah ia menjadi kan tengok tv tu haram?

@Mimie - Ada yang kata tengok wayang tu haram. Haram seperti pakai braces. Zzzzz

LaiLA s~ berkata...

mak x bg masuk panggung.. dia da sumpah kalo msuk panggung nnt,panggung tu tbakar..see.HAHA. tggu NUR KASIH ntk di download..eh.. ade ke..? (^^) btw.x haram pn msuk panggung.

-A.P.P.L.E- berkata...

okey.. "benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan?" sbnr nyer semua benda pd asl nyer hukum nyer harus..contoh nyer daun tembakau,pd asl nyer tembakau ni harus tp bila pakar perubatan menyatakan bahawa menghisap daun (tembakau yang dibakar/rokok) adalah mudarat bagi kesihatan, maka hukumnya menjadi haram..so bg kes mr k ni..tgk wyg tu pd asl nyer harus, tp bergntung gak pd kita..klu kita g dgn kawan cmpur girls n boys tp jaga adab pergaulan n x tnggl solat maka boleh tgk wyg tu..tp klu g tgk wyg "dating" pgg2 tgn/peluk2 n "bkn tgk wyg tp wat wyg" maka jelas2 la hukum nyer haram hatta org buta pon taw..hehe sori sbb comment ni pnjg tp aku cube nk fhmkn korg..islam itu memudahkn bkn menyusahkan..coz aku da mendalami ilmu agama ni since kecik lg..aku x kate aku perfect..tp please dalami dlu ilmu agama sblum nk ckp pasal haram/halal ni..aku pon xbrani ckp pasal hukum halal/haram ni sbnr nyer tp just nk betulkn persepsi kita.. :) salam 1 m'sia >.< sori komen pnjg2

she_keen berkata...

hahaha,lawak la oraang sekarang..senang sangat jatuh hukum..

Farhan berkata...

Terima kasih Mr K for pointing that was judging. I was unaware, really. Dah baca je terus nak komen. kehkeh. still, there's something to ponder there. Hasibah pun utarakan point yang patutnya dititikberatkan jugak. Bukan hanya kerana benda tu dah jadi lazim kat zaman sekarang (dedah aurat and apa semua) menjadikan ia bertukar hukum kepada menjadi boleh. Jadi penyelesaian lain yang diperlukan, mungkin? Tapi melihat kepada zaman kita ni, nampak susah kan? Dah hari-hari pulak depan mata. Benarlah, kedatangan Islam secara asing dan akan kembali juga dengan asing.

bvlgarigirl @ Arianna berkata...

Teringin nak tengok wayang dengan MrK

Cik Miera Aziz berkata...

Yes, dah tgk Nur Kasih. Tetiba dapat kesedaran nak jadi baik macam dorang. Suka tgk Nur Amina pakai baju labuh2 sebab nampak sopan dan cantik.

Jalan cerita dia pun menarik. Byk sgt mesej yang dorang cuba smpaikan. :)

Farhan AJ berkata...

haha..baru je lepas tengok semalam..bagi aku pun ok la,not bad... awal2 aku faham,,sampai ending aku blur,.hahahaha... btw pasal ustaz tu betul,dia narrow minded sgt..

HS220 berkata...

err nk tgk jgak.. tp mls g panggung. sbb bukan kaki wayang. tgk sorang2 baru lg best. bole nangis sorang2. hahahhaa..

Lili Sakina berkata...

inilah faedahnya media: menyampaikan kebaikkan kepada penonton,
thumbS up kabir bahtia,her wife; mira mustaffa and hafiz hamidon...

nina berkata...

http://mediasiber.com/hukum-menonton-wayang/

cik sakdi berkata...

mase jehan miskin kene sound memang terbaek la. 1panggung gelak. haha

wadi unung berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Nur Atikah berkata...

pasal hukum tu..nie ada link die...
http://mediasiber.com/hukum-menonton-wayang/
:)

sicomot-comel berkata...

oh..kau selalu cepat je ek tengok movie...

jeles ~,~"

wahidah berkata...

hahahaha sorry still xbley gak sebabkan pk kan pelakonnye dalam dunia realiti.judgemental kan i know.tp nak wat cne.dlm filem peluk sakan suami isteri.still they are gud actress and actor.wayyyyyyyyy tooo good.hik3

muslimah jundullah berkata...

So apa 'fatwa' korang nak keluarkan sekarang? Adakah panggung wayang dah boleh masuk sebab ceritanya berkisalkan teladan dan islamic? HAHA

ade 1 soalan..apakh y dilakukn dlm cte ni tidak menyalahi syariat?..adkh bebas dr unsur mksiat..seperti pgng tgn n sbgnya?...n..adkh smua y blakon dlm 2...dgn mahramnya...

matlamat tidak menghallkn cara...nk menderma..sedekah..tp mncuri..hsil mncuri p derma..perkra 2 ttp slhkn?..wAllahu a'lam...:)

Yuyu Musa berkata...

ala sayangnya kenapa nk sedih dari awal smpai habis...huhuhu.

sy bace review nur kasih dlm kedua2 blog awak.

nice.

wahidah berkata...

hahahaha sorry terpaksa setuju ngn @muslimah.nak betol2 muslimah kene pakai pelakon betol suami isteri.hahahahah tp mane nak dapat kan suami isteri pelakon fofular yg ensem dan lawa ye dak?nak wat cane...trima jelahhhhhh

null berkata...

Salam...nak tumpang promosi boleh tak...klik la sini...terima kasih...peace

Nizam Ijam berkata...

sekarang jugak nak pergi..hahaha


”Kisah Lucu Dengan Perempuan Bertudung Hijab”

Raudhatul Mardhiah berkata...

Panggung wayang kini boleh jadi haram kerana beberapa sebab:

1. Cerita yang ditayangkan mengandungi unsur-unsur haram di sisi Islam (BANYAK MAKSUD -hubungan pelakon, aurat pelakon tambahan etc)

2. Kedudukan yang bercampur antara lelaki dan perempuan (ada ke panggung kat malaysia yg ASING IKUT JANTINA?)

3. Mengundang fitnah (bole halang ke pasangan couple dlm panggung yg sama PEGANG2? dah masuk kes SUBAHAT)

Jika SEMUA syarat ini dapat dipatuhi, maka menonton wayang tidaklah di larang.

Tetapi pada hakikatnya, adakah pawagam atau panggung wayang yang sedia ada pada hari ini mematuhi syarat-syarat yang dinyatakan tersebut? Adakah benar tidak mengandungi unsur-unsur kurang sopan, tidak bercampur baur lelaki dan wanita, tidak mengundang fitnah dan tiada unsur-unsur yang mengundang bala' daripada Allah? Sudah tentu tidak, ia langsung tidak memenuhi syarat-syarat yang dinyatakan di atas malahan mencabar hukum Allah dan mengajak manusia lalai daripada mengingati Allah.

Maka haramlah ia seperti mana yang disebut dalam soal jawab JAKIM kerana pawagam-pawagam yang ada pada hari ini jelas mengandungi unsur-unsur yang melanggar syara' dan batas-batas agama.

matlamat TAK menghalalkan cara

http://soaljawab.wordpress.com/2007/07/01/hukum-tengok-wayang/

zey berkata...

k, aq cuma pelik satu : cana nur boleh dapat lukis muka hassan, padahal dia tak pernah jumpa hassan?
ke aq ada miss certain part?

Mr K berkata...

@Raudhatul - 1. Cerita kat TV semua pengang lelaki dan perempuan. Tetapi tak haram sebab tak dalam gelap?

2. Who cares is campur lelaki dan perempuan? Kau nak ringan-ringan dengan orang yang kau tak kenal di depan CCTV yang boleh nampak dalam gelap?

3. Ada bersepah couple di luar yang tak pernah sentu satu sama lain. Itu adalah based on individual. Knp dia nak pegang tangan dalam panggung wayang? Kalau diaorg pegang tangan dalam panggung wayang, maksudnya kay luar pun dieorang pagang tangan. Dah tu, apa kena mengena dengan orang di sekitarnya? Terlibat sama?

RabiatuL adawiyah berkata...

yes ! kite terlibat same sbb x tegur . haha .jgn la sbb terlalu taksub nak tgok wayang smpai sume yg owg ckp tu nak conderm . duit g tgok wyg tu baik sedekah ,dpt pahala .ni g wayang dapat ape , ,bek mr.K ajak g bace quran dri tgok wayang .owg sekarang ni lau tegur sikit melenting .xpe ,nanti buat panggung wayang tuk mr.K sorang jek .nak tengok sgt wayang kan .jgn mrh yek.

gedebus gedebas berkata...

salam mr.k

sebelum ape2 sy mintak maafklu komen sy ni tekcekik ati mr.k
saya x stuju bila mr.k seolah olah mempersendakan fatwa yg dikeluarkan para ulama..
mr.k kena tahu kita banyak ulama di malaysia dan mereka mmpunyai pelbagai pendapat tersendri atas apa fatwa yg dikeluarkazn oleh mereka..
seperti pelbagai mazhab yg diikuti oleh org islam..ada pelbagai cara dan sebab..

kenapa sesuata hukum itu dikeluarkan fatwa oleh ulama?
ini kerana hukum tersebut tidak terdapat dlm al-quran dan hadith soheh,
maka para ulama menjadi rujukan kita..

dan bagaimana sesuatu hukum itu dietakkn ats sesuatu pekara?
ia dilihat kepada kemana kesan yg lebih banyak apabila pekara itu dilakukan.
jika benda itu boleh membawa kpd lebih banyak memudaratkan,maka ia akan jdi haram..
kenpa hukum menjatuhkan rokok itu haram?
kerana ia lebih memudaratkan dri kebaikan..

pada isu panggung wayang ni..
saya juga pergi menonton wayang,
tapi tidaklah sampai mempersendakan fatwa yg menyatakan ia haram..
mungkin bagi ulama yg mengeluarkan fatwa ini mengatakan ia jatuh haram kerana melalui panggung wayang ini maksiat berleluasa..
org yg mnyebabbkn ia haram kerana pergi berkapel-kapel,
dan mr.k tahu lah apa yg orgbuat dlm panggung tu..

jadi ia jadi haram kerana lebih memudaratkan dri kebaikan..


jadi apa yg sy nak tekankan jangnlah esekali mempersendadan memperlekehkan hukum yg dikeluarkan ulama samaada kita suka atau pun tidak kerana ilmu kita tidak setanding mereka dan mereka sudah lebih mengkaji segalanya..jika kita merasakan kita tidak salah,jgnlah membetulkan sesuatu yg slh pada org lain...
terpulanglah pada individu itu..jika kita rasa kita hanya pergi menonton wayang untuk melihat nur kasih yg memberi pengajaran kpd kita,dan membuatkan kita berubah dan kita pergi dgn insan yg muhrim,ALHAMDULLILLAH...jika sebaliknya..maka haramlah ia...
jadi.hormatilah pendapat dari para2 ulama krana mereka kekasih ALLAH..dan ilmu mereka sgt tinggi dibangdingkan kita..jgnlah kita tunjuk pandai,jika kita xnk ikut terpulanglah..dan..takut apa yg kita ucpkan mampu memesongkan akidah kita dan org yg membaca..

maaf kalau ada slh silap..
ni cuma pendapat..
peace..

Mr K berkata...

@Gedebus - Tak ada sesiapa yang mempersendakan fatwa di sini.

Tapi, setahu aku berjuta umat islam di Malaysia yang mempersendakan fatwa yang dikeluarkan terutama bab tarian poco-poco dan konsert. Yeah, kalau tak salah aku dulu ada fatwa pasal concert tu haram. Tapi entah macam mana bila Maher Zain buat konsert, ramai je datang.

secerahpawana berkata...

sebetulnya, setahu sy, hukum wajib, haram tu disandarkan kepada perbuatan, bukan kepada benda. contohnya, khinzir tak haram tapi makan khinzir tu haram. menjawab kepada persoalan konsert tu, sy x pasti haram yg macam mana dikatakan. yg boleh sy katakan, konsert x haram. org lain pun ada sebut pasal hukum kat atas. tp kalau konsert tu dah ada artis dedah aurat pakai baju ketat pegang2 and unsur2 lain lagi yang x sepatutnya, masih diharuskan ke pergi konsert 2? wajib jauh sekalilah.

filem2 'dakwah' yang berunsurkan ketuhanan di msia ni dah okey dah sy rasa, motif bagus. ajar orang pakai tudung, jg pergaulan n sebagainya. tapi cara dakwah salah konsep sbb ada jgk part yang melanggar batas agama dilakonkan dgn alasan nk bagi nampak real. nk ajak org bt ma'ruf, kita x leh terlibat sama bt mungkar. buat baik x boleh disusuli kemungkaran. agk mnyedihkan bila mesej sbnar cerita tu x bukak hati pelakon sndiri. dlm drama nur kasih sndiri pn ada pelakon tunjuk peha. nk dakwah pnonton tp xbntu pnonton jaga pandangan. masalah..masalah..

gadisSETAN berkata...

ahhahahahhahahahahahhahaha

Admiral Hafiz berkata...

baru tengok movie ni semalam...
memang agak terlambat, tapi takperla kan?
better late, than never...

secara jujur, sy tak pernah pun layan drama nur kasih ni
kononnya ego la..tak layan citer2 jiwang
smlm ble member ajak, so layan jela..

ble start je movie, terus sy tergamam
mmg filem Nur Kasih ni tak sama dengan filem melayu2 yg lain
cantik je scene2 dlm filem ni...
mmg seronok dan berbaloi tengok filem ni!
no wonder la siri drama nur kasih jadi fenomena dlm negara kita

Entry Terkini:
Review Jujur Nur Kasih The Movie Daripada Bukan Penonton Siri Drama Nur Kasih

akuseorangprejudis berkata...

Quote "Ya, dalam filem Nur Kasih ni, amat-amat banyak mesej yang dia nak sampaikan. Tapi agak weird benda Islamik di tayangkan di tempat 'haram' kan? Haha. ;)" <----ayat nie salah satu , aku labelkan ko mempersendakan dan skeptik.


well dude, ak rasa ko nie dah ting tong ar.well ak seorang prejudice, =)

ak tak rasa filem nur kasih nie filem islamik.

benda yang haram (p/s: haram dan halal kita boleh fahami daripada nas yang sahih daripada sumber Al-quran dan hadis).
tetap ada dan berlaku dalam filem nurkasih nie begitu juga dengan `ayat-ayat cinta`.

ak tak kisah ko nak gelar ak narrow minded. tapi berdasarkan penulisan ko , ak dapat rumuskan yang ko nie dah loose dengan foundation islam. dan bro cuba untuk asimilasikan pemikiran pegangan barat dan juga islam.

well ak tau ko nie dah jadi `other khairul`. tapi bro, penulisan bro sedikit sebanyak menyebabkan pembaca ada kat sini terutama `youngster` akan mengiyakan apa bro tulis dan akhirnya menjadikan islam not as ways of life (deen) tetapi hanya sekitar kita orang muda melayu yang dilahirkan islam dan terpaksa mengikut `culture` dan budaya yang dicorakkan kerana kawasan setempat kita sebegitu.

memang bro tak ada niat mempersendakan fatwa, tapi ak nampak beberapa entri kat blog ko nie ada nilai skeptik terhadap islam.

well , mungkin bro pada usia muda berdarah panas mungkin berfikiran seperti ini, tapi mungkin selepas bro meniti usia, apa yang bro tulis kat blog nie ada nilai-nilai skeptik (sinis) terhadap islam.

well tepuk dada , tanya iman.

ok le bro `other khairul`, pengalaman yang lalu membuatkan kita mempunyai pandangan hidup yang berbeza, tetapi harap bro tidak sampai ke tahap terlalu skeptik sehingga menyebabkan `youngter` yang membaca di blog bro nie terikut dan sinis juga terhadap islam.

OrAng_PeRLiS_mEnULiS berkata...

wowowo...

15 MOVIE MISTAKES DALAM NUR KASIH THE MOVIE

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger