Jumaat, 4 September 2009

Tudung vs Tak Bertudung

Aku letak vid ni bukan untuk membincang tentang kebodohan Jabatan Agama menyebarkan vid ini. Aku pernah menonton di Tv3. Katanya, kebanyakkan ahli agama menangkap pesalah hanya hendak menghukum semata-mata dan bukannya hendak prevent daripada benda ni terus berlaku.


Aku tak tonton lagi vid ini. Tapi ianya mungkin 15sx.

Sebab utama aku letakkan video ni, adalah sebab aku tertanya-tanya, apa bezanya gadis bertudung dan yang tak bertudung?

Tak bertudung tak bermaksud mereka adalah jahat, cuma..

Mengapa aku utarakan isu ini? Ini adalah kerana aku risau akan masa depan aku. Jika aku couple/kahwin dengan gadis bertudung sekalipun, adakah bermaksud dia tak pernah melakukan perkara2 terlarang yang sememangnya amat terlarang?

Aku bagi contoh;
Jika anda baru mula ber-couple, pernah tak anda terfikir tentang apa yang pasangan anda telah lakukan bersama bekas-bekas kekasih mereka yang sebelum ini? Bagaimana jika kekasih anda pernah lakukan seperti apa yang ada dalam vid tersebut? Biarkan sahaja? The done is done?

Bertudung tak bermaksud baik. Pelbagai kemungkinan
yang terdapat di sebalik 'tudung' tersebut.

Mungkin sekarang ni anda sedang bermanja dengan awek anda. Anda bangga dapat bermanja dengan awek anda sekarang ni. Tetapi, jika dia boleh bermanja dan berpeluk dengan anda, bagaimana pula ketika dia bersama bekas-bekas kekasihnya? Fikirkan kemungkinan atas apa yang dah dia mungkin lakukan bersama bekas-bekas nya yang terdahulu tersebut, dan anda akan ada sebab yang bagus untuk mencari bakal isteri yang betul2 baik. Tapi tengok la prangai sendiri dulu yea. Kalau prangai cam setan jangan nak mengada-ngada nak cari awek cam Siti Fatimah.

Kalau dulu mungkin boleh kita menilai perkara-perkara di atas melalui jenis pakaian dan tudung. Tapi itu dulu. Sekarang tidak lagi. Jangan terkejut jika anda ada terlihat perempuan bertudung melakukan benda-benda yang lagi teruk dari yang tak bertudung.

Fully herself?

Aku sukakan gadis bertudung. Tapi amat susah nak cari gadis bertudung yang 24 jam yang betul-betul bertudung bila kluar rumah. Dan aku rasa, semua gadis akan nampak lagi cantik jikalau bertudung. =)

Tolong lah, kalau nak jadi pelakon tak bertaulian dalam video 3gp ke apa, tanggal la tudung tu dulu. Mencemarkan gadis yang bertudung bak kata Arfa. Orang-orang macam ni la yang membuatkan isu di blog aku ni wujud.

Ya lelaki bukan baik sangat pun. Mungkin kita akan bincangkan mengenai lelaki di entri akan datang.

75 Comments:

joegrimjow berkata...

akhlak bukan letak pada tudung atau x
letak pada diri

ku xcakap org tak bertudung akhlak xbaik ya
ku jugak xcakap org bertudung akhlak xbaik

nak cari yang baik
kite kene jadi baik dulu

nak cari perempuan suci
kene jadi lelaki suci jugak

win win situation

azzaliena suziantie berkata...

yess.
xsume gurl yg bertudung n xsume gurl yg tak pakai tudung jahat...

pandai jage diri sendiri
:)

Nur Fatehah berkata...

sy rse, nk btudung ke x tu kehendak msg2.klo die x btdg skang,mgkin satu hr nt die bleh berubah.tu sume ikut khndak hati.kte xleh nilai org ikut pnmpilan die je.(ayat berterabur, hancur)

Mr K berkata...

@Joe - Selari dengan "Jangan berangan nak dapat isteri umpama Siti Fatimah jika diri tak seperti Saidina Ali"

@Azza - Mentaliti mengenai tudung ni boleh digunapakai masa dulu-dulu. Tapi tak lagi skrg. Terlampau susah nak meramal.

akhis berkata...

~lelaki yg baik utk pmpn yg baik
~kalo nk kan yg baik..diri sdri kene berusaha utk dptkan yg baik (jdi baik)

cheeda berkata...

cda ada kwn...sumanyaa tak bertudung..tapi wlaupun tak bertudung tapi akhlak baik oooooo...kdg2 kalau jalan,orang mesti tgk,sbb cda sorang jee pkai tdung n lain tak..n kwn lain nmpk sosial ckit.

NieSah berkata...

nak explain susah..
rajin2 jenguk la artikel2 kat iluvislam.com...
banyak isu pasal bertudung n tak bertudung,ikhlas tak ikhlas,hipokrit tak hipokrit,tudung on&off ikut suka pon ada...

n ya...orang bertudung x semestinya baik..selamba je tengok pmpuan bertudung biar laki baring atas riba dia sambil usap2 rmbut bf dia kat tasik shah alam *eeeeeeeyeeek*..

n orang tak bertudung pon x semestinya x baik..seperti cerita2 di tv..orang x pkai tudung pon boleh jadi baik..*disokong oleh salah satu faktor lain,pelakon2 perempuan di malaysia memang ciput je yang betul2 pakai tudung*

tapi mungkin orang YANG BETUL2 pakai tudung lebih punya kesedaran untuk tutup aurat even dia mungkin lah x sebaik mana...

tapi satu je la...yang penting buat yang wajib..menutup aurat tuh pon salah satu perkara wajib kan...

betul kata joe..laki yang baik unuk perempuan yang baik..begitu juga sebaliknya..kalo khairul baik,insyaAllah perempuan baik la yang layak khairul terima...amin~
;)

Mr K berkata...

@Akhis - Hadis bukan? =)

@Cheeda - Mentaliti tipikal. Lagipun, aku akan fikirkan benda yang sama kat perempuan tak bertudung. Unless, kalau aku kenal perempuan tu.

P/S : Ada satu komen dari Fatiha tadi, aku ter-reject. Repost if u want to. I will approve for sure.

Dah berbulan-bukan aku tak reject comments orang.

Akmar Anuar berkata...

lepas tengok video tuh, memang leh nampak ar dorang rase cuak lepas kene kantoikan...

itu baru yang kte nampak, blom yang btol2 dah 'buat' kat hotel/motel/umah sendiri ke kan??

nauzubillah...

entry ini bagus!! ;)
i follow u!! =)

shakinah berkata...

topic yang best.
:)

don't judge the book by it's cover.
hati lain2, siapa tahu.kan?
:D

Khaleeqa DK. berkata...

Pendapat pendapat! Perempuan bertudung yg buat maksiat maknanya pakai tudung tak ikhlas. Mungkin sekadar berniat nak tutup rambut yg tak lawa, yg kalo ikat mcm mana skalipun tak lawa. jd mengambil keputusan utk pakai tudung. Byk berlaku maa ;)

Plus, kalau org yg betul2 ikhlas pakai tudung, dia akan rasa mcm bogel kalau tak pakai tudung.

And pelik tgk trend skrg, pmpuan pakai tudung tp lilit ke belakang kasi nampak dada. Mungkin org mcm ni tatau yg pompuan lain pun ada dada jugak. Kesian.

:D

LIZ; berkata...

wearing tudung doesn't make you a better muslim woman than the others who don't.

semua terletak pada akhlak secara overallnya

setuju dengan semua orang :)

akhis berkata...

~xtau la hadis ke@ kata2...
~tapi selalu dgr

arfahadnan berkata...

aku setuju gak...
tak semesti nyer perempuan pakai tudung tu baik..
dan yg tak pkai tu jahat..
depends pd keperibadian seseorg..


sbb sesetengah org yg pakai tudung skang nih ikut trend..
tak pun nak tutup rambut tersalah gunting ke.. tersalah kaler ker..


contoh nyer time aku belajar dulu.. uni nih suh sumer gi kuliah bertudung bg wanita..
dan aku jugak ternampak perempuan bertudung bercium kat belakang kolej.. (dah mencemarkan nama baik budak bertudung..)

haha.. sori.. cam lari sikit..

Mr K berkata...

@Arfa - Nice one, arfa. =)

♥ sOFIa ♥ berkata...

kena jaga diri masing masing senang cakap :)

personaliti orang tidak terletak pada tudung.

:)

HuSna aNaK EnCiK aZaHaR berkata...

msg2 ade pndgn sendiri...
tp yg pasti bertudung mengikut syarak dh melakukan tanggungjwb dan patuh pd arahan Allah..

the rest antara die dan Allah...sewajarnye yg bertudung tau batasnya bila anda dh memilih utk menyarung tudung...=)

aziah berkata...

yup.. 100% setuju.. haha.. xp

noor afzan berkata...

yup, setuju jugak dengan entry dan komen2 semua..
sekarang memang sukar nak cari perempuan yang betul2 menjaga maruah..
pakai tudung bukan lagi ukuran peribadi..
so, kenal dulu betul2..
tak kenal maka tak tahu kan?
kenal dulu hati budi baru boleh judge~

NUR AMNI berkata...

Betul tu, pakai tudung bukannya jamin apa-apa pun. Yg penting diri sendiri. Kalau pandai jaga diri, semua okay, tak kira lah pakai tudung or tak.

serenity berkata...

iya!setuju2...

serenity berkata...

yup!setuju.
kdg2 org yg brtudung ney..mmg muke nmpk baik gle..cm suci laa sgtt..
pdhal dh ditebuk tupai..
umat skg di akhir zaman...
ssh nak bezakan mana yg benar2 muslimah sejati..
h0pe u dpt jmpe muslimah yg baik..

Mr K berkata...

@Serenity - Camne nak cari yang masih belum ditebuk tupai?

farhana rahim aka paan berkata...

cukuplah kita tahu.., bila kita nampak keburukan pada wanita bertudung, tak bererti semuanya begitu.. mungkin kerana nila setitik rosak susu sebelanga tapi tak siapa pernah terfikir ada sebahagian susu yang dah dikeluarkan dari belanga tersebut.. ia masih terselamat dari kotoran nila bukan? :)

dan tak bermakna perempuan-perempuan tak bertudung bermakna mereka jahat.., mak aku pernah cakap, mungkin mereka tak tahu.., tiada siapa yang pernah menerangkan pada mereka.. doakan sahaj semoga mereka menerima hidayah..

korang ingat senang nak jaga hati bila dah sayang.. kita hanyalah hamba Tuhan di akhir zaman.. perkara ni memerlukan perhatian dua-dua pihak, samaada gurls or guys.. :)

yg penting, jgn mulakan.... korang fahamkan..
perempuan yang baik untuk lelaki yang baik., begitu juga sebaliknya.. tapi kalau sebaliknya, pasti ada hikmah yang tersirat.. :)

Abby<333 berkata...

aku stuju yg bukan sume prpuan pakai tudg baek
n bukan sume dak yg free hair jaat~
skrg ni susa nk nilai org tgk muke je

*mntak2 dpt jmpe jodoh yg baik.amin~
doa aje~

Mr K berkata...

@Paan - Aku tak brapa faham dua perenggan terakhir pendapat kau.

@Abby - Gadis bertudung labuh berbaju kurung pun aku pernah tengok dia buat....

farhana rahim aka paan berkata...

maksud aku, kita umat akhir zaman akan memiliki selemah-lemah iman berbanding hamba-hamba Tuhan dari zaman-zaman sebelum kita.. bila hilang iman, mengapa mengharapkan malu itu masih ada.... 'malu itu sebahagian daripada iman..' perkara yang lebih teruk dari vid ni pun akn berlaku sbb ini perjanjian Tuhan buat manusia akhir zaman.. aku pnh dnga, akan smpi satu masa, manusia akan bergelimpangan buat sex di tgh jln, betapa nipisnya iman yg tinggal hanya meminta mereka untuk ketepi sikit untuk memberi laluan., (mintak2 aku dh mati waktu nih) sigh~

so, kalu korang laki yang mengharapkn gurl yg msh 'suci', pastikan diri korang juga 'suci'.. begitu juga sebaliknya kan? yg aku maksudkan susahnya menjaga hati bila dh sayang, aku pasti kita sume faham., bila dh sayang, seluruhnya kita sanggup serah pd dia.. cinta yg buat kita buta melihat mn yg benar mn yg salah..

pesanan aku buat sape2 yg masih mengutamakan kesucian, samaada kau lelaki atau seperti aku, perempuan.. jgn mulakan walau sekecil-kecil perbualan ttg sex dlm hbgn korang..

n lastly, aku mmg kagum dgn kau.. kdg2 aku terfikir perkara2 mcm ni, tp aku tak berani nk utarakan.. great job! :)

philoColy berkata...

entry yb btl2 mnarik phatian ak.
btdung xbtudung @ ape pn yg diorg buat semua tpulang pd dri sniri.

klau baik,baik la jdny.
klau da jht,jht la jdny.

yg da mncmrkn imej org btudung 2 mmg somethg yg sgt xbaik.

tp xkurang gk ngn gurl yg sometimes pkai n sometimes xpkai tudung.rmai jgk yg pampang kt myspace cetu. (hope ak xkn jd cetu)

eyh,hope u'll get gurl yg btudung n btl2 baik.
;)

n y s a berkata...

nice topic, pedas pedas.

hihi.
kau ni macam tak sabar nak dapat isteri je. haha.
ntah la aku rasa kita x boleh nak memilih, menghukum.
tak kisah lah macam mana teruk pun someone tu dulu, masih ada ruang untuk dia berubah kan.
kalau org tu betul-betul nak berubah, kita bagi dia peluang sebab maybe one day kita perlu peluang yang kita pernah kasi dekat orang tu dulu.
*sorry twisted sikit*
tuhan pun ampun kan umat dia kan.

Tanpa Nama berkata...

Salam.
Ingin rasanya nak kongsi pendapat. Semua orang biasanya pernah dengar yang couple tu haram. Macam yang aku baca dlm entri td, yg aku fhm kita akan rasa ragu-ragu dengan kejujuran dan kesucian sorang gadis tu bila tengok dia selamba je wat maksiat sedangkan dia memakai tudung. Ada gak yg komen kata susah nak jaga hati dan iman bila dah sayang org.

Sebab bercouple menyebabkn seseorg individu cenderung ke arah melakukan zina, maka disini jatuh hukum haram bercouple sebab Allah berfirman wa la taqrabuzzina, bkn wa la taf'alu zina (jgn menghampiri zina, bukan jgn melakukan zina).

Maaf kalau aku cam dah menyimpang dari tajuk asal. Pada pendapat aku, susah nk cr gadis yg betul2 baik sbb gadis skrg nie campur adukkan bnda yg batil dgn haq, jdnya lelaki dh x tau cmne nk beza yg mana intan yg mana kaca. Smua sama je. Mudah2an kita akan dpt jmpa jodoh yg baik 1 hari nanti, amin.

Entri ni mmg bgus, keep up the good job~!

inn berkata...

terpulang pada individu.
pada inn bukan pakaian yg kita boleh lihat.tapi kelakuan.
lgpun sekarang pakai tudung pun still macam kulit nangka.

Mr K berkata...

@Nysaa - Kinnda la kot. Haha. Benda baik jangan di lambat-lambat kan. Tapi nak buat macam mana kalau dah memang lambat. 'Benda' yang aku mintak dengan kau semalam ada tak. Macam tak ada je.

@Anoy - Tak menyimpang pun. Benda haram kalau dah selalu dilakukan/nampak dilakuka, automatik akan jadi 'tak haram'

saffa berkata...

Satu benda yang saffa pertahankan sampai sekarang adalah untuk tak bercouple.
Sebab personally Saffa rasa benda ni memang tak elok langsung...
lebih-lebih lagi bila couple tak ada hala tuju.

Pasal isu bertudung tak bertudung tu.. beza dia;

typically memang orang selalu anggap yg bertudung tu elok & yang tak bertudung tu sosial.. (saffa pun selalu gak berfikiran camtu)

Bertudung ni ada yang ikhlas, ada yang tak. Yang tak ikhlas tu, konfem-konfem dia tak akan ingat tuhan bila buat benda yang salah..

Bagi Saffa, bertudung ni satu peringatan bagi Saffa yang Saffa ni beragama Islam. Sedikit sebanyak saffa akan sedar diri. Kadang-kadang 'terlupa' juga.

Banyak pulak bercakap. =______="

BTW, good entri. =)

Mr K berkata...

@Saffa - Camne kalau kita couple dan aim untuk kahwin? Aku rasa itu okay bukan. Tapi kadang2 bila fikir benda2 camtu la banyak maksiat terjadi.

ARYN berkata...

apapun bertudung ni sbb apa? back to niat balik. kalu bertudung kerana ALLAH. kerana itu aurat yg perlu ditutup . insya ALLAH ke arah kebaikan la kita :)

Just_najmiE berkata...

rasa malu pada bangsa dan kaum sendiri..

hurm..

yaziith su anaz berkata...

a'ah.




cam bodohje pompun tu.
anda takan marah kan?



sebab anda baek
:)))

icompany berkata...

tudung sekarang di anggap sebagai perhiasan...bukan sebagai sesuatu yang wajib serperti mana di tutuntut agama......namun yang tak bertudung bukanlah beerti jahat...cuma bel;um tersedar dari mimpi.......salam ziarah........

-atiQah- berkata...

pendapat saya, mmg semua org bertudung bkn org yg baik..
mgkin pernah melakukan maksiat di sebalik tudungnya..

tp, bagi saya wanita yg bertudung lebih baik dr yg xbertudung..dari segi menjaga aurat..

sekurang2nya, wanita bertudung tlh melakukan suruhan Allah dan yg xbertudung terang-terangan melanggar perintahnya..

ni dlm segi aurat saje ye.. :-)

fezaL Mohd berkata...

tudung yeah
no komen. kalo disudut agama
memang wajib.

Fiza berkata...

yup,aku rasa skng ni rmi org yg bertudung hanya sebab dh biasa or sebab parents...
mmg tudung tu bkn mende yg leh nilai girl tu baik ke x..
tp bg aku,kalau girl pki tudung buat mende2 x senonoh,amat memalukn..n wat org2 esp bkn muslim pndg rendah dgn agama kt

Tanpa Nama berkata...

bro..pk nie..mmgla pmpuan pakai tdg pon rmay yg xbaek,aq pon tau tue,tp ko cbe bukak Quran balek AA

Allah dah wjbkn kte umat islm wajib to wear tudung dan mestilah mnutupi dada,ape yg kte tgk situasi skrng bkn cre pkai tdung yg btol bro..

tp klu org xpkai tdung solat adkah btol2 dtrime Allah solat 2??sdgkn pkre wjb yg lain dia xlakukn...klu btol permpuan yg xpkai tdung e2 btol2 bgos,pst

pti dye tutop aurat bro...knape mse solat bleh tutup aurat??knape xlakukn mcm yg mreka lkukn mse solat 2...juz think it bro...

jujur bro ko bleh je jmpe ngn perempuan brtudung(i men muslimah brtdung yg btol2 baik)cme mb ko xdek ksmptn lg utk jmpe gol2 e2...

aku bkn nk jd ustaz kt cnie bro...aq hormat ko..aq juz ckp mlalui pmbcaan aq...wallahualam..

yg pkai tdung skrng ade yg ekot trnd,ad yg btol2 jujur pkai...ko tgk prmpuan pkai tdong cmnne dyorng dress up...yg ttp aurat btol2 2 mmg aq respek hbe

aq akn jdkn wanita yg mnutup aurt btol2 sbg suri hati aku,aku mahu generasi aq yg akn dtg tplihra dr pkara2 yg xbgos..aku silent readers ko..

aku xda blog tp aq suka bca blog org...

Mr K berkata...

@Anonymous -
Isu utama isi entri ini adalah;
"Apa guna bertudung dan mempamirkan diri yang seolah-olah baik jika perangai lagi teruk dari orang yang tak bertudung yang secara tak langsung mencemarkan imej perempuan bertudung."

Jikalau kau baca betul2, kita akan nampak dengan jelas yang aku mengutarakan pasal 'perempuan bertudung buat jahat' dan bukannya pasal 'bertudung tu wajib atau tak' atau 'diharuskan tak bertudung'. In fact, semua orang tahu bertudung itu wajib. Tapi apa yang perlu aku lakukan?
Berdakwah?

Aku pernah bercakap sikit pasal agama dan ada yang mengatakan bahawa aku tak layak. Aku ingat lagi ketika aku bercakap pasal alkohol dalam perfume, ada orang kata yang aku tak layak utarakan mengenai hal tu sebab ianya adalah untuk yang pandai agama sahaja. Jika itu feedback yang aku terima, Perlukah aku teruskan? Aku tak nak blog aku ni dilabel sbg 'konon pandai agama' bila orang tanya apa sijil agama yang aku ada.

Isu agama adalah isu sensitive. Cakap ala kadar suda asalkan tak melangkaui batas =)

Untuk menjadi perempuan baik tak semestinya memakai tudung. Tetapi untuk menjadi muslimah yang baik, tudung itu adalah suatu kewajipan

Bagus sekali jika kau suka membaca. Tapi kalau tak pakai otak untuk mentafsir apa yang kau baca, susah juga =)

enyheartsdiamond berkata...

alaaa..x dpt la jd teman idop u..huhu~

Abby<333 berkata...

yg penting lelaki2 muslim mesti kuat iman die..
sbb perempuan ni susa nk dijaga kan?
sbb tu x kesah la lelaki tu suke kt prpuan free hair asalkan niat die nk btol kan prpuan tu
klu lelaki teguh iman, mesti pendirian die teguh gak
mknenye die mesti bole elakkn diri dr maksiat
insyaAllah la~
:)

Hazzy Ishak berkata...

totally agreed with joe...
btw, tak salah pd saya utk berkongsi pendapat sendiri asalkan tak menjejaskan sensitiviti sesetengah org...mungkin ada yg melenting, mungkin ada yang setuju pda pandangan saudara dalam blog ni...bg saya apa salahnya betulkan keadaan tak berapa baik kpd yg terbaik...iye tak??

*nth apa2 aku merapu...lalala

peace no war!!!

hazeren_eryn berkata...

tudung sekarang ni mmg dah dianggap seperti fesyen.

so, pada kaum lelaki yg kat luar sana tuh, jangan pandang luaran perempuan sahaja..utk mencari calon isteri, tgk pada dalaman dia, jgn dipandang pada luaran. Walaupun dia bertudung litup, tapi perangai ngalahkan perempuan gedik, tak guna jugakan.

setengah lelaki, walaupun perempuan itu memakai tudung, tapi muka ada kureng skit..trus tak pandang..jangan begitu..

Kadang2 muka cantik, perangai macam hantu..kadang2 muka tak cantik, gemok..tapi perangai insyaAllah molek..

Pepandai le korang membuat pilihan..jangan tersalah buat pilihan..sekali tersalah buat pilihan, kahwin tak cukup 24 jam..dah cerai..

Walaupun seorang perempuan tu bertudung litup, korang kena tgk gak perangai nyer, tu paling penting.

Ini pandangan saya sebagai seorang perempuan..hurmmm..macam mem"band" perempuan plakkan..hehehehe..

lizz berkata...

nice entry kamu.sampai terase nak wat entry tentang ini juga dan sudah wat promosi link kamu jugak!hehehe

neway, to be honest..saya lebih suka kawan dengan wanita tak bertudung semasa awal persahabatan kami. mereka jrg nak ngumpat tak tentu hala. if ada, cakap saja depan2.

bila hati masing2 dah terbuka..nak pakai tudung..then, syukurlah :)

denaihati berkata...

ISLAM belum tentu BERIMAN....bertudung juga belum tentu BERIMAN..selalu jadi budaya...bertudung itu wajib...jadi kalau nak cari isteri carilah yang bertudung + beriman...dan janji Allah wanita yang baik untuk lelaki yang baik ...jadi kalau kita baik akhlak insyallah dapat wanita yang baik tetapi kalau kita memang akhlak tak baik atau pernah berakhlak tak baik makn jodohnya pun setimpal dengan apa yang kita buat....

AmirHaddatsa berkata...

hoho yg penting bermula dri psgn tu sndri la ya..bercouple ni sebenarnya haram dalam islam..rujuk entri aku bertahun yang lepas..

isu ni pun kalu nk ikutkn smpai kiamat x hbis slagi x turun bala..cntohnya tgk bape puluh komen kat entry ko ni dh la..jdi pe kata kalu masing2 pkat tegur..aku x brani nk tgur laki..kalu pmpuan aku sound je..kalu aku kenal la..kan mudah gitu..

Boneka tak sakit berkata...

hahhah pemikiran yg bagus!! aku tak pernah pk lak. tapi memang sekrang nie cnta sepenuh body kan??

adesh awek2 senang tol kena pujuk dgn jantan.

nasib baik aku nie pemalo! entah2 aku pow sama setan!

Blufish berkata...

dua2 ok i guess . i myself pernah kena judge dgn my ex bestfriend . dia pakai tudung . hee dia surh i stop amik tu and ni . ok i amik nasihat dia . :) but suddenly i found out that she's not a virgin . yes i'm disapointed . at lease i'm still a virgin . -_- dem

Tanpa Nama berkata...

Surah Al Baqarah ayat 208 yang bermaksud:

"Wahai orang-orang yang beriman! Masuklah ke dalam Islam secara keseluruhan, dan janganlah kamu ikuti langkah-langkah setan. Sungguh, ia musuh yang nyata bagi kamu".

Dalam ayat ini, Allah menyuruh orang beriman,yakni orang Islam sendiri untuk masuk ke dalam Islam secara KESELURUHAN. janganlah pisahkan agama dengan akhlak. Kita Islam, jadi segala kita buat pun mesti ada lambang Islam. Itulah yang membezakan kita dengan orang bukan Islam.

So, kalau kes yang bertudung tapi akhlak buruk tu , teruskanlah bertudung dan perbaiki akhlak.
Yang tak pakai tudung tapi perangai baik tu, cubalah muhasabah diri, dan belajar mendekatkan diri pada Islam, supaya kita sebagai umat Islam tu sempurna dan meliputi KESELURUHAN aspek dalam hidup.

Jangan marah pada yang jahil, yang utama dan menjadi kewajipan ialah membawa orang yang tak tahu kepada jalan Islam yang benar. InsyaAllah..

Tanpa Nama berkata...

Allah x kan mengubah nasib sesuatu kaum itu jika kaum tersebut x mengubah nasibnya sendiri....

ak pernah lah jalan2 ngan kawan x bertudung...pastu dia marah2 kat budak bertudung yg pkai tudung je lebey tp perangai hancur...setidak2nya x sume orang tahu die perangai nye hancur....hanya yg kenal je taw perangai die hancur kan...tp die ikut perintah Allah..pakai tudung...tutup aurat....

kite tgok lak owang yg x paki tudung.....x sume orang taw die baek....tp die ikut perintah Allah x???die bukak tudung kn....die x sedar ke tiap saat bukan muhrim tgok die(tidak menutup aurat)....malaikat belah kiri paling sibuk(memang x sedar)...

jadi disni jgn nak judge sape2....sedar diri tuh dulu...malaikat ade kiri kanan kiter....saye perpendapat dengan komen sblum nih:

'So, kalau kes yang bertudung tapi akhlak buruk tu , teruskanlah bertudung dan perbaiki akhlak.
Yang tak pakai tudung tapi perangai baik tu, cubalah muhasabah diri, dan belajar mendekatkan diri pada Islam, supaya kita sebagai umat Islam tu sempurna dan meliputi KESELURUHAN aspek dalam hidup.'

Allah itu cantik...dan Dia suka akan kecantikan....

merciless666 berkata...

perangai ngan agama tu 1 benda yang berbeza..
bertudung ngan x bertudung bukan ukuran smua tu...

sorg kawan aku penah ckp "kalo nak cari awek carilah yg bertudung pasai awek bertudung pandai blowjob"
aku tanya dia pasai pa ckp mcm tu??
dia kata "ang tgk la vid2 3gp kat fon majoriti pmpuan yg buat adegan tu awek bertudung"

(aku x bermaksud nak bagi sapa2 trasa bagi yg bertudung tu tapi kalo nak marah jgn la marah aku tapi marah la kaum sejenis ampa yg dah terlamapu bengap ubi n sangap tu sampai x sempat nak bukak tudung dah nak rekod vid tu)

kesimpulan dia don judge a book by its cover

"aku x pandai speking de landen kalo grammar salah tu abaikan ja"

Tanpa Nama berkata...

pakai dn x pkai tu hak msing2?
nop, dlam Al-qur'an tlah mwajibkn sume wanita islam mstilah btudung...
so,ini bukn prkra main2..hrap mklum!

dan,utk sape2 yg mngtakn x sngka pompuan btudung pn ade yg wt mksiat. anda jgn lupe bhwa agma sikhism pn wanitanye mmakai selendang dn serkup(bg mrk yg btol2 kuat agma la)..

azlina k berkata...

Nak senang, set on mind *BOLEH buat maksiat .
TAPI kene la cari tempat di mana Allah tak boleh nampak perbuatan maksiat yang di buat.

*Okay, berapa Mr.K nak bayar saya untuk ceramah nie.
no cek, cash only!.

aima berkata...

antara perempuan bertudung dan tidak bertudung...sudah semestinya yg bertudung...krn dia mendahului hak Allah atasnya meskipun dirinya x sempurna....ade kwn saya free hair always kt university pdhl mak ayah kt umah xpernah thu dia free hair..hmm ape nk jd dgn dia niyh..
ok..saya nk tnye klu kita nk wt experiment perlu ade constant variable kan..klu kita nk compare somthing msti ltaknya dalam golongan yg sama..ape kate kita wat experiment kt wanita bertudung n xbertudung....
situasi pertame:
wanita bertudung akhlak baik=wanita xbertdung akhlak baik
(constant variable=akhlak baik)
yang mana kamu pilih??
situasi kedua:
wanita bertudung akhlak xbaik= wanita xbertudung akhlak xbaik
(constant variable=akhlak xbaik)
yang mana kamu akan pilih??

note:wanita bertudung telah meyempurnakan hak Allah ke atas dirinya...

kesimpulannya dr firman Allah:
Sesungguhnya Allah Tidak Akan Mengubah suatu Kaum Hingga Mereka Mengubah Diri Mereka Sendiri...

aima berkata...

barangsiapa yang membangkang dan berpaling dari Allah serta menolak hidayah-Nya, maka dia akan dipalingkan hatinya dari kebenaran. Allah swt Ta’ala berfirman, “Maka tatkala mereka berpaling (dari kebenaran), Allah memalingkan hati mereka.” (QS.Ash-Shaff {61}: 5).

aima berkata...

“Barang orang-orang yang berjihad untuk (mencari keridhaan) Kami, benar-banar akan Kami tunjukkan kepada mereka jalan-jalan Kami.” (QS.Al-Ankabut {29}: 69).

aima berkata...

agak terkilan membaca sbahagian komen2..sebahagian petikan dari suratkhabar iluvislam edisi pertama..

Seseorang yang ingin memberi pandangan tentang islam dan syariatnya hendaklah dia terlebih dahulu fasih islam dan syariatnya. Sekadar mengikut kata-kata orang lain tanpa ilmu, paling minimum, boleh menjejaskan keislamannya dan lebih bahaya, menyesatkan orang dan membahayakan dirinya sendiri.

Allah berfirman surah Al-Isra’ ayat 36: “Janganlah kamu membuat sesuatu tanpa mengetahui tentang apa yang hendak dibuat terlebih dahulu.”

Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :”Berilmulah dahulu sebelum membuat/mengerjakan sesuatu amalan.” (hadith At-Termidzi).

Bagi mereka yang faham Islam dan syariatnya, mereka akan berusaha sepanjang masa mempelajari ilmu Al-Quran dan ilmu As-Sunnah.

Rasulullah S.A.W memberitahu umatnya dalam hadis berikut: diriwayatkan hadis daripada Abdullah bin ‘Amru bin ‘Ass r.a berkata: ‘bahawasanya Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud :“bahawasanya ilmu yang wajib dipelajari adalah 3 adapun dibelakangnya (yakni, selepas ilmu yang tiga itu) maka ilmu tersebut baik: (yang wajib) iaitu (pertama) ayat-ayat yang menghukum (yakni, Al-Quran), (kedua) As-Sunnah yang tegak(yakni hadith atau As-Sunnah), dan (ketiga) hukum faraid yang adil [hadis Abu Daud dan Ibnu Majah.]

Rasulullah S.A.W berpesan kepada umatnya dalam hadis berikut: sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud :”aku tinggalkan kamu sekelian dua perkara, tidak sesekali akan sesat kamu sekelian selama-lamanya, sesiapa yang berpegang kepada kedua-duanya iaitu kitab Allah (yakni Al-Quran dan sunnah nabinya yakni Al-Hadith). [hadith sahih A.Malik, Al-Hakim, At-Termidzi, Ahmad Ibni Hanbal, At-Tabrani, Ad-Dalamii dan lain-lain]

p/s:spt lelaki suka kan wanita menutup aurat saya pn suka lelaki yg menutup aurat. satu lg saya bkn ustzah ye...ngeh3x..satu lg:think out of d box dn jgn tnjukkan kebodohan sendiri~ mintk maaf klu ada sila dan salah dlm penulisan..mohon betulkan apa yg salah..

Izzy Does It berkata...

Im scarfed.
If you take me as a waifu,
you'll be sure i'm a virgin all the way.
cuz i'm freekin ugly and nobody has touched me ever since, like ever...

moral of the story: ugliness=sure fire virgin

Tanpa Nama berkata...

aku suka entri ni. mmg btol... sbnarnye, realitinya.. pakai tudung ke tak pakai je same saje. aku seorang gadis yang masih b`dara tinggal di kuala lumpur. Yang duduk kl tu taw la mcm mne keadaan nye di sini.

aku nak citer sbnarnye, aku ni golongan chipsmore. Aku sbnarnye bertudung. tapi sebab satu hari tu aku da bua satu yg bodoh dgn bf aku. so aku pikir, "eh aku pakai tudung tapi pegang2 kat public.. tak elok la org tgk.." Bodohnye aku bila aku nak jugak pegang wlpon haram. Tapi aku rasa aku bijak bila : aku tanggal tudung itu bila aku sedar org pandai enteng "prempuan btudung yg tak malu". Eh, yg pelik nye kurang pulak jelingan enteng tadi...

end of the story, persepsi akan berbeza bila kita bertudung atau tak.. Sekarang aku da insaf, tuhan da beri hidayah. Nasihat nye, jgn la judeg the book by its cover. Yg hitam bukan jahat yang puih bukan baik... wallahualam...

oktant berkata...

Hal sebegini sebenarnya menjatuhkan martabat wanita dan agama Islam itu sendiri.

Namun, kita tak boleh menyalahkan satu-satu pihak saja.

Semua pihak yang terlibat perlu bertanggungjawab. Baik lelaki, perempuan, keluarga, masyarakat, media, majlis agama dan pemimpin.

Andaikata semua pihak memainkan peranan dan berfungsi dengan betul, masalah ini boleh dipulihkan walau ia mengambil masa yang lama. InsyaAllah.

durakhyar berkata...

hangat komen tuk posting nie..

glad to hear that u still prefer yg pakai tudung.

org selalu kata tudung vs free hair dengan this word "IKHLAS"

nie bukan soal ikhlas atau tak tapi kefahaman kita tentang islam.Xyah berbangga la dengan status islam kalau tak praktik.(nie tuk dur jugak)

Kalau perangai teruk pakai tudung,tu maknernye ada tak kena dengan solat dia la.Dan tuk yg free hair,semoga korang dpt hidayah sebelum korang mati...

p/s:pesanan tuk cik dura terutamanya

mariea berkata...

hahah... good topik... http://mylittlefingerspell.blogspot.com/2010/11/si-gitu2-dan-pentafsir-sejarah.html

Zhafran Vengence berkata...

he3..mayb pemikiran aku sama cam aima mengenai topik ni.. :)


http://zhafranrockstarz.blogspot.com/2010/03/kenapa-saya-x-mau-pakai-tudung.html

TeDdy Be@r CoMey berkata...

ptama sekali time sy terbaca tajuk nie sy nak tergelak pun de..mn x nye kite mgaku kite islam tapi kite still mpersoalkan perkara yg tterang2 Allah dah kte ia wajib dan x perlu dipersoalkan...mcm pkai tdng la kite tau wajib so knpe kite nak bandingkan dengan yg x bertudung..tapi sbb isu nie dah diketengahkan so sy nak la bg komen..wlpun sy x lah tinggi ilmu agama..tapi i'Allah sy cuba yg terbaik agar x mguris hati mn2 pihak...
mungkin ramai org pandang gurlz skrng pakai tdng but still wat maksiat...btl x?? mn kala gurlz yg xpkai tdng x buat mksiat..so org persoalkan siapa yg lg baik kan??
mcm nie la klu die dh pakai tdng n die wat mksiat..e2 dosa die dgn Allah..Allah 2 maha pgampun mybe time die wat mksiat 2 iman die nah down kite sndiri tau iman kite turun naik..tambah pulak time 2 syaitan kuat hasut kita..so dr elok2 pakai tdng tbe2 terbuat mksiat..tapi skrng2nye die bertudng ttp yg wajib..klu dosa yg die buat 2 i'Allah klu die bertaubat Allah akan ampunkan...

mcm 2 gak dgn gurlz yg x pakai tdng x semestinya die jahat..but org akan nmpk die jahat sbb die xmengikut ajaran islam yg sbenar dgn x mengenakan tudung sebagai pelindung die dr fitnah dunia...kan lg bagus klu die baik+pakai tudung..die dapat pahala n org lain pun x dapat dosa sebb mgata die...

cuma de 1 pepatah arab berbunyi
"org yg minum arak x semestinya jahat..but org baik x minum arak kan?..org yg meninggalkan solat x semestinya die jahat..but org baik x tinggalkan solatkan??org yg x bertudung x semestinya jahat..but org baik akan tutup aurat kan??
so fikir2 kn la

annisabdullah berkata...

Yang pasti,
mereka2 yg bertudung lebih obses bila bersama bf mereka berbanding org yg tidak bertudung...

xtaw la kenapa??

*sorry pada yg terasa:)

cikannisadollah.blogspot.com

cikLah berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
cikLah berkata...

hee.. tp nk ckp jgk.. even kte pkir lgu tu.. berkawan still on jek.. ngn sape2... katanya berkawan biar beribu.. berjuta puluh juta pon xpe.. heee... bak kata sahabiah kte berdakwah bukan takat tru mulut pcakapan or teguran segala bakai.. bagai2 y lain pon jgk termasukla akhlak.. pakai tudung pon akhlak jgk.. hmm... doakan terbuka hati dan akal mrk untuk bertudung...
ishk.. tetiba insaf plak... hmm

noraishah zamri berkata...

urmm.like to drop some comment..
i think dat kind of video mcm ta perlu je smpai nx msuk youtube tu..
yes.what the blogger said is true psl phk yg berkuasa juz nx tangkp tp ta pnhnnye berjaya nx stop this xtivi..
so whts the point klau dorg sebok2 tangkp pastu kesudhnnye cple tu mst kn kawen.

Siti Tulis berkata...

Analogi :

Student A and Student B kat sebuah sekolah.

Dua2 pakai uniform sekolah (baju kemeja putih, seluar hijau), tapi student A ni budak baik, cemerlang pe sume...manakala budak B ni kaki ponteng, ske carik gado dgn cikgu n bla3..

Pnah dgr x org pertikai 'eh budak ni, pkai je uniform sekolah bagus tp perangai x mcm pelajar langsung'..

Pokok pangkalnye peribadi je kn? Jd knp dlm isu tudung ni, tetibe tudung tu jd penentu org tu bek ke x? Tudung is 'uniform' yg diciptakan Allah utk kaum wanita. Utk protect kaum wanita.

Baik ke x baik tu belakang cerita. Yg pasti kau kne ikut 'peraturan' Allah sebagaimana sebuah sekolah mewajibkan semua student pkai uniform sekolah.

Ara's Darlings berkata...

'Baik'? Apa definisi baik utk korg? Mana korang nak, baik di sisi manusia ke baik di sisi Allah? :)

Tanpa Nama berkata...

aku plg ske bce komen izzy. XP

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger