Selasa, 20 Julai 2010

Adakah Bahaya Shisha Lebih Dari Rokok Biasa?

Assalamualaikum

Light

Sekarang ni pukul 4.20 pagi (masa aku menulis). Aku baru bangun tido doe. Dan tak boleh tidur. Kat luar baru je hujan berhenti. Memang sejuk gila babi lah. So, aku duduk lah kat kuar rumah sambil makan dark chocolates Tudour Gold yang aku beli kat 7e semalam. Memang perh sedap betul benda-benda macam ni. Pastu bila bosan, aku mesej lah beberapa gadis. Dua orang reply. Aku tak tau lah apa dieorang buat pagi-pagi ni. Tak reti tidur ke apa.

And then, masa tengah dok berangan sambil tengok minah-minah kilang berjalan, aku teringat pasal sebuah majalah yang entah datang dari mana tah. Majalah Maskulin (Edisi Julai 2010 Vol 106. Page 56-57. Article written by Fazrina Ayu Raduian.) Kat dalam tu, ada cerita pasal bahaya shisha. Cakap pasal shisha, aku teringat masa aku muda-muda semester satu dulu.

Made in Turki, Arab, India and Parsi.

Masa sem satu dulu, aku selalu lepak-lepak dengan member aku kat Melaka untuk hisap shisha. Tapi aku tak isap. Biasanya orang yang merokok kalau pergi mesti hisap shisha. So, aku tak lah sebab aku tak merokok. Actually, masa semester satu lah first time lah aku tau pasal shisha. Kalau tak kerana ikut member aku jalan, memang tak tahu lah apa benda shisha tu. So, ada lah sekitar 10 kali aku lepak-lepak kat tempat shisha. Then selepas tu, dah tak ada orang nak pergi shisha dah.

Actually, aku sangkakan yang shisha ni bagus sebab alternative kepada rokok yang bahya gila. But then, aku baru tahu dari Malajah Maskulin yang shisha adalah dalam 400 kali ganda lagi bahaya dari rokok. YA 400 KALI WTF. WTF. Tapi tu lah, stylo gila kan bila cakap ayat "400 kali ganda". Biasa sebut dua atau tiga kali ganda ni. Tapi ni dah main beratus-ratus dah.

What the hell is shisha?

 Most used

Sebenarnya, shisha ni ada banyak di jual kat kedai-kedai makan yang tidak berstatus restoran. Kalau kat Kuantan, yang dekat rumah aku, shisha mesti hanya di jual kat warung. Nak cari shisha kat restoran agak susah (mungkin kat kuantan sahaja). Shisha ni kiranya macam ganja arab lah bentuk dia. Dah macam bong dah panjang dia. Menggunakan arang tembakau sebagai bahan bakar dan sirap pekat sebagai perasa. (macam oren Sundquist atau rebina yang kena bancuh tu.)

Nama lain bagi shisha adalah hookah, sheesha, shisa, okka, kalyan, ghelyoon dan ghelyan.

Kenapa shisha best dan sedap?
Dari apa yang aku tengok lah kan, ramai suka shisha sebab shisha ada asap banyak. Macam feel je sedut, then hembus. Sekali hebus, berkepul-kepol asap keluar. Dah macam asap fogging bunuh nyamuk denggi dari rumah ke rumah dah. Memang perh. Memang stylo. Lagi satu, shisha ni ada banyak jenis perasa. Ada perisa anggur, epal, watermelon, strawberry. Dan yang bestnya, kebanyakkan perisa adalah mints. Kira macam hisap Dunhill menthol lah kononya. Dan perisa boleh di campur-campur.

Pastu, biasanya, yang pergi shisha ni akan pergi ramai-ramai. Dieorang akan share-share satu shisha tu ramai-ramai. Satu shisha boleh adalah dalam 10-12 ringgit. Oh, ya satu session shisha, boleh cecah satu jam. So, memang jauh lagi lama lah dari rokok. Memang puas.

Satu lagi sebab shisha tu sedap adalah sebab shisha bahaya untuk kesihatan. Biasalah, benda-benda bahaya memang sedap kan?

Kenapa shisha bahaya untuk kesihatan?

 Smoke looks good only in pictures.

Shisha menggunakan tembakau yang di peram. Which is lagi bahaya. Dan juga arang. Arang adalah antara benda yang boleh trigger cancers. Sama macam makanan yang korang tak reti masak lah. Korang masak ayam, pastu hangus hitam. Korang makan juga hangus tu tanpa korang tahu yang hangus tu adalah amat berbahaya untuk diri anda yang boleh trigger cancers. Bab-bab tak pandai memasak ni mesti perempuan.

Macam rokok juga, shisha pun ada toksin yang tertentu. Dan air dalam shisha tak boleh tapis toksin-toksin yang ada.

Asap shisha memang banyak. Memang cool kalau tengok. Kalau semua hisap masa tengah malam yang hening dan sejuk, memang dah boleh berangan duduk di tempat sejuk dan asap tu dah boleh jadi macam kabus dah. Serious asap shisha banyak gila. Tapi asap shisha ada banyak benda-benda yang sedap yang ramai tak tahu. Contohnya, tar, carbon oxide, zink, nikotin dan carcinogen. Ya, carcinogen antara bahan yang paling sedap sebab dia boleh trigger sel kanser.

Penyakit yang boleh di hidapi oleh kaki shisha
Macam yang aku cakap kat atas-atas tadi, penyakit yang korang paling tak nak kena adalah kanser. Then bagi lelaki, penyakit yang korang memang tak nak kena adalah kemandulan dan kegagalan 'barang' (Denver) anda untuk berfungsi. Memang tak payah jadi lelaki lah kalau Denver korang tak berfungsi.

Penyakit lain adalah sakit jantung dan stroke. Semuanya di sebabkan nicotine.

Dan penyakit lain adalah emphysema yang boleh membawak kepada pneumonia yang bila dah sampai satu tahap, korang tak boleh di ubati dan hanya hidup menggunakan tiub udara di sebabkan masalah di dalam paru-paru dalam kes nak terima oksigen.

Dan satu lagi, kes sharing is caring. Kalau korang hisap shisha kat kedai-kedai, agak-agak, dia basuh cuci-cuci tak pipe penyedut shisha tu?

So, bagi yang kata hisap shisha sebab tak nak hisap rokok yang rokok tu lagi bahaya, memang silap. Macam yang aku cakap tadi, shisha adalah 400 kali ganda lagi bahaya dari rokok biasa. So, aku tak faham, mana datangnya isu hisap shisha lagi menyihatkan.

Jangan hisap shisha, jangan hisap rokok. Banyak lagi benda sedap yang korang boleh hisap. Choki-choki misalnya.


39 Comments:

miEz haNeM berkata...

dua2 aku tak amek..
so..no comment!

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata...

emm pernah dengar jugak shisha lagik bahya.. n lagikpun shisha tadak filter macam rokok... apa pun.. buat apa la nak merosakkan tubuh badan... cool ke ekhh isap shisha nieh..? emmm

wanhani berkata...

bangun 4pg tulis pasal shisha?

molmolla berkata...

yupsss!! ku pernah terbaca jugak. pernah tengok kt maple biasanya org hisap shisha nih.

adeiiiii.. mati lg cepat nmpknya!!

jfook berkata...

No shisha+no smoking= healthy lifestyle.

0sh!Nz d' sen0r!ta berkata...

rokok ke shisha ke.. memang hisap ni macam menempah maut kot. sengaje cari penyakit la tu.

Miss Comot berkata...

hahaa3 btol2....bek hisap choki2...ramai mmber laki2 kolej aku yg x hisap rokok suke choki2...klu mtk tlg msti nk upah choki2...kih3

thanks for the info about shisa...
tp aku suke bau shisha yg x menyesakkn dada cam bau rokok...tp aku x suke asapnye...erks! uhuk3 kong3!!!

Miss Comot berkata...

hahaa3 btol2....bek hisap choki2...ramai mmber laki2 kolej aku yg x hisap rokok suke choki2...klu mtk tlg msti nk upah choki2...kih3

thanks for the info about shisa...
tp aku suke bau shisha yg x menyesakkn dada cam bau rokok...tp aku x suke asapnye...erks! uhuk3 kong3!!!

Encik aMin berkata...

Thanks for such a good info bro.. aku mmg dah lama tertanya2 btul ke shisha tak berbahaya? This entry answers everything...

P/s: mulai hari ini, aku akan menjadi pemakan choki-choki tegar... :)

Lompat Tikam @ http://aminpunyastory.blogspot.com

Mr K berkata...

@Hanem - Tapi you dah komen.

@Mimie - Cool.

@Wannie - TERbagun :)

@Mol - Bagus la mati cepat. Kuranglah saingan aku.

@Fook - Agreed.

@Senorta - ;)

@Comot - Aku tak suka choki2.

@Amin - Good for you. Good for us.

Zither berkata...

kedai sekeliling aku dah jual arang utk shisha nih, kt kampung lagi aku ni weh , tapi dh berlambaklah shisha jual kt sini.

haii +++ ramai org mati tahun ni.

inchEkPelukis berkata...

macho gila kot isap choki2. =.="

satu lagi keburukan kot.,
penyedutan asap shisha lagi hebak dari penyedutan asap rokok.

contoh buat sesapa yg tak menghisapnya,;

rokok; tarik nafas dengan memuncungkan mulot., sedut udara sikit2. "fuh., fuh.," bunyi dia.

tapi kalo shisha; tarik nafas dengan bukak mulot., sedut udara banyak2. "haaaaaaaih.," bunyik dia.

mana lagi terok guna paru-paru.?

kesian kat paru-paru. =.="

Thristhan berkata...

Best not to smoke both, that's the best lifestyle.

Kimmy berkata...

~~fogging~~

hatachi berkata...

elok la manusia2 ni mati cepat..bumi pon makin sesak ni.
idup pon perabis duit parent sedut asap bek xyah..

norain ishak berkata...

hisap lollipop pun cool gak..

CIK FAYYAD berkata...

aku tak kesah kalau org nk merokok..tp aku paling kisah dan rasa nak tibai je org tu kalau dia merokok depan aku.wangi kot bau dia. kalau seisha yg kau cakao berkepul2 asap dia..mmg aku pengsan terus kot. BTW..knp blog ko bila aku klik..cepat je bukak..ha?? ko pakai ilmu ape?

rabiatulpaid berkata...

ya,isaplah choki choki :p
ayat yang menarik

Syafinaz Alizaini berkata...

kat mesir kedai shisha mmg belambak2, xsah kalau xde.. nak2 plak shisha sorang satu pastu ngadap laut lak kan, fuh mmg terbaik :P kat malaysia xde lak view cmtu.

oh lg satu, bahaya shisha, leh kena TB.. transmit from one people to another.. by shisha

Mohamad Nur Hidayat berkata...

wohhooo...fav aku msa study dlu2 ni..member aku siap jual shisha ag so dapat la isap free hari2..

Mr K berkata...

@Thrist - Maybe not for all. :)

@Kim - Forging.

@hitachi - Garangnya.

@Norain - Loli nampak gedik lah.

@Fayyad - Ilmu cepat bukak.

@Syafinaz - Try la hisap yang mengadap laut tu. Fuh. ;)

@Hidayat - Oh, hidup lagi kau yea. :)

s1t1 2uL41k4 berkata...

aku pun tak paham nape org suka sgt benda asap2 nih..

.............................................. berkata...

mira pun keliru tentang bahaynya shisha nie....dulu mira benci org isap syisya...tapi kawan cakap syisya tak pe sbb perisa buah buahan aje...tapi mira tak pernah dekat dengan syisya walau takpe mcm mana pun pada pendapat mereka...

Cheno berkata...

pernah dengar sebelum niii.
entry yg baguss. terbeliak lah semua kaki-kaki shisha lepas ni.

chibiehazs berkata...

member2 aku dulu pun isap.. ak x tau lak bnde ni 400x bahaya.. wa..

ade gak yg beli botol tu tuk jd hiasan rumah.. jantik kut.. hehehehe

khairie berkata...

cam familiar je perkataan 'Denver' tu. lolx.

anyway, kawan aku ade gak ajak2 ayam layan shisha dulu-dulu. tapi aku xde ar nak pegi ke ape. tapi tengok memang cool ar. anyway (lagi), tq for the info.

Abby<333 berkata...

ohh pasal shisha ni, aku ade kwn yg hisap shisha dlu2..die da stop merokok dah
dr die r aku tawu shisha lg bahaya..
x ramai yg tau actually mende ni

Anwar Faiz berkata...

terima kasih untuk info, akhirnya sangkaan aku selama ini betul..


janganla isap-isap ni,baik insap jela..

hoho

Mr K berkata...

@Siti - Bukan asap semata-mata. Tapi ada rasa.

@Mira - Kawan you silap.

@Cheno - Yup.

@Chibie - Botol dia memang cantik. -,-

@Khairi - John Hafiz tentunya.

Tanpa Nama berkata...

ok la tuh.. ade orang mati baru la lapang sikit dunia nie.. kang kalau dah ramai2 baru la korng bising.. dulu2 dalam lrt berhimpithimpit pon da bising macam burung murai.. adoyai.. ini namanya world population balancer

masshie mastura berkata...

hahaha yup2 choki2 lg sedap.
thanks for da info beb, kena gtaw my fwen nie.

.o r k e d. berkata...

adoyai. rmai plak tuh mmber aku yg isap shisha. pmpn kot. cane aa.

Tanpa Nama berkata...

ok, sori klau x stuju.. first thing frst, your fact is not accurate, indeed, it is not a fact, it just an idea yet not to be proven..
psl shisha, x sama dgn rokok.. ia x mengandungi tar, dan bhn chemical dlm shisha lebih sedikit b'banding rokok.. (tambahan lg kalau gune chemical free charcoal yg boleh beli kat kebanyakan kdai shisha)
yes, it do contains CO, and kuantiti chemical CO dlm asap shisha mmg lebih byk.. but, rephrasing the words from Dr Kamal Chaouachi, a Paris-based tobacco researcher and arguably the world's leading expert on the science of shisha smoking, it says: "The bottom line is that shisha smokers actually experience the same CO exposure as cigarette or cigar smokers do. Besides, their exposure is, unlike cigarette smokers who generally smoke every day, not chronic. Indeed, for the great majority of them, they indulge in their habit only 1 to 3 times a week. Even in the case of a daily exposure, keep in mind that the CO is quickly washed out from the body because its half life is only about 3 to 4 hours."
http://www.velvetgloveironfist.com/shisha_bbc_worse_than_cigarettes.php..
i think i should add another facts, but its already long enough..
i am a shisha smoker, but i'm not a cigarette smoker.. sy bukan nk ckp shisha ni x bahaya, shisha pon bahaya jgk, tp rokok lg bahaya..
i'm just arguing with the idea of 'shisha 400 kali lebih bhaya dr rokok' that's the point!

(p/s: lain kali sila tulis berdasarkan approved facts! jgn tokok tambah.. ia menimbulkan slh fhm bg org yg x tau..)

lastly, sori kalau t'silap bhsa.. peace! =)

Mr K berkata...

@Anonymous 11.43 - Dude, aku boleh cari 10 article yang boleh pangkah penyataan kau dan aku boleh kasi sekurang2nya 10 sebab kenapa shisha jauh lagi bahaya dari rokok.

But first, show me yourself.

deeba Nur berkata...

mtk share yer :)

al arjan berkata...

Gud statement

al arjan berkata...

Gua addict shisha dah 11 tahun tp x isap rokok...hari2 wa isap..ok je bila medical...so proved it yg 400 kali ganda bahaya tu....boley?

Obat Sakit Jantung Akibat Merokok berkata...

Alat ini sedang ramai di bicarakan ,, ternyata berbahaya juga ya ?

Tanpa Nama berkata...

Bahaya sila jauhi daripada Shisha,Vape dan Rokok

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger