Khamis, 3 September 2009

Deskriminasi - 4 (Raya?)

Kalau dibuang lens dan style rambut, tak adalah
handsome sangat mamat ni.


Lelaki Sekarang Vs Perempuan Sekarang

Lelaki Sekarang
- Paling cepat beli baju raya adalah semasa bulan Ramadhan. Kadang-kadang satu hari sebelum raya (Eid eve) baru nak jenguk-jenguk kedai baju. Tak kurang juga yang pakai baju tahun lepas punye. Berkilat lagi baju tu. Lelaki bab jaga baju memang pandai. Tak membazir. Baju pun, satu baju melayu, satu pasang baju untuk jalan-jalan. Esesori hanyalah butang baju melayu, selipar, songkok dan senyuman menggoda yang menawan.


Gadis lawa. Conteng macam mana pun tetap lawa.

Perempuan Sekarang - Paling lambat beli baju raya adalah dua bulan sebelum Ramadhan. Confirm nak tempah baju tu. Kalau beli yang dah siap, mesti dalam hati makan banyak-banyak. Raya pun rasa tak macam raya. Sepasang? sorry la babe. Paling kurang pun 8 pasang. Satu hari 3 pasang. Sampai hari raya ke 4 pun bertukar-tukar baju baru.

Masa nak raya tu, emas intan permata yang di simpan dalam bank semua buat keluar. Telinga, leher, kaki dan lengan mesti berat je nampak. Aku anti ngan perempuan yang sukakan barang kemas, gedik. Bila bercakap je digoyang-goyangkan tangak dan telinga nak kasi bunyi "kecing-kecing" padahal mas tu celup-celup dari Zhulian je. Sambil goyang-goyang, jeling sambil kenyitkan mata. Eksen je tuh.

Dari situ, kita dapat tahu. Perempuan sekarang ni amat costly nak-nak yang high maintenance personality. Nasib baik ada Zhulian.

Hahaha!

P/s: Dah nak puasalah. Lagi satu bulan plus plus nak puasa. Kepada yang puasa tak brapa nak puasa and kepada yang buat-buat puasa masa ramadhan tahun lepas, dah ganti ke?
=)

27 ulasan:

  1. Zhulian tu emas celup plg famous kat msia

    BalasPadam
  2. mamat tu tak hensem lahhh. hehe.

    BalasPadam
  3. hehehe...dah nak pose..

    mamat tu howt pe.sbb die puteh..=p

    BalasPadam
  4. adoi..
    mungkin aku dalam seribu kot..
    bab2 baju raye nie,aku macam takde perasaan sangat pun..
    satu pasang dah cukup..
    and tahun ni takde baju raya pun sebab mak aku dah tempah banyak baju kurung aku untuk start masuk KYUEM nnt..
    pasal emas tuh,aku tak minat..bukan sebab die emas,tapi aku tak minat ngan aksesori yg kononnye boleh menyerlahkan kejelitaan..ahahha..

    BalasPadam
  5. kenapa ppn suka brg kms tu gedik?

    aku ada 2 cincin emas. satu nenek belah mak bagi satu lagi nenek belah arwah ayah bagi. tp aku segan nak pkai sbb takut org igt aku dh tunang. hahaha.

    so aku pkai cincin silver je. rm15 satu.muahaha

    BalasPadam
  6. eh ada yg kne tapak nnty!
    hahah , pale mu
    im not dat type of gal ukie
    i just hate when my mom fuss over those silly things bout buying clothes early so that can tempah da good tailor
    haha :p

    BalasPadam
  7. hahaha
    mane ade weh perempuan nak yg high2
    lelaki pon same jee ;p

    BalasPadam
  8. HEHE~
    BUKAN SUME POMPUAN CAMTU LA..
    SAYA BELUM ADA BAJU TUK RAYA.
    MAYBE DEKAT2 RAYA PI CARI KAT PASAR JALAN TAR..
    NGEH2..
    X GEMOR JUGAK PAKAI EMAS2 NIH..
    ADA JAM JE KAT TANGAN NIH..
    TU PUN JAM MURAH JER..

    BalasPadam
  9. @Liz - Citarasa kita sama.

    @Siti - Citarasa kita pun sama.

    @Norain - Tempah ye kak. T.e.m.p.a.h. =)

    @Aryn - Sbb mereka gedik. Kau mesti terasakan haha!

    @Mingo - Mari kita tengok siapa tapak siapa dan siapa tak boleh raya tahun ni. Hehe.

    @Liena - Ada je. Kau cuba pandang cermin, kau akan nampak orang tu.

    @Nor - Aku hanya ada gelang E-dymium. =)

    BalasPadam
  10. laki spasang jek bju raye sbb dorg xkan pki slalu bju mlayu tue..
    kalo g solat jumaat pown, kdg2 jek pki bju mlayu..msing2 prefer pki t-shirt
    even g raye skali pown, pagi raye jek pki bju mlayu.
    lpas zohor dah tkr bju laen

    pmpuan bnyk bju kurung sbb nak pki tok stahun. bnyk event yg mmelukn pmpuan pki bju kurung.
    g raye, xkn pki t-shirt-x hormat adat beb

    BalasPadam
  11. @Farid - Tak payah pakai baju. Amacam? Hihihi.

    BalasPadam
  12. weyh,aku xecited pon nk bli bju rye..
    nk mmpos beli smpai 8 psg..
    kumpl duit loan 3 blan ..
    hua3...
    aku ape mk aku beli aku pkai jer..
    lgipon mak aku sndiri tolg jhit
    so senang sket..
    hehe~

    BalasPadam
  13. wow cepat ny cite psl raya. bsemangat btul.

    klu raya aku x kisah x tempah baju ry, aku takut x de tiket balik jer T_T

    BalasPadam
  14. aku rasa girl banyak baju raya sebabnya ktrg pakai baju tu pergi kenduri,pergi kelas,kuar2,pergi keje..laki pakai hanya time raya,solat jumaat je kan?that's why la baju raya banyak
    tpi xde la smpi 8 pasang kot..tak pernah lagi aku dgr baju raya smpi banyak tu..
    n yeah,tailor tu bulan pose dah tutup dah,tak trima tempahan..so kena la antar awl2,sebab tu la beli awal beb..

    aku rasa girl skng jarang pakai emas unless yg simple2..setahu aku makcik2 yg pakai sarat emas2 ni..

    BalasPadam
  15. ta sume pmpuan cmtu laa.
    kte bj rye spasang je thn ni.
    emas ta bpe nk skew laa.
    wt menyemak je pki emas byk2 ni.
    yg ada jz cincin emas yg ibu bg.
    tu je laa.
    bukan nk m'bangga diri.
    tp dri kecik da diajar cmni.
    hee~
    peace!

    BalasPadam
  16. tipu
    aku pakai saja semula baju raya
    malas nak beli beli
    heee :)

    BalasPadam
  17. teringat pada gillete mach 3 turbo winner...

    BalasPadam
  18. mamat tu x ensem lgsg..prpuan tu mekap je..
    mne ade sume prpuan plg kurg 8 psg bju..aku xde pon
    2 psg je kot =p

    BalasPadam
  19. Chop, lelaki di dlm gbr tu tetap kacak walaupun style rmbut takde and lens dibuang.

    Tak semua pmpuan mcm tu. Pompuan kota mungkin ya. Sbb penampilan pompuan tu penting. Laki jugak tak suke pompuan selebeh kan? Laki kata tak mnyelerakan. HAHA!

    BalasPadam
  20. Haha, laki kan senang. Perempuan ni leceh! Cewah

    BalasPadam
  21. Haha!

    Marah betul gadis-gadis ni.

    BalasPadam
  22. Bukan marahlah encik. Mengemukakan penpt masing2.

    BalasPadam
  23. aku rase macam too much jerk kaw komen pasal pompuan.

    hohohoOoOOOoOOo...

    BalasPadam
  24. adik, bj raya pompuan adalah flexible..
    tp bj melayu lelaki, sgt2 jarang utk dilihat memakainya melainkan ke masjid, surau dan yg sewaktu dgnnya..
    jd, jgn pertikai knp pompuan perlu byk bj kurung ok..
    ttg emas plak..ingat sket ek..emas bleh wat beli kain kapan time org meninggal taw..sbb pajak gadai x tutup ari ahad ataw public holiday tp bank tutup waktu itu..
    fikir-fikirkan..
    sbb itu perempuan tercipta utk lelaki sbb kdg2 lelaki terlupa akan benda penting yg mereka anggap remeh..
    sekian..

    BalasPadam
  25. haha suke post ni
    sume girls nk komen
    bgs2

    BalasPadam
  26. eh,bju aku tade pn 8 psang.
    1 suda ckop.
    :D

    BalasPadam
  27. naseb aku bukan pompuan zaman skrg..
    bju spsng je derr..beli tgh2 lam bulan puasa...emas kecing2 xde ler derr...
    ngeah.. x)

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.