Ahad, 16 Disember 2012

Bash Quotes di Sosial Media Secara Seksis. Dan Fix it.

Assalamualaikum w.b.t


Hello gadis-gadis yang perlukan kasih sayang sekalian. Whats up, yaw. Dah jumpa jejaka yang akan anda nak stalk seumur hidup? Good.

Jika dulu, kita kecoh dengan Myspace, kemudian Friendster. Kemudian Tagged. Entah kenapa, bila Tagged wujud, aku mula menyampah dengan semua Social Networks. Dan dari situ lah, aku berhijrah ke Facebook. Kiranya, time tu aku main Facebook semata-mata untuk main quiz je la. But then, bila ramai datang ke Facebook, dunia Facebook menjadi amat heaven.

Well, entah kenapa dari Facebook, aku berhijrah ke Twitter. Kalau difikir-fikirkan balik, aku start main twitter sampai addict adalah disebabkan oleh seorang gadis. Dan sampai sekarang aku aktif dan setia bermain Twitter. Itu maksudnya aku seorang yang setia, bukan?

Twitter serious best. Tapi apa kan daya. Ku sangka hujan di tengah hari, rupanya panas hingga ke petang; Twitter kini dipenuhi dengan kanak-kanak Rebina (Kan sedang cuti sekolah) serta BBNU Pavi yang kalau tweet je mesti ada anak panah menagih followers. Tu belum kira budak Twitter umur 14 tahun tweet pasal love-love bajet Dr Love. Aku baca pun geli.

Pastu, Twitter juga dipenuhi dengan Fake Account ustaz. Ada fake Ustaz Don, Fake ustaz Azhar dan bermacam-macam lagi fake. Well, kalau nak fake tu tak ada hal. Masalahnya, dia menggunakan nama Ustaz untuk tweet benda yang tak masuk akal. Plus, hari tu, aku pernah nampak account Fake ni dok tweet pasal “Bye tu bermaksud dibawah lindungan pope”. Selepas itu, banyak lagi tweet-tweet islamik yang dah tak masuk akal. Belum kira hadis palsu.

Anyhow, meh sini aku nak tunjukan korang something.

Semua Salah Lelaki 



Korang nampak tweet? Korang nampak tak?

Perempuan merajuk maknanya dia perlukan perhatian. Tapi bila perempuan curang, mungkin ada org lain beri perhatian lebih daripada anda.

HAHAHAHA

Hmm.

HAHAHAHA.

Okay, here is the issue. Bila perempuan merajuk tak bertempat, lelaki yang dikata salah tu tak apa lagi. Aku still boleh terima sebab perempuan ni ego je lebih bila rindu tak nak mengaku so dia akan buat-buat merajuk. Tapi yang paling tak boleh blah, perempuan curang pun lelaki yang salah jugak? Amboi banyak cantik. Lelaki nak kena kerja. Nak kena cari duit untuk bayarkan korang setiap kali keluar dating. Pastu ada hati nak suruh lelaki kasi perhatian kat dia sorang. Pastu kalau lelaki busy sangat, perempuan boleh cari lelaki lain ah? Pastu kasi ayat "Awak tak bagi cukup perhatian kat saya! Saya perlukan kasih sayang! Saya perlukan duit dan harta awak! Saya perlukan perhatian! Kita putus dan awaklah pucanya. Kalau orang tanya kenapa kita putus, awak kata awak tak kasi perhatian kat saya ya? :("

#Women'sLogic

This quote is totally unacceptable.

Main Belakang



Aku pretty sure yang korang pernah tak korang dengar ayat.

"Behind every great man there's a great woman."?

Ayat ni amat famous dan aku setuju. Tapi entah kenapa, ada yang tak suka ayat ni dan nak jadikan another ayat yang power. So, dieorang pun wujudkan.

"Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him. Not behind him."

Thus, bila ada orang cakap-cakap macam:

A: Weh, tengok CEO company tu. Sejak CEO tu kahwin, terus company tu maju gila.
B: Biasalah tu. Behind every great man-kan there's a great woman.
A: Apasal pula behind? Kau ni seksis la. Behind every great man is not a woman. She is beside him, she is with him. Not behind him.

Nampak tak?


Actually, kalau tak silap aku ayat ni dikeluarkan oleh seorang Ilmuan. Tak sure dia re-quote atau memang dia yang hasilkan sendiri tapi aku rasa kita semua tahu secara common sense-nya bila orang kata “Di setiap kejayaan seorang lelaki, ada wanita dibelakangnya” merujuk kepada “Kejayaan lelaki adalah disebabkan oleh wanita yang mendorong dari belakang.” Ya, "Belakang" didalam ayat ni bermaksud mendorong. Mendorong dari belakang ni bukannya bermaksud dia dok belakang lelaki je setiap masa. Mendorong ni bermasud, “Relax bro, I got your back”. Maksudnya, si gadis tu antara impak dan punca besar atas kejayaan si lelaki la. Lelaki tu jadi Perdana Menteri; Dia tegas. Dia kuat. Tapi saat dia lemah, isteri datang bagi kekuatan. Isteri yang kasi semangat. Lelaki tu jadi CEO, kena cari idea untuk tidak membankrupkan syarikat, isteri la jadi punca inspirasi. Itu lah maksud "Behind every great man there's a great woman."

So, aku tak nampak kenapa mesti sesiapa perlu correctkan bila ada orang lain berkata Behind every great man there's a great woman. Quote tu bukanya literally kata perempuan tu duduk belakang lelaki, okay? And I didnt find it offensive.

I Love You.


Another quote yang paling famous tak kiralah kat Twitter ataupun Facebook mestilah ada perkataan "Aku Terima Nikahnya". Sebagai contoh,
Perempuan bukan nak dengar I Love You dari lelaki. Apa yang perempuan nak dengar adalah "Aku terima nikahnya".

Quote diatas adalah bullcrap. Wait. No. Relax. Im just kidding. Quote tu bukan bullcrap. Tapi adalah bullshit. Like always, girls suka chasing fantasies. Why? Sebab bila dengar bab kahwin je, mesti semua gadis di seluruh dunia menjadi skizo sambil otak membayangkan perkahwinan yang romantis, suami yang handsome, pelamin yang anggun dan diri yang bermakeup tebal. Tak tahu lah kenapa. Mungkin sebab time kecik dulu dok tengok Barbie and The Diamond Castle kot. Pastu bila dah tengok, mula la syok sendiri bila dengar pasal wedding. Then mesti terbayang tempat-tempat honeymoon yang gempak bersama suami yang handsome gila. Its all about keindahan khayalan perkahwinan dan pernikahan dari cerita yang direka media. Well, aku tengok gak cerita Barbie tak ada pun berangan macam tu.



Gambar di atas adalah contoh penggunaan "Aku Terima Nikahnya". Banyak lagi quote-quote lain yang guna ayat tu secara meluas untuk menampakan kekonon sweet. Tapi cuba korang bayangkan kalau korang dengar "Aku terima nikahnya" dari seorang lelaki yang korang tak kenal? Sanggup korang terima? Of course la sanggup kalau dia handsome. Tapi kalau dia tu stranger serta huduh gila pastu gemuk hitam, korang nak? (Aku bukan nak kutuk ciptaan tuhan, tapi ini realiti) Boleh ke korang terima? Silap-silap boleh sawan korang time majlis tu.

That is why la orang yang berkahwin muda / perkahwinan dirancang family mostly consist of a handsome guy and a beauty girl. Kan? Ask yourself.


Like boys, girls also ada yang lihat pada fizikal untuk cari pasangan hidup.


So, quote yang paling tepat adalah

Perempuan bukan nak dengar I Love You dari lelaki. Apa yang perempuan nak dengar adalah "Aku terima nikahnya" dari kekasih or lelaki kaya / handsome / body sexy yang tidak dikenali.

Tapi aku tak nafikan yang zaman sekarang, memang perkataan "I Love You" tu dah makin cheap. Thanks to all of you, couples!

Correct me.


Okay this one is not sexist. Tapi aku bet korang pernah tak dengar quote yang berbunyi:

If someone corrects you and you feel offended, then you have an ego problem.

Seriously, masa first time aku baca quote ni, aku suka gila. Sebab apa yang dikatakan adalah benar. Aku setuju. Kebanyakan kita tak nak dengar nasihat orang lain adalah disebabkan ego. Ego untuk mengaku salah.



Tapi... tapi selepas beberapa ketika, aku rasa annoying dengan quote tu. Korang tahu kenapa? Sebab quote tu digunakan hampir untuk setiap benda. Sebagai contoh, aku menulis di blog tentang pendapat. Aku kadang-kadang cakap pasal politik, cakap pasal agama, cakap pasal general, cakap pasal awek, cakap pasal jejaka handsome. Dan korang faham lah, bila aku bercakap pasal pendapat, mesti ada orang tak setuju sebab pendapat manusia mustahil semua sama. Dan tahukah anda apa yang terjadi? Ini terjadi.

"Assalamualaikum Mr K. Saya hantar email ni sebab nak komen sikit tentang entry saudara berkenaan adat perkahwinan / bersanding yang saudara kata bertentangan dengan Islam. Sebenarnya sudara, itu adalah adat dari nenek moyang kita. Blablabla. Lagi pun saudara, blablabla biar mati anak jangan mati adat blablabla. "

And then aku reply la email tu. Aku nyatakan point-point aku macam ni. And then ada tahu apa yang dia reply?

"Saudara Mr K, saya hanya menyatakan pendapat dan nasihat saya. Kalau anda tak boleh terima teguran dan nasihat, nampaknya saudara ada masalah ego. Nouman Ali Khan pernah berkata "If someone corrects you and you feel offended, then you have ego problem."

Aku terus facepalm. Selepas tu, aku emailkan dia balik. Aku tanya

"Macam mana saudari tahu 'someone' yang corrects kita tu adalah corrects? Macam mana kalau pendapat dia salah? Adakah kita patut terima juga? Kalau tak nak terima, adakah kita di-cop sebagai seorang yang ada masalah ego?"
"If someone corrects you and you feel offended, then you have ego problem. But how if the corrector yang salah?"

Dia tak reply.

Ini adalah contoh email yang aku terima. Ni baru email. Belum komen di blog. Komen di blog lagi la. Semua bercakap pendapat masing-masing bajet pendapat dia yang paling betul. Dan yang paling tak boleh blah, aku tak sedar pun pembaca-pembaca aku bergaduh pendapat di ruangan komen.

***********

Btw, since Facebook, Twitter dan segala sosial media dah nak tenggelam (Termasuk Google Plus. Google Plus tak akan berjaya), apa kata kita kembali ke Myspace? No. No. Bukan Myspace. Tapi New Myspace. New Myspace dan Myspace adalah tak sama. Tapi New Myspace adalah amat awesome.






Rabu, 7 November 2012

"Wanita Afdal Solat Di Rumah" Punca Wanita Tak Mahu Solat Di Masjid.

Assalamualaikum

Hellow gadis-gadis yang rajin bersolat sekalian. Sihat?


First of all, wo wo wo, relax. Saya tahu tajuk entry ni agak menduga perasaan hati dan nurani anda sekalian bukan? Tapi tenang. Tenang ya kawan-kawan yang saya kasihi.

Aku terfikirkan pasal entry ni masa aku duduk kat depan Masjid kat rumah aku. Ayah aku tengah cari orang untuk bayar daging korban apa entah. Time tu selepas solat isyak. Suasana malam amat hening. Suasana malam yang amat sejuk. So, aku duduk la kat depan tu sambil melihat keindahan ciptaan Tuhan iaitu gadis-gadis comel.

And then, sambil melihat keindahan ciptaan Tuhan tersebut, aku terfikir, diaorang (gadis) berjalan kaki ke Masjid tak bahaya ke? Plus, kaum perempuan kan lagi afdal solat di rumah berbanding solat di masjid. Ini adalah kerana satu hadis Nabi yang berbunyi

"Janganlah kamu melarang hamba-hamba Allah di kalangan wanita untuk ke masjid-masjid Allah. Dan rumah mereka adalah lebih baik bagi mereka" (HR Abu Hurairah)
Kalau anda perasan, kebanyakan blog mahupun website hanya bold-kan ayat terakhir di hadis tersebut yang berbunyi "Dan rumah mereka adalah lebih baik bagi mereka". Sedangkan, tak ada sesiapa pun ambil kisah pasal keseluruhan hadis.

Kenapa tiada seorang pun yang bold or highlightkan sekali petikan "Janganlah kamu melarang hamba-hamba Allah di kalangan wanita untuk ke Masjid-masjid Allah" instead of ambil ayat terakhir sahaja? Dan kalau anda perasan, orang Islam di Malaysia membuatkan seolah-olah hadis ni melarang kaum hawa untuk bersolat di Masjid dan surau. Admit it.

Gadis A : Awak, jom la join kiteorang pergi bersolat kat surau depan asrama kita ni. Kawan-kawan kita semua ada."

Gadis B : Eh, tak apa la awak. Awak pergi la dulu. Lagi pun, Nabi kata lebih baik perempuan kita bersolat di rumah / bilik berbanding surau / masjid. Lebih afdal. :D"

Seriously, this is no joke.

Kenapa (Apa kemungkinan) Rasulullah mengeluarkan hadis ni? Apa (Kemungkinan) point beliau?
Ketika zaman Saidina Umar, hadis ni dijalankan secara meluas dan tak ada sesiapa pun yang membantah kerana semua setuju. Ada certain pendapat mengatakan hadis ini wujud kerana Nabi amat menyayangi kaum perempuan. So, Nabi pun mengeluarkan lah kata-kata tersebut untuk membendung kaum perempuan daripada di fitnah / culik / rompak / dan sebagainya.


Tapi, ada juga yang berpendapat bahawa pada zaman itu persekitaran bukan seperti sekarang. Kalau zaman dulu, masjid bukan di hadapan rumah. Surau bukan di depan mata. Keadaan dulu juga tak se-selamat seperti zaman sekarang. Ini juga adalah penting supaya jadi prevention dari godaan, menimbulkan syahwat di kalangan lelaki apabila memakai perhiasan, tabarruj, wangi-wangian, berpakaian seksi dan pergaulan bebas (ikhtilat). Dengan kata lain, untuk elakkan perkara yang tak baik berlaku kepada anak dara / janda / kaum wanita, Nabi mengeluarkan kenyataan tersebut.

Tapi, kalau anda perasan, antara sebab para wanita lebih afdal untuk bersolat di rumah adalah kerana untuk mengelak fitnah. Fitnah adalah sesuatu yang amat besar dalam Islam. Dan kita semua tahu bahawa memfitnah itu dosanya lebih besar dari membunuh.

Perempuan adalah sejenis makwe yang amat power. Dia boleh menaikan lelaki hingga ke syurga dan dia juga boleh menjatuhkan lelaki hingga ke neraka. Walaupun power sampai begitu sekali, perempuan dari segi fizikalnya adalah amat lemah.


Dan, aku rasa kita semua jelas faham bila kita tengok hadis di bawah.

"Janganlah kamu melarang hamba Allah di kalangan wanita untuk ke masjid-masjid Allah. Hendaklah mereka keluar tanpa berhias-hiasan dan berwangi-wangian." (HR Abu Hurairah)

“Janganlah kamu menegah wanita-wanitamu pergi ke masjid Allah. Dan hendaklah mereka keluar ke masjid tidak memakai bau-bauan.” (HR Ahmad dan Abu Daud)

"Sekiranya ada antara kamu yang diminta izin oleh isterinya untuk ke masjid maka janganlah dia melarangnya" (HR Ibnu Umar)

See? Tak salah kalau mereka (Gadis) mahu ke masjid atau surau. Dengan syarat, tidak buat benda-benda yang boleh mendatangkan fitnah seperti over make up dan pakai wangi terlampau yang mampu menaikan nafsu syawat lelaki. Well yeah, lelaki mudah untuk turn on. Senyum dengan bibir merah jambu pun boleh mengugat iman lelaki, tahu?. Di situ lah terletaknya "Better kaum perempuan solat di rumah." Perempuan ni sebenarnya amat dijaga di dalam Islam. But how if pergi dengan family? Or husband? Takut kena fitnah juga?

Tapi Mr. Kay, zaman sekarang pun tak selamat, fitnah pun boleh berlaku.

"Kaum perempuan ni Masjid tak nak pergi sebab takut kena fitnah. Tapi shopping mall, kareoke rajin je pergi. Tak takut pula kena fitnah." - Facebook.

You see what I mean?

So, apa point kau sebenarnya ni Mr Kay? Kau nak perli perempuan ke?



Me? Perli perempuan? Oh peh-leasee. Aku cuma nak kata, kalau kita nak nyatakan fakta, biar ianya tepat. I mean, jangan ada self interest bila mempergunakan hadis. Just like lelaki gunakan point hadis nabi untuk kahwin empat.

Hubby : Sayang. Ya Allah comelnya sayang abang niiiiii.

Wifey : Alaaa. Mana ada comel. Biasa-biasa ja. Hiks.

Hubby : Hiks. Nah, abang ada hadiah untuk ayang.

Wifey : Yeay hadiah. Hadiah apa ni abang.

Hubby : Buka lah.

Wifey : Eh, payung?

Hubby : Payung tu kaler apa?

Wifey : Kuning?

Hubby : Bukan laaa. Tu bukan kuning. Tu kaler emas. Payung Emas. Hiks.

Wifey : Kenapa kasi saya payung emas. Awak nak kahwin lagi ke? Hadis Payung Emas di syurga ni tak wujud punnn tauuu.

Hubby : Tapi hadis kahwin lebih dari satu tu adalah sunnah Nabi, wujudkan?

Wifey : Sampai hati awak nak kahwin lagi. Wuwuwu.

Lelaki akan gunakan hadis ni untuk his self interest iaitu mendapatkan sebanyak mungkin gadis-gadis comel untuk dikahwini. Bukan sahaja lelaki, bukan sahaja perempuan. Tapi kita semua. Kita akan korek sedalam-dalamnya loophole yang ada di dalam kitab agama untuk membenarkan segala tindakan kita. Ianya dipanggil self interest. So, self interest kan bila dia guna hadis tu?

Eleh, yang kau nak suruh kaum wanita pergi sangat masjid ni kenapa? Apasal kau tak ajak je kaum kau (Lelaki) yang baik tu je pergi? 
Sejujurnya, aku bukan tulis entry ini untuk tarik korang semua ke masjid. Aku tak rasa ianya akan bejaya pun sebab aku pun bukan setiap hari dan setiap waktu pergi ke masjid. Tapi aku tak suka bila di Facebook atau Twitter, kaum gadis menggunakan hadis di atas untuk tidak ke masjid.

Dan tahap aku tak sukakannya sama macam aku tak suka bila kaum suami gunakan hadis Nabi untuk berkahwin lebih dari satu hanya untuk melepaskan nafsu.

Islam bukan agama yang susah. Islam bukan agama yang meletakkan hukum sesuka hati. Mesti ada sebab dan tujuan kenapa Islam mengeluarkan sesuatu peraturan dan hukum. Begitu juga dengan hal ini.

P/s : Teringat lagi semasa Wardina dan DenaBahrin ajak warga twitter pergi surau / masjid Ramadhan lepas, ramai yang guna hadis diatas untuk menolak. "Tarawih tu bukan wajib pun, kat rumah pun boleh buat. Perempuan kan afdal solat kat rumah je" 

Kalau ada salah dan silap, tolong betulkan.



Ahad, 28 Oktober 2012

Apa Itu Kolagen Dan Kenapa Perempuan Nak Sangat Benda Ni?

Assalamualaikum


Hello gadis-gadis yang kekurangan kasih sayang sekalian. What's up?

Jika anda semua perasan, produk kesihatan dan kecantikan di Malaysia (dan dunia) sebenarnya mengikut trend. Kalau dulu, untuk cantik semua pergi Yoga. Lipat kaki sana lipat kaki sini, puff badan jadi mantap. And then, selepas itu, kalau nak cantik lagi, pakai produk dari dR Rozmey. Minum beberapa gelas produk dR, badan akan jadi slim macam anak dara. Dan selepas itu, trend berubah kepada produk Herbalife. Shake-shake-shake dan anda kan mendapat result yang menawan hati. Tiga cara di atas memang terbukti bagus untuk kesihatan. Tapi rakyat Malaysia ni pesen mudah bosan. And bila dia bosan dengan produk dan cara tertentu, dia akan berubah ke produk yang lain.

Yang terbaru, trend di Malaysia (Mahupun dunia) adalah kolagen (Collagen). Actually, kolagen ni benda yang lama. Amat lama. Cuma, bila aku buka mata sikit, aku nampak orang di sekeliling aku dah mula bercakap pasal kolagen.

The Question is, Apa Itu Kolagen Dan Kenapa Perempuan Sanggup Beli Kolagen yang Mahal?
Well, kita semua tahu yang gegirl ni pesen nak nampak cantik dan mantap je setiap masa. Maklum la, bagi mereka kecantikan itu sumber keyakinan diri. Kalau nampak ada gadis lain yang lagi cantik dari dia, mesti dia jeles. Bila dah jeles tu, faham-faham la. Sure akan jadi drama ye tak? Sebab tu perempuan banyak drama. Haaa.

Untuk pengetahuan anda, bila seseorang itu (gadis atau jejaka) meningkat dewasa, banyak protein yang ada dalam kulit mula hilang. Bila dah hilang, kulit akan mula menjadi kedut dan bewarna kusam. So, apa kena mengena dengan kolagennya? Well, kolagen sebenarnya adalah sejenis protein yang ada pada kulit. Boleh dikatakan 80% dari kulit-kulit kita mengandungi kolagen. But apa akan jadi kalau kulit kekurangan kolagen tertentu? Well, anda akan jadi tua.

(Klik gambar untuk tumbesaran)

Sebab itu lah ada makcik-makcik yang pakai kolagen akan kata "Kolagen ni kasi awet muda wehh". Sebenarnya, kolagen ni umpama refill. Kolagen adalah protein yang terdapat dalam kulit. So, bila anda ambil supplement yang berunsurkan kolagen, ianya membuatkan kulit anda nampak cerah dan tak kedut sebab dia dah ganti protein yang dah hilang / kurang. Bila dah cerah dan tak kedut, korang akan nampak makin muda la kan? Itu je yang berlaku sebenarnya.

Siapa yang Patut Makan dan Guna Produk Kolagen?
Pelajar (Perempuan dan lelaki)
- Kolagen bagus untuk sesiapa yang ada masalah mudah lupa. Like me and Lefsak.
Artis / celebrity
- Semua manusia sukakan model / artis yang berkulit cantik. Admit it. Dan Shila Amzah ada produk kolagen dia sendiri. Ning Baizura juga kalau tak silap.
Mangsa kebakaran 
- Kolagen amat diperlukan untuk replace semula semua kulit yang dah terbakar / melecur.
Lelaki dan Wanita yang nampak tua (Or orang yang makin tua)
- Seseorang itu akan nampak tua bila kulit dia dah start berkedut dan jadi kusam kan? You will need this kolagen untuk counter masalah kulit yang berkedut dan rosak.
Perempuan yang baru lepas bersalin
 - Make sure your husband tak lari selepas dah dapat anak pertama. Hihi.
Bekas pesakit yang ada masalah kulit / parut
- Replace the dead skin and mengurangkan kesan parut dan kulit kasar.
Orang yang mempunyai masalah tidur 
- Collagen bagus untuk orang yang ada masalah tidur. Kolagen ni akan membantu anda supply collagen material in the first sleep cycle. Normal sleep cycle adalah 90 minutes.
Orang yang mudah sakit
- Improve the metabolism

And, collagen ni juga bagus untuk tumbesaran bayi. Dan jangan lupa, Collagen juga boleh didapati dengan banyak dalam baby. So, memang ada collagen yang di ambil dari bahagian badan baby yang dibunuh (digugurkan). So, untuk precaution, sila dapatkan kolagen yang asli ya. Sebagai contoh, Click here. Ala-ala raw lagi dia punya kolagen. Anda mesti tak nak guna kolagen dari mayat baby kan? Eh.

Anda juga boleh pergi ke Blog Ini kalau anda berminat untuk membeli kolagen yang asli. Boleh di minum dan dibuat sebagai facial mask. 



Khamis, 25 Oktober 2012

Tips Supaya Majlis Kenduri Kahwin Anda Tidak Suck!

Assalamualaikum


Hellow gadis-gadis dan jejaka yang bakal membina mahligai impian serta masjid sekalian. Whats up?

Aku sebenarnya dah aktif dalam dunia Twitter ni boleh la kata lama. Bukan Twitter je, malah apa-apa social media pun. Dan, aku perasan yang pada tahun ini, ramai gilaaaaaa rakan blogger / Twitter aku bakal mendirikan rumah tangga (Damn!). Aku sebenarnya walaupun ada sedikit perasaan cemburu (bukan dengki), aku tetap happy dengan dieorang. Why? Well, bukan senang beb nak kahwin.

Dan kalau korang perasan, biasanya pasangan yang berkahwin ni mesti ada salah seorang dari pasangan tu yang amat tumpukan or bagi priority kepada tetamu yang datang. Tak kisah la samaada dari pihak lelaki atau pun pihak perempuan.

Dan memandangkan kenduri perkahwinan yang terdiri dari makan-makan yang akan diadakan untuk dedua belah pihak pengantin, aku pun membuat keputusan untuk meringankan beban anda. How? Well, Im gonna tell you something about the tipikal kenduri kahwin.

Sebenarnya, ada dua sebab je kenapa orang datang ke kenduri kahwin ada.
1. Dia lapar!
2. Anda kawan atau ada petalian dengan dia dan keluarga dia!

But seriously, siapa tak suka makan ye tak? Dan untuk pengetahuan anda, makanan yang disajikan amat-amat penting bagi tetamu yang datang terutama tetamu lelaki. (Well of course la lelaki datang nak makan. Perempuan datang nak tengok pengantin pastu feeling-feeling kekonon dia yang kahwin). But isu makanan boleh jadi isu besar kalau korang pandang rendah. Why? Cuba korang fikir

"Agak-agak kalau majlis kahwin korang tak ada makan-makan, ada tetamu yang nak datang tak?"
Thats why la makanan yang disajikan untuk majlis kahwin itu penting. And now, let me tell you what I hate most yang berada dalam kenduri perkahwinan.


Ayam (or kambing) golek / percik / panggang yang di masak secara live.


Kita semua tahu ayam atau kambing atau apa-apa la masakan yang dimasak secara live adalah amat awesome rasanya. Sedap, memukau dan terbaik. But please! Please jangan jadikan makanan ni sebagai sajian utama or main course. Why? Sebab Dalam 1 minit, ada hampir sepuluh tetamu yang datang mahu makan. And for most of the time (Based on my experience), semuanya jadi chaos. Ayam golek tak cukup. Kambing percik tunggu que untuk masak. Daging panggang tengah dicucuk untuk dimasak. Why? Sebab ianya sedap and masing-masing nak ambil dengan kuantiti yang banyak. Akibatnya, ramai yang makan hanya dengan nasi kosong.

Adik aku pernah pernah pergi kenduri dan makan nasi putih bersama acar dan kuah kari je. Sebab ayam golek still tengah bergolek atas arang. Dan ramai yang datang kenduri tu tanpa makan sebab lauk utama masih atas pemanggang.

Tak ada masalah sebenarnya kalau anda nak sajikan Ayam Panggang or Ayam Golek but please la masak 1 or dua jam lebih awal. Kalau nak masak secara live pun, at lease jangan la satu post/booth pemanggang je. Seriously, setakat ni mana-mana kenduri perkahwinan yang ada ayam golek, mesti masak secara live dengan hanya satu booth je. Confirm-confirm ramai beratur tunggu ayam dimasak. Dah la masak pakai bara arang. Lama gila kot nak masak.



Katering


Bagi pasangan yang mampu menyumbangkan RM20,000 kepada katering, please ya cari katering yang bagi good servis. Jangan la cari katering yang hanya pandang duit. Aku pernah ikut ayah aku berurusan dengan pihak katering. Dari 3 katering, hanya 1 je yang memuaskan. Lagi dua tu, dia punya servis macam apa entah. Makanan dikira satu kepala dibayar Rm15, tapi yang disajikan adalah seciput nasi, sesudu sayur dan seketul ayam. Ayam tu gila la kecik. Logik tak?.

Dan korang kena ingat. Katering ni kadang-kadang suka buat perangai lampi (slow). Contohnya, kita kata "Saya nak order ayam  untuk 100 orang makan ya? Dengan harga RM500" Then esoknya, bila majlis dah start, tengok-tengok ada 100 ketul ayam je. Agak-agak korang, dalam majlis ada ke orang ambil ayam seketul sorang? And tak akan la 100 ketul ayam tu sampai harga RM500 ringgit? Tak logik kan?

Pastu kalau kita marah kat dia, dia sure buat muka tak bersalah dan marah kita balik sambil kata "Laa, siapa suruh tak pesan betul-betul. Lain kali cakap la clear-clear." Ini pernah berlaku. Bukan cerita main-main tau. Kalau katering yang servis bagus, dia akan buat lebih. Kalau untuk 100 orang makan, dia sure akan buat 200 ketul ayam. Baru la kena dengan harga RM500.

P/s: Kalau order katering, boleh tak masak based on bilangan ayam? I mean, masak guna 100 ekor ayam instead of 1000 kepala. Kan lagi senang untuk bajet kan?


Masak jangan terlampau awal.
This case, tak kisah lah katering or masak sendiri bersama sanak sudara dan jiran tetangga. Tapi, apa yang aku perasan, most of us masak lauk utama terlampau awal. Sampaikan, ada masak ayam goreng dua or tiga hari dari tarikh kenduri kahwin. First of all, yes rasa ayam yang dah lama stored dalam peti sejuk tu boleh ditutup dengan rasa sambal bila dicampur dengan sambal pedas. But anda kena ingat, bila buat macam ni, ada chance makanan tu dah terdedah oleh bakteria.

Ayah aku bekerja under Kesihatan Makanan. Biasanya, kalau sultan or PM buat majlis makan-makan, ayah aku akan buat guide dan check makanan tu. Dan untuk pengetahuan anda, makanan secara peraturannya hanya sesuai dimakan kalau makanan tu tak lebih dari 3-4 jam selepas ianya siap dimasak.

Sebagai contoh untuk SUKMA yang lalu, ayah aku juga handle bahagian makanan. Andai kata makanan dimasak pada pukul 12 tengah hari, tepat pada pukul 3 petang semua makanan tu akan dibuang. Why? Sebab ada chance untuk makanan itu tercemar. Tu baru 3 jam. Tapi anda siap simpan lebih dari 24 jam lagi untuk majlis kahwin kan? Now you guys know kenapa selepas balik dari kenduri kahwin, perut korang akan menonjolkan tanda-tanya cherry berry.

Korang nak ke perkahwinan korang diingat dengan ayat "Majlis buat orang cirit birit?"

DJ / Lagu mengarut


First of all, I hate DJs dan lagu-lagu yang dimainkan ketika majlis perkahwinan. Tahap I hate it sama dengan tahap aku tak suka buka blog yang ada lagu yang dimainkan secara automatik. Why? Sebab ianya freaking annoying. Dah la pasang lagu pelik-pelik, kuat-kuat pula tu. Lagu pulak tak kena dengan suasana. And then, tu okay lagi. Ni, ada tu yang DJ murahan yang entah dari mana bercakap-cakap pastu gelak. Cakap-cakap pastu gelak. Nak kata lawaknya tidak. Tapi dia yang ketawa lebih. Orang lain tak ketawa pun. Tu okay lagi, ada pulak tu kareoke. Aduh, yang aku lemah. Malas dah aku nak explain. Korang fikir la sendiri.

Dewan VS Kanopi di tengah padang yang panas. 
Kalau anda buat majlis perkahwinan raja sehari anda di dewan, please. Please please please dan please lah pastikan aircond tu SUPER SEJUK. Why? Sebab pintu akan sentiasa terbuka dan suasana akan sentiasa crowded. Itu menyebabkan udara di dalam dewan terdeiri daripada udara yang panas dan udara sejuk dari aircond dari tadi dah bergerak ke luar. So, apa yang tinggal? Peluh, suasana hangat dan bau masam. You gonna love this?

Korang tentu tak nak majlis kahwin korang rasa tak best sebab korang tak tenang fikirkan tetamu yang kepanasan kan? Lagi tak best kalau fikirkan pasal tetamu yang cakap belakang kan? So, kalau korang tak mampu cari aircond yang betul-betul sejuk, please, please sediakan kipas. Aircond + kipas is always the best.

Balik-balik lauk sama di setiap kenduri kahwin.


Majlis kahwin yang menyajikan lauk paling best yang pernah aku pergi adalah majlis orang kampung aku. Dia sediakan Ikan Patin Masak Tempoyak Original Tanpa Rasa Lumour sebagai main course. Kuantity? Banyak gila. Memang heaven gila aku time tu. Lagi pun, mana nak cari kenduri kahwin sajikan Ikan Patin pada tetamu dengan kuantiti yang banyak? Balik-balik lauk gulai daging, ayam masak merah dengan acar. Bosan weh. Serious bosan makan lauk macam tu. Kalau sehari ada 3 undangan majlis perkahwinan, tiga-tiga sajikan lauk yang sama, perh. Nak makan pun tak ada selera. Kan?

Lebih better masak ayam goreng kunyit + ikan masak merah / kicap dari masak yang entah apa-apa yang terlampau common. Honestly, ramai orang disekitar aku lebih prefer ayam dan ikan dari daging. I myself, I tak suka makan daging gulai. Dan I prefer ikan-masak-something dari ayam masak merah. Serious.

So, kalau korang tanya aku, apa menu yang paling best? Aku akan jawab - Ayam masak kicap, Ikan tenggiri / aye (goreng) masak pedas, acar dan beberapa lauk sampingan beserta nasi putih yang tidak keras. Seriously, nasi minyak so boring already. Plus, nasi minyak di kenduri kahwin never a real nasi minyak anyway. And nothing can beat nasi berlauk untuk makan tengah hari.

Ais Krim Kon Sebesar Tapak Tangan
Kalau korang buat majlis kenduri ni kat tengah padang dan pada masa tu adalah musim panas, please la sewa penjual aiskrim kon. Kat Kuantan banyak gila buat macam ni. Pak cik tu disewa untuk bagi korang ais krim kon yang kecik. Serious kecik. Saiz ais krim tu dalam saiz tapak tangan aku je. Memang kecik gila tapi berbaloi untuk hilangkan panas.

Kosnya tak mahal. Dan biasanya, satu tank yang atas motor tu memang cukup untuk satu majlis kahwin yang berlansung selama 4 jam. Plus, aiskrim sentiasa menjadi pencuci mulut yang best kan? Lagi best dari bubur kacang panas di waktu tengah hari.


**********************

Aku tak nak komen pasal over make up pengantin perempuan yang umpama dibaling tepung kat muka. Itu urusan dia dan suami dia. Tapi, suami dia mesti kecewa. I feel you bro. :(

P/s : Aku dah tolong kasi tips kenduri ni. Moga-moga dapat berkat pengantin. Eh.

Korang pula, korang ada tips untuk dishare? Apa yang korang paling tak suka setiap kali pergi kenduri kahwin?



Rabu, 10 Oktober 2012

BE THE LIGHT - PETRONAS’ 2012 DEEPAVALI CAMPAIGN

Assalamualaikum w.b.t



Let me ask you some pretty simple questions. Ada tak siapa-siapa di sini yang tak ada kawan yang berlainan bangsa serta berlainan agama? Ah, liar. If you do not have at least a Chinese, a Malay and an Indian friend, then you must be an anti social freak in our community. Well, these major races every year give us free holidays to rejoice the four major celebrations which are Hari Raya Aidilfitri, Chinese New Year, Christmas and Deepavali.

For your information, this 13 November 2013, we are gonna celebrate one of four major celebration which is Deepavali. Or known as Diwali.


From what I gather in advertisements release by Petronas throughout these years, in all of our festive campaigns, it has always been PETRONAS’ intention to help promote and inculcate the common underlying values from the diverse heritage, tradition and cultures that bring all Malaysians together in our multiethnic society.

Since we are living in multi-culture races, I bet most of us sometimes enjoy with other culture and celebration that hardly be seen with our bare eyes. Thus, if any of you are a fan and interested with the celebration of Deepavali, you surely don’t want to miss the awesomeness of Kolam, Indian Music and Indian costume. But where can you catch this fun? Of course HERE. The event starts on 6th November and ends on 25 November. In this celebration of “Be The Light- Petronas’ Deepavali Campaign”, Petronas is also produces a series of Greeting starring known Malaysian celebrities such as Sharifah Amani. Feel free to drop by to this video.


Stay calm and enjoy Deevapali.

;)




Selasa, 9 Oktober 2012

Percintaan yang "Nothing great comes easy".

Assalamualaikum


Soalan dari Formspring. :

Hi Mr. K. Saya nak tanya pendapat kau sikit. Aku dah tiga tahun bercinta dengan boyfriend aku. Kitaorang memang nak plan kahwin pun. Tapi lately memang banyak sangat dugaan yang kitaorang terima. Betul ke itu petanda yang aku memang tak ada jodoh dengan dia. Help. Thank you.

Sedih sebenarnya bila aku dapat soalan macam ni. Dan soalan macam ni, confirm-confirm perempuan je yang tanya. Tahu kenapa? Sebab perempuan ni pesen overthinking. Boyfriend reject call sikit, terus fikir bukan-bukan. Dah la pesen fikir luar kawalan, ada tu, sampai kaitkan dengan agama. Contohnya macam. "Aku nak beli kasut la." Tup-tup, dekat mall ada sale beli 10 pasang kasut percuma berus gigi. Pastu mesti perempuan tu akan fikir "Ini mesti sign dan takdir dari Tuhan untuk aku beli 10 pasang kasut". Padahal kat rumah dah ada 20 pasang kasut dah. Tapi satu pun tak pakai. 

So, berbalik kepada soalan, betul ke sesuatu perhubungan itu menjadi perhubungan terlarang bila banyak halangan or bab kata orang putih, obstakel?

Sebenarnya, ada jawapan untuk soalan ini. Dan jawapan dia terbahagi kepada dua.

1. Yes, perhubungan anda adalah hubungan terlarang. You both suck. Banyak buat dosa semasa bercinta. Sebab tu banyak halangan. Supaya korang putus dan tak buat dosa lagi.
2. No, hubungan anda memang sweet. Halangan yang tiba hanyalah sebagai ujian untuk lihat betapa kuatkan anda berdua untuk meneruskan perhubungan. Practice untuk perkahwinan bak kata orang.

Wait Mr Kay yang bajet pandai. Apasal pula jawapan terbahagi kepada dua?
Sebenarnya hampir semua benda di dalam dunia ni tak ada yang fix. Tak ada yang tetap. Dan kita biasanya tidak akan lari dari masalah. The issue is, macam mana kita handle masalah tu?

Secara general, manusia terbahagi kepada dua bahagian bila berada dalam certain situasi. Bahagian itu adalah pemikiran yang positif dan pemikiran yang negatif. Dan ini juga merujuk kepada Persimis serta Optimis.

"Bagi gua, orang persimis akan nampak kesukaran di dalam setiap peluang. Dan orang optimis pula akan nampak peluang di dalam setiap kesukaran" - Winston Churchill

Cuba anda bayang kan. Kalau korang kata hubungan tu banyak halangan sebab tidak direstui, then ada itu bermaksud anda patut bercerai bila rumah tangga dilanda badai dan ombak?

Hubungan banyak halangan sebab Allah tak nak bagi anda dapat dosa.
Ada certain ketika yang kadang kalau anda buat la macam mana pun anda tetap tak boleh selamatkan hubungan korang. Korang jumpa mak mertua bincang elok-elok, juga kaunseling bincang dalam-dalam. Jumpa isteri bincang lembut-lembut. Semua nya tak jalan.

Tapi korang still tak nak putus asa. Korang still sayangkan hubungan ni. So, korang paksa supaya ianya berjaya. Tapi since korang paksa, semuanya jadi makin teruk. Time nak jumpa suami isteri, kereta accident. Time nak beli hadia untuk isteri, kena sama. Time nak masak untuk suami, gas habis. Well, dalam hal ni, tak mustahil ianya adalah ujian semata-mata. Tapi tak mustahil juga yang ianya adalah hint bahawa hubungan anda telah hampir sampai ke penghujung dan akan diakhirin oleh takdir Tuhan.

But why Allah nak putuskan hubungan ni?
For those yang dah berkahwin, maybe sebab jodoh anda tidak lama. Maybe, selepas anda dapat anak, suami akan mula buat hal. Sebab itu lah Allah putuskan. Lebih baik janda tak ada anak dari janda anak satu kan? Dan bagi yang bercinta or bertunang, maybe anda masih jauh dan belum layak (Dari segi agama) untuk berkahwin. Sebab itu lah Allah putuskan. Mana la tahu kot-kot baru sebulan kahwin, si suami dah pasang baru. Ye tak?


Dan, juga tidak mustahil hubungan percintaan anda diputuskan semata-mata anda belum layak bercinta. Bila anda bercinta, anda mungkin membuat dosa. So, hubungan anda diputuskan melalui halangan dan tidak mustahil ianya akan disambungkan balik bila both of you guys dah bersedia untuk berkahwin.

Simple kan? And please, jangan fikir korang dah berkahwin 5 tahun dan bahagia, tahun ke 6 juga anda akan bahagia. Banyak masalah yang berlaku dan akan berlaku. Dan itu membawakan kita kepada halangan dalam percintaan, untuk menguatkan lagi perasaan.

Halangan dalam percintaan, untuk menguatkan lagi perasaan.

"Nothing great comes easy"
"Easy come, easy go"
"What worth, fight"

Pernah ke anda nampak businessman yang betul-betul kaya naik dengan mudahnya? No, most of them adalah dari keluarga yang miskin. Kalau tak miskin pun, dia mesti pernah jatuh bankrupt. Bankrupt pula dua tiga kali. Tapi at the end of the day, dia jadi jutawan. Why? Sebab dia usaha.

Macam tu la juga dengan relationship. Tak akan la sebab ada beberapa halangan, anda (Mostly girls) dah start fikir  untuk give up. Sikit-sikit give up. Sikit-sikit give up. Kalau dalam kehidupan biasa, kita nampak halangan dan kepayahan sebagai satu ujian untuk tengok kita punya kekuatan. Tapi kenapa bila it comes into relationship, halangan dikata sebagai tak ada jodoh?

Tak mustahil halangan yang berlaku hanyalah sebagai cara untuk kuatkan balik hubungan korang. Contohnya, sebelum ni hubungan korang hambar je. And then, masa pergi dating, korang accident. And sejak accident tu, dia jadi lebih caring. Hari-hari ulang alik ke hospital. Siap bawa masakan lagi dari rumah. Pastu makan sambil gegurau sesama. Kan sweet tu. Maybe, ada hikmah disebalik accident tu. Ianya satu halangan. Dan ianya juga satu ujian. Tapi tak bermaksud untuk memutuskan hubungan anda. Kan?

But the most important part is, bila dalam masalah, jangan sekali-kalai lari atau menyerah kalah. Sebab, once dua-dua pihak menyerah kalah pada sesuatu masalah, then hubungan anda akan berakhir, soon.




Jumaat, 7 September 2012

Cerita Karut : Ustaz Favourite, Riwayat Facebook.


Assalamualaikum



Suasana malam bersama bayu. Angin bertiup kencang terasa sayu. Di situ, memandang ke langit dua orang Melayu. Hiraukan semua gadis-gadis ayu.

"Tanda hujan mahu turun mungkin."

*Diam*

Dia menarik nafas sedalam-dalam. Dan mehembusnya perlahan. Tenang.

"Petrichor" Kata Fayad.

"Apa?"

"Patrichor. Bau hujan"

"Ohh". Bagong menganguk. "Kisah pulak". Sambungnya lagi. Mungkin benar Fayad ni Wikipedia bergerak. Semua benda dia tahu. Teringat lagi zaman dimana seluruh rakyat Malaysia membenci tarian Gangnam Style. Masa tu, hanya dia seorang je yang berani mengatakan bahawa tarian itu tak ada kena mengena dengan budaya seks dan perkara lucah serta yahudi. Dan tentulah bila dia kata macam tu, dia kena maki.

"Tapi Fayad, Ustaz favourite aku kata Gangnam Style tu haram. Ianya merupakan tarian budaya Korean. Korea tu bercampur lelaki dan perempuan. Tak tutup aurat. Haram!" Kata Salam Hadi.

"Abis tu, Break Dance tu? Suffle tu? Itu dari barat. Barat lagi lah buat seks bebas. Kenapa tak haram kan sekali?  Tai Chi pulak dari cina. Cina makan babi. Lagi la haram!"

Mengkekek Bagong gelak mendengarkan hujah balas dari Payad. Lagi mengkekek bila melihat muka geram Salam Hadi.

"Kau ni dah jauh terpesong Fayad. Akidah kau dah jauh sangat dah ni." Kata Salam Hadi. Tangan nya tak berhenti membelai tangan teman wanitanya, Sasha. Sasha, seorang gadis kota yang hanya memakai tube. Rambutnya sentiasa berubah warna mengikut peredaran zaman. "Pulang la ke pangkal jalan Fayad. Pulang lah. Kecewa mak kau kalau tahu kau macam ni" Kata Salam Hadi lagi. Dia menghidupkan Forte Koup-nya dan meluncur pergi bersama teman wanitanya yang telah lama menunggu.

"Harap kereta je mahal" Kata Fayad sambil men-unlock pintu Kancil VTEC MBA nya.



Bulan masih indah. Bayu masih menerpa. Hujan masih belum turun dan malam masih muda.

"Hmm" Fayad mengeluh sambil menghisap cerut Trinidad Reyes yang baru dibeli di 7Eleven sebentar tadi. Dia memandang lighternya. Dah lama lighternya itu berbakti untuk memberi ketenangan kepadanya melalui cucuhan rokok.

Lighter Zippo itu bertukar tangan. Kini giliran Bagong menikmati cerut miliknya. Partagas. Katanya, kalau bukan jenama Partagas, dia tidak akan hisap. Bau pun dia tak mahu.

"Hang ni Payad, aku tengok stress sangat pasaipa?" Tanya Bagong yang ingin memecahkan suasana sunyi. Dua orang lelaki di dalam satu kereta dibawah cahaya bulan yang romantik seriously membuatkan kesunyian menjadi awkward.

Fayad tetap diam membisu. Dia terus menikmati suasana malam yang dikelilingi oleh petrichor.

"Woi, jawab lah. Aku bercakap dengan hang ni. Celaka."

Berkelip-kelip mata Fayad sambil memandang Bagong. Terkejut mungkin. Selepas seketika, dia mula berbicara.

"Tak ada apa lah Gong. Aku cool je. Ni nak lepak mana ni?"

"Entah. Tapi member aku ajak aku lepak kat Bukit Bintang. Member-member. Jom ah."

"Member kau mana satu ni? Ridzwan?

"Zarif la. Engineer yang kaya gile tu. Satu bulan dengar cerita dia dapat lebih USD40k. Malam ni dia buat makan-makan katanya. Majlis kesyukuran kot"

"Makan-makan? Majlis kesyukuran ? Kat Bukit Bintang? Sekarang? Pukul 2 pagi? Gila ke apa?"

"Mana la aku tahu. Tapi dia ada bagi alamat ni. Kita pergi je la. Jangan banyak tanya. Kang tak sempat pula."

Cigar yang belum sempat cecah separuh dibuang begitu sahaja. Dari bandar Melaka, Kancil VTEC MBA memecut laju menuju ke Bukit Bintang.



25 minit kemudiannya, mereka berdua sampai di sekitar Bukit Bintang. Ada sebuah bangunan yang tertulis Rootz dihadapannya.

"Kita dah sampai ke ni? Ni Bukit Bintang ke? Ni bukan Lot 10 ke?" Bagong berasa kekok melihat suasana yang meriah di sekeliling walaupun ketika itu hampir pukul 2.35 pagi. Ada patung-patung bergarak. Ada anak gadis menari-nari. Ada couple yang berpelukan. Dan ada bermacam-macam lagi yang boleh merosakkan jiwa. Tak boleh dibezakan langsung samaada gadis-gadis disekitar tersebut berpakaian atau pun tidak.

"Dari alamat dalam peta yang kawan kau bagi tu, ni lah tempatnya."

Suasana bingit dari dalam jelas kedengaran. Musik tekno mungkin. Sakit hati betul dengan musik tekno dan autotune ni. Tak ada seni langsung. Tak ada ketenangan. Macam mana nak dapatkan ketenangan kalau asyik pergi ke tempat macam ni?

Fayad terserentak. Dia dapat rasakan seolah-olah dia pernah pernah ke tempat ni. Ya, dia pernah jejak ke tempat ini dalu. Syurga para clubbing katanya.

Dia ingat lagi yang dahulunya dia pernah sampai ke tempat ni bersama Nazreen Wong dan Sinclair Wong. Pasangan terlarang yang entah kenapa tukarkan nama yang elok-elok diberi oleh ibubapa kepada nama yang entah apa-apa. Nama yang tak ada value.

Dan, dia juga masih ingat lagi yang disini lah dia berjumpa dengan John Hafiz. Lagenda blogger Malaysia. "Kalau you tak kenal I, maksudnya you bukan real blogger. Entah-entah, membaca pun you tak reti!". Kata John Hafiz sambil berpelukan dengan Samantha dan dua lagi gadis lain.

Lamunan terhenti apabila Bagong menarik lengan Fayad. Mereka berdua menuju kesebuah meja bulat berkilat. Ada seorang jejaka sedang duduk merenung sambil menikmati Black Russian. Black Russian, cocktail campuran vodka Stoli. Bukan sebarang Melayu boleh handle Black Russian.

"Zarippp. Yooo. Apasal tak enjoy? Party kau kan?"

Zarif terus membisu. Persoalan yang diajukan oleh Bagong dibiarkan tenggelam dalam musik rancak yang bebosankan. Gelas dicapai. Black Russian dihirup sehingga habis.

Zarif mengangkat tangan kearah gadis pelayan yang seksi. Gadis itu memandangnya. "One more!". Jeritnya. Sebagai pengunjung tetap, regular order dari Zarif bukan satu perkara baru. Semua orang tahu, cita rasanya terhadap Black Russian tak pernah berubah.

"Ni lagi sorang. Pantang betul aku bila aku tanya, dia buat derk je. Apa hal ni brader. Happy la sikit. Aku datang dari jauh ni."

"Hmm". Zarif mengeluh.

"Apa yang 'Hmm'? Cerita lah. Macam lah aku tahu apa yang ada dalam otak kau tu!"

Zarif memandang Bagong dengan pandangan kosong. Dan memulakan bicara.

"Gua sayang gila dengan life gua sekarang. Gua tak nak tinggalkan dunia gua ni. Gua tak nak tinggalkan clubbing sampai ke pagi, hisap cigger paling mahal, melayan gadis-gadis GRO dan menikmati Black Russian gua. Tapi pada masa yang sama, gua nak juga masuk syurga!"

"Apa maksud kau ni brader? Kau ni mabuk ke gila?!"

"Kau tak faham perasaan aku sekarang ni, Bagong. Kau pernah dengar tak dengan hadis :

 ”Sesiapa yang jatuh cinta, kemudian dia menyembunyikannya (Tidak meluahkan perasaanya)
dan dia mati, maka matinya itu adalah mati syahid."

"Gua dah tangkap leleh dengan seorang awek ni. Memang leleh gila. Tapi gua tak nak luahkan cinta gua ni kat dia. Sebab nanti --" Zarif berhenti berceramah untuk menghirup Black Russian. "--Sebab nanti, mana tau kot-kot gua accident masa drive time mabuk, pastu mati, gua mati syahid! Boleh gua masuk syurga!"

Terdengar bunyi gelas pecah hasil balingan Fayad. Giginya diketap berulang kali tanda menahan geram setelah mengengar kenyataan kawan Bagong tersebut. Tapi dia sabar je. Kalau diikutkan hati, nak je dia kasi ceramah balas. Paling kurang pun, dia kasi kaki atas muka.

"Gua tahu pasal hadis ni time gua bukak Facebook hari tu. Ramai orang share. Benda-benda kat Facebook ni kalau kau nak tahu, 100% sahih!" Sambungnya lagi sambil menghabis kan Black Russian.

Malam tu berakhir begitu sahaja. Tiada parti liar, tiada parti buih. Hanya beberapa orang 'mabuk' yang mempercayai hadith riwayat Facebook dan ustaz-ustaz favorite.




Sumber gambar : Derek, Carlos

Sabtu, 18 Ogos 2012

(Repost) Situasi Tipikal Blogger Di Musim Perayaan Aidilfitri

Salam Aidilfitri

Cehhhhhhhh.

Aku baru sahaja balik dari shopping raya. Dan sekarang dah nak berbuka. Aku lapar.

Well, aku buka Google Reader dan aku tengok banyak betul keadaan tipikal yang berlaku saban tahun apabila raya menjelma. Semua cakap pasal raya. Ianya berlangsung setiap tahun apabila raya menjelma. Anggap la blog aku ni dah tua beberapa tahun walaupun sebenanrnya tak sampai setahun pun lagi.

Situasi Tipikal ;

Seminggu Sebelum Raya

Masa ni tak ada lagi mood raya. Semua bloggers pakat tulis entry yang tak ada kena mengena dengan raya. And bagi yang excited tu, mesti tulis pasal plan nak balik raya. Macam biasalah. Meraung-raung sebab tiket dah tak ada. Tak pun baju raya tak beli lagi. Bab menangis sebab tak beli baju raya lagi mesti kaum perempuan. Ye la. Baju at least kena 4 pasang. Belum kira kasut. Tudung. Heh. Yang laki lak. Pening mikir bab nak beraya dengan gewe. Dari segi baju lak, lelaki biasa je. Ada baju melayu sepasang, aksesori secukup rasa, dan baju serta beberapa helai seluar, dah memadai. Kira tak mengada sangat lah. Lelaki memang baik.


1 Hari sebelum raya.

Mari memeriahkan masjid walaupun korang
tak pernah jejak ke masjid sebelum ni.

Alahai.. Masa ni bloggers sibuk tulis pasal baju raya yang dah di beli. Gadis-gadis yang memangis dengan hingus meleleh, kini dah kering sebab dah dapat baju raya. Tak kurang juga entri yang cerita pasal kad raya digital. Sakit hati tul aku dengan kad raya cam tu. Tak ada sentimen. Tak ada feel. Tak ada nilai hati dan perasaan serta kasih sayang. Tak ada love-love langsung. Tak kurang juga yang jadikan kad raya umpama award blog. Haiz.

Ada satu tu seorang blogger sibuk tulis entri mengkritik blog lain. Tak habis-habis kritik orang. Dah nak raya ni bawak-bawak la mintak maaf wahai Mr K. Takbir raya dah la tak pergi.

Hari Raya Pertama

Happy Eid Day.

Aku tulis entri ni pada pukul 2 pagi setelah penat mengecat rumah yang tak habis. Esok mesti mak aku bising pagi-pagi sebab tengok ada kerja yang tak siap. Abang aku pasti dah lari dulu.

Well, hanya blogger yang tak ada life je yang akan post entry yang bejela-jela pada hari raya. Tak pun diorang naif sangat tak mampu nak beraya. Sebab tu sakan tulis and post entry baru. Biasalah. Walaupun miskin. Internet mesti ada.

Hari Raya ke-2

Ketupat. Bukan benda yang gadis-gadis reti buat.

Masa ni dunia blog dipenuhi dengan gambar-gambar hari raya pertama para blogger. Tak kisah la gambar awek ke, skandal ke, ex ke apa ke. Semua pasti pasal gambar. Yang tak pernah tangkap gambar tu pun tiba2 jadi cam 'whore'. Tapi normal lah kan. Hari raya katakan. Tapi jangan ada gambar pakai baju melayu atau baju kurung berkumpul ramai-ramai dalam tandas then tangkap gambar reflect cermin tandas tu sambil buat pose gedik-gedik terover sudah.

Hari Raya ke-3

Salam Lebaran

Raya ke tiga aku balik kampung. Isk. Well, aku nak cerita pasal diri aku lah. Bosan tul aku asyik cakap pasal orang lain je. Pedulikan lah pasal entry Situasi Tipikal ni. Belog aku, suka ati aku lah nak lari tajuk pun.

Aku rasa dah dua tahun aku tak balik kampung. Bukan apa. Aku tak gemarkan sesetengah orang di kampung aku. Sebab pemikiran mereka tak berapa err 'okay'.

Kampung aku di Terengganu. So, faham-faham la. Dulu aku suka benar balik kampung bila Hari Raya. Semuanya disebabkan mercun. Bab mercun memang best nak-nak bagi yang duduk kat utara dan timur. Bunyi mercun lagi banyak dari bunyi letupan di Gaza. Nak salahkan aku sebab membeli mercun tak boleh gak sebab kedai kat sebelah balai polis je. Dan anak polis lagi la kuat main mercun. Putus tangan ke jari ke tak apa. Janji puas main mercun. Hais.. Kenangan. Tahun ni, dua hari terakhir je aku start main mercun. Aku cuba cari mercun kat Melaka tapi tak ada. Melaka serba kekurangan. Kuantan gak best.

Aku cuma nak cakap. Selamat Hari Raya. Mintak maaf la kalau blog aku ni amat-amat mengguris jiwa korang. Semuanya secara tak sengaja.

Okay lah mungkin memang sengaja. Aku bukan kritik sebenarnya. Just fun-fun kat dunia blogging ni.

And...

Korang ni apahal? Orang lain duk pergi beraya, yang korang gedik-gedik baca blog ni tak ada rumah ke nak beraya and kolek duit raya serta pergi mencapap sambil pakai baju baru yang bewarna warni siap ada manik-manik yang mungkin agak over bila ada selendang kat ada lengan sambil kerek ke sana ke mari bersama keyakinan diri yang tinggi sebab baju baru kira handsome dan lawa lah?

Oh, mintak maaf sekali lagi.

Selamat Hari Raya. Maaf zahir dan batin. Salam lebaran untuk anda semua. Tak kisah la yang kenal aku atau pun tak. Love you all =)

P/s : Dan jangan lupa mandi wajib pagi raya.

Khamis, 16 Ogos 2012

Cara Jadi Sweet Girl Sebelum Janda Kebas Kekasih / Suami Anda.

Assalamualaikum


Hellow semua gadis yang tak reti jaga kekasih dan suami, amacam, dah kena kebas?

First of all, saya nak minta maaf kalau anda punya suami telah dikebas oleh janda getah dan anak dara 18 tahun. Apparently, they know how to handle you lovely, charming and handsome husband more than you.

Untuk pengetahuan anda. Everytime seorang suami or kekasih meninggalkan anda, hanya ada tiga reasons je kenapa ianya berlaku. Reasons tersebut adalah
  1. Bukan jodoh anda (Jodoh yang tak kekal)
  2. Lelaki tak berguna (Curang)
  3. Anda suck.
Saya tak mahu menyentuh langsung point A dan point B. Apa yang saya nak sentuh adalah point C which is "Anda suck". Sebelum memulakan entri saya pada pagi yang hening ini, adalah sukacitanya saya memberitahu bahawa dientri ini, anda akan merasa bahang kepanasan, bahang kehangatan, dan tak lupa juga, bahang kemarahan anda kat saya kerana "Anda" dalam situasi ini adalah kaum hawa, kaum girlfriend ataupun kaum isteri. Ya, ada certain point bila si suami setia itu tinggalkan anda, anda adalah penyebabnya. So yes, now I am going to tell you about the sweet trick di dalam alam perkahwinan supaya dapat prevent anda dari ditinggalkan kekasih dah suami.

Wait. What? Are you gonna tell me bout the marriage tips? And you are not even... married? Ha. Ha. Funny.
Sorry, but are you talking to me? Guess what? I cant hear you. So, lets proceed.


Tak boleh ke kami (kaum hawa) dapatkan lelaki setaraf dengan jejaka korea?
Seperti yang kita faham, gadis-gadis comel di luar sana amatlah mendahagakan kasih sayang seorang lelaki yang bergelar suami. Tapi sayangnya, dia tak mampu cari suami, so dia pun cari lah lelaki untuk dijadikan boyfriend. And then, boom. Terputus di tengah jalan.

Well girls, dunia umpama daun di padang pasir, rumput di tengah pantai dan oasis di tengah-tengah padang. Kadang-kadang ianya nampak amat indah. Kadang-kadang semuanya nampak amat mudah. '
Tapi semuanya tak semudah yang kita andaikan.

Dari tahun ke tahun, kita disajikan dengan rintihan sang isteri dan gadis yang mengadu kepada lelaki single seperti saya tentang perangai boyriend, kekasih, tunang dan suami mereka.

Actually, ini membuatkan aku tertanya-tanya. Apa yang dilakukan oleh si lelaki sampaikan di satu tahap, segenap kaum hawa berkata "lelaki Malaysia tak romantik macam lelaki dalam Drama Korea?"

Okay, mari kita improvise situasi yang tegang ini.

***

Di malam yang romantis, si isteri tengah melipat kain. Si suami pula sedang menonton Berita Utaman sambil membaca Harakah. Si isteri berasa bosan. Lalu dia pun start lah mengada dia.

Wife : Abang.
Hubby : Ye sayang.
Wife : Abang.
Hubby : Ye sayang
Wife : Abang.
Hubby: Ye sayang.
Wife : Abangggggg.
Hubby : Iyeee saya. Awak nak apa sebenarnya ni?
Wife : Hump! *Geram*

Then, si isteri terus berasa marah lalu dengan pantasnya, dia berlari serta tukar channel untuk layan drama korea. Si Suami berasa kaget dan pelik dengan situasi tersebut. Lalu dia pun bertanya:

"Eh, yang awak tetiba tengok cerita korea ni kenapa?"
"Saja."
"Saja? Ada apa-apa ke ni?"
"Tak ada apa-apa lah. Saja tengok citer korea. Lagi pun, layan drama boleh la juga feeling-feeling sweet. Nak harapkan awak bersweet-sweet dengan saya jangan harap lah."
"Laaa. Awak nak bersweet-sweet dengan saya ke tadi?"

Perempuan punya "Im fine. Im okay. Serious, I'm okay lah. I KATA I OKAY MAKSUDNYA I OKAY LAH!"
Untuk pengetahuan anda. Lelaki mempunyai instinct yang amat bagus untuk mengetahui yang pasangannya tengah moody atau pun tidak. *Bunyi cengkerik* Okay. Aku tipu. Lelaki mempunyai radar yang amat teruk untuk mengesan samaada pasangannya tengah marah atau pun tidak. Pastu, perempuan ni, dia tahu lelaki punya sensor tu teruk. So apa yang dia buat? Dia akan tingkatkan ketegangan. Contohnya macam cerita di atas la. Si suami tak nak bersweet, terus si isteri bukak drama korean dan memberi headshot "Tengok citer korea boleh la juga feeling-feeling sweet. Nak harapkan awak bersweet-sweet dengan saya jangan harap lah."

Selepas tu, baru la dia nak bukak cerita sebenar kenapa dia moody. Ni apa ni? Apa ke maksud semua ini? Tak faham betul saya. Kalau nak bermanja, terus pergi la kat suami. Kenapa perlu tunggu suami buat first move?

Dalam situasi di atas, kenapa si isteri tak bangun, pergi ke suami, turn off TV, tarik dan buang surat khabar lalu duduk bersimpul di atas riba suami sambil memberi jelingan manja dan lenggokan yang menggoda? Tu baru la betul bermanja dengan suami. Kalau setakat nak Abang-ye-sayang-abang-ye-sayang, budak umur 13 tahun bercinta pun boleh buat macam tu.

Come on lah our Khairul yang disayangi. Kami ni perempuan. Gegirl, okay? Jiwang-jiwang, sweet-sweet tu semua kerja lelaki. Awak ingat buat first move ni kerja gegirl ke? Durhh~
Hmm. Yeah. Maybe anda tak patut mulakan first move. Maybe semua love-love ni biar lelaki yang lakukan. Maybe you are right after all--- Oh hell no. Of course lah you wrong and Im right. If you think you gonna sit there and wait for your husband datang bermanja, maybe dia akan datang. Tapi itu untuk for the first years je. And as for yang boyfriend-girlfriend, lelaki akan kejar anda dari masa mula-mula dia nampak anda. And then for the first 3-6 months, dia might be akan stop to start the conversation. So, kalau dia stop untuk memulakan conversation, si gadis pun diam membisu? Kalau bab makwe-pakwe or cinta monyet ni tak apa lagi. Tapi kalau dah bab tunang dan dah berkahwin? Suami, balik rumah, makan, tidur then pergi kerja. Ulang-ulang cycle yang sama. Isteri pulak dok congok tunggu suami start perbualan. WHERE IS THE FUN? *Campak laptop*

Dah la siang-siang suami kena kerja. Nak-nak pulak kerja sampai tengah malam. Mesti la dia expect bila dia balik rumah, dia dapat layanan dari isteri. Paling kurang pun, seronok la juga kalau balik je dari kerja tu, isteri tunggu depan pintu sambil gigit bibir dengan manja. Tak pun, isteri terus tegur "Penat kerja bang, mari baring atas riba baby". Haa. Kan best. Ni tak. Suami balik kerja, "Penat kerja bang? Okay. Pergi mandi. Pastu makan.". Tak romantik lansung. Tak ada excitement langsung. Apa kata korang createkan satu excitement supaya your kekasih or suami berasa teruja dan tak sabar nak balik rumah or nak jumpa korang? Kan best. Tak Gitu?

Pastu, asal suami balik je, nampak muka korang yang tak ceria. Jangan sampai si suami kata "Balik-balik tengok muka awak. Balik-balik tengok muka awak. Bosan saya. Dah la tak comel. Pemalas pulak tu. Janda kat rumah sebelah lagi rajin". Haaaa. Haaa! Dia dah start puji janda dah tu. Tak lama dah tu. Nampak tak permainan dia disitu?


Lelaki suka bergurau kasar. Bila dah bergurau kasar, si isteri jangan la beremo-emo. Setakat nak merajuk-merajuk manja selepasi kena bahan-bahan manja dengan suami tu tak apa lah sebab aksi pujuk memujuk selepas kahwin memang diperlukan. Lelaki suka main pujuk-pujuk manja ni sebenarnya. Lelaki memang suka memujuk. Tapi kalau dah berhari perempuan jual mahal asyik nak merajuk je kerja. Memang dapat ke janda rumah sebelah lah suami korang tu. So, korang kena pandai-pandai la balancekan keadaan. Ingat senang ke jadi isteri? Aku bercakap macam aku pernah jadi isteri pula.

Dan tak dilupakan juga. Most of the girls ni fikir pasal nak dibelai je. Kadang-kadang, masa tidur suami nak gak rasa dipeluk. Bak kata orang tu, spoon. Cuba la kalau tidur tu korang (wives) peluk suami dia. Korang fikir korang seorang je ke nak rasa disayangi, di manjai dan dibelai? Korang apa tau. Tau nak dimanjakan je. Memasak tak nak. Huh. Korang kalau tak pandai jaga dan belai suami, tak apa. Ramai janda yang pandai. Tu belum kira janda punya masakan. Korang ni, nak goreng ikan pun terlompat-lompat sebab takut terkena minyak panas, ada hati nak compete dengan janda.

Tapi Khairul, I dah buat semua benda ni atas. Now apa aku dapat? I seolah-oleh gadis yang cheap. Cheap girl yang desperate. Last-last, dia tinggalkan I juga! Tips you semua tak boleh pakai punn. :(

Korang ingat lagi tak yang aku pernah kata curang is an option? Atau dalam bahasa melayunya, curang itu adalah satu pilihan?

Aku bagi contoh. Andaikata dalam dunia ni tinggal 3 je lelaki, mana korang akan pilih:
a) Lelaki handsome, baik dan banyak duit. Tapi nak anak kurang dari 5 orang.
b) Lelaki handsome, baik dan banyak duit. Tapi suka gila kacau korang.
c) Lelaki handsome, baik dan banyak duit. Tapi nak anak lebih dari 5 orang.

Siapa yang korang akan pick? Well, doesnt matter right? Sebab korang akan pick any of them yang nak kat korang. Kan?

Sama la dalam kes curang. Dalam kes curang, ianya datang dengan dua syarat ianya lelaki dan perempuan.  Syarat basicnya adalah berlainan jantina dan wants you too. Curang akan berlaku kalau other people (orang ke tiga - lelaki or perempuan) yang boleh offer way much better than your life partner. Tak kisah la kalau janda (in this case) tu lawa atau sebagainya. Kalau dia tak tertarik kat suami anda dan suami anda pulak setia macam Mr. K, sure lah kecurangan tak akan berlaku kan?


But if you treat your husband shits, you gonna get shit. Sebab at the end of the day, korang akan dengar ayat yang korang paling takut nak dengar. Ya "Saya boleh kahwin empat kalau saya mahu". Kata suami. Its gonna be unfair. I admit zaman sekarang ramai lelaki kahwin empat bukan sebab sunnah. Tapi sebab nafsu. But, what can you do, cry out lout dengan harapan suami tak akan madukan anda? Or anda nak diceraikan?

Ini bukan sahaja untuk para perempuan. Nak curang tu, tak kira dah jantinanya. Once sebelah pihak lost the grasp, lost something to give, kecurangan akan berlaku. Ini diapplykan untuk both lelaki dan perempuan.

Curang is an option. And it takes two to tango. Don't expect your pasangan untuk buat segala benda demi relationship korang. Do your part. Give and take.



Ahad, 12 Ogos 2012

Keluarkan Roh Dari Badan Seperti Movie Insidious

Assalamualaikum


Hellow bakal mayat dan bakal bangkai sekalian. What's up yaw?

Aku nak tanya korang something. Kenapa kanak-kanak mudah nampak makhluk halus tak seperti orang dewasa? Kenapa bila kita bermimpi kita jatuh gaung or jatuh tangga, or jatuh dari tempat tinggi, kita akan terus terjaga dari tidur? Dan soalan terakhir, kenapa most of us, ada yang kena tindih?

Pernah tak anda terfikir, kenapa kita tak boleh bergerak semasa kena tindih? Bukan je bergerak, bercakap pun tak boleh. Kalau ada orang baring atas anda, tak kan la suara tetiba hilang kan? So, apa rasionalnya bila kita "Paralyzed semasa tidur", kita kata kita kena tindih?

Pernah tak anda terfikir yang anda bukan kena tindih tapi sebenarnya, sebahagian dari roh anda dalam proses untuk masuk / keluar ke dalam badan anda? Dan itulah sebabnya anda tak boleh menggunakan jasad  anda. Dan pernah tak anda terfikir yang mahluk yang berdiri /  duduk di atas badan anda masa kena 'tindih' tu sebenarnya makhluk yang nak masuk ke dalam jasad  anda disebabkan jasad  anda  kosong? (Roh anda keluar, jasad anda umpama empty vessel). Dan tahukah anda yang roh setiap dari anda, anda, anda dan anda keluar dari badan semasa anda tidur? Dan setiap dari itu, anda ada chance untuk di rasuk hantu?



Adakah saya dah berjaya membuatkan anda rasa nak baca lagi entri ni sebab tertanya-tanya? Atau, anda akan berhenti membaca sebab takut?

Contohnya, korang balik dari kelas or kerja yang amat memenatkan. So korang pun masuk la ke bilik korang yang beraircond tu. Peh, penat-penat, berpeluh-peluh, baring pulak kat dalam bilik yang bersuhu dingin. Memang layan. Selepas tu, korang terus baring sambil pandang siling dan berangan. And then tetiba, bam, korang rasa tak sure yang korang dah lock ke belum pintu pagar luar rumah korang. So korang bangun la untuk pergi periksa. Korang intai dari tingkap tengok-tengok masih belum berkunci. So korang pergi la semula ke bilik korang untuk ambil mangga pintu. Tapi bila je korang masuk balik dalam bilik, korang nampak diri korang tengah baring. Wuuuuuuuu.

Sebenarnya, peristiwa di atas dikenali sebagai Keluar dari badan dalam bentuk 'roh'. ianya terbahagi kepada dua iaitu Astral Projection dan Out of Body Experience.

Astral Projection (AP)- Keluar dari badan dalam keadaan sedar or/and on purpose. Mostly fully roh akan keluar. Kita akan masuk ke Alam Roh di dunia nyata.
Out of Body Experience (OBE) - Keluar dari badan dengan keadaan tak sedar dan tidak sengaja. Mostly, sebagian dari roh yang keluar. Roh yang keluar akan masuk ke Alam Roh di dunia nyata.

Konsep Astral Projection adalah simple je which is untuk certain people, mereka boleh keluarkan roh mereka dengan sengaja dan berjalan-jalan dalam bentuk roh. Berjalan ke mana? Kemana-mana yang mereka suka. Tapi for most of us, kita mampu keluar kepada bentuk roh hanya bila kita dah tidur (Out of Body Experience. And most of the time, we will not even remember about it. Kalau ingat pun, kita akan sangka yang ianya satu mimpi.


Secara dasarnya, Astral Projection dan Out of Body Experience adalah perkara yang sama. Tapi yang membuatkan Astral Projection ni jadi terkenal adalah disebabkan oleh filem horror or filem hantu yang bertajuk Insidious. Hantu dalam cerita ni tak menakutkan. Tapi jalan cerita dia yang amat interesting yang membuatkan cerita ni jadi spooky gila. Dan tak lupa juga, unsur suspen pun tak sebanyak cerita Ju On. Yet, ianya amat menakutkan.Tales dari movie Insidious adalah simple. Konsep yang sama diterapkan iaitu tentang manusia yang keluar dari badan dengan bentuk roh. Cuma, yang bezanya adalah bila sesorang tu dah keluar dari jasad dia, ada makhluk halus or hantu yang akan masuk. Iye lah. Badan dah tak ada roh. Mesti la jasad kita kosong kan? So, hantu, iblis, jin dan syaitan akan ambil kesempatan untuk masuk.


Out Of Body Experience (OBE) vs Kena Tindih.
Pernah tak korang kena tindih? Actually aku tak pernah. Aku tak tahu la samaada aku tak pernah kena tindih atau aku tak ingat yang aku pernah kena tindih. Tapi seriously, secara sedarnya, aku tak pernah kena tindih. Yang aku ingat, abang aku selalu golek dan baring atas belakang aku masa aku tengah tidur. Tu cara dia kejutkan aku secara manja.

And aku pernah tanya pendapat kawan-kawan aku yang ber pengalaman kena tindih ni. Once dia kena tindih, dia akan nampak dan dengar macam-macam. Ada nampak muka ni, ada nampak muka tu. Ada dengar suara ni, ada nampak suara tu. Dan tak tekercuali, ada yang nampak diri sendiri yang tengah tidur.

Tapi korang tak pelik ke? Korang kata kau kena tindih, korang tak boleh gerakkan badan. Tapi macam mana korang boleh tengok seluruh bilik or tempat tidur korang?


Dari segi pengkajian yang unproven scientific, kena tindih juga adalah sebagian dari Out of Body Experience. Dengan kata lain, sebahagian diri anda keluar ke bentuk roh dan sebahagian lagi masih dalam badan. And thats why la korang tak boleh gerakkan langsung angota badan korang sebab sebahagian roh anda dah keluar. Dah sebab itu lah juga ada certain orang bila kena tindih, dia seolah-olah nampak makhluk lain sebab dia masuk ke alam yang... erm... yang lagi satu. Atau dikenali sebagai Alam Roh. Di alam roh, anda nampak lah makhluk halus ke, roh si mati ke apa ke. Semua boleh nampak. Anda mungkin mengalami double visual - Mata dari jasad dan mata dari roh. Tapi, anda tak boleh mengerakkan kedua-dua jasad dan roh anda pada masa yang sama kalau tengah OBE or AP.

Tanda-tanda anda dalam Astral Form.
Antara tanda-tanda yang anda dalam keadaan Astral Form adalah anda nampak diri anda yang sedang tidur. Yet, anda dapat rasanya yang itu bukan mimpi. Itu amat-amat real somehow. Tapi, dikatakan, tahap paling susah untuk capai Astral Form adalah ketika hendak keluar dari jasad kita. Dan ini akan membawak kepada rasa kena 'tindih'. So, kalau anda dah berjaya nampak diri anda tengah tidur, itu maksudnya anda dah completely in Astral Form.

Dejavu vs Astral Projection dan Out of Body Experience vs Time Traveler.
Ada yang mengatakan yang Dejavu juga berpunca dari Astral Projection. Untuk certain expert, ada yang boleh pergi ke masa depan dan ke masa lampau. Roh kita pergi ke masa depan dan lihat apa yang kita buat. Then, bila kita in real life pergi ke tempat dan masa tu, kita akan terkejut sebab kita seolah-olah pernah alami situasi tu. Then sure kita akan berkata "OMG, Dejavu!". Tapi ada dua je jenis orang yang mampu buat macam ni on purpose which is orang yang dikehendaki oleh Allah (Ahli sufi, ahli sunnah, wali, tinggi agama and etc) dan orang yang bersahabat dengan syaitan ( Bomoh, penilik nasib etc)

Kelebihan Astral Projection dan Out of Body Experience
Banyak gila kelebihannya buat menda ni. Antaranya adalah korang boleh berjalan-jalan ke mana yang korang suka. Korang boleh pergi London tonton Olimpik. Korang boleh pergi Australia tengok kangroo. Korang boleh pergi New Zealand stalk Kiwi. Anda juga boleh jumpa dengan roh-roh si mati. Selain itu, anda juga boleh nampak makhluk halus. Ianya sure fun kalau anda boleh pakat dengan kawan untuk melakukan AP dan tengok hantu ramai-ramai kan? Tak pun, terbang ramai-ramai dan sebagainya.

Dari apa yang aku baca, ramai yang tak berjaya buat Astral Projection dan Out of Body Experience ni adalah disebabkan makhluk halus. For example, aku perasan ramai orang melayu yang buat benda ni, masuk balik ke dalam badan disebabkan oleh hantu. Once roh dah nak keluar, sure akan ada hantu / roh si mati yang tertarik. Pastu hantu tu mengintai kan? And sure la kita akan takut kan? Bila kita terlampau takut, kita akan terjaga dari tidur. Sebab tu la kalau kita mimpi kita jatuh dari tempat tinggi, kita akan terserentak.

Side Info

  1. Ada certain penceritaan yang mengatakan bahawa semasa AP dan OOB, yang keluar bukannya roh tetapi Qalbun kita. Thus, teori movie Insidious adalah karut.
  2. Ada certain pendapat yang mengatakan Rasulullah, naik ke lagit dalam bentuk roh - Which is Astral Projection. But, tak ada sesiapa boleh sahihkan peristiwa ini since ianya tergolong dalam perkara ghaib.
  3. Ramai melayu dan rakyat Malaysia claimed yang mereka berjaya melakukan Astral Projection dan berjumpa dengan orang lain di alam lain yang juga boleh melakukan Astral Projection.
  4. @Adamvai (Twitter - Ghost hunter Entity666), claimed dia melakukan Astral projection hampir setiap hari untuk menjalankan kerjanya - memburu hantu. 
  5. Ramai orang-orang tua yang selalu melakukan Astral Projection ketika berzikir masa hendak tidur. Tetapi dia tak tahu yang ianya adalah Astral Projection dan real. Ramai sangka yang ianya adalah mimpi walaupun mereka rasa real. Dan bagi yang tahu, mereka memanggilnya Meraga Sukma.
  6. Buku / Hikayat penceritaan Bercakap Dengan Jin karya Tok Awang Ngah juga menceritakan tentang Meraga Sukma.
  7. Ada perubatan Islam menggunakan Meraga Sukma untuk merawat pesakit secara Perubatan Jarak Jauh.


P/S : Let me know kalau ada fakta salah. Aku sebenarnya masih baru dalam bab ni.

Aku pernah cuba buat 3 kali untuk masuk ke astral form. End up tertidur... So, kalau korang yang dah ada pengalaman, feel free to share. 



Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger