Selasa, 25 Januari 2011

Kalau Berpeluang, Betul ke Nak Kembali Ke Masa Silam?

Assalamualaikum



Tadi, aku main Dota. Kalah. Bila kalah, stress. Stress macam baru putus cinta. HAHA. Bila stress, aku mandi. Aku suka mandi. Macam Sizuka.


Bila difikir-fikirkan balik, aku baru perasan yang ada tiga tempat yang mampu buat aku tenang untuk berfikir which is, ketika mandi, atas tikar sejadah dan sebelum tidur. Tapi, aku paling banyak buat keputusan dan berfikir ketika masa tengah mandi.

Sebab, bila mandi, air yang mencurah-curah dari atas kepala hinggalah kaki itu akan membuatkan aku rasa tenang gila. Then, masa tengah feeling layan perasaan tenang tu, aku tenringatkan soalan di Formspring aku yang berbunyi:

"Kay, kalau di beri peluang untuk pulang ke masa silam / lampau, zaman mana kau akan pilih?"

Ramai orang kata yang mereka nak balik ke zaman kanak-kanak. Zaman sekolah rendah. Zaman untuk berseronok. Aku pun macam tu. Tapi, bila di fikirkan dengan lagi mendalam, aku lebih prefer untuk jawab:

"Aku nak balik ke zaman selepas SPM. Sebab zaman tu lah dimana hala tuju hidup korang bermula". 

Ya, kalau korang nak balik ke zaman kanak-kanak pun, for what? Untuk kekal jadi kanak-kanak selamanya? Then? Jadi pedophilia yang jatuh cinta kat budak-budak kecil bawah umur?

"Age is just another number because everybody is a kid. Except, when they are grow up" - Rusty Cartwright. Greek Season 4, Final Episode.

Yeah, we need to grow up.

Aku nak balik ke zaman selepas SPM sebab aku nak ubah banyak benda. Aku tak nak masuk UniKL. Aku tak nak ambil course chemical yang aku tak boleh carry on ni. Aku nak masuk U yang lain. Aku nak ambik course yang aku suka yang mudah. Aku tak nak itu. Aku tak nak ini. Aku tak nak banyak benda. Aku nak balik ke masa silam dan lari dari buat 'kesilapan' ni.


But then, aku mula terfikir lagi. Adakah ini betul-betul satu kesilapan? Betul ke masuk ke UniKL adalah satu kesilapan?

Kalau aku tak masuk ke UniKL, aku mungkin tak akan kenal mamat kerek bernama Fahim yang ajar aku blog. Thus, aku mungkin tak akan kenal apa itu blog. Bila aku tak ada blog, aku akan malas membaca. Ada blog membuatkan aku jadi rajin untuk observe dan express kan apa yang aku nak bagi tahu. And, then, bila aku tak masuk UniKL, aku mungkin tak akan belajar banyak benda masa life, tak akan tahu perangai bermacam-macam jenis orang. Aku tak akan kenal orang yang pandai memanipulasi dan bajet alim. Dan yang yang paling penting, kalau aku tak masuk UniKL, mungkin aku tak akan fall in love dengan girl yang aku tak pernah bercakap. That girl, teaches me alot. Selepas that girl, aku jumpa girls-girls lain yang unik. Termasuk girl yang menyamar jadi lelaki semata-mata untuk nasihatkan aku pasal life aku yang sucks. Well yeah, rasa agak terharu.

"Life is not fair. The most intelligent people could be the poorest one. And the dumb people could be richer than the Bill Gates. Yeah, life is not fair. So, abuse it."

Life is sucks sebab kita akan buat kesilapan all the time. Tapi, sesuatu kesilapan tu adalah bukan satu kesilapan kecuali, bila ia dah berlaku. Well, everybody wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.


It's not death I worry about
It's life that will bury us all
It's the frustration of finishing the day
In the exact same place you started it
 If you are lucky...

It's not sorrow 
It's getting hard to handle
It's being optimistic that grinds us to dust
With nothing to hope for you take it as it comes
And it only comes close to what you wish it will
If you are lucky...

It's not the sound of noise that you really hate
It's the silence that comes and covers your soul
You can learn to live with noise; it's a sound of life
It's the sound of silence that makes you feel dead
If you are lucky...

It's being surrounded by noise
Being sad and preferably dead
That I really wish for
If I'm lucky...

Untuk masa sekarang, aku tak nak turn back the time walaupun aku tahu hidup aku akan jadi sucks gila for the next 6 mooths. Sekarang, aku nak terus panjat umur dan tengok sendiri apa yang aku akan jadi 10 tahun akan datang.

Tips to be happy; keep telling to yourself that the God is damn nice and one day, He gonna put you on the top of everything.

So, adakah hidup anda cukup teruk sehinggakan anda sanggup pulang ke masa silam?



78 ulasan:

  1. ..aku nak terus panjat umur dan tengok sendiri apa yang aku akan jadi 10 tahun akan datang..

    suka ayat ni. =.)

    BalasPadam
  2. knp ayat cam sedih je....cheer UP~
    p/s: ley x ajar sy men DOTA...??hehehe

    BalasPadam
  3. yeah , agree wif u.. ape yg kite jalani skrg semua da ditentukan.. so,just be grateful of wat u have n berusaha utk jadi yg terbaik :)

    BalasPadam
  4. aku pun benggang sampai tahap frust kalau kalah DOTA

    BalasPadam
  5. nyawa atau comment?? i choose comment...hehe....yeah, we should be grateful on what we already got... because Allah knows the best...=)

    BalasPadam
  6. kalau sucks sekarang pun..future ko belum tentu sucks..mungkin happy ending =) who knows

    BalasPadam
  7. everthing happens for a reason?

    BalasPadam
  8. yes.aku nak back to masa silam aku.aku taknak jugak masok unibersiti X nih and enrol kos biologi nih.giller tak boleh carry on.aku nak amek kos masakmemasak.dan kalau boleh,aku nak tangkap gamba kat semua tempat yang aku ngan membe aku pegi.kalau boleh,aku nak tarik balik semua benda tak senonoh yang aku penah carut kat membe aku yang buatkan sampai dia pergi.

    BalasPadam
  9. aku tak suka masa silam. so tak pernah pun terfikir untuk aku kembali ke zaman silam. aku suka life aku sekarang.

    BalasPadam
  10. yea..
    wlau mcm mane susa pun idop..
    idop ni kne diteruskan..
    ~ syg UNIKL
    :p LOL

    BalasPadam
  11. aku baca tajuk kau. aku terus kata 'ofcoz, nak sangat' tapi bila aku baca then soalan yang akhir kau bagi tu. aku pk. semua ada hikmah. apa yang berlaku tu Allah dah tetapkan. so go on lah. redha penting kan. manusia. biasalah. asyik nak lebih yang terbaik. tak pernah puas.

    BalasPadam
  12. semua yg berlaku tu ada hikmah.. cuma terpulang ke atas manusia tu sendiri nk terima dgn redha or tak.. tp mmg setiap manusia pernah terfikir nk ubah suma yg diorang wat silap.. tp klu mcm tu, tak thrill la idup.. sumanya nk PERFECT..

    BalasPadam
  13. aku setuju ngan ko Mr K..

    but still,bnyak benda yg aku sesalkan sekarang ni..

    BalasPadam
  14. oh unikl..
    eh klu dpt ubah result spm ko, aku sarankan ko amek pape yg brkaitan ngn art :)) (dabel smile 4 u)

    BalasPadam
  15. bro,
    for me..
    life is the series of making decisions..
    once u made a decision, it wud affect
    other decisions dat u wud decide l8er...no one wud escape..

    BalasPadam
  16. boleh saya tau,nape kalo bleh xnak masuk unikl??
    unikl tak bez ke??
    bukan ke unikl antara private u yang bagus?
    heee
    :)

    BalasPadam
  17. Termasuk girl yang menyamar jadi lelaki semata-mata untuk nasihatkan aku pasal life aku yang sucks

    serius??
    wow


    persoalan last tu,tidak. masih mampu tersenyum macam ni =)

    BalasPadam
  18. Teruskan perjuangan and mr k :)

    BalasPadam
  19. hye mr K..nice entry hah..huhu teringin sgt nak flashback ke zaman budak2 sbb nak cium dahi arwah mak..sbb mase mak meninggal kite tak sempat cium dahi arwah mak..

    *i rase kesilapan u dulu is tak buat blog awal2..hahah suke ur blog!

    BalasPadam
  20. suka post ni and terpanggil utk comment,,selama ni silent reader je,,

    just like you kalau ada peluang nak kembali zaman habis spm,,ambik course yg beza,,universiti yg beza,,

    tapi,,bila fikir balik,,semua jalan tu sama je,,xde yg betul2 halus, mulus, tulus,,akan lebih bahagia ke kalau pilih jalan yg lain??,,

    so,,belajar bersyukur apa yg kita ada sekarang~~

    BalasPadam
  21. aku pun slalu fikir bnda yang sama..aku nak balik ke waktu SPM..
    wat SPM elok2 dpt result best2..
    takda la org nak ungkit result SPM ku yg tak best tu walaupn dh 5 thn SPM tu berlalu.
    tp bila fikir balik kalu result spm aku tak best camtu,takda la aku study hard gila kat matrik dulu smpai lastly 'terambik' kos medic..
    bab 'terambik' tu - kalu boleh patah balik tak nak 'terambik' dah hihi
    k pa la aku merepek ni..
    realitinya - bnda yang lepas dah tak boleh nak ubah
    so just keep moving forward - tu je tagline aku skarang..
    so let's keep moving forward ^^

    BalasPadam
  22. oh. aku pon suka mandi bila stress! macam laju je otak masa tu.

    BalasPadam
  23. aku teringat lagu keep holding on-avril lavigne masa baca entry kau ni. bertahan K! :D

    BalasPadam
  24. saya tak nak ubah walau sesaar pun masa lalu..walaupun dah kehilangan banyak benda.. sebab entah2 nanti kita akan keep buat benda yg sama balik..kalau dah nama tu takdir..takdir jugak

    BalasPadam
  25. @Rian - :)

    @Hannah - Eh, tak ada sedih pun.

    @Mira - Aku nak jadi kaya.

    @Balqis - Kau noob ke? HAHA

    @Lemonade - Yang tak tahu tu susah tuh. Mana la tau kot2 10 tahun akan datang aku jadi pengutip sampah.

    @Anony 10.06 - Balik dan lupakan semua kenangan yang ada sekarang?

    @Lucia - Lucky for you. Bust be a very lucky girl.

    @Julian - Aku memang tak pernah puas.

    @Juan - Aku pun sama.

    @Ika - Why art?

    @Fareeza - Pengurusan dia agak teruk.

    @Niz - Lucky you.

    @Ezai - Nice saying.

    @Mainur - Yup.

    BalasPadam
  26. i lyke my lyfe skrg :D
    lyfe ade ups n downs kan.
    kejap bes kejap xbes.
    pape pun brsyukur ape yg kite ade skrg kan kan kan :)

    BalasPadam
  27. tuhan takkan nak bagi perfect je..something yang kita tak suka or cannot adapt with tuh sebagai cabaran..at the same time He will reward you with something else..so balance rite? kesimpulannya sentiasa bersyukur dengan apa yang ada

    (eventhough tengah memberontak nak android phone..ahha)

    BalasPadam
  28. sy paling suka dengar kebanyakkan ayat2 dalam entri ni.. fuiyoo.. bila membaca, rasa hidup ni bermakna pulak.. walaupun hanya duduk berblogging sepanjang masa...
    gud luck la...

    BalasPadam
  29. ur thought,it's always differ from others..really admire ur way of thinking~sometimes,impressed

    BalasPadam
  30. Yeah, siapa kata kanak-kanak tak best? kalau diberi pilihan pon aku nak stick umur 5 tahun, yang tak kenal dunia sebenar, sebab dunia sebenar serius SUCK. But yeah, hidup kene teruskan. Aku setju gila pasal ayat nie

    " panjat umur dan tengok sendiri apa yang aku akan jadi 10 tahun akan datang "

    BalasPadam
  31. setuju.life is not always fair.kalau pandai play fool with life lagi bagus.positive thingking lead to a great life..=D

    BalasPadam
  32. aku xnk panjat umo. aku nak panjat tangga kelas aku yg byk gila bab ni. okbai.

    BalasPadam
  33. balik and mend everything that i've done wrong.,dan akan dapat 'today' yang sweet yang tak mungkin aku nak lupe kan.
    -anony 10.6..

    BalasPadam
  34. jgn menyesal dengn ape yang berlaku..
    semua yang berlaku ade hikmah yang tersembunyi..
    ALLAh takkan bg ujian pada hambaNYA yang berat..
    ALLAh tau sejauh mane kekuatan kamu..
    sebb tu itu yang terjadi pada kamu..
    dan hasilnya sekrg..
    kamu boleh dikatakan sebagai manusia yang berjaya...

    BalasPadam
  35. palat macam mana pon hidup aku hari ni....aku percaya esok adalah seribu kali lebih baik daripada hari ini dan semalam, untuk apa aku balik zaman dulu kalau esok dan masa hadapan adalah jauh lebih indah....ye aku optimis melampau, ia adalah penyakit yang susah aku nak sembuhkan...

    BalasPadam
  36. saya suka bila mr. K cakap mau kembali ke waktu spm..i really do... teringin nk kmbali ke masa tu.. pasl lpas dpt result spm kuar bru sy buat effort utk dpt msuk u...but i'm hepi wif my destiny now...

    BalasPadam
  37. aku stuju ngan kau..lau sblm ni mmg ak prefer nk pulang ke masa silam..time kecik2..yg x perlu fikir langsung pasal mslh dunia..juz reti nk enjoy je. tp pas bc post ni..ak sedar yg i hav to face da future..so ak happy ngan life ak skarang n i'll prepare da best 4 my future. thanks mr.k =)

    BalasPadam
  38. klau boleh nak jadi baby blik lg senang xyah pikir pape...

    BalasPadam
  39. Kalau ku diberi peluang ke zaman silam, ku nak ke zaman Rasulullah SAW.

    Ku nak menjaid sebahagian daripada sahabiyah Rasulullah SAW.
    Rindunya pada kekasih Allah itu.

    BalasPadam
  40. nice one !
    kadang kadang ade terasa jgak kalau boleh turn back time kan best. tp nant terpk kalau boleh turn back time pun mungkin kte lalui bnda yg sama jgak. mungkin kita akan buat balik apa yg kte dah buat. ape yg kita ada skarang mungkin dah terbaik Allah bg kat kita, kita je yang tak sedar :)

    “Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.” -Al baqarah(216)

    BalasPadam
  41. sbb tu orang tua2 kata..jgn pndg blkg dah.hadapi yg future dan present dgn kuat!yeahhhhh!

    BalasPadam
  42. dude,
    ak suka baca blog ko...

    walaupun kekadang rsa ayat ko kerek,menyampah,funny,motivasi,sedih..
    tp aku tetap suka baca blog ko...
    "the first step you take is the longest stride"

    -nickelback-

    BalasPadam
  43. aku taknak. sebab kisah silam aku tak best. banyak sedih dari happy. tapi aku yakin setiap apa yang jadi lam hidup lepas penyebab hidup skang.

    so, terima jelah, sebab kita yang mencorakkan hidup kita yang dulu dan sekarang. :)

    BalasPadam
  44. jangan toleh ke BELAKANG lagi..tapi pandanglah ke DEPAN..anggap BELAKANG itu adalah pengalaman manis untuk dikenang..dan jadikan BELAKANG itu pemangkin semangat untuk menghadapi DEPAN..^_^

    BalasPadam
  45. if i ever get a chance to go back to the past, i would love to apply for "skola campur" during high school..
    i dont want girl school..
    see..until now, i still find it hard to understand a guy!

    BalasPadam
  46. I like this one , All the best

    BalasPadam
  47. kalau kita kembali ke masa silam dengan diri yang sama, hasilnya pasti sama. Percayalah!

    BalasPadam
  48. tetibe ase cdey bace entry nih..=(
    btw, this entry make me think twice..

    perlukah balik ke mase silam???hurmmm~~~~

    GOOD p0st K..thnx!

    BalasPadam
  49. part yang "kalu aku x kenal fahim ..aku xkan pandai bt blog.... wow fahim kire mcm sumber inspirasi jgk la....wahaha

    BalasPadam
  50. Aku nak blik masa hadapan sebelom aku masok U.. Bukan aku nk ubah apa yg aku ada.. Aku nak lihat muka Ayah aku betol.. Aku nak peluk Ayah aku erat2 dan cakap aku sayang dia sgt3.. Aku nak balik awal time dia masok hospital.. Aku nak sampai awal di hari pengebumian Ayah.. Aku nak kucup dahi Ayah yg sejuk byk kali..

    Aku nak blik time tu.. Sebab saat ni aku rendu sgt3 dgn Arwah Ayah aku....

    BalasPadam
  51. kenape aku macam sedih bace entry ni ? T__________T


    hidup cukup teruk ?
    itu bukan satu alasan nak pulang ke mase silam .
    tapi sekadar cuba perbaiki kesilapan yang tak mungkin dpt baiki sekarang .
    dan menghargai ape yang ade depan mate dulu .
    tapi sekarang ianye sudah tiada .
    tapi semua tu tak mungkin terjadi kan ?

    tapi itu yang buat kite maken kuat kan ? semoga dilapangkan jalan untuk kite terus maju bersama . amin :)

    BalasPadam
  52. salam..haii,dis is my 1st time.. read ur blog,it's kind of interesting about this entry,i think for the 1st time,everybody would love to come back to their past,me too,but after futher reading it,its true,we should accept the path that we already choose,must keep forward,whether its taste like salt or sweet or black pepper we still need to keep forward,the must be a blessing in disguise that we didnt see it anymore,i loike dis.! (^_____^)

    BalasPadam
  53. ajar la main dota.............

    BalasPadam
  54. btul gak tu..drpd balik ke zaman kana-kanak, lebih baik dapat balik masa zaman slepas SPM....hahaha
    well..stiap pe yg trjadi ade hikmahnya, smuanya dah tertuliskan.. bersyukurla dngan pe yang de hari ini.. :)

    BalasPadam
  55. teringat poem robert frost the road not taken. at 1 point dlm hidup kita, memang tak boleh lari dari terfikir jalan yg tak dipilih tu.

    off topic sat, weh greek season 4 bukan baru tayang ke? baru epi 4 tak silap aku. mana kau dpt quote tu?

    BalasPadam
  56. aku macam rasa apa yg ko rasa sebab aku alami benda sama gak...

    nak pergi ke lepas SPM..nak ubah macam2. huu. tapi takpelah. carry on je. panjat usia n let see what happen next 10 years. huhu

    BalasPadam
  57. yup, to be honest pernah rasa nak patah balik..tapi..
    tapi diri ini sedar yang benda tu gile mustahil.
    Life must go on. Just live our life. Hidup ni sekali je kot! Kita bukan hidup zaman Doraemon yang ada mesin masa..hoho

    BalasPadam
  58. sejak dr SPM la arah tuju cita2 aku berubah. terasa susah nak mhakis cita2 yg da lama kita tanam sejak kecil lg. tp aku syukur, walaupun aku gagal & tjatuh dr landasan cita2 itu, aku masih lg bley bpaut pd dahan cita2 yg lain. :)

    BalasPadam
  59. @Aina & Biru- Best kan. Memang blh kata hampir semua start masa selepas SPM.

    @Izatul - Good for you. And im not happy with my current life.

    @Afzan - Kau memang hebat.

    @Lee - How about your life now?

    @Ayumi - Let guys understand you.

    @Anonymous 1/25/11 - Tak juga.

    @Lili - Aku juga optimist melampau. Keep telling my self that im gonna be a rich man someday.

    @Shamsiah - I hope its worth it. Sebab sekarang, agak samar2 dia punya hikmah.

    @Zatil - Not always.

    @Zaiya - Luck hates me.

    BalasPadam
  60. live well or live hell? you choose

    -Jade-

    BalasPadam
  61. I am really Glad i ran across this blog.Added theotherkhairul.blogspot.com to my bookmark!

    BalasPadam
  62. Even if u try to turn back the time,u can't never be sure if things will go exactly the way u want it..so live ur life wif no regrets..

    keep telling myself this if i ever thought of going back in time..;)

    BalasPadam
  63. i like mR K and his blog. haha xDD

    BalasPadam
  64. panjat umo saje,n build a better life..kegagalan dan kesilapan hari ni yg ajar kite utk jd better in the nx day [kalo kite pikir secara waras lah]...jgn gagal je terus nk gantong diri, nauzubillah!

    BalasPadam
  65. hidup kita telah tertulis sejak di loh mahfuz..
    apa yg berlaku, ada hikmahnya.. :D

    BalasPadam
  66. nak balik ke zaman,tak reti sakit hati

    BalasPadam
  67. Kalau diberi peluang semua org nk kembali ke masa silam di mana kita mampu mengubah masa depan.

    Tapi penah x kita fikir andai kita kembali ke masa silam dan ubah segala-galanya adakah masa depan tu akan tercorak seperti yg kita corakkan?

    Tak semestinya perkara tu akan berlaku. Mungkin masa depan tu akan lebih worst drp kita expect..

    BalasPadam
  68. klu aku pn akn kembali ke zaman SPM aku balik...tp xbermkna kte tersilap langkah mse SPM..kte xleh berjaya..pndang kedepan, cube bina sesuatu yg menarik supaye dpt membina diri untuk kejayaan yg akn dtg...

    BalasPadam
  69. (byknye komen2 kt blog kau an..terbacekah komen aku nie...=p)same cam kau,nk kmbli jgk zmn 'kegemilangan sPm'..,,tp..tp sume tu mustahil=p..nn..to MR.K..keep moving forward...!!=) sbb hidop diciptakan bkn utk bersenang lenang..
    =)

    BalasPadam
  70. majoriti yg komen post ko dari kaum hawa. apa rahsianye? :P
    like ur point of view. byk gak quote2 yg best ko dh selitkan.thumbs up!

    BalasPadam
  71. life is ouch but its oucher when u cant see good things behind it.

    BalasPadam
  72. heh.

    best soklan ni. saya selalu gak terpk.

    kalu buleh, nak balik masa sekolah rendah. sbb x yah pk masa depan sendiri dan masa depan org lain. hidup utk main. datang kelas main-main. heh.

    tp mana leh patah balik pun. dimensi masa mana leh patah balik.

    amik chem engineering atau pure chemistry?

    chem mmg org kata ssh. tapi lama2 amik rasa 50-50 la. bidang lain pun ssh gak.

    x de benda yang senang. even senang or susah dua2 pun ujian. yg penting cara kita hadapi.

    tp mmg best la balik zaman sekolah rendah. mcm nobita, sizuka dan kawan2.

    tp nak balik smula baca la komik doraemon. kita dah tua bangka ni, nobita duk besar tu jugak. heh.

    BalasPadam
  73. yezza..kehidupan perlu diteruskan... walau macam mana pun.. hard but thats life..need Allah in our life always.. coz, bila rasa sedih dengan apa yang dialami hari-hari, kita tak kan mampu nak patah balik walau macam mana nak sekalipun.. yang paling jauh tu kan masa yang telah lalu.. so that, moga kita ingat Allah selalu dan Allah akan sayang dan ingatkan kita selalu
    (note:maafla ye, banyak komen kat entri2 yg dah berabad lepas pun...)

    BalasPadam
  74. yezza..kehidupan perlu diteruskan... walau macam mana pun.. hard but thats life..need Allah in our life always.. coz, bila rasa sedih dengan apa yang dialami hari-hari, kita tak kan mampu nak patah balik walau macam mana nak sekalipun.. yang paling jauh tu kan masa yang telah lalu.. so that, moga kita ingat Allah selalu dan Allah akan sayang dan ingatkan kita selalu
    (note:maafla ye, banyak komen kat entri2 yg dah berabad lepas pun...)

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.