Jumaat, 4 September 2009

Aku, Rokok, Cinta dan Pengorbanan.


Ia sentiasa menari-nari di depan ku.

Aku : Lawa tak gambar *saya* kat Friendster tu.

Dia : Yang mana?

Aku : Yang baru upload tu. Comment la.

Selepas membaca comment dia di Friendster;

Aku : Ek. Kenapa comment macam tu.

Dia : Tak suka la smoker.

Aku : Benci ke?

Dia : Paling benci. Benci gila.

Peristiwa ini terjadi masa mula-mula semesta dahulu. Dan itu menjadikan motivasi aku untuk tidak merokok.

Well, kawan-kawan aku tu semuanya merokok. Yup. All those who is in my circle. Tetapi aku tidak ada masalah dengan itu. Aku okay menjalani pelbagai aktiviti bersama mereka.

  1. Selepas tengok wayang, mereka akan merokok di tangga kecemasan. Dan aku hanya tunggu di luar pintu. Menahan segala kebosanan.
  2. Selepas makan, mereka akan merokok. Aku hanya memerhatikan. Sambil menikmati sisa-sisa makanan yang belum habis.
  3. Ketika overnight, mereka akan ber-shisha sambil gelak-gelak. Aku hanya menghirup air minuman. Sambil membaca buku.
  4. Ketika di kelas, mereka akan merokok di dalam tandas. Aku ikut, tetapi hanya untuk membasuh muka.
Sedih. Dan rokok.

Aku mengharungi hari-hari sukar bersama rakan-rakan aku memandangkan semuanya adalah perokok. Aku menjadi yang paling ganjil ketika bersama mereka.

Tapi.

Aku tak kisah jadi ganjil. Aku tak kisah jadi berbeza dari kawan-kawan aku. Semua kerana Si Dia. Semuanya.

-Price for her.-

As always

57 Comments:

milimilo berkata...

perubahan yg bagos..
aku pun xsuka perokok..xbermaksud aku terus xsuka org tu..kalo nk rokok,sile syuh jauh2..jgn nak bg org yg xmrokok pn dpt mnyakit.. :)

Khairul berkata...

@milli- Bukan perubahan. Tetapi aku memang tak merokok. Just kawan-kawan aku agak banyak ajak aku merokok dan tany kenapa aku tak merokok.

Well, mungkin aku akan merokok suatu hari nanti. Tapi bila aku dah give up. So, jangan risau. Sebab itu tak akan berlaku. Perhaps. =)

Kau kenapa tak tidur lagi. Bukan ke dah pukul 5 pagi?

farhana rahim aka paan berkata...

ckp dgn lemah lembut yea?? HAHAA ;p

my lil bro kn, dl dia mrokok tp dh stop. dia pon ckp bkn sng nk bhenti mrokok cz majoriti kwn2 dia mrokok. n kdg2 bl lepaking bersama kwn2 dia, dia sedut hembus gak skali dua. ihhii ;D

its good to have u guys w/o those 'rokok'! =)

Dzul berkata...

Thanks 4 dropping by.Ur blog..so much different.And its a compliment..tak tau nak ckp apa.But u totally cought my attention.Keep it up..

didiey ;) berkata...

urmm..me too..hate smoker.
tp dapat 'cik abang' yg heavy smoker.
mujur ta brani smoke dpn saye.
sabar ajele ;)

ateeka amer berkata...

mne kaw dapat rokok tuh?

carik kat kedai tak pna nampak pun.

Khairul berkata...

@Paan - guys without rokok is impossible.

@Dzul - thanks 2.

@Didiey - Aku ingatkan kau masih single. Uh.

@Ateeka - Rokok dalaman.

ARYN berkata...

kawan ko merokok.. tp ko sbg passive smoker lebih terdedah kpd mcm2 penyakit berbanding dorg

arwah ayah aku smoker..boleh kata heavy. tp bila dpt tau sakit jntg..terus arwah ayah aku berhenti

psnn aku: syangila nyawa anda & suma disekeliling anda..

nasib bf aku tak merokok..haha

Khairul berkata...

@mino- Aku da delete komen kau. Dan jangan guna acc aku lagi.

@Aryn - Immune aku kuat. Jangan risau.

Tanpa Nama berkata...

ak tao ko dedicate an kt sape..

Khairul berkata...

@Annoy - Diam-diam sudah

thegadis | N berkata...

mmg de sesetengah owg amat benci kn perokok...
(:
tpy N salute la,
coz khairul berubah. ^^

AkuAyie berkata...

berhenti mrokok untuk dia...
waaa...
mesti dia terharu kalau dia tahu...

Igniz berkata...

(dgn nada lemah dan LEMBUT)

awww...takda paedahnye merokok nie tau...euww..XD

Khairul berkata...

@N & Ayie - Aku memang tak merokok. Dan menjauhi.

Dia tak akan tahu. Aku akan pastikan tu.

@Igniz - Rokok boleh menghilangkan stress. Bila sedut je, terus rasa tenang. Macam hisap ganja. Kawan aku kata.

sweethOneY berkata...

so sweet..
sy pun tak ske smoker jugak..

dot berkata...

Heh. One way hatred as usual.
People hate smokers.
Do smokers hate people? No. And why?
Because smokers are people too.

Well, the cigar is fucking sedap so to hell lah org nak benci syuh syuh. We dont give a shit. Haha.

I was a smoker too once. I'v suffered a lot weh to stop smoking. It's easier said than done. Cliche yet true.

Aku type panjang panjang ni just nak cakap, the smokers wont give a shit pun kalau orang nak benci benci ke apa. haha buang masa ja benci those smokers.

p/s : i should know there will be a bashing comments because of this comment of mine. haha. wtv.

Khairul berkata...

@Dot - Don`t worry about that.

NieSah berkata...

baguslah tuh..
dia boleh jadi pendorong utk khairul x merokok..juga boleh jadi sebab kenapa khairul stop smoking..but u still have to do it for urself..

benci owh smoker..kenapa erk dorang smoke..cool pon x...yg sygnya yg ensem2 tuh yg merokok..tp sebab sebatang rokok yng die hisap terus buat perepmpuan lari dari dia..x ke rugi? wuu~

but..u still can suffer what a smoker would suffer bila duk dekat ngn diarong..u still can smell the poisonous smokes..n it will enter ur lungs..so..be careful..!!
;)

--{♥Mahirah Abd♥}-- berkata...

wa...bgus2.... kadang2 bile kte minat seseorang sikap kite yg dia x suke.. kite kena ubah... tapi ubah demi kebaikan x salah...
tahniahhhh...!!!

Tanpa Nama berkata...

korang tahu knp lelaki still mrokok wlaupn tau rokok tu akan dtgkan kemudaratan?

sm mcm msturbate gak... korang tau kn msturbate tu x elok tok ksihtan...tp korang wat gk hahaha...

APPROVE LAH

didiey ;) berkata...

kenape awak kate saye maseh single??
*wondering*

Khairul berkata...

@didiey - no particular reason

Bart Baharudin berkata...

rokok satu obsesi sampai mati.

TIA berkata...

wow
tabah sungguh keimanan didada
bagus2
kipidap!

Nurul Lailati Mahat berkata...

dan sudah difatwakan pun bhw merokok itu haram.rjnnya ko bc buku^_^

princess hearty berkata...

sgt sweet....
:)

Khairul berkata...

@Laila- Bukan buku. Tapi majalah. Majalah Wanita. Aku terpaksa baca, untuk memahami wanita.

sajeedhani. berkata...

khairul,
aku suka orang yang tak merokok. tapi tak bermakna aku suka kau. haha. tapi aku memang salute guy yang tak merokok. mereka dan kau lebih sweet dari mereka yang merokok.

aku tak suka orang merokok. tapi orang yang aku suka, suka merokok. apalah nasib aku.

btw. Si Dia yang kau katakan sangat bertuah. bakal kakak ipar aku tuh bertuah gila. haha. aku bangga dengan kau. keep it up. :)

Khairul berkata...

@Jeed- Kau dah pandai berkata-kata yea Jeed. Tak, dan aku tak sweet. Aku lelaki biasa yang mempunyai keyakinan diri yang rendah.

Tapi aku sebagai lelaki aku tak kisah sangat pasal perempuan.

Aku bukan budak-budak yang akan meracau jika tak dapat apa yang aku nak.

sajeedhani. berkata...

mungkin aku dah terpengaruh dengan kau. sedikit sebanyak mungkin. haha.

bagus la. perempuan bukanlah segala-galanya. kau makin matang. haha.

btw. post kau ni. dapat sambutan hangat yea. haha :)

Khairul berkata...

@Jeed - Ya. Agak hangat berbanding biasa. Hanya nasib mungkin.

Btw, Gambar kau menampakkan keayuan kau.

Fiza berkata...

bgs la, bkn sng nak tahan diri dr digoda oleh rokok..hoho
aku respect klu org yg dh try merokok tp x minat..kranya dia dh kebal la gitu..hehe

Khairul berkata...

@Fiza - Hope so.

AnneMie . berkata...

bgs ! huhu

Khairul berkata...

@Wawa- sibuk je wawa ni.

Nana Neriza berkata...

bagus ada seseorang dlm hidup kita kan..
well..
cinta tak kan merubah seseorang..tapi seseorang perlu berubah demi cintanya..:)

Anis berkata...

100% sokong..cayok23

Mr K berkata...

@Nana - Bila mama bercakap tentang cinta. Haha.

@Anis - =)

Rantong berkata...

Salam ziarah. Such a great blog.

View Profile: Rantong™

azzaliena suziantie berkata...

wahhh
mesti awek ko tak bagi kan??
hahahaha

bagus ah
nanti dapat penyakit doe

finGEr daNCe berkata...

x merokok sebab seseorang?not a gud reason bro.y not u didnt smoke coz u love ur jantung dan paru2.thats great=)

green apple berkata...

aku tak kisah la kalau ada yang nak merokok cuma tolong dok jauh sket boleh tak?

missvelvet_xerwa berkata...

hurmm
btol 2...
by da way..
majority gurl xske lelaki merokok..
mgkin boy kate npk macho.tp
pd kaum pmpn..
huh!!!xterungkap ngn kate2!!!

kalo adpn wt2 suke jew!!
ngee~

Nadee Mingo Mingo berkata...

peh!
sngat bgus larh khai.
tabik springgg :)
moga hari dilalui maken snang.
hahah :p
abg ku ckp pyah maw benti rokok ni.
bape lme bru 100% benti yeah?

noor afzan berkata...

oo...dulu hang merokok ker?
tahniah sebab buat pilihan yang bijak!

Khaleeqa DK. berkata...

"Lelaki kalau tak merokok, tak macho!"

Pernah dgr? To be honest, nonsense oh! Lelaki yg tak merokok dikategorikan sbg pembersih. Dan org yg mementingkan kesihatan.

Tetapi, tak brmakna lelaki yg merokok tu pengotor. Cuma lainnya lelaki merokok ni ambil mudah ttg kesihatan diri sndiri, org sekeliling dan anak/bakal anak.

Bagus kau tak merokok. Ape slhnye jadi yang satu dlm seribu? Igt sng ke? Ganjil itu pelik tapi caaantekkk! HAHA ;D

Mr K berkata...

Aku tak pernah merokok la =,=

azaHmaeL berkata...

tolong la jangan merokok, menyusahkan aku je nak treat perokok2 ni, buat penuh hospital je hahahahaha

rathiqah azmira rosli berkata...

wah sye sgt respek pengorbanan awak..tahniah.semoga kekal istiqamah k:)

enyheartsdiamond berkata...

i suka u...

x merokok..;)

et berkata...

hurm..teruskan usahe tuh..nice to noe guys yg x merokok..suke2..

Lala berkata...

well..me too, hate those peoples who are smoker...
bagus la kalo xmerokok...jgn la ea...xbaik utk kesihatan...pernah suruh someone stop merokok...tapi dia xboleh buat tu utk sy...sdeh...

~freakycuteyanime~ berkata...

dasar perokok tu kau x tulis ek...
dia dah marah lah.. nie dah surh aku tulis kat sini...

Mr K berkata...

@Freak - Ye ke....Biar la dia marah pun... Tapi cakap la aku mintak maaf.

Izzati berkata...

my dad smokes... i loves my dad but i do hates smokers.. T_T

Aisyah berkata...

bila tgk rutin kau bersama rakan kau yang merokok...seriously u r not merokok sama? hahahahaha........org yang tak merokok(lelaki) biasanya Rimas pada asap rokok dan bau rokok...

agak tak logik disini...

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger