Catatan

Tunjukkan catatan dari Jun, 2010

Curse of Nike Ads. Sumpahan Iklan Nike. World Cup 2010

Imej
Assalamualaikum

The champ is here.
Masa aku lepak-lepak kat Yahoo! News tadi, aku terperasan satu article yang agak kelakar pasal phenomena 'Pasukan hebat-hebat yang kekalahannya tak di jangka.' Aku baca-baca lagi, aku dapati article tu menyatakan yang iklan Nike "Write The Future" yang memaparkan beberapa stars bola sepak yang telah 'di sumpah'. Dengan kata lain, setiap player yang ada dalam iklan Nike tu, akan 'diramal'. Benda ni agak kelakar sebenarnya sebab aku ingat kan tak ada orang percaya benda-benda 'sumpahan' ni.


Ini adalah iklan Nike yang paling lastest untuk World Cup 2010 yang bertajuk Write The Future. And now, di bawah ada huraian video di atas yang kononnya di sumpah. Dalam 'sumpahan' ni, mana-mana player yang ditunjukkan menonjol, akan dapat nasib malang.

Better korang view video sebelum teruskan bacaan.

Secara agak detailnya;

Scene Pertama:
The skills.
Scene bermula dengan Didier Drogba (Ivory Coast) yang melepasi def…

Bertudung Disebabkan Teman Lelaki / Boyfriend.

Imej
Assalamualaikum


Hey, ladies and gentlemen. Terima kasih kerana asyik lepak kat blog aku berulang-ulang kali.

Aku baru balik dari majlis perkahwinan kawan mak aku sebenarnya ni. Dan sedikit kecewa, selepas aku siap makan, baru lah ayam golek di hidangkan. So, boleh la nak kata ini kali pertama aku makan di majlis perkahwinan tanpa menu ayam. Dan aku pula tak suka danging. So, aku macam dah jadi vegetarian dah tadi.

Well, beberapa hari lepas, aku dapat satu email dari seorang awek ni. Dia mahu tahu apakah persepsi orang ramai terhadap perempuan yang bertudung; yang secara dasarnya, boyfriend dia suruh.

Personally, bagi aku, aku rasa it is really good bila seseorang tu bertudung tak kira lah disebabkan boyfriend yang suruh atau apa-apa. Konsep nya sama semasa korang muda-muda dulu. Maksud aku, masa korang kecik-kecik dulu, korang solat kerana Tuhan atau sebab ayah paksa? Ah, don't give a shit lah kata dulu solat kerana Tuhan. Korang masa tu kecik, tak terfikir pun pasal benda-benda …

Mr Right, Terrified (Chuck Bartowski.)

Assalamualaikum
 Mr Right - A rocket to the moon.

My girlfriend's got a boyfriend, funny
He doesn't make a dime all day
And all her girlfriends' boyfriends with money
What more can i say?
It's true
He never made it through a day of school
The only thing he studied was you
He knows your body better than you do

Maybe i'm your mr. right
Baby, maybe i'm the one you like
Maybe i'm a shot in the dark
And you're the morning light
Whoa
Maybe this is sad but true
Baby, maybe you've got nothing to lose
You could be the best of me
When i'm the worst for you

My girlfriend's got a boyfriend, running
To catch the bus to meet
To meet up with the boyfriend's girlfriend
Who's stunning
she's such a sight to see
It's true
The moment he layed eyes on you he knew
The only wish he wanted came true
He knows he's lucky that he met someone like you

Maybe i'm your mr. right
Baby, maybe i'm the one you like
Maybe i'm a shot …

Rampas Awek Kawan (Bro Code)

Imej
Assalamualaikum


Lately, aku perasan ramai yang bertanya sebagai anonymous di Formspring aku. Tapi aku suspek yang bertanya tu kebanyakkannya mesti perempuan. Sebab kalau bukan perempuan, maksudnya dia gay. And mungkin geng perempuan ni segan kot-kot lah kan kawan mereka ada nampak. Ye la, kalau orang baca yang dia tengah tanya soalan pasal boys, mesti malu kan. Well biasalah, girlsss *rolling eyes*. Hihi.

But hey, ada yang 'bertanya' aku pasal Bro Code. I mean, kalau lelaki di panggil Bro Code. Kalau perempuan di panggil Girl Code. Something like that.

Here is the 'question'

Apa pendapat kau bila kawan baik ko, mengurat orang yang ko suka? Tak ke ko rasa macam dia dah langgar brother code? Padahal dia dah tahu yang aku suka kat awek tu. Pastu dia pulak yang sibuk mengurat. Awek tu pulak layan je. Antara kawan dan awek, mana kau pilih?
Actually, dari dulu sampai sekarang, ada satu style yang budak-budak lelaki amal kan yang berbunyi :

Seorang lelaki tak boleh mengurat ses…

Siapakah Awek JoeGrimjow?

Imej
Assalamualaikum
 Miami with love.
Okay, ini adalah entry gila-gila Just For Fun pertama aku. Aku penat asyik tulis entri ganas-ganas. Ye la, walaupun nampak aku ni ganas, tapi kat luar aku ni baik, sopan santun, pemurah dan... baik.

Ehem ehem.

Berpandukan tajuk di atas, mesti korang tertanya-tanya kan, siapakah gerangan gadis yang bertahta di dalam hati Joe, bukan? Well, kalau dalam hati lelaki lain, ada taman. Tapi kalau dalam hati joe, mungkin ada L**Z. (Bajet nak censored nama padahal link-kan jugak. HAHA)


Apakah motif dan dalil yang membuat kan aku berkata sedekemikian rupa? Apakah ianya hanyalah omong kosong seperti mana pujangga kacak mengurati gadis-gadis sunti yang buat-buat malu kasi nak nampak jual mahal padahal kalau dah suka tu cakap la suka? Oh tidak... Tidak.


Oh, aku harap awek Joe yang sebenarnya tak akan baca entry ni. Okay awek dia mungkin akan baca. Tak apa guys, selepas ni, boleh la kita tengok segmen Joe memujuk aweknya di blog dan mungkin akan ada entr…

Kalau Korang Nak Mengata Aku, Inilah Masanya.

Imej
Assalamualaikum

Gambar diletak untuk menyejukkan para gadis.
Aku asyik mengata kaum perempuan kan? Ye lah, walaupun mereka spesis favorite aku, still, mereka gedik. But then, kita hanya kenal melalui text dan melalui kata-kata 'manis' aku di belog aku. Oleh itu, ciri-ciri gentleman, pemalu, baik hati dan maskulin yang tersembunyi jauh di dalam diri aku tak dapat aku tonjolkan.

So apa tanggapan pertama (Atau kedua) anda mengenai aku? Luah kan sahaja. Maki, kutukan dan herdikan boleh dilakukan. Aku tak akan pukul, seksa, rejam dan sula sesiapa yang meluahkannya secara jujur. Janji.



Jangan Lupakan I.

Assalamualaikum


Beberapa minggu lepas, aku siap download movie Remember Me (2010) Dvdrip. Tapi baru beberapa hari lepas aku sempat tonton sampai habis. Cerita dia agak menarik. Perempuan mesti ramai suka cerita ni sebab Robert Pakinson Pattinson (Edward Cullen) yang berlakon. It is a really nice movie. Mungkin setanding dengan The Notebook. Tetapi konsep dia lebih kepada 500 Days of Summer dan A Walk To Remember which is more to 'realistic'. Realistic maksudnya tak 100% happy ending, which means tak semua benda yang kita nak akan kita dapat.

Oh, and don't forget to hear that lovely video clip. It's my favorite song for this week. Lagu ni, buat modal untuk pujuk aweks/skandals korang yang tengah merajuk mesti best.




Don't Love The One Who Loves You

Imej
Assalamualaikum

The Otai.
Okay-okay tajuk lebih sesuai rasanya kalau "Don't love someone just because he/she loves you". but nevermind. Lets get this thing straight to the point. Lets talk about cakap orang tua-tua yang ni. But lah kan, bila di fikir-fikir balik, dah agak lama aku tak tulis pasal love-love ni. Readers aku pun dah banyak yang tak tanya pasal love-love dah. Mungkin takut aku sound kot. Ah korang. Selagi korang comel, aku tak akan sound punyalah. Jangan risau. Oh, bila aku cakap 'comel', aku maksudkan perempuan sahaja yea. Lelaki, jangan nak mengada-ngada.

So, you guys believe on "Love the one who loves you. Not the one that you love."? Well, personally, i am not really into this quote. Quote ni biasanya di lemparkan kat seseorang yang dah reject korang, mungkin? Love the one who loves you, not the one that you love is really just like "bertepuk sebelah tangan"

Dalam banyak-banyak comment yang ada kat sini, ada beberapa comment ya…

Ini Mebuatkan Aku Tak Percaya Nasihat Orang Tua-tua.

Imej
Assalamualaikum


Orang tua-tua selalu cakap "Love the one who loves you. Not the one that you love."
Well guys... you believe this shit?

I wanna talk about this. But first, I wanna hear your opinion. Anyone?


Gaza Vs FIFA World Cup.

Imej
Assalamualaikum


Masa kes Israel serang gaza hari tu, semua kecoh nak tukarkan profile picture kepada gambar hitam atau Gaza, Tak kurang juga yang berkempen kesana ke mari nak suruh orang tukar profile picture. Kononnya kalau tak tukar, tak support Gaza lah. Tapi kan, tak boleh blah bila masuk je musin FIFA, semua dok pakat letak gambar jersi sebagai profile picture.


So, mana perginya semangat sokong Gaza anti Israel anda. Mana perginya ukhwah anda? Mana perginya... Hm, actually, nak gak aku mengata korang kaw-kaw. Tapi bila di fikir-fikirkan balik, aku pun letak gambar jersi Germany sebagai profile picture. Well, biasalah, Germany kan champion, kena la letak.

Spain? Brazil? England? Oh peh-lis lah. Hihihi



Aku Terpaksa Delete Entri Sebelum ni.

Assalamualaikum

Sebelum entri ni, aku ada tulis satu entri pasal founder group Anti-illuminati kan? Masa aku online, aku tengok ada berpuluh-puluh comment yang perlu aku approve. Belum sempat aku nak baca, aku dapat email dari someone. Aku buka-buka, dan aku tengok, ia adalah berita lastest pasal dia.

Tak ada yang salah dalam apa yang aku tulis kat entri sebelum ni tu. But... for the respect and dignity, just forget about it.

BUKIT MERTAJAM: “Sha...012xxx, dia menyebabkan saya mengambil tindakan ini, dia mahu saya mati...,” itu nota kecewa tulisan tangan yang ditemui pada mayat seorang lelaki yang maut digilis kereta api di Jalan Sri Bukit, di sini, semalam.
Nota itu adalah luahan hati lelaki terbabit apabila teman wanitanya memutuskan hubungan mereka.

Malah, seminggu sebelum itu, mangsa nekad mengelar badan di depan teman wanitanya.

Dalam kejadian jam 7.40 pagi semalam, orang ramai menemui mayat yang digilis kereta api di belakang sebuah stesen minyak di Jalan Sri Bukit sebelum meng…

Kenangan Bersama Abang-Abang Tabligh Yang Kacak

Imej
Assalamualaikum

Laila Jihad
Aku ingat lagi masa first time aku kena ceramah dengan abang tabligh.

Masa tu aku baru balik dari sekolah. Aku balik sekolah jalan kaki je tau. Biasalah, nak beli BMW M5 nak bawak pergi sekolah, tak mampu. So, jalan kaki je lah. Well, aku suka jalan slow-slow biar kasi perempuan memintas aku. Ladies first. Biasalah, I kan gentleman. Masa sibuk jalan kaki sambil mata melilau usha itik-itik (aweks) bekedek-kedek pulang petang, aku di sapa oleh seorang abang. Pakai jubah putih pakai serban. Tak tau la kot-kot abang tu memang dari tadi perasan aku asyik 'melihat keindahan ciptaan Tuhan' yang terkedek-kedek jalan tuh.

So, abang tu berdakwah la kepada aku sorang-sorang. Segan tu jangan cakap la. Tengah jalan pula tu. Tapi bila aku perasan ada awek-awek pandang, memang terus cover buat layan bincang pasal agama. Alim. Alim. So, awek-awek yang usha tu mesti cakap "Perh, alim nya budak tu." Mak-mak budak yang fetch anak dieorang pun mes…

Dalam Banyak2 FIFA Theme Song, Ini Adalah Yang Paling best.

Assalamualaikum


Seperti yang korang semua tahu, aku baru berjinak-jinak dengan boleh sejak beberapa bulan lepas. Kalau dulu nak lepak mamak tengok bola jangan harap. Tapi sekang, lepak mekdi tengok bola dah kira carry on.

Btw, lagu tema di atas adalah yang terbest.Lagu ni ada banyak versi. Ini adalah versi Arab punya. Melodi dia macam lagu nasyid yang siapa entah yang nyanyi. Di tambah pula gadis arab yang nyanyi tu perh, lawa. (Aku rasa aku nak ubah taste aku lah) Sampaikan adik aku sendiri sound yang penyanyi tu comel gila. Aku harap adik aku tak bengkang bengkok. Dia pernah janji dengan aku nak kahwin dengan anak orang kaya.



Kapal Israel Berdagang di Pelabuhan Malaysia? (Part 6)

Imej
Assalamualaikum

Apa pendapat kau tentang team F1 kita? Asyik kalah je. Aku rasa kerajaan tu bodoh sebab buat benda membazir macam tu.

First, cakap tu, fikir la dulu. Team F1 Malaysia kau rasa dah brapa lama wujud? Ya, baru 1 tahun lebih kalau tak silap aku. Tak pun dua tahun aku dah lupa. Kau expect dalam masa beberapa tahun, team malaysia boleh kalahkan team-team luar negara yang berpengalam lebih 50 tahun lepas?

2nd. Aku sokong Team F1 Malaysia. (Even aku tak pernah tengok perlumbaan F1. )Even pemandu nya bukan orang melayu atau orang Malaysia, aku still sokong sebab dia bawak jentera buatan Malaysia. Lagi pun semua tau, kereta proton buatan malaysia sucks gila. At least kereta F1 boleh la buat malaysia bangga. (Walaupun masih banyak yang perlu di modified)


Kalau perempuan virgin / dara boleh mengandung tak?
Boleh. Ada kes perempuan masih dara tapi mengandung di sebabkan process penyejatan dan kelembapan. Aku tak faham apa maksudnya. Yang aku tau, dia tulis macam tu.


Dah boleh install …

The Best of The Week.

Assalamualaikum

Actually, ni adalah list lagu yang aku layan sekarang. Sekarang ni, aku dah tak layan dah lagu melayu. Lagu melayu amat mendayu-dayu. Buat aku layu. Melayu. Dan bosan. Adik aku dok sibuk suruh aku download lagu Shahir dan Shila AF 8 padahal aku tak layan langsung AF.









Lagu paramore tu first time dengar dah terpikat. Lagu yang keluar bulan february/march tahun ni.

Rafidah Hj Ibrahim (Cinta Tikar Sejadah dan Epilog Syurga Cinta)

Imej
Assalamualaikum dan Salam 1Blogger.


Kalau korang minat citer Syurga Cinta atau Nur Kasih yang pernah ditayangkan di TV3, korang patut tengok drama Cinta Tikar Sejadah yang di tayangkan di Astro Oasis pukul 11 malam Isnin hingga Khamis. (atau pukul 10 malam Isnin hingga Jumaat.)

Aku sebenarnya tak sengaja nak layan drama ni. Masa terbuka channel Oasis tu, aku terus capai remote nak alih ke channel lain. Tapi belum sempat aku alih, aku terperasan pelakon dia ya Allah punya la comel. Siap dengan lesung pipit lagi. Pakej bertudung plak tu. Nama dia dalam cerita tu adalah Siti. Heroin. Hero dia Farid Kamil. Nama watak Farid Kamil apa tah aku dah lupa. Apa jadah aku nak ingat nama dia.

Then aku layan la sebab cerita ni memang boleh di buat layan. Walaupun unsur-unsur 'melayu yang dengki bla-bla' yang masih ada, aku tetap rasa yang drama ni agak cool dan lebih sikit dari Nur Kasih. Sebab Nur Kasih tu cerita dia asyik menangis je. Tapi cerita Cinta Tikar Sejadah ni agak relax, santai…

Aku Cuma Nak Bagi Tau 27 : Keep Going On.

Imej
Assalamualaikum


Let’s face it, we’ve changed. We’ve all changed. Somewhere between school ending and college starting. We’ve all gone in our own directions. Hearts were broken and friendships were fucked over. New loves started, and new people came into our lives. We no longer hang-out with our circle of friends that we thought that was going to be “forever” or friends for ever or what so ever. We no longer talk for hours about nothing at all. We’ve all changed. Some for the better and some for the worse. Face it. Deal with it.


"Huhu", "Sayew", "Cayang", "k0" dan Bahasa Rempit.

Imej
Assalamualaikum


Aku rasa, aku pernah tulis pasal benda-benda ni. Tapi entah apa nama entri tu pun aku dah lupa. Tapi memandangkan dah ada orang tanya kat formspring aku, aku rasa okay la juga kalau aku cakap balik.

Soalan:

Dulu kau ckp kau anti penggunaan "yew", "napew", "sayunk" n etc..kalau org yg kau suka(sayang) guna pkataan mcm tuh gak mcm mana? kau mluat jugak tak? (bahasa mat rempit)


Actually la kan. Aku bukan anti dengan penggunaan ayat cam "Yew", "Cayunk", "k0", "aWaK dAh MakAN kE bEluM?" atau apa-apa bahasa mat rempit.. I am just dislike.

Contohnya. Kalau dalam handphone, orang (kebiasaanya perempuan) suka gantikan o (huruf oo) dengan numbor 0 (kosong). Ya aku faham sebab agak cerewet la kalau nak tulis laju-laju nak-nak kalau anda bukan pengguna handphone Xpress Music yang side slide atau anda bukan pengguna handphone yang ada fully keypad yang macam keyboard. Tapi agak pelik lah bila dalam facebook pun an…

Hikmah Israel Menyerang Konvoy Flatillo ke Gaza

Imej
Assalamualaikum

Well, ada orang tanya di formspring aku kenapa aku tak cakap apa-apa pasal Gaza, pasal Mavi Marmara dan pasal Israel yang menyerang convoy kapal Freedom Flotilla dalam misi menghantar bantuan kemanusiaan. Actually, aku bukan tak nak cakap, tapi aku tak tahu nak cakap pasal apa sebab semua dah di tulis oleh blogger lain. Tak akan aku nak tulis benda sama berulang-ulang kan?

But then, bila berborak-borak ngan kawan aku semalam, aku terlintas satu perkara tentang hikmah di sebalik penyerangan Israel laknatullah tu di international waters. Hikmah yang mampu ubah persepsi kita tentang orang lain.

Bila aku cakap ia ada hikmah, bukan mermaksud aku menyokong. Cuma, 'reframing'.


1. Israel di pandang hina oleh masyarakat dunia.





Semua orang tahu, tentera Israel membunuh beberapa orang activist dan mencederakan beberapa yang lain. Dan antara activist dan orang-orang yang cedera adalah rakyat dari Turki, Jordan dan lain lain. Based on that, Recep Tayyip Erdogan, prime ministe…

Top Ijazah / Degree That Will Get You Hired with High Salary. (2010)

Imej
Assalamualaikum


Tadi aku bukak Yahoo News dan aku ada perasan satu berita yang agak menarik. Article pasal value degree atau ijazah yang bernilai di pasaran di zaman 2010 ni yang membolehkan graduan mendapat kerja dengan gaji lumayan.

So di bawah adalah 6 jenis degree yang paling laku pada tahu 2010 and onward.


#1 - Health Care Degree

Graduates with recession-proof degrees in health care will find the most success in 2010, according to Challenger. In fact, more than one in four (26.3 percent) HR professionals picked health care as the best bet for job security. Nurses are receiving the most job offers in this category.
Desirable Degrees:
Nursing
Physical Therapy
Pharmacy
Medical Technician

Average Starting Salaries:
Nursing: $47,217
Health & Related Sciences: $30,522


#2 - Business Administration Degree

It's no coincidence that business is booming for graduates with a business degree...it's the most popular bachelor's degree in the country.
Graduating with a degree in bu…

Soalan Untuk Para Gadis 2 : Bila Korang Memang Dah Tak Cun.

Imej
Assalamualaikum


Aku nak tanya sesuatu. Try jawab dengan jujur.

Dulu-dulu aku selalu lepak kat library baca surat khabar (paper). Dan aku selalu sangat lah nampak paper tu siarkan blog-blog yang terkini. Tapi yang aku hairannya, kenapa semua yang masuk paper tu adalah perempuan. Pastu, perempuan tu wajib comel. Lelaki tak ada pun?

So, kalau anda (gadis) tak lawa, tak cun dan tak cute, tapi blog anda (personal blog) ada isi yang mantap, agak-agak boleh masuk paper/ majalah tak?

Pernah ke terjadi? ^,^



Oh Melayu : Kroni dan Cables dalam Pekerjaan.

Imej
Assalamualaikum


Hari tu masa lepak-lepak kat hospital di Terengganu, abang saudara aku ada cerita pasal dia punya interview. Interview yang boleh dikatakan agak masyuk lah gajinya kalau dapat. Under govement punya yang di swastakan nak kasi ada pengkhususan. Big company. Company ni yang kalau tak ada, memang boleh merangkak Malaysia.

Interview session tu is something like this.

Dia datang dalam pukul 10.

Confirmkan kedatangan di kaunter registration. Masa di situ, orang di kaunter tu tanya "Ni, awak ada orang yang rekemen kan tak?" Dia jawab "Tak".

Then, bila masuk untuk di interviewkan. Panel interview tu hanya tanya 3 soalan.

"Sekarang ni tengah kerja tak?"

"Awak tak ada cable langsung ke dalam company* ni?"

"Paling kurang pun, kenalan atau saudara atau apa-apa ada tak yang kerja kat company ni?"

Abang saudara aku tu jawab "Tak" untuk ke tiga-tiga soalan. And then guess what, the interview session is over. But then sebelu…