Rabu, 30 Jun 2010

Curse of Nike Ads. Sumpahan Iklan Nike. World Cup 2010

Assalamualaikum

The champ is here.

Masa aku lepak-lepak kat Yahoo! News tadi, aku terperasan satu article yang agak kelakar pasal phenomena 'Pasukan hebat-hebat yang kekalahannya tak di jangka.' Aku baca-baca lagi, aku dapati article tu menyatakan yang iklan Nike "Write The Future" yang memaparkan beberapa stars bola sepak yang telah 'di sumpah'. Dengan kata lain, setiap player yang ada dalam iklan Nike tu, akan 'diramal'. Benda ni agak kelakar sebenarnya sebab aku ingat kan tak ada orang percaya benda-benda 'sumpahan' ni.


Ini adalah iklan Nike yang paling lastest untuk World Cup 2010 yang bertajuk Write The Future. And now, di bawah ada huraian video di atas yang kononnya di sumpah. Dalam 'sumpahan' ni, mana-mana player yang ditunjukkan menonjol, akan dapat nasib malang.

Better korang view video sebelum teruskan bacaan.

Secara agak detailnya;

Scene Pertama:
The skills.

Scene bermula dengan Didier Drogba (Ivory Coast) yang melepasi defender pasukan Italy. Then bila dah nak dekat-dekat dengan gol, dia buat rembat. Slow motion bermula, semua penyokong dah happy gila untuk goal. Then, Fabio Cannavaro (Italy) save bola tu dengan bicycle kick. Fabio Cannavaro then jadi kegilaan Italy selepas save bola tu. Party untuk dia di adakan secara besar-besaran.

Sumpahan:
My Didier Drogba bersama pasukan ketika dia tengah cedera dan Ivory Coast tak masuk stage kalah mati langsung..
Italy dan Fabio Cannavaro balik awal selepas seri dua kali dan kalah sekali.

Scene kedua
 Spain for pain.

Selepas bola tu ke tengah padang, perlawanan berubah. Wayne Rooney (England) dapat bola dan nak pass ke Theo Walcott (England). Dia pass, tapi Franck Ribery (France) ambil. Masa ni paling kelakar. Bila bola tu di ambil oleh mamat France tu, Rooney bayangkan yang dia akan dibenci oleh semua masyarakat. Dia banyangkan yang stock market England akan jatuh gila-gila di sebabkan dia. Dia banyangkan semua peminat dia akan bencikan dia. Dia bayangkan London Donovan dan Tim Horward (USA) akan ketawakan dia selepas baca peper baru yang bertajuk "England in Roo-Ins" atau yang bermaksud "England in Ruins".

Then dia bayangkan yang dia akan jadi budak tak berguna dan hidup dalam caravan serta tak terurus. And last sekali dia bayangkan yang bila dia keluar dari caravan tu dan tengok iklan Nike terbaru yang ada gambar Franck Ribery (France). Bila dia dah habis berangan, dia terus kejar Franck Ribery, dan save bola. Selepas save bola, stock market naik, papers semua ada gambar dia. Ratu England kasi honor kat dia. Then ada babak pemain Spain Andres Iniesta, Cesc Fabregas and Gerard Pique yang tengah geram sambil baling paper. Rooney jadi famous, banyak baby di namakan Wayne dan dia main pingpong serta kalahkan Roger Federer (Tennis) dengan sebelah tangan je.

Sumpahan:
Franck Ribery dan Perancis keluar dengan isu kontroversi.
Rooney tak perform dan England dikalahkan oleh Germany.
London Donovan & Tim Howard menjadi hero amerika dengan gol minit-minit akhir, bersama performance yang bagus. 
Roger Federer turun tahta dari ranking no 1 dunia.
Spain di kalahkan oleh Switzerland pada match pertama dieorang.

Scene Ketiga:

Siapa bilang gadis Brazil tidak menawan.

Perlawanan bersambung dengan game Brazil, Luisao passing bola ke Ronaldinho dan dia lari bawak bola. Masa tengah mengelecek dengan defender, dia buat skill, dan dribble dia jadi famous. Aksi dia di upload ke Youtube dan cecah juta-juta viewers dalam beberapa saat.

Sumpahan:
Ronaldinho tak bermain pun dalam World Cup 2010.

Scene Ke empat:
The corner and the sexy.

Bola pergi ke Cristiano Ronaldo (Portugal). Dia bawak bola melepasi pemain Netherlands. Pastu ada  sneak peak stadium yang dia rasmikan yang bernama Estadio Cristiano Ronaldo. Then then ada babak dia dalam  The Simpson. Kemudian ada movie pasal dia di hasilkan. Bila balik ke masa asal, Cristiano Ronaldo kena tackle dan dia dapat free kick.

Sumpahan:
Cristiano Ronaldo tak menjaringkan satu free kick pun hingga sekarang. Dan dia hanya score satu goal yang di kira lucky goal semasa match Portugal dan North Korea.
Dan terbaru, CR bersama Portugal kalah semasa menantang Spain.

Info collected from here, here and here. Credit to them.

Agak kelakar kan bila aku google lama-lama, aku tengok banyak betul isu pasal ni. Duh.


Sabtu, 26 Jun 2010

Bertudung Disebabkan Teman Lelaki / Boyfriend.

Assalamualaikum


Hey, ladies and gentlemen. Terima kasih kerana asyik lepak kat blog aku berulang-ulang kali.

Aku baru balik dari majlis perkahwinan kawan mak aku sebenarnya ni. Dan sedikit kecewa, selepas aku siap makan, baru lah ayam golek di hidangkan. So, boleh la nak kata ini kali pertama aku makan di majlis perkahwinan tanpa menu ayam. Dan aku pula tak suka danging. So, aku macam dah jadi vegetarian dah tadi.

Well, beberapa hari lepas, aku dapat satu email dari seorang awek ni. Dia mahu tahu apakah persepsi orang ramai terhadap perempuan yang bertudung; yang secara dasarnya, boyfriend dia suruh.

Personally, bagi aku, aku rasa it is really good bila seseorang tu bertudung tak kira lah disebabkan boyfriend yang suruh atau apa-apa. Konsep nya sama semasa korang muda-muda dulu. Maksud aku, masa korang kecik-kecik dulu, korang solat kerana Tuhan atau sebab ayah paksa? Ah, don't give a shit lah kata dulu solat kerana Tuhan. Korang masa tu kecik, tak terfikir pun pasal benda-benda dosa pahala. Yang korang tahu, bila menipu, confirm masuk neraka.

Tapi even di paksa solat oleh ayah, bila dah besar, solat tu macam dah lekat kat anda kan? Kalau tinggal satu waktu rasa semacam kan? So, aku rasa konsep dia sama macam perempuan bertudung.  Masa mula-mula memang la bertudung kerana boyfriend. Tapi lama-lama lekat kan?


Ini tak ada kena mengena dengan melentur buluh dari rebung atau apa-apa. Aku pernah baca, majalah Solusi kalau tak silap aku. Katanya hidayah akan di turunkan kepada seseorang melalui pelbagai cara. Samaada melalui mimpi, rasa takut, perasaan dan juga melalui seseorang. So, I do take this as 'melalui seseorang'. Sebab andai kata boyfriend suruh bertudung, si perempuan boleh je kan kalau tak nak. So, persoalannya, samaada nak, atau tak.

Korang mungkin akan kata "Nanti bila dia putus dengan boyfriend dia, mesti dia free hair balik". Well, maybe yes maybe not. Who knows.

Dan jangan salah faham aku tak anti perempuan tak bertudung sebab based on pengalaman, perempuan bertudung kadang-kadang perangai amat-amat teruk. Dan tudung sering di gunakan untuk menutuk segala keburukan. Nak tunjuk baik kononnya. Oh, hell, orang macam ni la yang merosakkan pandangan orang terhadap orang yang betudung.

Actually, itu hanyalah pendapat aku tentang perempuan yang bertudung disebabkan oleh boyfriend. Dan ianya tidak mewakili semua perspektif lelaki, apatah lagi perspektif perempuan.

So, that is my perspective tentang perempuan bertudung disebabkan bf. What is yours?


Jumaat, 25 Jun 2010

Mr Right, Terrified (Chuck Bartowski.)

Assalamualaikum
 Mr Right - A rocket to the moon.

My girlfriend's got a boyfriend, funny
He doesn't make a dime all day
And all her girlfriends' boyfriends with money
What more can i say?
It's true
He never made it through a day of school
The only thing he studied was you
He knows your body better than you do

Maybe i'm your mr. right
Baby, maybe i'm the one you like
Maybe i'm a shot in the dark
And you're the morning light
Whoa
Maybe this is sad but true
Baby, maybe you've got nothing to lose
You could be the best of me
When i'm the worst for you

My girlfriend's got a boyfriend, running
To catch the bus to meet
To meet up with the boyfriend's girlfriend
Who's stunning
she's such a sight to see
It's true
The moment he layed eyes on you he knew
The only wish he wanted came true
He knows he's lucky that he met someone like you

Maybe i'm your mr. right
Baby, maybe i'm the one you like
Maybe i'm a shot in the dark
And you're the morning light
Whoa
Maybe this is sad but true
Baby, maybe you've got nothing to lose
You could be the best for me
When i'm the worst for you

You can always change your mind
And you can't change mine
I know you can't change mine

Maybe i'm your mr. right
Baby, maybe i'm the one you like
Maybe i'm a shot in the dark
And you're the morning light
Whoa

Maybe this is sad but true
Baby, maybe you've got nothing to lose
You could be the best for me
When i'm the worst for you

Terrified - Kara Dioguardi ft Chuck Bartowski (Chuck Tv series)

Lala Lala la la
Mmmmmm mmm
You by the light
Is the greatest find
In a world
Full of wrong
Your the thing thats right
Finally made it
Through the lonely
To the other side

You set it again
My hearts in motion
Every word feels
Like a shooting star
Im at the edge of my emotions
Watching the shadows
Burning in the dark
And Im in love
And Im terrifed
For the first time
And the last time
In my only life
Life

This could be good
Its already better than that
And nothings worse
Than knowing your holding back
I could be all that you need
If you let me try

You set it again
My hearts in motion
Every word feels
Like a shooting star
Im at the edge of my emotions
Watching the shadows
Burning in the dark
And Im in love
And Im terrified
For the first time
And the last time
In my only life

I only said it 'cause I mean it
Oh I only mean it
'Couse its true
So dont you tear
What I've been dreaming
'Couse it keeps me up
And holds me close
Whenever Im without you

You set it again
My hearts in motions
Every word feels
Like a shooting star
Im at the edge of my emotions
Watching the shadows
Burning in the dark
And Im in love
And Im terrified
For the first time
And the last time
In my only life
Life, life
In my only life


Khamis, 24 Jun 2010

Rampas Awek Kawan (Bro Code)

Assalamualaikum


Lately, aku perasan ramai yang bertanya sebagai anonymous di Formspring aku. Tapi aku suspek yang bertanya tu kebanyakkannya mesti perempuan. Sebab kalau bukan perempuan, maksudnya dia gay. And mungkin geng perempuan ni segan kot-kot lah kan kawan mereka ada nampak. Ye la, kalau orang baca yang dia tengah tanya soalan pasal boys, mesti malu kan. Well biasalah, girlsss *rolling eyes*. Hihi.

But hey, ada yang 'bertanya' aku pasal Bro Code. I mean, kalau lelaki di panggil Bro Code. Kalau perempuan di panggil Girl Code. Something like that.

Here is the 'question'

Apa pendapat kau bila kawan baik ko, mengurat orang yang ko suka? Tak ke ko rasa macam dia dah langgar brother code? Padahal dia dah tahu yang aku suka kat awek tu. Pastu dia pulak yang sibuk mengurat. Awek tu pulak layan je. Antara kawan dan awek, mana kau pilih?

Actually, dari dulu sampai sekarang, ada satu style yang budak-budak lelaki amal kan yang berbunyi :

Seorang lelaki tak boleh mengurat seseorang perempuan tu kalau: Your Bro specifically told you he wanted her. Atau dengan kata mudah, bila ada kawan kau, bagi tau yang dia suka kat awek tu.

Aku tak pasti benda ni ada dalam buku Bro Code atau tak. Aku baru je download tadi, tapi tak habis baca lagi. Buku dia simple. Tak meleret-leret.


Benda ni aku dah perasan masa aku semester satu lagi. Masa ni, memang ramai la lelaki mesej budak-budak perempuan satu orientasi, kuliah dan etc. Biasalah, mula-mula kenal cinta pandang pertama la kononnya. Padahal nafsu kat perempuan lawa. Then then then, bila kawan declare yang dia suka kat seseorang gadis dan sedang dalam proses mengurat, kawan-kawan lelaki dia yang lain akan automatik back off. Ye lah, mamat tu cakap yang dia suka kat perempuan tu je. Bukannya perempuan tu dah jadi isteri dia dan belum tentu dia dapat awek tu. But still, that is how budak-budak lelaki jalankan hidup.

Dan, korang (lelaki) pun mesti bengang kan kalau kita dah mark someone, tapi member kita rampas. Tapi, kalau ikut logik kita tak ada hak langsung untuk mark seseorang. Apa ingat perempuan ni barang ke nak main mark-mark? (Perh, first time Mr K back up perempuan).

Serta, lagi pedih kalau kau suka kat awek tu, then awek tu reject kau, tapi terima kawan baik kau.

Actually, aku pernah sound kawan aku sebab dia nak 'berkenalan' dengan gadis yang aku suka. Dan hingga sekarang, aku rasa tu adalah antara benda yang paling bodoh yang aku pernah buat. Dan bila aku fikir balik, aku akan kata "What the fuck i was thinking?".

Okay, after all apa yang aku tulis kat atas, agak-agak korang, mana penting, awek dan kebahagiaan anda atau kawan-kawan? For me, I go for kawan-kawan. Sebab korang bukannya tahu pun awek yang korang dok usha tu jodoh korang ataupun tak.



Aku ingat lagi Black pernah bagi tau aku. Oh, Black adalah ex micet. Rashdan selalu kata yang Black adalah lagenda Micet. Tapi sekarang ni dia dah pindah ke Shahputra. Dan Black pernah bagitahu aku "Kalau kau suka kat siapa-siapa, kau mengurat je. Peduli lah apa orang akan buat dan kata. Nanti awek kau juga yang kena jaga kau, bukan dieorang." Walau pun dia tak handsome, awek dia bersepah. Mungkin sebab dia terrer main ragby.

Tapi, andai kata korang in a very serious relationship which is korang serious akan terus bawak masuk meminang awek korang serta jadikan isteri, then its worth it kalau hilang sebahagian dari kawan-kawan. Isteri yang baik /Jodoh susah nak cari. Tapi kalau setakat couple baru satu hari pastu tukar status facebook kepada married baik tak payah.

Ingat senang ke nak cari perempuan yang match dengan perangai lelaki yang pemalas? Dan ada yang sampai sanggup mati kerana awek. Ada yang sanggup mati demi kawan? Bagi aku, kawan amat-amat penting dalam hidup. Tapi, selepas kahwin, kawan hanyalah 5% (dan mungkin kurang) dari hidup korang. Selebihnya, adalah, kerja, kerja, kerja, kerja, kerja, jaga bini, buat anak, buat anak, jaga keluarga, buat anak, kerja, kerja, kerja, kahwin lain, kerja, kerja, kahwin lain, kerja dan macam-macam lagi. Kenapa kawan adalah 5% selepas kahwin? Sebab kawan korang pun kena kerja, buat anak, jaga bini, dan kahwin lain jugak. They are going to have their own life. Diaorang tak akan ada masa untuk korang. Tak percaya, try tengok ayah korang. Dalam satu bulan, berapa kali diaorang jumpa and lepak-lepak dengan kawan-kawan dia selain office-mates dan jiran tetangga? None. Setahun sekali mungkin. Tu pun masa raya. Tu pun belum tentu.

Who cares about who you are dating with? Kau suka kat awek kawan kau, go grab it. Kalau kau suka ex gf kawan kau, go for it. Tak ada istilah perampas dalam hubungan. Melainkan kalau kau goda isteri orang.

Dan jangan fikir sangat pasal love-love ni. Hey, what is love anyway?

Apa yang aku nak cakap adalah; Don't give a shit to Bro Code.


Rabu, 23 Jun 2010

Siapakah Awek JoeGrimjow?

Assalamualaikum
 Miami with love.

Okay, ini adalah entry gila-gila Just For Fun pertama aku. Aku penat asyik tulis entri ganas-ganas. Ye la, walaupun nampak aku ni ganas, tapi kat luar aku ni baik, sopan santun, pemurah dan... baik.

Ehem ehem.

Berpandukan tajuk di atas, mesti korang tertanya-tanya kan, siapakah gerangan gadis yang bertahta di dalam hati Joe, bukan? Well, kalau dalam hati lelaki lain, ada taman. Tapi kalau dalam hati joe, mungkin ada L**Z. (Bajet nak censored nama padahal link-kan jugak. HAHA)


Apakah motif dan dalil yang membuat kan aku berkata sedekemikian rupa? Apakah ianya hanyalah omong kosong seperti mana pujangga kacak mengurati gadis-gadis sunti yang buat-buat malu kasi nak nampak jual mahal padahal kalau dah suka tu cakap la suka? Oh tidak... Tidak.


Oh, aku harap awek Joe yang sebenarnya tak akan baca entry ni. Okay awek dia mungkin akan baca. Tak apa guys, selepas ni, boleh la kita tengok segmen Joe memujuk aweknya di blog dan mungkin akan ada entry pujuk memujuk versi komik terbaru. HAHA.

So Joe, aku masih ada banyak bahan bukti yang masih tersimpan. Well, mungkin kita boleh negotiate. Aku nak 60% dari Nuffnnag kau, dan 50% dari herbalife kau. Take it, or leave it. HAHA.



Selasa, 22 Jun 2010

Kalau Korang Nak Mengata Aku, Inilah Masanya.

Assalamualaikum

Gambar diletak untuk menyejukkan para gadis.

Aku asyik mengata kaum perempuan kan? Ye lah, walaupun mereka spesis favorite aku, still, mereka gedik. But then, kita hanya kenal melalui text dan melalui kata-kata 'manis' aku di belog aku. Oleh itu, ciri-ciri gentleman, pemalu, baik hati dan maskulin yang tersembunyi jauh di dalam diri aku tak dapat aku tonjolkan.

So apa tanggapan pertama (Atau kedua) anda mengenai aku? Luah kan sahaja. Maki, kutukan dan herdikan boleh dilakukan. Aku tak akan pukul, seksa, rejam dan sula sesiapa yang meluahkannya secara jujur. Janji.



Ahad, 20 Jun 2010

Jangan Lupakan I.

Assalamualaikum


Beberapa minggu lepas, aku siap download movie Remember Me (2010) Dvdrip. Tapi baru beberapa hari lepas aku sempat tonton sampai habis. Cerita dia agak menarik. Perempuan mesti ramai suka cerita ni sebab Robert Pakinson Pattinson (Edward Cullen) yang berlakon. It is a really nice movie. Mungkin setanding dengan The Notebook. Tetapi konsep dia lebih kepada 500 Days of Summer dan A Walk To Remember which is more to 'realistic'. Realistic maksudnya tak 100% happy ending, which means tak semua benda yang kita nak akan kita dapat.

Oh, and don't forget to hear that lovely video clip. It's my favorite song for this week. Lagu ni, buat modal untuk pujuk aweks/skandals korang yang tengah merajuk mesti best.




Don't Love The One Who Loves You

Assalamualaikum

 The Otai.

Okay-okay tajuk lebih sesuai rasanya kalau "Don't love someone just because he/she loves you". but nevermind. Lets get this thing straight to the point. Lets talk about cakap orang tua-tua yang ni. But lah kan, bila di fikir-fikir balik, dah agak lama aku tak tulis pasal love-love ni. Readers aku pun dah banyak yang tak tanya pasal love-love dah. Mungkin takut aku sound kot. Ah korang. Selagi korang comel, aku tak akan sound punyalah. Jangan risau. Oh, bila aku cakap 'comel', aku maksudkan perempuan sahaja yea. Lelaki, jangan nak mengada-ngada.

So, you guys believe on "Love the one who loves you. Not the one that you love."? Well, personally, i am not really into this quote. Quote ni biasanya di lemparkan kat seseorang yang dah reject korang, mungkin? Love the one who loves you, not the one that you love is really just like "bertepuk sebelah tangan"

Dalam banyak-banyak comment yang ada kat sini, ada beberapa comment yang aku amat-amat setuju.

Contohnya

"I don't get it, why would you want to force yourself to love someone that loves you (where you clearly don't have any feelings for that person)? That just makes you a selfish bastard. That person sebok dok nak make you happy, you on the other hand pulak, sebok TRYING to make yourself into liking/loving him. What happens if you just can't? Kan dah rugi masa/tenaga orang tu. Relationship is a mutual agreement." ~ I R Awesome

Here is the situation. You are a beautiful girl. An ugly guy came and confessed that he loves you like forever. And you must accept him just like that? Accept him and forget your so-long-Mr-Right that you are just wanna work it out? Just like that? Oh if yes, then you are a good liar.

 I am always a single boy, girl

Love, is the things that you can't force. It's damn no right if you are hoping you can. Pernah dengar tak pepatah "You are beautiful. But when he doesn't love you, then, he is not love you". Yes, its something like you are forcing someone to love you by using this quote but its not gonna be work.

You can force someone to 'be with' you. But you can't force them to be really love you. Believe me you are not going to be happy even you are 24/7 with the person that you love. Its all because he/she didn't feel the same way. And you gonna be look really pathetic. Pathetic.

Ianya sama bila korang couple hanya di sebab kan kasihan. Dan, seperti Ayie cakap, perempuan akan rasa annoying bila lelaki yang dia tak suka tak habis-habis mengurat. Well, seriously, lelaki pun akan rasa sama bila perempuan yang dia tak suka/ bukan taste dia asyik gangu dan cuba buat kita suka kat dia.

Satu lagi sebab aku rasa 'we-should-not-love-someone-just-because-he/she-loves-us' is 'the rhythm'

Aku bet la. You guys yang used to couple, break and flirts mesti dah perasan pasal the rhythm. Benda ni biasanya terjadi kat lelaki. Situasinya, seorang lelaki mengurat kaw-kaw perempuan tu. Kira macam best gila la main tarik tali. Sampai bertahun-tahun lelaki tu mengurat. Last-last, bila dapat, its nothing. Kenapa nothing? Ye la, masa sebelum couple, gila-gila perangai. Tapi bila dah couple, nak kena jaga perasaan lah, kena kongkong la, kena tu lah kena ni lah. Tu menyebabkan rhythm dah berubah (Aku belajar dalam Greek Season 3). Sebab tu la ramai complaint "Lelaki bila masa mengurat romantik je. Selepas dah dapat, terus rasa lain". Yes its all because you can't  follow the rhythm. Also, one of you can't get into another just like bertepuk sebelah tangan.

Your Prince Charming does not exist

Gadis A suka kat lelaki B. Lelaki B suka kat Gadis C. Gadis C suka kat lelaki D. Lelaki D pula suka kat Gadis A. Okay now tell me how the hack you gonna apply this "Love-the-one-that-loves-you.-Not-the-one-who-you-love" thing? Everybody needs to give up and live the love with the 'sympathize' feeling? With the person that he/she did not love?'


Actually, quote ni adalah terbaik di gunakan hanya untuk orang yang di kahwin paksa atau di kahwin dengan pilihan keluarga. Kalau tak faham, just baca novel Aa+Bb. Dan hal ni dah di cakap oleh Adziim juga dalam entri ni.
Aku percaya tetapi dalam situasi terus kahwin sahaja. Bina perasaan cinta itu semasa sudah bergelar suami isteri. Dalam kes kata orang tua ini, lebih ditekankan kepada pihak perempuan aku rasa. Kalau dalam konteks couple nasihat ini tak boleh pakai sangat, nak-nak kalau couple bertahun-tahun. Kerana love itu akan jadi jemu. Love dalam kahwin ini lain. ~ Adziim

Kan?

Korang nak ke seseorang yang korang suka, suka kat korang balik hanyalah sebab dia takut orang lain tak mampu sayangi dia (Based on the quote)? Dan lebih menyedihnya, korang nak ke seseorang tu 'pretending' sayang kat korang hanya semata-mata korang sayang kat dia?

Nobody is perfect.

Aku pernah baca satu buku motivasi tulisan HM Tuah kalau tak silap aku. Buku dia bagus. Walau pun tak sebagus penulis Jangan Bersedih, Mencari Makna Hidup dan Follow Your Heart, still, buku dia bagus. Dia ni selalu jadi Kaunselor Keluarga (agaknya). Katanya ada seorang isteri complaint sebab dia (si Isteri) tak boleh terima perangai Si Suami yang dia tak kenal (Kahwin pilihan keluarga). And HM Tuah ni suggestkan supaya si isteri belajar untuk sayang si suami. At the end, si isteri boleh terima si suami and live happy ever after. The End.

So, aku rasa memang quote ni lebih sesuai kalau di tujukan ke pasangan yang dah kahwin.

And, quote ni adalah better kalau ianya "LEARN to love someone who loves you".

But in the end, bila you guys still can't love the one who loves you even you tried it out, just drop off. Just stop and let he/she knows that you can't love him/her. And yes, 'that' one who loves you will suffer like hell after you dropped him/her off. Why? Because you gave him/her the false hope at the first place. You act like you 'like' him/her but the real is you don't. Its all because of this "love the one who loves you" quote.

So, thats why I didn't agree if this 'love the one who love you' concept is applied to couples.



"Love people who care for you than expecting love from someone who doesn’t care about you at all." - Geetha Anad

"Love the one who loves you." - Dr. Terri

"Jangan suka kat seseorang, hanya kerana dia suka kat korang." - Mr K

"Semua ni ujian. So pegi la blaja sayang yang maha ESA dulu..." - Cik Gincu 

Comment Cik Gincu tu mesti ramai terasa. Tapi aku tak. Aku tak.



Khamis, 17 Jun 2010

Ini Mebuatkan Aku Tak Percaya Nasihat Orang Tua-tua.

Assalamualaikum


Orang tua-tua selalu cakap "Love the one who loves you. Not the one that you love."
Well guys... you believe this shit?

I wanna talk about this. But first, I wanna hear your opinion. Anyone?


Rabu, 16 Jun 2010

Gaza Vs FIFA World Cup.

Assalamualaikum

Masa kes Israel serang gaza hari tu, semua kecoh nak tukarkan profile picture kepada gambar hitam atau Gaza, Tak kurang juga yang berkempen kesana ke mari nak suruh orang tukar profile picture. Kononnya kalau tak tukar, tak support Gaza lah. Tapi kan, tak boleh blah bila masuk je musin FIFA, semua dok pakat letak gambar jersi sebagai profile picture.


So, mana perginya semangat sokong Gaza anti Israel anda. Mana perginya ukhwah anda? Mana perginya... Hm, actually, nak gak aku mengata korang kaw-kaw. Tapi bila di fikir-fikirkan balik, aku pun letak gambar jersi Germany sebagai profile picture. Well, biasalah, Germany kan champion, kena la letak.

Spain? Brazil? England? Oh peh-lis lah. Hihihi



Selasa, 15 Jun 2010

Aku Terpaksa Delete Entri Sebelum ni.

Assalamualaikum

Sebelum entri ni, aku ada tulis satu entri pasal founder group Anti-illuminati kan? Masa aku online, aku tengok ada berpuluh-puluh comment yang perlu aku approve. Belum sempat aku nak baca, aku dapat email dari someone. Aku buka-buka, dan aku tengok, ia adalah berita lastest pasal dia.

Tak ada yang salah dalam apa yang aku tulis kat entri sebelum ni tu. But... for the respect and dignity, just forget about it.

BUKIT MERTAJAM: “Sha...012xxx, dia menyebabkan saya mengambil tindakan ini, dia mahu saya mati...,” itu nota kecewa tulisan tangan yang ditemui pada mayat seorang lelaki yang maut digilis kereta api di Jalan Sri Bukit, di sini, semalam.
Nota itu adalah luahan hati lelaki terbabit apabila teman wanitanya memutuskan hubungan mereka.

Malah, seminggu sebelum itu, mangsa nekad mengelar badan di depan teman wanitanya.

Dalam kejadian jam 7.40 pagi semalam, orang ramai menemui mayat yang digilis kereta api di belakang sebuah stesen minyak di Jalan Sri Bukit sebelum menghubungi polis.

Sumber polis berkata, identiti mayat tidak dapat dikenal pasti berikutan tiada pengenalan diri selain keadaan mayat yang putus dua dan hancur.

Bagaimanapun, katanya, melalui sekeping nota yang ada bersama mayat itu, pihaknya mengesan dan mengenal pasti identiti suspek.

“Kami menghubungi nombor yang ada pada nota itu dan wanita berkenaan mengakui mengenali lelaki terbabit.

“Berdasarkan keterangan wanita itu, mangsa, Faizal Abd Azi, 25, berasal dari Taman Ria, Sungai Petani, Kedah adalah bekas teman lelakinya,” katanya.

“Wanita itu mengakui dia memutuskan hubungan mereka tetapi lelaki itu tidak bersetuju, malah minggu lalu, dia (si mati) sanggup mengelar badan di depan wanita berkenaan,” katanya.

Sumber itu berkata, mayat mangsa dihantar ke Hospital Bukit Mertajam untuk dibedah siasat.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Seberang Perai Tengah, Asisten Komisioner Azman Abd Lah ketika dihubungi mengesahkan kejadian berkenaan.

Metro.

Apa yang Metro tulis tu tak 100% betul.

Let us al-Fatihah for him.


Isnin, 14 Jun 2010

Kenangan Bersama Abang-Abang Tabligh Yang Kacak

Assalamualaikum

Laila Jihad

Aku ingat lagi masa first time aku kena ceramah dengan abang tabligh.

Masa tu aku baru balik dari sekolah. Aku balik sekolah jalan kaki je tau. Biasalah, nak beli BMW M5 nak bawak pergi sekolah, tak mampu. So, jalan kaki je lah. Well, aku suka jalan slow-slow biar kasi perempuan memintas aku. Ladies first. Biasalah, I kan gentleman. Masa sibuk jalan kaki sambil mata melilau usha itik-itik (aweks) bekedek-kedek pulang petang, aku di sapa oleh seorang abang. Pakai jubah putih pakai serban. Tak tau la kot-kot abang tu memang dari tadi perasan aku asyik 'melihat keindahan ciptaan Tuhan' yang terkedek-kedek jalan tuh.

So, abang tu berdakwah la kepada aku sorang-sorang. Segan tu jangan cakap la. Tengah jalan pula tu. Tapi bila aku perasan ada awek-awek pandang, memang terus cover buat layan bincang pasal agama. Alim. Alim. So, awek-awek yang usha tu mesti cakap "Perh, alim nya budak tu." Mak-mak budak yang fetch anak dieorang pun mesti berkenan je bila pandang aku. Silap-silap mak-mak pun tertarik.

Dan selepas siap di ceramah, abang tu ajak aku lepak surau bila waktu magrib nanti. Tapi dalam fikiran aku memikir "Naruto, bang. Naruto". Biasalah, masa tu naruto tengah hot gila. Selepas Naruto, Avatar - Then Last Air Bender.

Pak Cik Handsome.

Tu first time. Tapi tu tak best sangat. Sebab aku ada kenangan yang lagi best.

Ianya bermula masa cuti selepas SPM. Masa tu aku punya la tidur tak ingat dunia. Kalau gempa bumi pun agak-agak aku tak akan terjaga punya lah. Tapi kalau ada orang tutup kipas memang akan terjaga. Panasnya tak boleh tahan. Aku tidur bangun lewat semuanya di sebabkan aku online dari malam hingga pukul 8 or 9 pagi, then tidur bangun pukul 3 petang. Ye lah, dah nama pun tengah heaven selepas SPM kan.

Then, hari tu adalah seperti hari-hari biasa. (ayat nak start hikayat dah ni) Dua jam selepas aku solat subuh, aku tidur. Memang best la tidur masa matahari baru nak naik. Nak-nak selepas breakfast. Makan banyak-banyak pastu tidur. Perh, undescribelieveble punya lah best.

Tidur punya tidur entah sampai pukul berapa pun aku tak tahu, then aku dengar adik aku panggil aku. Bertalu-talu dia panggil. Bertalu-talu macam "Weh abang, kawan kau datang. Weh kawan kau datang tu bangun la"

Aku pun bangun la.

"Siapa yang datang?" Kata ku dalam keadaan mamai.

"Mana la aku tau, kawan kau, bukan kawan aku." Kerek punya adik.

Aku pun jalan la terhuyung hayang melepasi adik aku. Mamai punya pasal sikit lagi nak tersepak adik aku. Eh (?)

Aku pun keluar la sambil cari spect mata. Aku intai ikut tingkap, muka ala-ala firdaus. Kalau firdaus ada, hanifah pun mesti ada. Dua-dua muka jambu. Tapi awek tak ada. Biasalah, lelaki baik macam kita orang memang susah nak dapat awek.

"Apa wahyu turun kat korang sampai korang datang rumah aku ni?" Kata aku sambil menuju ke pintu pagar rumah aku.

But then, bila aku makin hampir dan aku perasan yang budak dua ekor tu tak respond apa yang aku cakap, baru aku tahu yang tu bukan Firdaus dan Hanifah. Tu adalah budak tabligh yang buat dakwah setiap minggu kat kawasan rumah aku. Aku dah la tak mandi lagi, rambut berserabai, pakai seluar pendek, pakai baju lambang playboy (Aku selalu pakai baju ni masa sem dua. Hariz slalu kata baju tu buruk. Tapi memang pun) Aku pun macam "Oh my God. Shit, man" bila aku bayangkan diri aku pada masa tu.

Pastu aku cepat-cepat betul kan rambut

"Tak apa dik, dah handsome dah tu" Abang tabligh tu perli.

Aku just senyum je. Ye la. Apa lagi aku mampu buat? Reply cakap "Ye bang saya memang handsome"? Silap langkah boleh di ceramah sampai esok pagi aku.

"Assalamualaikum, bang" Aku memulakan bicara.

"Walaikummussalam warahmatullah hi wabarakatuh *Ada lagi ayat yang dia sebut tapi aku tak tau apa benda*"

Rasa macam kena perli je.

"Errr... sihat bang?" Tanya aku. Konon nak alih tajuk.

"Alhamdulillah, sihat. Adik sihat?"

"Sihat bang"

"Ye ke sihat, macam demam je nampak. Atau... baru bangun tidur ni?"

"Errr. Ye bang, baru bangun tidur. Malam tadi tidur lewat sikit" Menyesal pula tanya tadi. Mata masih memandang itik-itik di hadapan rumah. Nak eyes contact dengan abang tu segan lah.

"Ooo. Subuh solat tak tadi?"

"Ehh, solat bang. solat."

"Bagus. Solat mesti buat tau"

"Ye bang, mesti-mesti"

"Benda yang wajib tu mesti buat tau"

"Tau bang. Mesti, mesti"

"Zohor?"

"Eh, zohor pun mesti bang. Mesti."

"Dah ke belum?"

"Belum bang"

Time ni rasa macam oh someone please shoot me.

**************

Selepas di puas di ceramah dalam masa beberapa minit, aku pun masuk rumah. Masuk je rumah, aku dah dengar adik aku mengekek ketawa.

Bila di fikir-fikirkan balik, rasa-rasanya ini semua rancangan adik aku nak kenakan aku agaknya...



Ahad, 13 Jun 2010

Dalam Banyak2 FIFA Theme Song, Ini Adalah Yang Paling best.

Assalamualaikum


Seperti yang korang semua tahu, aku baru berjinak-jinak dengan boleh sejak beberapa bulan lepas. Kalau dulu nak lepak mamak tengok bola jangan harap. Tapi sekang, lepak mekdi tengok bola dah kira carry on.

Btw, lagu tema di atas adalah yang terbest.Lagu ni ada banyak versi. Ini adalah versi Arab punya. Melodi dia macam lagu nasyid yang siapa entah yang nyanyi. Di tambah pula gadis arab yang nyanyi tu perh, lawa. (Aku rasa aku nak ubah taste aku lah) Sampaikan adik aku sendiri sound yang penyanyi tu comel gila. Aku harap adik aku tak bengkang bengkok. Dia pernah janji dengan aku nak kahwin dengan anak orang kaya.



Jumaat, 11 Jun 2010

Kapal Israel Berdagang di Pelabuhan Malaysia? (Part 6)

Assalamualaikum

Apa pendapat kau tentang team F1 kita? Asyik kalah je. Aku rasa kerajaan tu bodoh sebab buat benda membazir macam tu.

First, cakap tu, fikir la dulu. Team F1 Malaysia kau rasa dah brapa lama wujud? Ya, baru 1 tahun lebih kalau tak silap aku. Tak pun dua tahun aku dah lupa. Kau expect dalam masa beberapa tahun, team malaysia boleh kalahkan team-team luar negara yang berpengalam lebih 50 tahun lepas?

2nd. Aku sokong Team F1 Malaysia. (Even aku tak pernah tengok perlumbaan F1. )Even pemandu nya bukan orang melayu atau orang Malaysia, aku still sokong sebab dia bawak jentera buatan Malaysia. Lagi pun semua tau, kereta proton buatan malaysia sucks gila. At least kereta F1 boleh la buat malaysia bangga. (Walaupun masih banyak yang perlu di modified)


Kalau perempuan virgin / dara boleh mengandung tak?
Boleh. Ada kes perempuan masih dara tapi mengandung di sebabkan process penyejatan dan kelembapan. Aku tak faham apa maksudnya. Yang aku tau, dia tulis macam tu.


Dah boleh install Command & Conquer 4? Hehehe. Review?
Dah. Tapi game tu bagi aku suck gila. Command & Conquer 4 (C&C4) dia jadi lain. Dah tak pakai konsep cari duit, beli kenderaan then serang. C&C4 kau boleh beli orang kau tanpa guna duit, tapi limited. So kalau nak terfikir nak buat jet firehawk atau orca boomer banyak-banyak memang tak dapat lah sebab dia dah guna konsep limited population macam game Rise of Nation. Dan, dah tak ada dah bina-bina bangunan, bina-bina barrack, bina-bina command post. 90% of game konsep dah berubah. So, tak best langsung.

Aku search-search, aku tengok ramai gila gamers boikot game ni. Dengan alasan lari dari tradisi C&C.

Kenapa Israel serang gaza?
Sebab yang sama kenapa Amerika serang Iraq. Which saja nak mengada-ngada.

Kanapa mesir tak bagi laluan ke gaza?
Well, korang ingat mesir tu baik sangat ke. Mesir tu dah macam boneka Amerika dah. Just kerana nama dia Negara Islam tak bermaksud mereka akan bantu Islam. But then, sekarang bila dah kecoh satu dunia, baru lah pemerintah Mesir tu sibuk nak buka border antara Mesir dan Gaza. Kalau dulu, nak buka punya la payah. Oh aku patut masukkan ni dalam entri Hikmah Israel Serang Gaza.

Dan yang paling aku perasan sejak dulu, adalah pasal Universiti Al-Azhar. Kalau siapa-siapa ada kawan yang blajar kat Al-Azhar punya cawangan dalam, try-try la tanya dia punya tempat belajar. Serious teruk dia punya facilities. Umpama macam perabut yang dah digunakan selama 50 tahun. Pemerintah tak pernah ambil kisah atau apa?

Aku baca berita kata malaysia benarkan kapal israel berdagang kat malaysia. Betul ke Malaysia ada hubungan dengan Israel?
Malaysia membenarkan kapal Israel berdagang kat Malaysia tak bermaksud Malaysia ada hubungan diplomatik atau apa-apa dengan Israel. Aku pernah baca di sebuah forum pasal ni. Memang betul kapal Israel dibenarkan berlabuh di pelabuhan Malaysia. Tapi thats all. Geng Israel akan di pandau kaw-kaw dan mereka mesti ikut syarat tertentu.

Hanya kapal Israel yang di labuhkan. Sebarang barang 'made in Israel' adalah tidak dibenarkan untuk di bawa turun. Anak kapal/ahli kapal Israel tidak di benarkan jejak kan kakinya. Kalau dieorang jejak juga, diaorang automatik akan di berkas sebagai pendatang tanpa izin.

So kenapa berlabuh di pelabuhan Malaysia? Sebab barang-barang dari negara lain. Contohnya kasut, kereta, perkakas elektronik atau apa-apa yang dari negara lain yang di angkut dan di benarkan sahaja boleh di turunkan di Malaysia. Barang Israel, tidak.

Kalau korang nak boikot yahudi, rasanya, better korang pakat boikot semua barang yang 'made in blah blah blah' sebab majoritinya di hantar oleh kapal yahudi. Tapi kalau nak harapkan barang 'made in Malaysia', memang jadi orang zaman batu lah aku.



The Best of The Week.

Assalamualaikum

Actually, ni adalah list lagu yang aku layan sekarang. Sekarang ni, aku dah tak layan dah lagu melayu. Lagu melayu amat mendayu-dayu. Buat aku layu. Melayu. Dan bosan. Adik aku dok sibuk suruh aku download lagu Shahir dan Shila AF 8 padahal aku tak layan langsung AF.









Lagu paramore tu first time dengar dah terpikat. Lagu yang keluar bulan february/march tahun ni.

Khamis, 10 Jun 2010

Rafidah Hj Ibrahim (Cinta Tikar Sejadah dan Epilog Syurga Cinta)

Assalamualaikum dan Salam 1Blogger.


Kalau korang minat citer Syurga Cinta atau Nur Kasih yang pernah ditayangkan di TV3, korang patut tengok drama Cinta Tikar Sejadah yang di tayangkan di Astro Oasis pukul 11 malam Isnin hingga Khamis. (atau pukul 10 malam Isnin hingga Jumaat.)

Aku sebenarnya tak sengaja nak layan drama ni. Masa terbuka channel Oasis tu, aku terus capai remote nak alih ke channel lain. Tapi belum sempat aku alih, aku terperasan pelakon dia ya Allah punya la comel. Siap dengan lesung pipit lagi. Pakej bertudung plak tu. Nama dia dalam cerita tu adalah Siti. Heroin. Hero dia Farid Kamil. Nama watak Farid Kamil apa tah aku dah lupa. Apa jadah aku nak ingat nama dia.

Then aku layan la sebab cerita ni memang boleh di buat layan. Walaupun unsur-unsur 'melayu yang dengki bla-bla' yang masih ada, aku tetap rasa yang drama ni agak cool dan lebih sikit dari Nur Kasih. Sebab Nur Kasih tu cerita dia asyik menangis je. Tapi cerita Cinta Tikar Sejadah ni agak relax, santai dan funny. Cerita jiwang of course. Sweet gitu. Tapi lebih kepada percintaan Islam. Yea jenis Muslim punya. Producer dia adalah David Teo.

Then aku punya la semangat tunggu sampai habis nak tengok siapakah nama sebenar gadis yang bernama Siti itu sebab biasanya masa habis sesebuah drama, akan keluar senarai pelakon kan. Then bila abis, tak ada. Perh, menyirap betul. Frust rasa macam nak campak je remote controller Astro tu.

But then, aku online dan terus search. Last-last jumpa juga la jantung hati ku ini. Nama dia Rafidah Hj Ibrahim. Tapi ramai yang salah ingat yang nama dia Faridah Hj Ibrahim. Padahal bukan. Dia pernah sertai pertandingan Pantene (Juara Bintang Pantene) tu. Lebih di kenali sebagai Fida atau Feda atau Feeda atau sepupu Siti Nurhaliza. Ya dia sepupu Siti Nurhaliza. Tapi aku rasa dia lagi comel dari Siti Nurhaliza. So Datuk K, your taste is not as good as mine. So remember my name; Mr K.

Dan yang bestnya, pelakon si heroin (Rafidah Hj Ibrahim) tak plastic macam Tiz Zakiah yang dalam Nur Kasih. Juga tak plastic macam Rozita Che Wan dalam cerita Aku Terima Nikahnya.

 Eh eh cair kan cair kan cair kan?

You nampak 10 kali TAK COMEL bila bermakeup. 
Eh tak, 100 kali.

  Tak jealous. TAK JEALOUS.


Oh oh. My Lisa Surihani pun ada. Maaf Lisa. Kita putus.

I pun suka kucin juga. Kita banyak persamaan.

You tau tak, dulu, masa muda-muda dulu, kawan-kawan I 
selalu kata I ni macam kucin tau.

You look just like a penguin. HAHA!

Farid Kamil ni dari tadi dah tak puas hati dengan aku.


Alaaaa. Jangan la senyum kat I macam tu. Cair la I nanti.


Siapa kata gadis comel tak reti masak?

Well, lepak dengan singa tak apa. Tapi dengan 'buaya' jangan.


Ni gambar fav I. Sejuk perut I tengok you.

Okay okay dah berhenti berangan dan merapu dah. Cuma, aku nak cakap; Wahai kawan-kawan yang comel lottey sekelian. Malam ini, kalau tak keberatan, rajin-rajin la turn on channel Oasis pada pukul 11 malam yea Isnin hingga Khamis. Saya ulang, pukul 11, Isnin hingga Khamis. Astro Oasis. (atau pukul 10 malam Isnin hingga Jumaat.)Mesti tengok. Walaupun ia hanyalah ulangan.

Tak tengok, siap. Tak paksa. Tak paksa.

Update : Awek ni juga berlakon dalam drama bersiri Epilog Syurga Cinta. Tapi aku tak ada cukup masa untuk tengok. Duh.



Rabu, 9 Jun 2010

Aku Cuma Nak Bagi Tau 27 : Keep Going On.

Assalamualaikum


Let’s face it, we’ve changed. We’ve all changed. Somewhere between school ending and college starting. We’ve all gone in our own directions. Hearts were broken and friendships were fucked over. New loves started, and new people came into our lives. We no longer hang-out with our circle of friends that we thought that was going to be “forever” or friends for ever or what so ever. We no longer talk for hours about nothing at all. We’ve all changed. Some for the better and some for the worse. Face it. Deal with it.


Selasa, 8 Jun 2010

"Huhu", "Sayew", "Cayang", "k0" dan Bahasa Rempit.

Assalamualaikum


Aku rasa, aku pernah tulis pasal benda-benda ni. Tapi entah apa nama entri tu pun aku dah lupa. Tapi memandangkan dah ada orang tanya kat formspring aku, aku rasa okay la juga kalau aku cakap balik.

Soalan:

Dulu kau ckp kau anti penggunaan "yew", "napew", "sayunk" n etc..kalau org yg kau suka(sayang) guna pkataan mcm tuh gak mcm mana? kau mluat jugak tak? (bahasa mat rempit)


Actually la kan. Aku bukan anti dengan penggunaan ayat cam "Yew", "Cayunk", "k0", "aWaK dAh MakAN kE bEluM?" atau apa-apa bahasa mat rempit.. I am just dislike.

Contohnya. Kalau dalam handphone, orang (kebiasaanya perempuan) suka gantikan o (huruf oo) dengan numbor 0 (kosong). Ya aku faham sebab agak cerewet la kalau nak tulis laju-laju nak-nak kalau anda bukan pengguna handphone Xpress Music yang side slide atau anda bukan pengguna handphone yang ada fully keypad yang macam keyboard. Tapi agak pelik lah bila dalam facebook pun anda gunakan 0 (zero) instead of o (huruf).

Sebenarnya, perkataan "ko" sendiri pun aku tak berapa suka. Tapi memandangkan hampir semua populasi dunia melayu menggunakan "ko" aku pun redha je la. Isk.


Berbalik kepada soalan anda ye cik adik. Aku pernah baca-baca buku kat Popular masa tunggu ayah aku. Kat Popular Book Store tu, 85% buku boleh di baca kecuali novel. So kalau kau nak duduk dalam Popular dari pukul 10 pagi sampai 10 malam baca buku pun boleh. Tarak hal. Dan aku tengah bosan-bosan, aku amik semua buku yang pasal perkahwinan. Dan ada satu ayat yang aku ingat adalah

"Bila kita suka kat seseorang, bermaksud kita suka dengan kelebihan yang dia ada. Tapi bila kita kahwin dengan seseorang tu, maksudnya kita bukan sahaja sudi terima kelebihan, tetapi segala kelemahan si dia."

Lebih kurang macam tu la ayat dia. Yang tulis tu lelaki tau. Perh. Mesti dia romantik gila.

Dan aku rasa, quote di atas dah menjawab soalan anda yea cik adik.

Konsep dia sama macam cita rasa perempuan gak. Bila tanya nak laki macam mana, mula la keluar list dia nak yang baik, rendah diri, hormat orang blah, tak merokok blah, blah, blah. Tapi bila dah couple, tengok-tengok lelaki tu lah yang raja merokok, perangai bukan-bukan. Bila di tanya, terus jawab "Dah jodoh, nak buat macam mana."

Baru couple, dah kata jodoh. Eish.



Sabtu, 5 Jun 2010

Hikmah Israel Menyerang Konvoy Flatillo ke Gaza

Assalamualaikum

Well, ada orang tanya di formspring aku kenapa aku tak cakap apa-apa pasal Gaza, pasal Mavi Marmara dan pasal Israel yang menyerang convoy kapal Freedom Flotilla dalam misi menghantar bantuan kemanusiaan. Actually, aku bukan tak nak cakap, tapi aku tak tahu nak cakap pasal apa sebab semua dah di tulis oleh blogger lain. Tak akan aku nak tulis benda sama berulang-ulang kan?

But then, bila berborak-borak ngan kawan aku semalam, aku terlintas satu perkara tentang hikmah di sebalik penyerangan Israel laknatullah tu di international waters. Hikmah yang mampu ubah persepsi kita tentang orang lain.

Bila aku cakap ia ada hikmah, bukan mermaksud aku menyokong. Cuma, 'reframing'.


1. Israel di pandang hina oleh masyarakat dunia.





Semua orang tahu, tentera Israel membunuh beberapa orang activist dan mencederakan beberapa yang lain. Dan antara activist dan orang-orang yang cedera adalah rakyat dari Turki, Jordan dan lain lain. Based on that, Recep Tayyip Erdogan, prime minister Turkish dah kasi sound kat duta Israel yang penyerangan tu dah mencalarkan perjanjian antara dua negara. Tiga latihan ketenteraan dengan Israel pun dibatalkan. Turki meminta Bangsa-Bangsa Bersatu mengadakan sidang tergempar. Turki memang lantang bersuara. Tu baru Turki belum yang lain lagi.

Sweden, Sepanyol, Denmark dan Greece dan Perancis pun sama. Semua pakat panggil duta Israel. Tapi tak tahu la kalau dieorang ada agenda lain.

Israel setuju nak kasi kapal-kapal freedom Flotilla tu lalu dari international waters dan masuk ke laluan ke Gaza. Tapi last-last, dia plak pi serang. Mana orang tak marah. Mungkin Israel ingat kalau dia serang kat open water yang tak ada undang-undang, tak akan ada orang marah kot. So good, diaorang salah.

2. Hubungan antara nagara bukan Islam dan negara Islam semakin rapat.
Try tengok. Kalau dulu, nak buat apa-apa perancangan rasa macam tertangguh je. Then mesti ada halangan. Tapi now, semua pakat bergabung nak-nak bab desak PBB. Kalau dulu, isu Iraq, PBB buat apa? Termasuk la bila Dr Mahathir sound kaw-kaw pasal PBB yang der action, apa reaksi? PBB tu dulu cakap je banyak, action tarak. But now bila semua dah desak, nak tak nak, PBB kena la juga tunjuk actionnya. Tapi entah lah. Aku tak rasa PBB or NATO akan buat apa-apa selain 'menyiasat'. Semuanya based on kuasa-kuasa besar iaitu America dan sekutunya.


3. Stereotype "Muslim is a terrorist-religion" mungkin tidak akan keluar lagi.


Try tengok gambar-gambar di blog-blog yang ada pasal demo penyerangan Israel terhadap konvoy bantuan kemanusiaan Freedom Flotilla. Yang berdemo tu adakah 100% Islam? Ada sesetengah kawasan, yang mengetuai demo tu siap bukan Islam lagi. Mereka berdemo atas dasar kemanusiaan. Atas dasar keprihatinan antara satu sama lain. So, secara tak langsung, persepsi dah berubah terhadap negara-negara Islam. Dan ini membuktikan persepsi 'Islam adalah terrosist' tidak hinggap di setiap orang bukan Islam dah.

Muslim kini lebih dikenali sebagai 'mangsa' berbanding dulu yang selalu di anggap sebagai terrorist. Sebagai contoh, pemberita akan menyebut "Pejuang Islam" apabila orang islam yang buat onar. Tapi mereka tak akan menyebut "Pejuang Yahudi" apabila orang Yahudi buat benda sama.

Kalau dulu, sebut Islam je, mesti orang marked sebagai terrorist. Tapi kini, bila geng Yahudi serang konvoy kemanusiaan tu, baru semua orang tahu yang Muslims bukannya real terrorist.


4. Mengajar orang Malaysia untuk tak jadi paranoid dan jangan anti terhadap agama/bangsa lain.
Ingat lagi isu kononnya logo Croc adalah kalimah Allah? Atau Coke menghina Nabi? Atau logo Adidas menghina Kalimah Allah? Atau nak boikot KFC, boikot McD kononnya mereka salur duit untuk Israel. Atau apa-apa je lah. Siapa yang reka isu-isu macam ni kalau bukan orang Malaysia? Rata-rata orang Malaysia nak-nak kat facebook adalah terlalu sensitive dan terlalu paranoid. Ada benda sikit, di kaitkan dengan penghinaan terhadap Islam. Contoh lain, isu Illuminati. Sampai kan logo MARA pun di katanya under Freemason. Tak percaya pergi ke group Anti Freemason dan Illmuminati kat facebook. Group members ada beribu-ribu. Sekali pandang perangai founder group tu macam perangai orang melayu yang paranoid yang kononya semua agama / bangsa lain adalah jahat 100% dan nak jatuhkan agama Islam. Tapi rupa-rupanya memang ya pun orang melayu yang menjadi founder group tu. Aduh

Dan pernah tak korang baca news ada ramai penduduk Israel tolong warga palestine melarikan diri dari tentera Israel? Ya. Memang ada. Tapi amat terpencil.  But still, jangan la paranoid sangat.

5. Keselamat orang Islam lebih terjamin.
Sekali komander-komander Israel serang bantuan kemanusiaan ke Gaza, terus dapat kritikan hebat dari seluruh dunia. Agak-agak, selepas ni geng-geng Yahudi tu berani lagi tak nak buat benda sama? Ya dieorang mungkin berani. Tapi tak seberani dulu. Kaw-kaw dieorang kena dari seluruh pelusuk dunia. Mungkin dieorang akan berfikir 234567890 kali sebelum serang selepas ini.



Setiap benda yang terjadi ada hikmah kan? Even kalau suami atau bakal suami korang mintak kahwin lain, mesti ada hikmah di sebaliknya. Mula-mula memang lah bengang kan tapi selepas suami kahwin lain, mana tau kot-kot bebanan anda makin ringan tak payah dah nak layan karenah suami yang macam-macam. And kalau anda nak pasang lain pun boleh. Chance untuk kantoi tu mungkin amat kecil kerana si suami pasti akan selalu sibuk dengan isteri muda. So, bagi lah suami anda berkahwin lain. Banyak faedahnya.

Tapi aku tak nak cakap pasal kahwin lain. Sebab aku ni setia orangnya.

Jumaat, 4 Jun 2010

Top Ijazah / Degree That Will Get You Hired with High Salary. (2010)

Assalamualaikum


Tadi aku bukak Yahoo News dan aku ada perasan satu berita yang agak menarik. Article pasal value degree atau ijazah yang bernilai di pasaran di zaman 2010 ni yang membolehkan graduan mendapat kerja dengan gaji lumayan.

So di bawah adalah 6 jenis degree yang paling laku pada tahu 2010 and onward.


#1 - Health Care Degree

Graduates with recession-proof degrees in health care will find the most success in 2010, according to Challenger. In fact, more than one in four (26.3 percent) HR professionals picked health care as the best bet for job security. Nurses are receiving the most job offers in this category.
Desirable Degrees:
Nursing
Physical Therapy
Pharmacy
Medical Technician

Average Starting Salaries:
Nursing: $47,217
Health & Related Sciences: $30,522


#2 - Business Administration Degree

It's no coincidence that business is booming for graduates with a business degree...it's the most popular bachelor's degree in the country.
Graduating with a degree in business administration puts job seekers in the second strongest position overall, just behind health care, according to the Challenger survey.
Desirable Degrees:
Business
Business Administration
Business Administrative Support
Average Starting Salary:
Business Administration: $45,200


#3 - Computer Science Degree

Computers are an indispensable part of the economy, and so are graduates who study computer science, which ranks as the third most valuable degree in today's job market.
Desirable Degrees:
Computer Science
Technology Support
Information Technology and Systems
Average Starting Salaries:
Computer Science: $61,205
Information Sciences & Systems: $54,038


#4 - Accounting/Finance Degree

Finance and accounting graduates can expect their fortunes to improve as the economy improves. "Historically, hiring on Wall Street has recovered before the rest of the economy," Richard Lipstein, managing director at Boyden Global Executive Search, told the Philadelphia Inquirer.
Desirable Degrees:
Accounting
Finance
Average Starting Salaries:
Economics: $52,909
Finance: $49,607
Accounting: $47,982


#5 - Engineering Degree

It might surprise you to learn that engineering degrees are ranked fifth in terms of employment - and not first - but don't start feeling sorry for engineers just yet. According to a survey by the National Association of Colleges and Employers, eight of the top 10 best-paid majors are in engineering.
Desirable Degrees:
Biomedical Engineering
Civil Engineering
Electrical Engineering
Mechanical Engineering
Network Engineering and Administration
Programming and Software Engineering
Average Starting Salaries:
Petroleum Engineering: $86,220
Computer Engineering: $60,879
Mechanical Engineering: $58,392


#6 - Marketing Degree

Demand remains strong for marketing graduates in the business world, though a more general business administration degree, ranked number two overall, gets the edge in today's tight job market because of its broader application.
Desirable Degree:
Marketing
Average Starting Salary:
Marketing: $42,499



All salary information from the National Association of Colleges and Employers' Winter 2010 Salary Survey, which looked at starting salary offers for new Class of 2010 college graduates.

Punca : http://education.yahoo.net/articles/six_in_demand_degrees.htm?kid=12X5N



Aku tak sangka yang Electrical dan Mechanical masih di perlukan. Aku pernah dapat tawaran dua course ni dulu. Tapi aku tolak sebab kononnya tak banyak cabang. Tapi bila abang aku ambil course Electrical, dan pergi buat Latihan Industri (LI) dan terus dapat offer kerja, baru aku tau yang masih banyak kekosongan kerja dalam courses ni. Tu belum kira sambung degree dan jadi Chargeman dan etc.

Macam tu juga dengan sains computer. Aku ingatkan bidang dia tak bagus. Tapi bila tengok ranking, perh, agak tinggi. Ia jadi tinggi dan on demand mungkin sebab semua orang fikir yang course tu dah banyak saingan.

But still, gaji pekerja dalam bidang O&G adalah paling tinggi annually.

Well, ni adalah ranking seluruh dunia. Rank pasaran Malaysia mungkin agak lain. Tapi kalau pasaran lain pun, tak akan jauh mana.




Selasa, 1 Jun 2010

Soalan Untuk Para Gadis 2 : Bila Korang Memang Dah Tak Cun.

Assalamualaikum


Aku nak tanya sesuatu. Try jawab dengan jujur.

Dulu-dulu aku selalu lepak kat library baca surat khabar (paper). Dan aku selalu sangat lah nampak paper tu siarkan blog-blog yang terkini. Tapi yang aku hairannya, kenapa semua yang masuk paper tu adalah perempuan. Pastu, perempuan tu wajib comel. Lelaki tak ada pun?

So, kalau anda (gadis) tak lawa, tak cun dan tak cute, tapi blog anda (personal blog) ada isi yang mantap, agak-agak boleh masuk paper/ majalah tak?

Pernah ke terjadi? ^,^



Oh Melayu : Kroni dan Cables dalam Pekerjaan.

Assalamualaikum


Hari tu masa lepak-lepak kat hospital di Terengganu, abang saudara aku ada cerita pasal dia punya interview. Interview yang boleh dikatakan agak masyuk lah gajinya kalau dapat. Under govement punya yang di swastakan nak kasi ada pengkhususan. Big company. Company ni yang kalau tak ada, memang boleh merangkak Malaysia.

Interview session tu is something like this.

Dia datang dalam pukul 10.

Confirmkan kedatangan di kaunter registration. Masa di situ, orang di kaunter tu tanya "Ni, awak ada orang yang rekemen kan tak?" Dia jawab "Tak".

Then, bila masuk untuk di interviewkan. Panel interview tu hanya tanya 3 soalan.

"Sekarang ni tengah kerja tak?"

"Awak tak ada cable langsung ke dalam company* ni?"

"Paling kurang pun, kenalan atau saudara atau apa-apa ada tak yang kerja kat company ni?"

Abang saudara aku tu jawab "Tak" untuk ke tiga-tiga soalan. And then guess what, the interview session is over. But then sebelum keluar, abang saudara aku tu ada tanya "So, kalau saya ada cable, baru ada chance dapat kerja ke?" And the panel says nothing.


Ayah aku pernah jadi panel interview untuk kerja kerajaan. (Ayah aku kerja kerajaan juga). Kerja kerajaan susah nak ada kekosongan even untuk U29, even pharmacist. Masa tu ayah aku jadi panel bersama 3 orang yang lain. And at the end the day, kesemua panel akan berkumpul (bersindang) untuk bincangkan siapa yang akan dapat dua jawatan yang di tawarkan. Ya hanya dua kekosongan out of hundreds orang yang apply.

So, last-last, ada 3 orang yang paling menonjol dan terbaik. Mr A, Mr B dan Mr C. Tapi kekosongan hanya ada dua. Bila bincang-bincang, Mr B adalah yang terbaik so Mr B confirm-confirm dah dapat. So lagi satu kekosongan adalah antara Mr A and Mr C. Dan masa ni la, panels mula melihat kepada 'cable-cable' atau siapa yang ada orang dalam. Semuanya dah tertera kat resume of course.  Kirannya kalau ada orang dalam, memang chance nak dapat tu memang tinggi la.

Bila baca-baca, Mr A ada rekemen dari sana, dari sini, dari ketua kampung, dari DUN, orang dalam dan etc. So, 3 panels tu pun vote for Mr A. But then, ayah aku tak setuju. Bila ayah aku tak setuju, ianya telah jadi 3 vs 1. Bila 3 vs 1 maksudnya panel interviewers tidak sebulat suara. Bila tak sebulat suara, calon memang tidak akan dipilih.

The reasons kenapa ayah aku tak pilih Mr A adalah kerana 'Orang Dalam' it self.

Kalau nak di ikutkan cables, famili aku sendiri ada banyak cables. Ada dua yang under petronas. Ada di Dubai. Di pelantar minyak punya instrument. Dan welding inspektor offshore. Serta beberapa lagi yang aku dah lupa. Semua main oil and gas (O&G). But then, it's no good.

Tapi persaingan sengit yang ada, memaksa kita gunakan apa yang ada untuk survive. Untuk hidup. So, andai kata ada yang tak berjaya dalam pelajaran, tapi berjaya dalam hidup sebab ada 'orang dalam' seperti di atas, dan berjaya teruskan kerjaya mereka kerana BAKAT yang mereka cungkil dari orang dalam, why not? Anda tak boleh salahkan mereka. Mereka hanya mencuba untuk survive. Orang dalam penting bila keadaan terdesak. Not fair? Well, life is unfair. Deal with it.

But then, majoriti zaman sekarang amat pentingkan 'orang dalam'. Penting sebab mudah nak bekerja secara kotor or what aku pun tak tahu. Yang aku tau, benda-benda yang seperti orang dalam ni, boleh menjejaskan result pemilihan. Sebab even kalau orang tu ada orang dalam / cables yang banyak, kualiti kerja belum tentu terjamin.

You got sharp brain. You did great in your studies because of it. Well, it's not fair for me. And I am dealing with it.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger