Rabu, 30 Jun 2010

Curse of Nike Ads. Sumpahan Iklan Nike. World Cup 2010

Assalamualaikum

The champ is here.

Masa aku lepak-lepak kat Yahoo! News tadi, aku terperasan satu article yang agak kelakar pasal phenomena 'Pasukan hebat-hebat yang kekalahannya tak di jangka.' Aku baca-baca lagi, aku dapati article tu menyatakan yang iklan Nike "Write The Future" yang memaparkan beberapa stars bola sepak yang telah 'di sumpah'. Dengan kata lain, setiap player yang ada dalam iklan Nike tu, akan 'diramal'. Benda ni agak kelakar sebenarnya sebab aku ingat kan tak ada orang percaya benda-benda 'sumpahan' ni.


Ini adalah iklan Nike yang paling lastest untuk World Cup 2010 yang bertajuk Write The Future. And now, di bawah ada huraian video di atas yang kononnya di sumpah. Dalam 'sumpahan' ni, mana-mana player yang ditunjukkan menonjol, akan dapat nasib malang.

Better korang view video sebelum teruskan bacaan.

Secara agak detailnya;

Scene Pertama:
The skills.

Scene bermula dengan Didier Drogba (Ivory Coast) yang melepasi defender pasukan Italy. Then bila dah nak dekat-dekat dengan gol, dia buat rembat. Slow motion bermula, semua penyokong dah happy gila untuk goal. Then, Fabio Cannavaro (Italy) save bola tu dengan bicycle kick. Fabio Cannavaro then jadi kegilaan Italy selepas save bola tu. Party untuk dia di adakan secara besar-besaran.

Sumpahan:
My Didier Drogba bersama pasukan ketika dia tengah cedera dan Ivory Coast tak masuk stage kalah mati langsung..
Italy dan Fabio Cannavaro balik awal selepas seri dua kali dan kalah sekali.

Scene kedua
 Spain for pain.

Selepas bola tu ke tengah padang, perlawanan berubah. Wayne Rooney (England) dapat bola dan nak pass ke Theo Walcott (England). Dia pass, tapi Franck Ribery (France) ambil. Masa ni paling kelakar. Bila bola tu di ambil oleh mamat France tu, Rooney bayangkan yang dia akan dibenci oleh semua masyarakat. Dia banyangkan yang stock market England akan jatuh gila-gila di sebabkan dia. Dia banyangkan semua peminat dia akan bencikan dia. Dia bayangkan London Donovan dan Tim Horward (USA) akan ketawakan dia selepas baca peper baru yang bertajuk "England in Roo-Ins" atau yang bermaksud "England in Ruins".

Then dia bayangkan yang dia akan jadi budak tak berguna dan hidup dalam caravan serta tak terurus. And last sekali dia bayangkan yang bila dia keluar dari caravan tu dan tengok iklan Nike terbaru yang ada gambar Franck Ribery (France). Bila dia dah habis berangan, dia terus kejar Franck Ribery, dan save bola. Selepas save bola, stock market naik, papers semua ada gambar dia. Ratu England kasi honor kat dia. Then ada babak pemain Spain Andres Iniesta, Cesc Fabregas and Gerard Pique yang tengah geram sambil baling paper. Rooney jadi famous, banyak baby di namakan Wayne dan dia main pingpong serta kalahkan Roger Federer (Tennis) dengan sebelah tangan je.

Sumpahan:
Franck Ribery dan Perancis keluar dengan isu kontroversi.
Rooney tak perform dan England dikalahkan oleh Germany.
London Donovan & Tim Howard menjadi hero amerika dengan gol minit-minit akhir, bersama performance yang bagus. 
Roger Federer turun tahta dari ranking no 1 dunia.
Spain di kalahkan oleh Switzerland pada match pertama dieorang.

Scene Ketiga:

Siapa bilang gadis Brazil tidak menawan.

Perlawanan bersambung dengan game Brazil, Luisao passing bola ke Ronaldinho dan dia lari bawak bola. Masa tengah mengelecek dengan defender, dia buat skill, dan dribble dia jadi famous. Aksi dia di upload ke Youtube dan cecah juta-juta viewers dalam beberapa saat.

Sumpahan:
Ronaldinho tak bermain pun dalam World Cup 2010.

Scene Ke empat:
The corner and the sexy.

Bola pergi ke Cristiano Ronaldo (Portugal). Dia bawak bola melepasi pemain Netherlands. Pastu ada  sneak peak stadium yang dia rasmikan yang bernama Estadio Cristiano Ronaldo. Then then ada babak dia dalam  The Simpson. Kemudian ada movie pasal dia di hasilkan. Bila balik ke masa asal, Cristiano Ronaldo kena tackle dan dia dapat free kick.

Sumpahan:
Cristiano Ronaldo tak menjaringkan satu free kick pun hingga sekarang. Dan dia hanya score satu goal yang di kira lucky goal semasa match Portugal dan North Korea.
Dan terbaru, CR bersama Portugal kalah semasa menantang Spain.

Info collected from here, here and here. Credit to them.

Agak kelakar kan bila aku google lama-lama, aku tengok banyak betul isu pasal ni. Duh.


21 Comments:

Tanpa Nama berkata...

haha.. nice one mr. k

kenwooi berkata...

too bad.. =P

rhapsody LiN berkata...

haha... aku pon ade gak dgr pasal sumpah menyumpah ni.. diorg kata pakai vodoo.. lawak tol..

Siti Nur Aminah berkata...

kesimpulannya..nike jgn wat iklan..hahahha

Tanpa Nama berkata...

bola? dan nike?
bnyaknye perkataan yg di bold kan..ape tuh?maknan itali kah?spanish kah? name tokoh2 kah?
...
...
...
owh..hmmm..oke..
(nampak sgt x bace)

-lil'miss niesah cantek! :)

e m y berkata...

mak aiii..kreatif otak kau! ahaha

hellioz berkata...

predictions that comes true...
gyahahahahah~

Mr K berkata...

@Helioz - Sort of.

@emy - Not my idea.

@lil miss - Abang kau tau kot :)

CAHAYA berkata...

good eye, mr k! haha.

e m y berkata...

hoho i thought it was yours..

WerT berkata...

nike write the future..:p

Tanpa Nama berkata...

zzzzz....
kebetulan je tuh..
btw scence 2 tuh walcott la bkn lennon...
xD

Mr K berkata...

@Anony - Thankyou. Zarif?

Hazzy Ishak berkata...

sungguh terperinci

DiNieezyANe berkata...

Kemasss lah post ni!
LIKE THIS! haha

fhunky-fhinky berkata...

hahahhahahaha...

thank you for that backlink dude...

.::s e n t::. berkata...

gyahahhhh! aku keciwa gilak england out. tapi PUAS HATI GILA sumpahan ni kena kat rooney! apela sengal, tak perform langsung!!

ps: ehem..argens will give you (germany) some LESSON.
we'll see :->

pss: NO, you (germany) are not the champion. ;p


kthxbai.

joegrimjow berkata...

hehe
dah tengok pasal kisah sotong yg teka piala dunia sape menang?

Mr K berkata...

@Sent - Oh, alah, argen tu tgk nama dah rasa akan kalah. Haha.

@Joe - Belum. Apa nama dia?

Zikr the Jalanan Sepi Perantau berkata...

perghh betul la sumpahan tuh..hehe

Tanpa Nama berkata...

walaupun post ni dah lama. nak gak comment.

yang penting spain menang, boo germ.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger