Jumaat, 4 Jun 2010

Top Ijazah / Degree That Will Get You Hired with High Salary. (2010)

Assalamualaikum


Tadi aku bukak Yahoo News dan aku ada perasan satu berita yang agak menarik. Article pasal value degree atau ijazah yang bernilai di pasaran di zaman 2010 ni yang membolehkan graduan mendapat kerja dengan gaji lumayan.

So di bawah adalah 6 jenis degree yang paling laku pada tahu 2010 and onward.


#1 - Health Care Degree

Graduates with recession-proof degrees in health care will find the most success in 2010, according to Challenger. In fact, more than one in four (26.3 percent) HR professionals picked health care as the best bet for job security. Nurses are receiving the most job offers in this category.
Desirable Degrees:
Nursing
Physical Therapy
Pharmacy
Medical Technician

Average Starting Salaries:
Nursing: $47,217
Health & Related Sciences: $30,522


#2 - Business Administration Degree

It's no coincidence that business is booming for graduates with a business degree...it's the most popular bachelor's degree in the country.
Graduating with a degree in business administration puts job seekers in the second strongest position overall, just behind health care, according to the Challenger survey.
Desirable Degrees:
Business
Business Administration
Business Administrative Support
Average Starting Salary:
Business Administration: $45,200


#3 - Computer Science Degree

Computers are an indispensable part of the economy, and so are graduates who study computer science, which ranks as the third most valuable degree in today's job market.
Desirable Degrees:
Computer Science
Technology Support
Information Technology and Systems
Average Starting Salaries:
Computer Science: $61,205
Information Sciences & Systems: $54,038


#4 - Accounting/Finance Degree

Finance and accounting graduates can expect their fortunes to improve as the economy improves. "Historically, hiring on Wall Street has recovered before the rest of the economy," Richard Lipstein, managing director at Boyden Global Executive Search, told the Philadelphia Inquirer.
Desirable Degrees:
Accounting
Finance
Average Starting Salaries:
Economics: $52,909
Finance: $49,607
Accounting: $47,982


#5 - Engineering Degree

It might surprise you to learn that engineering degrees are ranked fifth in terms of employment - and not first - but don't start feeling sorry for engineers just yet. According to a survey by the National Association of Colleges and Employers, eight of the top 10 best-paid majors are in engineering.
Desirable Degrees:
Biomedical Engineering
Civil Engineering
Electrical Engineering
Mechanical Engineering
Network Engineering and Administration
Programming and Software Engineering
Average Starting Salaries:
Petroleum Engineering: $86,220
Computer Engineering: $60,879
Mechanical Engineering: $58,392


#6 - Marketing Degree

Demand remains strong for marketing graduates in the business world, though a more general business administration degree, ranked number two overall, gets the edge in today's tight job market because of its broader application.
Desirable Degree:
Marketing
Average Starting Salary:
Marketing: $42,499



All salary information from the National Association of Colleges and Employers' Winter 2010 Salary Survey, which looked at starting salary offers for new Class of 2010 college graduates.

Punca : http://education.yahoo.net/articles/six_in_demand_degrees.htm?kid=12X5N



Aku tak sangka yang Electrical dan Mechanical masih di perlukan. Aku pernah dapat tawaran dua course ni dulu. Tapi aku tolak sebab kononnya tak banyak cabang. Tapi bila abang aku ambil course Electrical, dan pergi buat Latihan Industri (LI) dan terus dapat offer kerja, baru aku tau yang masih banyak kekosongan kerja dalam courses ni. Tu belum kira sambung degree dan jadi Chargeman dan etc.

Macam tu juga dengan sains computer. Aku ingatkan bidang dia tak bagus. Tapi bila tengok ranking, perh, agak tinggi. Ia jadi tinggi dan on demand mungkin sebab semua orang fikir yang course tu dah banyak saingan.

But still, gaji pekerja dalam bidang O&G adalah paling tinggi annually.

Well, ni adalah ranking seluruh dunia. Rank pasaran Malaysia mungkin agak lain. Tapi kalau pasaran lain pun, tak akan jauh mana.




36 Comments:

monica berkata...

good luck dgn result ok..mesti dpt terbaik punya..:)

'AQILAH berkata...

good luck khai :)

Eldy berkata...

yay, rank di sini berbanding dgn luar mmg berbeza sgt2. Di sini klu x menggangur dah boleh kata bersyukur kakaka !

sHiDa berkata...

weh, nak link utk news yg ko bace ni bleh?

sha :) berkata...

tidaaaaaaaaakkk!!
chemical engineering takde T_T

khairul_bariyyah berkata...

owh.. sy budak degree financial mathematics.. agak2, kalo lepas grad tahun 2012 nt, rank mcm ni lagi x? hehehe

Rara berkata...

ohh,business pn ada..good! :)

didiey ;) berkata...

waa..good info!

didiey ;) berkata...

waa..good info!

akuKah.. berkata...

yes2...
aku computer science..
hehe..
dlu pon ingat course ntah apa2 je..
bila dh belajar baru taw..
betapa best nya course ni..
;p

a kl citizen berkata...

bagus info ni...sebab anak murid selalu tanya nak pilih course apa lepas spm

Mohd Adziim berkata...

Bidang health care ni..ya Allah...sangat la penat.
Patut bagi lagi tinggi.
Bukan senang nak layan perangai orang sakit.

Computer Science Degree ni masalahnya degree tu ada tapi nak buat kerja tu pyh skit nk cari yg betul2 tau buat kerja.
Entah cmne bleh dpt degree tu. Ni pengalaman aku la kerja. Bila ada masalah IT, nak suruh staff2 IT ni handle pnya la pyh duk belek2 komputer...selesainya tidak.

Mohd Adziim berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
rhapsody LiN berkata...

npe doctor xde msuk dlm list tu ye?

LUT berkata...

huhuh civil engineering ada lam senarai. :D

Nurul Harun berkata...

good luck. hee

Mr K berkata...

@Lin - Hmm. Pernah keluar isu yang doktor di bagi gaji sikit. Keluar kat berita harian masa aku form 5. Starting gaji hanya dalam rm3000. Belajar 6 - 8 tahun tapi gaju kurang dari 3ribu agak sikit lah. Tajuk article "Gaji tak setimpal usaha" lebih kurang macam tu la aku da lupa.

@Khairul - Actually, semuanya bergantung kepada nasib dan rezeki.

@Shida - Aku dah update tambah link. Check it out =)

Mr K berkata...

And oh, thanks for wishing me.

AMOI KUSUT berkata...

kalau tak nak wish u luck cam ne?
hahahaha..

esyam berkata...

xnyesal aku blaja engineering :)

SD berkata...

rezut aku dah 2 minggu kuar tapi x nak cek sebab nanti kecewa....huhuhu...aku tunggu slip sampai umah jer.....

MaryamJamilah berkata...

yeay. pharmacy ade. ^^
-----
I Won 4 Tickets - Toy Story 3D

Tanpa Nama berkata...

alhamdulillah. nasib baek aku amek petroleum engineering .berkat dgr nasihat orang tua aku.kalau ikutkan darah muda,nak je amik art.minat melukis punya pasal.pikir2 balik,melukis tu anytime boleh buat.hobi masa senggang sajalah :)

anyhow,ape2 kos pon boleh berjaya n dapat gaji besar.dgn syarat,usaha + kekuatan mental.belajar tu mmg perit pada mula nya.tp hasil nye membawa kebahagiaan sehingga tua insyaAllah.semoga kalian semua berjaya (^.^)

Ren Razali berkata...

Inshaallah kalau buat kerja ikhlas macam mana pun dapat gaji tetap bersyukur. Lebih- lebih lagi doktor. Good luck for your result dude.

zither berkata...

O&G tu apa? err.. org cakap bidang yg paling tinggi dpt $$ ialah bidang perakaunan.. betul ka?

okay sorry aku tak tnya kat formspring.

Tanpa Nama berkata...

Setuju ngan pendapat Mohd Adziim. Mmg ade sekelompok besar graduate sains komputer yang ade degree 1st class or dean listed tapi tak reti buat kerja. selalunya sebab diorang ni exam-oriented, bukan work-oriented. dapat markah tinggi pun sebab carry marks tinggi (based on projects, assignments, etc.) kalau harapkan exam 100%, belum tentu dapat score.

Tanpa Nama berkata...

loyar mane loyar>??
xci
-fira

noor afzan berkata...

ehem22..
saya amik mechanical engineering.
course mate saya semua senang je dpt kerja. =)

Mr K berkata...

@Zither - O&G = Oil and gas.

@Fira - Loyer tak ada. Apa barang loyer. HAHA

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata...

knapa kna quit plak.. good luck taw

Rose Idayu Roslan berkata...

sye nak copy ini entry boleh? dont worry..sye kasi kredit.hehe

Mr K berkata...

@Rose - :)

hazel darwisya berkata...

yay..im in the O&G.. >.<

Tanpa Nama berkata...

btoi...rzeki x ke mane...

Tanpa Nama berkata...

wish me luck in mechanical :D

# i'm a girl

Tanpa Nama berkata...

lawyer mane ni? gaji mahal jugak tau!

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger