Rabu, 14 Julai 2010

Haram Perempuan Sanggul Tinggi ?

Assalamualaikum

Perempuan bersanggul tinggi haram tak?


Kejelitaan adalah hak milik setiap insan.


Well, kat formspring aku, ada orang bertanya pasal perempuan yang bertudung, tetapi bersanggul tinggi di kepala. Haramkah? Haram kah?Actually, aku tak pernah dengar pun yang bersanggul ni haram sebelum ni. So aku buat lah sedikit research (konon ah).

Pada pendapat aku lah kan yang bukan pakar agama ni, kalau sanggul yang dari rambut biasa adalah tak haram melainkan kalau dah tinggi gila. Nak-nak kalau ianya adalah sanggul palsu, memang haram seperti menyambung rambut.

Dua golongan yang termasuk dari kalangan ahli neraka yang tak pernah aku lihat iaitu yang pertama mereka yang memegang cemeti seperti ekor lembu (bentuk cemeti itu seperti ekor lembu yang berbulu-bulu dan berambut-rambut) dan mereka memukul manusia dengan cemeti tersebut.Yang kedua adalah perempuan memakai pakaian tetapi keadaanya umpama telanjang (ketat), dan perempuan ini berjalan sambil berlenggang lenggok dan sanggol rambutnya (ataupun sekarang ikatan rambutnya) umpama bonggol unta. Dan perempuan yang sebegini keadaanya tidak akan mencium bau syurga. Ketahuilah bau syurga sudah boleh diciumi dari jarak begini dan begini. Hadith riwayat Muslim

Aku tak berapa pasti apa yang di maksudkan dengan bonggol unta. Adakah yang bermaksud memakai sanggul palsu yang tinggi yang di pakai oleh Wardina yang kat Tv3 tu atau dengan bahasa mudah sanggul rambut yang di tengah kepala? Ya mungkin macam tu. Sebab aku tak pernah pula baca mana-mana article cakap bersanggul (rendah) adalah haram. Sebab kalau seseorang tu nak berambut panjang, tak akan tak perlu pakai anak tudung? Kebanyakkan perempuan bersanggul adalah kerana rambut mereka panjang. Dan dalam mazhab, memakai sanggul adalah di bolehkan (not sure harus atau apa-apa) jika di izinkan oleh suami.

Dan kalau kita tutup sekejap pasal hukum dan berfikir balik, pakai sanggul tinggi tu lawa ke? Aku rasa ugly gila bagi yang bersanggul tinggi-tinggi. Ya, aku rasa bersanggul tinggi adalah ugly.

Tak mampu nak nafikan kecomelan.

So why the hell you guys nak bersanggul rambut tinggi? Nak-nak artis. Bila dah bertudung elok-elok, dok sibuk nak buat sanggol tinggi-tinggi kenapa? Ingat lawa? Tak. Tak lawa langsung. Pelik adalah. Ya aku ulang, bersanggul tinggi adalah tak lawa. So bila tak lawa, kenapa nak pakai? Dah tu, yang lelaki selepas kutuk, mesti terfikir, "Tak berat ke ada benda pelik tu atas kepala?". Memang dah macam alien dah.

Actually, banyak betul artis yang aku tak faham citarasanya tak kira lah artis tu 'alim' atau apa. Sebagai contoh, mana artis perempuan yang bertudung yang lemah lembut yang baik yang alim tetapi tak cukur bulu kening? Bekas bakal tunang mawi? Isteri mawi? Haliza AF (belakon Syurga Cinta)? Nah, semuanya cukur. Ingat cukur bulu kening tu lawa ke? Tak lawa doe. Dah la tak lawa, berdosa pula tu.

Tapi kan, aku perasan ada satu artis yang tak cukur bulu kening. Siapa lagi kalau bukan Fifie aku. Fifie, kalau you baca ni, I nak you tahu yang I lagi pentingkan you dari Lisa Surihani. Tapi kalau I nampak you cukur sikit je pun bulu kening you, siap lah. Memang I cari pastu kikis abis kening you. Heh, nak cukur sangat.

Lagi pun, banyak lagi tempat lain yang korang boleh cukur bulunya selain bulu kening. LM mesti terasa.


35 Comments:

nursarah berkata...

yes, yg jatuh haram kalau sanggul tu palsu macam bonggol unta. sebenarnya ia melambangkan kesombongan.

aku selalu nampak minah arab pakai camtu. mmg betul. tak lawa langsung.

wanhani berkata...

sanggul rambut tinggi-tinggi memang haram

athirah berkata...

btol.. mmg sangul tu dosa sbb dia mcm tayang rambut sbnr nya.. sanggul tinggi selalu rmbt nya pjg sbb tu jatuhnya HARAM...

princeduyong berkata...

kim salam kat fifie ko leh..?

GULAI KARI HAZZY

joegrimjow berkata...

sape awek tu?
ok ada link!

WZulhilmi berkata...

yup!! i alreday read this dekat Facebook. baru tau kalau perempaun pakai sanggul2 tinggi haram. So i will inform that dekat my kakak2 and kawan2 perempuan.. :).

Nur Zahidah berkata...

totally agree..

noor afzan berkata...

kalau nak sanggul tu rendah2 je la.
sebab bila dah tinggi tu pakai tudungpun nampak kan.
So, macam nak tunjuk 'bentuk' rambut la walaupun tertutup.

Nurul♥Hawa berkata...

haah, skg dh jd trend perempuan pakai sanggul tinggi2.
kat campus berlambak.
tapi boleh tgk la kalau yg jenis bersanggul tinggi tue, dh bleh agak die jenis yg camne diluar.

mcm gua punye u la, mmg semua wajib pakai tudung, tp ada je malay girl and islam pakai sleendang and leher napak.
xda plak lecture yg tegur.
tue yg pelik tue.

et berkata...

oh.memang tak boleh sanggul tinggi2.tak lawa.huduh.isk3.

Miss Comot berkata...

Sanggul tinggi...da lama topik ni...da byk aku dgr org kupas sal ni...tp aku pon x brp fhm sbb byk sgt kupasan dri hadis tue...jam kepala otak bc tu ni...
bg aku nk sanggul boleh tp jgn la tggi sgt...aku nengok yg sanggul tggi tue cam seksa je jln...haha3
pendek kate x yah la wat sanggul tggi sgt dan do as yourself...x yah nk cbok2 tiru artis...haha3

MissNera berkata...

betul3x... =]

nak2 yang cukur kening time nak sanding tu.. bila bersolek mungkin lah kan lawa.. tapi bila buang semua benda alah tu.. dah macam alien dah pun!

Mr K berkata...

@Sarah - Ya. Kesombongan. Itu betul.

@Duyung - Aku sorang je boleh kirim salam kat dia.

@Joe - To link source.

@Hawa - Kat kolej aku tak ada kot.

@Comot - hadis tu, yang pertama adalah golongan wanita yang 'queen control' kot. Dan yang kedua adalah yang bersanggol tinggi,

@Nera - Err. Bersolek pun tak lawa.

Thanks for commenting.

Kimmy berkata...

sebenarnya bersanggul tinggi2 tu menzahirkan keaiban kaum wanita.

kan membuka aurat tu pun menzahirkan keaiban, tak gitu?

kalau bersanggul tinggi, org (biasanya yg memerhati adalah kaum lelaki) akan assume rambutnya panjang or kembang or lebat whatever.. so, buat ape pakai tudung, kalau orang boleh nampak kandungan kat dalam hijabnya? kes ni serupa dengan wanita tutup separuh kepala je and wanita pakai tudung tapi terkeluar rambut yg panjang kat belakang.

harap ambil iktibar.. dalam al-Quran dah cakap terang2 so tak payah nak sangkal lagi.

Kimmy berkata...

oh-oh,, jap2 khairul..

aku ternampak komen kau kat Comot tu.. actually golongan yang pertama adalah pemimpin yang kejam.. ni aku dapat dari bahan bacaan.

Mr K berkata...

@Kimmy - Oh thank you. :)

Tapi macam mana dengan sanggul rendah? Bersanggul je = Haram?

Syaz Shuk berkata...

x yah sanggul2 bagai la. buat berat kepala je kot. haha

Kimmy berkata...

Pada pendapat aku,, jenis tudung and cara pakai pun mempengaruhi nampak ke tak sanggul tu..

dari pemerhatian aku sendiri, tudung yang simple yang menjadi trend sekarang ni (alamak aku taktau la ape nama famous tudung ni, lama sangat duk negara orang..yang penting bukan selendang/shawl and tudung bawal) memang senang nak nampak sanggul.
sebab ada jenis yang berbutang kat blakang (aku taktau kau tau ke tak sebab kau freehair) yang jadi nampak bentuk leher and sanggul.

saranan aku,,pakai anak tudung akan kurangkn nampak sanggul, sebab rambut yg pnjang memang dah xboleh nak buat apa. cuma ada perempuan yg xpakai anak tudung akan ikat rambut and akan nampak la sanggul rambut tu...

actually hadis ni nak cakap, perempuan bertudung tak perlu berhias bagai nak rak dengan sanggul apa semua. kena ingat root/tujuan asalnya.. pakai tudung kerana menutup keaiban/aurat kaum wanita. bukan kerana berhias semata-mata.

Mr K berkata...

@Kimmy - Err. Aku lelaki.

Dan, i cant say anyting about that, Kim. Ianya hadis and im not really good at it. Sebab tu lah aku tak huraikan pasal hadis tu banyak-banyak.

Konsepnya sama seperti kalau perempuan pakai tudung biasa bukan labuh, tetapi berbaju besar dan tidak menampakkan bentuk dada, then its okay kan.

Pakai anak tudung atau tak, still akan menampakkan kepala macam alien, yang bezanya adalah tinggi atau rendah.

Asyraf Abdul Rahim berkata...

haha. directnya kau. kalau dorang pakai macam tu bg aku mmg tak lawa pun.

macam ultraman kot!

Kimmy berkata...

ye kau lelaki aku tau. ;D

aku banyak baca tentang ni and aku huraikan apa yg aku tau.

konsep yg kau cakap tu aku tak boleh nak komen lebih sebab dalam al-Quran sendiri Allah dah perintahkan melabuhkan hijab menutupi dada, so, singkat mana pun nak pakai tudung (kata lain, hijab), mestilah paras menutupi dada.

cuba bayangkan kalau pakai jubah labuh,, tapi tudung kecil/singkat.. bagi aku, pelik gayanya..

kenapa banyak trend tudung sekarang singkat dari dada? sebab banyak fashion baju terbaru yang hiasannya atas dada.. and bagi para gadis, hiasan tu mesti lah nak tunjuk,kan? that is why tudung yang singkat tu lebih 'sesuai' untuk digayakan dengan blaus and shirts.

p/s : seriously, aku tak puas hati dengan trend tudung yg hot sekarang ni..

p/s/s : sebenarnya entry kau yg ni bagus.. sebab ramai lagi wanita yg tak tahu tentang ni. nampak remeh je, sanggul je kot, tapi hal ni terdapat dalam hadis.. so, ianya ada hukum.

Mr K berkata...

@Kim - Maybe you're right pasal tudung singkat tu.

Syaza Suraini berkata...

entry dakwah wey! at least lepas ni spe yg xpernah tau, boleh tau. tahniah2. xD

kalo x silap pernah baca dulu, bangsawan arab, perempuan rambut panjang2.. so sp yg buat sanggul tinggi ni, mcm nk bgtau la, dia p0n rambut panjang~ kira mcm da btau kat org jenis rambut dia mcm mn.. sama kes dengan bgtau warna rambut kalo x silap.

.o r k e d. berkata...

tp skrg girls rmai yg cukur kening sbb they tot the curve shape makes them look hot

sWeeT berkata...

salam....

betul tu....kalo nak d ikut kan logik bsanggul tinggi tue bole menunjukkan jugak fizikal rambut seseorg secara x langsung ....seolah2 memakai baju ketat...

wOrLdOfsEcReTwHisPerEr berkata...

hahaha...
pndangan yg sma ngn kwn laki
sekelas bila bca entri sal
sanggul tnggi..
katanya xcantek or sexy lngsung..
mmg uduh pon...
penah bca artikel sorg ustaz kt tenet
mmg haram klu hkum utk mnnjuk..
ada yg snggup g bli snggul palsu,ish3..

Tanpa Nama berkata...

wei, ko punye fifie dlm epilog syurga cinta pun sanggul tinggi2 doh..tu yang buat aku tak suka tuh..

Tanpa Nama berkata...

pic gadisku_tudung10.jpg tu ak knal lar...mber ak neh...

Farah Shahirah berkata...

assalam.. dulu ada pakcik aku cakap. pompuan yang sanggul2 tinggi ni bukan setakat haram,malahan tu tanda2 akhir zaman. aku pon tak la alim. tapi seriously,kalau pakai tudung masih nak tunjuk bentuk rambut(rambut panjang mana),baik takyah pakai tudung. satu lagi,aku setuju dengan pendapat kau tentang cukur bulu kening. ugly!

nami chan berkata...

bro, camne kalu org laki pakai sluar slack n tuck-in baju kemeja dia? nampak buntot kut, i tergoda u.. aku x tinggi, so sll ternampak buntot laki... kalu x tgk, nanti terlanggar tiang

mashuri berkata...

sebenar nya... 2 sanggol palsu.. blambak kt kdai jual.. smua ni jd trend.. member bli dia pon nk bli jgak.. pastu x pkr halal ke haram

aQustiQue berkata...

Ya 200% member sejantina aq ckp, makhluk cute + jambuljet= hudduh tahap cipanzee

Tanpa Nama berkata...

Bodoh la korang yang cakap sanggul unta tu haram. Hadis ni cerita pasal 2 (dua) (two) (II) paham?? dua golongan yang Rasulullah saw sebut adalah ahli neraka.
1. orang yang pegang cemeti dan pukul orang lain dengan cemeti tu
2. perempuan yang berpakaian tapi umpama telanjang
yang lain2 tu cuma cerita tentang apa ciri2 2 golongan ni.
1. cemeti tu macam ekor lembu
2. jalan lenggang lenggok dan ada sanggul bonggol unta
jadi takat pegang cemeti macam ekor lembu saja n pukul lembu tak salah.
sama la ada sanggul tinggi tak salah. yang salah berpakaian tapi macam telanjang.. paham??
n sukati la sape nak pakai lawa ke, tak lawa ke. yang ko tu bodoh betulkan dulu. nak bagi alasan tak lawa plak. tu namanya menyorokkan kelemahan akal dan kecetekan ilmu dengan alasan

syahirah berkata...

Rasulullah bersabda yang maksudnya; akan datang suatu masa dalam umatku segolongan wanita berpakaian tapi sebenarnya mereka bagai bertelanjang tanpa pakaian.Sanggul mereka ditinggikan bagai goh unta(bonggol).Kutuklah mereka,sesungguhnya mereka itu terkutuk"
Hadith - Sahih Muslim

mmg da terlalu ramai prempuan yg pkai sanggul da skrang ni..nak2 dkat ngara arab..dorg punya sanggul punye tinggi smp klu dlm klas duduk blakang dorg mmg xnmpk muka dr. kat dpn..n klu naik bas mmg muke ni slalu kene tampar dgn sanggul dorg..haisyhhhh...

Tanpa Nama berkata...

fesyen sanggul tinggi ini bermula waktu kemunculan tudung fareeda ........sebelum tu kebanyakkan wanita lebih anggun memakai tudung bawal ...........nampaknya dalam pejabat sya ini tak nampak lagi yg sanggup bersanggul tinggi kalo tidak memang kena maki lah deorang ........

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger