Selasa, 10 Mei 2011

Conclusion for HTC Desire S Review. #Maxis10

Assalamualaikum


So, hari ni 10 May which is the last day untuk aku review pasal HTC Desire S. As for the conclusion, aku cuma nak cakap aku dah suka gila kat product HTC lebih-lebih lagi this HTC Desire S. Kalau dulu, aku suka kat Nokia sebab setiap handphone Nokia adalah berkualiti tinggi. Contohnya, 3310 kan? Jatuh katil 10 kali pun tak ada hal. Tapi sayangnya Nokia lebih gang dengan Symbian dan aku tak sukakan Symbian.

So then bila datang je HTC Desire S + Android 2.3 Gingerbread, aku terus dah lupakan Nokia -,-. But still, personally, aku rasa kualiti handphone Nokia still the top of all.

So, macam mana dengan kualiti HTC Desire S? Well, actually aku pernah 'rosakkan' screen HTC ni tau. Kisahnya, aku letak handphone aku dalam poket kiri seluar aku. Then aku masuk dalam kereta di tempat pemandu. Masa nak masuk tu, gap antara steering terlampau kecil so permukaan screen handphone tu tergesel kat steering. Agak kuat juga lah bergesel Memandangkan masa tu aku pakai jeans, aku sangkakan tak ada masalah. Then bila keluar dari kereta dan tengok ke screen, baru aku perasan yang kat screen tu ada 'blackhole'. Seriously, ada black hole di tengah-tengah screen tu. Aku pun, gelabah lah. Terus balik rumah. Tapi bila je sampai rumah, aku terngok 'blackhole' tu dah hilang. Terus lega. Sampai sekarang tak ada masalah. So, i guess the quality for HTC Desire is great even tak se-great Nokia.

Dan kalau korang tertanya-tanya, aku cuma ada satu je nak highlightkan pasal this HTC Desire S which is ianya adalah amat great dari segi performance dan Multi Tasking. Korang boleh baca lebih lanjut pasal ni di SINI. Atau pun, just tengok video di bawah. Atau check out this post.




Alumni Maxis10 pernah tanya tentang comparison antara family HTC Desire which is HTC Desire S, HTC Desire HD dan HTC Desire Z.


The Family.



HTC Desire S (RM 1299 with Maxis)
Antara kelebihan HTC Desire S berbanding familynya yang lain adalah HTC Desire S adalah adik pertama yang menggunakan Android Gingerbread.Kelebihan HTC Desire S berbanding HTC Desire lain. Its Androind 2.3 dan beratnya hanyalah 130g.


Lebih lanjut, baca blog post ini

HTC Desire HD
Kalau korang suka bergambar, rakam vidoe, play music video, rasanya HTC Desire HD lebih sesuai. Kelebihan
  1. Camera 8MP HD
  2. 4.3 Inch Screen
  3. CPU Speed - 1GHZ 
Kelemahan
  1. Android 2.2 (Froyo) 
  2. Berat - 164g

HTC Desire Z (RM 1449 with Maxis)
Kadang-kadang, aku rindukan saat typing sms sambil mata pandang kawan aku yang tengah bercakap. Aku pandang dia sambil jari menaip sms dan angguk-angguk kononnya aku beri perhatian tentang apa yang dia cakapkan. Tapi dengan HTC Desire S, aku tak boleh buat macam tu sebab QWERTY keyboard dia adalah touchscreen.Tapi yang tak bestnya, HTC Desire Z hanya 800Ghz dan 512 RAM.


So, I bet yang HTC Desire S akan memberi performance yang lagi baik HTC Desire Z. Tapi, kalau korang ingin kan keseronokan dan flexibility ketika menaip (Surfing, chatting), go for HTC Desire Z.

Rating? Aku bagi 7.8 / 10. Banyak point datang dari Android, the lovely HTC Sense dan Multitasking.

Another entri berkaitan :
HTC Desire S : How I takcle Girls With HTC Desire S & Android Apps.
HTC Desire S : HTC & Android for Work.
HTC Desire S : Minus Factors (Kelemahan) HTC Desire S
HTC Desire S : The Power of HTC Sense and Multi Tasking.
HTC Desire S : Overview adn Specification.

12 Comments:

Apiz berkata...

ok nak g beli satu cmni...XD

Farah Justme berkata...

btol. jari maseh suke menaip dengan lajunye sambil pandang muke kawan dan tak pandang skrin. dan bleh rase ketap ketap ketap. (bunyi menaip). haha~

p/s: mmg nak beli desire. tapi rase x best akan menerpa bile gadget baru plak kua n mula terasa nak beli baru plak. pergh. manusia akan selalu ketinggalan dengan teknologi.

eyjalukman berkata...

haa ,
bila laa dpt memiliki phone yg smexy nihh ? haha

[smart+sexy=smexy]

misa berkata...

aku minat gak htc ni. tp lg kenan kat htc desire z. hehe.

noorafzan berkata...

duh, leh masuk wishlist ni.
Tapi still bulan2 kena bayar mahal kan?

syazanur berkata...

Lelaki dan teknologi........
Hakikat..
cool~

Wijdan Hawani berkata...

I got one. Errr, I mean, my dad.
I wish I can get one. Huhuu. Best doe.

Mr K berkata...

@Afzan - Kalau ikut plan maxis rasanya dah murah kot,

:)

Tanpa Nama berkata...

Nice review... but how bout the performance?

aspire4741G berkata...

kalau diberi pilihan incredible S dengan desire S mana satu menjadi pilihan kalbu?

cik mas berkata...

aku perasan blog molmolla :P

hahaha.. apepun handphone ni mmg semat okeh! tapi aku belum mampu untuk beli.. sekian ~

tykah quezll berkata...

i got one...hehehe.. walaupun mula2 guna desire s nie mencarut2 sebab guna touchscreen yg aku tak reti, but, AHHA.. fon nie mmg best.. :)

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger