Khamis, 30 Jun 2011

Tips Menipu Melayu Untuk Menjadi Jutawan MLM dan Affiliate Dengan Segera!

Assalamualaikum


Hello penipu-penipu dan ahli MLM sekalian.

Tahukah anda apa itu Multi Level Marketing (MLM- Sistem Piramid)? Tahukah anda apa itu Affiliate?

Pernah tak anda nampak iklan-iklan murah di blog-blog orang? Yang iklan seperti "WangSegera" atau "Join Facebok Dapat Duit" atau "Jutawan Segera!" atau "Tak Cukup Duit Untuk Kahwin? Sertai Kami!" atau "Ebook Jutawang Nuffnang Segera" atau "Rahsia Cepat Kaye" dan sebagainya. Itu adalah MLM dan affiliate yang berunsurkan bullshit yang menipu semata-mata. Siapa yang menipu? Kita. Siapa yang di tipu? Melayu!

Tapi bagaimana hendak menipu? Senang je. Mari sini saya tunjukkan bagaimana cara untuk menipu Melayu-Melayu yang buduh untuk join MLM.

Cara Menipu di Meja Makan Sambil Ajak Member-Member Join MLM
Cara paling mudah untuk menipu kawan-kawan, sahabat-handai, saudara mara dan strangers adalah dengan ajak dieorang makan. Anda kata je yang anda nak belanja dieorang makan, sure dieorang datang. Siapa tak nak makan free ye tak? Then selepas makan tu, anda cepat-cepat promote produk dan sistem MLM anda. Tapi! Pastikan anda follow dua point di bawah.

  1. Pastikan anda pandai bermake up dan pakai rambut serta misai palsu. Why? Sebab penyamaran adalah penting ketika hendak menipu orang ramai.
  2. Pastikan anda bersedia dari segi fizikal dan metal sebelum anda mengajak dan mempromote produk-produk MLM kepada kawan-kawan serta saudara mara anda. Why? Sebab once diaorang dapat tahu yang you menipu; you're fucked.
 

Cara menjadi JUTAWAN MLM menerusi blog.
Cara paling mudah untuk menipu orang ramai adalah dengan mewujudkan blog. Di blog anda, pasatikan anda membuat benda-benda di bawah untuk membuatkan mangsa anda tertarik dengan produk MLM dan affiliate anda.

Ulang perkataan yang menarik 


Anda perlu mengulangi perkataan JUTAWAN sebanyak mungkin di blog anda. Dan pastikan setiap huruf untuk perkataan JUTAWAN tu berhuruf besar. Contohnya "Belilah E-book Panduan menjadi JUTAWAN hanya dengan menternak dadih!"

Tak pun pastikan yang anda besarkan saiz tulisan anda. Tak lupa juga, kalerkan tulisan anda dengan warna terang. Warna merah misalnya. Contoh :

"Rahsia Terbongkar!!
Mari jadi kaya gila bersama 
Formula Ahli Kelab JUTAWANria Malaysia!!


Ini adalah penting bagi menarik perhatian mangsa-mangsa penipuan kita. Kalau tak percaya, lihat lah website-website penipu yang ada di internet. Berlambak dah orang yang menggunakan teknik ini untuk menarik mangsa. Ianya amat berkesan.


Tanda seru.
Pastikan setiap hujung ayat anda dihadiri dengan tanda seru. Tanda seru adalah penting bagi meningkatkan keyakinan mangsa terhadap kita. Dengan itu, jangan sekali-kali lupa untuk letak ayat seperti

"Belilah E-Book Panduan INI
Khas dari Ads2Bark! 
Menjana pendapatan 10 angka 
hanya dari rumah!!!"

Amat meyakin kan! Kan?


Ayat-ayat Maha Tipikal Tipukal. 
Dan tidak lupa juga, ayat-ayat tipukal yang mampu memperdayakan orang melayu adalah banyak sama sekali. Dengan itu, anda ada banyak pilihan yang boleh anda pilih. Contohnya, :

"Sertai kami! Hanya Rm20ringgit yuran seumur hidup! Murah bukan?!"
"Tanpa modal yang membebankan!"
"Dapatkan pendapatan empat angka hanya dalam sehari!" ---- Ayat ni serious famous. Orang Melayu sure mudah kena tipu bila dengar perkataan empat angka.
"Tak percaya, lihatlah saya. Dah dah pakai BMW wehh!" ----- Ni femes gak. Sebab orang melayu memang gilakan kereta mahal yang dieorang tak mampu nak beli. Audi R8 misalnya *Terasa*

Hanya nyatakan ayat-ayat seperti di atas di blog anda, confirm ramai yang akan ditipu. Percayalah cakap saya. Saya tak tipu!

Ass Licker


Pastikan di blog anda ada testimoni dari "Ass-licker" sahaja. Pastikan those ass-lickers memuji produk anda dan MLM anda semaksima mungkin. Segala testimoni yang mengutuk produk dan sistem MLM anda adalah di larang sama sekali. Bukan apa, tapi kita nak berniaga ni, kita kena pandai bila menipu beb. Eh, tak tak. Actually kita tak ada menipu. Kita just tak bagi tahu the truth. Itu tak dikira menipu.


Your money is my money. Soon.
Di setiap page blog anda mestilah ada gambar duit yang berlapik-lapik. Keluarkan semua semua duit ASB anda jika perlu. Dan kalau tak cukup banyak untuk gambar, pinjam duit mak. Mempamirkan duit yang gila banyak akan menarik ramai orang. Makin ramai orang yang tertarik, makin ramai lah yang akan kita tipu. Pegang duit tu then tangkap gambar. Tunjukkan yang kononya anda kaya gila sebab buat MLM. Seperti ini:



Selepas dah tangkap gambar dan bila the pictures dah di upload ke Facebook dan Blog, tak perlu pulangkan duit tu ke mak pun tak apa. Buat-buat lupa sudah.... Kita semua Melayu. Mari amalkan janji Melayu.


Palsukan bukti yang tak seberapa
Sama seperti point di atas. Jangan lupa letakkan bukti-bukti duit kejayaan hasil dari penipuan korang. Nak lagi best, tunjukkan History Funds Transfer dari account Maybank anda. Dan kalau boleh, di bawah gambar tersebut, sila letak ayat seperti

 "Ini lah bukti kejayaan saya. Jadi? 
Apa tunggu lagi!!! Beli lah 
Ebook dan Vidiyo Panduan Rahsia Duit Infinity Panties Segera
Promosi Terhad!"

Sila tulis perkataan "Terhad" walaupun ianya langsung tak terhad. Ini amat penting ketika hendak menipu. Saya berpengalaman bab ni sejak dari saya join "HyBerukbulkSms" lagi. Tu belum kira bab pengalaman saya start menipu ketika mewujudkan program menipu bersama "Ketahui Potensi Diri bersama Dr Azizang Osmang". Percayalah saya. Saya memang banyak pengalaman bab menipu ni.




Banner Menipu.
Letakkan banner yang menarik. Di banner tu anda mesti lah tulis tajuk yang memukau seperti


UsaHaiwan BLOG : Cara "Piccuuww" (laju) Jana Wang Dengan Internet.


Warna banner tersebut mestilah terang untuk menarik mangsa-mangsa kita. Ya, sila letakkan ayat-ayat yang catchy di banner anda termasuk lah ayat yang membuatkan mangsa penipuan anda tertarik seperti.

"Hanya dengan RM20, anda akan mendapat panduan tutorial membina blog seperti professional! Ini bermaksud anda selangkah kehadapan untuk menjadi JUTAWAN seperti Ahli Usahaiwan Blog Digital Naga kami yang lain!"

Dan jangan lupa untuk kata yang mana-mana ebook membina blog yang dikeluarkan oleh orang lain adalah tipu semata-mata. Ya, contohnya;

Anda dah penat terkena dengan e-book perniagaan 
Internet dari GURU AUTA?! 
Kepenatan anda dah berakhir! 
E-Book kami adalah E-book yang terbaik di dunia 
yang di ampu oleh blogger-blogger yang entah dari mana! Jadi, belilah e-book kami!

Saya tahu ada berJUTA-JUTA (Maaf kerana capslock. Dah terbiasa tulis JUTAWAN dengan huruf besar. Can't be helped yaw). Ya, Ada berJUTA-JUTA blog dan website free yang mengajar anda untuk membina blog bersama SEO yang amat hebat. Tapi kita kena yakinkan mangsa kita bahawa blog-blog tu semua adalah blog AUTA yang menipu. (Padahal kita yang menipu). Anda boleh pergi ke blog JustKhai untuk Tutorial Membina Blog Guna Wordpress secara percuma. Ya, semasa saya mula-mula buat TheOtherKhairul.com dan ReviewFilem.com, saya gunakan blog JustKhai sebagai panduan. Ianya percuma dan damn senang. Tapi, ramai yang tak tahu pasal blog JustKhai. So, boleh lah kita menipu orang Melayu. Fuh, Im good!

Bring on the FEAR. Gunakan Isu Kesihatan dan Isu Agama!


Untuk pengetahuan anda, dari dulu sampai sekarang, orang Melayu dah menduduki nombor #1 for The Most Tipu-ed Tribe In Da Universe. Ya, puak-puak Melayu ni mudah gila nak kena tipu. Kalau dulu kena tipu dengan orang Inggris. Then dengan Jepun. And now? Kena tipu dengan agen-agen Freemason MLM. Why orang Melayu mudah kena tipu? First, sebab majoriti mereka adalah Islam. Bila dah Islam, apa lagi, buat je lah ayat seperti:


"Produk MLM kami 100% Islamic gerenti halal! Kurma, Kuaci, Kismis dan Madu Asli ini di bacakan doa oleh ustaz-ustaz dengan menggunakan pembesar suara! Semasa produk kami di proses oleh mat-mat bangla, kami memaksimumkan volume bacaan Al-Quran supaya berkat bacaan itu diserap oleh produk-produk Hidup Penipu Alam (HPA) kami! Hebat gila kami!"


Ya, sila kerapkan sebut perkataan yang berunsurkan Islamik termasuk perkataan Halal dan sila ulang-ulang cakap yang produk bukan buatan Islam adalah haram. HARAMMMM. Then andai kata mangsa anda tu tak seberapa nak Islamik, anda boleh guna fakta saintifik yang dah di manipulasi seperti


"Sila lah beli produk terbaru kami iaitu pati Buah Manggis Vemmamas dan 4LiarLife
Direct dari Amerika wooo. Khasiat yang tidak pernah di ragui selama 100 tahun even 
syarikat kami dibaru buka 5 tahun lepas! Tak rugi!"


Most of orang Melayu dan Malaysian, bila dengar je buatan orang Amerika terus di kata gempak. Jadi, kita kenalah lekas mengambil kesempatan ini untuk menipu mereka.


Keyword dan Tag Lucah Menjana Pendapatan Beribu Lemon Angka Dalam Suku Hari!
Dan kalau anda nak trafik blog tanpa berfikir panjang, pastikan anda meletakkan keywork-keywork dan tag-tag lucah budak bawah umur di blog anda. Orang-orang melayu ramai sukakan awek-awek petite. Tapi memandangkan susah nak cari awek petite, "Awek seks bogel umur 14 tahun" pun boleh. Contohnya boleh rujuk seperti di bawah.

Kelik gambar untuk tumbesaran.

Lihat lah contoh di atas. Contoh di atas adalah contoh yang paling baik untuk menarik melayu-melayu yang horny yang nak tengok budak bawak umur berbogel dan membuat seks, datang ke blog anda. Bila ramai datang, anda akan mendapat income melalui impression iklan di blog anda. Ini adalah teknik memanipulasi yang amat brilliant! Hasil iklan itu mungkin haram tapi it is okay. Kita sebagai Master of Penipu rasanya tak kisah pun makan benda-benda haram ni. 



Penutup Penipuan Pada Hari Ini.
Itu sahaja daripada saya. Untuk mendapatkan "E-Book Panduan Lengkap Tips Menipu Melayu Secara MLM dan Affiliate", sila isikan Nama awek comel dan Email mereka. Dapatkan segera sebelum promosi ini ditarik balik!

Email awek comel:
Nama awek comel :
Kalau boleh nombor phone skali :


Link untuk mendownload E-Book dan video percuma akan di hantar ke email anda sebaik sahaja saya berjaya mentackle awek-awek comel tersebut.


Oh-oh, lupa nak cakap. Ketika memilih "Ass-licker" untuk testimoni produk MLM dan affiliate anda, sila cari penulis-penulis blog yang boleh di suap dengan duit. Dan adalah sunat muakat jika anda menyuruh kawan-kawan yang kaki gebang seperti anda untuk memberikan testismony terhadap sistem MLM dan affiliate anda. Jangan sekali-kali anda meminta Obefiend or Aididmuaddib untuk memberikan testismony sebab confirm dieorang akan kasi anda penyepak sebab awal-awal lagi dieorang dah tahu yang anda ni penipu. Anda juga dilarang untuk meminta testimoni dari blogger-blogger yang femes dan yang ada followers yang beribu-riban kerana dikuatiri akan kantoi.

Tapi saya ada dengar seorang blogger bernama Mr K. Dengar citer dia nak kahwin cepat. So, kalau anda kasi kat dia 3 awek petite comel berbaju nurse dan manja bersama sejumlah wang secukupnya, dia mungkin akan pertimbangkan tentang pernipuan kita. Mungkin dia dengan rela hatinya akan tulis entry bertajuk "Tips Untuk Menjadi Jutawan MLM dengan Cara Menipu Melayu" di blog beliau.

Marilah anak-anak ku semua. Mari kita tipu Melayu dan Malaysian dengan sistem MLM, sistem Piramid dan affiliate! Semoga kita semua menjadi kaya raya!

Ini adalah entry berbayar. Di bayar dengan stress dan tiga awek comel berbaju nurse sebagai pengeras. Pengkeras. Entry ni khas untuk Melayu-Melayu dan Malaysian yang tak reti-reti nak percaya bila aku kata most of sistem MLM dan Affiliate "Jutawan Segera" adalah nothing more than just a piece of bullshit.
 


Rabu, 29 Jun 2011

#WW Wondering Wednesday : Mind Blown

Assalamualaikum

Photobucket

 Gambar ni membuatkan aku terfikir selama satu minit. Damn... -,-


Isnin, 27 Jun 2011

Adat vs Agama : Sebelum Kahwin (Langkah Bendul + Mandi Bunga.)

Assalamualaikum


Hello modern boys and urban tudung girls sekalian.

Korang perasan tak dari dulu sampai ke sekarang, banyak gila orang-orang melayu yang suka utamakan adat dari agama? Whaaaat? Korang tak perasan? Korang tahu tak kenapa korang tak perasan. Ya. Sebab ianya dah menjadi adat. Dan bila ianya menjadi adat, ianya dianggap 'normal' dan tidak bertentangan dengan Islam.

Langkah bendul

Korang tahu tak langkah bendul tu apa? Okay fine korang tahu. But I dont care aku nak bagi tahu jugak. Apa yang aku tahu definisi langkah bendul tu ada banyak. Dan yang paling femes adalah

"Kalau si adik perempuan kahwin dahulu berbanding si kakak, bakal suami si adik mesti bagi hadiah penghantaran untuk si akak sekali."

Wait, whaa? Apsal lak nak kena kasi ke kakak sekali. Just because dia lebih tua? Dia lebih tua dan dia sepatutnya kahwin dulu? So, konsepnya sama dengan orang lebih tua patut mati dahulu? Hello human. Just kerana dia lebih tua tak bermaksud dia akan mati dahulu. Sama lah juga dengan kalau dia lebih tua tak bermaksud dia akan kahwin lebih cepat berbanding adik-adik dia. Same concept. Itu semua jodoh. So yeah, langkah bendul ni tak sepatutnya wujud.

Mengikut adat orang Melayu:
  • Kalau si adik berkahwin dahulu sebelum kakak (langkah bendul), si kakak akan makin susah untuk dapat jodoh.
  • Kalau si adik kahwin dahulu sebelum kakak (langkah bendul), ianya adalah satu penghinaan terhadap si kakak dan kakak akan berasa terhina.

Look at the point pertama. Wow. WOW. Hebat gila doe bila jodoh si kakak now di tentukan oleh perkahwinan si adik. Yaaa tepat sekali. Setelah si adik berkahwin dahulu, Tuhan dah tak ada kuasa nak tentukan jodoh si kakak. Sebab tu la kalau si kakak lambat kahwin selepas si adik langkah bendul, kita patut blame si adik semata-mata. Correct!

"Oi si adik. Kau amat tak beradab sebab melangkah bendul. Aku kakak kamu. Aku patut kahwin dulu. Tapi di sebabkan kamu kahwin dulu lah jodoh aku tak sampai-sampai. Apa kamu pikir kamu seorang je yang horny? Tak guna."

See? Kerana adat, tanpa kita perasan, kita dah buat benda-benda yang syirik.


Tu belum kira lagi kalau still nak melangkah bendul which is kena bagi 'hadiah' kepada si kakak. Kalau si kakak mintak sehelai baju ke, kasut murah ke tak apa lah juga. Tapi kalau dia pi mintak bukan-bukan? Pulak tu, makcik-makcik zaman sekarang superb sikit nak-nak bila menghasut

"Ehh, bakal suami adik kamu tu bagi baju je sehelai? Kalau makcik lah, makcik mintak satu set rantai emas"

Then ada pulak suara mangkuk lain

"A'ah. Kalau mak cik pun macam tu juga. Tapi mak cik rasa, kalau mintak kereta Audi R8 pun best juga. Tak beradab lah kasi baju je sehelai. Hina sangat ke nak bagi baju sehelai?"

Tu baru orang luar. Belum di kalangan keluarga sendiri. Kena pulak dengan si emak yang gila. Wang hantaran pun dah mintak belas-belas ribu. Belum lagi bab mintak hantaran untuk melangkah bendul.

Aku ambil contoh. Si adik yang baik tu nak kahwin. Dia tu dah la baik. Comel, sopan santun pulak tu. Tapi kena pula kakak (tak pun emak) nya yang tak kahwin lagi tu mata duitan. Sekali dia mintak RM5000 kalau nak lagkah bedul. Perh, tak ke tu beban kan lelaki? Baik kahwin dgn kakaknya skali. Bak kata orang beli satu percuma satu. Alah, macam promosi penipu lah. "Hang bayar RM10,000 tuk minah ni, hang dapat kakaknya sekali kalau hang tambah lagi RM5,000." Haa baru RM 15 ribu dah dapat BELI dua bini. Okay lah tu. Win-win situation. Ye tak?

For me, adat langkah bendul adalah shit.  Benda-benda langkah bendul ni orang tak kisah pun kalau tak ada orang wujudkan. Seorang perempuan tu kadang-kadang tak kisah langsung kalau adik dia kahwin dulu. Tapi bila dah masyarakat sibuk nak UPkan isu langkah bendul, kakak yang tak terasa pun boleh tiba-tiba rasa malu.
So? Screw the adat-adat yang menyusahkan. Who cares about the adat kalau ia menyusahkan orang? Dan dalam bab jodoh, umur bukan pengukur. Bab langkah bendul ni tak patut diwujudkan pun. Seru dan jodoh tu semua kerja Tuhan. Kita hanya berusaha.


Mandi bunga dan amalam percepatkan jodoh.


Korang tahu tak apa masyarakat kita akan kata kalau kita tak kahwin-kahwin lagi? Ya, kita patut mandi bunga. Kalau ada makcik nampak je andartu yang tak kahwin-kahwin lagi, sure dia akan suruh andartu tu mandi bunga. Siap offer lagi nak ajar step-step mandi bunga tu macam mana.

Untuk orang yang tak tahu, ada certain mandi bunga haram sebab syirik dan ada certain mandi bunga adalah harus. Mandi bunga adalah tak haram kalau bunga yang di letakkan tu ada scientific proven which is terbukti dari segi logik dan saintifik. Tapi mandi bunga adalah syirik bila nak mandi dan tabur bunga tu, dia pi baca ayat-ayat pelik. Tung tung tung gebang gebang gebang. Puh puh. Then berharap dapat cepatkan jodoh. Ya, ya, ayat yang entah dari mana tapi orang melayu dok pakat sebut je. Then mula lah,

"Waa, tadikan ada mamat sebelah kampung tu nak tackle aku lah. Hebat gila mantera mandi bunga yang bomoh tua tu bagi aku."

Kalau korang perasan, bomoh palsu biasanya tak kahwin pun. Iye lah, siapa nak kahwin dengan penipu. Well, bomoh tu dari dulu sampai sekarang tak kahwin-kahwin lagi tapi ada hati claimed boleh cepatkan jodoh orang? Iya, masuk akal lah sangat. Tapi nak buat macam mana, orang Melayu kan suka percaya kat benda-benda tahyul ni. Dan memandangkan orang-orang melayu ni jenis percaya dengan benda-benda tahyul, sekali bomoh palsu tu ajak mandi bunga bersama-sama pun awek tu percaya. Well, mandi bunga dengan bomoh palsu? Are you nut? Bomoh-bomoh macam ni lah yang memalukan bomoh sebenar. Dan korang jangan lupa, dah berlambak dah kes awek-awek melayu yang kena tipu dengan bomoh palsu. Nak-nak bila bab nak buang saka dan buang sial. Masa proses nak buang tu, si bomoh palsu tu kata yang si perempuan tu kena buat seks dengan dia supaya dia dapat contact dengan saka / hantu di dalam badan awek tersebut. Real story. Brilliant bomoh! Stupid girl.

For your information, mandi bunga dengan meletakkan bunga-bunga tertentu mungkin boleh menyihatkan badan plus boleh melicinkan kulit. Tapi kalau dah mandi bunga yang datang bersama mantera-mantera pelik, itu adalah terlarang di dalam agama sebab itu adalah amat mensyirikkan.


Tapi kan, instead of you girls mandi bunga dengan bomoh palsu, baik you all mandi dengan aku. Kita pi cari jakuzi then kita taruk scrub yang ada jual kat Watson ke dalam jakuzi tu. Scrub-scrub kat Watson ada perisa epal, Aloe Vera dan macam-macam lagi lah. Lagi wangi dari bunga-bunga yang bomoh palsu tu kasi, tahu? Then kalau you girls malas nak scrub sendiri, tak apa jangan risau. I boley tulun scrub-scrub kan. Hehe.

Well, for your information, ada je adat orang melayu yang tak bertentangan dengan Islam. Malah ada adat yang Islam support.

Tapi sayangnya adat-adat yang terlarang lagi banyak dari adat-adat yang dibenarkan. Ni baru sikit, ada banyak lagi tau. Nanti ada sambungan untuk segmen ni. Ecececeh "segmen". Tapi itu lah. Orang Melayu amat pentingkan adat. Kalau kita tak ikut adat, dikatanya kita tak beradab. So, nak tak nak kena ikut juga lah adat-adat ni. Agama tu letak nombor dua pun tak apa asalkan adat dapat laksanakan. Ye tak mak cik mak cik Melayu tipikal sekalian?



Sabtu, 25 Jun 2011

Letak URL Blog Korang Untuk Aku Link-Kan.

Assalamualaikum


Hello babies.

Kalau korang perasan, sejak dua minggu lepas (maybe lebih) ada satu gadget di sidebar aku yang telah aku buang. Gadget tu adalah link-link blogger lain yang aku kumpulkan. Kira macam blogroll lah. Dan sekarang yang tinggal hanyalah The Other Pretty Gay. Yeah.

But now, aku nak tambah lagi link-link blog lain supaya bila ada orang datang ke blog aku, dia akan tertarik dengan blog-blog lain yang menarik. Korang mungkin akan tanya:

"Eh, Mr K kau link-link ke blog orang lain kau tak takut ke kalau followers dan readers kau lari? 

Well, the truth is, no I don't. Aku banyak je promote blog orang lain tapi tak ada pun followers aku makin kurang. So, korang nak takut apa? Korang kena ingat konsep the more you give is the more you get.

Tapi, masalahnya sekarang ni, adalah mustahil untuk aku masukkan semua link blog ke dalam blog list aku. Dan rasanya amat tak adil kalau aku penuhkan blog list aku dengan blog-blog yang jarang gila di update kan? Iyelah, dah la entry tak berkualiti, tulis sambil lewa, pastu jarang update sedangkan ada je blogger lain yang komited dengan blog tapi dia down sebab blog dia tak dia dapat perhatian.

So, untuk overcome masalah ni, aku wujudkan lah entry ni. Di entry ini, aku nak bagi tahu yang andai kata korang atau kawan korang ada blog then blog tu gila lah gempak, maka promote lah entry kat aku. Bukan gempak dari segi followers tapi gempak dari segi entry dan blog post. Aku tak kisah kalau blog tu tak ada follower yang ramai. Tak ada followers langsung pun tak apa. Asalkan entry berkualiti.


Korang mungkin tertanya-tanya kenapa aku buat dengan cara ni? Sebab aku nak kasi korang semua start buat entry yang berkualiti. Update tiga hari sekali je. Tetapi sekali update, entry panjang dan superb. Sure aku akan letakkan dalam blog list di sidebar blog aku. Orang lain yang baca pun tertarik. Ingat, quality beats the quantity.

Sama la juga dengan blog-blog yang dah ada kat The Other Pretty Gay. Ada sebab aku letak diaorang kat situ. Nak tahu sebabnya? Ini sebabnya.

  • BvlgariGirl - Antara banyak-banyak blog personal, yang ni paling best. Why? Sebab dulu (sekarang dah kurang) dia menceritakan pasal hubungan percintaan dia dengan seorang lelaki bukan Islam. So yeah, aku excited gila nak tahu. Jalan cerita dia pun bukan macam cerita indon. Ini cerita real. Dan cerita tu masih belum habis.
  • Arcx13 - Aku dah lama tahu pasal blog dia. Tapi tak pernah tertarik sehinggalah aku terbaca entry dia yang bertajuk 3 Ciri-ciri Blogger Bodoh. Damn awesome.
  • CikEpal - Aku suka tengok macam mana dia lawan haters.
  • Obefiend - Mamat Obe ni gila la comel. Kalau korang tengok dia bebel sorang-sorang kat timeline twitter lagi lah comel. Yang yang penting entry dia yang antara paling gila adalah bab dia troll Negeri Kelantan secara kaw-kaw. Korang boleh baca kat entri ni dan sambungannya di entry ni. Sambungan dia konfem buat sek-sek Kelantan mendidih.
  • Loveydoveydoo - Juga seperti Obe, awek ni pandai troll. Aku suka entri dia yang Carutan Untuk Minah Tudung Urban. Amat menyakitkan kalau orang baca. Aku suka benda-benda yang gila macam ni.
  • Lejohndary - John Hafiz sekarang dah jarang gila menulis. Kalau tak silap aku, dia ni geng-geng zaman MelayuMinimalis (MM- AkuTakPeduli). Dieorang adalah pencetus sebab-sebab kenapa aku menulis. Walaupun dah jarang update, aku still berharap dia akan balik menulis. Dia kadang-kadang agak lucah. Dan dia namakan dia punya ehem-ehem sebagai Denver. -,-. Don't ask.
  • K-pmmm - Ini bukan blog K-pop. Tapi blog yang lebih berilmiah. Aku tak pernah baca blog dia. Tapi dia ada 1 article yang amat-amat menarik which is about Islamic Couple. Dia terangkan dengan amat detail kenapa couple tu tak haram kalau tak buat benda-benda haram. Dia gak terangkan yang rindu dan teringat kat lelaki lain adalah tak termasuk dalam zina hati sebab bila bercakap pasal zina, ianya adalah berkait dengan nafsu.

See? Kalau korang tengok, ada reason kenapa aku letak blog-blog di bloglist aku. Reason dia tak banyak pun, tapi ada. Untuk korang, nyatakan reason kenapa aku patut listkan blog korang. Kalau korang pernah menulis entry yang korang rasa best gila then let me know about it. Boleh post your entry link kat ruangan komen, formspring dan kalau malu-malu sangat, boleh emailkan je kat aku. Tapi aku prefer korang emailkan link entry korang sebab aku suka baca email sebelum nak tidur.

This blog got around 20,000 page view perday. So yeah. Worth untuk termasuk dalam the blog list. Dan mana tau kot-kot entry korang amat menarik sampaikan aku buat entry korang sebagai featured blog post. Kan?



Rabu, 22 Jun 2011

WW : Happy Marriage.

Assalamualaikum


Andaikata aku berjaya kahwin nanti, aku nak beli sofa yang mahal-mahal. Dan juga empuk. Why? Sebab takut kena queen control then hari-hari terpaksa tidur luar...


Isnin, 20 Jun 2011

Cara Untuk Minta Kawan Baik Bayar Hutang

Assalamualaikum


Hello BFF dan GFF sekalian.

Kawan baik. Well, good to know yang korang ada ramai kawan baik. Okay now, siapa yang ada kawan baik tapi kawan baik tu dah bertukar jadi your worse enemy ever, sila angkat tangan. Yeah, I can see that ramai betul BFF dan bertukar kepada musuh utama yang tahu semua rahsia.

Well, antara masalah yang kadang kala berlaku adalah bila kita dah rapat dengan someone, someone tu datang kepada kita untuk meminjam sedikit duit. Kita pulak kalau tak bagi mula lah rasa bersalah. Actually, kalau duit tu cukup, nak kasi pinjam tu tak der hal. Masalahnya, adalah bayar balik.

Well, korang ingat senang ke nak mintak balik hutang yang kawan baik pinjam? Susah beb. Andaikata korang nampak BFF korang tu dari jauh. Korang pandang dia tajam-tajam. Then slow-slow korang gerak ke arah dia then approad dia dengan ayat.

"Haiii :). Hutang aku bila nak bayar?"

Kalau korang perasan, even korang buat muka baik macam mana pun, korang pasti akan nampak amat jahat bila masuk bab nak mintak bayar hutang kan? Tak percaya try ah. Well, aku pun tak tahu kenapa tapi serious apa-apa yang berkaitan dengan hutang akan merosakkan suasana. Dan itu akan membawa kita ke situasi seterusnya which is situasi kekok antara korang dan your BFF.

Kekok? What kekok?
Untuk pengetahuan korang, situasi kekok tu akan menjadi teruk kalau kawan-kawan baik korang tu tak ada duit atau tak nak bayar hutang. Tu belum kira lagi kalau korang perlu keluarkan kenyataan-kenyataan yang menyedihkan tentang kenapa korang pelukan duit sangat-sangat pada masa tu and then selepas mengeluarkan hujah-hujah sedih, boleh pulak dia kasi respond dengan
 
"Alaaa, nanti aku bayar la. Macam la aku tak der duit" (Obviously tak nak bayar)
"Minggu depan boleh tak? Minggu ni aku tak der duit ah."
"Kau ni asyik nak mintak hutang je. Kan aku dah kata nanti aku ada duit aku bayar la."

Bila benda seperti di atas berlaku, confirm korang dah rasa segan dan malu nak mintak again kan? Lebih-lebih lagi bila kawan kita tu tak nak bayar sebab dia takut dia tak cukup duit untuk makan.


So, ini adalah apa yang korang patut buat untuk meminta balik hutang kat kawan or kenalan korang tanpa mewujudkan situasi yang kekok dan pada masa yang sama, tak akan putuskan persahabatan korang.


Do it in a flash.
Korang pakai baju smart-smart. Galas beg di bahu dan bersedia. Bila korang nampak je si peminjam duit tu di depan mata, korang terus berjalan laju menuju ke arah dia seolah-olah korang dah lambat nak ke kelas. Dengan rentak perjalanan yang pantas dan tanpa berhenti, korang terus cakap

"Weh, minggu ni aku macam tak ada duit lah. Esok kau bayar hutang aku ye?". 

Then terus blah. Tak perlu tunggu dia respon. Why? Sebab apa yang dia perlukan adalah notification tentang hutangnya. Dan masa yang kita bagi adalah 24 jam. Itu adalah rasional.

Bila buat cara flash macam ni, dia dah macam tak ada alasan nak bagi sebab ianya seolah-olah perjanjian telah termeterai dia dia kena bayar hutangnya pada keesokkan harinya.



SMS berbentuk arahan.
Antara cara yang paling senang untuk ask your best friend to pay back whatever dieorang borrow adalah dengan menghantar satu SMS yang amat simple. Contohnya

"Salam. Hari Rabu ni kau bayar hutang aku ya. Aku dah tak ada duit nak makan. Nanti aku datang bilik kau ambil duit."

Kelebihan SMS adalah 'ruang untuk berfikir'. Ya, pada masa ni, si peminjam biasanya akan ambil masa yang lama untuk reply mesej korang. Dan SMS juga tak akan membuatkan situasi kekok berlaku. Damn i hate situasi kekok. Tapi kalau dia tu lelaki dan jenis hati kering, dia mungkin akan reply dengan ayat "Tak ada duit". Well kalau ini berlaku, korang boleh guna next step.


Lepak-lepak dengan si peminjam duit.
Korang cuba la cari masa-masa yang sesuai untuk duduk-duduk dengan si peminjam duit. Duduk sambil makan dan tengok TV misalnya. Then masa tengah layan TV tu, korang buat la ayat macam

"Aku ingat nak beli buku Bio macam kat TV tu lah. Tapi tak ada duit doe. Classmate / roomate aku pinjam duit tapi tak reti nak bayar balik."

Ya, korang buat-buat seolah-olah si peminjam duit tu tak berhutang dengan korang. Then korang tibai ah macam.

"Benci betul lah aku dengan classmate aku tu. Pinjam pandai, tapi nak bayar haram jadah. Pastu mengaku kawan. Tak guna." 

Then selepas dah puas kutuk, korang keluarkan ayat maut

"Eh, baru aku ingat, bukan ke kau pun ada pinjam duit aku ke dulu?"

Nailed it! Sumpah dia terasa. Dia terasa tetapi aku bet yang tak akan berlaku sebarang pergaduhan. Dan cara ni mungkin hanya berfungsi kat lelaki since lelaki tak sensitif sangat. Kalau korang perempuan dan korang guna cara ni kat perempuan yang sensitif, rasanya sure dia akan baling pinggan tu kat korang sambil putus kawan.


Suruh dia bayar hutang anda tanpa dia sedari.
Cara lain yang mudah untuk dapatkan duit hutang korang adalah dengan membuatkan si peminjam duit tu membayarnya tanpa dia sedar. Contohnya macam

"Weh, pinjam Rm50 kau jap, aku nak repair tayar kereta aku lah". 

Then keesokannya bila dia mintak duit, korang kata lah

"Oh, duit kau tu kira tolak hutang aku la. Kau kan hutang aku RM50 hari tu." 

Yeah, cara ni damn ohsem lebih-lebih lagi kalau digunakan pada hari dia dapat gaji / loan PTPTN or MARA. Dan please guna cara ni HANYA jika si peminjam tu TAK NAK bayar hutang korang. Aku perasan most of the peminjam bukan tak mampu tetapi tak nak bayar hutang. Ya, kalau dia tak nak bayar, boleh guna cara yang agak kejam ni. Tapi kalau dia betul-betul tak ada duit, cara ni amat-amat tak di galakkan.


Well, bila si peminjam duit tu tak mampu nak bayar, kita jangan lah paksa sangat. For the win-win situation, kita bleh guna cara lain which is offer bayaran balik secara ansuran. Korang mungkin boleh suruh dia bayar RM10 seminggu or atau Rm30 sebulan, janji bayar. Tak pun, korang boleh suruh dia tanggung korang punya lunch. Yeah, itu pretty nice. Dia pun sure tak akan rasa terbeban untuk bayar balik.

Actually, aku rasa as long korang ada duit lebih, memang tak ada hal lah kan nak kasi orang lain pinjam duit. But then agak tak boleh blah lah bila dieorang dah ada duit, tapi still tak nak bayar. Dan, lagi-lagi tak boleh blah kalau si peminjam duit tu guna kan duit yang kita pinjamkan semata-mata untuk enjoy / beli rokok sedangkan kita yang nak isi perut sendiri ni pun sebenarnya berkira nak makan.

Apa pun, kalau korang kaya dan tak rasa perlukan duit, kira langsai je la hutang tu. Jadikan hutang tu sebagai sedekah. Ingat, the more you give, the more you get. Pengalaman aku, semakin banyak orang pinjam duit aku, semakin perlahan lah flow duit aku. Aku makan itu ini sampai perut membulat tapi duit rasa macam tak luak pun. Padahal masa tak ada orang hutang tak beli apa-apa tapi duit bergerak macam air.

Dan yang terakhir, meminjam duit dari kawan adalah satu "Friendship Killer". So, try your best untuk tak pinjam duit yang bukan je dari kawan, tapi jugak dari siapa-siapa je.



Ahad, 19 Jun 2011

Kenangan Ber- Chatting di mIRC.

Assalamualaikum


Zaman aku muda-muda dulu. Aku tak tau sangat pasal internet. Tapi apa yang aku tahu, masa tu dah start phenomena ber-"chatting". Sana sini semua orang dok cakap pasal chatting. Dan isu "Chatting membawa ketagihan" telah berleluasa dengan jayanya. So setiap kali aku dengar pasal isu "chatting" aku pun terfikir, "Apa chatting tu sebenarnya? Bahaya sangat ke benda tu?". At the first place aku ingatkan chatting tu adalah suatu aktiviti outdoor seperti berjogging dan sebagainya. And then baru lah aku tau yang chatting ni adalah satu aktiviti yang membosankan. (Biasalah, sebelum kita minat, semua benda membosankan)

And then, masa aku form 1 or something like that, ayah aku start pasang internet di rumah aku. Masa tu dail up lagi. Setiap kali nak masuk internet tu akan ada bunyi macam "Teeeeeeek. Tenet. Tenet. Tenet. Tek. Tek. Tek, Tek. Tuuuuuuuuuut." Then baru lah connect. Kira bising gila ah setiap kali nak main internet tu.

Actually korang masih boleh dengar bunyi ni. Caranya, restart modem korang then dengar ikut ganggang telephone. Bunyi dia still sama tapi slow.


And then, antara benda pertama yang abang aku install adalah mIRC. Ya, mIRC adalah satu software yang famous gila yang di gunakan untuk bercatting. Dan kalau korang nak tahu, mIRC telah mencipta satu revolusi men-tackle awek yang lead kepada zaman sekarang. Stepnya? Mudah je. Dengan kata lain, sesiapa yang login ke mIRC pasti akan buat benda seperti di bawah.

  1. Belek-belek room best kat mIRC
  2. Jumpa room yang di penuhi dengan awek macam #Gadis (Padahal lelaki gatal je ramai dalam room tu)
  3. Usha awek yang ada nama-nama comel - BabyComel or SitiAyuYangComel or something like that
  4. Tegur - Start perbualan dengan "Male/21/KL/Horny" (Padahal umur baru belas-belas.)
  5. Mintak URL Friendster / Myspace. (Myspace serious kenangan. Teringat kat awek bernama Erina Erlianna)
  6. Mintak nombor phone rumah. (Dulu tak semua orang ada handphone)
  7. Next level.

So yeah, itu lah gaya orang-orang main mIRC dulu-dulu. Tapikan, masa first time aku nak chatting tu aku takut tau. Iye lah, aku mana biasa dengan perempuan. Aku jugak tak tau nak start perbualan macam mana. Sure akan jadi kekok habis. So, aku letakkan ibu jari dan jari telunjuk kat dagu sambil berfikir. Then aku dapat satu brilliant idea.

Apa idea aku? Ini ideanya.
  1. Aku register MIRC
  2. Menyamar jadi perempuan
  3. Berkenalan dengan perempuan
  4. Mengaku lesbian
  5. Mintak nombor phone
  6. Bila dah dpt phone, ngurat habis-habisan
  7. Then baru la bagi tahu yang aku ni lelaki.

See? Brilliant! Well, korang mungkin tertanya "Kenapa nak menyamar jadi perempuan dan lesbian bagai? Kenapa tak jadi lelaki je?" Err. Actually jawapannya adalah sebab aku dulu pelik sikit. Masa aku observe classmate perempuan aku, aku nampak perempuan mostly hanya bercakap dengan perempuan je. Then aku ingatkan kat internet pun macam tu juga. Thats why la aku menyamar jadi perempuan supaya diaorang bercakap dengan aku... Alaa, you girls macam ah korang tak pernah menyamar jadi lelaki sebab nak berkawan dengan lelaki.

Tolong arrr cakap korang pernah.


Then aku menyamarlah jadi perempuan. Tapi masalahnya, aku tak tau nak letak nama apa. Fikir-fikir then aku letak nama Siti. Bila aku letak nama Siti aku berharap ah akan ada perempuan tegur unruk berkawan. Tapi malangnya lelaki lak datang. Perempuan sorang pun tak der. Dan korang faham lah ayat lapuk lelaki yang macam "Haii nak berkenalan boleh?" Ewww. Kemudian aku tegur mana-mana perempuan, tapi.. tak ada sorang pun perempuan yang reply pun private chat aku. Tak guna.

Then bila dah give up, aku letak la nama aku sendiri which is Amilin. Well actually aku tak tau la pulak yang Amilin tu adalah nama yang macam perempuan sikit. (Sikit je okay) Bila dah nama macam perempuan. Lagi lah ramai lelaki private chat. Maklum lah, "Amilin" tu kan nama comel. Heyy don't play-play with my name okay. "Khairul Amilin." is a great name. Kalau korang dengar perkataan "Khairul" tu bunyinya amat ganas while Amilin bunyinya amat comel. Thus it makes it as the cutest name ever. Tu belum kira bila di gabungkan dalam satu ayat seperti "Khairul Amilin's Lisa Surihani.". Khairul Amilin + Lisa Surihani = Perfect. What? What? Yusry? Ew. Please. Don't.

Then aku nak start la kacau seorang dua awek. Kat dunia internet, senang je nak kenal awek-awek comel ni. Caranya dengan tengok nama dan tingkah laku dieorang. Kalau nama dia nampak comel jee then dia macam jual-jual mahal, haaa comel lah tu. Tapi kalau nama dia terlebih perasan macam "BabyComelPalingAyu" then kat Public Chat dia macam gatal biroh sangap tu memang obvious ah dia desperate nak dapat belaian lelaki. Perempuan lawa macam my Siti Saleha pun kalau dah desperate memang tak akan nampak lawa. Note that.

Well, aku dan dunia chatting kat mIRC ni tak ada lah lama mana. Nak kata hari-hari bukak pun tak. Kalau internet rosak tak dapat chatting pun tak der hal. Tapi kalau blog, perh. Sehari tak dapat online dan menulis, rasa macam gian je.


Apa pun, kalau aku dah kahwin dan ada anak, aku tak akan kasi anak aku main mIRC tu. Sebab kalau korang nak tahu, room yang macam #awek dan #gadis tu sebenarnya tak dernya ramai dengan perempuan. Then kat mIRC tu memang banyak gila ah orang horny. Room-room lucah pun banyak. Biasanya di penuhi dengan lelaki yang kesunyian je. Kalau ada perempuan pun, dioarang mungkin lelaki yang menyamar jadi perempuan. And aku boleh kata 99.9% dari mereka adalah lelaki gatal yang kesunyian. 99.9% je tau. Yang selebihnya baik. Ehem.

So, how many of you guys yang sempat merasa kegemilangan mIRC? Ada kenangan kena tipu? Nama PrinceCharming tapi bila add Friendster tengok macam PuteraKatak?



Sabtu, 18 Jun 2011

Kalau Dah Di Takdirkan Gagal. Kenapa Still Nak Berusaha? Ini Sebabnya.

Assalamualaikum


Whats up boys. And yeah, cute girls too. How is your life?

Well, di entry yang lepas, ada dua gadis tanya pasal jodoh dan takdir.... as below.

Betul ke jodoh tu 50-50 antara kita dengan Tuhan? Tak pernah dengar pun. Tapi kalau betul kita kena banyak berdoa lah kan? -Ayue dan Husna

Actually, bila aku kata 50-50, ianya bermaksud kita kena la seimbangkan antara usaha kita sendiri dengan ketentuan Tuhan. Sebab takdir actually boleh di ubah. Yuppp. Boleh di ubah


Wait. What? Takdir Boleh di Ubah? What The Shit Are You Talking About, Dude?
Pernah tak korang fikir satu benda yang kita selalu buat bila kawan kita sambut hari lahir? Yeah, wish birthday. Most of us akan kata:

Happy birthday, baby. Moga di panjangkan umur dan di murahkan rezeki.

Yeah, "dipanjangkan umur". Kita meminta supaya dia di panjangkan umur. Tapi bukan ke kita semua tahu yang tarikh kita mati dah di tetapkan di Luh mahfuz? Dah tu kenapa mintak di panjangkan umur lagi? Begitu juga dengan rezeki. Bukan ke rezeki kita dah tertulis? Think hunny, think. 


Actually, benda-benda seperti ini adalah agak susah untuk dibualkan. Dan hal-hal seperti takdir ini bug me like hell. Well, nak tanya segan. Iye lah. Siapa lah nak layan soalan budak yang bukan dari sekolah agama macam aku ni ye tak? So, after aku teringat balik pasal isu ni, I do some research. Aku tanya ayah aku then baca-baca buku, google article dan sebagainya. Dan ketika aku tengah layan blog sambil usha-usha awek, aku ada terjumpa satu article pasal takdir dan aku ada terjumpa sedikit pasal jodoh. Well, orang selalu kata 

"Jodoh tu dah di tetapkan. Apa yang kita perlu buat adalah tunggu. Kalau ada tu adalah.". 

And that is so wrong. Wrong. Wrong. Wrong and damn wrong. Tunggu jodoh tu betul. Tapi kalau dah bab tak nak berusaha langsung baik tak payah. Why? Sebab jodoh adalah satu takdir yang kita perlu usaha untuk melaksakannya.


God Dammit Mr K. Aku Tak Faham Lah.
Mari kita guna contoh yang mudah. Bayangkan takdir tu adalah sebuah plan untuk rumah 4 tingkat. Arkitek melakarkan plan rumah dengan cantik dan lengkap. Dan kontrektor pula akan membina rumah tu mengikut plan yang dilukis oleh artitek. Dan it is up to kontrektor lah nak bina rumah macam mana asalkan setiap sudut dan bentuk rumah tu mengikut kemahuan si arkitek. Kan? Ini adalah konsep yang sama dengan takdir. Tuhan melakar takdir dan up to kita lah macam mana kita nak laksanakan. Dan, andai kata kontrektor tengok rumah tu ada part yang boleh dia improve, dia akan pergi kepada artitek dan menyuarakan hasratnya tu. Kan? Begitu lah juga dengan kita. Bila kita mahukan sesuatu, kita berdoa beb. Dan tak terlupa juga, berusaha.

Sebab tu lah ada satu hadis yang berbunyi

Tidak boleh ditolak qadar Allah Taala melainkan doa. Dan tiada yang boleh memanjangkan umur melainkan membuat baik kepada ibubapa. (Riwayat Hakim, Ibnu Hibban dan Tarmizi).


Habis tu, aku baca blog kau hari-hari ni pun di kira takdir ke? 


Soalan yang paling famous di tanya adalah tentang perbuatan kita. Pernah tak korang terfikir

"Adakah segala perbuatan kita telah di takdirkan? Kita baca buku, berjalan, mesej awek, gayut dengan pakwe. Adakah itu semua dah di takdirkan?"

And, how about dosa dan pahala? Adakah dosa dan pahala tu juga dah ditakdirkan? Serta, pernah tak korang imagine apa yang korang akan jawab kalau ada orang kata

"Aku membunuh dan berbuat jahat sebab aku dah di takdirkan untuk berbuat macam tu. You cannot blame me mothafakka"

Actually, apa yang kita buat adalah pilihan kita sendiri. Pernah tak korang dengar ayat :
 "Allah tak akan ubah nasib sesuatu kaum kalau bukan dia yang ubah sendiri" 

Maksudnya di sini, kita ada kuasa untuk berusaha untuk mencapai masa depan kita dan apa yang kita nak. Masa hidup ni, up to you lah melakukan apa je yang korang mahu tetapi korang tak akan sekali-kali keluar dari takdir yang telah Allah tetapkan tanpa izinnya. Macam bunuh diri juga. Contohnya, korang di takdirkan hingga umur 60 tahun tapi korang mengambil tindakan membunuh diri sebab putus dengan pak we, then dengan izin Allah, sampai kat situ je lah umur korang.

Atau kalau korang susah nak faham, tengok graph di bawah.


Ya, ianya adalah graph untuk sebuah flow. Line hijau adalah takdir yang telah Allah lakarkan. Dan kita bebas untuk buat apa je yang kita nak dengan keizinan Tuhan (Line hitam). Tapi, andai kata kita ni Allah sayang, then kadang-kadang Allah kasi kita bencana / peristiwa / kemalangan supaya kita kembali kepada jalan yang betul . For example, korang minat course Kimia. Korang study kaw-kaw tapi still korang tak boleh lepas. And then korang failed (line merah). Based on that failed, korang berhenti ambil kos kimia dan masuk kos computer dan wallah, korang menjadi programmer yang terkenal dan kaya. That is a Welcome back. Which means, you back to the takdir where you supposed to be.

Please correct me if I am wrong.


So let get this into a very crystal clear situation. Bila masa sesuatu benda adalah pilihan sendiri dan bila masa ianya adalah takdir?

Takdir terbahagi kepada dua which is Takdir Mubram dan Takdir Mu'allaq. Takdir Mubram adalah takdir yang tetap dan tak boleh di ubah seperti kematian, umur dan sebagainya (Actually, tak ada siapa tahu pasal ni sebab apa yang tertulis di Luh Mahfuz tak ada siapa pun tahu). As for takdir Muallaq, ia adalah takdir based on usaha kita atau dengan kata lain, akibat dari perbuatan. For example, menjawab soalan final exam dan mengurat awek. Andai kata korang tak berusaha dan study, korang ingat korang boleh ke lulus dengan cemerlang? Kalau korang adalah genius, mungkin boleh. (Tapi kalau korang genius rasanya tak der la korang dok baca blog aku ni. HAHA. Okay okay joke.) I mean, yea Takdir Muallaq adalah suatu perkara yang implikasinya adalah based dari apa yang kita lakukan. Tapi andaikata kita tak study tetapi lulus dengan cemerlang gak, then itu adalah takdir.


Berkata Said bin Jubir dan Qatadah (rahimahullah)
"Allah SWT menghapus sesuatu hukum dan ditukar dengan hukum yang lain selepas itu Allah SWT memantapkannya (mubram)."
"Perubahan tersebut berlaku kepada hukum Syarak dan Fardhu, kemudian Allah SWT mantapkan (mubram). Setelah itu ia tidak akan berubah-ubah lagi."


So yeah. Ada takdir yang boleh di ubah dan ada takdir yang tak boleh di ubah. Certain takdir tu boleh di ubah dengan syarat korang berdoa while certain takdir lain, not. Dan bila cakap berdoa, bukannya bermaksud korang berdoa kaw kaw mintak panjang umur then hari-hari dok makan McD pastu tidur. Begitu juga dengan rezeki. Korang tak boleh berdoa pagi petang siang malam mintak dimurah kan rezeti tetapi korang dok main Dota setiap hari tanpa bekerja. No, setiap doa mestilah disertakan dengan usaha. Then baru lah bertawakkal.


Dah tu, macam mana pula dengan jodoh? 


Actually, aku pernah dengar yang perkataan "Jodoh" tu sendiri tak ada pun dalam Al-Quran. Aku tak pasti aku baca mana tetapi katanya perkataan "jodoh" tu memang tak pernah wujud pun (Correct me kalau aku salah). So, aku try lah kaji pasal ni. And yes antara benda yang paling berkait dengan jodoh yang ada didalam Al-Quran adalah "Lelaki yang baik untuk perempuan yang baik". Yeah, itu janji Allah. Maksudnya, kalau kita NAK jodoh yang baik, kita kena la jadi baik. Dan ingat, Nabi kita sendiri pun suruh kita memilih pasangan kita kan?
Dengan kata lain, pilihan yang kita buat adalah kehendak kita. Tetapi ianya berlaku dengan keizinan Tuhan.   

Korang boleh tengok video di bawah.








Sebab tu lah ada orang berdoa minta dipercepatkan jodoh. Sebab tu lah ada juga orang yang kata:
Kita hanya berusaha, dan up to Allah lah untuk mengizinkan (menentukan)

So, sila lah berusaha dan berdoa serta jangan bergantung kepada takdir semata-mata. Sebab certain takdir boleh di ubah dengan izin Tuhan. Masalahnya, kita tak tahu apa takdir kita dan which takdir yang boleh di ubah. Then, that is why lah kita kena berusaha. Cuba korang fikir. Andai kata korang ni terpikat kat lelaki handsome muka ala-ala korean. Then apa korang akan buat? Duduk dalam bilik seharian and baca blog Mr K sambil berharap jodoh tu akan datang bergolek?

Memang andartu ah.

Aku ambil masa lebih 4 hari untuk siapkan entry ni. So aku harap apa yang aku tulis tu dah betul. Apa pun, kalau ada salah dan silap di entry ni, sila bagi tahu. Dan sorry kalau entry ni agak membosankan.

Sumber rujukan:
HarunYahya.com (Siapa baca Hlovate mesti kenal)
QuranSunnah.com
NasbunNuraini
IslamicLearningMaterials.com
Halaqah.net
AkuPercaya.com 
MForum
HidayaResearch.com
Ustaz Azhar (Facebook) - Ceramah Videonya. (Isu buat jahat adalah takdir)
Video Dr Asri (Isu jodoh)
Konsep Kontrektor dan Arkitek - Penulis Majalah Solusi.
Dan bermacam-macam lagi rujukan yang aku malas nak cari balik. 



Rabu, 15 Jun 2011

(WW3) Everything Men Know About Women

Assalamualaikum


Clearly.

Selasa, 14 Jun 2011

Beli Pelbagai Keropok Keping Segera Online.

Assalamualaikum


Hello. Ini bukan iklan berbayar. Ini adalah helping post.




Well, aku rasa semua orang kat sini sukakan keropok kan? Dan aku bet agak susah untuk orang-orang di sebelah barat Malaysia untuk membeli keropok yang berkualiti dan original kan? So, sebab itu lah Tokey Keropok Online di wujudkan. Tokey Keropok Online adalah semua tempat di mana korang semua boleh mendapatkan keropok-keropok asli yang berkualiti dan sedap. Ada pelbagai jenis keropok yang sememangnya di buat di sini dan ianya fresh.

So, kalau korang berminat dengan keropok-keropok murah dan sedap, feel free untuk lepak-lepak di Tokey Keropok Online. Harga boleh dirunding dengan owner kalau beli dengan banyak.


Ahad, 12 Jun 2011

Kenapa Lelaki Mudah Bosan / Chipsmore / Hilang-hilang

Assalamualaikum


Hello lonely girls and playerboys sekalian.

For the past few months I got so so so so so much question about the "Chipsmore Boys" in my formspring. Kalau formspring tu ada button search, tolong lah search dan tengok sendiri soalan-soalan pasal lelaki yang mula-mula suka tapi selepas beberapa hari, dia akan menghilangkan diri. Well, bila aku kata yang lelaki ni jenis makhluk yang mudah bosan, ramai yang macam tak faham.

So, aku fikir-fikir tentang isu ni. Macam mana ya nak kasi si gadis comel ni faham? And then, aku dapat satu idea. How if, aku bagi tahu tentang the real thing yang lelaki selalu alami. Yeah, you all tak akan faham apa yang aku nak cuba sampaikan kalau korang tak "alami"nya sendiri. So now, im gonna show you the Love Story Side Lelaki vs Side Perempuan. Well, di entry ni, korang akan baca apa yang lelaki akan dan sanggup buat bila nampak awek comel. Tapi bila dia dah dapat, dia akan tinggalkan.

Dari pandangan lelaki.

Week 1
Nama aku Lelaki. Tadi, masa aku berjalan-jalan hendak pergi ke kelas, aku ada terserempak dengan seorang gadis comel. Nama dia Siti Saleha. Sekali pandang je aku rasa macam terpikat. Dia nampak pendiam dan baik serta pemalu. Aku suka gila lah kat awek tu. Tapi kalau dia pemalu dan malu-malu bila di tegur, macam mana aku nak steady tackle dia? Lelaki akan jadi amat kekok ketika si perempuan malu-malu. So how?

Week 2
Hari ni aku dan Siti Saleha tu sama kelas lecture. Dia duduk satu baris sama dengan meja aku. Dan hari ni dia pakai tudung serta baju kaler pink. Aku suka awek yang pakai pink. Pinky is sexy. And then masa tengah usha-usha tu dia terperasan yang aku tengah pandang dia. Then aku terus pandang depan. Malu beb. Tapi clearly ah kantoi aku usha dia tadi. Tapi aku buat derk je. Be cool.

Week 3
Sebagai lelaki, aku kena pandai buat first move. Dengan nervesnya, hari ni aku approach dia. Aku tanya dia pasal study, tapi dia jawab sepatah-sepatah je. Cara dia jawab pula macam nak tak nak. Then aku mintak nombor phone dia. Dia kata dia tak ada handphone. Ah, alasan tipikal. Tapi aku tak akan give up. Lelaki never give up. Dengan itu, aku jumpa lecturer aku.  Aku jumpa dia dan mintak dia arrangekan untuk letak aku satu group dengan awek tu.  Lecturer aku tu lelaki dan dia tu kepala gila-gila so dia okaykan je. Gila ah sporting.

Week 4
Hari ni, aku dan Siti Saleha sama kelas dan juga sama group untuk kerja berkumpulan. Aku gila ah happy. Tapi dia macam nak jauhkan diri dari aku je. Aku rasa dia dah tau kot yang aku sukakan dia. Dulu, aku ada baca blog seorang mamat kerek bernama Mr K. Dia kata, perempuan sukakan lelaki yang ada leadership. So, dengan beraninya, aku tawarkan diri sebagai leader untuk kumpulan tu. Ahli group lain tak kisah. Dia diam je.

Memandangkan aku ketua kumpulan, benda pertama yang aku cakap adalah "Okay group, nanti sebelum habis kelas, kasi saya nombor phone korang semua ya. Nanti mudah kalau saya nak arrangekan perjumpaan untuk assignment" So, nak tak nak, dia kena kasi aku nombor phone dia. Itu lah cara aku dapatkan nombor phone dia.

Week 5
Sejak minggu lepas, hampir setiap hari aku texting dengan Siti Saleha. Mula-mula kitaorang cakap pasal study. Tapi lama-lama, aku mula ubah topik kepada topik yang lebih personal. Bila dah masuk bab personal, aku mula la masukkan sedikit ayat-ayat jiwang kasi dia cair. Pastu pandai-padai la buat caring sikit. Nanti sure dia jatuh cinta punya lah.

Week 6
Semalam, aku dengar ada seorang senior minat kat Siti Saleha aku tu. Perh, dia cakap kat depan-depan aku pulak tu. Dia tak tau ke aku cop dia dulu. Awal-awal aku dah dips dia okay. Dan disebabkan terlampau rasa insecure, aku pun bagi tahu la classmate perempuan aku yang aku sukakan Siti Saleha tu. Aku try tanya classmate perempuan aku tu macam mana taste Siti Saleha tu. Mana tau kot-kot aku boleh jadi lelaki idaman Siti Saleha. Biasalah, lelaki akan lakukan apa sahaja untuk dapatkan girl yang dia suka.

Week 7
Entah kenapa, sejak semalam, aku perasan yang ramai gila orang gossipkan aku dengan Siti Saleha. Aku syak classmate perempuan aku tu bocorkan rahsia la kot. Tapi kan, aku tak tahu nak marah atau pun tak. Sebabnya, bagus juga bila ada gossip ni. Tak perlulah aku nak susah-susah luahkan perasaan. Cuma... is it okay for her? Tak apa ke kalau dia digossippkan dengan aku? Takut juga aku di sebabkan dia kena gossip, dia bencikan aku. Tapi bila aku pandang dia setiap kali kena gossip, dia macam relax je. Kenapa ya?

Week 8
Hari ni, aku luahkan perasaan aku kat dia secara face to face. Dan dia tersenyum je. Perh, aku rasa heaven gila. Akhirnya dia jadi milik aku beb. Setelah berhempas-pulas, hati dia berjaya aku curik. Malam tu, kitaorang texting sampai ke pagi.

Week 9
Aku tak pasti lah kenapa. Tapi aku dah tak rasa excited dengan hubungan aku dan dia. Kalau dulu, bila pergi ke kelas, mesti bersemangat nak jumpa dia. Tapi sekarang, bila pergi kelas, aku pandang dia dah rasa tak ada apa-apa. Nak text dia pun rasa malas. Nak call apatah lagi.

Week 10
OMG guess what? Tadi masa aku pergi ke cafe untuk beli makanan, aku terlanggar awek junior yang comel. Pergh, cair beb tengok pipi gebu dia.

*************
Well apa yang aku tulis di atas adalah based on apa lelaki alami dari side lelaki. Now, mari kita tengok dari side si perempuan.



Dari pandangan perempuan.

Week 2 - week 4
Aku benci seorang mamat ni. Sejak dari minggu lepas lagi dia asyik usha aku. Kawan-kawan aku semua dah perasan. Aku mula-mula dulu buat derk je. Tapi kawan-kawan aku semua dah kecoh kata itu ini. Aku rimas gila. Ada sekali tu, aku tangkap dia tengah usha aku. Bila dah kantoi usha aku, dia cepat-cepat pandang ke lain. Macam ah aku tak nampak.

Dan lebih malang lagi, aku dan dia berada dalam satu kumpulan untuk sebuah assignment. Aku tak tahu la macam mana aku nasib malang sangat boleh group dengan dia. Ni nasib atau kebetulan? Dan yang paling tak boleh blah, dia mintak nombor telephone aku dengan alasan nak buat perjumpaan. Padahal boleh je dia suruh ahli group lain yang bagi tau aku. Tapi aku tak nak argue-argue so aku bagi je la.

Week 5 - week 7
Sejak minggu lepas, dia asyik texting aku. Mula-mula cakap pasal study. Tapi pandai je dia ubah topik dan buat benda-benda kelakar. Dan somehow, aku rasa dia ni sweet juga. Dia pandai jaga hati aku. Dia jugak pandai buat hati aku berbunga-bunga. Dan yang penting, dia caring gila.

Week 8
Aku sebenarnya dah start suka kat dia. Entah macam mana, aku rasa di awang-awangan bila ternampak dia. Nak-nak bila dia luahkan perasaan dia kat aku. Weh syok weh. Dan aku tak mampu kata apa-apa. Aku just mampu senyum je. Hehe.

Week 9
Minggu ni, dia jarang gila contact aku. Kalau dulu setiap hari call and text tau. Sekarang, kadang-kadang bila aku text, dia tak reply pun. Aku call pun kadang-kadang dia tak angkat. Dia tu kadang-kadang baik je layan aku. Dan kadang-kadang, aku rasa dia macam tak nak layan aku langsung. Macam chipsmore. Aku tak tahu lah kenapa. Dulu sebelum aku rapat dengan dia, dia tackle aku macam nak rak. Tapi bila dah dapat, terus dia hilang.

Week 10
Minggu ni, dia langsung tak call or at least, text aku. Aku ada gak try text dia, tapi dia tak pernah reply. Aku call je dia tak pernah angkat. Bila jumpa aku kat kelas, dia bercakap dengan aku nak tak nak je. Di sebabkan terlalu kusut dan serabut. Aku pun buka la Formspring TOKhairul dan tanyakan masalah ini kepada beliau.

*************

So, kalau korang baca balik tentang apa yang sedang berlaku dari side lelaki, mesti korang akan nampak macam 

"Semuanya nampak macam perfect di permulaan cerita. Semuanya berjalan dengan lancar. Lelaki tu suka, then tackle, then dapat. Tapi bila dah dapat, laju je lelaki tu blah. Kenapa? Di mana silapnya?"

The real thing is, tak ada silap di mana-mana. Because, the fact is boys can get bored with you in just a second. Unless, kalau dia berjaya melepasi comfort zone. Mana tak nya? Hari-hari bergayut. Hari-hari nampak muka. Hari-hari lepak-lepak bersama. Siapa tak bosan? Even kalau orang berkahwin pun boleh rasa bosan dengan pasangan masing-masing nak-nak bila dieorang di dalam comfort zone.

So, how to surpass the comfort zone?

Actually, I have no idea about this. Dan bukan lelaki je yang kadang-kadang bosan bila berada dalam comfort zone. Perempuan pun sama. Tapi kemungkinan untuk lelaki tu bosan adalah berganda-ganda lagi tinggi berbanding si perempuan. Apa pun, all you can do is just berdoa.

Well, aku tak tahu cara untuk surpass comfort zone. Tapi antara sebab seseorang gagal dalam comfort zone adalah:
  • Bosan 
  • Tak excited seperti masa mengurat dulu-dulu.
  • Terlampau banyak membuat dosa.
  • Too much "I love you" maybe. Have you ever heard this?

“Kalau kita sukakan seseorang, jangan beritahu si dia. Nanti Allah kurangkan rasa cinta padany.. Tapi luahkan pada Allah, beritahulah Allah. Allah maha tahu siapa jodoh kita.”

Dan point yang paling sakit sekali adalah "No reasons". Dan bila lelaki to bosan dan dah hilang perasaan tu, mula lah diaorang keluarkan ayat:

  1. Sorry la awak. Saya rasa kita tak ada jodoh
  2. Sorry la you. Saya tak boleh kasi komitmen
  3. Sorry la baby. Awak, hubungan kita rasanya tak akan berjaya.
  4. *Or simply leave you with no kata putus.*

Bagi perempuan yang tanya tentang "Apa sebenarnya yang berlaku", Well, ini lah yang apa sedang berlaku kat korang. Bila korang bercinta tu, cepat la kahwin. Lagi pun best tau kawen ni. Boleh main masak-masak. Boleh main macam-macam. Kalau rindu, boleh hug-hug. Kalau tak kahwin mana boleh. Kan? HAHA.


Apa pun, berdoa lah mintak ada jodoh dan mintak jodoh berkekalan. Berusaha then berdoa. Lagi pun, jodoh tu kan takdir yang boleh diubah. Jodoh tu di kira 50-50 antara korang dan Tuhan. Kalau korang berusaha, ada lah. Kalau tak berusaha, mana nak dapat. Tapi kalau korang bernasib baik, tanpa usaha pun boleh dapat jodoh. Dan kalau korang kurang bernasib baik, korang usaha macam mana pun jodoh tu tak sampai-sampai gak. HAHA. So, fight for it and get married fast-fast.

Dan, harap-harap dah tak ada soalan berkaitan dengan lelaki chipsmore di my Formspring.


Jumaat, 10 Jun 2011

Shy-Shy Cat Love Story : Ununderstandable Girls.

Assalamualaikum






 Idea asal : SayaDodle.

 Hey guys, have you ever heard about this?

"Girls are meant to be loved, not to be understood."

Ya. Well, agak-agak korang kenapa ya? Maybe sebab dioarang adalah cute-ununderstandable-creature ever? HAHA.


Khamis, 9 Jun 2011

Review Movie : KL Gangster + Rating

Assalamualaikum


Okay here is the story, masa aku lepak-lepak kat Gambang Water Park hari tu, kawan aku, Hanifah call tanya pasal tiket wayang. Well, alang-alang dah ada member kerja kat Megamall, rasanya tak der hal kalau mintak dia tolong belikan. So, aku bagi tau kat dia yang aku nak tengok first screening untuk KL Gangster. Well yeah, dia beli tiket dua hari awal. Dan itu maksudnya, kitaorang (8 orang semuanya) dapat seat yang amat cantik yang selari dengan screen panggung. So nice.

Well, the movie was great. I mean, selepas fikir-fikir, not bad lah kalau ikut standard Filem Malaysia. Kalau ikut standard filem oversea tu memang ketinggalan lah. Apa pun, satu benda je yang aku nak cakap kat sini which is, aku rasa ini lah satu-satunya movie yang ada improvement lebih-lebih lagi dari segi aksi. Why? Sebab tak ada CGI at all. And most of the action nampak agak cool bila ada babak Adi Putra. Adi Putra nampak bagus bila beraksi gaduh-gaduh dan Aaron Aziz agak bagus bila jadi watak baik. As for Syamsul Yusuf, maybe you should stick with directing. You gonna be a good director someday. Tapi kalau nak jadi actor... well, entah lah. Aku sebagai penonton rasa macam ada something tak kena je bila aku tengok dia asyik nak marah pagi petang siang malam.

Apa pun, kalau korang nak baca the whole review, boleh pergi ke my other blog, ReviewFilem.com: KL Gangster. And then, korang akan tahu kenapa aku rate filem ni dengan 6.0/10 stars


Rabu, 8 Jun 2011

Wordless Wednesday 2 : Bling-Bling Eyes.

Assalamualaikum



Isnin, 6 Jun 2011

Hukum : Jenis Mengumpat yang Dibenarkan Islam Yang Tak Haram.

Assalamualaikum


Beberapa hari lepas, dunia Blogspot dan maya kecoh dengan isu awek tak ada dara yang bernama Adinda Evans tu. Ada yang letak entry, ada yang buat parody, ada yang troll habis-habisan. Ianya memang fun. Tapi, kebanyakkan benda fun adalah terlarang. Define 'Fun' anyway.

Dan itu bukan isunya. Isunya di sini adalah bila aku cakap tentang Adinda Evans, ada segelintir kata aku membuat umpatan di Facebook dan blog bila cakap pasal Adinda Evans. The issue is... aku tak boleh cakap tentang sesuatu isu yang sedang berlaku di sekitar aku? I mean, kalau kita cakap tentangnya, ianya akan di kira sebagai dosa mengumpat?

Begitu juga dengan link blog Adinda Evans Milano tu. Bila aku letak link itu di fan page facebook aku, ada seorang dua yang kata aku membuka aib orang dengan link blog tersebut. The question is... aku tak boleh forwardkan apa-apa bukti tentang isu yang sedang berlaku? Kalau aku tunjukkan bukti, ianya bermaksud membuka aib?


So, instead of buang masa berdebat tentang maksud aib, aku lupakan je lah isu aib tu. Kalau aku berdosa sebab sebarkan aib orang, then, biar kan je lah. Biar aku tanggung dosa sebarkan aib asalkan ramai orang lain tahu yang gejala social seperti budak baru masuk umur belasan, dah reti buat seks di Malaysia itu memang nyata. Bila ramai dah tahu pasal isu tu, insyaAllah ibu bapa, kakak-kakak dan abang-abang akan jadi aware dengan adik masing-masing. So selepas ni, tak ada lah lagi parents and abang or kakak yang berkata

"Anak sy tu baru baru umur 14 tahun. Tak ada apa punya lah. Try tengok kakak dia tu. Umur 18 tahun dah. Kot-kot terlibat dalam gejala sosial etc".

Padahal, hakikatnya, untuk zaman sekarang, umur 10 tahun kita dah kena aware dengan anak / adik kita. Tu lah point aku, untuk menyatakan realiti zaman sekarang dan bukannya untuk mengaibkan orang.

Then tadi, masa aku google pasal ikhtilat, aku di bawa ke blog ILuvIslam.com. Then selepas aku baca baca baca dan baca comment, aku jumpa pasal satu comment yang tentang jenis membuka aib yang di benarkan di dalam Islam. Aku pun macam.. Wow.

Dah tu, bila dah tau ada jenis aib yang di benarkan, aku pun terus cari info. Selepas membaca beberapa blog dan beberapa article. Baru la aku tahu yang sesetengah aib tu boleh untuk di beritahu dengan beberapa syarat. Aku malas nak tulis dan senarai kan secara skema. So, aku sum up dan pick apa yang penting dengan cara yang paling mudah supaya korang betul-betul faham. Ya, betul-betul faham supaya nanti kalau korang salah faham, kang setiap hari korang pi mengumpat dengan makcik rumah sebelah. Then tak pasal-pasal, aku yang dapat dosa.

So, senarai syaratnya-syaratnya adalah :

Korang adalah mangsa dan korang perlukan pembelaan. 


Andai kata korang adalah budak sekolah menengah. Then hari-hari korang dan kawan korang kena kutuk / maki / ejek dengan seorang mamat ni (Mamat ni handsome of course). Dengan kata lain, dia memang suka ah ejek korang ah. Pagi, petang, siang dan malam asal nampak muka korang, sure kena ejek. Kadang-kadang, tak nampak pun kena ejek juga. So, kalau korang bagi tahu cikgu disiplin yang dia suka ejek dan maki korang, adakah ianya di kira sebagai mengumpat dan membuka aib dia? Adakah itu dikira memalukan dia? NOPE. Hell no, noob.

So, dalam kes ini, ianya di benarkan. So go ahead. Pergi lapor kat guru disiplin. Sure korang tak akan dapat dosa membuka aib.

Korang memberitahu kemungkaran / aib sendiri yang bertujuan sebagai teladan dan bukannya untuk berbangga dengannya.


Korang dulu masa umur 14 tahun, masa korang jalan-jalan tengah malam, korang tercicir dara kat boyfriend korang yang gila seks. Then selepas kene tinggal oleh boyfriend, baru lah korang sedar SIKIT yang ex korang tu hanya nak body korang je. Then masa umur 16, korang jumpa lagi boyfriend lain. Selepas dua hari, korang buat seks lah dengan dia. Keesokkanya, boyfriend korang tu tinggalkan korang. Then baru lah korang COMPLETELY sedar yang ramai lelaki hanya nak badan korang je. Iye lah. Mana taknya, tak lawa tapi badan cantik. Then bila dah insaf, korang pun ceramah la kat adik-adik korang yang berumur 14 tahun yang berbunyi

"Adik, akak dulu jahil. Masa umur 14 akan buat seks dah. Best la juga. Tapi akak ingatkan dia tu bakal suami akak. Maklum lah, akak ni naif dan lurus bendul. Asal couple je, take for granted. Then selepas akak putus dengan ex ke dua akak, baru la akak sedar yang akak ni bodoh. So, adik-adik jangan jadi slut macam kakak ya?" 

Kalau dalam dunia orang Melayu, sure akan berbunyi

"WTF perempuan ni membuka aib sendiri?"
Tapi the real is, itu adalah satu pengorbanan yang terbaik. Dari mengutuk orang, belum tentu dia hina dari kita.


Korang sayangkan keluarga, kawan, generasi, saudara se-Islam dan manusia di sekitar korang. So, korang memberitahu tentang sesuatu berita supaya orang-orang yang aku nyatakan tadi tu selamat / terpelihara.


Andai kata lah kan, korang ni student kolej. Then korang ada kenal seorang awek yang gatal gila. Kira gatal tahap asal jumpa lelaki handsome je, terus minta di garukan tempat-tempat terlarang di dalam hotel murah. Then bila balik kampung, korang terserempak dengan awek gatal tu. So, korang tak nak lah abang-abang korang yang baik lagi setia tu menggaru awek gatal tu kan? Dengan itu, korang pun bagi tau la

"Abang, awek tu sama kolej dengan adik. Dia gatal gila ah. Gatal macam slut. Abang jangan tackle dia tau. Nanti dia sure lure ajak masuk bilik". 

So, adakah ini dikira sebagai membuka aib? Adakah ini di kira sebagai mengumpat? Godly, no. Dan bukan takat nak bagi tau abang, nak bagi tau sesiapa sahaja pun boleh tapi perhatikan niat korang okay. Jangan korang buat benda ni sebab dengki (biasalah, Melayu kan mudah dengki) Why? Sebab untuk menjaga seseorang daripada bahaya. So ini adalah sebagai prevention. Hey, perempuan ni bahaya tau kalau tak ada prevention procedure. Semakin gedik, semakin gatal, semakin bahaya.


Korang bukan mangsa tapi korang nampak mangsa yang perlukan pembelaan.


Macam cerita di atas juga. Tapi ni versi upgrade sikit. Andai kata korang pelajar Universiti. Hmm. Ambil kos medic ah biar nampak gempak sikit kan bunyinya. Then suatu hari, korang nampak ada awek comel ni kena raba. Awek ni pula bermana Nora Elena. Then korang nak marah lelaki tu tapi tak berani. Iyelah, muka baik macam pelakon Korea. Nak kata romantik tu, romantik Mr K lagi. Tapi perangai macam Seth Tan setan. Tak guna punya lelaki. And, dalam hal ni, korang nak tegakkan keadilan. So, andai kata korang pergi jumpa polis atau pun Dean, dan berkata

"Semalam, saya nampak lelaki muka macam Seth Tan setan tu raba awek comel tu". 

Well, adakah itu dikira membuka aib? Heaven YES! Okay no. No it is not. Dalam hal ni, ianya dibenarkan untuk 'membuka aib'. Dan korang tak akan dapat dosa, malah siap dapat pahala lagi. Dan kalau ada bonus, siap boleh la tackle awek comel tu lagi. See? Buat benda baik banyak kelebihannya. Korang je tak nak buat.

So, conclusionya... kalau korang lepak di blog-blog atau apa-apa website, then korang nampak apa-apa isu yang korang rasa orang lain patut ambil tahu, then bagi tahu lah. Dan pastikan niat korang betul. Aku tahu niat tak membenarkan cara. Tapi tak semua niat tak membenarkan cara. Niat tak membenarkan cara tu hanyalah kes-kes terpencil. Most of the time, niat adalah amat penting dalam urusan seharian. Well, Islam ini mudah. Dan dalam isu ni, there is a damn fine line between membuka aib, memalukan orang dan menyelamatkan dunia.

Point-point di atas bukan aku reka sendiri tapi dah digariskan oleh syarak. Ada 6, aku hanya listkan 4. Boleh rujuk di bawah.


[UPDATE] Since ramai rangat 'orang alim' yang komen tanpa baca apa yang aku tulis bersama rujukan, then im gonna highlight SYARAT ke 5 dibenarkan untuk membuka aib orang which is:

Dibenarkan untuk membukan aib orang dengan cara mencela orang yang secara terang-terangan melakukan kefasikkan, bid'ah dan kezaliman. Contoh, seorang yang secara terang-terangan meminum arak, atau berjudi, atau melaksanakan projek-projek batil. Yang dibenarkan hanyalah menyebutkan kemaksiatan yang dilakukan secara terang-terangan itu sahaja. Dan diharamkan menyebutkan aib-aib lain.


Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger