Ahad, 31 Julai 2011

Reasons Kenapa Ramai Orang Benci Bloggers.

Assalamualaikum


Korang pelik tak bila korang jumpa kawan korang yang main blog, dia akan di panggil blogger tapi bagi yang main Facebook dan Twitter, dieorang tak di panggil sebagai Facebooker dan Tweepler pun. Why ah?

Dan, untuk pengetahuan korang, ramai orang sebenarnya tak berapa suka dengan blogger. Dieorang tak suka dan takut. Takut kalau-kalau nama dia akan keluar di blog. Kalau keluar nama saja-saja tak apa lah juga. Tapi kalau dah dikutuk, perh. Pedih weh. Well, nama korang pernah tak di kutuk di blog orang lain?

Actually, banyak lagi reasons kenapa ada yang tak suka dengan certain jenis blogger ni.

Blogger yang Traffic Whore
Pernah tak korang nampak kat certain blog yang amat kejar trafik semata-mata? Dekat tajuk tulis " Cara untuk Cepat Kaya". But then bila bukak tengok-tengok entry tu pendek gila. Pulak tu, bila tengok lagi, rupa-rupanya  dia tulis "Aku tak tahu la macam mana cara untuk cepat kaya. Korang ada idea?". Tak pun, tajuk gila gempak eyes catching "Tips Superb Untuk Blogging". Tapi bila buka, rupanya dia pulak yang pi tanya pembaca. Contohnya " Siapa tahu tips blogging paling baik? Kalau ada, sila kemukakan di ruangan komen" Padahal semua pembaca yang datang punya lah berharap untuk tahu sedikit sebanyak pasal tips blogging ni.

Kalau sekali sekala buat macam ni sebab nak berinteraksi dengan pembaca tak apa lah juga. Tapi dah kalau semua entry tahap attention traffic whore, baik tak payah. Kalau jadi traffic whore memang lah traffic banyak. Tapi kualiti tak ada. Orang datang blog korang, then blah sebab rasa di tipu. Ianya umpama korang Chelsea yang menang 1-0 vs Malaysia tempoh hari. Menang, tapi tak ada apa yang nak di banggakan.

Siapa yang suka baca blog yang hanya bagi harapan semata-mata? Konon nak ajar tips lah, apa lah. Padahal kosong. Even aku sekali pun, aku benci betul baca jenis blog yang macam ni. Jenis yang macam cari trafik semata-mata. Dan yang paling aku benci adalah bila dieorang cari trafik guna keyword lucah. Seriously?


Lurus Bendul / Paranoid / Kaki Forward Article dari Email.
Korang perasan tak yang ada certain blogger suka sangat percaya kepada benda bukan-bukan? Contohnya, kalau dia terima satu email pasal Freemason or pasal makanan haram or pasal menyambut hari ibu adalah haram, terus dia percaya sambil tulis pasal isu tu di blog. Yeah, tanpa sebarang usul periksa. Then bila ada orang pertikaikan article yang dia siarkan, dia kasi ayat mudah which is "Aku tak tahu, aku ambil dari email".


Aku wonder lah, kenapa orang-orang Malaysia macam ni eh? Kenapa suka percaya kepada apa-apa yang dia baca secara bulat-bulat? Come on, cer korang try pertikaikan sikit sesuatu perkara. Contohnya, korang dapat email kata ada Paderi Yang Dah Takluk Malaysia lah, then ada kes Malaysia dah Jadi Milik Freemason lah, bila Terbalikkan lagu ada kuar mesej Dajjal lah. Then macam-macam lagi lah isu merapu. Tapi orang kita, bila tengok je terus percaya bulat-bulat. Siapa tak menyampah dengan blogger yang lurus bendul yang suka menyebarkan berita palsu?


Pembaca Terlampau 'Alim' / Lampi (Lambat Pick up)
Korang ingat tak yang aku ada banyak tulis entry Trolling? Aku ada troll pasal kahwin,  aku troll pasal perempuan nangis, aku troll pasal MLM. Dan yang paling tak boleh blah, entry aku menyindir perempuan seksi meksi. Ya, amat-amat tak boleh blah bila ada orang emo sambil cakap "Perempuan ni confirm masuk ke neraka". Padahal aku rasa dah jelas yang perempuan dalam entry tu tak wujud.

Some people hate blogger sebab dia tak tahu apa yang sedang berlaku. Dia tak tahu apa genre sesebuah blog tersebut. And kadang-kadang, pembaca gila lah ambill serious dengan apa yang blogger tu tulis padahal dia buat lawak sarcastic. Sebab tu la korang akan lagi gelak bila tengok ruangan komen,. Bila tengok ruangan komen korang akan nampak 40 komen gelak, then ada 1 komen marah-marah. Aku tengok pun tergelak.

End of the story, dieorang akan benci kat blogger tu.

Memberbesarkan Isu.
Korang perasan tak, sebenarnya, banyak gila isu-isu yang berlaku adalah disebabkan ianya di perbesarkan. Contohnya, Lisa Surihani ada menyebut "Gila Babi" dalam TV then terus ada blogger yang update pasal Lisa Surihani sebut "Gila Babi." tu. "Try google". Well, gila babi. Apa masalahnya dengan sebut gila babi? Babi binatang yang haram di makan. Tapi ianya tak haram di sentuh dan tak haram di sebut. So, kenapa ada blogger yang saja wujudkan isu bila Lisa aku sebut "Gila Babi"? Saja nak menjatuhkan my Lisa Surihani?


So, kalau blog korang di baca oleh ramai student di kolej anda, please, please jangan wujudkan sebarang isu yang merapu. Nanti tak pasal-pasal ianya boleh jadi kes.

Dan korang perasan tak trick terbaik untuk wujudkan fitnah? Yeah, hasilkan persoalan. Contohnya  tulis entry yang membawa persoalan berbentuk "Ketua JPM kolej kita dah pernah buat seks dengan bapuk?". Ianya adalah satu persoalan. Tetapi ianya boleh jadi fitnah bila ada pembaca yang tak tahu apa-apa then dia tanya pada kawan dia "Eh, betul ke Ketua JPM kita pernah main dengan bapuk?". Dari persoalan, ianya akan berubah kepada statement bila dah tersebar. Dan sebagai orang melayu, kita wajib percaya dengan apa yang kita dengar tanpa sebarang usul periksa.


Bila Tak Puas Hati Dengan Kawan; Sindir dan Update Kat Blog
Hari ni update blog "Hey bitch, kau ingat aku tak tahu ke kau suka kutuk aku? Ya, aku cakap pasal kau ,Nur******h. Macam lah aku tak tahu pasal kau, slut!". Then bila si Nur*******h baca, dia pun naik angin. So, dia pun buat blog khas untuk kutuk balik si perempuan tu. Then bergaduh lah dua ekor ni. Bila gaduh tu, tu satu dunia tengok. Tu belum kira dengan ayat maki-maki lagi. Bila dah di maki, maka imej blogger pun tercalar. Bila seorang tercalar, secara tak langsung semua orang yang berdiri di bawah nama blogger pun turut rasa imej yang tercalar.

It is really good kalau tak semua isu di jadikan public. Kawan jatuh tangga, tulis kat blog. Kawan maki kawan kat facebook; Printscreen and upload kat facebook. Tak pun, bila kawan ada masalah masalah dia dengan pakwe dia, korang boleh pulak citer kat blog. Mana orang tak marah kan?

So yeah, kalau boleh, jangan amalkan sikap "Sikit-sikit masukkan dalam blog"

Dan out of all, ada satu lagi reason kenapa orang ramai benci blogger. Yeah, kerana perbezaan pendapat.  Dan yang paling teruk adalah kalau ada perbezaan pendapat  terhadap politic. Bila nak luahkan pedapat, dia luahkan di blog. Then kena saman. Korang tahu tak berapa ramai blogger yang dah kena saman?

Then, kalau dah berbeza pendapat then cakap elok-elok tak apa lah juga. Tapi kalau dah emo semacam, memang cari pasal ah.



Jumaat, 29 Julai 2011

Soalan-Soalan Love eww-eww dan yang Seangkatan.

Assalamualaikum


Hello confused girls and boys sekalian.

Ini adalah segment yang agak lama la juga aku tak catch up which segmen "Menjawab Soalan-soalan Di Formspring". Well, kalau korang perasan, aku dah jarang jawab soalan di Formspring kan? Ianya sebab kebanyakkan soalan di Formspring adalah berunsur spamming dan 'repost'. I mean... soalannya seolah-olah di ulang-ulang. Aku bab nak tulis benda sama ni yang aku agak malas. So, sebab tu la aku dah jarang jawab soalan Formspring. Maybe aku patut tunggu sampai 300 soalan then baru lah aku akan jawab.

But then, out of all, ada lah juga seberapa soalan-soalan yang menarik minat aku. Bukan sahaja menarik, tetapi ia juga kerap di tanya berulang-ulang kali. Untuk menghalang daripada aku mendapat soalan ni over and over and over again, maka, aku letak lah soalan ni di blog.

Normal tak kalo guys gurau-gurau dengan kite pasal baju dalam? Bile kite marah dia, dia tanye balik "Laa kenape nak marah?" Kite malu sebenarnye. Mr. K rase?
Oh, untuk lelaki menjadi gatal itu adalah normal. Tetapi bab nak tanya pasal baju dalam tu adalah agak tak normal. And korang tahu tak yang bukan sebarangan lelaki yang berani tanya pasal baju dalam? Lelaki tu mesti dah biasa-biasa cakap pasal baju dalam. Dan actually, si lelaki tu nak bergatal-gatal miang je dengan korang. Dia nak horny sikit-sikit sebab tu dia upkan topik pasal pakaian dalam. For the record, lelaki yang boleh dibuat suami bukan lah lelaki yang cakap pasal pakaian dalam perempuan.

Dan of course la kau patut rasa malu. What? "Hai, hari ni pakai baju dalam warna apa?" tak pun "Cawan (Cup) awak saiz berapa" Yeah, how the hell kau tak patut rasa malu?

Kenapa isu mesej (Texting) selalu menjadi pergadohan dalam sesuatu hubungan? Macam balas mesej lambat, seminggu tak mesej sebab tak de kedit sedangkan dia tau yang pasangannye tu sayang kepadanye?
Personally, amat susah bagi aku untuk tanya my lover tentang kenapa dia lambat reply text. Dan, why the hell nak kena tanya-tanya? Dan kalau dia lambat reply, kenapa nak marah-marah? Instead dari korang bergaduh pasal lambat reply text, baik kalau korang bergaduh pasal asyik tangguhkan solat ke, asyik tidur malas buat assignment ke atau apa-apa je lah. Kan?


Biasanya pasangan yang bergaduh pasal lambat reply text ni adalah pasangan yang insecure. Well, aku rasa setiap perhubungan akan ada rasa insecure kan? Even aku sekali pun selalu rasa insecure. Tapi tahukan anda yang perasaan insecure tu hanyalah datang dari otak korang? Bila lambat reply, terus mark kata si dia tengah ber-texting dengan perempuan / lelaki lain. Eww.

Bayangkan, pasal texting pun nak gaduh. Nanti bila dah kahwin, si isteri / suami pergi kerja then nampak si suami / isteri bercakap dengan rakan sekerja yang berlainan jantina sure akan terus rasa jealous kan? Trust is the key of a great relationship. Kalau korang tak ada kepercayaan terhadap your partner sampaikan dia lambat reply text pun korang bising kata dia curang; then what can I say?

Aku segan nak follow blog kau or si Adameben tu. Sebab nampak gaya korang macam anti je perempuan yang tak menutup aurat ni and I one of them. Tapi post korang tu kadang-kadang bg kesedaran kat aku. so aku just blh jd reader je but not a follower. Sad
Anti perempuan? How can you kata I ni anti perempuan. Kalau I anti perempuan, masakan I ada lebih 10 ribu followers yang terdiri dari gadis-gadis comel ye tak? Hehehe. Actually, aku tak ada masalah langsung dengan girls yang free hair or yang tak tutup aurat. Tak ada nye aku nak maki kaw-kaw awek yang freehair. Oh oh, aku rasa kau better baca entry Perempuan Bertudung vs Perempuan Tak Bertudung ni. Dan kalau kau rasa kau nak start pakai tudung, tak salah kalau kau baca entry ini.

Kau tau tak apa moment yang paling best sepanjang aku berblog? Yeah, bila ada orang kata blog aku lah yang jadi penyebab dia start pakai tudung.

But seriously, aku bukan jenis yang macam Haram Police yang amat fanatik mencari kesalahan orang lain dan amat obsess untuk menghukum. Yeah, aku perasan ada certain 'alim junior' yang suka sangat menghukum orang lain yang tak tutup aurat.

Apa pendapat kau pasal Memey dan Norman Hakim nak kahwin? Overall belanja 12 juta and memey cakap harga gown dia lebih mahal dari Siti which is 500k. Siti baru 400k.
Pffff. Aku harap bukan Norman yang bayar. Iye lah, ini kan perkahwinan ke dua dia. Mana tau kot-kot ada perkahwinan ke 3 dan ke empat Norman kan? So Norman, jangan bazirkan sangat duit tu. Simpan-simpan sikit tuk perkahwinan akan datang. Dan untuk Memey pun, jangan bazir kan sangat duit beli gaun. Nanti bila bercerai susah nak bayar kereta dan rumah.

Dan Norman pilih Memey over Abby? Nice taste Norman. You are the man.

Apa hukum pakai braces?
Aku tak sure apa hukum pakai braces. Tapi yang aku tahu, ianya tak haram. Dan ada banyak ustaz yang berlainan pendapat pasal hukum pakai braces ni. Mungkin ustaz tu rasa haram sebab dia sangka yang pakai braces ni adalah untuk menjarakkan gigi. (Menjarakkan dan mengikir gigi adalah haram). Padahal fungsi braces adalah untuk merapatkan gigi. Ada hadis yang kata menjarakkan gigi itu haram. Tetapi tak ada hadis yang mengatakan merapatkan gigi itu adalah haram. So, kalau ada yang kata ianya haram, sila kasi hadis.

Aku pernah pakai braces. Dan aku dari dulu dengar pasal ni.


Lisa Surihani kenal kau ke?


Aku tak tau dow. Aku rasa hampir setiap entri aku yang kelebakangan ni ada je nama My Lisa Surihani. Tapi... tapi.. Isk. Siapa la aku. Umpama bertepuk sebelah tangan. Mandi tak kenyang, makan tak basah. Rasanya, blog aku pun dia tak pernah baca :(

Kawan-kawan aku excited gile cakap ko ni sarkastik la, miang la, kelakar la, sweet la, comel la and entah apa-apa lagi lah -,-. Tau tak perempuan ni senang cair? Kau nk jadi ala-ala 'napeun namja' (bad boy) ek?
Aku rasa kau mewakili sebahagian wanita di luar sana yang bersetuju bahawa lelaki yang badboy lagi menarik dari lelaki baik kan? Lelaki romantik dan gentleman hanya menarik di dalam movie dan novel. Tapi di real life, lelaki yang bad boy tu lah idaman korang. Iye tak?

Betul ke lelaki ada instinct yang perempuan suka kat dia?
Actually, lelaki ni adalah makhluk ego yang kuat perasan. Asal perempuan buat baik sikit, terus dia perasan yang kononnya perempuan tu suka kat dia. So please, kalau korang tak sukakan lelaki tu, sila jangan bagi false hope. Tak pun, sila jangan bagi harapan. Biar la dia nak kata kau sombong ke apa. It doesnt matter.

Salam. Nak tanya kenapa lelaki suka memandang pada rupa?
Siapa kata lelaki je suka memandang pada rupa? Perempuan pun sama. Kalau perempuan nampak lelaki yang gemuk pendek hitam, ada dia nak tegur? Jangan harap ah.

Pendapat kau tentang cakap or tulis OMG (Oh My God). Ramai gila cakap HARAAAAAAAMMMMMM.
Apasal pulak haram? Adakah sebab perkataan God ataupun Tuhan? Dulu bila aku tulis "May God bless us," ramai complain kata jangan guna perkataan "God" or "Tuhan". Guna perkataan Allah instead. Well, aku rasa orang-orang yang complain tu patut pi jumpa imam masjid sebab setiap kali aku solat kat masjid, aku dengar imam baca doa sambil sebut "Ya Tuhan ku... bla bla bla". OMG, imam tu buat something yang HARAMMMMMM.

Bf/gf awak bertindak memutuskan hubungan korang sebab korang tak bagi password facebook awak. Dia rasa macam kita hiding something from him/her. Apa patot korang buat? Pujuk ke just tinggalkan?
Lelaki merajuk? Seriously? Ewwwww. Aku tak rasa bagi password facebook, twitter dan segalanya ke pasangan kekasih adalah satu good idea. Ianya adalah satu idea yang teruk kalau pasangan korang tu jealous gila. *Terasa*. Tapi masa mula-mula je lah bermasalah. Sebab once korang dah share password FB etc, trust antara both of you meningkat gila-gila sebab tak ada sesiapa yang akan berasa buruk sangka. Iye lah, sekali nampak si awek online, terus fikir "Dia online chat Facebook ni dia berborak dengan siapa ek?". See? Tak pasal-pasal dah boleh wujudkan isu.


So, kalau tak ada apa yang nak di sorok, kenapa tak nak share FB? Mungkin boleh avoid dari berasa jealous kan? Seriously, DO NOT SHARE YOUR FACEBOOK if your special someone tu kuat jealous. Nanti dia nampak kau borak-borak dengan lelaki, dia terus merajuk. Kan dah susah.

Tapi seriously, if your kekasih nak tau your password tapi you tak nak, dia patut respect your decision. Lagi pun, baru pasangan kekasih je kan? Bukannya dah kahwin.

Apa pendapat kau tentang blog yang famous yang menggunakan kecantikan seperti Yuyu Zalikha, Hanis Zalikha dan sebagainya?
Im not really know about Yuyu Zulaikha. Tak tahu lah dia guna kecantikan semata-mata untuk dapatkan populariti or what. Dan yang aku tahu, Hanis Zalikha punya entry bagus what? Kadang-kadang ada tips dan perkara-perkara yang menarik di blog dia. Tapi, korang kena ingat something, populariti tinggi tak bermaksud trafik bagus. Kalau ada 20 ribu followers tapi entry-entry yang bergenre evergreen tak banyak, memang tak guna juga. Kiranya, blog dia hanya ada orang masuk bila dia update blog. So, kalau dia tak update blog, trafik dia akan jadi amat sedikit.

Apa pesanan terbaik untuk budak perempuan yang tak biasa bergaul dgn lelaki and now baru nak step into university life yg banyak lelaki ?
Ini adalah antara soalan yang banyak aku dapat dari email. Banyak girl yang tulis "Saya dulu sekolah agama / sekolah Assunta so tak biasa bercampur lelaki dan perempuan. Dah tu, bila masuk Universiti, macam mana nak blend dengan komuniti?"

Aku rasa aku pernah menulis tips supaya tak dibenci pelajar di komuniti kolej. Dan kenapa korang nak bergaul sangat dengan lelaki? Sebab kawan-kawan korang ramai kawan lelaki? Nahhh. Korang tak payah sibuk-sibuk nak kawan sangat dengan lelaki ni. Kang kalau dah jatuh cinta mula lah marah kata lelaki macam suka bagi harapan palsu lah, lelaki suka curang lah apa lah.

Lagi pun, kalau korang asyik dok sibuk nak berkawan dengan lelaki, tak mustahil korang akan jadi macam whore. Trust me. Tapi itu keburukan. Kelebihannya, berkawan dengan lelaki jauh lagi relax. Tak ada drama-drama, tak ada tikam-tikam belakang. Yang ada hanyalah perbualan yang berunsurkan seks. Tu pun kalau korang 'Open' lah sangat kan.

Kenapa tak tunjuk muka kat blog dan facebook?
Letak gambar di blog akan membuatkan orang ramai kasi first impression yang bad terhadap aku. Yeah, first impression tu penting. Amat-amat penting sebab first impression tu adalah based on fizikal semata-mata. So, aku agak tak suka la bila orang kata "Kita perlu kasi first impression yang terbaik" sebab nampak sangat yang kita ni semua judge the book by it's cover.

Aku tak faham kenapa aku perlu tunjukkan muka aku yang tak handsome. Actually, aku malas la nak kasi orang kenal aku. Seriously aku tak suka bila ada orang datang dan kata "Eh, kau ni Khairul yang tulis The Other Khairul tu kan?" Ewww. Aku rasa rimas. Serious tak suka. 

Btw, korang nak baca blog aku or nak tatap gambar aku yang tak handsome. Yea I know "Handsome atau tak, itu tak penting". Aku banyak terima ayat ni dari gadis-gadis yang aku tak kenal. But ewwww aku tak nak popularity dan fame. Aku just nak korang baca blog aku.



Khamis, 28 Julai 2011

Mimpi dan Tafsiran : Nak Percaya Atau Pun Tak?

Assalamualaikum


Hello dreamers. What's up?

Berapa ramai antara korang yang tak pernah mimpi? Aku bet yang tak ada seorang pun yang kat dunia ni yang tak pernah bermimpi. Even orang buta pun bermimpi tahu?

Pernah tak korang terfikir how if apa yang korang mimpikan itu adalah real dan bakal berlaku? But, here is the thing, "Please jangan terlampau percaya kepada mimpi". Most of orang akan kata yang mimpi tu adalah mainan tidur dan juga mainan syaitan. Well, maybe orang-orang tu betul. Kebanyakkan mimpi hanyalah mainan syaitan dan mainan kita sendiri.

Mainan syaitan
Agak susah untuk kita tahu (Actually, kita tak akan tahu) yang sesuatu mimpi tu adalah mainan syaitan or not. Dan aku rasa ramai yang tak tahu yang most of mimpi-mimpi buruk adalah hasil dari permainan syaitan. Sebagai contoh...

Dalam mimpi korang berada di sebuah tempat yang korang tak tahu. Then korang terdengar suara seperti korang kenal. Then korang carik-carik la punca suara tu. Then bila sampai di sebuah ruang legar, korang nampak Yusri KRU tengah pukul Lisa Surihani. Then korang nak pergi tolong, tapi badan korang tak bergerak. So, menangis la korang sambil lihat peristiwa  sadis tersebut.

So, bila korang menerima mimpi seperti ini, apa yang korang nak buat? What? Korang nak pergi report kat Lisa Surihani yang korang mimpi macam tu? Then apa yang korang expect? Korang expect yang  Lisa Surihani akan tinggalkan Yusri KRU? No way! *Kecewa*

Sebenarnya, sekitar 90% mimpi-mimpi yang sedih adalah sekadar mainan tidur dan mainan otak korang. Lagi pun, kalau korang tengok buku-buku tafsiran mimpi, most of the mimpi ni mana ada bab sedih-sedih kan? Aku kasi contoh

Korang jumpa dengan arwah ayah korang. Then di sebabkan lama dah tak berjumpa, dia ajak korang borak-borak. Masa dah habis borak, arwah ayah korang tu ajak korang ikut dia balik ke rumah dia (rumah or whatever). Then korang nak pergi la. Tapi apabila korang melangkah je, korang akan terjatuh. Even arwah ayah korang support pun, korang still jatuh. Menurut tafsiran, itu maknanya umur korang panjang. But, if arwah ayah (Or siapa-siapa je) ajak korang pergi ke tempat dia dan korang setuju untuk ikut dan tak ada masalah sepanjang perjalanan, itu maksudnya umur korang pendek dan ajal bakal tiba.

Apa yang aku tulis di atas adalah satu tafsiran mimpi yang rasanya semua alim ulama tahu. Dan rasanya dalam mana-mana kitab tafsir mimpi pun sure ada pasal tafsiran ni. Tapi cuba korang tengok, mimpinya tak sedih kan? Actually, bila aku kata mimpi yang sedih bermaksud korang berasa amat sedih ketika berada dalam mimpi. If apa yang berlaku di hadapan korang tu adalah benda yang menyedihkan tetapi korang tak rasa sedih, maka ianya bukan termasuk dalam mimpi yang sedih. Dan macam yang aku katakan, mimpi yang sedih adalah mainan syaitan dan mainan otak korang. Yes, mainan otak.

Mr K, apa maksud kau dengan mainan otak?
Aku bet yang korang (Girls biasanya) amat suka berfikir dengan panjang sebelum tidur. Ada yang berfikir nak kahwin dengan Prince Charming lah, Prince Katak lah, itu lah ini lah. (Eww, please.. *Rolling eyes*) Most of the time sebelum tidur tu mesti dok fikir tentang bab jiwang-jiwang, bab nak kahwin, bab si dia buat benda-benda romantik then mula lah senyum sensorang. Eley, macam la aku tak tahu.


Dan benda-benda macam ni lah yang akan di bawa ke dalam tidur (Mimpi). Dan itu la maksud aku dengan mainan otak. Bila kita terlampau fikirkan sesuatu, kita secara tak sengaja akan bawak masuk ke dalam mimpi dan ianya berlaku di bawah nama Department of Subconscious Mind. Termasuk lah juga bila korang rasa insecure dengan pasangan masing-masing. Korang tak kata dia curang, tetapi korang rasa macam dia tak really into you. Then bila korang rasa macam ni, otak korang akan memproses benda yang korang takut untuk hadapi termasuklah bermimpi ditinggalkan si bakal suami ketika majlis akad nikah. ;D

Dan dalam isu berlainan, korang mungkin akan kata

"Aku tak pernah pun teringat pasal awek comel tu. Tapi tiba-tiba dia muncul dalam mimpi aku. Adakah itu pertanda dia jodoh aku?"

Well, dalam hal ni, ada banyak kemungkinan yang berlaku. Ada kemungkinan kecil (amat kecil) yang dia adalah jodoh dan kemungkinan besar yang itu hanyalah mimpi yang nothing. Bullshit punya mimpi. Mimpi yang based on subconscious mind. Korang rasa yang seolah-oleh korang tak terfikirkan pun pasal seseorang tetapi minda korang sebenarnya sedang berfikir (menyusun) pasal seseorang tersebut. Untuk perngetahuan korang, subconscious mind akan setiasa berjalan even masa korang tidur. Sebab itu lah korang akan bermimpi.

Iye ke? Macam mana dengan deja vu? Aku mimpi jumpa seorang yang aku tak pernah jumpa. Then beberapa hari lepas tu, aku jumpa orang yang aku mimpikan tu. Padahal aku tak pernah jumpa pun dia. 
Actually, aku rasa semua orang pernah bermimpi ala-ala deja vu ni. Atau pun dengan kata lain, bermimpi tentang sesuatu perkara yang belum berlaku. Contohnya, macam aku lah. Kalau tak silap aku, beberapa tahun lepas aku pernah bermimpi yang aku menulis entry pasal mimpi. Then bila aku terjaga, aku berfikir balik pasal mimpi aku tu dan berkata "Wth aku nak tulis entry pasal mimpi? Sure membosankan gila". And then di saat aku nak start tulis entry ni, baru aku teringat yang aku pernah bermimpi exactly sama dengan yang sedang berlaku. Holy shitt. Right? Right?


But then, how about deja vu yang based on muka? Betul ke kita nampak orang yang kita tak pernah jumpa dalam mimpi sebelum jumpa di real life? Actually, who knows? Dan sure ke yang kita tak merge memori mimpi kita dengan memori muka orang yang kita jumpa di real life? Sebenarnya, tanpa kita sedar, kita dah merge-kan memori yang tak clear tu. Masa dalam mimpi, korang nampak muka dia samar-samar. Then bila jumpa, otak korang tak pasal-pasal mergekan (gabung) segalanya and then, sure korang akan rasa "Ehhh, aku rasa macam pernah jumpa dia kat dalam mimpi aku doeee"
Mimpi tidak boleh dijadikan hujjah ke atas hukum syarak. Ia sekadar berita-berita yang menggembirakan atau berita-berita amaran sahaja. Tidak lebih dari itu. 

Dengan kata lain, mimpi tak boleh dijadikan satu-satunya reason untuk korang berbuat sesuatu. Just because kerana korang bermimpi yang mamat sebelah rumah korang tu mencurik seluar dalam korang, tak bermaksud yang dia betul-betul curik. Mungkin mimpi tu bermaksud supaya korang (girls) berjaga-jaga apa bila menyidai spender di luar rumah.

Korang tahu apa pendapat ulama tentang mimpi?

Mimpi yang benar datang dari orang yang tidak pernah berbohong dalam hidupnya. Menurut Ibn Al-Qayyim semakin benar hidup seseorang itu semakin benar mimpi yang dialaminya. 

Please ar. Please kata yang korang tak pernah menipu seumur hidup korang. Then please ar berharap yang aku akan percaya bila korang kata korang tak pernah menipu. Penipu.
Selain itu orang yang bermimpi itu hendaklah berada dalam keadaan berwuduk dan tidur pula dalam suasana mengikut sunnah. 

Setahu aku, korang ni main pakat tidur je. Basuh kaki tak, gosok gigi tak. Entah-entah, seharian tu mandi pun tak. Inikan pula nak berwuduk. Then korang ada tidur ikut sunnah tak? Aku intai awek-awek comel nampak siap ada yang tidur terlentang lagi, air lilur basi yang mem-peta-kan bantal tu jangan cakap ar. Tidur gila ah buas. Patut la dapat mimpi bukan-bukan.

Mimpi ada 3 bahagian dan jenis iaitu:
  • Mimpi yang benar (Datang dari malaikat etc). Mimpi ini adalah mimpi yang baik-baik.  Mimpi yang boleh dipercayai.
  • Mimpi yang datang dari Syaitan. Mimpi yang nak rosakkan korang.
  • Mimpi yang datang dari hidup korang. Korang asyik syok kat lelaki yang ada accent British. Di sebabkan syok sangat, maka korang bawak la dia masuk dalam mimpi korang. Well, apa yang korang mimpikan adalah based apa yang korang fikir. 

So, kalau korang bermimpi tu, jangan fikirkan sangat. Termasuk lah bila korang buat solat istikharah. Solat istikharah tak semestinya akan beri kita mimpi. Well, most of the time, ianya tak akan datang dalam bentuk mimpi. Tapi for your information, ianya datang dalam perasaan kita. For example, korang tak tahu samaada korang patut drop subjek killer tu ataupun tak. So, korang buat la solat istikharah. Selepas korang buat isthikarah, korang rasa tenang je tanpa rasa nak drop subjek tu. Tada, itu lah antara kelebihan kecil istikharah.

Conclusionnya, jangan percayakan sangat mimpi tu dan sila jangan guna mimpi sebagai teras untuk berbuat sesuatu.



Jumaat, 22 Julai 2011

Jenis Status dan Comment Facebook Yang Boleh Membunuh.

Assalamualaikum


Hello manusia-manusia sekalian. What's up?

Actually, aku bet yang 99.9999% di antara korang yang baca blog aku ni confirm ada Facebook kan?  Facebook ni dah di kira sebagai medium wajib yang mesti ada untuk pengguna internet tak kiralah untuk lelaki gatal, perempuan gatal atau sebagainya. Seperti yang kita tahu, Facebook boleh buat korang hilangkan bosan, boleh buat korang rasa happy. Tapi, kadang-kadang ada Facebook pun tak best gak. Iye lah. Banyak kes-kes di dunia Facebook yang boleh buat korang rasa stress. Stress dengan pengguna Facebook lain yang perangai macam sial.

The Spoilers
Ketika mengupdate status Facebook. Aku bet yang mood korang mesti excited gila kan. Tapi once ada mamat or minah yang datang serta buat spoil, mood korang sure down gila-gila. So, mari aku tunjukkan contoh spoiler di dunia Facebook.


Mr Realist / Elmo Emo



This is one of the biggest sucker ever. Andaikata korang tengah dok bebel-bebel kat wall korang, then tiba-tiba datang mamat pelik dengan seriously komen di status anda. Dah la comment lain macam, topik pun larik. Nak-nak kalau korang tak kenal langsung dia. Seriously rasa spoil gila. Nak reply komen dia pun tak tahu nak tulis apa.


The Mr "So? Ada aku kisah?"


Ouch. Kesian my Lisa. Well pernah tak korang excited gila nak update status Facebook then bila dah update status macam "Yay dah siap assignment" Then ada orang reply. "So? Ada aku kisah?." Perh, menyirap betul. Kalau ada "Haha" di belakang ayat dia tak apa la jugak. Ni tak, ayat serious semacam. Pulak tu, comment dia ramai pulak yang like. Lagi lah menyirap ye tak? Perkara ni banyak terjadi kat lelaki yang suka bergurau kasar (Lelaki tak der hal). Dan ianya turut terjadi kat kaum perempuan nak-nak bila dieorang tengah gaduh. Girls gaduh kat wall Facebook? Eww. Real life gaduh sambil tarik-tarik sambut lagi best untuk di tonton sambil layan popcorn.

True story.

The Manipulator


Ding ding ding ding. Fasha Sandha PWNED! Relax Tizz, just joking. But seriously perbualan di seperti status di atas wujud. Aku pernah mengalamninya. But oh well, aku tak sebaik Fasha Sandha untuk diam seperti itu. See? Fasha ni bukan sahaja comel. Malah baikkk. Well, korang pernah mengalami situasi di atas?

Dekat Facebook ni ramai je manipulator. Ianya juga termasuk dengan mamat-mamat dan minah-minat yang suka twist ayat orang. Bab twist ayat orang ni aku memang pantang gila. Seriously pantang nak-nak bila aku tengah cakap pasal bab-bab serious. Iye lah, bila dah seorang twist ayat kau, orang yang membaca akan start terikut dengan apa yang dia twistkan. And then tak pasal-pasal, point yang kau nak sampaikan, dah lari dari point asal.

Actually, bergaduh di facebook amatlah tak awesome. Tetapi ianya menjadi awesome bila ada orang cari pasal dan dia berniat nak malukan kita tetapi kita pulak yang malukan dia. Dan bila itu terjadi, maka ianya adalah amat awesome.


The Alim Taik Kucing


Aku perasan yang some of us suka malukan orang lain dengan menggunakan agama. Aku ingat lagi dulu-dulu masa kanak-kanak ribena, bila ada kawan tanya "Kau kalau kau banyak duit, kau nak pergi mana?" Then kalau korang jawab tempat-tempat lain selain Umrah dan Haji, suka korang akan kena ejek. The fact is, whats wrong kalau melawat tempat-tempat lain? Melihat keindahan dunia tu berdosa ke? Lagi pun, ingat nak pergi Umrah dan Haji tu senang ke? Kalau Umrah tak der hal lagi. Tapi kalau dah Haji? Hari tu aku pergi register Haji, dia kata aku punya waiting list selama 10 tahun minimum. Minimum. Dengan kata lain, sekitar tahun 2020+ baru aku boleh pergi Haji.

Dunia Facebook memang best kalau nak buat joke-joke yang kasar. Aku pun suka sebenarnya (even terasa). Tapi kalau dah masukkan bab agama semata-mata dengan niat nak malukan, then baik tak payah. Bukan setakat isu agama tapi juga termasuk dengan bermain dengan hadis sesuka hati.

The Syok Sendiri
Have you heard about SS? Yeah, SS stands for 'Syok Sendiri'. Di Facebook banyak tau status-status yang syok sendiri.

The Self Like

Ohhh Seri, I lap youuuu. Hey, aku perasan yang ramai gila up status Facebook then like. Dia up status, dia like. Tak boleh blah, comment dan gambar diri sendiri pun dia like. I know that you love your self. But....Aw.

Mr Self Comment.


Oh hai Nabil. Waaa, Nabil ada sedikit persamaan dengan my Fouziah Gous. High amount of selfloveness. So, don't you wanna tackle my Fauziah? I heard that you are a player and you like tu kiss mulut-mulut. Sekejap dengan girl tu, skejap dengan girl ni. Maybe if you keep doing something like this, you gonna end up like ahli Senario.

The Loner


The loner ni biasanya lelaki yang tak handsome dan anti sosial. *Terasa*. Biasanya lelaki macam ni, bila dia update status facebook, tak ada orang kisah pun. *Terasa lagi*. Dan kadang-kadang, bila dia malu sebab nampak macam tak ada kawan, dia akan tunjukkan kat dunia yang kononnya dia ada ramai kawan. Dan cara dia tunjuk tu adalah dengan post status-status seperti yang di atas. *Yang ni tak terasa*. Perempuan biasanya jarang menjadi The Loner. Nak-nak yang comey lotey.

The Annoying-ness
The Love-eww-eww


This is so annoying. Annoying dan kelakar. Seriously, most of us akan update status dengan banyaknya (Spam) bila dia dalam mood yang tertekan. Bukan setakat tertekan, malah masa tengah putus cinta dengan pak we chipsmore atau dapat result Final Exam yang teruk pun macam tu. Contohnya macam "Kenapa dia buat kat aku macam ni...?" akan di update setelah mendapat tahu yang pasangan dia dah curang sejak 2 tahun lalu. Padahal couple baru setahun. Then ada juga yang update status yang macam "Kenapa result exam aku teruk gila? Aku dah study kaw-kaw, aku dah berdoa gila-gila. Tapi kenapa Tuhan tak nak tolong aku?" Well, don't you know that setiap apa yang berlaku ada reason nya?

Don't spam status di Facebook sebab... well, who cares anyway? Out of 500 friends korang di Facebook, rasanya tak sampai 10 yang kisah. Mana taknya, yang kenal berapa kerat je.

The Alien.


Facebook adalah sutu jaringan yang paling mengegarkan dunia. Hanya dengan beberapa tahun, ianya dah mampu menyaingi Google. Why? Sebab bukan je manusia yang guna Facebook. Alien pun turut guna skali. Tak percaya, korang tengok la home feed facebook korang. Sure korang akan jumpa perbualan antara dua alien yang tengah mengawan seperti di atas.



Awek Perasan Hot yang Nakkan Perhatian.


Oooo Emmm Gieee. I hate awek attention whore. Seriously. Ewww gila bila tengok facebook dia. And, korang nak tahu tak ciri-ciri minah or gadis attention whore?

Ciri-ciri awek attention whore:
  • Make up tebal nak mampus.
  • Setiap kali bergambar, pipi di kembungkan dan mulut di muncungkan.
  • Angle camera mestilah berada di sudut yang membuatkan si awek nampak konon comel di tahap maksimum.
  • Sanggup buat apa sahaja untuk mendapat perhatian. 
  • Bercakap lucah untuk menarik perhatian lelaki.

Dan mostly, bercakap pasal seks. Yeah, bercakap pasal seks dan called it sebagai OPEN. Open you head.


Awek Hot Yang Sentiasa Mendapat Perhatian.



Okay this is kelakar. Aku rasa korang sendiri dah tersedia aware dengan situasi cute girls always get the popularity kan? Kadang-kadang, blog awek tu comel tak best pun. Entry tulis pasal "Hari ni saya makan chokelat bersama pisang. Tapi tengok-tegok, ada 200 comments. Tapi bila awek yang tak comel tulis benda yang sama, mesti dapat kosong comment. Double standard. Well, mostly yeah. As for the Facebook, every hot girl just need a "Hmm" or "Hurm" or "..." and then, guess what, seluruh lelaki akan like dan comment. Feeling like a boss. Feeling like sekali petik, 10 yang datang. Sekali on YM, 10 yang buzz. Sekali buka facebook, 10 likes. For ugly girl? Umm. Sorry, but you need to work hard for that.

True story.

Semua watak adalah rekaan. Tak ada kena mengena dengan yang hidup atau mati.

Rabu, 20 Julai 2011

Kadang-kadang, Ianya Adalah Sesuatu yang Kita Tak Mampu Capai.

Assalamualaikum


Bangun tengah hari. Dengan mamainya pergi ke dapur. Buka tudung saji dan cabinet makanan. Ambil nasi dan lauk. Hempaskan diri di atas sofa then baru sedar yang remote control Astro ada di atas meja. Fuuuuuu!

Damn


Ahad, 17 Julai 2011

9 Reasons Why Boys Love Lisa Surihani.

Assalamualaikum


Hellooo pecinta my Lisa Surihani sekalian.

First of all, merujuk kepada entry yang lepas, I really wanna ask some apologize to Shazlin. Somehow, I noted that some of you guys cakap something bad to her. And that was not good you know. Actually, aku expect yang korang akan marah kat aku but oh well, ramai pulak girls yang sokong. HAHA. Seriously, you girls are pelik. Aku kutuk korang and you guys love it? Weird-weird creature ever. But still, girls akan nampak lebih comel bila marah.

So, di entry kali ini, aku bukan nak cerita pasal gadis comel bila marah. Tapi, aku nak cerita sikit pasal gadis aku (Lisa Surihani) yang di rampas oleh Yusr* KRU. Maaf, aku terpaksa censored nama dia. Berita panas macam ni tak boleh kecoh sangat sebab takut Melodi serbu. Tapi, di sini, aku akan pecah kan semua rahsia lelaki termasuk Yusr* KRU. Ya, here it is! 9 Reasons Why Boys Love LISA SURIHANI!



Well, I can find 1000 girls dan boys yang bencikan my Fasha Sandha. Tapi kalau nak cari 10 people yang bencikan my Lisa Suribubuhunny, it might be damn hard. Don't you see how much people love my Lisa Surihani? Tapi aku tahu yang dia suka kat aku sorang je. Aku tahu tu. Sebab tu lah aku tak mudah jealous dan tak rasa insecure even ada gossip-gossip yang mengatakan dia akan kahwin. Why? Because she loves me. Only me. Ehem.

As long you cute, cannot pronounce any huruf also okay what?



Jumaat, 15 Julai 2011

Marriage Troll : Kenapa Tak Perlu Hantaran Perkahwinan yang Mahal.

Assalamualaikum


Hello lelaki yang akan gelak dan perempuan yang akan geram sekalian.

Korang ingat tak entry aku yang lalu yang bertajuk "Adat vs Agama : Bertunang dan Berkahwin"? Dalam entry tu, aku ada bercakap tentang bayaran wang hantaran yang tinggi.

Dan di entry tersebut ada sebuah comment yang di tulis oleh girl yang bernama Shazlin. Comment dia agak panjang dan menarik sebenarnya. Di sebabkan itu, aku membuat keputusan untuk mereply segalanya dalam sebuah entry.

Mari kita tengok komennya.



Now, mari kita jawab commentnya pula.

"Ko expect pmpuan baik, pandai masak, pandai layan suami, pandai suma segala segi, then nak kasi hntaran kawin ciput je? Baik ko langgan mak nyah je. Nak murah sgt kn? Zzzz.."

Hai, first of all, nice comment. Secondly, kau jangan doe. Kau jangan sekali-kali suruh lelaki langgan mak nyah. Kang kalau seluruh lelaki di Malaysia betul-betul terpikat kat maknyah macam mana? Kau ingat maknyah tak superb ke? Kau ingat mak nyah tak ada sambutan ke? Kau ingat maknyah tak ada yang muka Nora Danish ke? Perh. Meh sini Abang K citer sikit. Beberapa minggu lepas, Abang K (Ehem) ada keluar dengan member then lepak-lepak dekat port mak nyah kat Kuantan ni. Kiteorang datang dua kereta tau. Kiranya dalam 8-9 orang lah jugak. Then pusing punya pusing, kereta member aku tu dah mengala ke jalan lain. Aku pun tersesat. Then bila sesat tu, aku usha-usha la sekeliling then aku perasan yang ada banyak gila kereta dan motor masuk. Ada moto, ada van, ada kereta. Kalau yang van tu, perh, siap boleh berhenti tengah jalan lagi beb. Kalau berhenti sebab rosak tak apa. Ni siap berhenti sebab nak buat projek. Kat situ dia berhenti, kat situ lah dia buat projek. See? Betapa ganasnya penangan Mak ngah. Tapi jangan risau. Abang K straight orangnya. Ehem,

Then, kau tau, maknyah zaman sekarang pakai tudung youuuuu. Pergi surau pun pakai tudung. Tak percaya kau call Ustaz Badli Shah. Entah-entah masa maknyah tunggu kat dark velly pun diaorang pakai tudung. Tu belum kira bab maknyah tu semua siap pakai baju kurung. Korang? Ada pakai tudung? Ada baju kurung? Mana adaa.

Then, itu belum lagi kira mak nyah yang lemah gemalainya macam sotong. Umpama sotong yang ditiup angin beb. Korang? Dah la tak lembut. Tak ayu. Keras dari lelaki pulak tu. Then ada hati nak mintak wang hantaran mahal-mahal. Boleh jalan daaaa. HAHA.



"Aku bukan la nak cakap kawin ni mesti mahal-mahal segala segi. But come on, kalau boleh biar la perkahwinan ni sekali je dalam hidup ni boleh dikenang sampai bila-bila. One more thing, ko phm ke apa maksud membazir sebenarnye? Menurut understanding in Islam word membazir tu hanya layak diguna kan kalau orang tu tak berkemampuan but still nak belanja macam-macam."

Nooo, fahaman kau salah. kau tahu tak apa maksud membazir? Even kalau kau ambil wuduk, then masa ambil wudu tu, korang basuh tangan korang 4 kali, itu dah di kira membazir tahu? Dan, why we must spend the whole thing on one marriage kalau kita boleh gunakan untuk the other 3? Just sayin' okay. Just saying. I'm not talking like lelaki suka kahwin empat. What? Lelaki suka kahwin empat? Pfffff.

"Tak ukur baju pada badan sendiri. Kalau orang tu jutawan, anak orang berada, dia mampu kot. Lantak pi la dia bersanding naik kereta kuda ke ape sebab benda-benda tu tak mendatangkan kemudaratan kat dia. So, dia still ada duit yang cukup untuk tampung bini and family dia. Got it what i mean?"

Got got. Sure got. Sure got. So, as long dia ada cukup duit untuk tampung bini dan family dia, kiranya okay lah kan untuk berbelanja lebih. Then how the heck itu tak termasuk dalam kahwin empat? Kahwin empat kira berbelanja lebih la. Tapi as long dia boleh tampung ke empat-empat bini *Ehem* dia, then apa masalahnya? Kan? Got it what I mean? HEHE.


"Ko kene paham, isteri akan memperhambakan seumur hdup dekat suami dia. 100% hidup dia hanyalah untuk suami dia. Tu baru kawin. Belum ada anak lagi. Ingat senang ke nak besarkan anak? Lelaki taw buat anak je."

Hold on. Hold on right there, girl. Aku tertarik dengan ayat kau yang berbunyi "Lelaki taw buat anak je". Ohh. Ohhhhh adakah anda sedang cuba menyatakan yang membuat anak itu adalah suatu perkara senang? Fuh. Itu statement pedih doe. Statement pedih. For your information, ladies. You ingat nak buat baby tu senang ke? Mari sini Abang K cerita sikit *Whip hair*. Pernah tak you girls try search kat Google menggunakan keyword "How to make a Baby"? Yaa, seperti di bawah.


Nampak tak? Korang tahu tak berapa ramai orang yang Google "How to make a Baby"?. Yaa Ada berjuta hits. Dan korang tahu tak apa maksudnya. Maksudnya, nak make baby tu bukan perkara mudah. And to make a baby, firstly you must.... Oh nevermind. You will learn it anyway.

"Nak lahirkan anak lg satu hal. *Note that sakit beranak adalah sakit kedua lepas sakit mati. Again ko nak expect belanja kawin biar ciput je? Bini la yang kena masak, kena lipat baju, kemas umah. Layan anak, layan suami, again ko nk kawin belanja ciput"

Siaaaaaaaapa kata bini nak kena memasak, lipat baju dan kemas rumah? Mana ada. Zaman sekarang semua pakat main bibik taw. I mean semua pakat upah bibik. Lagi pun, please. Korang tahu kan bibik indon macam mana? Comel, putih, gebu, rajin beb. Kalau korang tak nak masak, lipat baju and kemas rumah; tak der hal. Kitaorang lelaki tak kisah. Kami kaum lelaki memang berniat nak kerja sekuat mungkin supaya dapat banyak duit. Bila dah dapat banyak duit, kami upah la bibik yang comel, putih, gebu dan rajin. Bukan apa, kami hanya kesian tengok isteri kami kepenatan setiap hari sebab tu la kami suka sangat upah bibik. See? Betapa baiknya lelaki. You girls apa tahu. Tahu bebel je. Pastu suka sangat kata kami ni gatal nak tackle bibik. Peh-lis. Those bibik are cute. You girls can't blame us for being a man. Pfff.

"And hellooo. Make up pon ko nak bising. Zzz. Bole je mintak mak andam make up in natural way. It's not a big deal pon. memang ada beza sebelum mekap and lepas make up. Takkan ko nak expect muka bini ko yg penuh jerawat*berminyak+mata lebam sbb xckup tdo * maklumla stress pikir pasal kawin, again ko suro bini ko jangan mekap lngsung? mmg bagusla suma tetamu dtg gelakkan ko ngn bini ko sebab macam pengantin zombie.. Lain la kalau muka bini ko tu mmg lawa mcm aku..opsss..come on..low ur guard a bit..open your mind."

Oh girl. Oh girl. I really don't get this. Kalau kau nak jemput mak andam make up natural way, baik korang make up sendiri. Please, kalau korang suruh mak andam make up, sure jadi macam NI. Iya, macam badut. Then setiap kali tetamu datang. Sure mereka akan senyum. Actually, tetamu tu semua tahan gelak. Mana tak nya, kahwin dengan badut. Dah tu, yang perempuan susah-susah nak pakai make up tebal-tebal buat tu apa? Tengok lelaki, tak tak pakai make up tebal-tebal tak nampak macam zombie pun? Oh oh, mungkin sebab lelaki Malaysia semuanya muka suci-suci sebab tu lah even tak bermakup tebal still nampak suci. Tension macam mana pun, muka tetap suci. Perempuan? Heh, tak tahu lah perempuan bila tension muka macam mana. Dengar citer, macam zombie. HAHA.


And for your information, jerawat? Apa tu? Sorry I don't speak female and wife aku tak ada jerawat. Tak kisah la macam mana teruk pun masalah jerawat yang dia akan ada, tapi once dia jadi bakal isteri aku, pooff, segala jerawat hilang. You know what I mean? Oh sure you don't. You are not my wife. Oh please I hope not. No, please. Don't.

"Zaman skang suma nya mahal. Satu je tak mahal. Bini. Macam tu ke kau nak?-_- kawin nk murah, pastu ada hati nak kawin empat. Dah taw x mampu lagi mau kawin empat. Typical jantan meleis camni la. Tapi bab yang hadith rasul aku tak leh nak sebut sebab memang betol la sederhana itu berkat. Tapi ko kena paham sederhana cara ko tak sama dengan sederhana cara anak dato'. gt subjektif bnda ni klu ko nk pertikaikan..ape2 pon tepuk dada tny bini..haha."

Heyyyyy. Kau tau tak sepatutnya ayah korang yang bayar kat pihak lelaki? Korang tahu tak? Cer korang tengok eh. Sebenarnya, si bapak suka kalau ada lelaki nak kahwin dengan anak perempuan dia. Korang tahu kenapa? Sebab bila ada lelaki kahwin dengan anak perempuan dia, si bapak dah tak akan tanggung dosa anak perempuan nya tu. Iye lah. Anak perempuan ada 10. Yang sorang tu tak pakai tudung. Yang sorang tu suka ringan-ringan. Yang sorang tu suka pergi disko clubbing (sebut "disko" bunyinya macam orang zaman dulu-dulu). Dan macam-macam lagi lah perangai. Dah tu, setiap dosa anak-anak perempuan tu si ayah tanggung. And then, bila ada lelaki yang.. ehem... baik, pemurah, handsome, dan kacak bergaya apply nak jadi sukarelawan untuk tanggung dosa si anak, why the heck you think si bapa tak setuju? Aku bet ah si bapa akan kata:

"Ooooohhhhh, kau nak ganti aku tanggung dosa anak perempuan aku? Ohhh God, thanks, dude."

Seee? Bila ada lelaki yang nak jadi suami korang, dia sepatutnya di bayar sebab dia yang akan tanggung semua dosa korang. Tapi, korang pulak sedap-sedap mintak mahal eh? Banyak cantik.


Aku rasa korang pun tahu yang setiap kali si isteri dedahkan aurat dia, setiap kali itu lah si suami dapat dosa. Sebab tu lah aku pernah kata yang kalau aku nampak isteri aku freehair kat luar rumah, aku akan potong Kepala dia then flush dalam lubang tandas. Fuh, baru puas hati. Oh no no no. No no. Im just joking Lisa Surihani. Just joking. Relax. We are cool hunny. We are cool. You are safe with me.

So, tell me again why the heck si lelaki perlu bagi hantaran yang mahal kat si gadis? Sebab si gadis nak make up macam badut? Sebab si gadis tak kasi kahwin empat? Lagi pun, apa daaa korang. Compete dengan maknyah pun tak lepas, ada hati nak mintak wang hantaran mahal-mahal. HAHAHA


Are you mad? Are you mad?


Rabu, 13 Julai 2011

Double the Double Standard.

Assalamualaikum

Selasa, 12 Julai 2011

Adat vs Agama : Bertunang dan Berkahwin.

Assalamualaikum


Hello adat lovers sekalian.

Kita bertemu lagi dalam segmen "Mari Memangkah Adat-ada Melayu yang Merapu." Ya, segment ini bakal di benci oleh mak cik-mak cik dan emak anda semua. Why? Yeah, sebab aku bet dieorang nak sangat mengutamakan adat lebih-lebih lagi bila masuk bab perkahwinan. Mana tak nye, bila si emak dapat tahu yang si anak perempuan dah nak kahwin, terus tak senang duduk macam dia nak kahwin. Nak sediakan pelamin lah, bunga tu lah bunga ni lah. But somehow, ada certain adat adalah bertentangan dengan Islam. Samaada bertentang di sebabkan syirik atau membazir.

And that is the problem yaw. Setiap kali kita nak bagi tahu yang adat-adat tu semua bertentangan dengan Islam, sure lah akan ada makcik-makcik yang berkata :

"Dah dari dulu sampai sekarang orang buat macam ni. Kita ikut je lah. Beradab lah sikit"

Ewww. Bila kita sebut adat, masing-masing pakat kata "Ikut dari orang yang terdahulu". Well, for what? Adat-adat di Malaysia dah bercampur-campur. Ada yang dari hindu, dari bangla, dari jawa dan dari ciptaan sendiri pun ada.

Bertunang
Well, mari kita mulakan dari bab yang lebih ringan. Adat bertunang. Adat, not adab. Dalam Islam, ada je adab bertunang. Adab bertunang yang ada dalam Islam termasuklah Cara Pergaulan dan Tempoh Pertunangan. Tapi dalam agama Meleis, akan ada satu benda baru yang di panggil Adat Bertunang. Where the fuuu datangnya Adat Bertunang? Yeah, datang dari makcik-makcik yang nak utamakan adat dari agama.

Adat Resam Bertunang Melayu
  • Pertunangan mesti (Wajib) melalui keluarga.
  • Pertunangan mesti (Wajib) ada cincin.
  • Pertunangan mesti (Wajib) ada hantaran pertunangan.
  • Etc

Actually, kalau nak bertunang tak perlu melalui keluarga pun tak apa. Bertunang adalah perjanjian antara lelaki dan perempuan yang berjanji akan berkahwin. Once lelaki dan perempuan berjanji untuk berkahwin, itu dah dikira bertunang. Segala majlis bla bla tu adalah sampingan je. Begitu gak dengan cincin. Tak perlu cincin bagai tu. Dan hantaran pertunangan lagi lah tak perlu nak banyak-banyak. Kalau nak gunakan sebagai 'hadiah', benda yang simple-simple pun dah cukup.

Then, how about berkahwin?

Berkahwin lagi lah bermasalah. Well, korang tahu tak kenapa orang zaman sekarang kahwin lambat? Yaa, bukan sebab peraturan dan undang-undang, tetapi sebab 'ketakmampuan'. Jangan nak cakap undang-undang ya. Umur 18 dah boleh kahwin. Tapi korang? Umur 25 pun calon suami / isteri pun tak der lagi. Kalau diikutkan dalam Islam, kahwin ni mudah. Masa belajar pun boleh kahwin. Setahun bekerja pun dah boleh kahwin. Tak der hal. Tapi kita sendiri yang menyusahkan keadaan. Contohnya, hantaran perkahwinan.

Hantaran Perkahwinan dan Mas Kahwin
Aku tak faham kenapa makcik-makcik suka sangat mintak hantaran yang mahal-mahal untuk anak perempuan dia? Perlu ke mintak RM222222? Or RM 66666? What? Nombor bertuah? Okay now you guys percayakan kepada nombor bertuah? Nombor bertuah dan nombor cantik satu hal. Then datang pulak dengan empat, lima, enam angka. Macam mana la si lelaki nak kahwin macam ni?

But, kita sebagai Melayu yang miskin dan tak banyak duit, kita kena la berlagak konon kita ada banyak duit. Macam artis-artis Malaysia lah. Bila artis yang kaya nak kahwin, sibuk nak kasi nombor hantaran nak cantik-cantik. RM111111 lah. RM99999 lah. Last-last bercerai. Kenapa bercerai? Sebab tak berkat. Tahukah anda yang ada hadis pasal ni?

Dan sabda Rasulullah s.a.w. yang bermaksud:

"Sesungguhnya yang besar berkat nikah ialah yang sederhana belanjanya". ( Riwayat Ahmad )


"Sebaik-baik maskahwin ialah yang lebih rendah" ( Riwayat Abu Daud )

Ya, hadis dah diterangkan secara terang benderang. Tapi, adakah kita nak ikut kata-kata Nabi? No. Nabi tu zaman dulu. Apa barang ikut. Baik kita ikut mak cik-makcik yang mengutama kan adat berbanding agama. Bila ada adat, ramai orang suka. Bila ramai orang suka baru lah best. Allah tak suka pun tak apa. Iye tak?

Hantaran perkahwinan yang mahal-mahal yang cecah berbelas ribu-riban adalah shit. Masak tak pandai, tanggalkan stoken suami tak nak ada hati nak mintak berbelas ribu riban.


Benda-benda macam ni la yang membuatkan orang tak mampu nak kahwin. Pihak lelaki dah la nak kena kahwin empat. Macam mana nak kahwin empat kalau banyak duit di perlukan?

Bersanding Bak Raja Sehari + Tepung Tawar + Merenjis
Orang akan kata

"Kamu bersanding sebab mengikut tradisi nenek moyang kita (Actually mengikut tradisi hindu). Sebab tu lah bersanding macam Raja. Raja sehari la katakan. Alaa, ibarat Raja-raja zaman dulu"

Wait, mengikut tradisi zaman dulu yang meniru raja-raja zaman dulu? Hello, raja zaman dulu ada gundik okay. Gundik diaorang pulak perh, terbaik beb. Semua pakat muka macam amoi. Iya, amoi. Amoi yang putih dan gebu tu. Tapi kalau rasa raja sehari ada ke gundik-gundik ni? Mana ada. Then korang tahu tak yang bersanding adalah bertentangan dengan Islam? Ya, sebab ianya meniru upacara agama hindu plus, ianya menunjuk-nunjuk. But then why still nak sanding-sanding? Korang ingat best ke bersanding duduk atas kerusi tak buat apa-apa? Nak korek hidung segan, nak bermanja dengan bini pun segan. Ya. Biasanya majlis perkahwinan di buat sehari selepas nikah. And korang ingat satu malam tu cukup ke si suami isteri nak berkenalan dengan lebih 'rapat' dan melakukan proses menghilangkan rasa malu? Peh-lis. Mana cukup beb.


And then what? Tepung Tawar. Enjis-enjis air? Untuk dapat berkat? Really? REALLY? Seorang demi sorang mak cik naik atas pelamin sambil renjis-renjis dikira mengambil berkat?. Eww. How can tabur-tabur beras or something dikira ambil berkat? And that renjis-renjis thingy. What the hell is that. Well, itu semua adalah bertentangan dengan Islam. Sedar tak sedar korang dah membuat suatu perkara dan perbuatan yang di panggil Syirik.

Dan macam yang dikata dalam hadis tadi, "Besar berkat nikah adalah bila sederhana belanjanya". So, bila cakap bab sederhana ni, tak payah la nak demand karaoke-kareoke, silat-silat, kuda kepang, taekwando tu semua. Tu semua mengarut je. Ya, tak akan ada kareoke di majlis perkahwinan aku. (Tu pun kalau aku kahwin lah). Kalau ada pun, band-band yang perform. And my wife jangan harap ah nak kareoke. Kalau nak terpekik terlolong, tunggu tengah malam nanti. Special punya kareoke. Mengada-ngada.

Make Up Tebal Nak Mampus.
Okay ini adalah off topik. Tak berapa kena dengan entry tapi pernah tak korang perasan kat pengantin perempuan? Bagi aku, make up paling huduh adalah ketika nak kahwin. Aku bet korang mesti perasan kan asal pergi kenduri kahwin je, mesti nampak si pengantin perempuan yang make up tebal nak mampus. Serious tebal. Umpama babydoll dah. Dan the issue is, lawa ke macam tu? Kenapa Mak andam untuk bakal pengantin semua sepesen? Semua jenis suka make up tebal? Adakah kerana mak andam tu syok sendiri? Ataupun dia jealous sebab pengantin tu nak kahwin dan dia tak kahwin-kanwin lagi so dia kasi makeup tebal-tebal biar nampak huduh?

Tahukah anda kenapa ramai pasangan suami isteri bercerai? YA, KERANA MAK ANDAM. Mak Andam tu pi make upkan si pengantin macam badut. Then bila dah tangkap gambar, nampak la muka badut yang huduh tu daman gambar tersebut. Then gambar tu pulak korang pi gantung kat dinding dalam bilik. Setiap hari si suami terpaksa tengok. Bila tengok, rasa meluat. Sepatutnya, bila tengok rasa sejuk je perut. Tapi kalau dah meluat dan nak muntah tu, memang tak lama ah. So yeah, kalau korang sayangkan perkahwinan anda, tak payah susah-susah nak panggil mak andam make upkan. Selama ni korang bersolek sendiri-sendiri boleh je suami korang terpikat. Apasal tetiba nak suruh mak andam make up pesen badut?



Jumaat, 8 Julai 2011

Cara Untuk Membuat Blog 1 : Tips Memilih URL Blog.

Assalamualaikum


Hello guys, ini adalah entry pertama aku bab tutorial untuk membuat blog. Aku akan ajarkan korang based dari apa yang aku tahu dari benda PALING BASIC sehinggalah ke benda paling penting dalam blogging.

Aku sebenarnya tak ada basic langsung dalam dunia blog ni. Bab-bab HTML, internet dan sebagai aku belajar sendiri-sendiri. Dah minat nak buat macam mana. Aku belajar macam mana nak buat benda-benda tu dan aku belajar macam mana nak buat benda-benda ni. (Tapi sampai sekarang, aku rasa macam tak belajar apa-apa pun.) Dan amat susah sebenarnya untuk balajar benda-benda di internet ni dengan free dan berkualiti. Dan mungkin sebab itu lah, kebanyakkan antara kita (Termasuk aku) yang buat banyak kesilapan ketika membina blog.

Actually kan, jarang gila ada orang tanya "Macam mana nak buat blog?" dan "Bagai mana nak bina blog sendiri"?

Dan sebenarnya, ini adalah satu kesilapan. Most of us main buat je blog tanpa tanya apa guide yang mesti dieorang follow supaya blog korang ada nilai untuk jangka masa panjang.

Memilih URL untuk blog korang

Ini adalah benda yang paling basic, yet paling penting. Why? Sebab once korang dah pilih URL untuk blog korang, korang dah tak boleh nak tukar. Okay fine, yes korang boleh tukar. Tapi once korang tukar, semuanya akan jadi kucar lanar. Feeds anda tak akan di detect, entry anda akan bermasalah dan yang paling penting, anda kehilangan semua followers anda. Followers korang nampak je macam ada, tetapi dieorang tak akan dapat terima feeds blog anda dan bila dia click link blog anda, diaorang akan dapat error.

So, selepas anda register Gmail (Google email) account ke Blogger.com, anda akan di minta untuk tulis URL blog anda. Dan please, masa nak pilih URL and nama blog anda, jangan lah pilih perkataan-perkataan yang susah untuk pembaca korang ingat. Ini guideline yang aku rasa penting:

Jangan Letak URL or Nama Blog yang Terlampau Over.
Aku tahu ramai yang nak buat blog gila-gila sebab ramai yang suka baca benda yang gila-gila. Contohnya:

Akuuuusukkkaabeloggg.blogspot.com

Tapi bila korang letak url korang seperti diatas maka, ia adalah satu kesilapan yang besar. Yeah, sekali pandang nampak macam gila-gila je. Tapi pernah tak korang terfikir andaikata lah readers korang pergi ke Cyber Cafe atau rumah kawan dia untuk promote blog korang, then korang agak dia akan ingat tak URL blog korang? No. No way pembaca korang akan kira berapa banyak 'u' or berapa banyak 'k' or berapa banyak 'g' yang ada dalam url korang. So, it is the best kalau korang gunakan ejaan yang normal..

First blog korang mungkin akan fail. Tapi tak bermaksud blog ke dua juga akan fail. Evan this blog pun, ini bukan blog yang pertama aku. Ini dalam blog ke-3 (Or something like that. Aku dah lupa) Kenapa aku tukar blog? Di sebabkan URL. Dan bila korang tukar URL, maka korang kena start from the bottom.

URL blog terbaik adalah yang paling simple, pendek dan mudah ingat.


URL Blog Anda Tak Panjang dan Susah untuk Diingati.
Oh God, please la korang jangan buat kesilapan yang aku buat which is URL blog yang panjang. Yeah  "TheOtherKhairul" adalah satu baris ayat yang terdiri dari tiga perkataan. It's damn panjang. Kadang-kadang, bila aku check statistic blog aku, aku perasan ramai yang salah eja. Salah eja mungkin sebab ianya panjang. So, kalau korang nak letak URL yang panjang boleh. Tak der hal. Tapi pastikan ianya mudah diingati dan tak berbelit seperti KisahHidupPian.Nampak tak huruf yang aku kalerkan dengan merah tu? It is the best kalau korang boleh avoid buat url untuk blog korang macam tu. Sebab kadang-kadang, ianya akan mengelirukan pembaca korang dan mereka mungkin akan tulis KisaHiduPian. Ini fact yang aku perasan. Untuk blogger baru, mesti akan jadi masalah.

Dan satu lagi, please, jangan letak terlampau banyak nombor dan penggunaan bahasa pelik. Contohnya "MyN4m31sM0k74r". Oh got. Please, don't.

Jangan Gunakan Full Name Anda untuk URL.

Menggunakan nama untuk URL blog adalah superb kalau korang gabungkan dengan perkataan lain. Dan ianya juga cool kalau nama korang pendek. Serta Full Name adalah amat best untuk di gunakan kalau korang ni adalah artis. Contohnya LisaSurihani.com. Atau FashaSandha.com. Atau HamisJalikha.com. Why? Sebab nama tu dikenali. So, kalau korang guna nama penuh korang, korang ingat orang akan tertarik ke? Lain lah kalau nama korang pendek. Tapi kalau dah nama korang WanMuhammadAizulArrifin, jangan la nak letak semua tu sebagai URL. Amat tak bagus untuk new readers korang.

Cuba anda tengok, Azmanz.my. Dia guna nama dia tetapi ianya pendek. So kalau korang nak guna nama korang. Just pastikan ianya pendek. But, instead korang gunakan nama-nama dan ayat yang tak dikenali, baik korang gunakan nama blog dan URL seperti "LifeInMe" or "WeArePerfect" or "NotYourLife!". Nama-nama blog macam ni lebih menarik dari nama-nama manusia kan?

Nama Blog Bertepatan Dengan Isi Blog Anda.
Ini adalah untuk blog-blog yang serious. Andai kata korang nak buat blog yang based untuk cakap hal-hal cinta. Then kenapa tak gunakan URL dan nama blog sebagai "DrCinta.com"? Andaikata korang nak buat blog yang berkaitan dengan kereta kenapa tak guna nama seperti "DuniaKereta.blogspot.com"?

Korang mungkin akan kata

"Habis tu, Paul Tan guna nama dia, boleh je jadi gempak dengan blog kereta. Apasal pulak aku tak boleh?"

Well, korang tahu apa jawapan aku? Sebab zaman sekarang, persaingan dunia blog adalah sengit gila. Paul Tan dah start menulis blog dari dulu-dulu lagi. Zaman dulu-dulu, blog dia je antara blog yang paling aktif dan setiasa update blog. Sama juga dengan blog Azmanz yang aku cakapkan tadi. Contoh lainya adalah macam blog RedMummy la. Ramai orang kata yang blog Redmummy tu tak ada isi sangat. Dan ramai yang tanya macam mana dia boleh jadi blogger yang famous. Dia famous sebab dia start menulis dari tahun 2006 dan dia sentiasa update blog dia. Masa tu, saingan sikit gila. Yeah, membina blog? Easy

Tapi zaman sekarang, bersepah-sepah website dan blog baru yang wujud. Persaingan untuk blog kereta, love, agama, parenting dan semuanya dah sengit. So, guna nama sendiri, atau url terlampau panjang akan membuatkan anda susah untuk menaikkan blog anda. Sure anda boleh berjaya, tapi memakan masa yang lebih lama. Those URL pelik-pelik adalah satu idea yang bad nak-nak dari segi SEO dan marketing. Unless, korang mampu buat partner bussiness dengan Oh Media untuk promote blog korang.

Dan satu lagi, korang mungkin tertanya-tanya, mana lagi better, Wordpress or Blogger? Yeah, Wordpress vs Blogger. Untuk permulaan, Google Blogger jauh lagi better dari Wordpress. Ada banyak website-website yang korang boleh rujuk. Mungkin nanti aku akan bagi web-web tersebut.

So, good luck.


Rabu, 6 Julai 2011

#WW : Your Nightmare For Tonight.

Assalamualaikum


Segala kegembiraan kini telah berakhir.


Ahad, 3 Julai 2011

Bila Blogger Terlalu Pentingkan Page View Melalui "Read More" dan 1 Page, 1 Post.

Assalamualaikum


Hello bloggers and readers sekalian.

Ada orang tanya aku:

"Macam mana jenis blog yang kau suka baca, Mr K?"

Well, aku tak tahu macam mana nak kasi jawapan untuk soalan tu. Apa pun, aku suka blog yang kemas. Blog yang kemas then kalau entry yang tak brapa yang nak best pun akan rasa melekat. Cuba korang bayangkan. Entry-entry blog yang korang tengah lepak tu adalah biasa-biasa je. Tapi bila korang masuk blog dia, korang rasa tenang. Rasa relax je. Iklan yang besar-besar kat sidebar kanan pun tak ada *Terasa*. Mesti rasa nak stay on that blog je kan? Lagi pun, teens bukannya nak tahu sangat pasal isu-isu sesuatu benda. Dieorang just nak habiskan masa sebab for some people, blog walking adalah fun.

Then lagi satu aku suka kalau bila baca blog orang tu ialah entry dia bukan copy paste semata-mata. Benda-benda yang di copy paste kalau benda yang betul tak apa gak. Ni tak, yang salah. Tan Sri Jin Samsudin mati lah apa lah, itu lah ini lah. So, dari ada niat nak link, terus jadi tak ada.

Satu page hanya ada satu blog post (entry).


Dan semasa nak cari blog-blog yang best untuk di link kan, aku jumpa satu phenomena yang membuatkan aku rasa malas gila nak blog walking. Which is aku perasan ramai gila yang setkan homepage blog untuk satu entry per page. Maksud aku, bila korang buka blog A, page depan dia hanya ada satu entry je. Then bila pergi ke page ke dua pun sama. Ya bilangan post di setiap page boleh di set kan.

So, korang tahu tak apa yang aku rasa bila aku nak blog walking tetapi nampak phenomena ni? Yes, gila la tension nak baca setiap entry di blog dia. Dan bukan sikit tau buat macam ni. Ramai gila. Aku tak pasti kenapa ramai nak buat satu entry per page. Mungkin sebab nak tingkatkan Page Views (PV). Tapi mcm mana nak tingkatkan PV kalau bila orang buka your first page, then terus blah bila nampak the only entry yang ada tu tak menarik?

Fact :
  1. Reader masuk blog korang. 
  2. Nampak your latest and THE ONLY post tu. 
  3. Dia rasa post tu tak menarik. 
  4. Scroll kebawah, tengok-tengok tak ada entri lain.
  5. Dia terus dia blah.

For example, semalam korang tulis entry yang amat best. Gila punya best. Then hari ni korang tulis entry yang amat membosankan. But then di sebabkan korang dah setkan satu entry untuk satu page, pembaca hanya akan nampak your boring entry. (Since entry yang gila best tu berada di page ke dua). Then dia akan judge entry korang based on apa yang deiorang tengok di first page. Why? Because they got no other options right on their sight.


Tapi, tapi andai kata korang ada 5 atau lebih entry per page, kemungkinan dieorang tertarik kat your blog adalah lebih tinggi. Contohnya, entry paling latest korang tu membosankan gila  Tetapi entry ke dua latest korang adalah best. So, bila pembaca tengok your latest entry tu membosankan, sure pembaca akan scroll ke bawah untuk baca next entry kan? Penilaian dia terhadap your blog mungkin akan berubah. Tapi bila anda buat an entry per page, macam mana dia nak tengok entry kedua selain dari klik "Older Post?" Wait, siapa yang nak pergi ke next page kalau first impression dia terhadap your blog dah jatuh? Kalau korang bukak home page then tengok entry tu membosan kan, rajin ke korang nak klik ke older page? Hell... Wait for it.. Wait for it.. NO. HELL NO.


Eh, tak apa saya rajin kelik "Older Post" dan "Older Page"
Okay fine. ANDAIKATA lah pembaca korang rajin untuk klik ke older entry (Which is I don't think so). But then, adakah ianya convenience? Nak baca 1 post, kena klik older page. Then nak baca lagi, kena klik lagi "Older Post". Di tambah pulak dengan internet slow. Siapa yang akan melekat kat your blog beb? Tu belum kira kalau owner blog tu letak fungsi "Read more...". Aku agak tak suka bab-bab read more ni. Kalau read more tu diletakkan sebab kat home page sebab blog tu ada banyak entry tak apa la gak. Well, itu cara terbaik untuk ringan kan blog. Tapi kalau dah 1 entry untuk 1 page, then nak gak letak "Read more..." semata-mata nak naikkan page view, memang cari pasal ah. Tu belum kira tambah bab satu entri satu page yang aku cakapkan tadi. Comfirm-comfirm pembaca lari kalau macam tu. Aku pun stress bila baca.


Blog aku pun, kalau boleh aku nak letak 8 entry per page. Kalau dulu aku buat dalam 7 entry per page. Then turun ke 5. Then 4. Then 3. Why? Sebab orang complain blog aku berat. Blog aku berat bukan sebab iklan (No, im not gonna take out the iklan from my blog). Tapi sebab gambar dan blog list yang memang berjela. Aku tak sure betul atau tak blog list memberatkan. Sebab bila letak blog list, banyak bandwith akan digunakan untuk baca dan tarik feed tajuk entry yang di link kan. Dan gambar pulak, andai kata aku letak gambar yang high quality, memang berat lah sebab 1 gambar dah dekat 500kb. Kadang-kadang aku letak gambar yang high quality. Lagi lah berat.

So yeah, gunakan fungsi "Read more..." hanya untuk ringankan blog atau membuatkan ianya nampak kemas. Jangan nak gunakan fungsi ni hanya semata-mana korang nak cari page view. PV yang tinggi melampau tak akan membuatkan anda kaya kalau Unique Visitor anda rendah. Dan jangan set kan satu entry per satu page.

Actually, aku pun kalau boleh nak gak guna "Read more..." ni. Tapi kalau aku jadi pembaca yang suka baca banyak post sekali gus, mesti aku akan rasa macam malas gila nak baca bila aku nak-tak nak kena klik "Read more..." dan buka new tab bertimbun-timbun.

Expect the unexpected.



Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger