Khamis, 18 Disember 2014

RE : Modern Tips untuk Interview

Assalamualaikum w.b.t


Hello guys. How are you.

Honestly, aku dapat banyak great and positive feedbacks dari orang yang menggunakan Tips yang aku tulis untuk pergi interview. Ada yang dapat kerja yang dia dah lama aimed, dan kerja yang dia tak sangka dia akan dapat.

Just so you know, recently aku failed 2 interviews. Aku tak pasti nak kata fail ke apa tapi yang aku tahu, masa interview aku jawab dengan okay dan great. Setiap soalan yang panels tu tanya aku boleh jawab dan bagi specific answer. Im pretty sure about it. Tapi entah macam mana, Im not listed. Gila la sad.

Gila sedih bila you performed gila time interview, tapi kau tak dapat that job dan kau tak tahu mana silapnya, and till now I cant even figure that it out. So my success rate untuk interview dah jatuh dengan merudum. Kah. Tapi bila fikirkan balik, rasa funny.

Anyway, for this entry, lets reply secara pukal untuk komen di Tips Interview tersebut.

1. Broken English. 
"Hmm. Tapi macam mana kalau BI (English) tak seberapa power ya? Maksudnya, dia faham dan boleh cakap English secara minimal. Then bila interview, rasa gugup sampai nak jawab dalam BI pun tergagap.
Adakah potensi nak dpt kerja tu ada?"

I myself, English I amat lah teruk. Grammar aku tunggang langgang. Dan dari apa yang orang ceritakan kat aku, kita akan jadi lagi nervous time interview in English bila kita terlampau fikirkan pasal grammar.


I blame myself sebab tak study English dari muda. Bila dah besar, kemain cuba nak tengok English series tanpa download subtitles. But imagine this, imagine kalau you get to use to it. I mean, sometimes, aku pergi je mana-mana interview yang aku tahu aku akan fail, hanya for the sake untuk dapatkan pengalaman dan hanya untuk biasakan diri aku.

Untuk kerja-kerja yang kritikal dan memerlukan anda untuk menulis report dalam frequent yang tinggi, yes English adalah amat penting. Lagi penting kalau anda kerja yang memerlukan ada untuk jumpa client, vendor etc.

Semasa interview, kalau interviewer tanya pasal your poor English, just bagi tahu the truth. Just cakap "My English is pretty bad but I always wanted to improve it. For example, I force myself to read English magazines such as Penthouse, Hustler and Smooth".

2. Nerve Breakdown.

"Ade idea macam mana nak control nerve breakdown before masuk interview?"

Honestly, I have no idea. Aku sendiri pun gugup nak masuk interview lebih-lebih lagi kalau untuk position / tawaran yang gila betul-betul nak. Tapi aku perasan, gugup tu wujud bila suasana dalam bilik interview adalah tegang. Someone needs to crack a joke. Samaada you or them. Well, less likely dieorang yang akan buat joke.

3. CV yang kreative. 

"Oh great topic. Like seriously. Btw Mr K, since anda ada address tentang resume/cv, saya nak tanya. do every profession allow creativeness? Kalau nak apply account or audit position, boleh ke resume creative-creative?"
Bila baca soalan ni, aku teringatkan komen satu lagi. Read this:


Really disappointed to read this. Tapi kita kena bersandarkan kepada fakta juga. Tak semua boss / recruiter sukakan benda berbeza. Mereka mungkin sukakan benda yang dah dipraktikkan dari zaman berzaman. Dari zaman dulu kala. Dari zaman nenek moyang. Yes, cuba bayangkan. Umur kita adalah 20an. Dan recruiter / boss kebanyakkanya umur 40 tahun. Bayangkan, zaman mereka, resume mereka macam mana? Ugly kan? Dan itu yang mereka harapkan yang ada pada CV / Resume budak-budak sekarang.

Aku tahu ramai yang tak setuju. Tapi I myself prefer to stay with my method. Just put it like this. "Nak ke kau bekerja dengan company yang tak up to date dan tak benarkan kau jadi kretif?"

4. Apply bila tak memenuhi requirement.


"Tentang pointer, sigh, I don't know how to react. Menyakitkan hati bila ada kerja yang kita minat, tapi letak syarat pointer 3.5 and above. Shut. They didnt even give people chances. Boleh ke kita apply jugak walaupun pointer tak cukup syarat just to try our luck? Ke dont bother?"

Anggap la macam ni. Kalau kau apply, kau berkemungkinan tak akan dapat that job sebab tak memenuhi requirement. Kau jugak mungkin akan kena blacklist. Tapi kalau kau tak apply, 100% tak dapat kan? So why dont give a try? Unless kalau that position memang exactly mencari a specific competent person and memang that position je yang ada kosong, then hantar CV kat sana... well 99% tak akan dapat. But still either better than nothing or kena blacklist email.

5. Procedure hantar resume / CV.

"Hye Khairul, Nice entry. Cume, camna pulak kalau dah hantar beriban resume (actually tak ada lah beriban sangat pun) Tapi satu pon tak dipanggil untuk pergi interview. Any suggestion?"

Aku pernah cerita kan yang procedure ada dua. Satu hantar pakai Email dan pakai by hand.

Dua-dua ada kelebihan masing-masing. Untuk company yang super busy dan yang famous, dieorang surely tak nak deal dengan ribuan resume atas meja dia. So dia akan prefer job application by email. Plus company besar sekarang pakai jobstreet. Dia check pakai jobstreet, print out then nilaikan.

But still, aku rasa yang paling sesuai adalah hantar hard copy CV / Resume. Tapi kalau nak hantar CV by hand korang kena ingat


  1. Ada certain company kalau dia dapat je resume / CV yang tak ada cover letter, akan masuk tong sampah
  2. CV dan Resume adalah P&C. Kalau anda hantar tanpa tanpa sampul, ianya dikira void. Dan juga masuk dalam tong sampah. 

Dan satu lagi, biasanya kalau nak hantar CV by hand, dia akan suruh bagi kat guard je. Sure ke sampai kat HR kalau bagi kat guard?



Additional :

Dalam ruangan komen, ada beberapa suggestion yang aku rasa amat bagus untuk dikongsikan.

1. Name tag.

"Nak nampak different sikit, try letak nametag. nametag yang hitam biasa tu. plus, utk senangkan interviewer."

Seriously, aku tak pernah terfikir untuk pakai name tag. Plus, kalau time inteview, mesti ada punyalah interviewer yang tanya "Errr, siapa nama tadi?" Kan? Aku pun dah banyak mengalaminya. Just tak pernah terfikir untuk pakai name tag.

2. Counter ayat "Tell me about yourself."

"My lecturer ada bagi tips kalau interviewer tu tanya "tell me about yourself" kite boleh jawab "Rather than i'm telling you about myself, let me tell you what i can contribute to your company if you take me in."

Awesome! But still, masa cerita tu, try kaitkan dengan diri sendiri - Like latar belakang keluarga etc. Maybe anda boleh bonding!



28 Comments:

Jia Rizaira berkata...

Bagus tips ni. Aku dah bermacam2 interview pergi. Byk experience la kiranya. Skrg dah bekerja pun...

Macam aku sendiri mmg pelat berbahasa inggeris. Selalunya aku practice nyanyi lagu rap yg laju tu utk betulkan sebutan. Dan ia menjd.

Pasal CGPA tu, cuba je. Kadang2 seseengah company terdesak nk pakai org. Kot2 masuk dlm senarai kan. Tp yg pntg nnt dpt interview kena kaw2 jual diri (apa yg diri kita boleh buatla, jgn gebang).

FEENA ZAIN berkata...

Mr K, bagi la tips nak kuasai bahasa inggeris masa intebiu.... :)

FEENA ZAIN berkata...

Mr K, bagi la tips untuk menguasai bahasa inggeris sewaktu intebiu :)

Tanpa Nama berkata...

hai

Tanpa Nama berkata...

Kau dah makin matang Mr. K. CUMA.... aku rindukan Mr. K yang dulu... hihihihi

Tanpa Nama berkata...

Btw Mr K. Kalau kita dah cuba utk elak ketegangan dlm bilik interview tu by being as sarcastic as posible, tapi interviewer tu buat muka selamba badak je camna nak cover? patut buat bodo ke better say sori instead?

Tanpa Nama berkata...

Jawablah soalan kat ask.fm!

Oneyani Deankayree berkata...

tipss yang menarik..

PAK KARDI berkata...

Kami ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan KI ANGEN DARWO dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi KI ANGEN DARWO dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan KI ANGEN DARWO meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan KI ANGEN DARWO kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik KI ANGEN DARWO sekali lagi makasih yaa KI dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja KI ANGEN DARWO DI 0 8 5 3 2 5 2 9 1 9 9 9 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.

Muhd Ismail -Kpop Malaysia berkata...

bang bila nk post entry bru..xsabar ni nk bca

Khairul Amri berkata...

Mr KA,kenapa dah tak ada entry baru?

Khairul Amri berkata...

Mr KA,kenapa dah tak ada entry baru?

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU PUSPITA berkata...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

riza afzan asri berkata...

hubby saya selalu pesan
1. "Muka kena very convincing..masa jawab, pandang direct pada mata interviewer"
2. tunjukkan diri adalah lebih baik dp orang lain. bila kita dipanggil untuk interview,mksdnya kita mmg dah layak dari segi qualification. mase interview, interviewer nak tengok personality kita plak..kena ingat EQ is ar more superior than IQ

; msfunky berkata...

Where are you going mr k?. Miss your blog duh!

Noriza Rahman Momma Vogue berkata...

Tips ni boleh sharing dengan suami sebab dia nak interview pagi nih....

izwansyafrein berkata...

Nice.. tq.. good info http://www.charityid.com/izwanalrazi

Tanpa Nama berkata...

Mr k.
Mane pos baru??

sherlina halim berkata...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

Untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : melasian77cs@gmail.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
asianbet77.com

Download Disini

Syuhaida I berkata...

salam..lagi satu tips bila interviewer tanya apa kelebihan kita,kita must support with an example.contohnya strength kita pandai negotiate.kita kasi la contoh "i had successfully reduced the price from rm20k to rm15k for PC quotation with my exceptional negotiation skill" hehe

syureinadiaries.blogspot.my

Bursa Lampung berkata...

Bagus sekali, saya nak baca Blog ini. :)

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum, theotherkhairul ni ppuan ka?kaunselor?ibu2?...theotherkhairul bestttt...please update .. :)

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum, theotherkhairul ni ppuan ka?kaunselor?ibu2?...theotherkhairul bestttt...please update .. :)

BELAJAR BAHASA berkata...

mantap nih tips tips untuk interview, salam blogger dari Indonesia

Dewi Aja berkata...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Sembang ngan RG berkata...

Memang x ade formula sebenar bagaimana untuk bekerja keras dan mencapai impian anda, tetapi kegembiraan dalam kerja-kerja sebagai pekerjaan adalah amat penting.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger