Selasa, 24 April 2018

Kenapa Anda Perlu Mengundi PH Jika Anda Penyokong BN dan PAS.

Assalamualaikum w.b.t




Hello rakan-rakan internetku sekalian.

Sudah lama bukan kita tidak bersua? Aku harap, kalian semua berada dalam keradaan bahagia hendaknya. Setiap orang akan mengecapi happy ending mereka sendiri. Jika anda masih belum menemukan kebahagiaan tersebut, ketahuilah ianya masih bukan pengakhiran.

Anyway, musim Pilihan Raya Umum telah tiba. Sepanjang aku aktif di media sosial, aku sering terima pelbagai soalan daripata pegundi atas pagar atau pegundi first timer yang gusar tak tahu untuk undi siapa. Jadi, ini adalah soalan-soalan yang paling kerap aku dapat ketika aku tanya mereka perihal parti yang akan mereka undi.

Soalan 1. 
Tukar kerajaan bukan sesuatu yang mudah. Saya prefer kerajaan yang sekarang. Lebih selamat, kan?
Secara kasarnya, jika Pakatan Harapan (PH) menang, apa yang berubah hanyalah menteri. Iya. Menteri-menteri sahaja yang bertukar. Negara tetap sama. Pertahanan negara tetap sama. Sistem perundangan negara tetap sama. Raja-raja dan sultan tetap sama. Yang lain tetap sama. Hanya menteri yang bertukar. Itu sahaja.

"You cannot change the government. You can only change people who control the government."

BN terlampau lama memegang Malaysia sampaikan orang menyangka bahawa BN itu sendiri adalah kerajaan mutlak. Tukar parti hanyalah bermaksud tukar menteri-menteri yang memerintah. Secara kasarnya, itu sahaja. Usah takut untuk tukar parti yang memerintah. Kerajaan tetap wujud tanpa BN. Banyak negara yang tukar pucuk pimpunan ketika pilihan raya negara mereka. Tukar parti, bukannya tukar negara.

Soalan 2. 
Apa bukti yang mengatakan bahawa PH akan dapat menjalankan tugas dengan baik mentadbir kerajaan dan negara kita ini jika mereka menang PRU14 ini?
Imagine jika PH menang, BN mesti akan cuba improve dari dalam untuk PRU ke 15 (2023). Dan PH pun mesti akan cuba sehabis baik berbakti pada negara supaya tidak dibuang pada PRU 15, betul? Jadi, siapa yang akan dapat benefits dari this competition? Ya, kita, rakyat.

Sama seperti Uber dan Grab. Ketika Uber masih wujud, persaingan adalah sihat diantara e-hailing cars ni. Tapi once Grab dan ambil alih Uber. Cuba teka apa yang jadi?


Based dari apa yang berlaku dihadapan kita, kita tak tahu apa yang boleh dilakukan oleh PH. Tapi kita dan tahu dan boleh jangka apa yang bakal dilakukan oleh pemerintaahan sekarang.

For now, uncertainty is much better than a sure. Jika awak rasa BN dah baik, then maksudnya PH boleh buat lebih baik.

Soalan 3.
Jadi kau sanggup perjudikan ketenteraman Malaysia selama 5 tahun jika PH memerintah?
Tiada perjudian disini. Jika PH menang, yang berubah hanyalah pucuk pimpinan (Dan most likely sistem yang mungkin telah lama corrupt). Pekerja akan kerja seperti biasa. Apa-apa benefits yang anda kecapi sekarang, tidak akan di tarik balik.

Jika BN mula ubah dari akar umbi untuk mengambil semula tampuk pimpinan pada Pilihan Raya 15 (2023), kita undi BN semula. Supaya (cleaner) BN pula pegang kerajaan Malaysia untuk memerintah. Tiada masalah, bukan? Tiada masalah dengan saling tukar parti setiap kali PRU. Ianya normal. Sistem pilihan raya di Malaysia di design untuk sebegitu rupa.

"Apa guna wujudnya Pilihan Raya Umum jika menukar parti pemerintahan adalah sesuatu yang tidak normal?"

Ingat, kita hanya tukar menteri, bukan negara.

Soalan 4. 
Macam mana kalau dalam 5 tahun tu (Selepas PH menang), negara akan hancur sebelum sempat next PRU?
Malaysia adalah negara berparliment. Bukan one man army. Persidangan tetap akan berlaku. Kita ada raja-raja. Perlembagaan. Kita ada kuasa rakyat. Kita ada Polis diRaja Malaysia. Kita ada Tentera diRaja Malaysia. Dan kita ada sistem. Usah takut dan gentar wahai sahabatku. Semuanya akan kekal seperti biasa. Cuma, mungkin lebih bersih.

Tukar beberapa menteri tidak akan menghancurkan negara. DS Najib akan menang di Parlimen Pekan (Hampir mustahil kalah). Jadi, jika BN kalah PRU14 ini, DS Najib tetap akan ada kerusi di Parlimen dan terlibat dalam membuat perbincangan keputusan untuk perundangan. Usah risau.

Soalan 5. 
Aku undi PAS sebab aku sebagai orang Islam dan aku ingin tegakkan agama Allah. 
Kau boleh undi PAS. Dan merasakan bahawa kau dah buat sesuatu yang betul sehinggalah kau bagun pada pagi yang hening keesokannya dan kau sedar yang BN tetap menang disebabkan split undi between PH dan PAS (Kalau PAS tak bergabung / Ally dengan BN). Pas akan kekal menjadi pemecah undi dikalangan pembangkang.

Kau boleh cakap "At least aku dah jalankan tanggungjawab aku untuk Islam." Ya, betul. Tapi lihat PRU13. BN tetap menang. Your "Dah jalankan tanggungjawab" is meaningless. Tuhan beri akal untuk berfikir. Jadi, berfikirlah dengan lebih jauh dan terbuka. Usah lihat apa yang akan berlaku esok hari sahaja. Tak guna menang di seluruh negeri anda jika BN tetap menang majoriti kerusi / undi diseluruh negara.

Soalan 6
Kenapa undi PH dan bukannya PAS?
Kini, hanya ada 3 major parti iaitu BN, PAS dan PH.

Saya seriously doubt PAS boleh menang majoriti undi (Sebab Malaysia banyak agama dan bangsa, dan even orang Islam sendiri pun ramai tak undi PAS). Jadi, vote for party yang mempunyai chance yang rendah untuk menang hanya akan mewujudkan pecahan undi. Pecahan undi begini yang membuatkan BN menang pada akhirnya (Ulang sejarah PRU13 dimana Pembangkang memperolehi 51% undi tapi BN tetap menang dengan hanya 49% kerana 51% undi tu berpecah undi kepada beberapa parti pembangkang dan bukan dibawah satu bumbung.)

Bagi saya, PAS adalah pemecah undi di kalangan pembangkang (kerana PAS adalah major parti yang belum boleh menang) yang kita semua tahu, memberi benefits (chance) kepada BN untuk menang dengan lebih mudah. You boleh vote PAS for your Dun dan Parlimen negeri you. Mereka boleh menang. Tapi at the end, BN juga yang menang majoriti undi negara. PAS is too weak right now.

Jika anda nak PAS menang, PAS perlu strong stand alone. Dan dia boleh capai hanya bila BN jatuh. If you wanna vote for PAS, wait till PRU15. Ingat, see the bigger picture. Jangan fikirkan tentang 5 tahun. Fikirkan tentang 10-30 tahun akan datang. 



Soalan 7.
PAS telah lama wujud di Malaysia. Bagaimana PAS boleh jadi Pemecah Undi sedangkan PH adalah parti baru?
Awak salah faham dengan konsep pemecah undi. Tak perlu jadi baru atau lama untuk memecah undi. Dalam pembangkang, semua adalah pemecah undi. PH, PAS, Warisan etc etc selagi tidak berada dibawah satu bumbung rasmi, maka mereka semua adalah pemecah undi. Tapi kenapa saya terapkan bahawa PAS adalah pemecah undi? Sama jawapannya dengan soalan diatas. PAS adalah parti besar tetapi orang bukan Islam tidak akan undi PASorang Islam sendiri ramai yang tak akan undi PAS. Jadi, secara dasarnya, bagaimana PAS akan menang? Jika anda membuat kira-kira, saya yakin, anda sedar undi pada PAS akan kurangkan chance untuk BN direhatkan.

Jangan salah faham. Saya tidak ada masalah dengan PAS. Tetapi PRU kali ini bukan berkenaan sesebuah parti. Objektif kita adalah untuk rehatkan BN agak demokrasi di Malaysia boleh disemarakkan. Tapi hanya PH yang ada chance untuk menang. 



Soalan 8. 
Undi ke tak undi ke, tetap sama. Siapa yang menang pun, negara tetap akan sama.
Kalau you kata undi atau tak undi tetap sama, then maksudnya demokrasi di Malaysia sudah tenat, bukan? More reason for you to mengundi and make a change. Setakat ini, tiada siapa tahu apa yang akan berlaku jika parti selain BN yang menang, kan? Why not give it a try. Kalau you takut, refer soalan no 2.



Soalan 9. 
Aku menetap di Negeri Sembilan. MB Negeri aku, seriously terbaik dan dekat dengan rakyat. Aku undi Parti X hanya disebabkan oleh MB aku walaupun Parti X ni banyak penipuan. How?
Seperti yang aku cakapkan, undi yang terbaik adalah undi based on negara. Ketua kampung kau menang, tapi negeri kau tetap teruk. MB yang kau suka menang pilihan raya, tapi negara kau tetap teruk. Kuasa MB limited. Kau boleh ubah negeri kau, tapi kau kena buat pengorbanan yang lebih besar untuk negara.

Ini bukan perihal keluarga, kampung, DUN, atau negeri kau. Ini pasal negara. Ya, negeri kau dipegang oleh parti / MB yang kau sayang. Tapi bagaimana dengan negeri lain? Bagaimana dengan negara kita? Bagai mana dengan beratus ribu keluarga yang mungkin affected dengan korupsi, penipuan, taxes, undang-undang dari menteri yang tak masuk akal lain yang mungkin telah dan bakal wujud?

See the bigger picture. Don't vote for a person. Dont vote for a city nor a state. Vote for your country.

Soalan 10. 
Kau betul-betul rasa pembangkang lagi bagus dari BN?
PAS dan PH dan BN bagi aku secara peribadi, semua teruk. Semua ada agenda masing-masing. Semua ada individu yang seolah-olah tidak berfikir. Walaupun begitu, negara kita perlukan persaingan sihat diantara setiap parti. Seperti yang aku cakapkan, BN mungkin kini terlampau selesa. Mereka mungkin tahu, apa yang mereka buat, mereka tetap akan menang setiap kali PRU. We need to change this.


Adakah PH akan jadi selesa selepas dia menang PRU? No, mereka akan panic nak serve yang terbaik supaya tidak dirampas kembali oleh BN (Sedikit je silap, BN akan take over next PRU). Dan BN akan perbaiki parti mereka dari dalam serta akar umbi agar dapat kembali mengambil tahta untuk terus bekerja untuk rakyat. Jadi siapa yang untung jikan bukan rakyat? (Penatnya ulang ayat ni...)

Soalan 9. 
Jadi, kenapa kau rasa PH adalah the Lesser Evil dan bukannya BN?
Study sendiri dan lihat.

ERCL(50bil+ loan from China sedangkan ada duit GST etc), Felda (Siapa yang dah ditangkap?), Pemotongan Bajet Pendidikan dan lain-lain, 1MDB, 1MDB Energy Kronologi 2.6Bil 'derma', Kad dan bantuan yang hanya boleh digunapakai hanya bila menang, cables, manifesto PRU 13 yang tak tertunai, janji-janji manis setiap kali PRU, Harga tol yang dikata tak akan naik, petrol, tiada lagi subsidi minyak masak etc, PRU hari Rabu (this is too obvious, really. Even if your pull out the previous PRU dates, still.), Program politik UMNO di Uitm dan sekolah-sekolah. SPR dan BN. SPRM dan BN, SKMM dan BN. GST tak akan naikkan harga barang, China dan GST, Media arus perdana yang berat sebelah, Persempadanan Semula pengundi, Gerrymandering,  dana-dana yang semakin kurang, "Kajian" dari agensi-agensi yang tak pernah habis, Pemotongan budget Kesihatan bagi Hospital Kerajaan , Audit yang tiada keputusan, perbelanjaan keluarga mereka, kronism, Shahrizat & lembu, statement Rafidah, rasuah, statement-statement yang dikeluarkan oleh menteri-menteri yang tak pernah tahu apa itu kesusahan rakyat, muka ahli politik yang hanya wujud 5 tahun sekali dan bermacam-macam lagi yang aku sendiri dah malas nak letak dan fikir.

Jika anda perasan, aku nyatakan isu-isu negara dan bukannya isu negeri ataupun kawasan kecil. Sebab apa yang berlaku sekarang adalah berkaitan dengan negara.

Jangan baca paper pro parti jika anda bercadang untuk study. Get online forum dan baca dari pelbagai pihak. Get involved. See people outside. Get out of your privilege rings.

Bila BN gunakan 'duit mereka' untuk berkempen di media, sedangkan rakyat pula sanggup keluarkan duit sendiri dan menggunakan diri sendiri berkempen untuk pembangkang; then anda tahu something is not right here.

Soalan 10.
Pada pendapat saya, DAP adalah satu parti yang gilakan kuasa yang akan menggugat Hak-Hak Bumiputera dan orang Islam.
Jika DAP menang semua kerusi bertanding pun, ia tak akan jadi majoriti. Jadi, jangan risau. Itu semua mustahil. DAP dipaksa korbankan parti (logo) mereka pada PRU ini. Dan kini mereka berada dibawah PH. Saya tak katakan bahawa DAP adalah baik, semua parti major di Malaysia mempunyai agenda tersendiri. Tapi parti bukannya 1 man army. Mereka perlukan sokongan semua pihak dalam parti tersebut. Dan dalam calon dan wakil DAP itu sendiri terdapat pelbagai bangsa termasuk Melayu Islam. Sama seperti MCA dan MIC yang berada didalam BN. Dan seperti yang saya katakan, walaupun DAP menang semua kerusi dan kawasan, mereka tak akan boleh buat apa-apa. Mereka masih kecil.

Dan saya juga keliru bagaimana secara tiba-tiba DAP dikatakan anti-Islam. Saya tak pasti siapa yang mula-mula mengeluarkan sentimen bahawa DAP adalah Anti-Islam. RUU355 adalah bidang kuasa Mahkamah Syariah. RUU dilaksakan ataupun tidak, tidak memberi kesan kepada DAP, no? Dan saya tak pasti mengapa ketidak laksanaan RUU355 dikaitkan dengan DAP sedangkan sekarang ini, yang memerintah adalah BN.



Usah takut dengan Cina. Cuba berkawan dengan mereka. Semakin ramai anda mempunyai rakan yang bukan Islam, semakin anda sedar bahawa semua manusia adalah normal dan tidak rasis seperti anda.

Pilihan Raya Umum adalah undi untuk memilih kerajaan memerintah. Bukan undi untuk memilih agama.

Soalan 11. 
Jadi, kenapa kau cakap kalau PAS kuat, BN akan menang?
Pemecah undi. Anggap sahaja konsepnya seperti dibawah:

100 orang mengundi untuk satu kawasan dengan 3 calon (PAS, BN dan PH)
20 undi PAS. 31 undi PH. 49 undi BN. Pembangkang 51 undi. BN 49 undi. Tapi siapa yang akan menang? Yup tetap BN walaupun pembangkang dapat 51 undi. Ini dipanggil split voting dikalangan pembangkang. Ia memberi benefits kepada BN.

Bayangkan jika PAS dan PH bergabung, sure pembangkang akan menang bukan? Dengan konsep ni dan apply untuk berjuta-juta pengundi di Malaysia, cuba teka siapa yang akan menang? Yes.

Tapi kalau PAS stand alone. Satu undi yang diberikan kepada PAS adalah satu undi kurang untuk menjatuhkan BN. Kenapa? Sebab sekarang ni, PAS tak akan menang (Non muslim tak akan undi PAS, jadi mustahil PAS akan menang). Satu-satunya parti yang boleh menang adalah PH. Jadi, semakin kuat PAS, semakin kuatlah pemecah undi dikalangan pembangkang. Semakin kuatnya pemecah undi, semakin mudahlah BN untuk menang,

Soalan 11A.
PAS (Hj Hadi) menyatakan akan membentuk kerajaan Campuran dengan BN setelah PRU 14 jika BN setuju dengan syarat-syarat yang diusulkan oleh PAS. 
Saya percaya PAS akan bergabung dengan BN dan tidak akan mengemukakan syarat-syarat tersebut kepada rakyat. Undi PAS jika PAS dan BN bergabung secara official dan syaratnya dipersetuji oleh BN secara terang-terangan. Jika tidak, ketahuilah, PAS hanya ditipu oleh BN.

Anda boleh baca, lihat dan dengar di kaca TV mengatakan "BN telah setuju bekerjasama dengan PAS bagi PRU14" tanpa sebarang bukti dan agreement dikeluarkan. Kemudian, anda keluar dan mengundi. Dan ketahuilah, hari Khamis ini (10 Mei), Najib masih jadi PM dan BN masih memerintah. Malaysia 10 Mei 2018 dan Malaysia 5 April 2018 akan kekal sama.



Soalan 12. 
Kau dulu bukan penyokong BN ke?


Sentimen tak masuk akal

Sadly, yes. Aku siap tulis 2 entries pada pilihan raya yang lepas. Lately, banyak perkara yang BN buat, aku dah cuba justify dan rasionalizekan tapi, tak mampu. Terlampau banyak dan terlampau obvious. Amat mustahil untuk manusia normal tak nampak perkara-perkara yang tak patut berlaku, berlaku.

Soalan 13.
PAS kini ada strategi, King Maker.
Strategy yang baik. Tapi anda kena ingat, PH dan BN juga boleh jadi King Maker. Dari apa yang kita lihat di TV3 dan Berita Harian, agak jelas PAS akan bergabung dengan BN. Tetapi adakah anda percaya janji-janji dari BN setelah pelbagai perkara yang berlaku dan yang telah dilakukan? Objektif kita pada PRU kali ini adalah untuk membersihkan negara, dengan kata lain adalah untuk mencuci sistem dimana BN perlu berehat seketika supaya PRU akan datang akan jadi PRU yang terpaling sihat dan penuh dengan demokrasi.

Dengan minimum 40 kerusi, PAS mungkin akan dapat 'kuasa besar'. Tetapi semuanya tetap sama (level corruption etc). Melainkan, menteri-menteri teratas semuanya terdiri daripada ahli PAS, which is equally the same as BN kalah (which won't be happening)

Secara generalnya (tidak berkait dengan Malaysia), King Maker is about give and take. If you want to take everything from them, you wont get them. Thus, you need to give them something. Kalau dalam movie, ini dipanggil a Devil's Deal atau A Contract With the Devils. Nevertheless, it is a very good move. However, you need a strong party to penetrate a tall, huge, well rooted party, which is PH. 

Soalan 14. 
Apa yang ada sekarang adalah hasil (tahi) Tun Mahathir kerana dulu BN dipegang oleh beliau. Dia juga corupt seperti ahli politik lain. Jadi kenapa kita perlu undi dia lagi?
Aku tak rasa jika PH menang, dia akan jadi PM. Kalau dia jadi pun, hanya untuk jangka masa yang amat, amat pendek. Dan, secara jujurnya, aku tak kisah siapa yang dipilih dikalangan Menteri untuk menjadi PM. Sebab sesiapa sahaja yang mengantikan DS Najib, mungkin akan perform jauh lebih baik dari DS Najib supaya tidak direhatkan next PRU. Objektif aku hanyalah untuk rehatkan BN agar BN memperbaiki diri. Ini juga penting agar parti-parti lain sedar bahawa jika mereka menang PRU, mereka mesti berkhidmat kepada rakyat sebaik mungkin. Jika tidak, akan dibuang seperti BN pada PRU14. Seperti yang saya katakan, BN terlampau selesa.

Dan seperti yang aku katakan, aku tak undi based on individu. Aku undi apa yang terbaik untuk negara; iaitu persaingan sihat pada PRU15 tahun 2023 (which we cant have if BN still win this PRU). Jika BN kalah, PRU 15 akan jadi PRU paling prgresive sejak merdeka. Tapi kita tak akan capai jika BN masih menang PRU14 ini.

Btw, jika benar Tun M itu penjenayah, apa yang menghalang Kerajaan BN dari menangkap Tun M sekarang?

Soalan 15.
Apa pendapat kau tentang undi rosak? #UndiRosak
Movement undi rosak adalah satu movement paling tidak berakal (Selepas refuse untuk daftar mengundi).

9. Tidak daftar mengundi / Tak mengundi.
8. Undi rosak.
7. Undi Parti sebab hidup sendiri / keluarga tak pernah affected dengan apa yang berlaku.
6. Undi Parti disebabkan oleh sentimen (Termakan budi - Banyak dibantu 20 tahun lepas)
5. Undi Parti disebabkan oleh manifesto (Percaya janji-janji manis)
4. Undi Parti disebabkan oleh seseorang (MB, Wakil kawasan etc)
3. Undi Parti sebab mahukan benefits untuk diri / keluarga (Saudara, business, company, boss)
2. Undi Parti disebabkan Parti (Tak kisah siapa yang didalam, janji Parti tersebut.)
1. Undi Parti disebabkan oleh Negara Malaysia. (Tak loyal pada mana-mana Parti. See the bigger picture. Tak kisah 'kerajaan' berubah setiap 5 tahun, asalkan yang terbaik memerintah)


#UndiRosak adalah satu movement yang paling tidak masuk akal.

Contohnya: Andai kata Azman keliru diantara nak undi BN atau PH, dia akan mula study dan kaji mana parti yang real dan mana yang lebih banyak menipu. Tetapi once #UndiRosak wujud, Azman kini ada option lain iaitu Undi Rosak.

This is a war of a lesser evil. You cant win this war by sitting sideways (undi rosak / tak mengundi). Tapi jika anda nak undi BN, baik anda undi rosak sahaja. Ianya lebih baik. Hssajshaj. Joke.

But not really.

Elakkan dari melontar undi disebabkan oleh seorang individu yang baik. Pilihan Raya Umum adalah perihal seluruh negara dan bukannya orang perseorangan. Tiada guna menang untuk jaguh kampung jika negara tergadai.


Soalan 16. 
Macam mana aku nak tahu aku bakal buat pilihan tepat untuk mengundi ni?
Tanya diri sendiri:
Parti yang anda akan undi, kalau parti tu diketuai oleh criminal atau orang yang kau tahu jahat, adakah kau akan still undi dia? Kebanyakan orang yang fanatik dengan parti akan jawab ya (Terutama orang tua). Maka something is wrong with you. Dont cast your vote just for one good man.


BN akan kalah hanya jika PAS bergabung dengan PH. Jika tidak, Khamis ini, DS Najib tetap PM dan BN tetap memerintah Malaysia. 

Soalan 17. 
(Conclusion / Tl;dr) Jadi, kenapa saya perlu undi PH jika saya penyokong PAS dan BN?

1. Main objective PRU kali ini adalah untuk menukar 'tahta pemerintahan' (menteri-menteri) agar kerajaan menjadi lebih bersih melalui persaingan sihat.
2. Kejatuhan BN penting agar PRU akan datang (PRU15) akan jadi the best PRU ever since Merdeka (No more the Lesser Evil). Probably wujudnya A New Generation of BN (cleaner BN).
3. Jika anda sebenar-benar penyokong BN, saya pasti anda sendiri pun sedar banyak yang perlu diperbaiki. Saya tahu BN banyak lakukan perubahan yang baik. Tapi keselesaan yang dinikmati oleh BN telah membuatkan mereka leka. Mereka dilantik Rakyat untuk Rakyat dan Negara. Bukan untuk mengkayakan diri sendiri.
4. Buat masa sekarang, hanya PH yang boleh menang PRU.
5. Based on penilaian peribadi, PAS tak akan menang kerana yang undi PAS hanyalah orang Islam. Ya, PAS boleh menang di Terengganu dan Kelantan. PAS boleh menang 100% di kedua-dua negeri terbabit. Dan anda boleh bersorak kegembiraan bila ia berlaku. Tapi keesokannya ketika bangun tidur, anda akan sedar yang memerintah tetap Barisan Nasional.
6. Undi PAS hanya akan mewujukan pecahan undi yang lebih besar dikalangan pembangkang yang mengakibatkan BN lebih mudah untuk menang. (Rujuk Soalan 7.)
7. Ingat, Pilihan Raya Umum adalah undi untuk memilih kerajaan. Bukan undi untuk memilih agama. Agama tetap sama. Yang bezanya, kerajaan itu sendiri. Usah terlampau takut wahai sahabat-sahabatku.
8. BN dan PAS akan membentuk kerajaan campuran jika BN setuju dengan syarat PAS hanya selepas PRU. Jika BN setuju, saya yakin, PAS dan BN tak akan memberitahu rakyat apakah syarat-syarat yang dipersetujui oleh BN. Apabila ini berlaku, bermaksud samaada PAS atau Rakyat yang ditipu. Jika BN betul-betul sign agreement untuk terima syarat-syarat PAS dan jadikanya official, saya sendiri akan undi PAS - Provided syarat-syaratnya adalah core berkaitan Agama Islam dan keamanaan rakyat berbilang kaum dan negara. Jika tidak, bermaksud, PAS ditipu.
9. Semakin hampir dengan PRU14, semakin kurang kritikan PAS terhadap BN. Begitu jugalah sukarnya mencari berita BN mengkritik PAS di Berita Harian dan Tv3. Mereka akan bergabung.
10. Sering didengari Tun M dikatakan sebagai penjenayah dan korup. Persoalannya, kini beliau telah keluar dari BN dan sertai PH. Jika benar dia adalah penjenayah, apa yang menghalang dia dari ditangkap sekarang?

Jika Malaysia mampu rehatkan Malaysia, ketahuilah, pelbagai pintu peluang dan kemungkinan yang positif akan terbuka dengan luasnya. Sayangnya, pintu tersebut ditutup rapat dan peluang untuk dibuka hanya wujud pada 9 Mei 2018 ini.


Aku pernah bersembang dengan rakan-rakan aku di kedai kopi, dan kami semua bersetuju bahawa hampir mustahil BN akan kalah. Tapi jika BN tak kalah pada Pilihan Raya Umum kali ni, BN akan berkuasa sampai bila-bila kerana selepas ini, mungkin tiada lagi nama-nama besar. Dan tiada lagi orang yang akan lead kepada perubahan. 

Demokrasi yang sihat adalah demorasi yang seimbang. Bukan satu pucuk parti pimpinan yang sama sepanjang zaman. 

Ps: Please. Please pulang mengundi. Jika majikan tak benarkan, ponteng kerja. Jika tiket bas habis, gunakan #PulangMengundi di Twitter untuk dapatkan carpool pada 9 Mei ini. 

Ps: Im still new in politic. Correct me if Im wrong.