Selasa, 8 Jun 2010

"Huhu", "Sayew", "Cayang", "k0" dan Bahasa Rempit.

Assalamualaikum


Aku rasa, aku pernah tulis pasal benda-benda ni. Tapi entah apa nama entri tu pun aku dah lupa. Tapi memandangkan dah ada orang tanya kat formspring aku, aku rasa okay la juga kalau aku cakap balik.

Soalan:

Dulu kau ckp kau anti penggunaan "yew", "napew", "sayunk" n etc..kalau org yg kau suka(sayang) guna pkataan mcm tuh gak mcm mana? kau mluat jugak tak? (bahasa mat rempit)


Actually la kan. Aku bukan anti dengan penggunaan ayat cam "Yew", "Cayunk", "k0", "aWaK dAh MakAN kE bEluM?" atau apa-apa bahasa mat rempit.. I am just dislike.

Contohnya. Kalau dalam handphone, orang (kebiasaanya perempuan) suka gantikan o (huruf oo) dengan numbor 0 (kosong). Ya aku faham sebab agak cerewet la kalau nak tulis laju-laju nak-nak kalau anda bukan pengguna handphone Xpress Music yang side slide atau anda bukan pengguna handphone yang ada fully keypad yang macam keyboard. Tapi agak pelik lah bila dalam facebook pun anda gunakan 0 (zero) instead of o (huruf).

Sebenarnya, perkataan "ko" sendiri pun aku tak berapa suka. Tapi memandangkan hampir semua populasi dunia melayu menggunakan "ko" aku pun redha je la. Isk.


Berbalik kepada soalan anda ye cik adik. Aku pernah baca-baca buku kat Popular masa tunggu ayah aku. Kat Popular Book Store tu, 85% buku boleh di baca kecuali novel. So kalau kau nak duduk dalam Popular dari pukul 10 pagi sampai 10 malam baca buku pun boleh. Tarak hal. Dan aku tengah bosan-bosan, aku amik semua buku yang pasal perkahwinan. Dan ada satu ayat yang aku ingat adalah

"Bila kita suka kat seseorang, bermaksud kita suka dengan kelebihan yang dia ada. Tapi bila kita kahwin dengan seseorang tu, maksudnya kita bukan sahaja sudi terima kelebihan, tetapi segala kelemahan si dia."

Lebih kurang macam tu la ayat dia. Yang tulis tu lelaki tau. Perh. Mesti dia romantik gila.

Dan aku rasa, quote di atas dah menjawab soalan anda yea cik adik.

Konsep dia sama macam cita rasa perempuan gak. Bila tanya nak laki macam mana, mula la keluar list dia nak yang baik, rendah diri, hormat orang blah, tak merokok blah, blah, blah. Tapi bila dah couple, tengok-tengok lelaki tu lah yang raja merokok, perangai bukan-bukan. Bila di tanya, terus jawab "Dah jodoh, nak buat macam mana."

Baru couple, dah kata jodoh. Eish.



22 Comments:

nuruL = ) berkata...

hohoo~...yupp btol2..pnah m'dpt laki2 iaitu ciri2 yg d'dapati sgt la kontra dr yg d'ingini.. :p

ai berkata...

yeah. kdg2 mcm bodoh jew pk apesal la boleh suke padahal entah hape2. haih

zither berkata...

Okay saya tulis komen ni sebab diugut. T__T

noor afzan berkata...

budak2 zaman sekarang ramai yang suka guna short form la.
paling terbaru yang saya pun tak faham mula2.

6be = number

tapi,memang suka la statement terakhir kamu.
betul jugak tu.
kalau dah jadi laki or bini takpe la juga nak kata jodoh.

Jard The Great berkata...

kapel.. bila2 boleh putus... kalau dah dinaik tarafkan jadi suami isteri... putus bawa padah.. ehehe.. sbb melibatkan undang2 nnt

Kimmy berkata...

Salam, apa khabar Khairul?

Aha~Biasanya huhu tu susah skit nak prevent walaupun sendiri menyampah bila baca.. XD

yang ko tu pun tak boleh blah bila baca.. kau yg cantik2 dah tukar ko.. ish3~ =.=!

joegrimjow berkata...

couple dengan sape ni?

mIsH IeRA cIK irAh berkata...

entah kenape aku sangat suka statement Baru couple, dah kata jodoh. Eish. izinkan aku ketawa sampai tergolek :P..terima kasih :|

intannuratiqahmohamadyunus berkata...

alaaa Mr K, 'ko' untuk menggantikan kau tu kire ok lah. sbb dlm kehidupan seharian pun sebut 'ko' rasenye. x sebut pulak 'kau'. skema pulak rasa.
lainlah mcm sayew tu. dlm kehidupan seharian sebut sayew jugak ke?

wHoSeNa berkata...

ak xtulis o tuh dgn '0'...ak pn xsuke..

The Crow Empire berkata...

bet0l ckp yu tue. konsep nyer same jew. napew lah cik adik tu tanye camtu kan? lau dah cayunk tu, apa yg kite meluat pun leh t0lak tepi kan.

hehehe.. "saye cayunk awak".

*Muntah air*

iman berkata...

phewwwwwwww

rhapsody LiN berkata...

hahaha.. i like ur idea.
aku bkn x suka dgn perkataan2 cmtu. jz malas nk pk susah2,.. tls je ape yg cara sbt plg mudah. hehe..

Mohd Adziim berkata...

Bijak betul cara kau jawab soalan tu...terima seadanya.

ween berkata...

HAHA. simple answer but meaningful. personally aku pun x suka penggunaan perkataan 'ko' / gantikan 'o' dgn zero.

Mohd Adziim berkata...

Oh ye, aku review psl satu movie n ada kaitan jugalah dengan beberapa penerangan dalam entri kau ni.

Mr K berkata...

@Joe - Mana ada couple2 =)

@Sena - 'ak' pun aku tak suka =,=

aisya berkata...

aku rasa macam annoying bila baca org ejaan macam tu... lagi2 kalau org2 tua yang tulis mcm tu... tapi bila aku tulis penuh org kata aku skema pulak... eh bkn kata tp lebih kepada mengejek.

AMOI KUSUT berkata...

saya suka guna kan bahasa rempit ketika nak cepat.
tapi tu dulu kot.
setelah di ''sound'' dgn anda,
saya sudah mula menggunakan BM Baku.
taniah kpd diri saya.
hahaha

Mr K berkata...

@Liez - Hey, mana ada i sound you. HAHA

adel berkata...

I always read ur blog n I find it very interesting. Im one of ur followrs.

sudi2 la jenguk blog sy, ye? http://adelabdul.blogspot.com/

ザ-sylver-shooter berkata...

cayunk awak jugee...hehehe

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger