Khamis, 24 Jun 2010

Rampas Awek Kawan (Bro Code)

Assalamualaikum


Lately, aku perasan ramai yang bertanya sebagai anonymous di Formspring aku. Tapi aku suspek yang bertanya tu kebanyakkannya mesti perempuan. Sebab kalau bukan perempuan, maksudnya dia gay. And mungkin geng perempuan ni segan kot-kot lah kan kawan mereka ada nampak. Ye la, kalau orang baca yang dia tengah tanya soalan pasal boys, mesti malu kan. Well biasalah, girlsss *rolling eyes*. Hihi.

But hey, ada yang 'bertanya' aku pasal Bro Code. I mean, kalau lelaki di panggil Bro Code. Kalau perempuan di panggil Girl Code. Something like that.

Here is the 'question'

Apa pendapat kau bila kawan baik ko, mengurat orang yang ko suka? Tak ke ko rasa macam dia dah langgar brother code? Padahal dia dah tahu yang aku suka kat awek tu. Pastu dia pulak yang sibuk mengurat. Awek tu pulak layan je. Antara kawan dan awek, mana kau pilih?

Actually, dari dulu sampai sekarang, ada satu style yang budak-budak lelaki amal kan yang berbunyi :

Seorang lelaki tak boleh mengurat seseorang perempuan tu kalau: Your Bro specifically told you he wanted her. Atau dengan kata mudah, bila ada kawan kau, bagi tau yang dia suka kat awek tu.

Aku tak pasti benda ni ada dalam buku Bro Code atau tak. Aku baru je download tadi, tapi tak habis baca lagi. Buku dia simple. Tak meleret-leret.


Benda ni aku dah perasan masa aku semester satu lagi. Masa ni, memang ramai la lelaki mesej budak-budak perempuan satu orientasi, kuliah dan etc. Biasalah, mula-mula kenal cinta pandang pertama la kononnya. Padahal nafsu kat perempuan lawa. Then then then, bila kawan declare yang dia suka kat seseorang gadis dan sedang dalam proses mengurat, kawan-kawan lelaki dia yang lain akan automatik back off. Ye lah, mamat tu cakap yang dia suka kat perempuan tu je. Bukannya perempuan tu dah jadi isteri dia dan belum tentu dia dapat awek tu. But still, that is how budak-budak lelaki jalankan hidup.

Dan, korang (lelaki) pun mesti bengang kan kalau kita dah mark someone, tapi member kita rampas. Tapi, kalau ikut logik kita tak ada hak langsung untuk mark seseorang. Apa ingat perempuan ni barang ke nak main mark-mark? (Perh, first time Mr K back up perempuan).

Serta, lagi pedih kalau kau suka kat awek tu, then awek tu reject kau, tapi terima kawan baik kau.

Actually, aku pernah sound kawan aku sebab dia nak 'berkenalan' dengan gadis yang aku suka. Dan hingga sekarang, aku rasa tu adalah antara benda yang paling bodoh yang aku pernah buat. Dan bila aku fikir balik, aku akan kata "What the fuck i was thinking?".

Okay, after all apa yang aku tulis kat atas, agak-agak korang, mana penting, awek dan kebahagiaan anda atau kawan-kawan? For me, I go for kawan-kawan. Sebab korang bukannya tahu pun awek yang korang dok usha tu jodoh korang ataupun tak.



Aku ingat lagi Black pernah bagi tau aku. Oh, Black adalah ex micet. Rashdan selalu kata yang Black adalah lagenda Micet. Tapi sekarang ni dia dah pindah ke Shahputra. Dan Black pernah bagitahu aku "Kalau kau suka kat siapa-siapa, kau mengurat je. Peduli lah apa orang akan buat dan kata. Nanti awek kau juga yang kena jaga kau, bukan dieorang." Walau pun dia tak handsome, awek dia bersepah. Mungkin sebab dia terrer main ragby.

Tapi, andai kata korang in a very serious relationship which is korang serious akan terus bawak masuk meminang awek korang serta jadikan isteri, then its worth it kalau hilang sebahagian dari kawan-kawan. Isteri yang baik /Jodoh susah nak cari. Tapi kalau setakat couple baru satu hari pastu tukar status facebook kepada married baik tak payah.

Ingat senang ke nak cari perempuan yang match dengan perangai lelaki yang pemalas? Dan ada yang sampai sanggup mati kerana awek. Ada yang sanggup mati demi kawan? Bagi aku, kawan amat-amat penting dalam hidup. Tapi, selepas kahwin, kawan hanyalah 5% (dan mungkin kurang) dari hidup korang. Selebihnya, adalah, kerja, kerja, kerja, kerja, kerja, jaga bini, buat anak, buat anak, jaga keluarga, buat anak, kerja, kerja, kerja, kahwin lain, kerja, kerja, kahwin lain, kerja dan macam-macam lagi. Kenapa kawan adalah 5% selepas kahwin? Sebab kawan korang pun kena kerja, buat anak, jaga bini, dan kahwin lain jugak. They are going to have their own life. Diaorang tak akan ada masa untuk korang. Tak percaya, try tengok ayah korang. Dalam satu bulan, berapa kali diaorang jumpa and lepak-lepak dengan kawan-kawan dia selain office-mates dan jiran tetangga? None. Setahun sekali mungkin. Tu pun masa raya. Tu pun belum tentu.

Who cares about who you are dating with? Kau suka kat awek kawan kau, go grab it. Kalau kau suka ex gf kawan kau, go for it. Tak ada istilah perampas dalam hubungan. Melainkan kalau kau goda isteri orang.

Dan jangan fikir sangat pasal love-love ni. Hey, what is love anyway?

Apa yang aku nak cakap adalah; Don't give a shit to Bro Code.


41 Comments:

"miko itu nana" berkata...

haha..btol gak ek apa yg ko tulis tu..

intannuratiqahmohamadyunus berkata...

Tapi, selepas kahwin, kawan hanyalah 5% (dan mungkin kurang) dari hidup korang. Selebihnya, adalah, kerja, kerja, kerja, kerja, kerja, jaga bini, buat anak, buat anak, jaga keluarga, buat anak, kerja, kerja, kerja, kahwin lain, kerja, kerja, kahwin lain, kerja dan macam-macam lagi.

3 kali kahwin nampak??

~CiNcIn ePaL~ berkata...

nice one...

~CiNcIn ePaL~ berkata...

nice one...

rhapsody LiN berkata...

haha.. x tahan ayat buat anak bnyk2 kali. hahahha~
kawen laen pon ade. dush3!! :p


entah lah.. stakt ni ku belum terdetik pon nk suka kt bf org or suami org.

Ir.Ladybird berkata...

kalau pk sal hormat menghormati mybe la kot gune code bagai ni..
tp kalo da suke...nk buat cemane..miahaha~

ayie berkata...

yea~ sokong!!
=D

buat apa was-was. mmg itu kawan baik kita. tapi kalau dah mamat tu ske kat kita, dan kita ske dia, teruskan jela. susah nk cari Love yg berbalas.

kawan tu akan faham juga. takkan dia nk bertepuk sebelah tangan kan? melainkan dia memang obses la ngan mamat tu. haha

atiq berkata...

yup. sokong :)

wanie. berkata...

saya pun prnah marah kwn sbab dy sms dgn guy yg saya minat. fikir2 blik,mcm bdoh plak. haha

s h a f i q h a s h i m _____ berkata...

jodoh tak kemana, walaupon kita tak merampas awek orang ke apa ke.

Kimmy berkata...

Walaweyh! terbaik punya entry...

*thumbs up!*

Tanpa Nama berkata...

i like this entry..dulu skulmate laki aku pn wat camtu gak..back off sbb kawan dia dah suka kt awek yg dia suka,tp last2 dia kapel gak ngn gal tu..

☻UsaGi NaNa☻ berkata...

hihi...code2 tuh sume sy tau...lg2 gurl kot...sy pnh kapel dgn ex kwn..lex je kwn sy...ada kwn len tnye..'ana x mara ko amik ex die??'..then my kwn ckp,what ape..bia kn la..nk amik ye amik..huhuhu...code2 tuh sume omputeh wat la...sound stupid je tuh..hihi...sori..tp nice en3...10markah..

yoro okino berkata...

nice n3..=)

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata...

hehehe macam macam kan..



alert : minta delete.. ada di semua pc di dunya.. propaganda zionist ...

piNky LuCiA berkata...

hahaha.. aku first time dengar bro code n girl code.. lalala~

meowzara berkata...

yup yup... btol2..
sutuje giler giler tahap tapir kat MR.k

Diana Jamal berkata...

haha. comel sggh cerpen ni!~
saya sokong!
takde istilah perampas atau dirampas selagi xdpt hak yg sah!

masturah berkata...

"Kalau kau suka ex gf kawan kau, go for it"
kawan kawan aku siap ade janji takkan amek ex bf kawan masing masing. lagipun rasa tak selesa doe kalau buat benda ni.

Masy berkata...

lagi pedih kalau kau suka kat awek tu, then awek tu reject kau, tapi terima kawan baik kau <-- hahaha good one.

pompan pon mebi ade code mcm ni. tgk org jugaklah kot..

joegrimjow berkata...

love is cinta

Mr K berkata...

@Intan - cakap je kahwin tiga kali. Tapi aku setia. Tak kahwin banyakbanyak.

@Usagi Nana - Thanks

@Diana - Ini lebih kepada article mungkin. :)

@The rest - Thanks for dropping by ;)

NaDic berkata...

owh.. bro code.. mcm dlm series 'how i met ur mother.. best ^_^

sueIM berkata...

wau , i heart this :)

oke wht backup pompuan :)
hahaha

Tanpa Nama berkata...

Good one Mr K!
just nk share experience sy. this one boy try to approach me but honestly i'm not interested. but then his friend pulak yg approach tp dia tu macam takut2 lagi maybe terkenangkan yg kawan dia dh mark sy. and it pissed me off sbb i like him too and like what u said, igt perempuan ni brg ke nk mark2? kite pun ade perasaan and pilihan kita sendiri.it should be simple sbb suka sama suka but unfortunately the relationship will never happen..

p/s:sori anonymous. ramai yg bace blog mr K ni nanti ade yg terasa apa yg sy ckp. take it as a compliment ok Mr K!

Mr K berkata...

@Anonymous - Aww, so bad. And thank you :)

fahim berkata...

fuck u, bro code tu prinsip brodo-brodo.

1st rule. Bro before hoes. Nothing ever step this rule.

Khair berkata...

Wakakaka..aku bekenan betoi ngan entry ko nih..wakakakaka...Neway soalan yg ko bold kn kt atas tu aku dah copy n paste kt wall fb aku...and boy..effect die bg..wakakakakaka...sori la bro aku kopi ko pnye soklan tuh! Peace!! :-)

zatilaqmar berkata...

post paling cool :) i like the originality of this post. keep writing!

Tanpa Nama berkata...

ak pnh gak alami stuasi cmni..mmbr ak ske kt awek yg ak nak usha..ak mrh gak ngn mmbr ak..ley dktakn dkt sbuln r ktorg x tgo..last2 ktorg dpt taw dak 2 dah de pkwe..

masshie mastura berkata...

yeah, go go boysss. haha ;)

tapi mr K nk kena cubitt nie, asyek pikir nak kawen laen je haha:P

Wadup berkata...

bro, ini "bro code" barney stinson ke??
mana ko download????
please reply me

Mr K berkata...

@Wadup - Ya, Barnet Stinson. Ebook 22MB+ full. Download kat Isohunt.com (torrent)

diari.seorang.gadis berkata...

mr k..

entri mr k kali ni buat sy btul2 tringat kat my best fren(female)

die pnah slow talk ngn sy..dlm tenet la..dpan2 xbrani kot die nk ckp..

she said sumthing like this :
"....(my name)..bleh tak aku nk rapat ngn ......(my bf)..aku nk kenal die ngan lebih rapat sbb aku minat die..n kalau boleh aku nk lebih dari kawan ngn dia sbb aku dah....(sumthing like jatuh cinta)"

(p/s : die tau sy kapel ngn laki tu)

tenganga mulut sy..
how dare she talk like that to me..
pada sy..pompan tu ckup dan tlampau gile brani..

n of coz..she is no longer my bestie..

Tanpa Nama berkata...

kwn makan kwn pn ada bro..saja mengambil kesempatan atas kebaikan org..nak dijadikan cerita member tu dah bertunang dng bf dia,tup2 ada hati lak dengannya...n mentang2 member tu leh dikatakan berkerjaya,dia melagakan pasangan tunang tu...walhal kwn sndiri tu..gn lak ilmu yg tak elok..isk..smpai skrg hbgn pasangan tersebut masih dalam proses baik pulih..kesian diorang..mcm2 usaha tunang mmbr tu buat..

Tanpa Nama berkata...

relax a bro.. barney stinson yg tulis bro code (Code 150) pon break the code.. haha

.sofia. berkata...

it is called as chics code i suppose :p

DiDi YaNa berkata...

bru jek bce ur 1st post bout mpop yg na ikot kpop..haha..n then trus tergerak tgn na klik other post..
ur blog in indeed interesting..haha..keep it up..

Tanpa Nama berkata...

i sokong..x perlu follow bro code tuh...jangan jadi lelaki lembap..dah suka that gurlzz..ayat je lah..senang!

fan ensem :D berkata...

haa . ak da agak ko mesti pakai spek pya org .

Tanpa Nama berkata...

Bila benda ni dah jadi sejarah memang la bunyi macam bodoh. Bila kene sekarang, kan pedih jugak rasa hati ni. Aku tersepit antara rasa marah, sedih, dan kecewa. Bila lepak ngn housemate aku tu, aku wat biasa je tapi dalam hati sedih sangat sebab tu first gurl yang aku betul2 suka....

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger