Sabtu, 31 Julai 2010

Fitrah Lelaki Untuk Mencintai Lebih Dari Seorang Gadis.

Assalamualaikum

 Click to enlarge.

Sumber

Boleh percaya tak? Atau lelaki memang gatal? Heh.

Contohnya tadi. Baru je tadi. Aku naik kereta follow kawan aku yang naik motor. Masa kat simpang tiga, dia belok kiri. Then masa dia belok kiri, ada awek dari kanan naik motor masuk. Bila awek tu masuk je, terus member aku tu brek sebab nak usha awek yang bawak motor tu. Well, buruk kan perangai dia. Tapi agak boleh di maafkan la sebab awek tu memang cun. Pakai baju putih, seluar hitam, motor warna merah.

Berbalik kepada poll, apa pendapat anda pasal poll di atas? Adakah poll dia atas bias? Aku rasalah kan, lelaki memang gatal, tapi tak segatal perempuan. Tapi lelaki selalu je di kaitkan dengan curang kan. Aku rasa lelaki di mark sebagai suka curang sebab bila lelaki pasang lain, dia dok cerita kat orang. Sibuk dok cerita yang dia ada dua tiga awek cun. So orang tahu. Perempuan pula, bila dah pasang lain, mesti senyap-senyap. Bak kata orang, pandai makan, pandai simpan.

Conclusion; perempuan lagi gatal doe.


Jumaat, 30 Julai 2010

Di Saat Aku Mencintai mu.

Assalamualaikum 

Touching lah lagu ni. Dah nak nangis dah.


Dadali - Disaat Aku Mencintaimu lirik.

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti,, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta.............




Isnin, 26 Julai 2010

Bila Lelaki Pengotor dan Perempuan Banyak Complain.

Assalamualaikum


Minggu lepas, aku gotong royong kemas rumah sewa aku. So, perh, cantik gila bilik aku. Memang licin berkilat gila dah. Memang kalah rumah para perempuan. Kat luar rumah memang nampak macam buruk gila. Tapi kalau masuk kat dalam, perh. Meleleh. Kalau ada orang masuk mesti tergaman sampai sangkakan itu adalah rumah perempuan rajin yang hari-hari sapu dan lap lantai. Well, ingat rumah sewa bujang lelaki teruk sangat ke?

Then, bila dah siap kemas apa semua, aku pinjam broadband housemate untuk online. Online facebook dan YM sebab nak berlagak la sikit kat para perempuan. Iye lah, rumah dah cantik mengalahkan rumah perempuan kan. Rumah perempuan mana ada gotong royong ni semua.

Tapi belum apa-apa, dah ada perempuan sound "Alah, nama pun rumah lelaki. Bersepah macam tempat pelupusan sampah. Tempat pelupusan sampah, bila nak bersihkan, kena la gotong royong ye tak?. Macam rumah you lah kan?" Perh. Pedih. Memang direct. Terus tak ada dah mood nak online dah. Pastu terus buat-buat internet terputus padahal log out YM.

10 minit selepas tu, aku online balik. Then aku bagi tahu lah yang 'internet terputus'. Selepas tu dia reply "Eh tak apa, orang yang terasa memang selalu terputus internetnya."

Sedih doe.


But then, aku borak-borak lah dengan member aku. Dapat tahu yang memang perempuan tahu dan menyampah serta selalu komplain dengan lelaki yang amat-amat tak pentingkan kebersihan diri.

Termasuk lah adik perempuan aku. Dia selalu bebel yang lelaki tak suka basuh baju. Baju tu, ada sampai berminggu-minggu baru basuh. Tu baru baju, belum jeans. Ada tu, jeans dah sampai berbulan tak basuh-basuh lagi. Boxer pula jangan cakap lah. Ya, tak di nafikan, memang ramai lelaki yang amat jarang basuh pakaian mereka.

Dan, aku tak faham kenapa perempuan banyak komplen bila lelaki tak suka basuh baju. Bukannya busuk pun. Lelaki ni wangi-wangi tau. Tak macam perempuan. Sebab tu la perempuan pagi-pagi sebelum pergi ke kelas wajib mandi. Lelaki? Relax je tak mandi pergi kelas. Sebab wangi dah. Perempuan apa tau? Tau complain je.

Perempuan ni  banyak komplain sebenarnya. Contonya di alam perkahwinan. Banyak betul perempuan complain pasal kerja rumah terutama pada perempuan yang bekerja. Orang suruh duduk rumah, sibuk nak pi kerja.

Okay masuk balik bab basuh baju tadi. You all tak ke rasa kalau lelaki basuh baju setiap hari, akan menyusahkan korang? Dah lah membazir air. Air tu anugerah Tuhan, tak elok di bazir-bazirkan. Lagi pun, membazir tu kan amalan syaitan. Tak baik tau...

Pastu, bila si suami dalam diam tengok si isteri dok sapu lantai, pergi kerja, memasak, basuh baju, basuh pinggan dan sebagainya, terdetik juga lah si suami dengan pengorbadan dan kesusahpayahan si isteri ketika di rumah. Dan, masa ini lah lelaki membuat keputusan untuk memcari seseorang untuk menolong isteri yang tersayang dan tercinta tu dengan mencari pembantu.

Pembantu.

Atau lebih di kenali senagai isteri ke dua.

Atau madu kepada isteri pertama.

Aku tak faham lah kenapa bila si lelaki nak kahwin dua, si perempuan terus naik angin. Padahal si lelaki punya lah niat baik nak tolong si isteri devide tugas di rumah. Ye lah, bila dah ada dua isteri (atau lebih), baju-baju suami pun di bahagi-bahagi kan untuk di basuh. Ye tak? Makan-makan, tak payah susah nak masak banyak-banyak. Isteri pertama masak sedikit, isteri kedua masak sedikit, isteri ketiga masak sedikit, isteri ke empat masak sekit, kekasih gelap satu masak sikit, kekasih gelap dua masak sikit. Pastu kumpul ramai-ramai, then dah boleh buat potluck dah. Selain dapat merapatkan silaturahim, boleh juga dapat pahala makan berjemaah.

Ingat jadi lelaki ni mudah ke. Siang 8 jam kena kerja. Balik rumah kena bebel. Nak berehat tengok tv, isteri marah kata pemalas lah apa lah. Pastu bila malam-malam tertentu, bila isteri tersayang buang tebiat nak naik sampan pergi ke pulau impian, lelaki nak tak nak, kena lah mendayung.

Pastu, lelaki selalu kena mark sebagai gatal bila melihat keindahan ciptaan Tuhan. Tu belum kira kena mark sebagai super duper gatal bila pandang part-part kat badan perempuan tersebut. Padahal lelaki just nak panjang kan sikit umur dia agar boleh lah dia jaga isteri(s) nya so tak adalah isteri (s) nya menjadi balu. See? Betapa sayangnya si lelaki terhadap isteri(s)nya yang tercinta.

Perempuan apa tahu? Tahu complain je.

Ahad, 25 Julai 2010

Bacaan Doa Penerang Hati (Ejaan Rumi dan Jawi)

Assalamualaikum

THIS IS AN EXTENDED PAGE.

Doa penerang hati.



Doa Penerang Hati 1 - Dalam Ejaan Rumi
"ALLAAHUMMA AKHRIJNII MIN DHULUMAATIL WAHMI WA AKRIMNII BI NUURILFAHMI, WAFTAHLII ABWAA BAL 'ILMI, WA ZAY-YINII BIL AKHLAAKIL HASANAATI WAL HILMI. ALLAAHUMMA NAWWIR QALBII BINUURI HIEAYAATIKA KAMAA NAW-WARTAS SAMAWAATI WAL ARDLA ABADAN ABADAA BIRAHMATIKA YAA ARHAMAR RAAHIMIN.

Maksud Doa Penerang Hati 1:
"Ya Allah, keluarkan aku dari kegelapan ragu-ragu, kurniailah aku dengan sinaran kefahaman, bukakanlah bagiku pintu ilmu, dan hiasilah aku dengan akhlak yang baik dan kasih sayang. Ya Allah sinarilah hatiku dengan cahaya hidayahMU seperti Engkau menerangi bumi dam langit dengan rahmatMU Ya Allah Yang Maha Kasih Sayang.



Doa Penerang Hati 2 - Dalam Ejaan Rumi
"ALLAAHUMMA INNII AS ALUKA FI'LALKHAIRAATI WATARKAL MUNKARAATI WA HUBBAL MASAAKINI WA ANTAGHFIRALII WA TARHAMANI WA IDZA ARADTA BI QAUMIN FITNATAN FA TAWAFFAANII GHAIRAMAFTUUN WA AS ALUKA HUBBAKA WA HUBBA MAN YUHIBBUKA WA HUBBA AMALIN YU QARRIBU NII ILAA HUBBIKA"


Maksud Doa Penerang Hati 2:
‎"Ya Allah, aku mohon kepadaMU terbuka hati untuk berbuat kebajikan dan menjauhi kemungkaran. Menyukai orang-orang mukmin dan mengharapkan kasih sayangMU dan keampunanMU. Apabila Engkau menimpakam sesuatu ujian kepada satu golongan ummat, maka hindarkanlah aku dari tertimpa ujian itu. Aku memohon Kasih SayangMU dan kasih sayang kepada orang-orang yang suka kepadaMU dan menyukai orang yang mendekatkam dirinya kepadaMU"


Another doa.

رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي وَيَسِّرْ لِي أَمْرِي . وَاحْلُلْ عُقْدَةً مِنْ لِسَانِي . يَفْقَهُوا قَوْلِي
Maksudnya : "Wahai Tuhanku, lapangkanlah bagiku, dadaku; "Dan mudahkanlah bagiku, tugasku; "Dan lepaskanlah simpulan dari lidahku, "Supaya mereka faham perkataanku"

Sabtu, 24 Julai 2010

Muslims Wanted, Dead or Alive. (Because He is a Muslim)

Assalamualaikum

Aku rasa, dah ramai yang pernah lihat benda ni. Benda ni, aku dapat 3 hari lepas masa aku dok YM. So, aku nak share. Lagi pun, dah dua hari blog aku dak update kan.


Tekan Next.

When a Jew grows his beard, he is doing it in other to practice his faith
But the hell when a Muslim does the same, he is called the extremist and terrorist?

When a nun covered from head to toe, she is doing it in order to devote herself to God.
But when a Muslim girl does the same, when is she been oppressed (treated cruel and unfair)?

When a western woman stays at home to look after her house and kids, she is respected by the entire society because of of sacrificing her life to her house.

But then, if a Muslim woman does the same, why the hell she been oppressed?

When a girl go to university wearing what she wills, she has her rights and freedom.
But why the hell when a Muslim girl wears hijab, they prevent her from entering the university?

When a child dedicates himself to a subject, he has potential and talent.
But when he dedicates himself to Islam, he is hopeless.

Why?

When a Jew kills someone, religion is not mentioned.
But when a Muslim is charged with a crime, it's Islam that goes to trial.

When someone sacrifies himself to keep the others alive, he is noble and everyone respects him.
But when a Palestinian does that just to save his son from being killed, his brother's arm being broken, his mother being raped and his home being destroyed, and his mosque being violated; he gets the title of terrorist.

Why? Because HE IS A MUSLIM.

I am a Muslim; kill me and call it collateral damage. Imprison me and call it security measure. Exile all of my people my people and call it New Middle East. Rob my resources, invade my lands, after my leaders and call it democracy.



Jumaat, 23 Julai 2010

Buat Blog Dapat Dosa.

Assalamualaikum.

 Sweet.

Hai gadis-gadis dan lelaki lembut sekalian.

Minggu lepas, aku ada dapat email dari seseorang yang aku tak kenal. Perempuan. Email dia siap di mulakan dengan Asslamualaikum. Jarang sebenarnya orang yang emailkan aku start dengan salam. Sebab biasanya, masuk-masuk je terus start dengan "Bf i tuuuu teruk. Selalu...." and "Bf i niiii. Semalam dia...". Aku tak kisah jawab soalan-soalan pasal love-love ni kat email. Tapi aku lagi prefer soalan yang... lelaki sikit. Dan aku bukan Dr Love ya.

Well, kan best kalau ada orang email tanya "Apa pendapat anda tentang illuminati." atau pasal Hitler. Atau pasal makanan-makanan di Malaysia yang kononnya haram. Atau pasal kenapa harga kereta Malaysia sama dengan harga kereta luar negara tetapi kualiti kereta Malaysia sucks. Atau kenapa bila join parti politik tertentu baru layak masuk syurga, join parti lain, masuk keraka. Ehem ehem. Okay ramai dah panas. Baru cakap sikit dah panas. Sebab tu aku tak cakap kat blog pasal politik. Takut ramai menangis bila tahu the truth.

 Forward.

Err. Okay back to topik. Girl ni aku tak kenal tu email aku tau. Dia bukan nak tanya apa-apa soalan. Tapi dia nak sound aku. Aku curious tau dengan dia. So, aku ambil email and letak kat facebook pun tak jumpa facebook dia. So, agak misteri lah. Actually, tak penting pun pasal identiti dia. Yang penting, adalah apa yang dia nak sampaikan kat aku. Dia kasi nasihat kat aku. Kaw punya nasihat.


Assalamualaikum.
Actually aku bkn nk kritik pon. Just nk bagitau aku tak suka tengok gambar-gambar tak senonoh yang menghiasi tulisan kau. Senang cakap gambar kissing, perempuan sexy dan yang sewaktu dengannya.

Gambar macam tu kan boleh menggugah iman kan jadi aku rasa tak best la nk tengok. Lagi pulak kalau lelaki tengok, kan boleh tambah dosa.

Aku bukan nak berlagak ustazah ceramah kau pun. Tak. Janganla fikir macam tu. Kau pun tau ramai yang suka baca tulisan kau and tulisan kau dah cukup best. Serius. Tak perlu umpan ngan gambar macam tu pun aku rasa. Hehe.

Kau janganla terasa apa-apa ek? Take it positive way ye. Ada satu artikel best pasal benda ni sebenarnya, Jangan Promosi Dosa di Blog.

Oke.Wish me luck nak quiz fizik malam ni. uhh

Tak terasa. Tak terasa.

Actually, bila aku relax-relax, buang parang dan campak pistol serta buang hajat nak membunuh orang yang buat aku terasa ni, aku rasa betul juga apa yang dia cakapkan. I mean, pasal gambar gadis-gadis lah. Ada ke patut aku letak gambar gadis-gadis tengah kissing? (Gambar Edward kiss Jacob tak apa). Pulak tu, banyak betul ada gambar-gambar gadis yang tak senonoh kat blog aku yang selain kissing. Ada gambar awek pakai baju seksi, ada gambar Maria Ozawa, ada gamba Shasha Grey. Ish ish ish. So sesiapa yang nak jadi model tapi tak ada peluang, rajin-rajin lah photo shot untuk blog aku. Bertudung sahaja.

Pulak tu, gambar lelaki cool pun ada. Gambar lelaki seksi tidak kurangnya yang secara tak langsung menaikkan nafsu kaum yang ada 9 nafsu. Gambar Jacob Black yang tak reti pakai baju misalnya. Kan? Tapi pelik juga aku bila korang tak ada la pula sound aku. Mesti korang layan je kan. Gatal betul perempuan sekarang.

Apa pun, terima kasih kerana sudi sound aku.

Selasa, 20 Julai 2010

[Update] Apa Akan Jadi Kat Blog Bila Korang Mati.

Assalamualaikum


Aku selalu terfikir, apa yang akan terjadi kalau aku mati dengan tiba-tiba. Apa yang akan terjadi kat blog ni yea. Aku dah lah tak ada co-penulis. Dan tak ada seorang pun yang tahu password blog aku.

Pernah tak korang fikir, bila korang mati, tak ada sorang pun followers korang tahu yang korang dah mati?

Tapi, bila di fikir-fikirkan balik, bagus juga yea aku letak shoutbox/chatbox tu. Ye la, selain boleh mencapub, boleh la juga bagi tau yang aku dah mati. Mana la tau kot-kot bila aku mati, ada budak-budak kolej aku boleh tulis kat situ yang aku dah tak ada. Tak kisah lah mereka nak tulis secara happy atau sedih. Kan?

[Update] Thanks to Fawani for the link. Maisara penulis blog juga. Dan dia ada kanser. Try baca entries dia yang lepas-lepas nak-nak yang berkaitan dengan sakit dia. Tak pun, try usha chat box dia. Aku baca chatbox dia, meremang juga ah tengok dari tahun 2008 hingga 2010 ada orang wishing her luck on hereafter. Chat box dia agak hidup walaupun dah bertahun dia tak ada. Entri terakhir dia adalah pada 18 september 2008. Dan dari situ, kalau korang tengok chatbox dari tarikh tu, korang boleh tengok semua pakat suruh get strong. Dan ada juga yang suruh update. Dan pada 19 October 2008, al-Fatihah starts.

Agak-agak korang, kalau aku mati, korang sedih tak? Tak? Okay fine.


Adakah Bahaya Shisha Lebih Dari Rokok Biasa?

Assalamualaikum

Light

Sekarang ni pukul 4.20 pagi (masa aku menulis). Aku baru bangun tido doe. Dan tak boleh tidur. Kat luar baru je hujan berhenti. Memang sejuk gila babi lah. So, aku duduk lah kat kuar rumah sambil makan dark chocolates Tudour Gold yang aku beli kat 7e semalam. Memang perh sedap betul benda-benda macam ni. Pastu bila bosan, aku mesej lah beberapa gadis. Dua orang reply. Aku tak tau lah apa dieorang buat pagi-pagi ni. Tak reti tidur ke apa.

And then, masa tengah dok berangan sambil tengok minah-minah kilang berjalan, aku teringat pasal sebuah majalah yang entah datang dari mana tah. Majalah Maskulin (Edisi Julai 2010 Vol 106. Page 56-57. Article written by Fazrina Ayu Raduian.) Kat dalam tu, ada cerita pasal bahaya shisha. Cakap pasal shisha, aku teringat masa aku muda-muda semester satu dulu.

Made in Turki, Arab, India and Parsi.

Masa sem satu dulu, aku selalu lepak-lepak dengan member aku kat Melaka untuk hisap shisha. Tapi aku tak isap. Biasanya orang yang merokok kalau pergi mesti hisap shisha. So, aku tak lah sebab aku tak merokok. Actually, masa semester satu lah first time lah aku tau pasal shisha. Kalau tak kerana ikut member aku jalan, memang tak tahu lah apa benda shisha tu. So, ada lah sekitar 10 kali aku lepak-lepak kat tempat shisha. Then selepas tu, dah tak ada orang nak pergi shisha dah.

Actually, aku sangkakan yang shisha ni bagus sebab alternative kepada rokok yang bahya gila. But then, aku baru tahu dari Malajah Maskulin yang shisha adalah dalam 400 kali ganda lagi bahaya dari rokok. YA 400 KALI WTF. WTF. Tapi tu lah, stylo gila kan bila cakap ayat "400 kali ganda". Biasa sebut dua atau tiga kali ganda ni. Tapi ni dah main beratus-ratus dah.

What the hell is shisha?

 Most used

Sebenarnya, shisha ni ada banyak di jual kat kedai-kedai makan yang tidak berstatus restoran. Kalau kat Kuantan, yang dekat rumah aku, shisha mesti hanya di jual kat warung. Nak cari shisha kat restoran agak susah (mungkin kat kuantan sahaja). Shisha ni kiranya macam ganja arab lah bentuk dia. Dah macam bong dah panjang dia. Menggunakan arang tembakau sebagai bahan bakar dan sirap pekat sebagai perasa. (macam oren Sundquist atau rebina yang kena bancuh tu.)

Nama lain bagi shisha adalah hookah, sheesha, shisa, okka, kalyan, ghelyoon dan ghelyan.

Kenapa shisha best dan sedap?
Dari apa yang aku tengok lah kan, ramai suka shisha sebab shisha ada asap banyak. Macam feel je sedut, then hembus. Sekali hebus, berkepul-kepol asap keluar. Dah macam asap fogging bunuh nyamuk denggi dari rumah ke rumah dah. Memang perh. Memang stylo. Lagi satu, shisha ni ada banyak jenis perasa. Ada perisa anggur, epal, watermelon, strawberry. Dan yang bestnya, kebanyakkan perisa adalah mints. Kira macam hisap Dunhill menthol lah kononya. Dan perisa boleh di campur-campur.

Pastu, biasanya, yang pergi shisha ni akan pergi ramai-ramai. Dieorang akan share-share satu shisha tu ramai-ramai. Satu shisha boleh adalah dalam 10-12 ringgit. Oh, ya satu session shisha, boleh cecah satu jam. So, memang jauh lagi lama lah dari rokok. Memang puas.

Satu lagi sebab shisha tu sedap adalah sebab shisha bahaya untuk kesihatan. Biasalah, benda-benda bahaya memang sedap kan?

Kenapa shisha bahaya untuk kesihatan?

 Smoke looks good only in pictures.

Shisha menggunakan tembakau yang di peram. Which is lagi bahaya. Dan juga arang. Arang adalah antara benda yang boleh trigger cancers. Sama macam makanan yang korang tak reti masak lah. Korang masak ayam, pastu hangus hitam. Korang makan juga hangus tu tanpa korang tahu yang hangus tu adalah amat berbahaya untuk diri anda yang boleh trigger cancers. Bab-bab tak pandai memasak ni mesti perempuan.

Macam rokok juga, shisha pun ada toksin yang tertentu. Dan air dalam shisha tak boleh tapis toksin-toksin yang ada.

Asap shisha memang banyak. Memang cool kalau tengok. Kalau semua hisap masa tengah malam yang hening dan sejuk, memang dah boleh berangan duduk di tempat sejuk dan asap tu dah boleh jadi macam kabus dah. Serious asap shisha banyak gila. Tapi asap shisha ada banyak benda-benda yang sedap yang ramai tak tahu. Contohnya, tar, carbon oxide, zink, nikotin dan carcinogen. Ya, carcinogen antara bahan yang paling sedap sebab dia boleh trigger sel kanser.

Penyakit yang boleh di hidapi oleh kaki shisha
Macam yang aku cakap kat atas-atas tadi, penyakit yang korang paling tak nak kena adalah kanser. Then bagi lelaki, penyakit yang korang memang tak nak kena adalah kemandulan dan kegagalan 'barang' (Denver) anda untuk berfungsi. Memang tak payah jadi lelaki lah kalau Denver korang tak berfungsi.

Penyakit lain adalah sakit jantung dan stroke. Semuanya di sebabkan nicotine.

Dan penyakit lain adalah emphysema yang boleh membawak kepada pneumonia yang bila dah sampai satu tahap, korang tak boleh di ubati dan hanya hidup menggunakan tiub udara di sebabkan masalah di dalam paru-paru dalam kes nak terima oksigen.

Dan satu lagi, kes sharing is caring. Kalau korang hisap shisha kat kedai-kedai, agak-agak, dia basuh cuci-cuci tak pipe penyedut shisha tu?

So, bagi yang kata hisap shisha sebab tak nak hisap rokok yang rokok tu lagi bahaya, memang silap. Macam yang aku cakap tadi, shisha adalah 400 kali ganda lagi bahaya dari rokok biasa. So, aku tak faham, mana datangnya isu hisap shisha lagi menyihatkan.

Jangan hisap shisha, jangan hisap rokok. Banyak lagi benda sedap yang korang boleh hisap. Choki-choki misalnya.


Ahad, 18 Julai 2010

Review Movie : Mantra (Filem Malaysia)

Assalamualaikum

Mantra

Duh, semalam aku ingat nak layan The Inception di East Coast Mall. Tapi aku ada dua masalah. Pertama, tempat duduk hampir full. Yang kosong hanya di bahagian depan. Dan masalah kedua adalah masa tanyangan yang paling awal pada masa tu adalah pada pukuk 11.50 malam dan masa tu aku datang dengan abang dan adik perempuan aku. So, agak tak elok kalau perempuan keluar lewat-lewat malam.

Dipendekkan cerita, aku menonton Mantra. Filem seram. Filem melayu pertama yang aku tonton di panggung wayang. Aku tengok ni pun sebab terpaksa memandangkan dah tak ada movie lain dah.

But then, as expected. Filem melayu, apa yang korang rasa? Bad? YES. Bayang kan filem seram, tapi orang lain boleh gelak-gelak sakan. Kalau filem Jangan Pandang Belakang Congkak tu boleh lah nak gelak-gelak sebab tu file seram komedi. Tapi ni, filem seram yang betul-betul seram, tetapi penonton boleh gelak. Agak-agak, kenapa penonton gelak? Well, aku rasa tu maksudnya yang movie tu tak berjaya tarik audiences masuk kedalam movie tu sendiri. Sebagai contoh, Saw. Try tengok Saw then agak-agak ada tak babak nak gelak? No way.

Dan dari dulu sampai sekarang, kualiti CGI filem Malaysia tak pernah naik. Contohnya, try tengok video promo kat bawah;

Filem baru Malaysia yang.... ouch.

Aku tak tahu la samaada filem Libas ni tiru movie Shaolin Soccer atau apa. Tapi, aku harap tak sebab banyak sangat movie buatan Malaysia yang meng- copy filem luar. I'm Not Single contohnya. Aku perasan ada banyak babak-babak touching dalam I'm Not Single yang di copy bulat-bulat dari filem Philipina tak silap aku.

Dan, walaupun panggung wayang tu penuh dengan orang yang nak tonton citer Mantra, tetapi tak ada satu pun yang menjerit bila keluar hantu. So, kat situ faham-faham je lah.

Movie ni, kalau nak tengok dengan famili dan anak-anak, amatlah tak sesuai kerana ada babak-babak 18sx yang sampai ada lelaki kat belakang aku cakap benda-benda yang.... errr... bila watak dalam cerita tu tengah nak mandi.

 Saw 7 on this October 2010

Personally;
Bagi movie Mantra ni, aku kasi 5.5/10 bagi standard industri Malaysia sebab jalan cerita dia okay. Tapi bagi international horror + seram, aku rasa ianya agak susah nak cecah 3/10 sekali pun. Kalau korang looking for horror atau seram atau ganas, ini bukan filem yang aku rekemenkan.

Korang boleh cakap kita perlu support industri perfileman Malaysia. Tapi aku tertanya-tanya, kalau pengarah filem buat filem yang tak best dan syok sendiri, adakah kita patut support juga? Korang tonton wayang sebab nak kasi duit free kat producer atau nak enjoy movie? Berbelanja lebih sikit untuk Twilight : Eclipse dan The Inception adalah berbaloi dari bayar murah, tetapi tak enjoy langsung movie.

Mungkin, semuanya di sebabkan dengan pepatah "We got what we paid." Barang murah, biasanya tak berkualiti. Ya tak?


Sabtu, 17 Julai 2010

Surat Cinta Dari Peminat Part 9.

Assalamualaikum

 The light and the tail.

Ya. Ini adalah soalan-soalan yang aku ambil dari Formspring aku. Aku sebenarnya makin malas nak tulis panjang-panjang pasal soalan ni. Tapi bila di fikirkan balik, banyak benda yang patut di sharekan bersama.


Apa ko akan buat kalau ko jatuh cinta kat perempuan tak bertudung?
Hm? Apa masalahnya?

Well, don't get me wrong. Aku memang sukakan perempuan bertudung. Tetapi tak bermaksud aku tak suka kat perempuan yang free hair. Aku ada ramai kawan yang free hair. Relax je.

Lagi pun, dah suka, nak buat macam mana. Cuma berharap la kot-kot dia boleh berubah. ;)


I umur 14. Bf i umur 29. Apa pendapat you?
Bagi aku, it is not so good. Semasa sekolah dulu, aku perasan yang ramai kawan perempuan aku yang ada boyfriend (s) yang umurnya amat jauh gapnya. Bila di tanya, mereka akan cakap "Cinta itu buta, tak kenal usia.". Ya betul. Dan dari apa yang aku perasan jugak, amat jarang nak jumpa perempuan yang berkahwin dengan lelaki yang sama umur (Sebab tu lah couple dengan budak sekelas amatlah tak best)

What? umur 29, tapi sibuk nak berkenalan dengan perempuan yang ABU (Anak Bawah Umur)? Tak mustahil kan kalau lelaki tu pedophilia? So, kalau ada orang tanya, pendapat aku amatlah tak sesuai budak umur 14 bersama dengan lelaki umur 29.

Tapi, kalau perempuan umur 20, dan lelaki umur 40, tak ada hal lah. Setuju sangat-sangat.

Lagi pun, perempuan memang sukakan lelaki yang dah berusia. Yang dah kahwin apa tah lagi kan?

Kaji selidik oleh sebuah universiti di Oklahoma membuktikan perempuan lebih sukakan lelaki yang sudah berkahwin.

Di Malaysia sendiri, ramai wanita tidak lagi peduli status suami orang dalam menjalin hubungan lebih jauh dengan lelaki. Dalam hati takut dilebel perampas tetapi pesona nafsu, kerasukan cinta dan harapan bahagia mengaburi pendirian awal mereka. Lihatlah gelagat seorang artis yang begitu bangga dapat meraih cinta lelaki walaupun statusnyanya suami orang. Mereka kelihatan dan terlihat bahagia. Kitapun sebenarnya kena tumpang bahagia.

Dalam kaji selidik itu, sejumlah wanita bujang ditanya tentang karakterstik lelaki idaman mereka. Lalu gambar lelaki idaman diberikan dan 59 peratus daripadanya bersetuju untuk berkenalan. Dan ketika dimaklumkan lelaki idaman itu telah mempunyai kekasih, jumlah responden yang bersetuju berkenalan mendadak meningkat sehingga 90 peratus. Kesimpulannya, lelaki berstatus pasangan orang lain bukanlah masalah kepada wanita untuk menjalin hubungan.

Dengan kata lain, wanita akan lebih tertarik dengan lelaki yang dah berpunya. Lebel perampas milik orang bukan lagi menjadi halangan asalkan lelaki idaman itu dipercayai boleh menjadi pendamping dan pelindung yang baik.

Tetapi ini tidak berlaku kepada lelaki. Sebaliknya kaji selidik mendapati bahawa mereka (lelaki) tidak berhasrat untuk memiliki wanita yang telah berpunya. Wanita juga lebih tertarik dengan lelaki romantis. Contohnya yang menghormati dan sopan dengan wanita. Hal ini biasanya dilakukan oleh lelaki yang berpengalaman. Berpengalaman tentu merujuk kepada lelaki yang telah punya pasangan.

Sumber utusan Malaysia 17 Jun 2010

Betullah kata Jard. Perempuan memang 'suka' curang.

Apa pendapat kau kalau perempuan kuat mencarut? Lelaki suka tak?

 Just friends.

Aku perasan, kat formspring aku banyak sangat dah orang tanya macam mana ciri-ciri perempuan yang lelaki suka dan ciri-ciri lelaki yang perempuan suka. Well, aku pasti setiap orang akan ada senarai citarasa masing-masing. Tapi, bila dah suka kat someone tu, pergi mampus lah dengan senarai citarasa. Contohnya cikgu aku dulu. Dia cukup benci dengan lelaki yang nama Syakir atau apa tah. Tapi last-last dia kahwin dengan orang yang nama Syakir atau apa tah tu juga. Pedulikan kalau perempuan tu suka carut atau tak. Tu benda yang boleh di ubah. Mana tau kot-kot suatu hari nanti bila dia dapat hidayah tegok muka kau, terus tak suka carut. Dan terus tukar carut tu ke zikir. Tak gitu affy?

Actually, ada tau lelaki yang sukakan perempuan yang reti mencarut. Contohnya yang berkata "Im fucking love you, boy"

Yah. Aggressive. I like.

Quote apa yang sesuai untuk lelaki? Quote apa sesuai tuk perempuan?

Don't trust men.

1. Boys are stupid, trow rocks at them (David & Goliath). And "Jangan percayakan lelaki. Mereka tak boleh dipercayai."

2. Girls are full of hypocrisy. If you can't beat 'em, join them.

Sekarang mesti kau benci gila kat spain kan.
Aku benci kat Paul si Sotong dan Spain. But still, David Villa is cute. 

Pakaian macam mana perempuan tu akan nampak lawa.

In the cold


Hmm. Kalau dulu lah kan, aku suka perempuan yang pakai baju kurung vietnam. Sekarang ni pun still suka. Tapi kan, tadi semasa aku tengah duduk makan KFC Toasted Pocketfull yang perh gila ah lazat korang patut rasa sebab memang full betul inti benda tu. First time KFC jual benda yang seumpama iklan. Then masa tengah makan tu, aku ada nampak beauty and the beast (couple). Perempuan tu comel gila. Lelaki tak. Perempuan tu pakai shawl warna pink, dan sweater warna putih serta seluar jeans. Then bila aku tengok macam... "Waaaa" sejuk perut aku tengok. Lawa ah. Kombinasi yang lawa.

Tapi bak kata orang, kalau dah perempuan tu lawa, pakai macam mana pun nampak lawa.


Apa pendapat Mr. K tentang perempuan yang banyak berkawan dengan lelaki dan selalu lepak dengan lelaki? Tapi kawan je laa. Tak pernah pegang-pegang tangan ape pon. Just want to know your opinion lah.

Kalau kau nak tahu, sebahagian lelaki pun mengaku yang kadang-kala, lelaki memang tak patut dipercayai. Dan cuba korang tengok sebagaian kisah rogol. Ada yang dirogol dengan kawan-kawan. Beramai-ramai. Dengan tunang serta sebagainya.

Dan andai kata korang percayakan sangat kawan-kawan lelaki korang, atau boyfriend korang yang korang letak status 'Married' kat facebook korang, korang memang patut baca ni;

KUALA LUMPUR: Luluh hati seorang ibu apabila menyaksikan sendiri kekejaman anak lelakinya berusia awal 20-an merogol teman wanitanya yang berusia 16 tahun di rumah mereka sehingga gadis berkenaan mengandung, baru-baru ini.

Lebih menyedihkan apabila jeritan dan rayuan wanita berusia awal 40-an itu yang cuba menghalang tindakan keji anak lelakinya tidak diendahkan.

Malah, tindakannya mengetuk pintu bilik anaknya berkali-kali langsung tidak dihiraukan seolah-olah anak lelakinya dirasuk hantu.

Dalam kejadian kira-kira jam 9 malam hujung bulan lalu di sebuah taman perumahan di Setapak Jaya di sini, mangsa yang juga seorang pelajar dikatakan dirogol empat kali dalam bilik berkenaan.

Bagaimanapun, mangsa hanya membuat laporan polis kelmarin selepas lelaki terbabit enggan bertanggungjawab terhadap perbuatannya sehingga dia kini disahkan mengandung.

Menurut sumber, semuanya bermula apabila pelajar terbabit dipelawa ke rumah suspek untuk mengenali ahli keluarganya.

“Mangsa tidak keberatan mengikut suspek ke rumah berkenaan kerana ibu teman lelakinya juga ingin mengenali remaja berkenaan.

“Selepas tiba di rumahnya dan berkenalan dengan ibu suspek, teman lelakinya itu bagaikan dirasuk hantu apabila memaksa remaja terbabit masuk ke biliknya,” katanya.

Sumber itu berkata, keengganan mangsa berbuat demikian menyebabkan berlaku pergaduhan sebelum suspek mengheret tangannya masuk ke bilik dan mengunci pintu.

“Ibu suspek yang menyedari perbuatan itu mengetuk pintu, menjerit sambil merayu kepada anak lelakinya supaya tidak melakukan perbuatan buruk ke atas gadis berkenaan.

“Malah, ibu suspek berusaha membuka tingkap di bahagian belakang bilik berkenaan untuk mengintai perbuatan anaknya,” katanya.

Menurut sumber itu, sebaik membuka sedikit tingkap bilik berkenaan, dia terkejut sebaik melihat anaknya bergelut untuk merogol teman wanitanya.

“Ibu suspek berlari semula ke pintu bilik berkenaan dan berulang kali mengetuknya, namun anaknya langsung tidak mengendahkan panggilannya,” katanya.

Sumber itu berkata, suspek merogol remaja berkenaan empat kali sebelum menghantarnya pulang ke rumah.

“Pada mulanya, mangsa tidak membuat laporan polis kerana suspek mendakwa akan bertanggungjawab terhadap perbuatannya itu dengan mengahwininya,” katanya.

Bagaimanapun, katanya lelaki terbabit mungkir janji apabila enggan bertanggungjawab atas perbuatannya selepas remaja berkenaan disahkan mengandung.

“Remaja terbabit memaklumkan kejadian itu kepada keluarganya, namun suspek berkeras enggan bertanggungjawab walaupun rundingan secara baik dilakukan keluarga mangsa,” katanya.

Berikutan itu, mangsa bersama ahli keluarganya membuat laporan di Balai Polis Wangsa Maju di sini, kelmarin, untuk siasatan dan tindakan lanjut.

Difahamkan, lelaki terbabit sudah ditahan di rumahnya semalam bagi membantu siasatan.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Sentul, Asisten Komisioner Zakaria Pagan ketika dihubungi, mengesahkan menerima laporan berhubung kejadian berkenaan dan memberitahu kes terbabit sudah dirujukkan kepada Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kuala Lumpur, untuk siasatan dan tindakan lanjut.
Shit gila kan? Well, aku tak pasti lah apa maksudnya dengan dirogol 4 kali. Kalau 4 kali bukan dalam bilik tu, maksudnya perempuan tu rela lah. But then, perempuan tu berumur bawah 18, so tetap dikira rogol. Dan hukuman rogol, perh. Sedap sial.

Dan paling shit, boleh pula dia rogol perempuan tu depan mak dia. So, memang betul lah kata orang;

Jari telunjuk umpama ilmu. Jari tengah umpama nafsu. Setinggi mana pun ilmu seseorang itu, nafsu akan sentiasa melebihi.
So now, fikir balik bila korang nak keluar dengan orang-orang terdekat korang. Jangan sampai berita pasal rogol semakin kurang di kaca tv di sebabkan kes rogol terlampau 'biasa' dah.

Oh by the way. Malam ni rasa nak tengok The Inception lah. 'Awek' aku nombor 7 berlakon.


Jumaat, 16 Julai 2010

Lama, Tapi Masih Di Layan.

Assalamualaikum

Hari ni hari jumaat. So, macam biasalah aku kena menjadi abang mithali mengambil adik-adik aku yang gedikgedikgedik yang dok kat pelusuk dunia. Selamat layan. Esok aku balik Melaka. Internet tak ada. So, mungkin dah tak boleh update.


Lirik Lagu Cukup Indah - Alif Satar

Tak pernah aku jauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu
Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah

Korus
Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi

Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu
Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan untuk dicintai



Khamis, 15 Julai 2010

Dengar Cerita Minyak Naik Malam Ni.

Assalamualaikum



Sabtu ni, aku dah nak balik Melaka. Minyak biasanya dalam rm50. Tapi Pian nak tumpang sekali. Tambah berat dia, minyak dalam rm120 kot. So kita 'kating-kating' lah Pian kan. Well, tu baru harga normal. Belum lagi kalau dah naik malam ni. Duh.

Tapi, aku tak tau lah mana datangnya isu ni. Tup tup, orang kata minyak naik. Entah mana sumber pun tak tahu. Tak boleh blah tu, ada yang kata naik 20 sen. Ada pulak yang kata naik 30sen. 20-30sen tu banyak doe.

So, betul ke minyak naik? Atau hanya kabar angin dan reka cerita yang macam biasa yang selalu orang Malaysia amalkan?


Rabu, 14 Julai 2010

Haram Perempuan Sanggul Tinggi ?

Assalamualaikum

Perempuan bersanggul tinggi haram tak?


Kejelitaan adalah hak milik setiap insan.


Well, kat formspring aku, ada orang bertanya pasal perempuan yang bertudung, tetapi bersanggul tinggi di kepala. Haramkah? Haram kah?Actually, aku tak pernah dengar pun yang bersanggul ni haram sebelum ni. So aku buat lah sedikit research (konon ah).

Pada pendapat aku lah kan yang bukan pakar agama ni, kalau sanggul yang dari rambut biasa adalah tak haram melainkan kalau dah tinggi gila. Nak-nak kalau ianya adalah sanggul palsu, memang haram seperti menyambung rambut.

Dua golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka yang tak pernah aku lihat iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu (bentuk cemeti itu seperti ekor lembu yang berbulu-bulu dan berambut-rambut) dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut.Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol unta. Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini. Hadith riwayat Muslim

Aku tak berapa pasti apa yang di maksudkan dengan bonggol unta. Adakah yang bermaksud memakai sanggul palsu yang tinggi yang di pakai oleh Wardina yang kat Tv3 tu atau dengan bahasa mudah sanggul rambut yang di tengah kepala? Ya mungkin macam tu. Sebab aku tak pernah pula baca mana-mana article cakap bersanggul (rendah) adalah haram. Sebab kalau seseorang tu nak berambut panjang, tak akan tak perlu pakai anak tudung? Kebanyakkan perempuan bersanggul adalah kerana rambut mereka panjang. Dan dalam mazhab, memakai sanggul adalah di bolehkan (not sure harus atau apa-apa) jika di izinkan oleh suami.

Dan kalau kita tutup sekejap pasal hukum dan berfikir balik, pakai sanggul tinggi tu lawa ke? Aku rasa ugly gila bagi yang bersanggul tinggi-tinggi. Ya, aku rasa bersanggul tinggi adalah ugly.

Tak mampu nak nafikan kecomelan.

So why the hell you guys nak bersanggul rambut tinggi? Nak-nak artis. Bila dah bertudung elok-elok, dok sibuk nak buat sanggol tinggi-tinggi kenapa? Ingat lawa? Tak. Tak lawa langsung. Pelik adalah. Ya aku ulang, bersanggul tinggi adalah tak lawa. So bila tak lawa, kenapa nak pakai? Dah tu, yang lelaki selepas kutuk, mesti terfikir, "Tak berat ke ada benda pelik tu atas kepala?". Memang dah macam alien dah.

Actually, banyak betul artis yang aku tak faham citarasanya tak kira lah artis tu 'alim' atau apa. Sebagai contoh, mana artis perempuan yang bertudung yang lemah lembut yang baik yang alim tetapi tak cukur bulu kening? Bekas bakal tunang mawi? Isteri mawi? Haliza AF (belakon Syurga Cinta)? Nah, semuanya cukur. Ingat cukur bulu kening tu lawa ke? Tak lawa doe. Dah la tak lawa, berdosa pula tu.

Tapi kan, aku perasan ada satu artis yang tak cukur bulu kening. Siapa lagi kalau bukan Fifie aku. Fifie, kalau you baca ni, I nak you tahu yang I lagi pentingkan you dari Lisa Surihani. Tapi kalau I nampak you cukur sikit je pun bulu kening you, siap lah. Memang I cari pastu kikis abis kening you. Heh, nak cukur sangat.

Lagi pun, banyak lagi tempat lain yang korang boleh cukur bulunya selain bulu kening. LM mesti terasa.


Selasa, 13 Julai 2010

Twilight Saga : Eclipse, Midnight Sun dan Alien.

Assalamualaikum

The series.

Aku sebenarnya, nak kata tak suka cerita romantik-romantik ni, tak lah juga. Sebab ada cerita-cerita jiwang yang standard dia memang high contohnya Dear John, The Notebook, Remember Me dan Love Enduring Promises. But then, adik aku minat betul novel Twilight. So, memang beli ah novel tu. Dan dari situ, aku start tengok citer Twilight. And then bila Eclipse keluar, agak terfikir juga lah nak tengok.

Nak di jadikan cerita, hari tu aku keluar dengan Alien untuk Eclipse. Dia datang dengan kawan-kawan dia, then berpecah lah ikut haluan masing-masing. So, bila aku cakap dia datang dengan kawan-kawan dia, ianya still bermaksud rekod aku tak pernah keluar berdua dengan perempuan masih belum di pecahkan. Errr... Errr... Nevermind.

Oh oh, by the way, bagi korang yang kenal dengan Alien ni, korang patut tengok dia makan popcorn macam mana. Hari tu aku tengok, perh takut gila. Dia makan macam tengah tegok cerita hantu dan bunuh-bunuh yang kejam. Laju je tangan dia suap popcorn. Sampaikan aku yang nak ambil popcorn tu pun takut (padahal popcorn tu aku punya - share baru lah romantik). Hati kering betul dia. Dah tu apa lagi. Memang kaw-kaw dia dan popcorn jadi bahan untuk aku gelakkan dia. But then, dia balas dendam doe.

Masa jalan-jalan kat carefore tu, dia leads the way dengan kawan dia sorang yang dia jumpa mana tah. Aku pun ikut skali la. Then sedar-sedar, aku dah ada dekat tengah-tengah tempat pakaian dalam perempuan. Dia plak dok gelak-gelak cakap pasal saiz bra dengan kawan dia sambil jeling-jeling kat aku. Siap pegang-pegang lagi. What the hell...

 Twilight : Eclipse mampu membunuh.

Eh eh sorry. Aku patut cakap pasal Twilight Saga: Eclipse kan. Actually, ianya tak adalah sucks sangat. Cuma kebodohan Bella membuatkan beberapa orang sakit hati dengan cerita tu. Tak rasa pelik ke macam Bella yang sanggup cium Jacob di 'hadapan' Edward. Dah la selepas dia setuju untuk kahwin dengan Edward pula tu. Part ni, aku boleh dengar beberapa perempuan cakap "Arrghh, stupid!" bila Bella tengah cium budak gedik tak yang tak reti pakai baju tu. Duh. Edward pulak, buat dono je. Ini lah antara point yang menyebabkan aku kata cerita ni sucks. Edward tak lelaki. Bella tak setia.

Orang selalu bertanya, "Kau rasa, mana ideal couple; Edward dengan Bella atau Jacob dengan Bella.?". Well, aku akan jawab "Edward dengan Jacob" sebab kalau korang perasan, masa Jecob tu tengah peluk Bella dalam khemah, aku boleh nampak yang cara Edward dan Jacob bercakap dan pandang tu cam ada something special. Ada wink-wink. Ada kimia. Aku rasa Edward jealous sebab Jacob peluk Bella dan bukan peluk dia.

Lagi pun lah kan. Korang perhatikan betul-betul. Apa speciallnya Bella? Jacob Black is hot (suhu badan lagi panas dari manusia biasa). Edward Cullen is cool (macam ais). So, tak rasa ke Jacob dan Edward ideal couple? I mean... Ye lah, kalau mereka berdua berada kat tempat panas, Jacob boleh sejukan diri dengan memeluk Edward. Then kalau mereka ada di tempat yang sejuk gila-gila tengah ribut salji, Jacob boleh 'transfer haba' dengan memeluk Edward. SEE?! THEY ARE PERFECT COUPLE.

Awwwwww (Kualiti lukisan ni amat high. Click it)

Well, korang tahu kan yang dalam Twilight : Breaking Dawn (siri selepas Eclipse)? Tolong lah ada movie Breaking Dawn. Rasanya Breaking Dawn best sebab dah tak ada dah sangat babak jiwang. Yang ada pun babak anak Bella yang tak normal.

Dan selepas Breaking Dawn, akan ada sambungan Twilight terbaru iaitu Midnight Sun (bila translate ke bahasa melayu akan jadi Matahari Di Kutub? Atau Matahari Ditengah Malam?) Aku rasa lah kan, Stephene Mayer akan buat Midnight Sun yang pasal Edward and his gay-ness. Haha! Who knows? Dalam novel-novel sebelum ni, semua cerita dari perspektif Bella which is Bella adalah watak utama. But now, dalam Midnight Sun, Edward Cullen adalah watak utama dan novel itu di tulis dari perspektif penceritaan Edward Cullen.

Sejuk perut aku tengok dia senyum kat aku.

Dan dalam The Midnight Sun, tolong ah cakap Edward jatuh cinta kat Jacob. Tak pun kat perempuan lain. Perempuan lain yang iras-iras Alice contohnya. Oh, patut import my Lisa Surihani tak pun Rafidah Hj Ibrahim berlakon sebagai perampas Edward dari Bella. Mana tau kot-kot Edward pakai kopiah sebab nak mengurat Rafidah punya pasal? Boleh jadi Twilight : Cinta Tikar Sejadah 2. Cakap pasal Lisa Surinahi, Seriously, aku kecewa dengan Lisa ku kerana sanggup berlakon cerita Zoo yang... so LAME. Actually, aku rasa banyak filem santai-santai keluar sebab pengarah tak berapa reti nak buat filem aksi yang boleh tarik penonton. Sebab tu lah banyak filem bodoh-bodoh keluar. Dan tak laku. Bab filem bajet boleh pecah panggung Rm20 juta tu tak payah cakap lah. Berangan je lebih.

Aku tanya korang lah kan. Bila kali terakhir industri seni Malaysia keluarkan filem perang-perang, askar-askar doing mission, tembak-tembak yang macam The Hurt Locker dan The Losers? Tak ada.

Oh oh. By the way Lisa, kalau you baca ni, I nak you tahu walaupun I kecewa dengan you, partition 1 per empat dari hati I masih I simpan untuk you. Dan I tahu you selalu tulis nama I kat dahi you. Serta Lisa, I berjanji akan bersikap supportive dengan setiap benda yang you nak buat. Dan I juga berjanji untuk berkorban apa sahaja demi you. Tapi kalau bab you suruh I keluarkan Rm 9 untuk tengok you berlakon filem tak sedap, no way ah.


Ahad, 11 Julai 2010

Twilight Saga : Eclipse.

Assalamualaikum


Boring. And sucks.

Sabtu, 10 Julai 2010

Apa Yang Korang Patut Buat Bila Di Fitnah?

Assalamualaikum


Aku sekarang sedang menulis blog dan mengadap ke luar tingkap. Angin gila kuat. Dan, ada bau hujan. Lovely.

Well, beberapa minit tadi, aku ada lepak lepak kat sebuah forum. Then dari situ aku perasan yang banyak masalah yang di alami oleh budak-budak remaja adalah masalah fitnah, gossips, reka cerita dan something like that. Serta kebanyakan darinya mengambil langkah berdiam diri tanpa lawan balik. Ya, kebanyakkan mereka buat tak tahu, pastu mula la sedih lah, depressed lah, tension lah, apa lah, itu lah. Ini lah. But then, why kena kita kena STFU (diam) bila orang cakap yang bukan-bukan pasal kita? Adakah bila kita diam bermaksud kita betul?

Antara situasi yang sebenar adalah seperti di bawah. Situasi yang pernah terjadi suatu ketika dahulu.

"Kau betul-betul mencuri ke? Tak, kan? So kalau kau tak mencuri dan tak bersalah, kau diam je. Biar lah orang nak kata apa pun."

Actually, aku tak berapa suka la kepada pepatah yang macam ni dan yang seumpama dengannya. Semua orang tahu yang ramai bepegang kepada "Kalau kita betul, diam je. Pedulikan apa orang kata". But then, why? Kenapa kalau kita betul, kita kena diamkan dan living hell dengan mulut-mulut laser di sekeliling? Bagi lelaki dan perempuan yang dah biasa dan yang tak kisah, okay la. Tapi kalau bagi orang yang peduli dengan apa yang orang lain katakan, dan depressed di sebabkan hal ni, how? Kenapa tak lawan balik?


Aku pernah melihat beberapa orang mengalami stress, tension dan depression di sebabkan fitnah etc, and still, tak lawan balik. Dan bila aku suruh lawan balik, most of them refused.

Memang betul korang boleh ignore fitnah bila korang betul-betul tak kisah dan siap boleh senyum lagi. Tapi aku paling tak suka bila seseorang tu di fitnah atau di tuduh, dia mendiamkan diri, and then dia jadi down. Bila down, bad mood, then, menangis. Lagi pun korang faham je lah kan mulut perempuan macam mana. Lasernya bukan main lagi. Nak-nak manusia. Kesilapan orang laju je tersebar.

Tapi kan, selepas di fikir-fikir balik, mungkin orang yang di tuduh sangup berdiam diri kerana dia berpengang kepada "Lambat laun kebenaran akan muncul". Hmm. Mungkin. Mungkin betul apa yang dia cakap. Tapi nak menunggu kebenaran datang bergolek-golek tu bukannya sekejap dan bukannya mudah. Nak hidup dalam dunia yang orang pandang seorong ingat senang ke sehingga kebenaran tu datang? Bloddy hell punya susah. Pastu, tu belum kira kot-kot ada mangkuk-mangkuk yang berbunyi:

"Psssss. Kalau dia betul, kenapa dia diam je?"

Atau

"Kalau dia tak mencuri, kenapa dia dtak melawan balik?"

Bila aku berfikir kepada dua dialog di atas, aku juga terfikir; andai kata seseorang tu di fitnah mencuri contohnya, then dia menafikan yang dia mencuri, pasti akan ada orang yang berkata:

"Alah... orang yang mencuri tak akan nak mengaku yang dia mencuri. Kan?"

So guys, andai kata anda berada dalam situasi ini. Apa yang anda akan buat? Tak akan nak berdoa dan tunggu kebenaran tu datang tiba-tiba? Maksud aku, bila kita tak mengaku yang kita mencuri, orang akan kata kita mencuri. Bila kita diam pun, orang still akan kata kita mencuri juga. So apa yang patut kita buat?



Jumaat, 9 Julai 2010

Second Time Around

Assalamualaikum

Duh, dah lama aku tak layan awek ni. Kali terakhir yang aku post pasal awek ni pun pasal Brown Eyes. But then, aku perasan yang she is doing great with this genre.

So, put on your headphone, max the volume and have a hear. Lagu ni relax, lebih slow berbanding lagu-lagu dia lain.



Lady Gaga - Second Time Around

Oh oh oh yeah
Babe

Last time I thought we have this talk
Boy you were getting ready to leave
I thought baby you were done
Cause for a while you could barely look at me.

This time I thought that we`d be fine
That I`d forget the things that you said
I tried crossing out your words

But baby you can not forget the past (x2)
Still baby

Chorus:

I’m so unpredictable
you don’t know what to think
So unemotional
Wonder if I’m even still in love
You see
I don’t know what to tell you now
Its always harder the second time around

Im so unpredictable
Just like you used to be
So unemotional
Boy I can forget the way you were with me
I don’t know what to tell you now
Its always harder
the second time around (x2)

We tried going back to Joe’s
That always was our favourite place
Long rides baby by the coast
Do you remember where we stayed

Last time we were hanging out
You were acting kind of strange
Now it’s the second time around
I’m sorry now it’s me that feels this way
Its me that feels this way, babe

I know you are the one that is hurt

Chorus:

I’m so unpredictable
You don’t know what to think
So unemotional
Wonder if I’m even still in love
You see
I don’t know what to tell you now
Its always harder the second time around

Im so unpredictable
Just like you used to be
So unemotional
Boy I can forget the way you were with me
I don’t know what to tell you now
Its always harder
the second time around


I`m not sure the best way to say this
But I can’t pretend to love you no more babe
This ferris wheel`s got me crazy
Maybe the second time around is not meant for us babe
Not mean for us babe yeah!

Tip Untuk Elak Di Benci Masyarakat Part 2.

Assalamualaikum


Kalau korang ingat lagi pasal Cara Untuk Elak Dibenci Part 1, korang mesti ingat yang aku ada cakap pasal Alien kan. Actually, Alien tu adalah girl berbaju hitam yang dalam entri ni. Tapi kan, aku tak kenal pun dia. Dan dia masa tu tak ada blog. So aku tak tahu macam mana dia boleh ada dalam facbook aku. Alien tu dulu benci gila kat aku sebab aku cakap muka dia macam lelaki. Dia memang bengang gila-gila ah. Tapi bak kata orang tua-tua, nak benci jangan lebih-lebih. Nanti kebencian tu bertukar jadi...

And that Alien dah masuk ke kolej di Kuantan bulan 7 ni. Ehem, ehem. So, hari tu bila aku tengah borak-borak dengan dia, aku ada tercakap pasal aku nak tulis entri pasal 'apa yang para junior tak patut buat'. And you know what, bila dia dengar je aku cakap macam tu, dia terus bertukar kepada Alien then terus bebel-bebel suruh aku siapkan cepat entri tu. Aku tak tahu pun dia bebelkan apa (tak faham bahasa Alien). Tapi aku perasan yang perempuan kalau dia bebel, agak comel sebenarnya.

So, beberapa hari lepas, dia masuk la kolej dia kat Kuantan indah permai aman bahagia ni. Masa first day tu, dia ada call cakap yang dia masa tengah pack out, ada lecturer datang dan terpandang entri aku yang Cara Elak Di Benci tu sambil cakap "Interesting". So aku pun pelik macam mana lecturer tu boleh baca entri aku sedangkan Alien tu tak bawak laptop dia. And then, bila dia cakap yang dia print entri tu baru aku faham. Wait, dia print entry aku? Haha!. Gila lah terharu aku. Nak nangis dah terharu punya pasal.

So bla, bla, blah.

Dan, selepas menulis entri tu, ada beberapa lagi suggestion yang di buat oleh kawan-kawan supaya anda tidak di benci. Well, kalau korang takut di benci, takut melawan, takut fight for the truth, takut fight for your realself, korang patut teruskan membaca.
 
1. Jangan speaking (English.)



Yang ni, adalah normal bagi sesetengah melayu. Melayu tipikal. How? Sebenarnya, aku perasan yang melayu akan mark seseorang tu sebagai berlagak bila dia menggunakan English. Oh, WTF is that? Korang pergi lah mana-mana, speak english secara perfect dengan melayu lain dan secara automatik, orang akan kata anda berlagak. Ya, ya. Entah apa-apa. Pastu keluar la isu kenapa english tak penting lah, menyusahkan lah. Duh. Aku rekemen kan korang untuk terus bercakap guna English sebab english tu penting.

But still, kalau korang tak suka dan tak boleh tahan di pandang serong serta di mark macam-macam, don't English.

2. Jangan jadi penjilat lecturer.
Tak ada siapa kat dunia ni yang suka kat pengampu. Dan bila aku cakap tak ada siapa pun yang sukakan pengampu, aku maksudkan dengan lecturer sekali. Kau mungkin boleh lepak kat lecturer dan megampu dia habis-habisan. Tapi jangan ingat lecturer tu tak tahu apa-apa. Lecturer tu dah lama tahu yang kau nak mengampu dia. Dia mungkin akan bagi kau full mark dalam beberapa test. Then akan failkan kau masa final exam. Dan semua orang boleh tahu bila seseorang tu adalah pengampu bila dia asyik berkepit dengan lecturer.

And then, bila korang dari kolej dah ada sifat mengampu, tak mustahil korang akan bawak sifat tu ke bidang pekerjaan. Dalam bidang pekerjaan, tanpa colleague yang respect kat korang, you are nothing. Korang boleh mengampu boss, tapi korang tak akan ke mana. Kualiti kerja korang tetap tak akan ada. 


3. Jangan ketawa kuat-kuat di cafe.


Yang ni, terima kasih kepada pecinta Kak Ton yang bernama Zarif. Dia selalu lepak cafe (mungkin sebab untuk usha Kak Ton dari jauh), so aku rasa dia mesti menyampah tengok junior-junior gelak kuat-kuat nak-nak kalau masa gelak tu dalam mulut ada nasi then bila gelak-gelak tersembur nasik tu semua.

Secara rasionalnya, agak-agak korang kenapa ada sebilangan junior (perempuan) yang gelak macam langsuir kat tengah cafe? I dunno, mungkin dia suka dengar suara dia yang nyaring lagi mengakitkan? Atau... dia nak bagi tau semua orang yang ada seorang lelaki funny yang tengah flirting / mengurat dengan dia. YES. Yang ni, ada sorang awek tu bagi tahu. Kadang-kadang, perempuang memang malu bila tak ada orang nak flirt-flirt dengan dia. (Aku tak tau betul ke tak. Ingat aku ni perempuan?) But hey, who cares kalau ada lelaki flirt kau atau pun tak. Sebab, kalau ada yang betul-betul suka kat korang, mesti dia menyampah tengok perangai korang yang suka flirt-flirt. Actually, nak tahu tak? Lelaki memang suka cari perempuan yang tak ada pengalaman dalam percintaan. But oh well, ada ke lagi sesiapa kat sini (perempuan) yang tak pernah couple? 


4. Jangan jadi pakar agama tak bertauliah.

Seriously, semasa semester satu ada seorang budak tu kena rasuk dengan apa tah. Ya, Unikl Micet banyak hantu sebab dia di buat di tengah hutan. Dan jangan pelik kenapa sebahagian bukit tidak di buang. Dan hantu banyak kat asrama perempuan. Biasa ah, gadis-gadis micet memang cun. Don't think clear water no boyar.

Then, ada satu ketika tu, ada lah budak junior ni. Dia baru selepas ambil wuduk kan. Pastu dia masuk lah bilik dia nak pi solat. Then dia ada nampak budak senior tengah study. Pastu dengan bangganya, dia ajak semua senior kat situ untuk solat berjemaah. Pastu cakap lah pasal pahala apa jadah. Niat dia betul. Tapi cara dia salah. Dia nak tunjuk yang dia terer agama padahal dia tak. Dia ingat, dengan bilik yang sekecil tu, boleh muat ke nak solat berjemaah? Harapkan bayar RM800 sorang (4 orang x 800 = RM3200. Satu bilik beharga RM3200 untuk satu semester. Mahal tak?), tapi bilik kecik. Unikl memang cekik darah.

Satu lagi, bila buat amal lain. Contoh terbaik. Membaca Al-quran. Memang tak boleh blah kalau budak junior (atau senior pun) nak baca Al-quran kuat-kuat + lagu. Bajet nak bagi tau semua orang yang dia pandai baca. Again, cara dia betul. Tapi dia baca masa orang tengah tidur. Kuat-kuat pulak tu. Rasanya, adab membaca Al-quran ada dalam subjek Pendidikan Agama Islam semasa di Tingkatan 5. Baca balik buku form 5.

5. Jangan meminjam dengan orang lain terlampau banyak.
Nak pinjam printer, laptop etc adalah satu masalah melainkan kalau dah rapat. Sebab nak buat assignment biasanya bukan makan masa yang sekejap. So pada awal penkenalan, pinjam barang orang yang mahal seprti laptop adalah bukan satu cara yang baik. Well, tips ni, hanya untuk perempuan. Kalau lelaki, tak ada masalah sebab lelaki memang suka share. Even seluar dalam pun boleh share-share, apatah lagi laptop. Mesti korang tertanya-tanya macam mana (sebahagian) lelaki share seluar dalam eh. Meh aku cerita sikit. Korang tahu kan seluar dalam atau biasanya boxer? Contohnya, satu boxer, first yang pakai adalah tuan dia. Then bila tuan dia tanggalkan, roomate dia pula akan pakai. Tapi dia tak main pakai je. Dia akan terbalikkan seluar (depan pusingkan ke belakang - butang boxer yang sepatutnya di depan, akan jadi kat belakang). Then bila ada orang ke tiga nak pakai, dia akan terbalikkan seluar (inside out). Then bila ada orang ke empat nak pakai, yang inside out tu, akan di pusingkan belakang ke depan. Sistematik dan caring dan loving kan?

6. Pendiam, tapi berbakti.


 Aku ingat lagi masa aku semester 1. Yeah, korang tau kan aku ni pendiam. Pastu kat dalam bilik aku, ada 4 orang. Dua senior, dua junior. Tapi, sorang lagi junior tu ulang alik dari rumah, so tak duduk bilik tu sangat. So, ada tiga orang lah yang duduk bilik tu which is aku, dan dua lagi senior. Budak-budak senior tu baik. Tapi aku ni segan nak buat first move. Err, berkenalan maksud aku. Tapi aku terfikir gak la kan kot-kot aku di cop sebagai berlagak dan sombong sebab aku dalam bilik pendiam gila babi. But then i realised, kalau aku tak buat anything stupid, then it is okay, kan?

So, seperti soalan yang di tanya oleh Intan yang berbunyi "Kalau tak gedik tapi still di benci senior macam mana?" Well, aku rasa mungkin kerana perempuan tu adalah pendiam kan. Aku rasa cara yang paling baik untuk jadi pendiam tetapi tidak di cop sebagai berlagak adalah dengan berbakti sekali sekala. Contoh nya, dalam satu minggu tu, korang tak bercakap langsung dengan roomates korang yang semua senior. Mesti sebahagiannya akan cop anda sebagai bergalak kan? Well, cara nak atasi nya mudah je. Just belikan mereka Big Apple dunut bila korang ke luar bandar. Why? Sebab selepas korang belikan mereka donut tu, mereka akan kata "Dia bukan berlagak, tapi pendiam je". Seriously, aku pernah alaminya. That's why kenapa aku okay dengan roomates aku yang senior walau pun aku jarang bercakap. Then bila jumpa je, mesti dia tegur aku. Ni bukan trick untuk menipu, tapi untuk memberi tahu mereka yang korang pendiam, dan bukan berlagak.

***********************************

And hey, you guys should read this.

Oh please la. Kat university pun some people call me bitch. Okay, my good friends pun being bitchy. ;) Well, we studies, we love to laugh & people will looking at us, we still got anugerah dekan eventhough we are bitch. We don't sell our body at campus ya!. We smile to who we likes only, we love to talk and talk, we don't care what seniors said about us bcouse we are good with the seniors. Erm, seniors (female) kurang ckit, xtak tau pasal apa senior pmpuan benci kiteorg maybe kiteorg bitch kot? So? I'm a bitch. Being bitchy ni selalu jadi problem among girls you know.

1st: Being bitchy doesn't mean you are selling your body at melaka town la people. Please grow up.
2nd: Bitch can be a good description sometimes. Well, why men love bitches? HAHA. Jangan terasa.

tata! btw, mr K blog you mmg good in blogging. You born with it :)

See? She is good. Dia mampu survive the hell in college. Just like this Aminah. Who cares bila orang panggil kau biatch? Okay mungkin memang patut terasa pun sebab panggilan tu agak teruk, but, again, who cares? Kubur masing-masing bak kata Abang Syasya.

Dan yes, entri ni hanya untuk yang tak mampu untuk facing semua benda yang bitchy dan yang nak hidup dengan smooth di kolej dan low profile.

Actually, bila korang ada haters, korang patut bangga sebab ianya bermaksud samaada mereka jealous dengan korang, atau korang stood up against something. Well, both is good. So fight for it.


Khamis, 8 Julai 2010

Aku Cuma Nak Bagi Tahu 28

Assalamualaikum

Tumblr.


When we were five, they asked us what we wanted when we grew up. Our answers were things like astronaut, president, or in my case, superman. When we were twelve, they asked us again and we answered something like singer, doctor, or in my case, chef (yes I really wanna be a chef when i was 12). But now that we’ve grown up, they want a serious answer. Well, how about this: "Who the hell knows?!" This isn’t the time to make hard and fast decisions, it’s the time to make mistakes. Take the wrong train and get stuck somewhere chill. Everybody needs to experience the mistakes so they can make the right choice. And sometimes, we need to fall in love – a lot. Major in philosophy because there’s no way to make a career out of that. Change your mind. Then change it again, because nothing is permanent. So make as many mistakes as you can. That way, someday, when they ask again what we want to be, we won’t have to guess. We’ll know.

Rabu, 7 Julai 2010

Review Blog : Kereta Mayat (Ustaz Ganas)

Assalamualaikum warah matullah hi wabarakatuh


Di tengah malam yang hening, aku dok pantas menaip entry baru yang mengejek para gadis tentunya. Tengah-tengah syok menulis, aku terdengar satu suara dari belakang "Weh, mu ada blog ke?". Aku terus tutup lid laptop takut-takut abang aku nampak apa yang aku tulis and apa nama blog aku. Kalau dia nampak pastu search, perh, mampus.

"Eh, tak ada lah. Mana ada. Tak ada masa aku nak main blog-blog ni"

"Ceh, suka hati mu lah. Btw, mu pernah tak baca blog Kereta Mayat?"

Seriously, aku tak pernah baca blog bernama pelik macam tu. So aku search la. Then, bila aku baca je, terus aku letak link blog tu kat "The Other Cute Miut" yang bermaksud, kalau mana-mana blog yang kat The Other Cute Miut tu update, aku akan baca serta merta. Dan tak kira lah seseorang tu famous atau tak. Sebab kalau aku tak minat, maksudnya aku tak minat, dan aku tak akan baca.

And seriously, blog Kereta Mayat adalah antara satu-satunya blog yang di tulis dari tahun 2006, tapi di blognya tak ada iklan pun. Maksudnya, dia tulis blog 100% kerana dia suka menulis dah suka share ilmu.

So, apa yang special nya pasal blog Kereta Mayat ni?

1. Seksis / Diskriminasi. Selalu menangkan lelaki.
Penulisnya lelaki bernick name Hamka. Gaya dia macam ustaz tapi bukan ustaz. Dan dia selalu membela kaum lelaki. Tapi kadang-kadang tu ada la juga dia menang kan perempuan. Ah, mesti sebab dia kesian tu. Tak pun sebab dah terkantoi bini dia dapat tahu dia asyik mengata perempuan. Tapi memang selamba lah dia. Dia ni asalnya mat rempit. Bawak motor RXZ. Pastu jatuh cinta kat seorang ustazah. Sebab tu boleh jadi macam ni. Hebat betul kuasa cinta.

2. Dr Love yang sebenar.
Aku tak faham lah kenapa korang selalu panggil aku Dr Love nak-nak kat formspring. Kalau korang nak tahu, ni, penulis Kereta Mayat ni adalah Doktor Love yang sebenar sebab dia memasukkan inti pati agama sekali. Bab-bab love yang paling aku suka adalah di entri Ada Apa Dengan Cinta dan entri Enjoy the silence with your lover.

Dia jarang update blog dia. Maksud aku, dia akan update dalam seminggu sekali. Dan sekali update, perh, panjang berjela. Dan, entri dia amat-amat berkualiti. Setiap ayat dia dia cakap termasuk hadis adalah amat-amat ada point dan bukan kata-kata kosong.


3. Tahu pasal agama sambil gelak.
Aku rasa, blog dia adalah satu-satunya blog yang cakap pasal isu agama yang secara kelakar dan main lepas je. Pastu, dia cakap mesti direct to the point. Tak ada dah nak jaga perasaan perempuan tak kira lah isu seks atau apa-apa isu pun. Contohnya;







Pada awal perkahwinan, aku telah bertazkirah pada isteriku supaya aku nampak
berilmiah kerana perempuan memang suka kat lelaki yang berilmiah lagi beriman…
Kataku:

"wahai sayang, awak tahu tak apakah rahsia di sebalik jari jemari abang ni?
(Tentulah isteri aku nak tahu, dan isteri mana yang tak suka kat suami yg bijak dalm tutur kata… he he he.saje jer aku nak tunjuk terer…)

Aku kata: wahai isteriku, lihatlah jari jemari abang ini,(kasar, keras dan berkematu)
Jari ibu ni melambangkan ugama islam tau iman!, merupakan jari yg terpenting sekali dlm ke semua jari-jemari, tanpa jari ini(insyaAllah) tak boleh nak suap nasi kemulut, nak pegang pisau, nak hantar SMS, nak picit jerawat, nak tekan spacebar, nak itu-ini, begitu begini bla bla.bla

Sebegitulah pentingnya iman pada hidup ini.. dan bila jadi mayat kelak... sangat penting!!!
(sambil aku membuatkan isyarat 'good' dengan ibu jari..)

Jari telunjuk pulak mewakili ilmu, cth bila org tanya mana masjid?,aku kata:tu, !Aku tunjuk ngan jari telunjuk(tak tau lah kalau korang tunjuk ngan ibu jari he he)

Mana binatang jahat tu?Aku kata: Tuuuuuuu…tunjuk ngan jari telunjuk menunjukkan ilmu yg ada dan bukan nak menunjuk-nunjuk… (lantak koranglah kalau korang nak tunjuk ngan ibu jari atu dengan mulut yang memuncung )

Isteri tanya: jari tengah ni mewakili apa pulak bang?

Aku kata: Jari ni mewakili: (FU*K) jari nafsu, di gunakan untuk memuaskan nafsu(aku dah kabor dah, aku tujukan tazkirah ini hanya pada org yg dah kahwin atau nak kahwin untuk waktu terdekat… yang tak ada niat nak kahwin, main jauh-jauh..)

Sambung balik pasal jari nafsu atau jari F*CK ini…, biasanya jari ini bagi orang yang dah kahwin digunakan untuk membanghkitkan ghairah sang isteri..(arghh, aku dah naik sheih!), Sekarang cuba awak bandingkan, kelihatan jari ‘nafsu’ ni lebih tinggi dari jari ilmu, (jari tengah lebih tinggi dari jari telunjuk)

Ini bermakana walau camne terer pun ilmu ugama , nafsu tetap mendahului, sebab tu nabi suruh kahwin cepat cepat!!!, (tak tahulah kalau jari korang sama panjang-alien ke apa?) banyak cerita ahli abib yang tak kahwin dan ibadat pulak tahap wali, tapi bila datang perempuan, di pendekkan cerita di zinanya perempuan tu… nafsu mana boleh tahan beb!!! (Na’uzubillah)

OK, sekarang kita pergi pada jari manis, jari ini di ibaratkan sebagai seorang isteri yang manis.. isteri yang dapat meredakan nafsu shahwat lelaki..oh!

Bila kita renung akan jari manis ini, (eh,? dah ada cincin.. he he he), maka, kita dapati, jari manis dan jari ilmu akn mengapit jari nafsu…(jari manis dan jari telunjuk akan mengapit jari FUC*!!! ), maka nafsu akan terkawal… begitulah pentingnya iman, ilmu amalan dan isteri solehah!! (amin.. Ya rabbil a’lamin)

Dan jari anak mewakili isteri kedua, eh?! Silap, errr, ,mewakikli jari anak2 kita(dah namapun anak),
Nah!, maka sekarang kita lihat, inilah satu kehidupan yg sempurna, Sabda Nabi lebih kurang maksud: org yg berkahwin telah meyempurnakan separuh dr ugama…ustaz pulak kata;yg separuh lagi(5 jari) adalah rukun islam!

Wah wah wah, isteriku begitu mengagumiku, he he…bertambah respect dia pada aku…betapa berilmiahnya aku ha ha ha..(cubalah korang buat kat pasangan korang, jgn buat kat awek pulak!)

Boleh kata juga yang perangai dia macam aku. Tapi aku percaya umur dia paling muda pun 30 tahun sebab dia eja agama sebagai ugama. Blog dia ada 2000+ followers. So, rajin-rajin la lepak kat blog dia. Selain boleh gelak-gelak, ada juga input yang beguna. Tapi blog dia lebih sesuai untuk yang berumur 18+ tahun ke atas. Yang underage jangan nak mengada-ngada.



Selasa, 6 Julai 2010

Life Insurance (Insuran Nyawa) Is Not Haram in Islam, for Muslims.

Assalamualaikum


Entry  ni sebenarnya dah lama aku nak tulis. Tapi aku tak ada point you know. Aku beriaya nak tulis bila aku perasan yang rata-rata orang melayu tak ada kesedaran terhadap insuran nyawa (life insurance). Dan, ada di antaranya tak nak buat insuran nyawa (life insurance) sebab katanya haram di sisi Islam. Ye 'haram' lah sangat.

Dan, aku nak tulis pasal ni sebab ayah aku adalah agen insuran secara sambilan. Ayah aku tak minat nak buat benda-benda ni sebenarnya. Tapi bila dia start buat insuran kat family, terus ramai yang bertanya. So, ayah aku ambil la kesempatan untuk menjadi agent insurance. Dan sebulan, beribu juga lah. Ye lah, dah benda yang kena bayar setiap bulan kan. So setiap kali orang bayar, kita akan dapat sekian-sekian percent.

Then benda ni merebak kat saudara mara. So, sekarang, hampir semua saudara mara aku yang dah ada insuran nyawa yang di beli under ayah aku. Dan dari ayah aku juga la aku dapat tau yang orang melayu memang-memang ramai tak ada life insurance. And kalau korang nak tahu, orang-orang cina yang kutip tin, sampah kat tepi jalan tu ada yang ada insuran. Sebab dieorang semua tau betapa pentingnya insurance. Nak-nak bila diaorang tak ada benefit dari hospital kerajaan.

So now, aku nak bercakap sikit pasal insuran yang di katakan tidak halal.

Life Insurance atau Insuran Nyawa adalah Tidak Haram di sisi Islam.


Ramai yang sangka yang insuran nyawa ni haram dalam Islam sebab ada yang menyangka insuran ni umpama jual beli nyawa. Well, screw that. There is no such jual beli nyawa la. And aku tak tau la mana datangnya isu ni. Suka betul buat fatwa sendiri. Sedangkan Malaysia pun ada akta insuran. Masakan boleh ada akta insuran kalau haram?

Sebenarnya, life insurance a.k.a insuran nyawa ni bukan memberikan harga untuk nyawa anda. Dan ianya bukan hanya untuk anda mati pastu dapat duit. Ya bukan. Tetapi sebenarnya ianya adalah lebih kepada jaminan hidup, masa depan dan perlindungan untuk diri anda. Katakan lah kan. Korang belajar kat UniKL. Korang ambil loan MARA. Pastu pada suatu hari di hujung minggu, korang nak pergi KL. Tengah syok drive high speed kat highway tu, ada kereta terbabas then langgar korang. Korang kiok. Mati maksud aku. Then loan MARA apa cer? Hutang-hutang apa cer? Tu belum kira berjuta-juga mak bapak korang besarkan korang yang last-last meninggal kat atas jalan raya. Tak ke kesian? So, bila ada insuran ni, dapat ah jugak parents korang 2,3,4 ratus ribu (bergantung kepada loss). Walaupun 2,3,4 ratus ribu tu tak memandai untuk nyawa anda, tapi at least, tidak lah menyusahkan mak bapak bila korang dah meninggal. Iye lah, masa hidup, dok meminta duit dari parents. Tak akan masa mati pun nak mintak duit lagi. Hidup menyusahkan, mati pun menyusahkan ke?

And, bagai mana pula kalau anda adalah seorang bapa atau daddy atau ayah atau ibu? Siapa yang nak tanggung anak isteri korang kalau korang mati secara tiba-tiba?

"Tinggalkan anak dan isteri kamu dengan kesenangan adalah lebih baik daripada meninggalkan mereka dalam keadaan meminta-minta”. (Riwayat: Bukhari)" (Perh, first time ada hadis dalam blog aku)

And don't get me wrong. Pampasan bukan hanya dapat bila anda mati.

Bila boleh Guna Insuran Nyawa?


Macam yang aku cakap tadi, insuran nyawa bukan hanya dapat bila korang mati. Tak adanya famili korang beli korang insuran nyawa dengan harapan korang mati awal supaya diaorang boleh ambil pampasan. Tu semua bullshit. Terasa tau anak kalau buat macam tu.

Actually, andai kata korang sakit-sakit yang kronik. Korang pergi hospitan kerajaan yang servis macam apa entah. Pergi scan x-ray, doctor kata okay je. Tak ada apa-apa masalah. Tapi belakang still rasa sakit. Then bila pergi ke hospital swasta, doctor kata ada tulang retak (Kes benar saudara aku). Then nak masuk hospital swasta ingat murah? Tu belum kita bermalam dalam bilik yang first class. So, pada masa ini lah insuran nyawa berfungsi. Tak kira lah korang accident ke. Luka-luka ke. Demam ke apa. Perlukan operation atau perlukan ward untuk mengurat nurse-nurse cantek (Fakta : 90% Nurse kat hospital adalah cute miut). Atau apa-apa je lah, memang insurance akan cover it all.

Dan bila aku cakap pasal insurance akan cover it all, maksudnya ia akan cover everything. Ward, pampasan MC tak bekerja (RM150+ satu hari di ward), dan apa-apa lagi.

Dan yang paling best pasal insurance (Takaful Prudential BSN), andai kata pukul 6 pagi, korang racing dengan member dari Bandar Melaka nak ke Masjid untuk solat subuh. Entah macam mana tengah syok-syok speeding sebab takut terlepas subuh, ada la lembu melintas dengan tiba-tiba. Korang tak dapat nak elak, terus langgar tiang. Tercampak ke jalan raya. Tengkorak kepala anda retak. Darah beku. Tak pun, ada something wrong dengan otak korang yang sememangya something wrong. So, kena buat operation kepala. Ingat nak operate kepala tu mudah ke nak-nak bila kena bermain dengan otak. Bila tak mudah = mahal. Bila mahal, mana nak cari duit?

Okay duit satu isu. Isu ke dua, adalah masa operation. Sempat ke korang nak settle semua benda sebelum anda jadi makin kritikal? Kalau korang tak ada insuran, korang kena buat tu, kena mintak tu apa semua set appointment. Tu belum kira nak kira nak kumpul duit lagi. Tapi dengan Prudential atau apa-apa insuran yang macamnya, andai kata korang masuk hospital pagi, paling lewat amat-amat super lewat pun, petang tu semua urusan pembayaran korang untuk operation, insuran anda dah settle kan. Dan korang boleh terus di bedah (Jika keadaan stabil).

Easy kan?

Apa yang Kita Tak Nak
Pernah tak baca surah khabar. Kanak-kanak berumur 5 tahun perlukan bantuan perubatan. Kanak-kanak berumur 3 tahun perlukan sumbangan untuk pembedahan. Dan yang paling teruk, bayi yang berumur 10 bulan perlukan bantuan kewangan untuk masalah jantung. Ini adalah pasal di lahirkan dengan penuh masalah. Ye lah, bayi. Lahir-lahir, dah kena penyakit tu. Dah kena penyakit ni. Tak pun, elok-elok lahir, then terjatuh. Jadi kurang upaya. Ya, benda-benda ni la yang kita nak avoid. Dan banyangkan kalau bayi tu dan ada insuran. Mesti isu ni tak akan timbul. Ya, insuran untuk bayi yang belum lahir pun ada. Semuanya untuk avoid benda-benda ni. Tapi berapa ramai yang tahu?

Kadar Pampasan
 
Andai kata korang ambil pakej minima RM 100 sabulan, anda akan mendapat perlindungan bernilai RM500 ribu untuk apa-apa kecederaan yang wajar. Misalnya, korang tengah handling mesin pemotong kayu atau besi. Then entah macam mana, korang terletak lah tangan korang kat pengisar tu. So, putus lah tangan korang. Bila tangan korang putus, korang dah tak boleh kerja dah. So, apa yang berlaku adalah syarikat insuran akan membayar pampasan based on berapa kerugian anda (financial loss) bila anda dah tak ada tangan. Dengan kata lain, insuran akan cover apa yang sepatutnya korang dapat plus, benefit. Well, zaman sekarang, korang tak ada tangan apa korang boleh buat?

Ianya tak ada kena mengena langsung dengan judi atau bayar RM100 sebulan dan dapat beratus-ratus ribu sebab macam yang aku cakap tadi, pampasan akan di bayar berdasarkan kerugian anda. Dan ianya untuk for the rest of your life (or contract) tak kisah lah berapa kali korang accident pun. Dan setiap pampasan atau apa-apa, dah di tolak dengan zakat. Maksudnya, duit yang anda dapat tu adalah duit yang suci murni (hanya untuk islamic takaful). Aku rasa yarikat yang bagus yang berniaga secara islamic dan tanpa faedah / interest serta berzakat adalah eTiqa, Takaful Ikhlas dan Prudential BSN.

Dan andai kata korang tak gunakan langsung insuran anda. Anda boleh ambil balik semuanya. Tak ada apa yang rugi.

Dan akhir sekali, jangan salah faham. Aku bukan jual insuran atau tarik orang untuk join Prudential. Cuma, aku rasa untuk masa depan, beli lah insuran nyawa. Yang murah pun murah lah tapi jangan la murah sangat nanti banyak benda dia tak take over. Kalau korang nak beli tapi tak tahu bagai mana dan macam mana, pergi lah ke syarikat insuran. Or kalau nak tanya benda-benda yang simple, just emailkan aku.

Rujukan : IlmuDanUlamak, eTiqa, dan my dad the part timer agent.


Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger