Khamis, 3 September 2009

Situasi Tipikal Pelajar IPT Dan Cuti

Entry ni 65% berdasarkan diri aku gak sebenarnya.

Lawa kan gambar ni.

Secara amnya pelajar IPT, ketika cuti semester;

Sebelum cuti - Yay. Dah nak cuti dowh.

Awal cuti - Yes cuti. Enjoy puas - puas la beb!

Pertengahan cuti - Bosan betul la cuti sem ni. Kenapa cuti panjang sangat?

Akhir cuti - Dah nak habis cuti ke? Alaa.. Cepatnya masa berlalu. Tak rasa pun.

Selepas cuti - Cuti mid sem bila?

*******************************************************

Secara detailnya pelajar IPT, ketika cuti semester;

Sebelum cuti - Yay. Dah nak cuti dowh.

Live your life babe.

Masing-masing sibuk mengemas barang-barang di hostel. Tiket bas dah beli awal-awal padahal cuti 4 minggu lagi. Tiket mesti ambil yang paling awal. Kalau ada, pukul satu pagi pun sanggup. Ada tu kalau habis kelas terus blah ke terminal bas. Kira kalau boleh memang tak nak stay lama la kat U ni. Haha!

Masa hari terakhir di U tu, rasa hiba la seakan-akan macam dalam drama TV. Nak-nak kalau naik teksi pergi terminal bas. Masa dalam teksi tu confirm layan feeling sorang-sorang punya lah sambil merenung luar tingap. Tak kurang juga yang menangis konon-konon tak jumpa lagi orang lain. Yang couple tu, siap ada yang ‘rasmi’ lagi awek dia. Isk, maksiat, maksiat.



Awal cuti - Yes cuti. Enjoy puas - puas la beb!

Lets hang out.

Masa ni siapa peduli U. Nama awek-awek kat U tu memanag automatic hapus. Kawan-kawan U buat-buat lupa. Otak memang dipenuhi dengan gath bersama kawan-kawan lama dari skolah menengah. Belum kira bab nak tengok wayang beramai-ramai. Tak pun plan untuk melancong bersama kekasih. Keluar dengan famili? Siapa nak. Silap-silap masa tengok wayang, ada adegan2 panas kan. Mesti tak senang duduk.

Masa ni gak, Nak study jangan harap lah. Kalau ada copy nota-nota untuk sem depan buat-buat terdelete. Lappy hanya on untuk main Ms, YM and blog je. Koman-koman pun main games.



Pertengahan cuti - Bosan betul la cuti sem ni. Kenapa cuti panjang sangat?

Kebosanan melanda.

Bila semua duit dan elaun MARA dah abis, mula lah terperap kat rumah. Nak keluar semata-mata tengok wayang pun berfikir macam nak kahwin. Ym, Ms dan Fb berstatus “Boring sial”. Masa ni semua pakat tanya “ Cuti buat apa?” ,“Tak keluar ke?”,”kau bosan tak? Aku bosan gak. Kita ni sehati sejiwa kan?”

Masa ni juga, dunia berputar-putar. Orang-orang yang tak pernah kenal dan tak pernah tegur kat Ym, Ms dan FB mula la buat-buat tersalah hantar komen/msg sebab nak cari topic perbualan. Bilangan apps kat Ms dan Fb pun makin bertambah.

Kuantiti movie yang di download secara haram semakin banyak. Movie atau clip-clip video yang tak ada ‘dialog’ pun sama. Dan bila download movie tu, nak juga download subtitles. Kira memang tak nak guna dah otak untuk faham-fahamkan English walaupun reti English.



Akhir cuti - Dah nak habis cuti ke? Alaa.. Cepatnya masa berlalu. Tak rasa pun.

Kalau anda tertarik dengan kaki ini maknanya anda gay.

Masa ni kat kat rumah termenung pasal sem depan. Mula la pakat simpan azam hangat-hangat tahi ayam konon nak study full time dan tak nak tulis blog dah. Masa ni gak sibuk kira duit untuk sem depan yang confirm2 tak cukup duit tu. Kerja malas, duit nak. Like Micet like students. Dan bagi bloggers pula, entries mesti pasal U/Kolej. Haha! Aku tulis, aku terasa!

Masa ni semua on Ym, Ms dan Fb tanya “Balik bila?”, “Balik dengan apa?”,”Balik dengan siapa?” Tak kurang juga kebangangan dengan menanya “Kau balik ke tak?”.


Selepas cuti - Cuti mid sem bila?

Study, study, stydo.

Part ni, semua pakat tunggu cuti pulak dah. Dalam hati mesti terdetik “menyesal aku tak enjoy puas-puas cuti panjang hati tu”.

Then bila start cuti mid semester, rata-rata menggunakan konsep “last minute work always works.” Cuti tu memang 100% enjoy lah maksudnya. Bagi yang balik rumah tu, hari-hari terakhir baru nak buat homework. Ada tu sampai tak tidur sebab nak siapkan kerja yang tertangguh. Mak bapak yang tengok semua cakap “Bagus anak aku. Sanggup tak tidur demi belajar”. Padahal tu bahana tangguh homework.

Then satu hari sebelum kelas starts baru nak balik. Tu pun homework tak siap lagi. Tiket bas kalau boleh ambil yang paling lewat. Kelas pukul 8 pagi, naik bas pukul 3 pagi hari yang sama pun sanggup. Dasar pemalas. Haha!

Bila cuti starts balik, rujuk point pertama entri ini. Ia recycle =)

Aku search 'stressed' tapi gambar ni keluar.

Balik Unikl Micet bila?

Update : Sekarang ni, rata-rata pakat tanya mengenai tarikh balik ke Unikl Micet. Sebenarnya soalan "Kau reg Micet bila?" adalah soalan yang paling femes pada ketika ini. Aku pun tak faham kenapa pengurusan Micet tak uruskan pasal ni. Padahal inilah yang boleh bagi Micet duit kan?

Hari pertama buka semester nanti, aku rasa soalan yang paling banyak ditanya dan soalan yang paling ditakuti adalah "Pointer kau semester lepas brapa?" Tetapi, kalau tak ada orang tanya, maksudnya semua takut nanti orang tu tanya balik pasal pointer si penanya. Sebab semua dapat pointer rendah. Haha! Ah. Pointer aku rendah sial. Micet adalah IPTS, jangan la strict sangat. IPTA pun tak cam ni. =,=

P/s : Colourful betul entri aku kali ni.

27 Comments:

Aida Hazlan berkata...

Haha serious shyte..mmg tipikal!

cik lubakpink berkata...

aku sokong entri nie..
btol2 kne kt ku..
bosn r cuti lme weyh..

norain ishak berkata...

hahha..aku tak penah rase lagi pengalaman duk di u mahupun kolej..aku baru je nak masuk..tapi,memang betol la..waktu aku duk kat maktab dulu,camni la..waktu cuti,takde buat ape2..enjoy je la kejenye..da nak abes cuti,mule la klam kabut nak siapkan omwork..kesimpulannya,bile aku dah masuk kyuem, aku taknak ulang tabiat lama..heheh..azam nie..

kEy berkata...

lalala~
yay!
tggu cuti ramadan! *sah mmg xwujud~

anie berkata...

standard la tu..
sepatutnya adik tmbh lg statement ttg result yg d terima dan azam utk semester akan dtg berkaitan dgn memajukan result..hehe

LIZ; berkata...

hahaha funny but it's true ;p

noor afzan berkata...

betul2 kena batang idung sendiri..
tapi tu dulu time belajar..
skang dah keje..
xde dah homework..
xde dah cuti panjang..
so, enjoy selagi maseh bergelar student..
rindu woo kenangan..
haha~

(mIsS AsHy)musafir di bumi ALLAH berkata...

haha,,,,sngt2 kena btng idong sndri.........hakhakhak......

Mr K berkata...

@Aida - Tipikal seperti aku mungkin.

@Lubak/Irah - Memang pun. Haha!

@Norain - Tak ada beza kot maktab dan kolej/U. Kyuem tu apa?

@Key - Cuti raya.

@Anie - Nanti update =)

@Liz - Funny, kejam dan true.

@Ashy - Sama-sama terkena. Haha.

Richeal Phil @ Ritz ^-^ berkata...

haha cuti ahad & sabtu tak termasuk keh??

n y s a berkata...

agreed 100% terutama bab duit mara dengan cuti mid term bila tu.

bila org kasi cuti kata bosan bila cuti habis baru na menyesal tak siap kerja lepas tu buat countdown untuk cuti mid term.

but as always, jadi student mmg seronok :) tak kisah macam mana kelam kabut kita buat kerja tak cukup masa tak tidor. tetap seronok.

mr kay berkata...

yup..agak setuju dengan ini post..

ayampinko berkata...

aku dulu2 pun macam nie jugak.. samer jer..aku hengat adek aku pun macam nie jugak la..patut la dier lepak kat umah je..

milimilo berkata...

haha..setuju gile..sebijik tepat kne batang idong sendiri..esok cuti 4bulan aku dah nak habis..rase mcm jap plak cuti..padahal mase nak hbskan 4bulan tu bosan thp gaban dh..typical malaysian student :)

NURUL HARUN berkata...

haha cumel ni entri ni.
^^,

'AQILAH berkata...

hahaha...tersangatla same...:) deng deng deng...skrang klas da mule..rasa nak cuti balik...

Mr K berkata...

@Richeal - Aku selalku gak countdown tunggu hari sabtu dan ahad. Tapi tu masa skolah rendah.

@Nysa - Tak bersyukur mungkin. Aku tak pernah lagi la tak tidur semata-mata nak buat homweork =)

@Mr Kay - Nama kau hampir sama dengan nama aku doe.

@Ayam - Adik kau rindu kat kau kot.

@Milli - Hai milli. 4 bulan. Kalau kerja 3 bulan tu pun dah puas hati.

@Nurul - Entri je yang comel.

@Aqilah - Aku pun rasa klas patut start cepat. Tapi aku mls.

nkecik berkata...

hahaha untuk korg2 yg still blaja,selamat belajaaaa...!!aku sudah bercuti selama2nya :p

♥chentaMAYA™ berkata...

aq sudah abes stdy!
ya!
aq sedang buhsan!
ahahah~

eraerzarusli berkata...

buat tak tau je la..kita kutuk dia, dia kutuk kita, pi mai pi mai tang tu jugak...sama je la sudahnya. kot kita terasa, ubah jadi lebih baik. kot depa lelebih, doa je lah apa2 yg patut.

honestly, mmg hati ada sakit tapi, kena kumpul ilmu dan fakta, baru leh ngadap dan sumbat mulut diorang suh senyappppp...

tepuk dada, tanya imannnnn..yeeeaaahhh...

eh..eh..sori nyibuk ekk...

ayampinko berkata...

yup windu kat aku..punyer duit dan moto..

Mr K berkata...

@Kecik - Kau dah tua.

@Chenta - Kau pun dah tua.

@Erae - Ya betul tu. Tapi kau bercakap pasal apa? Tersalah comment atau tersalah blog? =)

@Ayam - Skrg apa cer?

saffa berkata...

memang TIPIKAL! Hahaha.... =_____=" Nak cuti....

ARYN berkata...

tu mmg tipikal la untuk budak2 undergrad :)

tibe2 aku rindu kenangan lama. bila start sem baru slalu smgt nak study betul2. tp tgh sem semangat tu tibe2 mkn pudar. ahahaha

arfahadnan berkata...

mmg amat menyerupai time aku studi dulu...

tipikal..

suka entry nih...
dan aku suka kaki itu.. gay kah aku?

Mr K berkata...

@Saffa - AKu bet kau tegah tak cuti sekarang kan =)

@Aryn - Kita akan sentiasa rindu benda yang lepas walaupun x best.

@Arfahadnan - Tu kaki perempuan sbnrnya. So kau tak gay tapi kau....

Aisyah berkata...

aku gelak dekat point... soklan "kau balik ke tak?"

hahaha..betoiiiii lah situasi ni...kekdg nak ubah mentality...tak payah nak typical sgt mcm ni..

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger