Selasa, 1 September 2009

Lelaki, Perempuan dan Rakan Karib : Agak Mustahil

Do whatever it takes.

Anda semua tahu kan. Seseorang lelaki tak akan dan akan pernah menjadi kawan baik kepada seorang perempuan. Kerana, jauh disudut hati para lelaki tersbut, akan ada segelintir perasaan cinta yang tidak kesampaian. Dan perasaan itu menjadi kabus di sebalik pertalian ‘best friend forever’.

Mungkin anda tak tahu. Tetapi seorang perempuan amat susah untuk mencintai seorang lelaki yang telah diabadikan sebagai rakan hidupnya. Sebaliknya, seorang lelaki amat mudah untuk jetuh cinta terhadap seseorang gadis kerana lelaki tidak akan merapatkan diri dengan gadis yang tidak diminatinya.

Dan, untuk menjadi teman sehidup semati selepas sekian lama menjadi kawan, adalah perkara yang tak mampu kita simpulkan. Dari segi percakapan, peradaban, bergaulan dan pelbagai aspek akan berubah. Semuanya tak sama dan tak akan sama, mustahil.

Gambling with a relationship, is a risk to get love.

Ketahuilah,
Anda... berada di dalam mimpi ngeri jika anda menjadi adik beradik angkat kepada gadis yang anda cintai. Anda akan dibawa bersama mimpi yang tak akan berakhir. Mimpi yang menyakitkan, amat.

Aku perlukan bantahan. Dan segelintir harapan.

50 ulasan:

  1. Aku akan turun bandar hari ini. Jadi, comments anda mungkin aku akan approve dengan agak lambat.

    Have a nice day =)

    BalasPadam
  2. "seorang perempuan amat susah untuk mencintai seorang lelaki yang telah diabadikan sebagai rakan hidupnya"..
    agree wid tis sttmnt..
    =))

    BalasPadam
  3. x kesah sgt pon sbb xde kwn bek lelaki
    =p
    tp post yg menarik

    BalasPadam
  4. aku suka ayat last

    Ketahuilah,
    Anda... berada di dalam mimpi ngeri jika anda menjadi adik beradik angkat kepada gadis yang anda cintai. Anda akan dibawa bersama mimpi yang tak akan berakhir. Mimpi yang menyakitkan, amat.

    bagus ^_^ cptlh publish buku, leh aku bc karutan kau lagi.

    BalasPadam
  5. @Laila Canteekk - Kau perli aku ke? Hihi

    BalasPadam
  6. nape ayt last tu bunyinye mcm nih; "aku perlukan bantahan. Dan segelintir harapan."

    BalasPadam
  7. @Paan - I hate this fact.

    BalasPadam
  8. everything depends on the girl bro.
    i've known couple of girls who got married with their best friends.

    in my case, i usually realize that a girl is really special to me when it's far too late. maybe 3 years later? sigh.. and when i find her again, she'd cry and say..

    "why now? why didnt u say anything before?"

    sigh. maybe coz im juz stupid when it comes to this.

    bro, dont u think u should find something else to talk bout besides love and relationship?

    come on la bro. org len sibuk ckp psl skyline n evo, takkan cite love je kot. hehe

    BalasPadam
  9. @Unknown - Skarang ni aku tengah angau dowh. Lagi pun siapa yang nak dengar bila aku cakap pasal cerita-cerita kereta ni. Confirm lelaki je. Tu pun brapa kerat je.

    Sbb tu aku prefer love and relationship. Sebab isu ni confirm akan kena pada semua orang. Hence aku x pernah lagi la jumpa blog yang cakap pasal relationship ni secara sempoi. Balik-balik copy paste dari majalah. Gila bosan.

    Kalau kau check balik post2 aku yang terdahulu. Ada pasal lagu dan lifestyle. Lagu memang ramai orang nak dgr. Tapi pasal kisah hidup aku bersama kawan-kawan memang bloggers tak nak dengar sebab mereka tak kenal kawan-kawan aku. So aku stop cakap pasal personal.

    Macam kau, kau bercakap mengenai am mengenai orang. Aku da baca blog kau dan kau memang bagus dari segi tu. Tapi aku tak. Sebab aku agak bagus dalam memberi pendapat pasal masalah manusia. Lebih2 lagi relationship ni.

    Aku bukan je cakap pasal love and relationship, tapi akibat dari hal tersebut seperti seks dan sebagainya. Juga dari positif dan negatif.

    BalasPadam
  10. ok maybe u're right. bende cam nie mmg menyentuh kehidupan ramai org len. hehe dan memandangkan ko tgh angau so aku x leh ckp pape la.

    BalasPadam
  11. keroll..aku stuju ngn statement ko yg perempuan amat susah untuk mencintai seorang lelaki yang telah diabadikan sebagai rakan hidupnye.skli skle bez gak bce entri2 cmni..

    BalasPadam
  12. laki pompuan berkarib kawan..?

    ada yg survive sebagai kwn selamanya2..
    ada yg naik level sebagai 'partners'...
    ada yg turun level sebagai kwn 'biasa'..(coz dah give up kene reject)..

    susah nak predict hati manusia ni sebenarnya..haih...

    BalasPadam
  13. hurm,knape llaki sng tersuka dkt best friend..aku pnah ada dlm situasi ni dan mmg sgt runsing..kwn lg better kot.. :)

    BalasPadam
  14. "Ketahuilah,
    Anda... berada di dalam mimpi ngeri jika anda menjadi adik beradik angkat kepada gadis yang anda cintai. Anda akan dibawa bersama mimpi yang tak akan berakhir. Mimpi yang menyakitkan, amat"

    I hv to disagree with this statement cuz aku and bf aku jadi adik beradik angkat before couple..and i could say that we are kinda of like best friends before..

    Actually for me, aku rasa cinta tu akan lebih bertahan if kita start dengan kawan dulu..cuz kita dah kenal baik buruk org tu then only baru suka..
    but still it's only my opinion..

    BalasPadam
  15. @Fiza - Kawan aku juga sekrang ini couple dengan abg angkat dia. Well, benda ni kadang2 ada pengecuailian. Tapi perubahan kadang2 membawa side effect.

    Majoriti kat myspace, ramai yang kata susah dalam hubungan bila couple dengan kawan.

    BalasPadam
  16. hmm...i agree n not reli agree...
    laki n pompuan lleyh jdi best fren aslkan pandy control feeling.....feeling adlah sesuatu yang kta lweyh control.....sy tak stju lak sebb menda mcm nie pnh jadi kat sy......tpi e2 slah sy smdri sbb tak pndy control feeling.....bg sy, laki n pom[uan leyh jdi kbest fren.....cm bergntung pada individu tu sndiri......sy ada kawan bek laki...n km kkl sbgai kawan bek....insya allah......=)

    BalasPadam
  17. huwaaaa..sedeyh!!!
    TANAK JADI CAMNI LAGI :((

    BalasPadam
  18. @Ashy - I dont think so u can control your feeling. Not anyone.

    BalasPadam
  19. aku rasa terbalik ler..
    perempuan lg mudah jatuh hati...

    eh jap..
    ke sebab genetik lelaki aku lg banyak menyebabkan aku rasa begini?
    hahaha...

    BalasPadam
  20. well, wat if i say i can?????hati saya di kawal diri saya sendri.....
    antara sahabat dan kekasih, sy pilih sahabat......cinta kepada kekaksih melebihi cinta kepada sahabat, tetapi sayang kepada sahabat jauh melebihi kekasih......jadi, sahabat adalah yang paling penting dalam hidup saya....tak kira lelaki atau perempuan......

    BalasPadam
  21. haah laa..
    rase cm pelik je if best fren jd boy fren..

    hurmm.
    still kept wondering la..
    cmne ek?
    cuz dlu my own bestfren jd my boyfren.
    best pew!
    tp bler da ptus.. time lepak rmai2..
    masing2 segan thp dewa! dia da xbole jd my best fren.
    mcm org asing dah..
    sedey la cmtu.

    BalasPadam
  22. @Ayie- Kau memang ada masalah genetik.

    @Ashy - kau tak boleh kawan perasaan kau kalau kau dah suka kat seseorang. Dan kau tak leh paksa diri kau tak suka kat orang yang kau suka.

    @Sizuka - Bila upgrade dari kawan ke coupling mmg best. Tapi bila downgrade, agak payah nak teruskan hubungan.

    Tambahan : Ini blog, dan masing-masing ada pendapat sendiri. Bagi sesiapa yang emo sangat tu sbb frust sbb hilang kawan slps meluahkan prasaan, cakap la elok2. Jangan nak menghina blogger lain. Comment disapproved.

    BalasPadam
  23. woah? is this true? aku suka kawan baik dengan lelaki, because they are easy and out going.

    but the feeling stuff, mmg betul if perempuan dah decide lelaki tu jadi kawan baik, perasaan lebihan memang xde. tp x sangka lelaki terbalik pulak.

    tp aku rasa, lebih baik berkawan baik dari move on to the second step. sebab if the second step x menjadi, kemungkinan besar boleh jadi musuh or r/ship tu renggang macam tu je.

    i choose friend over love. friends is hard to find and love can simply get.

    BalasPadam
  24. haha post ni sangat sesuai la tok aku. ;) yeah, boys n girls x sesuai sgt nk jd kwn karib.

    BalasPadam
  25. @NeechEe - Knp dengan sajeed?

    BalasPadam
  26. setuju ohhhh..bnde ni berlaku kat aku skunk..tpi yg sdehnye, aku suke kat kwan baek die, bukan die..

    BalasPadam
  27. ermm bleh je jd BFF tapi bergantung kpd individu itu sndri la kan. :)

    BalasPadam
  28. hihi..adekah aku yg terlamabt utk memberi komen?..
    hahha..
    aku mmg jenis jiwang2 so aku nak bace gak pasal artikel ngko nie..p dan aku nk drop komen gak..

    erm..
    aku setuju ngan ape y ko kate tuh..
    kalo besfren,pompuan tu susah nak trime laki tuh..
    haha..
    cakap cam ade pengalaman jeh..
    bukan pe,pompuan mmg da treat laki tu as fren n not more than that..
    pengajarannye,
    boys!!kalo da suke kat pompuan tu,cakap je lar..hehe..

    BalasPadam
  29. oh entry yang gile taching .
    haha .
    happen to me lah babe .

    BalasPadam
  30. salam...
    ye..mmg betul cinta antara adik bradik angkat yg xkesampaian adlh satu mimpi ngeri palg terok y leh dihadapi seseorg...hati tu buta..xkisahlah ko adik angkt kpd org len o..ko de adik angkt...
    bila satu hr tu tibeiaitu salah sorg dpt rasa perasaan cnta tu...time tulah terfikir.."ehh...mana boleh aku jth cnta pd adik angkt sndri..o kakk angkt sndri.."..
    akhirnya hanya kata2 dh leh renggangkn hbgn, tmbhkn ksakitn..
    " maaf..saya tak boleh wjudkan prasaan cinta terhadap akk/adik walaupun sy dh cuba...tp sy still sygkn akk/adik sbg sorg akak/adik yg sgt sy hrgai"...

    thats stetment kills everything dude...
    everyt single thing....

    BalasPadam
  31. really interested with ur writing=)

    i just nak nak share bout dis post,agak related with my situation now.mungkin orang pk mustahil lelaki nk bestfriend ngan perempuan,but in my opinion mungkin boleh.dah 3 tahun i berbestfriend with him(since masuk ipta).sepanjang 3 tahun,dia dah bape kali couple ngan awek lain,n i still maintain single.bukan lelaki saja yg mungkin ada perasaan kat lelaki,tapi perempuan mungkin ada mcm perasaan yg i rasa kadang2.its natural as a human rite?tipula klau xdak perasaan if dia amik berat kat kita,slalu share prob psl gf ngan kita,slalu lepak sama2,slalu teman shopin(awek dia jauh)..atau mungkin dia takut nak cakap his true feeling towards me coz he keeps telling me that i'm too choosy(memilih sangat bf).harharhar.now,both of us single but i'm still pretend likes usual,no feeling.asalkan dia bahagia...ya,just want to see his smile is enough =)

    BalasPadam
  32. bg aku..
    aku sngt setuju dgn statement laki dan pompuan xboleh jd kawan baik,melainkan mmg salah sorg ade perasaan suke kt 'kwn' nye tu..

    aku dlu pnah rapat n bleh dikatekan best fren..tp at last,kitorg kapel..
    tp xkekal lme pon..haha..sbb mcm pelik,dr ckp aku kau,sbelum tu leh ckp kasar2,lepas kapel trus kne ubah pggilan n xleh nk kurg ajar sngt..hhhahahaa...

    n kitorg still bkawan smpai skrg...
    pe pndapat ko?xkn la die ade perasaan lg kt aku kot..hahaha..

    laki mmg xkn rapat ngn pompuan tu kalau die xske,,,betol ke?

    BalasPadam
  33. salam . saya nak penjelasan disini bahawasanya bukan selalunya, perempuan ke yang selalu jatuh hati nie ? kemyuskilan di situ . sebab lelaki macam pelik je kalau die nak minat kat kawan rapat perempuan nya . boleh jelas kan ?

    BalasPadam
  34. ak ade je bff laki, dye memang xde perasaan kat aku pun. da buat pengakuan. haha

    dan dan, aku penah je suke kat bff ak sendri. fact salah dan dibangkang. :P

    BalasPadam
  35. who ever said that lelaki n perempuan xbleh jd BFF? i totally x agree ngan statement ni. sbb i have 2 Boy BFF. n kitorg xpenah lgsg ada perasaan with each other melainkan kwn. its totally true, utk sape yg x pcya. bcos we have our own couple n dah kenal pun couple msg2. mmg niat di hati masa mula2 kwn, hanya nak jd kwn, not more than that..

    BalasPadam
  36. Mr.K , i want to ask for your opinion .


    Me and A(him) .

    Kitaorg jiran , and rapat since like 2 years ago. Saye tahu semua perempuan yang dia pernah suka . and termasuklah latest ex dia ni .


    Saye tolong dia mcm2 . Kitaorg dgr masalah masing2 . Hampir tiap2 mlm dia akan call saye *kitaorg lain2 line * dan dia guna prepaid .kdg2 sampai 2 jam.. Bulan 11 tahun lepas kami jadi sangat rapat , dia mula call saya tiap2 mlm sbb nk selesaikan hal dia dgn ex dia ni . Saye tolong ! sbb kwn kan.


    Lama2 dah terbwk dah dia mst akan call saya tiap2 mlm walaupun sekejap . Walau utk tny khabar . Saye tak syak ape2 tapi kwn saye kate dia suka kat saya . Saye kate "tak,kami hanye kawan baik " , dan saya deny benda tu *dia tahu pasal ini ,dan dia hny kate "untunglaaa "

    Dia baik sgt dgn saya . sangat baik . dia akan selalu text saya dan caring . tapi saye masih kate kat kwn baik saya dia hanyalah kwn saya . sbb kdg2 ade masalah saya yg hanya dia tahu . dia mmg sgt menolong.tapi kdg2 cume saya dapat rase dia rasa lebih dri kawan . saye betul2 buntu .


    Awak rase ape perasaan dia kat saya ? saya taknak ade heartfeeling lg .sbb saye prnh suka kwn baik saye dan saye tahu rasa sakit nk tahan suka tu.


    " Saya perlukan bantahan,dan segelintir harapan "



    Regards,

    Saya .

    BalasPadam
  37. @Saya - You lari dari love?

    BalasPadam
  38. Mr.K saye pun tak tahu .

    Mungkin sbb saye ade fobia nak suke kat kwn baik sendiri . Saya pernah suka kawan baik saya selama 4 tahun . Yes, 4 years . when i thought we're going to do it just find, saye dpt tahu dia dah ade gf ,mungkin sbb lame tunggu saye utk ready *mase ni saye di boarding school lg *

    Bak kate awk , lelaki cepatttt bosan . HAHA .

    anyway, Thanks awak :)

    Regards ,

    Saya

    BalasPadam
  39. bro, terang lebih sket adik beradik angkat = mimpi ngeri tu..

    BalasPadam
  40. okay,terasa plak bce entry ne.tp my case,terbalik sket la.sbb the girl best friend yg suke dkt the boy best best friend.


    and end up,there's no more BEST FRIEND.=___="


    oke,malas ingt kisah lama!anyway,nice post! =)

    *even dah lme dh,tpi saya bru bce!hehe

    BalasPadam
  41. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
  42. Laki n pmpn xleh jd kwn baik. Agree.

    BalasPadam
  43. erm...betul ker/agak susah nak pcaya sebab aku pun ader bff laki..huuhu...

    BalasPadam
  44. March 18, 2011 12:44 AM

    miss anonymous..hurm..
    aku pon mcm ko gak..
    tapi aku kadang2..huish xtau lah
    but really agree with u

    BalasPadam
  45. March 18, 2011 12:44 AM

    miss anonymous..hurm..
    aku pon mcm ko gak..
    tapi aku kadang2..huish xtau lah
    but really agree with u

    BalasPadam
  46. mr k tolonglah delete komen aku tu! boleh mati sebab malu kalau dia baca pastu dia dapat tau itu aku, bercakap pasal dia. tolonggg.


    sincerely, Anonymous March 18, 2011 12:44 AM.


    dan obviously komen ni tak perlu diapprove. cuma tindakan je perlu diambil terhadap komen 18 march tersebut. terima kasih.

    BalasPadam
  47. 1. aku perasan lately entry kau macam xbape best. tp tu bukan point utk aku xbace lgsg blog kau.

    2. aku ade sorg kwn laki yg okeh dgn aku. kekadang die suke citer kisah2 cintan-sintun die kt aku. hmm,aku juz dgr je la coz aku pndgr yg baik. *sigh. weeee. well, ape yg aku tgk, for sure die mmg xkan suke aku coz aku mmg la sgt2 hodoh, aku pulak mmg xde pape rase kat die coz aku dh biase kwn ngan laki. kwn aku lg rmai laki dr girls.so, bg aku mgkin bnde nih xlogik. pd org lain, mybe they egreed with u. ;D -khai-

    BalasPadam
  48. yea, kdg2 aku tertanya jugak kat mmber2. dorg ckp mustahil utk laki n perempuan jadi kwn baik/kwn rapat.

    this guy, R, my classmate. jenis tak lepak2 sgt ngn perempuan. but sbb otak aku dgn dia gila2, kami boleh kamceng smpai 3rd semeter.
    dunno, maybe, kwn perempuan, aku je kot boleh go dgn dy.

    from chat on fb, now dah texting, almost everyday.

    kami just kawan, tp kdg2 cara dia, jumpa dpan2, wat2 xnmpak... slalu sgt pkul 12mlm, dy text just utk tny buat ape n benda2 remeh sgt n nmpak sgt dy xde point nk sembang pun.
    n every single thing he did, semua nk mesej aku. ade org ngorat dy la, mak dy bising suruh cari awek la...aku bkn nk tau sgt pun.. haha.

    dy pernah gurau ckp aku dgn dy "teman tp mesra"

    but ok, aku rasa dah t'suka kat dy. bila aku sdar n aku nak elak benda2 mcm tu. ak cuba xkontek dy. but he keeps coming..

    the thing is, dy ni suka aku ke x?
    ke, aku ni skadar member time dy bosan je?

    kdg geram jgk.
    dy bela dua ikan, dy bagi nama ikan tu nickname nama aku dgn dy.

    urghh... dy ni kenapa???

    but, still. aku suke kwn dgn dy, smpai bila2 jd kwn pun tak ape =)

    -beutyinugly-

    BalasPadam
  49. betul sangat. macam saya, ada best friend (first kenal tu masing2 dah ada partner). still kawan sampai hari ni, n yes we know ktorang masing2 ada perasaan satu sama lain.. mula-mula memang kawan je, dah lama-lama perasaan sayang & cinta tu pasti akan ada. tak semua orang, tapi kebanyakan macam tu..

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.