Rabu, 27 April 2011

Review : HTC Desire S - Overview and Specification. #Maxis10

Assalamualaikum


Hello handsome girls and pretty boys sekalian.

Aku bet korang dah tau pasal HTC Desire S which is one of the latest Maxis product. And thanks to our beautiful and handsome God for giving me this opportunity to review this phone.

So semalam, dalam pukul 4 petang, aku dapat call dari courier. Aku agak teruja sebenarnya. Dan bila dapat je HTC Desire S ni, aku terus buka. Then waaa. So sexy!
 
First application yang aku buka bila aku dapat phone ni of course lah the internet dan my blog. The speed, the appearance and everything looks nice. Selepas tu, aku main beberapa games yang baru je aku download. Then lepak-lepak kat tweeter. Then facebook. Then formspring. Semua aku guna HTC Desire S ni. For the first hour im feeling like this smartphone is quite nice.



The Design


Apa yang anda nampak kat atas adalah HTC Desire S yang saiz nya adalah exactly sama dengan size sebenar. Look at that. So sexy.



This HTC is armored phone. Yeah, this sexy babe is fully covered with aluminum and im feeling like "this is soo awesome". You are safe and secure, baby. This phone awal-awal dah bagi nice first impression to me which is 'her' toughness and the quality. Body dia aluminum dan so nice sampaikan bila kena flash terus pantulkan cahaya -,-/


Dan yang best part pasal this phone adalah ia menggunakan Android v2.3 Gingerbread which is antara platform yang paling latest selepas Android 3.0 Honeycomb (Tablet).

The Android. - Android OS v2.3 Gingerbread
Android adalah antara Operating System (OS) phone yang terbaik di dunia. Adalah hampir dan setanding dengan iPhone OS (based on the queued of latest version). Both of the Android dan iPhone OS ada kelebihan masing-masing seperti Android adalah open source so banyak benda free yang korang boleh direct download dan korang boleh buat lah apa yang korang nak buat dengan this OS.


Semalam aku lepak kat Android Market guna this phone, aku browse game kat Android Market Place rasa macam list of the games tu tak akan habis (Actually, memang sampai sekarang tak habis). Memang banyak gila dan semuanya adalah FREEEE. Applications? Jangan cakap ah, termuntah korang tengok list applications tu. Ya, function dia just nice macam Ovi Store dan Jailbreak (Jailbreak-  digunakan oleh iPhone user untuk 'hack' iPhone untuk dapatkan kan barang perguna guna 3rd party). Dengan kata lain, korang boleh download sebanyak mana yang korang suka dan korang tak akan bosan.

Dan yang paling best, Android support Flash Player while iPhone, not. So dengan HTC Desire S korang boleh view hampir semua benda di internet seperti apa yang boleh korang view menggunakan laptop /  PC korang.

Oh oh ya, recently, as for the US market, penjualan Android dah surpass BlackBerry and iPhone. Since aku pengguna Android, aku langsung tak terkejut.


The Screen. - Capacitive Touchscreen.


Ada orang tanya:

"Tak mudah rosak ke pakai handphone touch screen kalau asyik tekan-tekan screen tu?" - Yumi.

Actually, ini adalah soalan yang ramai gila tanya. And for your information, most of the smartphone nowadays dah guna heat sensor capacitive touch screen dan bukannya pressure sensor or resistive touch screen. (And there is no such thermal or heat sensor screen). Which is, yeah, this HTC pun guna capacitive touch screen. So, tak perlu la korang nak struggle sangat bila nak tekan screen tu. Dengan kata lain, apa yang korang perlu buat hanyalah slightly touch the screen, and the screen akan terus detect. Simple and friendly use. So, there is no way screen mudah rosak akan menjadi isu.

Then, first impression aku pasal screen dia adalah the best quality of its clarity. Why? Because this HTC  Desire S menggunakan Super LCD screen which means more clarity and sharper display way much better than AMOLED. And not to be mentioned, iPhone 4 pun guna Super LCD screen display sama macam HTC Desire S. Cool isn't?


The Battery Life.

Bagi yang tak pernah lepak-lepak dengan HTC dan handphone pintar lain, mesti ramai tertanya-tanya pasal penjimatan dan penggunaan bateri. Mesti semua pakat fikir;

"Tak guna banyak power ke nak hasilkan gambar yang cantik di screen yang besar tu?" - Anonymous.

Actually, nope. Bateri dia amat tahan lama since capacity-nya adalah 1450 mAh. Talk time up to 435 minutes for WCDMA(3G) and 590 minutes for GSM(2G). Standby time pula adalah up to 455 hours for WCDMA (3G) and 430 hours for GSM(2G). Okay fine korang tak faham langsung apa benda ni. Senang citer, dalam bahasa melayunya, bateri untuk handphone ni cukup lama ah untuk korang bergayut dengan your girlfriend(s) dan boyfriend(s) di tengah malam.

Plus, macam yang anda semua tahu, kita boleh sleepkan dia dengan tekan power button. Dan bila nak guna phone, kita just tekan on dan kurang dari 1 saat, ianya dah boleh terus guna macam biasa. Saving gila. Then andai kata ketika this baby is sleeping dan pada masa yang sama ada mesej masuk, akan ada satu lampu LED hijau kecil yang akan berkelip yang menandakan ada notification. So, korang tak perlu lah nak on off on off this phone selalu.



The Performance and Speed.


Dalam penggunaan handphone touch screen ni, mesti ramai nak tanya pasal performance. So, kalau korang terfkir:

"Nanti pakai software yang berat-berat, tak slow ke handphone ni?"

Well, for HTC Desire S, that is not gonna happen sebab this phone datang dengan  1GHz Scorpion CPU on Adreno GPU, which is giving out 768MB RAM and 1.1GB ROM. Semuanya amaaat smooooth. Rasa seolah-olah korang bermain dengan air.


Sebenarnya, masa mula-mula aku tengok handphone ni, aku terfikir:

"OMG, tebal dari  iPhone. Berbaloi ke beli this phone compared to iPhone?" 

Itu adalah benda pertama yang aku fikir bila aku tengok HTC Desire S. Well, HTC Desire S adalah upgraded version based on the previos version which is HTC Desire. HTC Desire dapat award The Phone of The Year (Technology Brand of the Year) di T3’s prestigious Gadget Awards 2010.

So yeah, pihak HTC tak puas hati lagi dengan kejayaan smartphone of the year ni and now they are making this HTC Desire S into the AWESOMELY AWESOME smartphone. Some of the part maybe more to degrading the phone but still, giving the passion. I tried lots of smart phones like Samsung Galaxy series, LG, iPhone dan macam-macam lah. Dan HTC Desire S adalah antara yang paling smooth yang aku pernah cuba. For HTC Desire S vs Iphone 4, both of them ada kelebihan masing-masing. HTC Desire S lagi superb segi performance tetapi Iphone 4 lagi superb dari segi camera dan beberapa function lain.

Bila di fikir-fikirkan balik, aku main games, buka Youtube, layan Facebook, baca blog, reply email dan sebagainya aku guna this phone. Rasa macam my laptop dah tak ada guna ba. -,-.



38 ulasan:

  1. coolnye!weh,cam nk beli je,tp lg suke samsung galaxy!

    BalasPadam
  2. aku dah beli sebijik.. mmg awesome! x menyesal punye la..

    klu hp lain kite ngadap x sampai setgh jam dh bosan.. tp HTC Desire HD belek 5jam pun rase xnak lepas dr tgn.. haha..

    BalasPadam
  3. wait come again mcm mana mr k boleh 'jumpa' baby ni? sumpah jealous!

    BalasPadam
  4. weyh, tringin fon ni, member aku ckp, gune plan maxis, ko gune gak ke?

    BalasPadam
  5. description yg sgt bagus

    BalasPadam
  6. Mr K, your review sangat detail. sangat informative. but too informative for me la kut, i guess.

    maybe in the future, awak nak letak a few pictures yang awak ambik pakai phone ni for us to see the quality, as well as some videos? the sound from the speaker...pecah ke osem (read: awesome)...kalau main mp3?

    what type of users would probably interested with this phone agak2nya?

    sekadar cadangan.

    nice review, btw. ;)

    BalasPadam
  7. salam,sy pengguna iPhone.
    so far oke la tp x thn sbb hari2 kne cas huhuh
    tp skrg ni tbe2 rse terpikat nk gune android plk,,
    ehm nk tnye la,antara htc sense ngan desire s mne lg better?

    BalasPadam
  8. macam best je..p bila la bole dapat yer..

    BalasPadam
  9. teringin nk pkai..
    tp fulus xde..
    kihkih

    BalasPadam
  10. sounds good.. berapa harga pasaran hp ni?

    BalasPadam
  11. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  12. ko praktikal dapat elaun brape sbulan?
    siot ah bleh beli smartphone..
    aku tgh praktikal gk ni
    makin sesak je
    ahah

    BalasPadam
  13. grrr
    ni yg rase mcm nak 1 ni.

    BalasPadam
  14. OMG macam best je. Heshh how much?

    BalasPadam
  15. 'beautiful and handsome God'?
    hmm... cam tak sesuai je.
    harap betulkan or sth. :)
    Cool phone, btw! ^U^

    BalasPadam
  16. i almost buy it but i buy samsung ace which is more suitable 4 youth just like me!!hehe anywy!! nice phone!!

    BalasPadam
  17. @Fast - Samsung Galaxy s 2 quite nice. Tak pernah try lagi.

    @Heidi - Tapi ni bukan HD. Thanks for your comment btw -,-

    @716 - Dari Maxis.

    @Nasihah & Chummy - About the plan and the price, nanti aku ceritakan.

    @Anonymous - Thank you.

    @Najmah - Pasal mp3, nanti aku update. Pasal user tu, semua boleh guna. Ada email etc.

    @Hana - HTC sense tu adalah skali dgn HTC Desire S. nanti sy masukkan dalam next entri.

    @Sofia - Samsung Ace. Rasanya pernah try kot. Tapi display dia guna Amored so kejelasan tak sebest HTC dan iPhone.

    BalasPadam
  18. hurm, macam nak beli iphone3 arh...tapi kan...htc nih agak arh mahal kan...memang arh very the smartphone, macam lappy jerk function dier....huhu...anyway, terbaek arh mr.k for that new gf!!ngeeee

    BalasPadam
  19. eh HTC lagi best dari Samsung Galaxy. Serius ke??. Saye peminat brg2 samsung.:).

    BalasPadam
  20. hahaa saya setuju. semua bagusss. i'm now using galaxy tab. and its superb, super super cooool, elegant i guess. macam hTc. but the screen is much bigger. puas tengok! laju jangan cakap lah. memang laju gila. kadang kadang berblogging and upload gambar dalam kereta jer. exactly the same like your pc/laptop :D

    BalasPadam
  21. @Hajar - Macam lappy = Dah cukup perfect dah tu :)

    @Ain - Kalau for Samsung Galaxy S II tak kot.

    @Mya - Galaxy Tab tu dah kira tablet kan? ;)

    BalasPadam
  22. Bila lah aku nak ada peluang nak guna menda tu

    BalasPadam
  23. yup mr.K its tablet tapi boleh guna/anggap macam phone or lappy.


    galaxy tab ada jenis jenis dia.

    BalasPadam
  24. wey
    ko patut jd vendor utk company yg buat fon ni la
    sbb ko pndai persuade org utk beli fon ni

    BalasPadam
  25. bergaya sgguh explanation.. xlarat baca. hehehe :D

    BalasPadam
  26. @Mya - Oh, tak tahu lak pasal tu.

    @Joe - :)

    BalasPadam
  27. gile ah!!! da la nset ngah wat hal skrg ni, tebakarrrr je nk beli ni. duet duet..di mana kau duet!

    BalasPadam
  28. Hmmm... Touch Screen tak best.. Tak boleh type message laju2..:(

    BalasPadam
  29. @Meera - Yup, masa mula2 memang ssh. Tapi last2, akan biasa. Agak ssh masa mula2 sebab tak boleh rasa setiap keypad kan. :)

    BalasPadam
  30. perghh , baca review abg K ni buat rasa nak beli je HTC tu tp lum mampu agi . haha
    terpengaruh btol !

    BalasPadam
  31. baru jek guna xperia 3 bln lepas...
    review ni menarik2 ak utk beli...
    tp dah sengkek dah~~~~ =( tgu yg akan datang je la...

    BalasPadam
  32. perghh...harga nak dekat RM2000, gaji 3 bulan tanpa makan ble la bli phone nih.. huhuw ^^"

    BalasPadam
  33. saya da lama survey phone nih n this is my dream phone...so nk tnye lar sblum bli next month, ada x apa2 yg discomfort?cam grip ke,fokus kamera ke,apa ke?

    BalasPadam
  34. @Firdaus - Check kat 5 post aku kat tag ni http://theotherkhairul.blogspot.com/search/label/HTC%20Desire%20S

    Ada vid pasal this phone. Camera cantik. Bab disadvantage pun ada.

    BalasPadam
  35. Salam Mr.K , buleh buat review pasal HTC Wildfire and bezanya dengan HTC Wildfire S ?

    Terima kasih :)

    BalasPadam
  36. Its very interesting post, good job

    Videocon Telecom plans to offer 4G data at 2G/3G rates to encourage early adoption, and will be offering bundled devices as well.Videocon Telecom in a press release said that, "it to invest over Rs 1200 crore for rollout of 4G services in 29 cities of these circles in the next three years.

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.