Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2011

Reasons Kenapa Ramai Orang Benci Bloggers.

Imej
Assalamualaikum


Korang pelik tak bila korang jumpa kawan korang yang main blog, dia akan di panggil blogger tapi bagi yang main Facebook dan Twitter, dieorang tak di panggil sebagai Facebooker dan Tweepler pun. Why ah?

Dan, untuk pengetahuan korang, ramai orang sebenarnya tak berapa suka dengan blogger. Dieorang tak suka dan takut. Takut kalau-kalau nama dia akan keluar di blog. Kalau keluar nama saja-saja tak apa lah juga. Tapi kalau dah dikutuk, perh. Pedih weh. Well, nama korang pernah tak di kutuk di blog orang lain?

Actually, banyak lagi reasons kenapa ada yang tak suka dengan certain jenis blogger ni.

Blogger yang Traffic Whore Pernah tak korang nampak kat certain blog yang amat kejar trafik semata-mata? Dekat tajuk tulis " Cara untuk Cepat Kaya". But then bila bukak tengok-tengok entry tu pendek gila. Pulak tu, bila tengok lagi, rupa-rupanya  dia tulis "Aku tak tahu la macam mana cara untuk cepat kaya. Korang ada idea?". Tak pun, tajuk gila gempak eyes catchi…

Soalan-Soalan Love eww-eww dan yang Seangkatan.

Imej
Assalamualaikum


Hello confused girls and boys sekalian.

Ini adalah segment yang agak lama la juga aku tak catch up which segmen "Menjawab Soalan-soalan Di Formspring". Well, kalau korang perasan, aku dah jarang jawab soalan di Formspring kan? Ianya sebab kebanyakkan soalan di Formspring adalah berunsur spamming dan 'repost'. I mean... soalannya seolah-olah di ulang-ulang. Aku bab nak tulis benda sama ni yang aku agak malas. So, sebab tu la aku dah jarang jawab soalan Formspring. Maybe aku patut tunggu sampai 300 soalan then baru lah aku akan jawab.

But then, out of all, ada lah juga seberapa soalan-soalan yang menarik minat aku. Bukan sahaja menarik, tetapi ia juga kerap di tanya berulang-ulang kali. Untuk menghalang daripada aku mendapat soalan ni over and over and over again, maka, aku letak lah soalan ni di blog.

Normal tak kalo guys gurau-gurau dengan kite pasal baju dalam? Bile kite marah dia, dia tanye balik "Laa kenape nak marah?" Kite malu sebenarnye…

Mimpi dan Tafsiran : Nak Percaya Atau Pun Tak?

Imej
Assalamualaikum


Hello dreamers. What's up?

Berapa ramai antara korang yang tak pernah mimpi? Aku bet yang tak ada seorang pun yang kat dunia ni yang tak pernah bermimpi. Even orang buta pun bermimpi tahu?

Pernah tak korang terfikir how if apa yang korang mimpikan itu adalah real dan bakal berlaku? But, here is the thing, "Please jangan terlampau percaya kepada mimpi". Most of orang akan kata yang mimpi tu adalah mainan tidur dan juga mainan syaitan. Well, maybe orang-orang tu betul. Kebanyakkan mimpi hanyalah mainan syaitan dan mainan kita sendiri.

Mainan syaitan Agak susah untuk kita tahu (Actually, kita tak akan tahu) yang sesuatu mimpi tu adalah mainan syaitan or not. Dan aku rasa ramai yang tak tahu yang most of mimpi-mimpi buruk adalah hasil dari permainan syaitan. Sebagai contoh...

Dalam mimpi korang berada di sebuah tempat yang korang tak tahu. Then korang terdengar suara seperti korang kenal. Then korang carik-carik la punca suara tu. Then bila sampai di sebuah ru…

Jenis Status dan Comment Facebook Yang Boleh Membunuh.

Imej
Assalamualaikum


Hello manusia-manusia sekalian. What's up?

Actually, aku bet yang 99.9999% di antara korang yang baca blog aku ni confirm ada Facebook kan?  Facebook ni dah di kira sebagai medium wajib yang mesti ada untuk pengguna internet tak kiralah untuk lelaki gatal, perempuan gatal atau sebagainya. Seperti yang kita tahu, Facebook boleh buat korang hilangkan bosan, boleh buat korang rasa happy. Tapi, kadang-kadang ada Facebook pun tak best gak. Iye lah. Banyak kes-kes di dunia Facebook yang boleh buat korang rasa stress. Stress dengan pengguna Facebook lain yang perangai macam sial.

The Spoilers Ketika mengupdate status Facebook. Aku bet yang mood korang mesti excited gila kan. Tapi once ada mamat or minah yang datang serta buat spoil, mood korang sure down gila-gila. So, mari aku tunjukkan contoh spoiler di dunia Facebook.


Mr Realist / Elmo Emo


This is one of the biggest sucker ever. Andaikata korang tengah dok bebel-bebel kat wall korang, then tiba-tiba datang mamat pelik d…

Kadang-kadang, Ianya Adalah Sesuatu yang Kita Tak Mampu Capai.

Imej
Assalamualaikum


Bangun tengah hari. Dengan mamainya pergi ke dapur. Buka tudung saji dan cabinet makanan. Ambil nasi dan lauk. Hempaskan diri di atas sofa then baru sedar yang remote control Astro ada di atas meja. Fuuuuuu!

Damn

9 Reasons Why Boys Love Lisa Surihani.

Imej
Assalamualaikum


Hellooo pecinta my Lisa Surihani sekalian.

First of all, merujuk kepada entry yang lepas, I really wanna ask some apologize to Shazlin. Somehow, I noted that some of you guys cakap something bad to her. And that was not good you know. Actually, aku expect yang korang akan marah kat aku but oh well, ramai pulak girls yang sokong. HAHA. Seriously, you girls are pelik. Aku kutuk korang and you guys love it? Weird-weird creature ever. But still, girls akan nampak lebih comel bila marah.

So, di entry kali ini, aku bukan nak cerita pasal gadis comel bila marah. Tapi, aku nak cerita sikit pasal gadis aku (Lisa Surihani) yang di rampas oleh Yusr* KRU. Maaf, aku terpaksa censored nama dia. Berita panas macam ni tak boleh kecoh sangat sebab takut Melodi serbu. Tapi, di sini, aku akan pecah kan semua rahsia lelaki termasuk Yusr* KRU. Ya, here it is! 9 Reasons Why Boys Love LISA SURIHANI!



Well, I can find 1000 girls dan boys yang bencikan my Fasha Sandha. Tapi kalau nak cari …

Marriage Troll : Kenapa Tak Perlu Hantaran Perkahwinan yang Mahal.

Imej
Assalamualaikum


Hello lelaki yang akan gelak dan perempuan yang akan geram sekalian.

Korang ingat tak entry aku yang lalu yang bertajuk "Adat vs Agama : Bertunang dan Berkahwin"? Dalam entry tu, aku ada bercakap tentang bayaran wang hantaran yang tinggi.

Dan di entry tersebut ada sebuah comment yang di tulis oleh girl yang bernama Shazlin. Comment dia agak panjang dan menarik sebenarnya. Di sebabkan itu, aku membuat keputusan untuk mereply segalanya dalam sebuah entry.

Mari kita tengok komennya.



Now, mari kita jawab commentnya pula.

"Ko expect pmpuan baik, pandai masak, pandai layan suami, pandai suma segala segi, then nak kasi hntaran kawin ciput je? Baik ko langgan mak nyah je. Nak murah sgt kn? Zzzz.."
Hai, first of all, nice comment. Secondly, kau jangan doe. Kau jangan sekali-kali suruh lelaki langgan mak nyah. Kang kalau seluruh lelaki di Malaysia betul-betul terpikat kat maknyah macam mana? Kau ingat maknyah tak superb ke? Kau ingat mak nyah tak ada sambuta…

Double the Double Standard.

Imej
Assalamualaikum

Adat vs Agama : Bertunang dan Berkahwin.

Imej
Assalamualaikum


Hello adat lovers sekalian.

Kita bertemu lagi dalam segmen "Mari Memangkah Adat-ada Melayu yang Merapu." Ya, segment ini bakal di benci oleh mak cik-mak cik dan emak anda semua. Why? Yeah, sebab aku bet dieorang nak sangat mengutamakan adat lebih-lebih lagi bila masuk bab perkahwinan. Mana tak nye, bila si emak dapat tahu yang si anak perempuan dah nak kahwin, terus tak senang duduk macam dia nak kahwin. Nak sediakan pelamin lah, bunga tu lah bunga ni lah. But somehow, ada certain adat adalah bertentangan dengan Islam. Samaada bertentang di sebabkan syirik atau membazir.

And that is the problem yaw. Setiap kali kita nak bagi tahu yang adat-adat tu semua bertentangan dengan Islam, sure lah akan ada makcik-makcik yang berkata :

"Dah dari dulu sampai sekarang orang buat macam ni. Kita ikut je lah. Beradab lah sikit"
Ewww. Bila kita sebut adat, masing-masing pakat kata "Ikut dari orang yang terdahulu". Well, for what? Adat-adat di Malaysia dah…

Cara Untuk Membuat Blog 1 : Tips Memilih URL Blog.

Imej
Assalamualaikum


Hello guys, ini adalah entry pertama aku bab tutorial untuk membuat blog. Aku akan ajarkan korang based dari apa yang aku tahu dari benda PALING BASIC sehinggalah ke benda paling penting dalam blogging.

Aku sebenarnya tak ada basic langsung dalam dunia blog ni. Bab-bab HTML, internet dan sebagai aku belajar sendiri-sendiri. Dah minat nak buat macam mana. Aku belajar macam mana nak buat benda-benda tu dan aku belajar macam mana nak buat benda-benda ni. (Tapi sampai sekarang, aku rasa macam tak belajar apa-apa pun.) Dan amat susah sebenarnya untuk balajar benda-benda di internet ni dengan free dan berkualiti. Dan mungkin sebab itu lah, kebanyakkan antara kita (Termasuk aku) yang buat banyak kesilapan ketika membina blog.

Actually kan, jarang gila ada orang tanya "Macam mana nak buat blog?" dan "Bagai mana nak bina blog sendiri"?

Dan sebenarnya, ini adalah satu kesilapan. Most of us main buat je blog tanpa tanya apa guide yang mesti dieorang follow s…

#WW : Your Nightmare For Tonight.

Imej
Assalamualaikum


Segala kegembiraan kini telah berakhir.

Bila Blogger Terlalu Pentingkan Page View Melalui "Read More" dan 1 Page, 1 Post.

Imej
Assalamualaikum


Hello bloggers and readers sekalian.

Ada orang tanya aku:

"Macam mana jenis blog yang kau suka baca, Mr K?"
Well, aku tak tahu macam mana nak kasi jawapan untuk soalan tu. Apa pun, aku suka blog yang kemas. Blog yang kemas then kalau entry yang tak brapa yang nak best pun akan rasa melekat. Cuba korang bayangkan. Entry-entry blog yang korang tengah lepak tu adalah biasa-biasa je. Tapi bila korang masuk blog dia, korang rasa tenang. Rasa relax je. Iklan yang besar-besar kat sidebar kanan pun tak ada *Terasa*. Mesti rasa nak stay on that blog je kan? Lagi pun, teens bukannya nak tahu sangat pasal isu-isu sesuatu benda. Dieorang just nak habiskan masa sebab for some people, blog walking adalah fun.

Then lagi satu aku suka kalau bila baca blog orang tu ialah entry dia bukan copy paste semata-mata. Benda-benda yang di copy paste kalau benda yang betul tak apa gak. Ni tak, yang salah. Tan Sri Jin Samsudin mati lah apa lah, itu lah ini lah. So, dari ada niat nak link…