Khamis, 17 Jun 2010

Ini Mebuatkan Aku Tak Percaya Nasihat Orang Tua-tua.

Assalamualaikum


Orang tua-tua selalu cakap "Love the one who loves you. Not the one that you love."
Well guys... you believe this shit?

I wanna talk about this. But first, I wanna hear your opinion. Anyone?


47 Comments:

miss dilla berkata...

bukan org tua je cakap. org bukan tua pon cakap gak.
but well, sometimes benda tu tak menjadi pon.

Kap berkata...

kita dicipta berpasangan.
tunggu saja lah.
.
.
.
kot.

zither berkata...

macam pelik lah kalau sayangi org yg menyayangi kita, not the one yg kita sayang.

sebab hujung pangkalnya pun, quote ni kalau kita campak kat orang yang "sayang kita", maknanya dia "tak digalakkan utk menyayangi kita".

hahaha taktaulah aku yang pelik ke nasihat org tua ni yg mendalam sangat.

tak sabar nk tunggu kau explain. =P

Kimmy berkata...

For me, it's better like that..
tp apa2 pun, perasaan boleh dipupuk and ditukar2..

so sama je, tak semestinya org yg syg kita tu akan kekal syg kita...

kan dah nama manusia...

Shahira berkata...

if we loved someone more than he/she loves us, then we have to sacrifice more.

if he/she loved us more than we did, then happiness is ours.

believe me. it's true.

but it doesn't mean that we can take it all for granted.

just to say we will feel secure in this r'ship and appreciate more ;)

otak ketat berkata...

kejap. org tua-tua speaking eh? haha. oke tak klaka. em bg aku, tak boleh. ini perasaan. tak boleh nak paksa. walau mcm mana org tu syg kt kita skalipun, kalau kita tetap tak syg kt dia, tak boleh gk. takkan smpai ke mati nak hidup mcm tu? kena la saling syg menyayangi kan. haha. tp aku lebih suka kejar org yg aku suka drpd org yg suka aku. kah kah kah.

Khairi berkata...

That's not shit. That's not true either.

Rather, I prefer to put it this way. Love is supply and demand. Love is a deal.

ayu berkata...

mr k..part mane yg 'shit'nya..betol la tu..ko pk balek ayt tu..ko pon mst setuju nt

adel berkata...

both xleh pkai...
kter kne love org 2,n org 2 love kter blk...
klu kter luv org hny krn dye luve kter,then kter xkn hepi sgt coz kter tahu ad org yg lbeh kter cyg...
n klu kter yg luv org yg x luv kter,kter akn mdrite coz dh tntu2 kter yg kne byk bkorbn n so on...
tp klu kne plih antre due,bek plih org yg luv kter...
xlh mkn hti sgt...
coz they say,finding sum1 who u love n who loves u back is the hardest thing to do...
sp2 yg jumpe,can b considered very2 lucky...

dunspeak♥ berkata...

pecaya la jugak sebab selalunya, orang yang sayangkan kita ni akan lebih caring n loving drpd orang yang kita sayang.. ;)

•·.·´¯`·.·• naDDy •·.·´¯`·.·• berkata...

orang yang sayang kita susah nak tinggalkan kita tapi kalau dia tau kita sayang dia bagai nak rak, dia akan senang2 mainkan perasaan dan tinggalkan kita.

akak aku pon bagi nasihat kat aku camni.selalunya nasihat ni untuk perempuan.perempuan mudah sayang seseorang yang menyanyangi dia.tapi lelaki kalau dah memang tak sayang, tak suka, perempuan tu sayang la camne pon, dia tetap buat dek je.

joegrimjow berkata...

shit?
heh

zey berkata...

i am so disagree ngn ckp org2 tua tu...
k, fine, aq try byk kali nk syg org y chenta mati kat aq...
tp xbole kot!!!

even if he's trying so hard, it lo0ks like so DAMN ANNOYING to me!

entahla.aq rasa aq lebih caye kat diri aq, bila chenta tu ade.

sueIM berkata...

i dun agree , y ??
bukan bahagia pon kalau kita ta cinta dy , rite ?

maiTuty berkata...

sometime ade betol jgk ayt org tua tu...
sometime salah sgt2..
tgk pada keadaan lah...
tapi sy percaya jgk kot...

Mr K berkata...

@Joe - I dont give a shit = I wont care. 'Shit' can be something like ... 'things'

@Khairi - Cant get you.

@Kimmy - Ya I like it that way.

Alia berkata...

I don't get it, why would you want to force yourself to love someone that loves you (where you clearly don't have any feelings for that person)??

That just makes you a selfish bastard. That person sebok dok nak make you happy, you on the other hand pulak, sebok TRYING to make yourself into liking/loving him.

What happens if you just can't? Kan dah rugi masa/tenaga orang tu.

Relationship is a MUTUAL agreement.

Just my 2cents

iman berkata...

kalau benci nk wat cmne?
i dun agree either

Rara berkata...

orang muda pun berpendapat macam ni jugak pe. tapi tak ramai yang ikut, kebanyakkannya akan lebih kepada orang yang disayang bukan orang yang menyayang. ada sebab kenapa keluarnya ayat camni. sebab kalau kita sayang orang yang menyayangi kita, kita akan lebih dihargai dan peratusan kecewa sgt tipis, but kalau sebaliknya, kita akan berkorban dan usaha lebih dalam perhubungan,dari orang tu dan peratusan kecewa pulak tinggi.



P/s: Pendapat ayam je ni..hehe

J. Love berkata...

banyak nasihat orang tua tua mmg takleh pakai ape

miss faten berkata...

Mr. K,
mak aku pun selalu cakap camtu. Tak habis - habis, asal ada aje orang yang aku suka terlebih, nanti dia akan cakap camtu, "sayang orang yang sayang kat kita lebih~"

Dia bagi reason, orang tu akan hargai kita lebih. Orang tu takkan tinggalkan kita. Orang tu akan bahagiakan kita.

Tapi aku rasa, takkan aku tak boleh nak dapatkan orang yang aku sayang dia lebih daripada apa yang dia sayang aku?? Manalah tahu kot - kot, aku memang bersungguh - sungguh nak dapatkan dia, dia pun terbukak hati. Manalah tahu kan ..

Tapi entahlah ek, mak aku memang selalu cakap camtu, sampai kadang2 timbul jugak konflik dalaman. Hoho.

a kl citizen berkata...

lebih baik dua-dua suka.

tapi kalau dah takde pilihan, pilihlah yang sayang kat kita.
sayang boleh dibina.
cinta boleh lebur bila-bila masa.

piNky LuCiA berkata...

kalau aku, aku suka, aku usaha sampai dapat.. aku akan pastikan dia suka aku balik. haha.

so kalau dah usaha tak dapat jugak, itu lah namanya jodoh.. sayang tu boleh dipupuk..

meowzara berkata...

yup..sgt2 betul.. yerlah kan org tua kan of course la da mkn hakia dlu b4 kiter..
nie sbb if we luv person dat not really luv u.. bkn jer kawen esok luser jadi jande/duda.. kapel pon lom tentu bley tahan.. kan kan

Syarinie Amran berkata...

kalau semua orang fikir dan ikut benda macam ni, sape yang nak mulakan? hehe. well, depends, kalau dah fall in love, juz admit it. :)

hellioz berkata...

"Love the one who loves you. Not the one that you love."

gwa percaye


if you love the one you loves,
did she/he loves you the way u do?

gyahahaahahaahah~

syg la kt sape2 yg sayang kite
amin~

ween berkata...

dpt comment aku x? aku click submit tiba2 error pulak, aduyai. kena taip blk.

personally aku rasa benda ni memang penting especially pd kaum perempuan. aku akan rasa lebih secure being with someone yg sayang kan aku, drpd aku yg terlebih-lebih sayangkan dia, anytime je aku boleh ditinggalkan. well, bila dah kawin nnt kuasa talak di tgn lelaki kan. so, agree with the statement :)

Syaza Suraini berkata...

kata2 ni er.. macam ada konflik pulak.

--Love the one who loves you. Not the one that you love--

kalau si A, yg sayang kat si B yang x sayang kat si A (pening?), dia baca quote ni....
dia boleh tinggalkan si B.

tp kalo si B yg baca quote ni,
dia boleh syg si A~

difahami x? xD

rhapsody LiN berkata...

hmm.... betul. especially to woman.
kalau lelaki tu btul2 syg dia so, probability untuk suami dia curang sgt lah sikit. betulkah begitu kaum lelaki??


tp mcm mne pun x semestinye..ade je lelaki yg betul2 suka kt aku tp aku reject. bukan benci, tapi hati yang tak dapat nak terima.

Nurul Harun berkata...

sama la. nurul rasa kata2 org tua ni betul.. tp nurul x pernah pun ikut. ahhaha. x boleh la kalau terima org yg syg kita je. kalau boleh, nurul nak yg nurul syg dan dia syg nurul juga. barulah happy, huuu

Mohd Adziim berkata...

Aku percaya tetapi dalam situasi terus kahwin sahaja.
Bina perasaan cinta itu semasa sudah bergelar suami isteri. Dalam kes kata orang tua ini, lebih ditekankan kepada pihak perempuan aku rasa.


Kalau dalam konteks couple nasihat ini tak boleh pakai sangat, nak-nak kalau couple bertahun-tahun. Kerana love itu akan jadi jemu. Love dalam kahwin ini lain.

hellioz berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.
Frodo Baggins berkata...

dua2 wa x pcaya.
tp xder lah shit sngat
wakakakakaakakaka



>>___<<

aisya berkata...

aku tak tau la kau dapat ke tak apa yang aku hantar tadi. sebab tadi macam ada error.

anyway, aku rasa kalau semua orang setuju dengan statement tu jawabnya tak de orang la yang nak sayang orang lain. pasrah je. pada aku usaha pun kena ada jugak.

tapi aku tak kata aku tak setuju dengan statement tu. pada aku, sayang tu boleh dipupuk. tapi mungkin sebab aku jenis yang terima je. lagipun aku rasa orang2 yang aku suka tu tak akan suka kt aku balik. so lebih baik play safe kn :)

apa-apa pun bagi aku semua orang ada hak untuk hidup dengan orang yang dia sayang

masturah berkata...

yes, aku percaya dengan 'kata-kata orang tua' tu.
tapi benda ni aku tafsirkan dari sudut berbeza KOT.

pada aku;
kalau kita cinta separuh mati dekat orang tak ada apa apa perasaan pada kita, tak ada gunanya. baik kita cintakan orang yang cintai kita. biar jadi saling mencintai.

mimi saidi berkata...

abes..lau nk tggu org love kite,x smpai2 gak.g mn seh??

Wan Perlis berkata...

gua taksuka dgr cakap org tua2
huahahaha

AkuAyie berkata...

mungkin ada kebenaran drp ni. kalau syg org yg syg kita, mungkin lmbt laun kita akn syg dia juga. tapi bullshit la. Kalau dah x syg, takkan nk pakse diri syg dia gk?

Mana bleh sebelah pihak je syg, nnti jadi kes queen control atau penderaan seksual. Eh, tetibe plak.

Anyway, pndpt aku, dua-dua mesti saling syg menyayangi. barulah boleh wujud tolak ansur dan lain2 perkara lg.

AkuAyie berkata...

jap...aku ckp berdasarkn pengalaman. dan mmg, aku stuju ngan Zey. Mmg annoying giler kalau dia je yg asik berusaha, tp perasaan kt dia ttp biasa je.

mungkin ayat org tua2 tu bleh diguna pakai utk org2 yg tak pernah ketemu cinta dan redha atas pilihan ibubapa masing2...

wHoSeNa berkata...

advise nih b'gantung jgak mcm mane org nk interpret...selalunye nsht gni lebih ditujukan pd perempuan...sbb perempuan lebih mdah utk jatuh syg...xslh nk syg pd org yg kiter syg..but risiko lebih tggi utk ditggalkan...klu lelaki tuh mmg syg sgt kat kiter n at the same time kiter pn syg kat dier itu lebih baik....sbb laki klu mmg betuk2 syg kat sorg pompuan peel dier lain...klu sekadar nk wat stok lain..;))

n berkata...

lebih valid tuk popuan

funky_D berkata...

no komen.

boleh x? hahahaha....aku nak tunggu explaination kau dulu okey coz aku penah cintakan org yg x cintakan aku, dan penah gak terima org yg cintakan aku tapi aku x cintakan die. get it? alamak, dah terkomen lak. ok sila karang hujahan anda.

Peace! =P

ciK giNcu berkata...

sume ni luck kot.

eh tak. ujian.

so pegi la blaja syg yg maha ESA dlu..

kyo_9 berkata...

hmm..
biasa nyer kate orang2 tua nih terbit pada satu2 situasi dan bukan nyer ntk semua situasi.. ak percaya ada masa yg ayat orang tua tuh boleh digunakan dan ade masa yg memang langsung x kena= ;)

is berkata...

try to understand..if sume org d pihak'love the one' sape plk yg d pihak 'who loves you' haah jawab..jawab..so pendapatan org tue2 tu agak salah bg ak..!take exmpl kita=A dan org yg menyintai kita=B..klu kebnykan org pmikiran die cam si A ni sape plk yg nk jd si B??

who-da berkata...

brtindaklah kamu brdasarkan TEMPAT, MASA dan SUASANA. (sabda Rasulullah)....
so, lau kne pda situasinye bole la pkai pe yg owg tua ckap, lau ta kne. abaikan ja la...

Tanpa Nama berkata...

1 word. "depends"

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger