Jumaat, 4 September 2009

Aku, Rokok, Cinta dan Pengorbanan.


Ia sentiasa menari-nari di depan ku.

Aku : Lawa tak gambar *saya* kat Friendster tu.

Dia : Yang mana?

Aku : Yang baru upload tu. Comment la.

Selepas membaca comment dia di Friendster;

Aku : Ek. Kenapa comment macam tu.

Dia : Tak suka la smoker.

Aku : Benci ke?

Dia : Paling benci. Benci gila.

Peristiwa ini terjadi masa mula-mula semesta dahulu. Dan itu menjadikan motivasi aku untuk tidak merokok.

Well, kawan-kawan aku tu semuanya merokok. Yup. All those who is in my circle. Tetapi aku tidak ada masalah dengan itu. Aku okay menjalani pelbagai aktiviti bersama mereka.

  1. Selepas tengok wayang, mereka akan merokok di tangga kecemasan. Dan aku hanya tunggu di luar pintu. Menahan segala kebosanan.
  2. Selepas makan, mereka akan merokok. Aku hanya memerhatikan. Sambil menikmati sisa-sisa makanan yang belum habis.
  3. Ketika overnight, mereka akan ber-shisha sambil gelak-gelak. Aku hanya menghirup air minuman. Sambil membaca buku.
  4. Ketika di kelas, mereka akan merokok di dalam tandas. Aku ikut, tetapi hanya untuk membasuh muka.
Sedih. Dan rokok.

Aku mengharungi hari-hari sukar bersama rakan-rakan aku memandangkan semuanya adalah perokok. Aku menjadi yang paling ganjil ketika bersama mereka.

Tapi.

Aku tak kisah jadi ganjil. Aku tak kisah jadi berbeza dari kawan-kawan aku. Semua kerana Si Dia. Semuanya.

-Price for her.-

As always

57 ulasan:

  1. perubahan yg bagos..
    aku pun xsuka perokok..xbermaksud aku terus xsuka org tu..kalo nk rokok,sile syuh jauh2..jgn nak bg org yg xmrokok pn dpt mnyakit.. :)

    BalasPadam
  2. @milli- Bukan perubahan. Tetapi aku memang tak merokok. Just kawan-kawan aku agak banyak ajak aku merokok dan tany kenapa aku tak merokok.

    Well, mungkin aku akan merokok suatu hari nanti. Tapi bila aku dah give up. So, jangan risau. Sebab itu tak akan berlaku. Perhaps. =)

    Kau kenapa tak tidur lagi. Bukan ke dah pukul 5 pagi?

    BalasPadam
  3. ckp dgn lemah lembut yea?? HAHAA ;p

    my lil bro kn, dl dia mrokok tp dh stop. dia pon ckp bkn sng nk bhenti mrokok cz majoriti kwn2 dia mrokok. n kdg2 bl lepaking bersama kwn2 dia, dia sedut hembus gak skali dua. ihhii ;D

    its good to have u guys w/o those 'rokok'! =)

    BalasPadam
  4. Thanks 4 dropping by.Ur blog..so much different.And its a compliment..tak tau nak ckp apa.But u totally cought my attention.Keep it up..

    BalasPadam
  5. urmm..me too..hate smoker.
    tp dapat 'cik abang' yg heavy smoker.
    mujur ta brani smoke dpn saye.
    sabar ajele ;)

    BalasPadam
  6. mne kaw dapat rokok tuh?

    carik kat kedai tak pna nampak pun.

    BalasPadam
  7. @Paan - guys without rokok is impossible.

    @Dzul - thanks 2.

    @Didiey - Aku ingatkan kau masih single. Uh.

    @Ateeka - Rokok dalaman.

    BalasPadam
  8. kawan ko merokok.. tp ko sbg passive smoker lebih terdedah kpd mcm2 penyakit berbanding dorg

    arwah ayah aku smoker..boleh kata heavy. tp bila dpt tau sakit jntg..terus arwah ayah aku berhenti

    psnn aku: syangila nyawa anda & suma disekeliling anda..

    nasib bf aku tak merokok..haha

    BalasPadam
  9. @mino- Aku da delete komen kau. Dan jangan guna acc aku lagi.

    @Aryn - Immune aku kuat. Jangan risau.

    BalasPadam
  10. ak tao ko dedicate an kt sape..

    BalasPadam
  11. mmg de sesetengah owg amat benci kn perokok...
    (:
    tpy N salute la,
    coz khairul berubah. ^^

    BalasPadam
  12. berhenti mrokok untuk dia...
    waaa...
    mesti dia terharu kalau dia tahu...

    BalasPadam
  13. (dgn nada lemah dan LEMBUT)

    awww...takda paedahnye merokok nie tau...euww..XD

    BalasPadam
  14. @N & Ayie - Aku memang tak merokok. Dan menjauhi.

    Dia tak akan tahu. Aku akan pastikan tu.

    @Igniz - Rokok boleh menghilangkan stress. Bila sedut je, terus rasa tenang. Macam hisap ganja. Kawan aku kata.

    BalasPadam
  15. so sweet..
    sy pun tak ske smoker jugak..

    BalasPadam
  16. Heh. One way hatred as usual.
    People hate smokers.
    Do smokers hate people? No. And why?
    Because smokers are people too.

    Well, the cigar is fucking sedap so to hell lah org nak benci syuh syuh. We dont give a shit. Haha.

    I was a smoker too once. I'v suffered a lot weh to stop smoking. It's easier said than done. Cliche yet true.

    Aku type panjang panjang ni just nak cakap, the smokers wont give a shit pun kalau orang nak benci benci ke apa. haha buang masa ja benci those smokers.

    p/s : i should know there will be a bashing comments because of this comment of mine. haha. wtv.

    BalasPadam
  17. @Dot - Don`t worry about that.

    BalasPadam
  18. baguslah tuh..
    dia boleh jadi pendorong utk khairul x merokok..juga boleh jadi sebab kenapa khairul stop smoking..but u still have to do it for urself..

    benci owh smoker..kenapa erk dorang smoke..cool pon x...yg sygnya yg ensem2 tuh yg merokok..tp sebab sebatang rokok yng die hisap terus buat perepmpuan lari dari dia..x ke rugi? wuu~

    but..u still can suffer what a smoker would suffer bila duk dekat ngn diarong..u still can smell the poisonous smokes..n it will enter ur lungs..so..be careful..!!
    ;)

    BalasPadam
  19. wa...bgus2.... kadang2 bile kte minat seseorang sikap kite yg dia x suke.. kite kena ubah... tapi ubah demi kebaikan x salah...
    tahniahhhh...!!!

    BalasPadam
  20. korang tahu knp lelaki still mrokok wlaupn tau rokok tu akan dtgkan kemudaratan?

    sm mcm msturbate gak... korang tau kn msturbate tu x elok tok ksihtan...tp korang wat gk hahaha...

    APPROVE LAH

    BalasPadam
  21. kenape awak kate saye maseh single??
    *wondering*

    BalasPadam
  22. @didiey - no particular reason

    BalasPadam
  23. rokok satu obsesi sampai mati.

    BalasPadam
  24. wow
    tabah sungguh keimanan didada
    bagus2
    kipidap!

    BalasPadam
  25. dan sudah difatwakan pun bhw merokok itu haram.rjnnya ko bc buku^_^

    BalasPadam
  26. @Laila- Bukan buku. Tapi majalah. Majalah Wanita. Aku terpaksa baca, untuk memahami wanita.

    BalasPadam
  27. khairul,
    aku suka orang yang tak merokok. tapi tak bermakna aku suka kau. haha. tapi aku memang salute guy yang tak merokok. mereka dan kau lebih sweet dari mereka yang merokok.

    aku tak suka orang merokok. tapi orang yang aku suka, suka merokok. apalah nasib aku.

    btw. Si Dia yang kau katakan sangat bertuah. bakal kakak ipar aku tuh bertuah gila. haha. aku bangga dengan kau. keep it up. :)

    BalasPadam
  28. @Jeed- Kau dah pandai berkata-kata yea Jeed. Tak, dan aku tak sweet. Aku lelaki biasa yang mempunyai keyakinan diri yang rendah.

    Tapi aku sebagai lelaki aku tak kisah sangat pasal perempuan.

    Aku bukan budak-budak yang akan meracau jika tak dapat apa yang aku nak.

    BalasPadam
  29. mungkin aku dah terpengaruh dengan kau. sedikit sebanyak mungkin. haha.

    bagus la. perempuan bukanlah segala-galanya. kau makin matang. haha.

    btw. post kau ni. dapat sambutan hangat yea. haha :)

    BalasPadam
  30. @Jeed - Ya. Agak hangat berbanding biasa. Hanya nasib mungkin.

    Btw, Gambar kau menampakkan keayuan kau.

    BalasPadam
  31. bgs la, bkn sng nak tahan diri dr digoda oleh rokok..hoho
    aku respect klu org yg dh try merokok tp x minat..kranya dia dh kebal la gitu..hehe

    BalasPadam
  32. @Wawa- sibuk je wawa ni.

    BalasPadam
  33. bagus ada seseorang dlm hidup kita kan..
    well..
    cinta tak kan merubah seseorang..tapi seseorang perlu berubah demi cintanya..:)

    BalasPadam
  34. @Nana - Bila mama bercakap tentang cinta. Haha.

    @Anis - =)

    BalasPadam
  35. Salam ziarah. Such a great blog.

    View Profile: Rantong™

    BalasPadam
  36. wahhh
    mesti awek ko tak bagi kan??
    hahahaha

    bagus ah
    nanti dapat penyakit doe

    BalasPadam
  37. x merokok sebab seseorang?not a gud reason bro.y not u didnt smoke coz u love ur jantung dan paru2.thats great=)

    BalasPadam
  38. aku tak kisah la kalau ada yang nak merokok cuma tolong dok jauh sket boleh tak?

    BalasPadam
  39. hurmm
    btol 2...
    by da way..
    majority gurl xske lelaki merokok..
    mgkin boy kate npk macho.tp
    pd kaum pmpn..
    huh!!!xterungkap ngn kate2!!!

    kalo adpn wt2 suke jew!!
    ngee~

    BalasPadam
  40. peh!
    sngat bgus larh khai.
    tabik springgg :)
    moga hari dilalui maken snang.
    hahah :p
    abg ku ckp pyah maw benti rokok ni.
    bape lme bru 100% benti yeah?

    BalasPadam
  41. oo...dulu hang merokok ker?
    tahniah sebab buat pilihan yang bijak!

    BalasPadam
  42. "Lelaki kalau tak merokok, tak macho!"

    Pernah dgr? To be honest, nonsense oh! Lelaki yg tak merokok dikategorikan sbg pembersih. Dan org yg mementingkan kesihatan.

    Tetapi, tak brmakna lelaki yg merokok tu pengotor. Cuma lainnya lelaki merokok ni ambil mudah ttg kesihatan diri sndiri, org sekeliling dan anak/bakal anak.

    Bagus kau tak merokok. Ape slhnye jadi yang satu dlm seribu? Igt sng ke? Ganjil itu pelik tapi caaantekkk! HAHA ;D

    BalasPadam
  43. Aku tak pernah merokok la =,=

    BalasPadam
  44. tolong la jangan merokok, menyusahkan aku je nak treat perokok2 ni, buat penuh hospital je hahahahaha

    BalasPadam
  45. wah sye sgt respek pengorbanan awak..tahniah.semoga kekal istiqamah k:)

    BalasPadam
  46. hurm..teruskan usahe tuh..nice to noe guys yg x merokok..suke2..

    BalasPadam
  47. well..me too, hate those peoples who are smoker...
    bagus la kalo xmerokok...jgn la ea...xbaik utk kesihatan...pernah suruh someone stop merokok...tapi dia xboleh buat tu utk sy...sdeh...

    BalasPadam
  48. dasar perokok tu kau x tulis ek...
    dia dah marah lah.. nie dah surh aku tulis kat sini...

    BalasPadam
  49. @Freak - Ye ke....Biar la dia marah pun... Tapi cakap la aku mintak maaf.

    BalasPadam
  50. my dad smokes... i loves my dad but i do hates smokers.. T_T

    BalasPadam
  51. bila tgk rutin kau bersama rakan kau yang merokok...seriously u r not merokok sama? hahahahaha........org yang tak merokok(lelaki) biasanya Rimas pada asap rokok dan bau rokok...

    agak tak logik disini...

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.