Sabtu, 28 Ogos 2010

Kisah Benar Pengakuan Paderi? Padahal Article Tu Rekaan Je.

Assalamualaikum

Blah blah blah. Ni berita palsu yang aku ambil kat facebook yang ramai gila dah dok forward.








KISAH BENAR PENGAKUAN BEKAS PADERI KRISTIAN. TOLONG SEBARKAN JIKA ANDA PRIHATIN PADA AGAMA ISLAM KITA!!!!!


Nama saya Salleh Bin Omar, nama Kristian Joseph.

Saya dilahirkan di Kedah pada 5/5/1940, bapa saya seorang India Muslim dan mak saya orang Banting, Selangor. Bapa saya telah pulang ke India dan emak saya berada di Kedah,Pondok Kg Pisang. Pada 1970 saya telah pergi ke Johor Bahru untuk mencari kerja bersama-sama kawan-kawantetapi gagal. Saya terpaksa tidur di stesen keretapi. Saya telah bertemu dengan seorang paderi bernama Father Chong. Kami diberi layanan istimewa,tempat tinggal, makan dan minum dan tinggal selama 2 tahun. Kami diajar sembahyang dalam bahasa Inggeris. Pada satu hari iaitu dalam tahun 1974, saya telah bertemu dengan seorang paderi besar di Malaysia, dari KualaLumpur bernama Kamaruddin Hj Ahmad. Beliau telah membawa saya tinggal diseksyen 14, Jalan Gasing, Petaling Jaya.


Kami belajar selok belok agama Kristian di Gereja Jalan Gasing dan dibina
khas! untuk orang Melayu beragama Islam (ada hingga sekarang).Setelah satu tahun saya tinggal disana, saya telah dihantar ke Indonesia selama 6 bulan, belajar cara-cara untuk sembahyang orang mati, talkinkan orang dan
macam-macam lagi dalamBahasa Malaysia .



Saya belajar sekali dengan Ibu Tien Suharto yang menjadi pemimpin agong
Wanita Kristian seluruh Asia dan Bendahari Agong wanita Kristian seluruh
Indonesia . Saya pulang ke Malaysia, kemudian dilantik sebagai pendakwah
dari Perlis hingga ke Johor Bahru. Oleh kerana saya aktif di gereja, saya
dihantar pula ke Filipina selama 1 bulan, belajar selok belok Kristian dalam
bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia kerana terdapat orang Malaysia
,Singapura dan orang Filipina.

Kemudian saya balik ke Malaysia sebagai pendakwah dibayar RM60.00 sehari,
kenderaan percuma, seramai 6 orang. Selepas itu dihantar ke Singapura selama
1 bulan di Port Carzy bersama En Aziz orang Telok Intan. Beliau adalah
Setiausha Agong Persatuan Melayu Kristian Singapura. Beliau juga adalah
bekas Tentera Udara Di Raja dan berhenti memegang jawatan setiausha agong
Kristian Singapore . Apabila dilantik ke gereja saya masih lagi ketua dakwah
bersama 6 orang kawan.

Saya dihantar ke Baptish Church di Ipoh, dibekalkan duit RM1,400.00, bersama
2 orang kawan dan sebuah kereta untuk mengkristiankan pelajar-pelajar dan
pemuda-pemuda Negeri Perak.... Pada bulan Januari saya berasa tak tenteram
dan telah bertemu dengan Tuan Ibrahim, Kadi daerah Ipoh dan membawa saya
bertemu MuftiNegeri Perak dan En Azlan, Pengarah Jabatan Agama dan saya
terus bertaubat.

Jumlah Kristian seramai 3,000 orang telah dikristiankan, terutama penduduk
Negeri Perak dan Johor Bahru, Manjoi dan Rapat Setia (Perak). Cara hendak
mengenali mereka Lelaki - Berseluar hitam, berbaju putih, bertali leher
hitam, bawa beg James Bond (elaun satu hari RM60.00 ). Perempuan - Berbaju
putih skirt hitam dan reben hitam. Di Kuala Lumpur - Daya Bumi, Kota Raya
dan Sg Wang Plaza.

Cara-cara berdakwah:
Mereka akan menemubual, tanya asal terutama pencari kerja. Pendakwah akan
belanja makan apa saja, mempelawa tempat tinggal(asrama 120 katil, makan
disediakan) didakwah dengan kaset, cara perlahan-lahan diajak sembahyang
dengan diberi satu cross selepas dibawa sembahyang akan diberi sejenis air
hitam (holy water). Setelah diberi minum 1 minggu lidah menjadi hitam,
tidak boleh mengucap dan mendengar azan macam menutup telinga hal dakwah
Islam tidak mahu. Air itu khusus untuk orang Islam sahaja. Kewangan gereja
RM12.6 juta, sumber dari Sabah, Sarawak ,Filipina dan Singapura.

Motorola adalah penyokong dakwah Kristian ini (terletak di Petaling jaya,
Pulau Pinang dan Senawang). Senawang terlibat seramai 200 orang, ketua di
Senawang, Haji Hanapi Saat dan Hj Ismail orang Sungai Petani Kedah. Haji
Hanapi bekas guru - akibat desakan hidup terpengaruh dengan Kristian. Sekolah
yang paling teruk dilanda Kristian ialah Victoria Institution. Pengetuanya
En Ismail Rahim. 20 orang telah Kristian-susah untuk diberi nasihat kerana
kebanyakannya anak menteri dan datuk-datuk.



Di Ipoh
Sekolah Tengku Abd Rahman (STAR)- 2 orang Sekolah teknik seorang pelajar
perempuan (bersalib) telah bertaubat, bila saya tanya, katanya
untukmain-main saja, akhirnya dia bertaubat. Banting Kamariah bt Sidek -
lepasan sekolah ditarik oleh seorang guru Cina (pendakwah Cina dibayar
RM165.00 sehari) En Salleh Omar yang menawarkan cek sebanyak RM10 juta
kepada Yusof Noor untuk mengadakan persidangan Kristian sedunia (sebagaimana
tersebar di akhbar)1982.

Salasiah bt Sidek- Sekolah Tengku Khursiah, Seremban balik ke Nibong Tebal,
accident motor, didalam tudungnya ada salib. Punca terjebak dalam Kristian:

1. Desakan hidup
2.. Kurang agama

Beliau telah dapat menarik semula 300-400 orang kepada Kristian.Beliau
sekarang bekerja dengan Badan Kebajikan Islam Perak. Beliau mendedahkan juga
matlamat 1990 untuk menawan satu Malaysia/Brunei kepada Kristian. Padri
Besar di Malaysia ialah Kamaruddin Hj Ahmad. Pairin Ketingan adalah
penaungnya dan saya sebagai timbalan padri itu. Beliau telah dihantar ke
Melaka (masjid paling banyak). Beliau pergi setiap masjid bertanya imam dan
bilal untuk membuat kajian mengapa umat Islam malas ke masjid. Selepas
mesyuarat
3 hari saya hantar 6 orang pendakwah, tidak sampai sebulan 400 orang telah
masuk Kristian di Melaka.


Target Kristian: Pemuda yang tidak faham agama, ada yang tidak tahu Fatihah
dan dengan rock-pameran di kapal-kapal. Cara untuk masuk Kristian, mereka
perlu gambar 2 keping dan duit setem $7.00 pergi ke mahkamah di Selangor,
Kedah, Kuala Lumpur angkat sumpah. Nama dalam kad pengenalan tidak ditukar
(sukar nak dikesan)

Beliau beri penerangan kepada
1. Polis Bukit Aman,
2. Pusat Islam (untukmenyedarkan umat Islam)

Bila dibaca kitab tidak akan terpengaruh dengan Kristian ini. Seorang bekas
padri Abd Rahman Yaakob (Pengarah Anti Dadah,Batu Gajah) pernah menjadi
padri selama 23 tahun. En Abd Rahman adalah berdakwah didalam bahasa
Inggeris. Beliau sebagai padri dikenakan 4 syarat

1. Tidak boleh hisap rokok
2. Tidak boleh minum arak
3. Tidak boleh makan benda-benda berdarah
4. Tidak boleh kahwin.

Holy water dibawa dari Indonesia (Ketua padriIndonesia) bapak Bruto yang
menyediakan air ini.. Percetakan buku-buku Kristian di Cheras telah disiasat
dan mereka ada lesen. Ketua padri Kamaruddin Hj Ahmad. Dalam pada berdakwah Kristian sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian iaitu,Kelantan, Kedah
dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah tangan.

*PENGUMUMAN - HARAP DISAMPAIKAN! KPD ORANG ISLAM KITA
'Sebarkanlah walau satu ayat pun'

(Sabda Rasulullah SAW) 'Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan
mengampuni bagimu** dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan
Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telahmendapat kemenangan yang besar.'


(Surah Al-Ahzab:71) demi kebaikan kita bersama
untuksuami,isteri,anak-anak,kaum keluarga,saudara- mara,
sahabat-handai dan
generasi akan datang yang kita sayangi. 'Agungkanlah dan laungkanlah 'Allah
hu Akbar'......maha suci Allah.



Aku tak nak cakap banyak lah kan. Aku cuma nak tanya korang yang asyik dok forward or share article pasal "bahaya Holy Water", "Orang Kristian jahat plan nak masukkan Holy Water dalam sumber air Malaysia" atau "Air tin/kotak ni telah dicampur dengan holy water bla-blah"

So aku cuma nak tanya korang. What the hell is Holy Water?


Ye lah, korang dok kata Holy Water bahaya lah, sekali dah terminum dah tak boleh mengucap lah. Sekali dah minum terus murtad lah. Apa lah itu lah ini lah. Tapi korang tau tak apa benda holy water tu? Dok post cakap pasal Holy Water tapi tak tahu apa benda tu Holy Water, apa kes? Holy Water adalah air biasa. You know. Air biasa. Tapi dia di campurkan dengan minyak zaitun dan di letakkan di pintu masuk gereja sebagai simbolik bla bla bla dan di bacakan bacaan. Even orang kristian pun tak ada nak minum air tu sebagai santapan harian. Ianya bukannya macam air bacaan Yassin yang setiap malam jumaat.

Orang asyik kata air tu boleh buat orang tak boleh mengucap. Tapi, seumur hidup korang, pernah ke korang dengar sendiri (dengar depan-depan dan bukan dengar dari kawan punya kawan punya kawan punya kawan punya kawan) ada orang tak boleh mengucap? Even orang kristian pun relax je mengucap. Paderi pun boleh mengucap. So, mana datangnya isu Holy Water buat korang tak boleh mengucap?

Pasal holy water satu hal. Pasal article mamat yang bermana Salleh bin Omar atau nama Kristian dia Joseph ya Allah tak sedap betul nama dia. Alang-alang nak tukar nama tu, tukar la yang best macam Sylar ke. Peter Petrelli ke. Bruce Willise ke.


Pasal article tu, kat perenggan ke-3. Dia ada sebut pasal Ibu Tien Sueharto (Nama sebenar Siti Hartinah -Soharto) . Aku tengok nama ni aku rasa pelik. Apa hal isteri President Indonesia ke-2 tiba-tiba boleh jadi Asian Christian Women's Association? Okay lah fine lah. Dia ada agenda tersendiri macam Illuminati. Kiranya Tien Sueharto ni ada kuasa besar lah sebab boleh join Asian Christian Women's Assosiation. So, dia adalah pemimpin ACWA. Tapi suami dia bukan ke adalah pengasas Indonesian Association of Muslim Intellectuals (ICMI)?

Eh kejap. Isteri pengasas persatuan Kristian, suami pulak pengasas persatuan Islam? HAHA. Wtf WTF. This is 100% tipu ah.

Part tak boleh blah, siap masukkan lagi ayat konon nak tunjuk betul siap cakap "Sebanyak 3 negeri tak boleh dimasuk Kristian iaitu, Kelantan, Kedah dan Terengganu, mereka pernah dipukul hingga patah tangan." Eh, tiba-tiba je patah tangan keluar. Pastu kononnya nak cakap kat Pahang dah di takluk oleh Kristian ah?

Baru 3 perenggan pertama 'cerpen' fitnah ni aku baca, dah macam-macam cerita palsu ada. So, terpulang lah kepada anda sendiri yang bajet nak mempertahan kan agama sangat. Padahal Kristian tak buat apa pun. Yang kita Muslim ni kecoh overreacted tak bertempat.

Benda-benda lain yang membuktikan yang article di atas adalah tak betul :
  1. Gereja di Jalan Gasing Pernah di lawat oleh pakar-pakar agama Islam seperti Nik Aziz.
  2. There is no such Persatuan Melayu Kristian Singapura.
  3. What the hell is Port Carzy? Wujud ke nama tempat tu?
  4. Holy Water yang hitam dan boleh buat lidah jadi bla bla. Pastu boleh pulak kata air tu hanya untuk orang Islam je. Boleh pula air tu kenal orang.
  5. Victoria Institute tak pernah ada pengetua / Headmaster orang Melayu. Kebanyakkanya adalah orang dari luar.
  6. Abd Rahman Yaakob - Bukan ke dia ni Yang Di Pertua Negeri Sarawak? Siap dua kali kahwin lagi. Padahal dalam article tu tulis sebagai paderi tak boleh kahwin.


Dan yang terakhir, orang yang tulis article ni konon nak tunjuk Islam lah sangat letak Surah Al-Ahzab:71. Sambil tu ada letak hadis Nabi cakap "Sebarlah ayatku walau satu pun.". Seriously, hampir setiap article yang ada ayat "Sebarkan ayatKu walau satu pun" adalah fake dan hoax. Yes. Hoax. Tapi apa yang orang Islam suka buat? Suka forward. Sebab apa? Sebab konon nak pertahankan sangat lah agama. Padahal, tak ada apa-apa isu pun.

Ni bukan mempertahan kan agama. Ni memalukan agama sendiri. Dah lah memalukan agama sendiri, fitnah orang yang dah meninggal pula tu. So, aku nak cakap yang tak ada satu benda pun kat dalam article tu yang aku percaya

Daripada post article rekaan ni, baik korang post pasal Dosa Berzina ke. Fadilat Puasa 6 ke.

Tak pun, sebarkan lah kelebihan isteri yang kasi suami kahwin dua... Okay juga.

Wekk.



94 Comments:

Hanna berkata...

hish3x..

Maizatul Akma berkata...

Ni isu agama kita tak boleh nak simply komen tapi macam mana pulak dengan isu lady gaga as illuminatist? Lagu alejandro sebagai simbolik kepada tuhan dia ha apa pulak yang u nak komen mr.k? I PEMINAT LADY GAGA tapi boleh ke kalau i nak cakap "alaaa, confirm ke alejandro tu simbol nama tuhan dia?" and i nak teruskan nyanyi lagu tu and keep on mentioning that alejandro padahal orang dah sebar pasal nama tuhan dia is alejandro. Salah ke orang yang forward semata-mata untuk mengingatkan. Besides, kita kena tahu lah mana yang make sense dengan tidak. Kalau tiba-tiba my friend forward mesej bla bla bla and "kalau anda tak forward dalam masa 10 saat anda akan ditimpa musibah" ha baru lah i tak percaya. What do you think mr.k?

aainaa aqila kth berkata...

oh my god. this is serious shit. AWSOME!

xanaraixanne berkata...

erk khairul..have u do any research on it?kalau ade slip it in,supaya org jelas na nmpakhaa psal holy water tu an,tu lah,manusia,suka sebar tnpa siasat,antara satu rumors yg i denga holy water adelah cmpuran air mani paderi(wallahualam bissawab)tp yg jelas cerita fake smpai beribu2 islam murtad,ye ye je,i pena bace stu article tntang research pasal bnda tu yg figure2 ckp murtad tu suma fake n propaganda semata2,saje na kasi gempak la konon sumber2 kristian ni,,,well,sumthin to be shared at pahang,kisah ni benar,blaku kat kwan adik i,,budak ni f1,skola agama,she went to hospital n suddenly a sister-dressed lady with chines looking came to her and fondle her back while reciting something,budak mcm hypnotized, tp a nearby friends nmpak dgn jelas,perempuan tu pgg buku,sambil terkumat-kamit. n tiba2 suruh budak tadi tu baca buku/kitab yg dye bawak tu dgn suara yg agak kuat,,budak tu mcm under spell,n kwan dy prgi pggl cikgu n when they cam back d lady is gone n budak tu tengah pana,bila tanye she was like remain silent something,sbb dy budak hostel,dye diasingkan,sbb takut m'pengaruhi bdak2 lain tp things getting worst,bila ustazah na jumpe dye,she was drawing a cross like many times on her palm,dye cam lakarkan dgn jari,n bila dye berseorangan ,dye akan tgk semua bnda s cross..so dy diletakkan balik bersma pljar2 lain supaya ade owg akn sentiasa tgur n alert dgn behaviour dye,perubahan mndadak,,drawing the cross on the palm-ceritakan dkt kwan knape dye kena lukis cross(dy ckap kalau dye ta lukis cross,cross tu akn bakar dye)-bila dgar azan dye tutup telinga,jerit2 n gelak2,bila ade cramah agama,dye perlekeh n bila ustaz tnye dye,dye akn gelak n tell sumthin related to christian quite well,(wloupon sdikit) n bila ayt quran dibacakan kt dye,lagi ligat tgn dye wat cross,,
tp alhamdulillah,ats pertolongan Allah,usaha ustaz2 ,parents nn kwan2 dye yg tegah dye sdaya upaya,,dye dah makin okayy skunk,n pastu i da ta dengar lgi cerita tu,,tp dye kes tertutp act n dlam perhatian badan2 terbabit...
huhu eh,,do respond me,i suka discuss mnde cmni :)
tqvm 4 d info btw

noor afzan berkata...

kelebihan isteri yang kasi suami kahwin dua.
dan azab lelaki yang tidak adil bila berkahwin lebih 1.
orait gak kat gabung sekali =)

akudandia berkata...

hye,

dlu pnah gak ltak kt blog sal isu tu.. waktu tu xtersebar ag kt fb.. so hanya kt blog je.. pas je publish entry da org cmnt kt shoumix chat suh tarik balik article tu.. xtahu dr spe cz xdpt dtct.. i sy pon lupa nk save msg tu.. trus log in blog n draftkan entry tu..

Jard The Great berkata...

hahaha.. suami kawen dua?

uitss.. holy water mmg air biasa la.. itu mmg benar

Mr K berkata...

@Akma - Aku suka lady Gaga.

@Aina - Hai.

@Anarai - Benda-benda mcm tu aku rasa lebih kepada sihir. Ye lah, dengan tiba-tiba, dia boleh baca kita pelik. Dengan tiba2 dia berubah.

@Afzan - Makan dalam nampak. ;)

Lupi berkata...

ada lg satu yg interview ngan org besar illuminati ke apa..psl die berjiran ngan sorg paderi pangkat tinggi ape lah..

penah baca?

Kimmy berkata...

Bila aku first time baca artikel tu, aku macam terkejut besar jugak la.. well, pasal murtad ni bukan perkara kecik. Tapi aku tak forward/share kat orang sebab musykil betul ke tak. tapi dah lama sangat aku jadi lupa pulak pasal artikel ni. Tup2 tiba2 muncul pulak, ramai pulak tu member2 share. hais~ rupanya ada yg tak betul dalam artikel tu. patut la rase musykil semacam je.

dulu masa sklah rendah prnah ada isu orang pakai jubah hitam merayau-rayau dlm bandar KT bawak air mineral (yg dipercayai holy water) bagi budak2 minum smpai jadi terpesong akidah. aku tak pernah pulak jumpa sendiri tapi mak aku suruh beware je. tapi dah hilang dah khabar2 angin tu. mana orang brjubah tu pun, entah ler...

anyway, lady gaga tu.. aku suka dengar lagu2 dia. tapi first time aku dengar lagu alejandro slepas baca artikel brkaitan lagu tu and illuminati. kau ada research tentang ni?

IERA HAJERAH AZMAN berkata...

hahaha....terbaik la entry kau. Zaman sekolah dulu aku cerita kat mak aku aku tkt budak bilek aku bawak holy water.Lepas tu mak aku marah aku. Die cakap aku patut lagi takut dengan Allah dari takut dengan holy water. ala, aku kurang gemar la issue holy water ni. Bak kata ustazah aku, dari pada kite kempen jangan beli air ti, baek ko kempem "mari bersama-sama tingkatkan ibadah, solat hajat, mintak petunjuk dari allah, dan banyakkan lagi menuntut ilmu agama." Ni tak, pasal holy water pun kecoh.padahal SPM agama pon kantoi.KAlau takut sangat kene sihir tu, sebelum makan, walaupun stakat makan popcorn dalam panggung wayang sambil berpelok dengan mukan muhrim tu, ape kata baca doa sebelum makan.insya allah, patah sihir tu

tin k0s0ng berkata...

pengalaman aku,ada ustazah bagi ceramah kat tempat aku.dia punjabi..masuk islam umo 17.. ustazah tu cakap,masa kecik2 dulu dok minum air holy,tp time nak mengucap masa masuk islam ok je..lancar je..ustazah tu cakap lagi,kepercayaan orang yang holy water tu boleh keraskan lidah smpai tak leh mengucap tu mengarut ja..

wallahu a'alam

joegrimjow berkata...

sedap kot holy water ni. kat rumah berlambak. air suci. slagi takde najis, air suci la kan? ekeke

NahDaTuLIzaH berkata...

Sebenarnye orang yang forward all this thing ni ade niat baik. It just like a reminder for us as a Muslim.
Do not blame them because they are so concious.
Cuma salahnye they don't do any homework pasal issue ni.
Religion issue are not really open to discuss,because we are democracy country.
Because of that sometimes they feel uncomfortable bile tibe issue camni.
Sebab dah banyak isu Melayu murtad sekarang ni, especially di kalangan student U. It happened during my student time in the same block where I staying.
Just a soft reminder, orang kafir akan gunakan pelbagai kaedah untuk menyesatkan orang Islam.

Mr K berkata...

@Lupi - Tak pernah.

@Kim - Tak. Lagi pun, benda-benda macam ni banyak kebetulan.

@Joe - =,=

@Lizah - Yes. Niat mereka amat baik. Tapi niat tak membenarkan cara. Niat dia baik tapi cara dia salah. Benda ni, secara tak langsung boleh buat pergaduhan antada agama. lagi pun, ini dah jelas-jelas fitnah.

Btw, aku tak pernah pun dengar kawan aku punya kawan satu U, yang murtad. Samaada dari saudara mara, senior, junior, abang, adik, sepupu dan sebagainya.

Apa yang ada pasal student murtad, adalah kes terpencil yang sepatutnya tak jadi langsung.

:)

piNky LuCiA berkata...

pening aku.. hahahaha

SyaNa_SaN berkata...

hye mr.k,

Isu Islam Murtad dan Padah Minum Holy Water nie bukan isu baru.. Tapi ianya kembali diperkatakan bila ada entry2x sebegini disebarkan secara berleluasa. Secara x langsung ia juga memberi peringatan kepada kita supaya lebih berhati-hati.

Tapi betul kata kamoo..
Niat tak membenarkan cara.

Sememangnya entry2x sebegini boleh mematahkan terus ikatan rapuh antara rakyat berbilang bangsa dan agama di Malaysia.

Tanpa Nama berkata...

this isu really makes me HOTTTTTTTT..oit..korg suka hati jak ckp holy water tu campuran air mani paderi paduhal holy water tu hanya air yg telah diberkati aka disembahyangkan oeh paderi..p/s:jgn ingat org islam jak bole msk baca post mr k ni..org kristian mcm sy pon bole baca tauk x??isu ini agak sensitif..sy x tauk what the hell isu ni makin dibincangkan sdgkan hari kememerdekaan negara makin dekat..ini ka nilai 1 malaysia??sepatutnya kita kena hormat agama antara 1 sama lain..sy x kisahla klu korg still nk percaya yg holy water pas minum x bole sebut azan..oit..dgr sini ok,holy water bukan untuk diminum tapi digunakan utk membuat tanda cross semasa masuk gereja..

p/s:mr k baru2 ni ada video pasal beberapa gadis bertudung ipta nyanyi or whatever ayat al quran..i think u should find that..terhangat dkt fb skg..tgk sendiri..even org islam yg bertudung pon hina ajaran agama sendiri..pandang agama sendiri dulu seblum kritik agama org..

Tanpa Nama berkata...

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1595592458248&ref=mf

Tanpa Nama berkata...

urm..kes murtad..~tertarik plak kn bile aku bace blog ko.. :)....

kes ni da jd kt junior aku sndiri... ~
die mmg murtad...rmi ustaz n ustzah bg nasihat....n juge kami bwkkn paderi yg sdh msk islam utk nasihat kn die...tp xbleh jgk...

penah skali die nk amik smyg, cube utk amik air smyg je kot...tp xbleh...di halang oleh makhluk2 kt tepi bdn die...(aku xtaw la makhluk tu cmner....)

n paderi yg msk islam tu ckp la, bile org islam yg baru msk kritian...,,,mereka akn anta makhluk utk jaga mereka yg baru msk kristian....urm....n roomate die pnh nmpk mende2 cmni...

junior aku tu jd cmni sjak die skul men lg...~ die seorg yg cerdik...gile cerdik kot...ikutkan die dpt pegi blaja oversea..., tp ats kes2 yg cmni la...x jd...die di pantau oleh jabatan2 ttntu~

aku merasakan die da ilang kepercayaan pd tuhan~....krn care idop die...tekanan yg die hadapi~
kdg2 die nk ugut bunuh diri sndiri~ kdg2 die serang org.....whoaaa...kdg2 pkir die x waras..(owh...jahat nye aku ckp cm 2)...tp die waras...

2 je la...pjg la plak aku cite

Adjeng Puteri berkata...

thank god ada org sependapat dengan aku! alhamdulillah!menyampah betul kalau ada email berantai lepas tu guna nama Allah la, sunnah nabi la untuk kasi email tu berantai-rantai. silap2 semua yang forward tu dapat rantai di neraka..

1st thing before forward email mcm ni, pls check fakta email tu dulu. else, free2 dapat dosa.

Lee Zha berkata...

korang penah rs ke air holy water? cm na tau tu jz air biasa? sb dgr o bc artikel - air holy air biasa - ek??..

haha..sng cta..rilek2..xyah pcy mn2..p bhati2 d jln khdpn..

chill :D

Juwairiyah berkata...

salam ziarah.
ouh thank you for the reminder.
selalunye dpt jek la email2 mengarot mcm ni. tapi malas nak baca
yg tak belaah time fes2 tu, xkan dilayan dgn layanan istimewa oleh Father Chong kau terus goyah iman masuk kristian? ridiculous

hans berkata...

yups
holy water memang air biasa jer

P/S : Dah 3 Kali Dah Macam Nih! Kalau Kali Ke-4 Macam Mana?

Mr K berkata...

@Anonymous 8:14 AM - Mana pula aku cakap Holy Water tu di buat dari air mani. Just kerana seorang tersalah faham, tak bermaksud semua macam tu. Lagi pun, try tengok, kebanyakkan orang yang komen tahu yang Holy Water tu adalah air biasa yang di blessed.

Cik Peanut berkata...

bagi peanut,jjangan salahkan org yang forward artikel ni. niar diorang baik, bukan nyer nak memburukkan islam..

kiter amik pengajaran jerlah, renuungkan2, n beringat2..

kiter tak tahu niat org kat kiter, mungkin dengan bace artikel tu, kiter lebih berhati2 dengan org lain y x kenal kan?

dalam melayu pun, sihir ni berlambak2, ni kan pulak dalam dalam holy water..

lepas bace artikel, peanut selalunya akan mengoogle..like, google pasal holy wter n so on..tapi google pun bukan kiter leh trust 100%, sebab artikel mane2 pun based on their own views kan..

Mr K berkata...

@Peanut - Thats why own knowledge itu penting.

Tanpa Nama berkata...

masa baca pasal entri nie..trus share kt fb tau..sbb nk guna opinion mr k nie as penjelasan yg article atas tu xbtl..tp respon cam xde je,xde org pn nk tlg share ag pastu like what they did to the same article yg dorg dok share..sedih r..bnda yg memburuk2kn agama org lain bukan main ag g sebar2,tp bila part nk membetulkn yg buruk tu,xde lak tlg sebar2kn..

as far as i know,holy water is air garam yg dibacakan doa oleh paderi..*lebih kurang cam nk sediakn air yasin la*..im as a christian pn penah tgk skali je paderi buat..masa bless rumah,tu pn untuk renjis kt sekitar rumah..bukan untuk dimnum..i dont think holy water is untuk dimnum..

n klo xsalah,klo nk baptist adult which yg xdibaptis masa dia baby,cara dia is,org tu kena diselam dalam air*xtau la holy water or just air biasa*..bukannya dgn meminum holy water..sejauh mana btl tu xsure la,sbb sy dibaptis masa baby which paderi dia usap kepala baby ngan holy water..

*i think i wanna blog bout this jugak la..*

Mr K berkata...

@Anony 4:17PM - You post je kat wall orang yang post article tu.

Zety Zainal berkata...

kau tau tak, aku tak paham la kenapa orang bole simply percaya bulat2 kat artikel2 camni. lainla kalau ade bukti video inteviu si so-called ex-paderi ni ke hape ke kan.

lagi satu psl isu perkataan GoodBye pun dikatakan salah satu jarum org kristian nak pesongkan akidah Islam. habis tu selama ni org dok bye sana bye sini, habisla terpesong akidah? duh.

bak kata Hamka KeretaMayat, BS detector kebanyakn org kita ni tumpul.

Syaza berkata...

ustzh ckp, holy water tu air je .. campo la amende pon, kalau Allah xizinkan apa2 bnda buruk jadi, xkan jadi. semua benda Allah kawal kan? termasuk holy water ke xholy ke.. kn yakin.

fndrocka berkata...

walau apa pun yg nak di forward..kenalah bertanggungjawab..niat dorang baik..cuma membuta tuli.aku kalau terima apa2 mesej / peringatan yg aku rasa syak
.aku akan tanya kat penghantr utk kepastian...semua akan jawab "tak tahu. ..aku forward je"

Tanpa Nama berkata...

i found a page masa google pasal bnda nie..
http://www.answering-islam.org/Bahasa/Iktibar/iktibar.html

sejauh mana btl,only god knows..

sueRAFE berkata...

serius aku suka entri nieh .

nashue berkata...

salam...thanks for this entry..This kind of issue kita tak boleh main-main memandangkan isu ni sensitf.But i agree with you that holy water bukannya boleh buat orang tak boleh mengucap.But sometimes boleh juga according my sutazah told me.By the way,salam and thanks a lot

Tanpa Nama berkata...

u ney sibok nk post ckp itu dan ini bajet pandai sgt pasal agama..org dok forward2 mesej tu just memberi peringatan.ade ke susahkan ko?ade?lainlah kalau forward mesej tah pape.kau tu sibok nk ckp bende alah bukn2 pasai apa? bullshit la..fuck la..hadoi ai..len kali nk nasihat org cermin diri dulu bang oi.

Mr K berkata...

@Anonymous 12:33 - Ye lah. Aku tak belajar kat tahfiz. Tak belajar kat madrasah. Aku tak layak cakap pasal agama. Aku tak layak cakap pasal dosa pahala.

Tapi cuba fikir balik. Ni isu hukum hakam agama ke? Tak. Ini bukan isu agama. Ini isu logik. Ini isu pasal pengetahuan am.

Kau cakap orang forward hanya untuk memberi peringatan. Peringatan tentang apa? Tentang kononnya Kristian nak hancurkan umat islam? Come on. Just kerana mereka berlainan agama, tak bermaksud kita perlu benci dan fitnah mereka. Even nabi pun cakap jangan anti dengan orang yang berlainan agama.

Tanpa Nama berkata...

sy sokong MR K ..say no to racism.. =)

Mr K berkata...

@Zety - Ya, pasal 'bye' yang boleh pesongkan akidah tu pun aku tak percaya.

Miss Lemonade berkata...

entahnya..
makin disebar...
makin meluaslah fitnah...

Mr K berkata...

@J.I.M - Ulasan tuan akan di siarkan selepas dapat pengesahan ye. Sila check email. :)

Tanpa Nama berkata...

Mr K, I'm impressed by the way u think and response to such matter.mcm ni la bru real malaysian.x sesuka hati nk tembak org smata2 agama.just chillax law u dikatakan x cermin muke diri sdri, coz u mmg dh nyata cerminkn diri dlu sblm shoot smthg.pigi la insan2 yg dok pok pek pok pek tu, sbb ade words of wisdom yg mengatakan ORANG YANG NIPIS ILMU DI DADA AKAN BERCAKAP LEBIH BANYAK DPD ORG YG SGT PADAT ILMU DI DADA..have a good day..

ONN berkata...

Adeh, org kristian pun x pena minum holy water... ni kan lagi kamiorg mau bagi minum air tu dgn org lain?? N then, kalau kalau si Joseph ni betul2 gifted dlm Kristian, kenapa tidak saja dia dihantar terus ke Rom? Di sana lah para pendakwah n paderi kristian pergi utk "Graduate" bukannya Indonesia n Fillipina... Pendakwah, paderi n biarawati xda gajilah. Dorg js dipromote tempat tinggal n makanan.

Ps: Kalau kepercayaan x kuat, simbah 1 baldi of holy water kat hantu pun, hantu x lari tau. Hantu gelak berguling2 ada.. lol!

Encik aMin berkata...

Hurm, interesting topic.. Aku pun macam ada sangsi bila baca artikel pasal paderi nih...

Papepun, kalau kita punya pegangan kuat, Insya-Allah boleh sentiasa mengucap kan?

Jom baca tafsir Al-Quran edisi setiap perkataan (Bukannya terjemahan ayat penuh yg macam biasa tu).

http://www.bacaquran2u.com/index.php?ref=aremint

Kalau baca Al-Quran ni, Insya-Allah akan rasa lebih memahami perintah Tuhan... Amiin..

Mr K berkata...

@Anonymous 4:44PM - Thanks. Ini hanyalah pendapat peribadi. harap tak ada sesiapa yang terasa.

@Amin - Thanks for the link. :)

Wan Ahmad Nabil berkata...

sangat hebat entri ni khairul ! :)

http://nakbebel.blogspot.com/2010/08/paderi-melayu-yang-digembar-gemburkan.html

Tanpa Nama berkata...

saya cuma nak bgitahu yang fadhilat terawih tu hadis palsu.


http://syededlee.tripod.com/keunggulanislam/id29.html

AngeL BeaR berkata...

walaupun saya kristian, saya pun ada ramai rakan dan saudara mara beragama islam juga.

Holy water atau air suci tu hanyalah air biasa yang telah diberkati (hence that's where the name from) untuk kegunaan seperti diletakkan depan pintu masuk gereja atau disimpan di rumah...sometimes tuk renjis sekitar rumah atau bilik - upacara pemberkatan rumah (especially yg baru pindah) because we believe it will ward off evil dan untuk keperluan upacara yang lain di dalam gereja...

Takde la special sangat - air biasa je..amik dari paip ke, tangki tadah air hujan ke..sepa berani nak minum tuh...?

Live in harmony, respect each other - that will make the world a better place, as what any religions in this world would called for: Peace.

just my 2 cents.

http://charity1313.blogspot.com/2010/08/get-your-facts-right-please.html

Mr K berkata...

@Anonymouse 2:06AM - ???

@Angel - Thanks for the info.

hannamaruku berkata...

Mr K, aku suka gila bila kau blog pasal fact2 macam ni.

Thumbs up!

wartog berkata...

http://www.facebook.com/video/video.php?v=1177473292414&ref=mf


tgk video paderi melayu hina nabi muhammad nii

xde sapa nak buat report polis kew??

Tanpa Nama berkata...

dear Mr. K;

sy tertarik dgn post Mr.K pasal perkara nie... jangan sesekali percaya bahawa cerita pasal Salleh bin Omar nie benar... terima kasih kerana cuba membetulkan mana yang salah mengenai post nie...

sebagai rakyat yang pentingkan keamanan diharapkan agar post hoax sebegini diberhentikan sbb ia boleh mendatangkan kemarahan kepada org-org lain..

btw, i am a christian dan percaya pada keamanan... cerita ni mmg benar-benar palsu..

hormatilah dan sayangilah musuh anda sepertimana anda menghormati dan menyayangi saudara-mara anda... WORLD PEACE!

Deideian berkata...

hello Mr. K.. ahaha dlm banyak banyak post yang saya pernah baca (samada di FB atau dlm blog orang lain) entry andalah yang menarik dan betul (boleh diterima). seringkali saya terbaca msg2 yang diforwardkan dlm pelbagai jenis social network berkenaan isu ini namun ceritanya teramatlah auta sekali (kazen ultraman, autaman ehe). iyes.. seperti yang saudara ketahui dan seperti yang telah disebut oleh @angel dlm komen sebelum ini, Holy water itu hanyalah air biasa.. holy water = air suci.. air (diperoleh dari air paip, mineral water, air hujan, dan apa2 sumber air yang bersih..) suci ( sebab setelah diperoleh ia diberkati dengan doa); makanya air+suci= air suci/ holy water lah jadi nya.. jeng jeng jeng.. untuk diminum? ish bukan.. untuk direnjis ke seluruh ruang bilik sebagai simbolik manghalau syaitan n kejahatan. (hanya bagi mereka yg beriman aja). saya walaupun kristian tapi ramai rakan saya beragama islam, buddha, bahai, bungan n etc.. (saya orang sarawak), jarang sekali kami disini bertelagah mengenai isu ini kerana kami disini "agak" memahami fahaman ajaran/agama masing2. yes saya kesali ada juga segelintir org kristian yg menghina,mencaci agama lain. well, biasalahkan, manusia ni suka kecoh, dan orang sedemikian jgnlah dilayan sebab mereka itu "tin kosong" aja, kita yg berilmu ni slumber jer kan?holy water kaler hitam? dicampur air mani? hihihihi, mana ade.. adoh.. er.. Mr. K, boleh tak saya quote article saudara untuk diletakkan dlm blog saya? sbb informasi sebegini (yg sahih dan fakta seperti entry saudara) ingin saya kongsikan dengan rakan2 saya.. klu saudara tak keberatanlah.. bah, salam 1malaysia.

Mr K berkata...

@Anonymous - Thanks. :)

@Dei - Ya, just copy it.

Mr. Vetalocoz berkata...

ok2...can i say a thing in this issue??macam ni la...at least kita tau yang org mmbuat artikel tu nk islam jadi kucar kacir...die nk kita jadi hiruk pikuk..maybe it's nonsense..tapi jangan la kita nk salahkan umat islam...sbb umat islam protective...sbb kita protective la islam bertapak smpai skarang di bumi malaysia...harap jgn pasal ni kita smua jadi xamik tau pasal isu2 ni...tuhan bagi kita dugaan..dan timbul2 fitnah2 dajal ni untuk kita mengkaji kesilapan kita...harap u ubah sikit gaya penulisan u ni..sambil kita tunjukkan pandangan kita dan menegur...jangan lupa beri semangat sesama saudara islam kita..harap2 apa yg anda buat menjadi sebahagian dari jihad..bukan kritik semata2..just bagi pandangan.. :)

Tanpa Nama berkata...

actually,sy xtaw nak kata apa..cz dr tadi sy cuma pdg n baca yg org kata Holy Water tu cuma air biasa..so,apa pulak pendapat kalian mengenai kisah kwn saya nie?

kwn saya nie pernah duduk kat asrama n ada member non-muslim..so one day die kwn sy nie skt perut yang teramat dalam 1 tempoh masa yg sangat panjang..so kawan non muslim ni pown sangat2 kesian.Die pown bg kat kwn sy nie satu air.kata die nie air ubat..kwn sy pown minum air tu..lepas je die minum air tu,die rasa kelainan pada diri..pada waktu tu..die rasa ada effect yang berlawanan dengan islam..die mula rasa x suka dgn islam,die mula rasa kristian lebih baik..n ONE THING is,DIA X DPT MENGUCAP lg...n ada yg cakap air tue tutup hati kita dr terima aqidah yang sebenar..kawan saya tu pun da kata,waktu tu die mmg susah sgt nak terima apa2 yg ada dekat sekeliling die.Tapi syukur lah,sekarang nie kwn sy dah pulih..So..one day,bila die tanya kwn non muslim tadi,air apa dia bg,kwn die bgtaw,tu air Holy Water..So,bila korang fikir,dari cita sy nie,adakah air tu x beri kesan?

satu lg kisah...

sy ada seorg senior yang pernah terminum air Holy water tu..Then die x dapat mengucap sampai2 ustaz bantu dia..

Ingin saya persoalkan sekali lagi..adakah masih Holy water itu x memberi kesan?

Sila kemukakan pandangan anda..:)
TQ

Tanpa Nama berkata...

to org atas :
r u sure tht d one who tell u bout his/her pngalaman tu btl2 brlaku?dont judge dgn trlalu cepat..mkesure hal tue realy2 hapen,brula korg share..actly im a christian also..sperti kwn2 seiman sy yg di atas katakn,
WE DIDNT DRINK D HOLY WATER..
jdi,jgn pernah prcaya pe yg korg
dgr or katakn sal HOLY WATER KNE MINUM..
To Mr.k : thnx 4 d entry..

Tanpa Nama berkata...

kenapa soal2 yg berkaitan dengan agama lain cepat benar menjadi isu kepada org agama islam?? kalau org agama lain kata kan org islam tue jahat dan menyesatkan org2 agama kristian msti kamuorg marah juga kan. kita di lahirkan dlm agama yg berbeza tp ketahui lah tidak semua org islam tu baik dan tidak semua kristian tu jahat...pegangan agama saja berbeza...begini kah sikap org islam yg kononnya ingin pertahankan agama mencaci agama lain...ingat la komen ni bkn org islam aje bleh bace...cube tgk post di sini adakah bdk kristian caci2 agama kamuorg? malu lah skit...nak post pun pandang2 lah...
To mr.k : thanks krn ulaskan isu ni...

Tanpa Nama berkata...

aq perhati kan post di sini... Org islam tak habis2 memperkecil kan agama kristian... Dan sorang dua readers agama kristian cube perjelaskan apa yg menjadi isu... Baguskah 2? jaga lah agama masing2. Perbanyak kan ibadah lagi elok...kalau lah holy water tue adalah air suci kristian mcm mana kalau kami buruk2 kan air suci agama kamu yg dikatakan air yasin tue dengan selamba buduh aje tanpa fikirkan hati org lain??? Lagi satu kalau nak bercerita soal adik kakak kawan kpd kawan ke yg di katakan hampir2 murtad agak2 lah...kami baca aje cerita kamu tue seolah2 agama kamu saja yg betul... Sdgkan org agama islam tue sudah rmai yg terkeluar Dr landasan...islam tidak seperti islam...

ini blog amir berkata...

makin baca, makin konfius...tension pun ada jugok..:D Chill...

botak chin berkata...

most of ur opinion same with me

ilysdmff berkata...

isu agama ni isu yg sgt sensitif. lets make it clear. korang msti kdang2 dpt msej yg blablabla ckp kalau kita forward nasib kita akan jd baik, kalau ta forward di timpa malang la, mati la, meninggal la, kan kan? apa motif diorg reka mesej mcm tu? utk suka2 nak takut2 kan org? dulu org cakap air mineral spritzer talei minum sbb ada holy water, aku ni kaki minum air spritzer, dah begelen aku minum, diorg baru ckp dlm tu ada holy water, mna ada effect apa pun, smpai skrg aku boleh mngucap, solat, hafaz surah. the point is, sstengah org sja2 nak mlaga-lagakan agama Islam dgn agama yg lain, kita tadak hak nak ckp agama mna betul agama mna salah, tadak apa dlm dunia ni boleh ttup pintu hati seseorg itu melainkan jika Allah yg berkendak sbgitu. So, yg kes murtad apa semua tu, tu faktor lain, tadak kena mngena sbb mnum holy water ka apa jenis air mak nenek yg knonnya bleh mnyesatkan org. setiap agama ada kepercayaan tersendiri, saya masih muda, ilmu agam ta setinggi mna,saya p skolah pun bukan jenis sekolah yg pentingkan agama, chill (^^) jgn bgaduh semata-mata isu n khabar angin sepoi2 yg ta betoi mcm ni. kan mr k?

Miss Myself berkata...

actually holly water hanya lah campuran daripada minyak zaitun drpd baitulmaqdis&garam.dibuat 1 tahun sekali.sbnarnye holly water ni mmg xde pape2 pun.yg ley menyebabkan org xley ngucap bagai tu mgkn sbb disihirkan. u boleh dengar ceramh Tn Hj Abdul Rahman bekas paderi Gereja Roman Katolik.bnyk persoalan akan terjawab,insyaAllah.

Miss Myself berkata...

:this is the video link of Tuan Hj Abdul Rahman.
http://www.youtube.com/watch?v=kczUtF3pAtE&feature=related

Mikah Lurima berkata...

ya ALLAH! I pnah baca n pnah share. haha

hmm... i kira tertipu ke apa ni? at the end, i dunnow who should i b'liv. i x pcaya u, fb n sumelah! boleyh? haha~

Tanpa Nama berkata...

sensitipppp bro isu nie.. jgn gaduh2 sudahlah yer.. to muslim n non muslim, please take it easy.. masing-masing ada pegangan agama masing2.. n please respect each other.. Mr. K, comment please n make them coooolllll ^^ xmao gado2 (me:muslim)

Tanpa Nama berkata...

at least macam bg pengajaran la..supaye bahati2 kan? :) peace!-dhiyakim

fasya_yummy berkata...

assalamualaikum...x pyh pening2 kpale yg penting berpeganglah sentiasa kepada alquran dan as-sunnah..bersederhanalah dalam setiap prkara...jgn smpai kita keliru n sekaligus myesatkan diri kita..lagi elok kita sama2 mmbantu rakan2 se Islam yg masih lg mmerlukan pertolongan tuk mmperbaiki diri mereka...berdoalah kpd ALLAH agar diri ini sentiasa terpelihara dari rancangan2 jahat syaitan...secara jujurye x pyhla kte kupas isu2 yg mcm nie coz ia akn mmbawa kpd plbagai pndapat yg kdg2 boley myebabkn lahirnya kekeliruan dan sterusnya pergaduhan..marila kita umat Islam bersatu n x pyhla sbb bnda kcik n bnda yg kte pon x pakar kita nk bertikam lidah..wasalam...:)

nahwanz berkata...

bismillah. alhamdulillah. assalamualaikum.

ye benar. mmg kandungan holy water tu adalah mcm yg encik tulis. sbb saya ada attend satu sessi comparative religion, ex-paderi tu ckp cmtu.

so, x de bahayanya pun. lgpun org yg convert tu other religion sbnrnya bukan sbb air tu.malah bukan sbb duit pun. tapi sebab lack of faith.

dia yg convert ni mmg x paham islam. aqeedah dia zero. dia x kenai pun allah.

itu la masalahnya.

habis, nak ckp cmne pada ex-paderi yg minum bergelen2 air holy tu? masuk gak islam kan.

heh.nice article.

jazaak allahu khayr

nahwanz berkata...

nak tambah lagi.

isu agama cmni BUKAN SENSITIF. tkdenya sapa akan terasa sebab apa yg diceritakan tu hanyalah CERITA bkn fakta.

kalu nak amik pengajaran, kene amik pengajaran dgn bagi diri sendiri pandai skitlah agama. paling kurang pasal aqeedah. barulah power.

n satu lagi jgn la kejanya nak forward je manjang. ceklah dulu. kalu x pasti jgnla forward. tido kat umah lagi baik dr perbuatan memforward ni.

sila rujuk link ni. mesti ramai suka dgr:

http://www.youtube.com/watch?v=yWFRbKGoQ5g

DO NOT FORWARD. heh.

Tanpa Nama berkata...

salam..
nak tanya..
macam mana kita nak prevent diri kita drpd percaya benda2 camni ek??

Tanpa Nama berkata...

Holy water is water that, in Catholicism, Anglicanism, Eastern Orthodoxy, Lutheranism, Oriental Orthodoxy, and some other churches, has been sanctified by a priest for the purpose of baptism, the blessing of persons, places, and objects; or as a means of repelling evil.

translation:Air suci itu, dalam agama Katolik, Anglicanism, Ortodoks Timur, Lutheranism, Ortodoks Oriental, dan beberapa gereja-gereja lain, telah dikuduskan oleh seorang imam untuk tujuan pembaptisan, berkat orang, tempat dan objek; atau sebagai satu cara menangkis kejahatan.

first of all im not islam but i do respect islam...
come on peoples....just by drinking holy water makes you all cristian...
for goodness sake peoples try to think larr....holy water works for people who believe in it....
it is actually a normal tab water water which will be recited by some holy verses and believe it is holy...
so by drinking it....no one will change in a snap to a cristian..!!

and..of cause about the apostate part...
no one can apostate us only if we really want to apostate...right??
for islams...if anyone is trying to apostate take a simple step by "mengucap".keep on doing it and no one could bring you away from allah s.w.t....

anyhow...it is just my point of view...thank you!!

RaRA AHMaDNuDDiN berkata...

hahhaha .. hey guy .. ure great la ! almost an hour i bce blog u .. really owesome

Tanpa Nama berkata...

click to view [URL=http://e--store.com/]lv online[/URL] online CHcFdgFy [URL=http://e--store.com/ ] http://e--store.com/ [/URL]

Akmal Razi berkata...

setuju dgn pndapat anda...aku penah dgr ceramah & baca buku Ustaz dari Sabah iaitu Ust Hj Mohd Farhan Abdullah Al Hafiz yg menyatakan Air Holy water tidak memberi kesan spt yg d war2kn...sebaliknye air tu air yg d bacakn doa(klu kita org islam kita panggil air yasin ler)..boleh cari buku dier tajuk "Mengapa aku pilih masjid tinggalkan gereja"

Reen berkata...

Jz nk bg info dr seberang ckit...
Actually ms pemerintahan suharto kawin berlainan agama digalakan disebabkan suharto dgn ibu tien beza agama,,, tp Allah maha mengetahui bbrp tahun sblm ibu tien meninggal dunia dia sempat memeluk agama islam n sempat menunaikan haji...

Hydroxide berkata...

Selamat sejahtera, saya baru sahaja membaca blog ini selepas ternampak 'post' berkenaan di Facebook. Terima kasih atas ulasan saudara. Saya seorang penganut Kristian yang mempunyai banyak kawan beragama Islam, dan berasa sedih ternampak fitnah seperti ini yang dicampakkan merata tempat tanpa berasaskan fakta.

Tentang isu Air Suci ('Holy Water'), saya berasa bahawa saudara yang komen sebelum ini sudahpun menjelaskan isu ini secukupnya. Untuk rakan-rakan yang lain, saya ingin menitikberatkan bahawa tiada apa-apa konspirasi Kristian untuk mengkristiankan seluruh Malaysia. Kami sesungguhnya berdoa bahawa Tuhan kami akan membimbing lebih ramai anak-Nya pulang ke pangkuannya, dan juga tidak gentar menjelaskan asas kepercayaan kami kepada orang lain. Namun, agama kami bukannya bersifat politik. Tiada agenda untuk mengawal apa-apa aspek politik di Malaysia melalui penyebaran agama Kristian. Kami percaya bahawa tiada kuasa selain Tuhan yang dapat menjadikan seseorang itu penganut Kristian. Saya, rakan saya, serta komuniti gereja saya sesungguhnya menghormati kedudukan Islam di Malaysia dan tidak pernah sesekalipun cuba mengkristiankan penganut Islam melalui pencucian minda, seksaan rahsia, ceramah dengan mesej subliminal, kawalan minda, sihir hitam, rancangan kartun, gelombang magnetik yang disebarkan daripada pokok Krismas, simbahan bergelen-gelen air suci, ataupun apa-apa lagi taktik fitnah yang dihulukan daripada ahli masyarakat atau ahli politik yang beragenda negatif serta ingin mencetuskan kontroversi.

In English (oleh sebab BM saya kurang baik),

To my Muslim friends, we are brothers and sisters, not enemies. We desire a better nation, a more educated community; a country free from fear, paranoia, prejudice and discord. Rumours and attacks such as these only seek to divide us and destroy our harmony. Our best answer to them, regardless of which faith we profess, is to stand firm and say aloud: 'we will not be divided.' My own faith in Jesus drives me to be a better citizen, and to pray for a brighter future for my country, and I believe that Islam does the same for you friends. So fear not. It is the small-minded fringe theorist of our generation that sees ghosts and threats and secret conspiracies in the people around him.

Thank you for this blog post, I really enjoyed it! Have a nice day, and Happy New Year :)

Tanpa Nama berkata...

Salam, akhirnya aku puas hati. Ada org juga sependapat dgn aku. Memforward email tanpa usul periksa, pastu guna nama sebenar (atau palsu) aku rasa boleh kira sebagai memfitnah. Dosa sesama manusia hanya manusia tu saja yg boleh maafkan kita. Nauzubillah. Takut aku. Terima kasih.

esmeraldus berkata...

assalamualaikum, xsalah nk share pendapat, aku pun confuse pasal holy water tu.. make sense la sbb kalau la holy water tu betul2 buat org xboleh mengucap for sure lah xda 1 christian pun yg boleh convert masuk Islam. good opinion, no hard feeling~

cherain82 berkata...

Aku ada sorang member mualaf.Dia ddk kt rmh yg Perkim sediakan dgn member2 mualaf lain la.Kt blk dia tu siap ada bibble lg,Quran mmg ada la. Siap dia bgtau aku apamenda yg xkena dlm bibble tu. Antaranya ank lelaki slps keturunan nabi Ibrahim n Ismail kna sunat tp diorg [kristian] tentang habis2an psl sunat ni.Psl holy water tu pulak, dia kata air tu mcm air yassin la bg org Islam. Holy water tu mmg dia ada bc mantera segala bagai tp kalo ko minum,dia xde la efek mcm ko xle mengucap or bc Quran lg.

cherain82 berkata...

Sbnrnya ada lg prkara yg ptut kita risaukan iaitu ttg msk cmpur non muslim mngenai hal ehwal Islam.Mmbr ak yg mualaf ni ms dia kristian dl kata,hal ni slalu jek diorg bangkit kan kt dlm gereja scr trbuka! Tujuannya utk mgekang pengembangan Islam kt Mlysia.Dn diorg brgabung dgn Hindu/Budha utk jayakan program ni. Taktik diorg senang jek

1-bina tmpt smbhyang sbnyk mgkin lg bgus kalo tmpt tu kt tgh bndar.Skrg ni tokong/kuil tlh melebihi kuota yg spatutnya.Kuil2 haram bnyk didirikan n kalo krajaan runtuhkan, diorg akan besarkan isu ni.Thn 2012 jek ada 69,986 kuil didirkan tnpa permit dn org Islam kekurangan lbih 50,000 masjid+surau. Rujuk majalah Al-Islam,Formula Membina Rmh Ibadat

2-X mmbnarkan Sek.Satu Sistem [S3]. Tun M berulangkali cb praktiskan sistem ni tp ditentang sbb kononnya ini adlh cara hndak "meng-Indonesia-kan" org cina.Tujuan S3 ialah mnyatukan smua kaum dlm satu sekolah.Sek cuma akan ada 1 jnis je,xde lg sek keb cina/tamil/melayu

Sbnarnya ada bnyk lg tp ak mls nk tulis.Korang boleh refer buku
1-Nsib Melayu Di Bumi Melayu - Pro.Mohd Ridhwan Tee Abdullah
2-Doktor Umum -Tun Mahathir Mohamad
3-Hak Untuk Bersuara - Lim Kit Siang
4-Majalah Al-Islam
5-Dilema Melayu- Tun Mahathir Mohammad
6-Ask For No Bullshit, Get Some More

voteyou berkata...

Mm..

voteyou berkata...

Slm..

voteyou berkata...

Assalamulaikum... dan bismillah.. tlebih dahulu.. minta maaf andai tlnjur bicara.. tsilap kata.ok.. peace no war.. sy suka topik ni..dan tlintas d fikiran tuk ngulas sedikit.. mgkin pjg...
Pertamanya.. sy da byk kali dgr.. terbca sal isu murtad ni.. sedih.. bila isu sbegini dipencilkn oleh pihak bkuasa... dipencilkn bagaimana? Hihi.. dgn udg2 sekular y msia amalkn skrg..

maaf jika sy katakn.. mgkin bg org kristian..atau agama lain.. ini bukn satu isu y besar.. tp bg kami.. saudara seislam..isu murtad, isu y ptt kmi titikberatkn.. bincgkn dan kmudian selesaikn dgn cara beri kesdaran.. iyaa..sy mgaku kami tiada kuasa.. tp ini la kuasa kami..hak untuk bsuara.. mlontarkn pndpt.. ini shj y kmi mmpu.. krn udg2 ngara ini tidak myebelahi agama kami dlm isu murtad ini..maaf skali lg andai ada y tsinggung..tp ini lah realitinya..

Wlaubagaimnapun.. dlm isu artikel y brunsur fitnah.. sgala apa pun tindkn y mghina agama lain..mmg ptt dihlg. Mmg bijak bloger sbb mmpu kesan ksilpn pnulis artikel. Bg ksedaran pd saudara islam kt y lain.. spya kt jgn tlalu ghairah myebarkn dkwah shinggakn kt xmmpu menilai mna y hak.. mana y batil.. ini y kt kesalkn.. bilamna kt myinggung perasaan dn mfitnah pganut agama lain..smta2 utk myelamatkn maruah agama kt. Xpernah islam mgajar kt sbgini..mtlamat tidak pernah mhllkn cara.. kn?? So same2 kt tajamkn ilmu kt.. dan dsni la ahli akademik dan ahli agama ptt ambil peranan.. dan blogger pun da cuba rungkaikn.. mgkin bloger ahli akademik. Tahniah.. hihi.. sbb sebarkn kbenaran.. dan hlg fitnah dr trus bleluasa.. kesian pd perpaduan antra kt y dah lama kt bina.. rosak krna perkara sbgini.. harp2 xtjdi.. aminn..:)

Dan tuk saudara kristian dan mana2 la agma lain slen islam dsini.. sy.. mohon maaf bg pihak saudara islam kami y myinggung perasaan kalian.. especially dlm isu murtad n holy water.. trus trg sy katakn..agama islam tidak pernah mgajar kami untuk berbuat demikian.. mna2 agama pun.. sdgkn dlm sirah nabi kami.. nabi muhd s.a.w.. cuba la google pasal pntdbiran baginda nabi.. konsep TOLERANSI .. dan HORMAT agama lain da lama diamalkn.. bahkn dlm piagam Madinah... udg2 kt ptdbiran Nabi Muhammad S.A.W.. pnduduk Madinah pd ktika itu.. bebas mgamalkn mna2 agama slen agama islam... tp dlm masa y sama.. agama islam ttp disebarkn dgn syrat dkwah itu secara bhikmah.. la ikhra ha fiddin.. ini y diterapkn dlm islam untuk pgetahuan kalian..:)

dlm isu murtad pula.. skeras2nya kmi akn pertahankn agama kami dan pnganut agama kami dr convert ke agama lain.. krna apa?? Krna mreka ini la y bkl jd ancm kpd agama kami nt... sebolehnya kmi tidak mahu mreka y murtad ini.. trus mnerus mrosakkn akidah saudara y lain kelak.. ini y kami khutiri... dan kmi xmahu khilngn seorgpun saudara .. sbb mreka itu ibrt kluarga.. ibrt darah dgg .krna kmi seagama.. sbb sygkn mreka.. xmahu mreka ditimpa blsn dan azab dari Allah... itu y ptt difahami.. disbbkb itu usaha utk mgembalikn mrka.. dan ksedaran kmi terapkn.. bukn ntuk mhina agama lain.. :')

voteyou berkata...

....

Tanpa Nama berkata...

إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ

For he who hateth thee, he will be cut off (from Future Hope).

Sesungguhnya orang-orang yg membenci kamu dialah yg terputus.

Al Kautsar Ayat 3.

Lord_kiakultuzs berkata...

perkara yang hanya berlandaskan lojik akal tak boleh dijadikan hujah. for sure mana2 penganut agama akan defend agama masing2. neither christian or islam yg berhujah, siapa yang betul2 study tentang holy water? kita berhujah sekadar apa yang kita tahu atau yang tahu mungkin cuba sembunyikan sesuatu.

Siapa boleh bagi jaminan yang hujah mereka cukup fakta sahih untuk mengiya atau menidakkan sesuatu? Pada saya, ramai commentator belum study habis2 pasal holy water ni.tolak fakta islam masuk kristian dan kristian masuk islam. ambil fakta lain. Sy bagi contoh nama besar dalam Christian. Sir Sandoz Anton Lavey. Siapakah beliau? Apa tugas dan pangkat beliau dalam church board? Sy pendekkan hujah supaya kalian mencari sendiri fakta2nya. Setelah keluar dari gereja/christian, beliau merekrut pengikutnya sendiri. Bagaimana pengikutnya yang terdiri dari bishop boleh terpengaruh dengan beliau dengan mudah? Apa yang diaplikasikan oleh beliau, sama seperti semasa beliau di gereja dan dengan benda yang sama. HOLY WATER. dan siapa boleh jamin yang holy water yang anda tahu/dengar/baca itulah holy water? Dan apakah holy water hanya ada 1 jenis holy water? Dalam perubatan islam sendiri pun ada pelbagai jenis air, bukan hanya air yassin. jika untuk merubat, ayat dan doa syifa' digunakan, sebaliknya untuk kes ghaib, surah2 rukhyiah digunakan. Saya bagi contoh, kalian cari fakta sendiri. terutamanya Mr.K. sy cuma sekadar bagi HINT

Tanpa Nama berkata...

..........

Tanpa Nama berkata...

Ape ko nk jd?nk jd murtad ke?bodoh

Huda Syazwani Mohamad berkata...

Lord_kiakultuz, very well said, exactly similar to what i have in my mind.minuman dan makanan memang boleh disihirkan.pernah dengar kan tentang bagaimana bacaan doa atau jampi boleh mengubah molekul air.cuma bila air tu diperolehi drp mubaligh kristian,ramai yg assume that it is holy water dan buat spekulasi negatif tentang mcm mana holy water dihasilkan.itulah silapnya.holy water=air bersih+olive oil.yes,i do believe that.but the holy water that was mentioned in the cases above might have been modified with jampi2 atau lebih tepat lg air yg disihirkan,dan sudah tentu menggunakan bntuan jin. dan mungkin sesetengah mubaligh kristian mmg mggunakan cara sebegitu utk mencapai target dlm menambahkan penganut kristian..and saya tekankan sesetengah,bkn semua..
saya turut brkongsi rantaian artikel itu,dan semasa brkongsi,niat saya adalah utk menyedarkan umat islam utk menjaga diri dan meningkatkn usaha dakwah islam sndiri,bkn utk brkongsi betapa jahatnya dakyah kristian.cuma silapnya saya tidak menyunting dahulu dgn mmbuang ayat2 berunsur fitnah yg pasti menyentuh sensitiviti penganut kristian.
kpd saudara seagama,tiada agama mengajar umatnya mnjadi jahat.wujudnya agama utk mendidik manusia.kita umat islam percaya islam agama yg benar,begitu juga penganut kristian.sebagaimana kt brharap penganut agama lain mendapat hidayah memeluk islam,begitu juga dgn mereka.saya percaya tujuan mereka adalah utk menambahkan penganut kristian,bknnya memurtadkan org islam semata-mata.jadi,tolonglah ubah cara berfikir.drp berfikir buruk ttg agama lain,lebih baik tingkatkan iman dan mohon perlindungan Allah supaya akidah kt tidak trpesong.
and my heartiest apology to christians,not all the muslims think the same way,that depends on how matured,how open minded,how rational, and how much knowlegde a person has.sepertimana kamuorang percaya kristian agama yg benar,kami muslim juga percaya bhwa islam lah agama yg benar,dan kami sgt bimbang jika org islam menukar agama krn kami syg kn saudara seagama kami.dlm islam,murtad adalah dosa besar.oleh itu,tiada paksaan utk memeluk islam,tp kami amat bersyukur jika mendapat saudara baru,tapi niatnya haruslah betul dan sanggup mengamalkn cara hidup islam.tiada paksaan dlm islam,tp jika sudah beragama islam,tidak lagi dibenarkn menukar agama.
kpd tn punya blog,saya hormati pemikiran terbuka anda,cuma kurang bersetuju apabila saudar pukul rata tentang niat mereka yg brkongsi artikel trsebut.scr tak langsung,blh jatuh fitnah kan.dan tentang poligami,kaum adam patut tambahkan ilmu di dada dan rajin2 kan diri dgr ceramah dan bc artikel ilmiah.pernah tgk tanah kubur episod seksaan krn tidak adil kpd kedua2 isteri?pernah bc artikel dr juanda,isteri yg mengizinkn suami brkahwin lg wlaupun maklum bhw suami tidak berkemampuan,seolah2 membantu meletakkn sblh kaki suami di neraka?bkn semua isteri enggan berpoligami krn emosi,ada yg enggan kerana dia trlalu sygkan suaminya, krn Allah.sedarlah,tanggungjawab sbg suami dan ayah sgt berat,jika satu keluarga pun tidak mampu dididik dan ditanggung sepenuhnya,mcm mana blh terfikir utk membina satu keluarga lagi? dan payung emas hanyalah perumpamaan utk gnjaran besar bg wanita yg redha dan ikhlas suaminya berpoligami..semua lelaki pndai sebut,tp ada disebut dlm al-quran kah? atau hadith? kalau ada hadith,hadith sahih atau dhoif?sekian,yg baik pastinya dr Allah,sbrg kekhilafan dtg dr saya sendiri.Wallaahualam.Assalamualaikum.

Huda Syazwani Mohamad berkata...

Lord_kiakultuz, very well said, exactly similar to what i have in my mind.minuman dan makanan memang boleh disihirkan.pernah dengar kan tentang bagaimana bacaan doa atau jampi boleh mengubah molekul air.cuma bila air tu diperolehi drp mubaligh kristian,ramai yg assume that it is holy water dan buat spekulasi negatif tentang mcm mana holy water dihasilkan.itulah silapnya.holy water=air bersih+olive oil.yes,i do believe that.but the holy water that was mentioned in the cases above might have been modified with jampi2 atau lebih tepat lg air yg disihirkan,dan sudah tentu menggunakan bntuan jin. dan mungkin sesetengah mubaligh kristian mmg mggunakan cara sebegitu utk mencapai target dlm menambahkan penganut kristian..and saya tekankan sesetengah,bkn semua..
saya turut brkongsi rantaian artikel itu,dan semasa brkongsi,niat saya adalah utk menyedarkan umat islam utk menjaga diri dan meningkatkn usaha dakwah islam sndiri,bkn utk brkongsi betapa jahatnya dakyah kristian.cuma silapnya saya tidak menyunting dahulu dgn mmbuang ayat2 berunsur fitnah yg pasti menyentuh sensitiviti penganut kristian.
kpd saudara seagama,tiada agama mengajar umatnya mnjadi jahat.wujudnya agama utk mendidik manusia.kita umat islam percaya islam agama yg benar,begitu juga penganut kristian.sebagaimana kt brharap penganut agama lain mendapat hidayah memeluk islam,begitu juga dgn mereka.saya percaya tujuan mereka adalah utk menambahkan penganut kristian,bknnya memurtadkan org islam semata-mata.jadi,tolonglah ubah cara berfikir.drp berfikir buruk ttg agama lain,lebih baik tingkatkan iman dan mohon perlindungan Allah supaya akidah kt tidak trpesong.
and my heartiest apology to christians,not all the muslims think the same way,that depends on how matured,how open minded,how rational, and how much knowlegde a person has.sepertimana kamuorang percaya kristian agama yg benar,kami muslim juga percaya bhwa islam lah agama yg benar,dan kami sgt bimbang jika org islam menukar agama krn kami syg kn saudara seagama kami.dlm islam,murtad adalah dosa besar.oleh itu,tiada paksaan utk memeluk islam,tp kami amat bersyukur jika mendapat saudara baru,tapi niatnya haruslah betul dan sanggup mengamalkn cara hidup islam.tiada paksaan dlm islam,tp jika sudah beragama islam,tidak lagi dibenarkn menukar agama.
kpd tn punya blog,saya hormati pemikiran terbuka anda,cuma kurang bersetuju apabila saudar pukul rata tentang niat mereka yg brkongsi artikel trsebut.scr tak langsung,blh jatuh fitnah kan.dan tentang poligami,kaum adam patut tambahkan ilmu di dada dan rajin2 kan diri dgr ceramah dan bc artikel ilmiah.pernah tgk tanah kubur episod seksaan krn tidak adil kpd kedua2 isteri?pernah bc artikel dr juanda,isteri yg mengizinkn suami brkahwin lg wlaupun maklum bhw suami tidak berkemampuan,seolah2 membantu meletakkn sblh kaki suami di neraka?bkn semua isteri enggan berpoligami krn emosi,ada yg enggan kerana dia trlalu sygkan suaminya, krn Allah.sedarlah,tanggungjawab sbg suami dan ayah sgt berat,jika satu keluarga pun tidak mampu dididik dan ditanggung sepenuhnya,mcm mana blh terfikir utk membina satu keluarga lagi? dan payung emas hanyalah perumpamaan utk gnjaran besar bg wanita yg redha dan ikhlas suaminya berpoligami..semua lelaki pndai sebut,tp ada disebut dlm al-quran kah? atau hadith? kalau ada hadith,hadith sahih atau dhoif?sekian,yg baik pastinya dr Allah,sbrg kekhilafan dtg dr saya sendiri.Wallaahualam.Assalamualaikum.

Tanpa Nama berkata...

Tak kisahlah apapun korang nak kata. Yg penting tersebarnya artikel ni, kita menjadi semakin beringat. Apatah lg kes mohon murtad semakin banyak. Jgn kalian semua tak tau...sebuah madjid di sabah ditinggalkan terbiar usang kerana semua penduduk kg telah memeluk kristian hasil kerja kuat pendakwah kristian.Ada disiarkan dlm majalah mastika keluaran 2014. Saudara sekalian...jgn ambil mudah isu murtad.

eros asmara berkata...

Apa you cerita ni ttg orang baca smthg di hospital, itu syaitan dlm rupa manusia. Ambil peluang time kita nak nazak..

Tanpa Nama berkata...

jadi orang islam biar ada akal, ada ilmu, cari kebenaran, jgn dpt jer terus forward, ingat nak tambah pahala, padahal tambah fitnah dan dosa di atas dosa, dpt berita, kaji dulu, jgn jadi umat islam yg pemalas, dpt apa2 jer terus forward dan percaya, tidak terlintas ke di hati kita untuk google dan selidik dulu kebenaran cerita ini, jgn jadi islam pemalas, tapi kita kena sedar memang byk di luar sana orang islam yang tidak cerdik dan pemalas

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger