Khamis, 3 September 2009

Deskriminasi - 4 (Raya?)

Kalau dibuang lens dan style rambut, tak adalah
handsome sangat mamat ni.


Lelaki Sekarang Vs Perempuan Sekarang

Lelaki Sekarang
- Paling cepat beli baju raya adalah semasa bulan Ramadhan. Kadang-kadang satu hari sebelum raya (Eid eve) baru nak jenguk-jenguk kedai baju. Tak kurang juga yang pakai baju tahun lepas punye. Berkilat lagi baju tu. Lelaki bab jaga baju memang pandai. Tak membazir. Baju pun, satu baju melayu, satu pasang baju untuk jalan-jalan. Esesori hanyalah butang baju melayu, selipar, songkok dan senyuman menggoda yang menawan.


Gadis lawa. Conteng macam mana pun tetap lawa.

Perempuan Sekarang - Paling lambat beli baju raya adalah dua bulan sebelum Ramadhan. Confirm nak tempah baju tu. Kalau beli yang dah siap, mesti dalam hati makan banyak-banyak. Raya pun rasa tak macam raya. Sepasang? sorry la babe. Paling kurang pun 8 pasang. Satu hari 3 pasang. Sampai hari raya ke 4 pun bertukar-tukar baju baru.

Masa nak raya tu, emas intan permata yang di simpan dalam bank semua buat keluar. Telinga, leher, kaki dan lengan mesti berat je nampak. Aku anti ngan perempuan yang sukakan barang kemas, gedik. Bila bercakap je digoyang-goyangkan tangak dan telinga nak kasi bunyi "kecing-kecing" padahal mas tu celup-celup dari Zhulian je. Sambil goyang-goyang, jeling sambil kenyitkan mata. Eksen je tuh.

Dari situ, kita dapat tahu. Perempuan sekarang ni amat costly nak-nak yang high maintenance personality. Nasib baik ada Zhulian.

Hahaha!

P/s: Dah nak puasalah. Lagi satu bulan plus plus nak puasa. Kepada yang puasa tak brapa nak puasa and kepada yang buat-buat puasa masa ramadhan tahun lepas, dah ganti ke?
=)

27 Comments:

Tanpa Nama berkata...

Zhulian tu emas celup plg famous kat msia

LIZ; berkata...

mamat tu tak hensem lahhh. hehe.

siti zahidah berkata...

hehehe...dah nak pose..

mamat tu howt pe.sbb die puteh..=p

norain ishak berkata...

adoi..
mungkin aku dalam seribu kot..
bab2 baju raye nie,aku macam takde perasaan sangat pun..
satu pasang dah cukup..
and tahun ni takde baju raya pun sebab mak aku dah tempah banyak baju kurung aku untuk start masuk KYUEM nnt..
pasal emas tuh,aku tak minat..bukan sebab die emas,tapi aku tak minat ngan aksesori yg kononnye boleh menyerlahkan kejelitaan..ahahha..

ARYN berkata...

kenapa ppn suka brg kms tu gedik?

aku ada 2 cincin emas. satu nenek belah mak bagi satu lagi nenek belah arwah ayah bagi. tp aku segan nak pkai sbb takut org igt aku dh tunang. hahaha.

so aku pkai cincin silver je. rm15 satu.muahaha

Nadee Mingo Mingo berkata...

eh ada yg kne tapak nnty!
hahah , pale mu
im not dat type of gal ukie
i just hate when my mom fuss over those silly things bout buying clothes early so that can tempah da good tailor
haha :p

azzaliena suziantie berkata...

hahaha
mane ade weh perempuan nak yg high2
lelaki pon same jee ;p

noor afzan berkata...

HEHE~
BUKAN SUME POMPUAN CAMTU LA..
SAYA BELUM ADA BAJU TUK RAYA.
MAYBE DEKAT2 RAYA PI CARI KAT PASAR JALAN TAR..
NGEH2..
X GEMOR JUGAK PAKAI EMAS2 NIH..
ADA JAM JE KAT TANGAN NIH..
TU PUN JAM MURAH JER..

Mr K berkata...

@Liz - Citarasa kita sama.

@Siti - Citarasa kita pun sama.

@Norain - Tempah ye kak. T.e.m.p.a.h. =)

@Aryn - Sbb mereka gedik. Kau mesti terasakan haha!

@Mingo - Mari kita tengok siapa tapak siapa dan siapa tak boleh raya tahun ni. Hehe.

@Liena - Ada je. Kau cuba pandang cermin, kau akan nampak orang tu.

@Nor - Aku hanya ada gelang E-dymium. =)

~FaRiDzUl LaILy FuDzALi~ berkata...

laki spasang jek bju raye sbb dorg xkan pki slalu bju mlayu tue..
kalo g solat jumaat pown, kdg2 jek pki bju mlayu..msing2 prefer pki t-shirt
even g raye skali pown, pagi raye jek pki bju mlayu.
lpas zohor dah tkr bju laen

pmpuan bnyk bju kurung sbb nak pki tok stahun. bnyk event yg mmelukn pmpuan pki bju kurung.
g raye, xkn pki t-shirt-x hormat adat beb

Mr K berkata...

@Farid - Tak payah pakai baju. Amacam? Hihihi.

cik lubakpink berkata...

weyh,aku xecited pon nk bli bju rye..
nk mmpos beli smpai 8 psg..
kumpl duit loan 3 blan ..
hua3...
aku ape mk aku beli aku pkai jer..
lgipon mak aku sndiri tolg jhit
so senang sket..
hehe~

Kika berkata...

wow cepat ny cite psl raya. bsemangat btul.

klu raya aku x kisah x tempah baju ry, aku takut x de tiket balik jer T_T

Fiza berkata...

aku rasa girl banyak baju raya sebabnya ktrg pakai baju tu pergi kenduri,pergi kelas,kuar2,pergi keje..laki pakai hanya time raya,solat jumaat je kan?that's why la baju raya banyak
tpi xde la smpi 8 pasang kot..tak pernah lagi aku dgr baju raya smpi banyak tu..
n yeah,tailor tu bulan pose dah tutup dah,tak trima tempahan..so kena la antar awl2,sebab tu la beli awal beb..

aku rasa girl skng jarang pakai emas unless yg simple2..setahu aku makcik2 yg pakai sarat emas2 ni..

ayien ; iena berkata...

ta sume pmpuan cmtu laa.
kte bj rye spasang je thn ni.
emas ta bpe nk skew laa.
wt menyemak je pki emas byk2 ni.
yg ada jz cincin emas yg ibu bg.
tu je laa.
bukan nk m'bangga diri.
tp dri kecik da diajar cmni.
hee~
peace!

♥ sOFIa ♥ berkata...

tipu
aku pakai saja semula baju raya
malas nak beli beli
heee :)

Rona Realiti berkata...

teringat pada gillete mach 3 turbo winner...

Abby<333 berkata...

mamat tu x ensem lgsg..prpuan tu mekap je..
mne ade sume prpuan plg kurg 8 psg bju..aku xde pon
2 psg je kot =p

Khaleeqa DK. berkata...

Chop, lelaki di dlm gbr tu tetap kacak walaupun style rmbut takde and lens dibuang.

Tak semua pmpuan mcm tu. Pompuan kota mungkin ya. Sbb penampilan pompuan tu penting. Laki jugak tak suke pompuan selebeh kan? Laki kata tak mnyelerakan. HAHA!

Ayyman Rahim berkata...

Haha, laki kan senang. Perempuan ni leceh! Cewah

Mr K berkata...

Haha!

Marah betul gadis-gadis ni.

Khaleeqa DK. berkata...

Bukan marahlah encik. Mengemukakan penpt masing2.

dila john berkata...

aku rase macam too much jerk kaw komen pasal pompuan.

hohohoOoOOOoOOo...

ann berkata...

adik, bj raya pompuan adalah flexible..
tp bj melayu lelaki, sgt2 jarang utk dilihat memakainya melainkan ke masjid, surau dan yg sewaktu dgnnya..
jd, jgn pertikai knp pompuan perlu byk bj kurung ok..
ttg emas plak..ingat sket ek..emas bleh wat beli kain kapan time org meninggal taw..sbb pajak gadai x tutup ari ahad ataw public holiday tp bank tutup waktu itu..
fikir-fikirkan..
sbb itu perempuan tercipta utk lelaki sbb kdg2 lelaki terlupa akan benda penting yg mereka anggap remeh..
sekian..

Abby<333 berkata...

haha suke post ni
sume girls nk komen
bgs2

littLe_kiwy berkata...

eh,bju aku tade pn 8 psang.
1 suda ckop.
:D

Aisyah berkata...

naseb aku bukan pompuan zaman skrg..
bju spsng je derr..beli tgh2 lam bulan puasa...emas kecing2 xde ler derr...
ngeah.. x)

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger