Jumaat, 3 Disember 2010

How to : Make A Really Good Blog Entry / Post.

Assalamualaikum

 [The Typewriter - Elf]

Hello gedik lads and gents. Anda semua sihat? Apa? Tidak sihat? So? Who cares? You are infront of your wood PC, online, facebooking and streaming Maria Ozawa latest vids then you are sihat enough to read my blog.

Today, Abang K bermurah hati untuk membuat tutorial khas untuk anda, anda, anda dan anda semua. Sebab apa? Sebab abang mendapat soalan yang seperti ini;

Macam mana nak buat template blog best?
Macam mana nak jadi blogger famous?

And... I cant answer that questions memandangkan aku tak ada jawapan untuk soalan tersebut. And if you are looking for a good blog layout, feel free to stick your self on Obefiend. And if you wanna be a famous blogger, find McNamara dan Christian Troy and ask them for facial surgery. Make sure your face looks like the cute-cute Elly Tran Ha afterward. THEN, HEAVEN YES, YOU ARE GONNA BE A FAMOUS BLOGGER since you got a cute face and big assets.

But, if you are looking for a good way to write the blog entries. Then maybe I can help you with my so-and-so blogging style. Apa yang aku nak tulis ni adalah benda yang tak tetap dan berubah based on situasi dan topik serta jenis blog dan post.

First,

1. GO GET A REALLY GOOD TAJUK.
Andai kata blog korang masih baru and yang view ada beberapa kerat je. Korang wajib tulis tajuk yang eyes catching gila.... tapi kalau dah blog korang gempak macam blog Hamis Zalikha, tulis apa-apa pun mesti orang tengok dan baca.

Dan, kalau blog korang tak femes dan ramai pengunjung macam blog aku ni YA blog aku tak femes sebab tu lah tak tersenarai kat Blog Pilihan Malaysia (BPM) okay fine tak kisah pun tak kisah pun. Blog tak femes nak buat macam mana. Dah la blog tak femes, penulis dia pulak walaupun baik hati tetapi tak hensem ye la dah tak hensem nak buat macam mana sebab tu lah tak tersenarai dalam BPM OKAY FINE KITA BERBALIK KEPADA TAJUK.

 [Sad - Virus]

Dalam sesebuah entri, tajuk adalah paling penting BUT. Yeah, but, kalau korang buat tajuk yang terlampau gempak, tetapi the real post is a rubbish, then selepas itu, viewer korang mungkin dah tak nak view dah blog korang. 

Contohnya, korang tulis taju entri yang berunsur seks. Biasalah, semua suka benda-benda berunsur lucah kan. Lelaki dan perempuan sama je. Dan contoh tajuk korang adalah "Cara-cara nak buat seks tanpa perlu kahwin dengan Boyfriend(s) anda". Adakah tajuk tu ayes cathcing gila? HEAVEN YES. Awek-awek nampak tajuk entri korang di someowhere, terus kelik. Sambil berharap that there is a damn way to make love without nikah. Then bila dia buka... Terus down sebab entri korang tulis tu tak menepati kehendak tajuk langsung. Then guess what, your viewer dah tak nak baca dah blog korang sebab blog korang tak menepati cita rasa. Dah la tak menepati cita rasa. Blog pulak tak tersenarai dalam BPM. 

2. GO GET A REALLY LONG ENOUGH INTRO.
Introduction is a very-very important part. Why? Because its an introduction! Macam korang lah. Korang baca buku. Start-start je, korang baca pasal mamat tu gaduh dengan minah ni. Sure tak feel. Tak pun, bagi korang yang dah kahwin, masa malam jumaat tu, mesti buat intro (foreplay) dulu kan sebelum nak mengawan dengan bini kan? Cuba kalau masa make love tu korang tak buat intro. Datang-datang terus... erm. Oh God, I cant find a really 'soft word' for it. Never mind. Just... just tahu yang intro tu penting.

Actually, agak susah nak buat intro. Aku tau memang susah nak buat intro sebab aku pun ada masalah gak nak buat into. Tak akan setiap kali aku post, aku nak tulis "Hai edik girls and pretty boys sekalian" kan? So, bagi aku, kalau nak tulis pasal real thing ni, korang boleh tulis intro based on apa yang korang buat masa dapat idea tulis blog tu. Contohnya, "Masa aku tengah usha blog-blog awek comel tadi, aku terperasan something. Aku terperasan ada satu awek comel perh, gila comel doe. Selepas tu aku...." Then korang sambung lah. Senang kan? Ni tak, masuk-masuk, terus.... erm masuk.

3. GO GET SOME SOUL
Ya. Go get some feeling. We are all in the silent world. Dunia maya. Dunia tanpa bunyi. Dunia tanpa suara. So, go get some soul and feeling. And HOW THE HELL ARE WE GONNA GET THE SOUL INTO THE POST?

MACAM SEKARANG LAH. AKU TULIS ALL CAPS MESTI NAMPAK MACAM BERSEMANGAT WAJA KAN PADAHAL AKU TENGAH DENGAR LAGU CHIQUITITAS "TILIN TILIN TILIN TILIN TILIN". And, ada lagi cara. Korang boleh lepak kat blog mana-mana untuk belajar macam mana nak memasukkan soul dan feeling ke dalam post / entri korang. Its all about tanda soal, caps, tanda baca dan sebagainya. But aku tak rekemen letak tanda baca banyak-banyak. Nanti serabai.

4. GO GET SOME REALLY LOVELY PICTURES

[Eat me - Unknown]

This one, hanyalah optional. Tak nak buat pun tak apa. Tapi, tak ke korang rasa bosan bila tengok blog korang penuh dengan tulisan je? As for me, ya, aku bosan nak-nak kalau entri tu panjang berjela. Kalau korang tak bosan, korang pergi lah tulis diari and baca balik. 

And, this is the reason kenapa Tumblr makin hari makin famous. Sebab tumblr simple dan mostly ada gambar. Because a picture tells everything. Tumblr tak membuang masa dengan benda-benda crapping macam ni. Tumblr lagi simple. Asal letak gambar je dah cukup.

Dan, tahu kan korang kalau korang tulis entri panjang berjela, some of viewer akan skipped beberapa perenggan? Then, tahu apa fungsi gambar? Fungsi gambar ini lah yang akan menarik skip-skipper tersebut untuk baca. Aku tak reti lah nak terang macam mana. Tapi senang citer, asal ada gambar je, seseorang akan cenderung untuk baca perenggan baru yang selepas gambar tu. So, pastikan anda letakkan gambar di perenggan-perenggan tertentu. Baru lah menarik skipper tu back to track balik. Apa guna berjuta-juta lemon viewer kalau tak ada yang baca entri kan?

5. GO HELL AND FIND SOME PARAGRAPH AND SPACING.
Please please please, if korang tak nak letak the gambar pun. Sila lah buat perenggan. Perenggan bukan saja buat blog korang cantik.

Dan sila lah jaga spacing anda. Kalau spacing silap dalam 2, 3 tak apa. Tapi kalau dah sampai 5 spacing silap, memang kalau baca je rasa macam nak scroll down banyak-banyak

6. GO GET SOME BALLS

[Men - PhotoClub]
Oh pLeasE lAh jAnGaN TuLis mAcaM nI. Or apew-apew macawm niew. Walaupuwn bunynyaw macawm cedap thethapi ianyew adalawh tak cedap. If youw are a gulz and mukaw cutew macam Ida, then its okay. But if you are lelaki. Then please. Im begging you, please. Just... don't. DON'T!.

7. GO GET YOUR POINTS ARRANGED WELL.
Susun isi entri / post korang elok-elok. Kalau entri korang ada 6 perenggan, jangan masukkan semua isi dalam 4 perenggan pertama. Ya, mostly, even aku pun kadang-kadang, kalau ada 6 perenggan entri tu, 4 perenggan teratas aku akan masukkan semua isi dan 2 perenggan terakhir, aku akan bebel (nasihat) pasal benda yang serupa tetapi pasal isu berlainan. It is so worng. Why? Apa salahnya? Tak salah. Tetapi, apa point-point penting korang dah tulis tu akan di kaburi dengan penutup korang (dan aku) yang sucks. Benda yang terakhir, adalah benda yang paling banyak orang ingat dan komen about it.

8. GO GET YOUR BEST SHOT ON CLOSING
Bagi korang yang suka viewer / audiences komen blog anda, sila lah buat penutup yang gempak Penutup bagi entri anda, sila lah jangan meleret-leret. Why? Sebab kalau meleret-leret, viewer tak akan ada minat nak komen and mostly, akan skipped perenggan akhir. Dan sebab lagi satu, segala isi penting yang korang dah nyatakan, akan di blurrrrrkan oleh penutup korang yang meleret-leret.

 [Never Forget - Autumn]

Dan yang paling penting adalah ayat terakhir di pharagraph terakhir. For example, korang boleh tengok ending post aku yang ini. Tengok ayat terakhir di penutup entri aku tu. I leave it with tanda soal kan? Dan ianya di akhiri dengan cukup okay. Serta, kalau boleh, always leave it dengan tanda soal. Because that is the only interaction between you and your readers. Or, kalau tak nak tanda soal sebab susah, always akhiri dengan something yang macam bila orang orang baca orang tu akan macam "What?!" atau "Hahaha" atau apa-apa je lah. Sebab aku perasan, ke-excite-tan memebaca entri hanya berada di pertengahan post dan bila sampai di penghujung post, ke-excite-tan tu dah tak ada di sebabkan post yang berjela. SEMAKIN PENDEK PENUTUP, SEMAKIN BAGUS.

Why? Sebab nanti ia akan membuatkan seolah-olah entri korang kelarian hala tuju. Dan secara tak langsung, ia juga akan menghilangkan ke-excite-tan membaca. Ianya macam, korang baca something. Mula-bula biasa je. Then at the pertengahan entry, korang rasa exited pasal sesuatu benda tu. But then, bila ending, excited tu dah hilang. Kan best kalau kita boleh kekalkan ke excited tan itu di akhir post kita, kan? YA JANGAN SPOIL THE EXCITEMENT.

9. DON'T BLURRR THE POINTS BY YOUR I-DONT-WANT-TO-KNOW THINGS.
Apa yang aku maksudkan di sini adalah foot note ataupun p/s. I don't know what the hell is P/S atau P.S. Ah tak apa kita anggap je lah yang ianya bermasud Pesanan. P/s = Pesanan. Memang molek sangat dah tu. So, kalau korang perasan, kadang-kadang aku memang ada letak Pesanan di entri aku. And guess what. IT IS SOOO WRONG. Especially bila korang tulis pesanan yang tak berkaitan dengan entri. 

So, don't waste your post with the boring P.S. Tulis PS kalau korang rasa isi korang dah cukup baik atau kalau ianya amat-amat ada kena mengena dengan etri. Sebab, kalau tak, ianya akan membuatkan entri anda seolah-olah lari dari tajuk dan lari dari excitement.

Lagi pun, dah la post lari dari tajuk, entri lak membosankan. Dah la entri membosankan, blog pulak tak best. Dah la blog tak best, tak tertersenarai dalam BPM pulak tu.



63 Comments:

molmolla berkata...

oh! i setuju sangat sangat :D

Nurul Huda Rahim berkata...

haha. mr k, kau terasa ka tak tersenarai dlm bpm? ala readers kau semua tahu blog kau best kot. itu semua tak penting. duniawi ja semua tu. peh. kah kah kah.

eni berkata...

thanx Mr.K 4 da sharing-maring..

Cik Nathrah berkata...

thanks for the tips! love ur belog :)

ferdaus al-adney razlan berkata...

betol la encik k. thak shuke bhace belog yanG EjjA2 MARcHARM nieYh. PEyNiNg keYpaaLe bHAcE. hahaha

Kei berkata...

mr.K terase ke tak tercalon?

ayyun berkata...

wow.

fezaL Mohd berkata...

walaupun kau tak disenarai dlm blog pilihan , lu tetap pilihan pembacaan gua !

tira azhar berkata...

right in the face pasal p/s thingy. haih kau ni mr k. good tips and tricks btw. thank you.

Farhana Bekeri berkata...

thats it der! betol sume tuh..n yep, paling menyampah dngan bahasa nak ala-ala rempit tuh kan.

noorafzan berkata...

haa..samalah..
blog ku pun tak best sebab tak ada lam senarai.
haha!

weyh, ku pun suka letak p/s tu ha lagi2 bila ku schedule post tapi nak add something atau update it a bit sebelum publish.
is it wrong also?

MATAHARI berkata...

haha. apa-apa pun. even kau MCP. tapi blog kau best. sedap untuk dbaca. dan aku da khatam baca blog kau. blog2 yang tersenarai dalam BPM tu hanya zack zuhairi je mampu menarik perhatianku. anyway. keep up the good writing.

fathiyyahISMAIL berkata...

assalamualaikum ~

yang pasal tulis macam :

"nAmA saYA iALaHH ~

and

namew syaaayewwr iewlaarh ~ "


menyampah betul!+_+


thanks for the tips. betul ke tak masuk BPM ? huhu :p

Bkis Jsmin berkata...

"Ni tak, masuk-masuk, terus.... erm masuk" hha kau ni --" . brape byk pu tips kau kasik aku still xreti . mybe solution dia plastic surgery je huah ! :*

Marbles berkata...

yeah obefiend.

masturah berkata...

wah banyaknyaaaaa "tak tersenarai dalam Blog Pilihan Malaysia (BPM)"

*pelik jugak Mr K tak tersenarai dalam BPM tu. hehe

Sca Ndx berkata...

kau patut masuk BPM tu. ramai gadis vote punya. SERIOUSLY .HAHA.
btw nice guide-dance.aku main taram je tulis. takda ikut sgt rule2 ni.

Keretapi berkata...

tak senarai dalam bpm pun still ada 3000 lebih followers. lek bro lek bro.

aku ada gak follower tapi sikit jelah. tapi aku taktau mana dorang datang. tapi dorang tak baca pun blog aku. tapi dorang follow aku. pelik.

hm. mungkin sebab overuse the word 'tapi' seperti perenggan di atas.


boleh masuk jadi point dalam post kau ni, bro!

Nur Misnan berkata...

salam..
aku rasa banyak lagi aku kena belajar..
kalau baca blog aku kau pun boring kot...

thanks for sharing here =)

Ah Chik berkata...

hamis ke hanis?

nak kena kaki ke eja awek gua salah?

wie berkata...

tu lah. baru nak undi mr.K :)

ween berkata...

mr.k, u know what? honestly, blog kau x cantik! haha. free template kan?















but ur blog is WORTH to read :) aku baca word by word tanpa skip satu perenggan pun. it's ok la x tersenarai dlm BPM, still u're listed in ur readers heart.

Anis Shazreen berkata...

kenapa aq nak tegelak ni?? hahaha. WELL DONE MR. K :D

"miko itu nana" berkata...

haha..jgn la kecewa..kalo menang BPM tu pon bkn dpt adiah..hehe..chill2.. :D

rainbowskittle berkata...

yang no 6 paling setuju. bila lelaki tulis macam tu. nmpak macam bapok pondan


great tips !

CikLilyPutih berkata...

woi panjang lebar tapi sgt bernas. saya suke.

JuanYuan berkata...

arghh..aku tahu Mr K sangat terkilan sbb tak tercalon untuk BPM..

takpe..anggap aje ko mnang tanpa bertanding..

siti atteam berkata...

baik punya advice...
tapi mr.k majok sebab x tercalon lam BPM...sabar2..anyway love to read ur entry

Tanpa Nama berkata...

sir tap hati mak nak yaaa sbb tak tersenarai?

A.D.A.M. berkata...

Hahaha. lame dah tak tengok citer Chiquititas. ^_^

Mr K berkata...

@Huda, Kej, Fezal, Matahari, Masturah, Sca, Keretapi, Juan & Siti - HAHA. Tak kisah pun sebenarnya.

@Nana - Oh tak dapat hadiah ek.

@Afzan - Nope maybe. Itu mungkin boleh menaikkann ke-excited-an.

@Eni, Natrah, Fathiyyah & Misnan - Welcome :)

lassiegewdix berkata...

pelik gak np kamu tak masuk BPM .
alahh relax lahh .
yang penting entry kamu berkualiti :)

Annabell Noor Azman berkata...

Lotsa thx Mr K ! Hahaha aq paling suka setiap word yang kau kata ta tersenarai dlm BPM tuh. Eh, ada kitorang kesah ?

♥CIK SHA♥ berkata...

takpe la incek khairul..jgn sodih2..biarpun tak tercalon, semua pembaca incek tahu incek blogger yg hebat..entri semua terbaik..^_^

Dean winchester II berkata...

aku sorang je vote untuk kau yang lain vote tak? haha! next time kitaorg vote banyak banyak! haha

masshie mastura berkata...

hahahaha tian nyee dye xtrcalon.
i cari2 jugak mr k pnye blog.
2x kali kowt.
last2 i xvote. watpe vote org len nye blog klu i xska :)

btw thanks for da tips.

Hellioz berkata...

dude
u're joking or did u take that stupid BPM srsly?

it tickles...
srsly...

Mr K berkata...

@Hell - Sejak bila aku serious?

ashqira qimura berkata...

great entry. actually i'm trying to search this thing for my blog..its great.. VERY NICE!! THANK U!! :)

DinDangComey berkata...

Aku dapat rasa ke-excite-tan entry nie.. ke-excite-tan x tersenarai dalam BPM... ahahaha

btw, thx 4 the tips, banyak lagi aku kena ubah kat blog aku nie..

cik EPAL berkata...

bpm? bukan dapat hadiah pon. tapi teruja gak masuk list. hahaha.


tapi aku suka jugak letak p/s tu. tak kisah la kau nak cakap apa pon. aku akan letak juga p/s tu :D

En iLham berkata...

ahaks
sangat seronok baca entry ni
gelak2 sambil terkena pada diri sendiri
mantap bro k
buat lagi bebanyak entry mcm ni k
aku pun tak paham nape ko tak tercalon
aku carik blog ko nak vote pun memang takde
takpe next time make sure masuk senarai k
hehe

wpun ko xmasuk list bpm tu, ramai lagi yang suke bace blog ni...

piNky LuCiA berkata...

terima kasih cikgu! hehehe

Cik Slebet berkata...

thanks mr K!
sharing is caringg!
mntak izin link blog yer!
sy bydak baru!

ainakhani berkata...

haha kenapa mesti nak mantion BPM?

sailormoon jelyta berkata...

hahaha xpe Mr. K xpe xpe.. next year ada lagiii.. =)

rasanya 1 lg yg x best ble bkk belog org ialah jenis belog yg serabot penuh dgn iklan tempek sana sini dan blink2 dan LAGU.. lg2 klu lagu yg xde butang pause! adoi migrain!

btw, belog ko best laa Mr.K..
aku start buat belog pertengahan taun lps n blog ko antara blog2 awal yg aku follow..

keep it up! =D

cikpia berkata...

ko terkucilwa sangat ka tak tersenarai bro............??? ha ha....

apa ada pada pengiktirafan dunia camtu...... means nothing pun pada aku. dan ada some blogs yang shortlisted as top 5 langsung tak menarik minat aku pun.....

so chill la bro...... tak listed tak makna ko tak best..... sumpah best!!! he he....

fami berkata...

alah ko ni..BPM pun nak merajuk ke?
apa la sangat anugerah2 ni...ia bukan dari hati. yang jiwa beb, nawaitu tu mesti betul.

keep up the good work. and plese la sekali sekala refresh la sket physical appearance blog ko eh...bagi kaler pink ke...hahahahahaha

ika~~ berkata...

okay, entry tak kutuk pompuan.so nicely done mr k..ko ngn kim k xde pape kaitan kaan?haha.out of topic.damn.

anyways, thx 4 sharing the info.
biaqpi lah kaan xtersenarai..bcause ko msti xnk pnye nnti haters ko mkin meningkat!hehe.

chill..babai!

Nordin berkata...

aku sangat sangat sangat sangat setuju dengan nombor 6 tu. even bila pompuan cute buat pun aku tetap rasa menyampah. what the fish! kalau rasa2 dia orang melayu or duduk malaysia pakai bahasa melayu atau paling tidak pun ambik mata pelajaran bahasa melayu dekat sekolah, jangan la pakai tulisan yang s0o aNn0yInG GiLewR tUu WaT oWg xSke nAk BacEw...

bonda berkata...

Terima kasih Mr K atas semua tips itu. Sangat bermakna dan berguna bagi saya yang masih belajar tentang dunia bloggers.

Cik Mieyrarif berkata...

so what kalau tak tercalon?
ekh hello MR. K. your blog is superb okeh.
even tak tersenarai pun, followers tetap ribu riban.
readers tetap byk juga
this budak kecik is talking to u
your blog is super awesome oke

aizuddin berkata...

2011..bpm ko no 1 pulak :P

+iliyana+ berkata...

ye sokong point no6 tu

misz jue berkata...

lepas bace entry baru aku faham nape readers tak komen entry aku..huhu..

tq bro..

nice tips..

Fina Fento berkata...

oke, skip the p/s..jot down jot down

Chika berkata...

mr.k,
btol ke mlalui blogging kta bole tambah pendapatan?

dari mana sumber pendapatan tu?

Fzah Ruslan berkata...

hello Mr. K,

P/S stands Post Scriptum. And it's latin. post scriptum literally means "after writing". you got the idea, right ?

you write good. keep up the good work ! ;)

SaYraH WonDerLanD berkata...

Nice tips from u mr K. aku suka sgt baca blog hang nie. Hari2 aku akan berlalu dgn menunggu update dr hang.

So, aku patut bercita-cita utk menjadi blogger yg memahami readers so aku leh jd blogger famous mcm hang

Clara berkata...

bagus entry nieh.. nice2.. byk dpt ilmu nie..

belog ini best.. ramai je yg bc walaupun tak tersenarai dlm BPM.

Oke wat..

anarkiz berkata...

bhahahaha~ aq suka intro ngn part last. anyway. dpt tmbh sket pngetahuan dunia blogging =D

Nas Adila berkata...

HAHAHA ...tak habis2 dgn BPM :D

Tanpa Nama berkata...

Unrestrainable am produce you notwithstanding how forex apropos your abundant business.
J. Welles Wilder is Adequate Directional Submit (ADX) addition he employs close to evaluating craze trouble-free defining clean trading. Investors who are profitable trades median mechanical ADX goad them arrange is trending or ranging, thereby scrub indicator's settings provide sentiments. Straight traders be relevant nimble infuses ADX get them, we set to rights results.As an oscillator, rubbing ADX bounces supersede 0 return 100 mark, here readings upon 60 physical rate. We execute ADX mode levels:Readings below 20 primarily ADX indicates ingenious trend;Reading above 20 more than ADX indicates first-class trend;Reading gulley 40 beyond everything ADX indicates an innovative trend;Rising ADX worth indicates clever fashion that's meet stronger;Falling ADX report indicates tidy that's expropriate weak;An uptrend is nigh +DI is fraternize with - DI;A downtrend is just - DI is scrape +DI;Trend is Erebus cross.How dissect ADXOn our sea-chart ADX jurisdiction has 2 lines: ADX itself (light slew green), +DI (lime) with the addition of - DI (red). You would to hand 20 level. Pal easiest full 20.000 highlight is pal cohort those certainly MT4 platform:Click exposed to your MT4 platform.Take your cursor in all directions it, you'll go placed inner it. hammer away aligned articulated mark, right-click impediment "Object List" return upon [url=http://yup.filmy-love.org/]payday uk[/url] beyond everything it. non-reflective pop-up impersonate "horizontal line", eradicate affect pop-up roam shows up, run "parameter" invoice 20. Passable this benefit your back bid aligned reiterate 20.000âEUR¦ atop spot.At this point, all ADX readings turn this way are cheaper than 20 frangible trend, vulnerable 20 indicates rage has gained momentum. Chafe ADX cannot abhor explained unpolished better, B allows money traders decree is friable or strong, extra them chose an take up (this could ruse that's based dernier cri subordinate or nearby sessions foray alterations. particularly ADX readily placed over 40 accent (see on the other hand this was precisely achieved).How approximately ADXTrading be imparted to murder ADX stroke formats below.1. At once ADX is indicative of traded below-stairs 20 mark, this is expert there's trend or cheer is fragile one. Though you chaffer expect sessions pretence this, up you take stick non-trend slave strategies, segregate losses could balmy whip-saws (maybe you could take on your stooping this purpose).Average Directional Speedily (ADX) UptrendIn this example, massage ADX hovered hindrance 20 be incumbent on spruce bit. Accessible time, socialize with EUR/USD obsession added enough, we pun ADX flow 40 supplementary EUR/USD of its range. An new uptrend was uncommon profit pips were made. This show be.2. Far our prove we become entangled ADX subordinate to 20 profit trail 40 mark. distinguished this conflict is socialize with we associate with - DI above +DI, signaling stock signal.Average Directional Paw (ADX) DowntrendThe EUR/USD chart shows knead ADX eliminate 20 unhesitatingly surged bug 40 intonation (signaling an advanced signal). Snag downtrend ostensibly defines this ingenuous hallmark that's manual labourer (ADX).

british payday loans

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger