Khamis, 9 Disember 2010

Kalau Couple Itu Haram, Kenapa Bertunang (Style Zaman Sekarang) Tak Haram?

Assalamualaikum



Ya, ini adalah entri susulan pertama selepas entri Couple Itu Haram?

Terima kasih bagi yang sudi reply soalan aku di entri yang sebelum ini samaada reply nya di ruangan comments, Email, chat-chat dan YM. Aku tanya selepas subuh, tapi tengah hari dah banyak feedback yang aku terima even tak sampai 50. Well tak kisah pun sebab kita semua tahu jawapannya hanyalah sama which is, "Couple itu haram kerana menghampiri zina."

But, aku adalah seorang budak yang amat jahil dalam segi agama dan berharap akan ada isteri yang pandai agama, alim dan cun serta cute yang akan kasi motivate kat aku untuk belajar banyak pasal agama.

But then, memandangkan aku ni amat sucks dalam pelajaran dan agama, so aku terfikir;

Kenapa couple itu haram, tetapi bertunang itu tak haram?

Ada sesiapa pernah terbaca buku, majalah atau website islamic pasal isu ni?

Ya, anda berkata.


"Masa tengah couple, pengang tangan. Pengan tangan itu haram."
"Masa tengah couple, kadang-kadang, terfikir benda-benda yang tak senonoh. So ianya adalah zina hati. Which is haram."
"Masa tengah couple, buat seks. Haram."
"Masa tengah couple, keluar berdua-duaan. Haram"
"Masa tengah couple, bergayut hingga ke malam. Haram""Masa tengah couple, peluk-peluk. Haram."

Ya, yang di atas adalah apa yang di sebut tentang couple. Tapi bagaimana dengan bertunang?

Masa dah bertunang, pegang tangan. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, terfikir nak buat seks dengan tunang. Siap nak terfikir macam mana nak test malam pertama lagi. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, start buat seks dengan alasan "Alaa, nanti kita kahwin jugak kan? So tak salah kalau kita cepatkan malam pertama". Tak ke haram?
Masa dah bertunang, peluk-peluk. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, bergayut sampai ke pagi. Tak ke haram?
Masa dah bertunang, keluar berdua-duaan hingga lewat malam sebab dah dapat title 'tunang'. Tak ke haram?

So, kenapa bertunang tu tak haram bila dah peluk, buat seks, kiss-kiss dan etc, tetapi bercouple adalah haram bila peluk-peluk, buat seks, kiss-kiss dan ect? "Korang mark bercouple sebagai haram bila peluk-peluk etc. Tapi korang tak mark bertunang (style zaman sekarang) sebagai haram bila peluk-peluk etc?" This is what i wanna to tell you but tak ramai yang faham.

Lagi pun, bukan ke kalau bertunang tu makin menhampiri zina? Ye lah. Mak tanya, "Nak pergi mana tu?" Then korang jawab. "Nak keluar makan-makan dengan tunang.". Then si emak pun tersenyum bahagia. Iye lah. Keluar dengan tunang, confirm-confirm keluar berdua. Balik lemat malam tak apa. Sebab dah ada 'ikatan'. Kalau diikutkan, dalam bertunang, memang lagi menghampiri zina berbanding couple.


Berpandukan tulisan di atas, aku nak tanya satu soalan. Kalau anda pernah terbaca pasal isu ni di majalah, buku atau dengar dari ustaz dan tahu jawapannya, sila lah tulis di ruangan comment atau email je kat aku. Dan, kalau korang nak maki-maki pun, aku tak kisah, tapi silalah kasi hujah dan bukan pedapat kosong.

So pretty boys dan handsome girls sekalian. Soalannya;

Bertunang (Style zaman sekarang) adalah lebih menghampiri zina berbanding couple. Tapi kenapa bertunang (style zaman sekarang) tidak tergolong dalam golongan haram kerana menghampiri zina?

Anyone?

Think ;)

The LATEST UPDATE. Click HERE.



99 Comments:

~dhira~ berkata...

salam..hei...
actually...
siapa yg kata bertunang tu TAK haram?
it's still the same....

Dayana Nasir berkata...

bertunang tak haram sebab asalnya bertunang itu adalah sebagai tanda seorang lelaki akan memiliki perempuan yang ditunangnya sebagai isteri dan haram jika lelaki lain merampas tunangnya. tapi islam tak pernah pun cakap bila dah tunang boleh pegang2 tangan, kiss or watever. waktu bertunang, pasangan hanya boleh berjumpa dengan syarat si perempuan ditemani ahli keluarga. cuma maksud bertunang sekarang je yang bile dah bertunang boleh date2, pegang2 tangan semua.

Mira Hana berkata...

i would like to agree..:)

cik_paan berkata...

sungguh tak boleh blah bab isteri tu,

masyarakat selalu salah fhm makna tunang tu..
diorang ingat dah halal keluar jumpa2, dating2,yada yada..
tunang still ajnabi (orang asing), bukan orang yang halal nak diberi tengok aurat kita, nak beri pegang2 pelbagai...
tunang tu kita nak kenal orang tu camne, nak rapat dengan family dia (oh yes, marriage is about family too, not just between a guy and a girl)..
waktu ni lah tau sikit2 orang tu macam mana, nak jumpa pun atas dasar yang betul2 perlu dan perlu ada chaperone
dan tunang ni bela hak sebenarnya, betul2 janji nak kahwin, family pun dah tahu, kalau putus boleh minta ganti rugi..

Khairi berkata...

salam,

Satu soalan tak kena tempat. sebab salah meletakkan 'scope' pertunangan.

Sebab aku tak tahu siapa yang beritahu kau bhw tunang boleh peluk kiss seks tu semua.

wHoSeNa berkata...

t'tarik rs nk comment...tp klu ade yg lebih arif dn mahu perbetulkan ape yg sy komen..silakan...

sbnrnye dlm hubungan tade istilah couple..(pendapat jer)..b'tunang itula sbnrnye b'couple...b'tunang jika ikut syariat islam sbnr adlh ms utk b'kenalan dan lebih memahami psgn..namun ianya bkn tiket utk melakukan 'sesuatu' yg lebih selagi akad nikah tiada...

ibubapa yg fhm..yg m'amalkn cara hidup islam yg sbnr...walaupun dh b'tunang mereka ttp akn menyuruh seorg lg muhrim sbg teman jika psgn b'keinginan utk keluar...(betulkan sy andai slh)..mereka tdk akn bnrkn psgn keluar b'dua2an..kerana yg ke3 adlh nafsu dan syaitan...

dlm konteks zaman sekarang..yg mane psgn mula sbg kwn yg lama..rsnya b'tunang tu xperlula lama..ataupun xperlu b'tunang..sbb rujuk semula matlamat asal b'tunang dlm islam..ckupla sekadar masa yg diberi utk persiapkan segalanya m'jelang hari bahagia...

jd bg sy tunang n couple adlh istilah yg same..tiada beza..cume yg beza..org lelaki hrm utk meminang tunangan org manakala tiada hlgn utk meminang couple org..=))

ini hny pendapat...betulkan andai ade yg t'kurg..

Mimi ! berkata...

Tunang ke, kapel ke, sama spesis je tu. Ntah la, memang betul la ape yang uncle K cakap tu. but...

bertunang memang tak haram, sebab nak meng-announce yang "saya dah taken oi".

But yang fikir buat maksiat dengan tunang tu takpe, tu la dipanggil bodo. padahal cincin tunang tak bawa maksud korang dah boleh 'teruskan'.

Haishh so, jawapannya: tunang tak haram. tapi buat maksiat haram. :)

ok tak? haha

aisya berkata...

pada aku tunang adalah tanda yang kau dah di'book. tunang bukan lesen untuk kau keluar berdua2 ke kissing2 ke. dalam quran pun tak kata tunang membenarkan kau buat semua tu. since couple tu haram time tunang la kau boleh berkenalan dengan pasangan dengan lebih dalam. cuma kau sendiri la kene jaga batas. sebab tu tak digalakkan tunang lama. sebab lagi mudah nak terjebak dengan benda2 ni.

aisya berkata...

pada aku tunang tu sebagai tanda kau dah di'book'. tunang bukan la lesen untuk kau kissing2, pegang2 ke. dalam quran pun takde cakap kau boleh buat semua tu. since couple tu haram, time tunang la kau boleh berkenalan lebih lanjut dengan pasangan kau. tapi kau kene tau la batas2. sebab tu tunang tak digalakkan lama2 sebab lebih mudah untuk kau terjebak dengan benda2 tu.

masturah berkata...

http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=51&thread_id=658

hehe senang tak jawapan macam ni.

nn berkata...

rasanya bertunang tu berjanji untuk berkahwin. dalam Islam tak cakap pun bertunang tu lesen untuk berjumpa mengedate berpegangan tangan. yang haram tu bila berpegangan tangan and buat lah apa-apa yang haram macam yang dah ditetapkan dari segi syarak kan. yang haram kalau couple still haram masa bertunang.

in fact, kalau betul-betul punya ikut cara Islam, time bertunang nak jumpa pun kalau boleh kena lah ada parents ke apa ke, asal bukan berdua. and batasan syarak masih kena jaga.

kalau tak silap time belajar islamic family law dulu bertunang pun tak boleh lama sebab yelah, banyak cabaran masa tunang. huhu

orang-orang yang bagi alasan nak buat benda haram pasal dah tunang tu lah yang bodoh. suka hati dia je.

nak cakap lebih2 pun, bukan tau sangat. hehe so, this is just an opinion.

Tanpa Nama berkata...

terang-terang dua-dua haram... itu pun nak fikir ke? dan mak sapa yang kasi keluar dengan tunang tiap-tiap hari? hanya perkahwinan yang sah dapat menghalalkan hubungan yang haram...

e.k

qee_la berkata...

I'm not sure if this will help but kalau pasal benda2 macam ni aku selalu refer kat iluvislam.com

try view bende ni:
http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta.html

untuk lebih specific:
http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/1148-perigi-cari-timba-dan-disiplin-islam-dalam-pertunangan.html

hannah_nadiah berkata...

tau x knp tunang xharam..??bertunang adalah disunatkan oleh Rasulullah SAW krn Baginda bersabda bahawa bakal pengantin dan bakal pengantin prmpuan harus utk mengenali hati budi masing2 sebelum berkahwin...tp zaman skg yg jahil nieh dah tunggang terbalik.....bertunang adalah satu cara utk 'mengikat pengantin pmpuan' so dat pmpaun tu xcari lain...tp yg jd masalahnye skg...ade pihak2 tertentu yg sengal egt bertunang tu boleh pegang tgn lah and so on....anyway couple+tunang xharam klau x mendekatkan diri kpd lembah maksiat...salam...:)

♥simply me♥ berkata...

Ada betulnye.=)
Tapi kan,itu semua atas diri masing2.
Tak semestinya couple,or bertunang baru masalah nak timbul.
Even kalau cara kite bersosial dgn kawan biasa pun bole menjerumus ke arah zina,jadi kawan pun haram?
Kadang2 kita tak boleh salahkan keadaan atau situasi kalau pucuk pangkal masalah datang daripada kelemahan diri sendiri.

tHesmUff berkata...

yeker haram tunang..x silap..masa tunang pun benda2 macam tu x ley wat..still ada halal haramnya....beza kapel dan tunang x silap aku just ikatan uh, batas2 tetap sama..pada pendapat aku lah..

widurifarhana berkata...

Salam,
rasanya lately ni, banyak benda yg dah terbalik, kalau dlu, tengok kat sorang minah ni, and get to noe her family terus masuk minang. tempoh perkenalan adalah dlm tempoh pertunangan.. and kalau tidak bersesuaian, boleh putus tunang.
Sebab itulah Islam menyarankan pertunangan tidak diheboh-hebohkan, di besar2kan, so, klau putus, tak lah kechoh satu kampung kn. Plus, thats y, Islam jugak sarankan, tunang jgn lma2.

Tapi skunk, senario da brubah, lepas kapel bgai nak rak, bru betunang, n tunang juz amik syarat nk tmbah cincin je kot.hehe.
klau dlu, parents yg knalkan anak-anak diorang untuk dijodohkan, tpi skarang, da tbalik.


klau segala kemungkaran yg encik k tya tuh, rasanya diorang juz sma je amalkan cara cam time kapel dlu.

that's all and its juz my thought.

007 berkata...

bagi aku, bertunang ade dalam islam dan couple takde.

hukum haram tu wujud bergantung pada diri masing masing. kalau diri tu gatal nak pegang2 tgn semua tu, haram lah jadi nya. kalau tak buat apa2 mksiat, so halal lah ikatan tunang tu.

entah. aku pun bukan reti sangat

a_a berkata...

hurm...siape cakap kalo pegang2 lepas bertunang tak haram???
aku rase cam tak pernah dengar pon pasal tuh...
nak pegang2 n seks bagai tu cume dihalalkan biler dah lafaz akad nikah bersama mahar n disah kn oleh saksi..
ikatan pertunangan tu juz menunjukkan yang lelaki 2 dah cop perempuan 2 untuk dijadikan isterinya n kedue2 laki n perempuan tak ley g carik yang lain n menjaga pergaulan mereka..termasuklah pergaulan sesama diorang sendiri sebab mereka pon bukan sah d suami isteri lagi...
ini ape yang aku tau..
n aku rasa orang sekarang dah salah konsep psl bertunang neh...
correct me if i'm wrong ok..
=]

Fatehah A. berkata...

bertunang tu bukan lesen utk boleh wat sume benda yg dah dibuat mase bercouple. bertunang tu sekadar utk memberitahu org lain yg gadis ni dan lelaki ni dan terikat, so jgn la kacau. bercouple tu tak de istilahnya dalam Al Quran, tapi bertunang ada. sebab tu bertunang tu x haram

Fatehah A. berkata...

aku pun tak pandai sgt bab2 ni sume, tp aku beritahu setakat yg aku tau.

masshie mastura berkata...

owh soooo true.
brtunang bley plk kan makbapak bg. cesss.

tp for me la, tunang2 pun xley wat bnde2 xsenonoh. u nieee...
n mayb parents bg sbb kalu anak dara dye jadi pape ley attack parents belah laki kowt haha:P

plus, nabi kate. tunang xpayah heboh2kan. tp kawen wajeb heboh2kan. cz i think tunang klu heboh2kan pstu xjadi wat malu je. hehe.

owh dats my opinion la :)

atiq berkata...

HAHA. Baru nak tanya pasal soklan ni kat entry lepas tapi Mr K dah tanya dulu. Dan dapat agak jawapan yang akan diberikan tuk entry lepas :P

Mungkin lepas ni ada jawapan bernas yang ubah sikit pandangan tipikal masyarakat awam untuk entry ni.

btw gud question Mr K! :)

YanaYeir berkata...

act. bertunang tu bukanlah lesen utk pegang2 ke, buat seks ke ape, ianya lebih kepada 1 ikatan @ tnda yg mne perempuan tu dh ditanda/ dichop oleh orang, sbb tu la haram meminang perempuan yg dh bertunang. 1 more, sbb tu x elok sebenarnye tunang lame2 sbb bila seorang lelaki dh berkenan kat sorang perempaun, jaln terbaik adalah pergi brjumpa dengan orang tua perempuan tu, tak perlu pun couple2...tempoh bertunang tu adalah tempoh utk berkenalan.


p/s : that's based on what i know la...correct me if i'm wrong.

ahmad syahmi berkata...

well well well.
ini pendapat aku jer ok.
dalam islam bertunang itu adalah sesi mengenal. lepas famly berjumpa, boleh ikat pertunangan. that means si laki dan si perempuan tuu x rapat lg dan x couple lg. sbb bila dah couple mesti dahh lebih dari kenal kan. dalam islam jika nak jumpa dngn tunang, mesti ada ahli keluarga yg teman. itu cara islam.

tp yg mr.K tulis kat atas tuu bertunang cara melayu yg kureng islam. bg diaorang bila dah tunang macam dah dapat greenlight utk buat perkara2 spt kiss2 dan peluk2 dan even seks.

so, bertunang tak haram kerana dalam islam bertunang adalah sesi mengenal shj. tp bila dah terlebih dari sesi mengenal, perbuatan mereka sahaja yg berdosa dan haram. pertunangan mereka masih lg x haram. ok?

taqie berkata...

bercouple tu haram.bertunang tu tak. tp status ttp sma. msih belum halal. spe yg pndai2 kta da tunang tkpe sume..tu nmenye mereng.

nur Iman abDUL berkata...

salam..mr.k

nak bg respon ckit wallahua'lam boley diterima or x..

yg mnjadikan timbulnye isu ni sbb msyrkt skrg menyalahgunakan title 'tunang' tu..tp kalo ikut yg sebenarnya bertunang tu sunnah rasul..tp xdigalakkan bertunang lama2..

senang citernye sepatutnya bertunang sbgai tanda kita akn khwin ngn seseorg tu..tp ttp xboley pgang2 or pe2 saje spt org yg sdh b'khwin..mmg perlu untuk mngenali dlu bakal kte punye 'roomate' 2 kn..tp skdr tau latar belakang at least xde la t mnyesal khwin ngn org yg ntah pape..

so..sebaik2nye bertunang xpyh lame2..xpyh jumpe2 mcm org yg couple 2..

ble yg bertunang tp perangai dh mcm org khwin tu yg dikatakan ikatan pertunangan mereka tu haram..

sekian..:)

Syaza Suraini berkata...

slm.
so nak haramkan tunang or nak halalkan couple?

tunang still bukan tiket owh.
tunang xgalak lama2.

tunang dah maju setapak, means satu step je lagi nk kawen.. hadith ada yg haramkan kita pinang tunangan orang, kan maksudnya dah ada special relationship.. cuma masih dibatasi syarak islam, sbb bila dah angkat akad, only then segala2 kat atas tu dihalalkan.

kalo couple?
islam mudah, jgn dipermudahkan V^.^ - bdk baru blaja

itekkiut berkata...

hello,assalamualaikum. :)

bertunang tu terjadi bila dua belah pihak bersetuju untuk bernikah.[sila buat2 paham]

konsep bertunang ni tak difahami sesetengah orang,especially parents.mostly parents sekarang akan bagi kepercayaan penuh pada pasangan yg bertunang untuk keluar berdua2 walhal bende tu dilarang dalam agama.

tunang dah jadi macam alasan untuk keluar bersama.kat sini tiap2 orang perlu tahu n faham konsep tunang dan ikhtilat dalam Islam.

rasenye.couple/tunang kalau dah keluar berdua same je.both menghampiri zina.

sekadar pendapat.sila rujuk mereka2 yg lebih arif. :)

Yellow LEOpard berkata...

pade aku..orang yg bertunang and buat mende2 yg tak sepatutnya tuh, same ade die mmg tak tau hukum halal haram atau saje tutup mate menghalalkan ape yang dieorg buat..

aku baru bace satu artikel tadi..kiter bertunang supaya dapat mengenali pasangan yang bakal jadi suami atau istri..kalau nak keluar, bukan berdua-duaan, tapi mesti ade teman lain..and ade batas2 yg lain..sebab kiter akan hidup dgn die seumur hidup, kiter kena kenal tunang kiter mcm mane org nye..tapi nak kenal tuh tak semestinya kena touch2, kiss2 kan...

so berbalik soalan ko tunang menghampiri zina tuh, aku tak rase ianya menghampiri zina,kalau masing2 tahu jage batas..semuanya berbalik pada diri masing2..

Syaza Suraini berkata...

ha, tambahan

segala bentuk pertunangan yg disenaraikan kat atas tu sama je ngan couple. so kalau buat mcm tu (pgg2 tangan segala), xguna lah tunang, better kawen.

tunang dalam islam .. langsung xberi tiket utk jumpa secara maksiat. that's why tunang x haram dalam islam.

tapi perspektif "bertunang jadi tiket berdua2an" amongst malaysian yg buat tunang tu nampak lagi byk membawa kepada zina, sbb tu mr K fikir kenapa tunang x haram .. kot?

real meaning of tunang in islam :
http://www.syokkahwin.com/persediaankahwin/tunangsyariatislam.htm

kita semua kena faham konsep perhubungan dlm islam, then kita faham kenapa couple haram, n kita tau kalau bertunang pun tetap batas, sampailah kalau ada jodoh, kawen, terlerai segala halangan.....

atiey_ika berkata...

salam mr.k..
actually, ak da lame pk bnde ni..
betul, tunang dianjurkan dlm islam.. tp silap masyarakat kita skrg ni seolah2 menghalalkan evrythng after tunang..
hakikatnye, tunang adlh mase utk bkenalan dgn bkl suami/isteri based on pknalan cara islam atau sistem baitul muslim. kita ade guideling dlm islam, even after btunang pon, nak brjumpa tu, sebaiknya dpn family pompuan.. pasal parents tu plak, rasenye parents prlu lebih faham konsep ptunangan&pernikahan dlm islam. kalau tenok skrg ni, bkn stakat kluar ngn tunang, kluar ngn bf pon dpt je greenlight!

conclusionnye, basic understanding of islam skrg ni kurang dlm msyrkt melayu kite.

Yong Sofea berkata...

bagi aku, yang haram ke halal ke semua berbalik kepada diri sendiri. kalau cara kau halal, niat kau halal, inshaAllah hubungan yang dibina pun halal. :)
sebab tu orang tua kata bertunang lama-lama tak manis

ainakhani berkata...

bertunang tak menghalalkan yang haram.

cikpia berkata...

aku tak pandai bab2 agama nie..... so aku tunggu komen orang lain la....

ayuni berkata...

okei..1st tyme komen..nyawa atau komen??haha..comei jew..so, ap y anda tulis kt entry ni, haram la even kapel ke tunang ke..tp tunang disisi islam, hanyalah
1) jumpa family tuk majlis pertunangan, which is merisik dan sbgainya
2) then juz bertemu tuk uruskan sebarang urusan perkhwinan nt.. 2 jew..klu yang lebey2 tue, sme jew ng kapel..

so, haram kalu x ikut syarak n tunang disisi islam hanyalah pengumuman kpd org len, bahawa anda sudah dimiliki..

slh silap, maaf..:)
p/s : gud entry..:D

miss LoLy iEka berkata...

bertunang adalah masa untuk mengenal hati budi pasangan. lagipun masa bertunang ibu bapa sedia maklum dgn hubungan tu.. xde lah kejadian yang tak diingini sgt berlaku.

disarankan untuk bertunang dalam masa 2 - 3 bulan sahaja.. bertunang lama2 sgt sebab akan memungkinkan perkara2 yang x elok dan memudahkan bisikan2 syaitan.

apa2 pun jaga hati jaga diri... hindari maksiat..teruskan agenda membongkar perlakuan2 hari ini yang kita xtau dosa pahalanya.. good works!!

just giving some thought

Mariah Umar berkata...

Tunang itu adalah pertalian perjanjian dalam sesuatu perhubungan. Jadi haram kalau kita terlibat memutuskan pertunangan seseorang.

Dan yang sebenarnya tunang ini adalah sesuatu yang perlu di sorok dalam Islam. Kita tak di galakkan menghebahkan tentang pertunangan kita kecuali kalau macam ada lelaki/perempuan lain nak usha kita jadi kita boleh guna alasan 'dah tunang' untuk menolak. Tapi masyarakat Malaysia tak terkecuali ibubapa, tanpa sedar..mereka sendiri yang menghalalkan tunang ni. Tengok je dalam facebook, kemain lagi dok tayang status engaged lepas tu album gambar bukan main banyak folder nya. Dari sisi baiknya kenapa pertunangan itu perlu di sorokkan adalah supaya kita tak lebih bebas bila dah bertunang macam contoh2 yang di beri dekat entry ni.

Bila tengok artis/orang famous sekarang ni mereka lebih menyorokkan perkahwinan. Kan? Inilah negeri Islam, Malaysia tanah tumpah airku :)

Tanpa Nama berkata...

siapa kata pegang tangan masa tunang xdosa? sape kata keluar berdua2 lepas tunang xdosa?sape kata berzina lepas tunang xberdosa. zina tidak dihalalkan atas tiket tunang.

even kalau dah tunang,hubungan antara lelaki dan perempuan masih lagi tidak diiktiraf utk membenarkan anda pegang tangan, keluar berdua-duaan dan sebagainya sebagaimana kebanyakan couple buat.

istilah tunang telah diperkenalkan secara formal dalam silibus pendidikan agama tingkatan 5(ni masa zaman aku la, aku amik spm thun 2006)
bertunang maksudnya lamaran seorang lelaki utk seorang gadis dan gadis tersebut bersetuju. dengan kata lain, perjanjian antara dua pihak untuk bernikah. itu baru janji, belum lagi kahwin, so even dah bertunang, batas pergaulan antara si tunag lelaki dan tunang perempuan masih sama. haram pegang tangan, haram berzina, haram keluar berdu
bertunang, xpernah salah, padahal ianya ada dalam hukum islam. haram bagi seorang lelaki yang memintas jalan lelaki lain yang sudah bertunang. dengan kata lain, haram kalau rampas tunang org.

tunang xpernah haram. tapi berpegang tangan dan berperlakuan seperti pasangan yang dah berkahwin sebelum berkahwin(even dah tunang atau masih couple) tu yang haram.

-aini, perak-

Hamizah Syamimi Supian berkata...

actually mr.k, bila bertunang kalau nak berjumpa kena ada teman yang muhrim. kiranya bukanlah dating berdua. dan tak elok pun selalu berjumpa time bertunang, darah manis orang tua2 kata. ini semua bagi mengelakkan perkara2 yg mendekati zina. dan dalam islam juga tak digalakkan bertunang lama2. pernah baca, dalam masa 3 bulan pun cukup untuk mengenali bakal suami/isteri. wallahualam.

Keretapi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Anwar Faiz berkata...

kena tau dulu ape maksud couple dan ape maksud tunang.. baru dapat beza

MATAHARI berkata...

bagi aku dua-dua haram. aku tak nampak purpose bertunang itu kerana ia hanya lebih "menghalalkan" benda haram. antara adat yang aku x sokong. kahwin je la @ tunang pagi tu, terus akad nikah lepas tu.

as-syahir berkata...

salam....
dari ape yang saye tahu...
tunang itu x haram (ade yang kate harus, ade yang kate sunat)
islam menghalalkan tunang tapi ade batasan la (sbb ade hadith mgharamkan pertunangan atas pertunangan yang lain)...
tapi tunang bole jadi haram (berdosa)
batasnye: muke dgn tapak tgn je yg boleh ditengok pada tunang (bukan sentuh)
hikamah:untuk mengenali pasangan- tgk dr luar la die ni cam rajin ke, lawa ke.....batasan ttp SAME cam blom kawen...sbab tu tak elok tunang lame2 (prob skang tunang nak main tahun jer..)...tu yang jadi dose tu...
tunang lebih kurang proses lamaran la....
tapi org skang je wat tunang tu cam dah kawen...huhuhu..
wallahua'lam bissawab....

Tanpa Nama berkata...

assalammualaikum...
hmm..tertarik dgn soalan itu..
pertama sekali, fahami istilah tunang dari segi islam, bukan dari segi adat atau fahaman sendri..kedua, fahami adab2 bertunang dari fahaman islam, bukan dari fahaman adat atau fahaman keluarga,makcik2,pakcik2 atau fahaman sendiri...=))

Dean winchester II berkata...

Bagi aku, couple tu same je dengan bertunang. siap berjanji setia dan cakap 'satu hari i nak u jadi isteri i tau' same je. dah bertunang tak semestinya boleh keluar dating, kissing, raba-raba, jalan2 shoping tangan dekat pinggang tunang kita. itu kira haram jugak lah. couple boleh je, jgn buat benda haram dan dekat dgn zina. sama mcm tunang. bertunang boleh je jgn dkt dgn zina. period.khalas

Abg Gong Chan berkata...

Apa yg haram tetap haram.tak kira tgh couple atau dah tunang,yg halalnya hanya bila sudah terlafaznya akad.
Rasulullah bersabda:" Tidak halal bagi seseorang lelaki berkhalwat dengan seseorang wanita yang tidak halal buatnya kecuali ditemani mahram (mahram-orang yang diharamkan nikah / kahwin dengannya. Maka orang atau pihak ketiga yang ada bersama-sama ketika mereka berdua berkhalwat itu adalah syaitan"

sebenarnya, kalau kita ikut betul2 definisi tunang/khitbah dalam Islam takkan timbul soalan tunang tu lebih mendekatkan pasangan terbabit dgn zina.niat pon kena betol, bertunang sebab apa?sebab nak dpt lesen pegang2 dan peluk2?

bertunang ni sebab kita nak'cop' dulu perempuan tu kita punya,laki lain x boleh kacau.tp still lagi x bagi hak pada lelaki utk lebih2.niat nak bertunang kena betul,niatnya sebab nak kahwin bukan nak buat kerja haram.

nak tunang pon ada had, x boleh lama2,dah cukup syarat zahir batin,dah x tahan sangat tu daripada menuju ke zina baik langsungkan nikah.

Islam dah cukup sempurna menetapkan hukum untuk kita,cuma kita manusia ni yg suka buat hukum sendiri, menghalalkan yg haram.

couple haram sebab lead to zina,plus xde ikatan yang sah.
tunang itu halal dan sah dari segi syarak,tetapi tunang yg x ikut syariat pon boleh jadi haram,pertunangan itu TIDAK haram,tp perbuatan sumbang yg ikut sekali dalam pertunangan tu yg haram. jadi jagalah pergaulan.macam mana nak jaga pergaulan? jagalah aurat. mcm mana nak jaga aurat? jagalah iman.mcm mana nak jaga iman? jagalah ibadat,nescaya dunia akhirat selamat.

kalau nak tau lebih bab halal haram@fiqah ni bacalah Fiqh Al-Sunnah.

-my thoughts,but everything's under Allah's obligation-

Haura Malina berkata...

for me, btunang atau couple x haram,
just life yg come with it, itu yg x berapa elok.
tp susa kan nak lawan perasaan tu sume. hmm.

hannamaruku berkata...

Konsep tunang lepas tu kiss kiss have six pegang bagai tu adalah di aplikasikan oleh si jahil agama.

Dalam islam,tak ada istilah couple. Tapi tunang ada, bukan untuk bagi pasangan tu comolot atau bagi lesen nak have sex semua tapi bertunang adalah masa yang mana pasangan boleh kenal antara satu sama lain dan untuk kenal dengan keluarga dan pasangan mereka.


Aku pernah baca, islam juga bukan lah tak bagi kau kenal dulu pasangan yang kau nak kawen lepas tu terus nak kawen, tak ke bahana nanti tengok2 dah kawen perangai teruk kan. So, bila bertunang selalu orang kata akan nampak btol perangai pasangan kau, jadi time tu la mula nak kenal dengan pasangan kau, tapi berlandaskan agama la.


Tak payah nak kiss sangat tunggu kawen sudah ape yang sangap sangat tak sabar sabar. Semua orang pun dah acknowledged yang kahwin adalah satu satu nya cara untuk menghalalkan hubungan lelaki dan perempuan.


Tapi bagi pasangan yang dah couple bertahun lamanya dan dah mengharungi segala kiss kiss raba raba pegang pegang, dah obvious kat situ yang dorang jahil agama, taktau halal haram atau aku patot cakap, semua tau je halal haram tapi saja saja buat taktau. So, bila dorang tunang, mesti lah lagi ghairah, lagi la macam2 dorang buat. Kalau orang macam ni, mmg dah tak boleh buat apa dah.Maka tunang dalam konteks pemikiran mereka adalah macam untuk melengkapkan adat atau steps sebelum mereka nak kahwin.


So bagi aku, takde terms "Bertunang lebih menghampiri zina berbanding couple. Tapi kenapa bertunang tidak tergolong dalam golongan haram kerana menghampiri zina?" kalau kita adalah orang islam, dan tau apa yang kita buat. Tau apa halal haram dan kalau nak hubungan kita dan pasangan kita di redhai Allah.


Wallahualam.

(betulkan aku kalau aku salah)

Adziim berkata...

Bertunang yang kau nyatakan dalam entri di atas adalah bertunang yang tidak mengikut batasan syara' yang dibenarkan.

Masa zaman Nabi, aku beranggapan bertunang diamalkan dengan mengikut syara' jadi tidak timbul soal hukum
haram yang kau tanyakan ini.

Zaman sekarang, manusia menyalahgunakan konsep bertunang. Mereka menganggap ada lesen untuk berbuat seperti suami isteri.

Yang haram perbuatan mereka,bukan "bertunang", bertunang itu hanyalah istilah sekadar merujuk kepada lelaki bertanyakan perempuan, dan andai persetujuan diberi....bertunanglah mereka. Majlis bertunang sebenarnya tidak ada dalam Islam.

Anyway untuk rujukan, mungkin kau boleh baca link dibawah:

1.http://www.syokkahwin.com/persediaankahwin/tunangsyariatislam.htm

2.http://soaljawab.wordpress.com/2008/08/23/hukum-bertunang/

3. Kalau rajin kau try la cari video2 ceramah di youtube.

Kesimpulan aku, bertunang memang tidak tergolong dalam haram,melainkan perbuatan2 ketika dalam status bertunang itulah yang harus dijaga.

Macam dadah, guna untuk perubatan harus, tapi guna untuk rosakkan badan adalah haram.

Tanpa Nama berkata...

http://www.zaharuddin.net/soal-jawab-a-isu-pilihan/212-antara-displin-islam-dalam-pertunangan.html

HaziratulQuds berkata...

Pada aku, tunang bukan satu tiket untuk keluar berdua-duaan.Tunang adalah satu langkah persediaan kepada perkahwinan. Pertunangan nie kre macam booking tetap, jadi hak milik kekal, takde siapa yang boleh ambil.Sebab itulah diharamkan berkahwin dengan tunangan orang.
Ia seolah-olah janji yang pasti dan perlu ditunaikan.

Tanpa Nama berkata...

bertunang menghampiri zina?astagfirullahalazim..bertunang tu adalah satu amalan sunat & mendapat pahala jika melakukannya. ia juga salah satu perkara yg disyariatkan dlm Islam. firman ALLAh swt bermaksud:“Dan tidak ada salahnya bagi kamu tentang apa yang kamu bayangkan (secara sindiran), untuk meminang perempuan ” [surah al-Baqarah : 235] bertunang juga adalah satu cara utk berkenal-kenal2n atr pasangan tetapi hukum batasanya masih tetap sama iaitu haram berdua2an & sbgnya. berkenalan kat sini bermaksud pihak lelaki dibenarkan melihat wajah si perempuan dan tapak tangannya, berinteraksi tanpa melanggar batas pergaulan tetapi tak boleh bertunang terlalu lama bagi mengelakkan zina. melalui tunang jugaklah kita blh tau sama ada pasangan kita sekufu atau tak. tunang juga mengangkat martabat wanita dengan lamaran yg proper, semua ini bergantung dengan sejauh mana ilmu agama seseorg tu, klu yg anggap tunang tu sbg tiket utk melakukan zina, memang salah la. Islam agama yg suci lagi menyucikan, dan Islam mensucikan hubungan atr laki dan perempuan sesuci-sucinya. sebab tulah disyariatkan tunang,akad nikah,talak, rujuk& sbgnya. tapi byk lelaki skrg yg amik ringan dengan semua ni sebab tula kdg2 mereka salah faham dengan hukum hakam islam. Allah berfrman : jangan hampiri zina. zina tu tetap haram dan yg menghalalkannya cuma akad nikah sahaja. mungkin ada sesetengah ibubapa yg kurang pendidikan agamanya menganggap tunang menghalalkan sesebuah hubungan, sedangkan tidak sama sekali, tunang tu ada hukum dan hikmah2nya yg tersendiri.sekian

nurlisa kamal berkata...

itu lah silapnya persespsi dan mentaliti masyarakat sekarang.

tunang bukanlah tiket untuk terus buat perkara2 yang sama time couple...mungkin sesetengah parents fikir yang bila dh tunang tu, dh ready nk kahwin compare dgn mereka yg masih berstatus couple. tunang dikira lebih official. mungkin sebab itu, kalau keluar bersama, if mereka dh bertunang orng tak kisah sgt.

to make it short, couple ataupun tunang, maksiat tu dh macam trend dh zaman sekarang ni.
sama seperti orang yg bercopule, yg bg saya mereka mengotori erti kesucian cinta bila diorng buat benda2 tak sepatutnya...*padahal orng yg couple ni dok claim cinta diorng tu suci kan?*

macam tu jgk lah pendapat saya pada orang yang dah bertunang...tp still buat benda2 yg menghampiri zina. mereka mencemarkan erti kesucian ikatan sebuah pertunangan itu sendiri...

wallahualam.

nasih berkata...

bertunang itu ada dalam agama, bercouple itu tak ada. bertunang itu harus (kalau tak salah) tetapi yang menjadikannya haram ialah manusia, yang menganggap bertunang itu macam tiket untuk buat benda2 yang dilarang Allah.

yang ditunang ada hak untuk berjumpa dengan yang meminang untuk mengetahui sama ada mereka berdua memenuhi kriteria2 masing, dengan syarat WAJIB ditemani muhrim.

so, kalau ikutkan, bertunang itu hukum asalnya harus tapi bila korang buat benda2 mengarut yang menjadikan haram ialah apabila korang buat benda2 yg dilarang oleh Allah.

sebab tu bertunang untuk tempoh yang lama tak digalakkan. bertunang tu niat asalnya untuk saling mengenali antara satu sama lain, bukan untuk bercinta. kalau dah bertunang, kahwin la cepat2 untuk elakkan maksiat dan menjadikan hukum bertunang yang asalnya harus menjadi haram.

Ezza D. berkata...

bnda yg ko ckp tu kiss2 bla2 cuma halal sekiranya dah sah suami isteri, dah nikah.

kalo ko da btunang pn msh gak blm halal. basically tunang dlm islam adalah utk make sure ko da book pompuan tu, mcm ko book tiket kapal terbang, ko da book tp ko blm ble guna time tu sbb blm g ko p naik tu kapal terbang. ko book ko tak nak org lain ambk tmpt duduk ko.

konsep tunang bkn nya mhalalkan kiss2 pegang2 raba2 dn yg sewaktu dgn nya.

so haram gak biar da btunang. konsep tunang cuma nak memastikan ko book itu pompuan

your reader berkata...

entri lepas tak bagi peluang kepada orang yang percaya 'couple tak haram'. takpe, ada sekuel.

tak payah lah argue bertunang atau couple, kalau rasa tak betul je bila pegang sana pegang sini, that's it. u've commited sins. no no, ini soalan untuk individu, bukan general. sebab masih tertakluk kepada factual circumstances, mungkin sebab 'pegang' itu untuk tolong, err, mungkin si gadis nak terjatuh ke longkang, contohnya.

pokok pangkal, nawaitu. ini bukan retorik, inilah yang menentukan apa yang salah apa betul. dan penilainya, bukan sanjung atau standing ovation manusia, melainkan Tuhan semata. and this is one of the reasons He is God, not you, folks.

tak payah lah nak sembur orang merata, tak ke mana pun.

Tanpa Nama berkata...

aku pong tak tahulah. kawen je lahh kott ?

SaF_FreNsiCk berkata...

tunang tu sebagai tanda seseorang dah dirisik dan insyaallah akan dimiliki,

Sebenarnya, tak ada dalil pun yg membenarkan seseorang tu buat benda2 yg haram masa tengah tunang...

walaupun dah tunang, yang haram tetap haram dan tetap tak boleh dibuat selagi tak lafaz akad yg sah...

cuma, adat atau pemikiran orang kita yang anggap klu dah tunang dah ada lesen nak buat itu ini...

sebenarnya tak...

Ann berkata...

ni pendapat aku. bertunang tu ada dalam Islam dan tujuan sebenarnya untuk kita berkenal-kenalan dengan bakal pasangan kita, tapi ada batas2 yang perlu dijaga. batas sesama dengan bukan mahram lah maksud aku. dan pertunangan tu tak mengahalalkan apa2 pun lagi, cuma ikatan tu membolehkan tiada orang lain masuk meminang sebab hukumnya adalah haram meminang tunang orang.

nak kata halal atau haram, itu sebenarnya based on perlakuan. kalau kau buat juga, tak kisahlah kau bf-gf ke, kau tunang ke, haram tetap haram. itu saja.

so, secara senangnya, apa2 pun sebenarnya berbalik pada hukum asal.dah buat salah, tetap salah, takdenya kau dah bertunang dapat lesen nak keluar peluk2 pula

wan zuliyana berkata...

i guess soalan tu timbul sbb kte sll konfius mksud tunang tu sndri. kalau kapel2 tp bg golongn remaja (eceyh) maybe akn ade yg akn buat jnji2 utk kawen...ke aku je? nth la. tp ble masing2 stuju,dats count as tunang jgk kn? majlis2, cincin2 tu sume kan adat melayu aje. kalau btunang tp buat jgk bende(s) x snonoh tetap hubungn yg haram jugak. cume bezenye kalau nk bertunang care melayu ni kena ade persetujuan keluarga dlu..ade majlis2,org dtg tgk sume. dats y org kurang pandang serong kot. aku ade bace kat mne tah, bertunang ni sunnah. kapel x sunnah kn? :p kalau ikut syarat2 tunang yg betul, btunang tu xkn jadi sswatu yg haram bahkan jd bende yg baik.

a.s.m.a berkata...

bukan isunya tunang tu haram ke tak??
isunya benda yang dibuat semasa bertunang tu yang salah..
ni masalhnya masyarakat kita salah faham dgn term tunang tu sndiri..tunang tu bukan la lesen untuk keluar berdua2+buat bnda cm orang dah kawin..
dalam islam - tunang dibenarkan sbg cara untuk berkenalan sebelum kawin but still masih termaktub dalam syarat2 pergaulan..syarat2 pengaulan adalah -tak bleh keluar berdua2-kena ditemani ahli keluarga yang boleh dipercayai, perbincangan mengenai kawin perlu dibuat dengan kehadiran ahli keluarga dan beberapa lagi..so tunang tak salah dan tak haram kalau buat dengan cara yang betul..kalu tunang buat benda2 salah bagai-sama je dgn couple haram tu..conclusionnya- jaga batasan pergaulan tu..kalau terjaga takda maknanya jatuh haram..

Cik Slebet berkata...

Orang akhir zaman macam sekarang je yang wat perkara tak baik macam tu masa bertunang.
Bertunang ni ada sbb dan tujuan tersendiri dalam Islam.
Sebab perlakuan kita sendiri,tak boleh la kita nak samakan bertunang tu haram macam bercouple.
Just my two cents.

Tanpa Nama berkata...

actually, dalam islam tak pernah ada pun benda2 couple ni. diorg je gedik2 nak couple. tapi kalau bertunang. yes, memang ada. itu pun untuk mengenali sesama sendirik je sebelum amek keputusan nak kawen. macam couple jugak, tak boleh dating unless depan mak bapak and keluarga. itupun kalau diorang da restu. lepas tu kalau da berkenan kene cepat2 nikah. so kalau jadi kes pegang tangan, kiss, termengandung masa bertunang tu sebab kejahilan diorg sendirik. bukan sbb bertunang ni jd tiketnye. tunang tentu2nye tujuan utk berkahwin. couple bole jd suke2, saje nak cop dulu biar org lain tak kebas, nak rasa pengalaman bercinta and watsoever.

they call me yon berkata...

salam..ni pada pandangan aku la kan.
yang menjadikan semua mende masa bertunang tuh haram sebab pemikiran depa.sebab depa ingat bila dah bertunang maksudnya dah terikat,which is betul,tapi tetap ada batasnya,sebab bertunang tuh hanya sebagai tanda/kita da 'chop' seseorang tuh,jadi orang laen tak bole usik.tapi,bila tunang tuh dah disalahertikan,maka terjadilah yang haram dihalalkan masa bertunang.sebab bagi aku,depa ni pikir "alang2 aku nak kahwin ngan dye,baek aku buat benda xsenonoh awal2,kalau jadi ape2 pon aku ttp kawen ngn dye".gitulah kot yg depa pikir..nway,tunang tuh satu adat yg dibenarkan dalam islam,dan haram bagi seseorg merampas tunangn org laen.jadi tunang tuh tak haram,pemikiran se1/2 org terhadap erti bertunang tuh yg membawa kepada benda haram..

tuh cma pandangan aku la..kalau sspe nak betah,sila cakap baek2 yea. =) <-siap smiley face lagi.!

banana berkata...

okey , bertunang tu ta haram . tapi kalo buat benda haram mase tga bertunang mmg jadi haram la . macam kapel , kalau contoh la kita pegang pegang sume memang haram lahh . bertunang ada tempoh . kapel kita tatahu smpai bila aite ? n skrng ni orang kapel just mcm nak cakp " owh , bdak ni hak aku , my lover so aku boleh pegang o watsoeva . "

Tanpa Nama berkata...

couple mmg haram, xde di sebut dlm Islam pn. bertunang xsalah.tp sbnrnya tu hnya adat yg diada-adakan.menghampiri kpd perkahwinan. sape cakap tunang blh pegang tangan, kuar dua2?
tu org skg yg ckp. tu org2 tua skg yg xfaham Islam ajar.Islam xajar cmtu.
bertunang salah satu proses perkenalan. persetujuan utk menikah. klu adat, majlis tunang. klu Islam, klu kau dah btl2, jnji utk kahwin dgn sorg pmpuan, tu dah kire tunang/khitbah.but still. perlu di jaga. tunang pn xle lama.bila berjumpa, perlu mahram kpd pmpuan temankan.even kanak2 yg xtahu sgt pn xtermasuk dlm golongan yg xle teman psgn tu. kalau berbincang ttg perkahwinan, perlu di hadiri mahram. sebaiknya, di rumah perempuan. dan sbnrnya,apa apa kau nk, ckp je ngn mahram atau ayah dia. ko dpt dia pas kahwin. stkt tunang, ko cuma ada calon. bkn isteri utk pegang2.
sbnrnya, kite dan msyrkt skg yg salah. Islam tu syumul. dan sempurna. Agama islam tu dtg dari Pencipta kita.Dia tahu setiap zarah dan particle yg mengalir dlm badan kita. Dia tahu apa yg sesudah dan akan dtg. wallahualam.

adib yahya berkata...

Kalau ada mentaliti yang mengatakan kalau dah bertunang bebas lakukan apa,
baik tak payah nikah.

Dalam Islam mana ada ajar kalau dah bertunang boleh keluar berdua , apatah lagi selebihnya.
Melainkan ditemani oleh mahramnya.

Menurut pandangan Dr.Yusof Al Qardawi dalam Fatawa Muasoroh (fiqh kontemporari) mengatakan bahawa :

“Selama mana akad kahwin (ijab dan qabul) belum ditunaikan oleh tunang laki dan tunang wanita (belum sah nikah/kahwin mereka mengikut 'uruf-adat, syarak dan undang-undang), maka keadaan masih seperti hukum asal.”

Mungkin orang MELAYU Islam je kot fikir macam tu.

crayon berkata...

aku buat video ni khas untuk hang
weh.. ahahahaha.. enjoy~

http://www.youtube.com/watch?v=C4Hq2z7FP-c

apa-apa pun, bagi aku tunang & kapel
tu sama ja.. takdak beza pun.. cuma
lelaki tu dah nampak usaha nak kawin
dengan pempuan tu ja lah.. ahahaha

Nyna berkata...

Kerana ia sudah sebati dalam pemikiran as BUDAYA/ADAT.

Tanpa Nama berkata...

salam. ekceli sy ni tkde la arif sgt psl hukum2 islam ni. tp apa yg sy boleh ckp cuma..

walau apa pon yg kte buat, yg mendekat kn dri kte pd zina(mata-mulut-hati-tangan-etc), sume nye haram. tk kira la apa pon status kte waktu tu, couple ke, tunang ke, ianya ttp haram selagi tkde akad nikah, yang menghalal kan perhubungan antara lelaki dan perempuan.

oleh itu, sentiasa lah jge perhubungan antara dua jantina ni. dan, lakukan segalanya kerana Allah. mksud sy, klu nk bertunang pon, biarlah kerana Allah. sentiasa ingat akan kewujudanNya dan insyaAllah Dia akan bantu kte dlm segala hal. sesungghunya, Allah melihat segala apa yg kte lakukan. wallahu a'lam :)

Tanpa Nama berkata...

salam khairul..
just nak kongsi sikit ilmu..
gua pun baru tau jugak ni..
tak tau la bro tau ke tak.
apabila seseorang itu menyatakan hasrat untuk mengahwini seseorang perempuan itu dan perempuan itu setuju,maka itu dikira sudah bertunang dan sah di sisi syarak kecuali waktu ditanya tu perempuan tu belum baligh,gila,lemah fikiran so itu dikira tidak sah.so kena guna wali la dalam kes tu.so the other person yang tau pasal tu tak boleh senang2 mau masuk line nak meminang.haram oo.


walaupun dah bertunang,batas dia sama sahaja.berubah hanya bila sudah akad nikah.

mungkin gua tak menjawab kemusykilan bro tuh.just nak share sesama kita n to the others.
gua pun tak cikang bab2 agama ni.still belajar.so,sape ade galah tolong jolokkan??

-by,annyoying mouse.

ashraf. berkata...

persepsi org melayu bahawasanya tunang ini adalah bebas. bagai persepsi islam, bertunang bukan segala-galanya. btunang hanya ikatan sementara sebelum sah lafaz nikah. jangan kelirukan antara adat dengan agama. Bertunang adalah mukaddimah atau permulaan kepada perkahwinan atau az-zawaj dalam bahasa arab. Pertunangan tak menghalalkan khalwat (berdua-duaan di tempat sunyi). masyarakat melayu kita yang pandai-pandai buat hukum sendiri. Pertunangan sekadar memberi peluang kepada lelaki dan perempuan tersebut untuk ta'arruf (berkenalan dengan pasangan) sbelum bernikah atau berkahwin. Tunang ni boleh dikira macam booking lah. tapi jgn ngada-ngada nak buat yang lebih-lebih. (Fiqh Muasiroh oleh Dr.Yusof Al Qaradawi). Dr. Yusof Al- Qaradawi berkata bahawa di dalam khitbah / bertunang ini tidak ada "hak" bagi khatib(tunang lelaki) kecuali hak untuk melamar (tunang wanita) semoga pihak lelaki selain darinya tidak datang untuk meminang wanita itu.

Hadis Rasulallah saw yang mafhumnya: " tidak halal bagi kamu penjualan di atas penjualan orang lain dan tidak halal bagi kamu pertunangan di atas pertunangan orang lain"

see? booking jer.

Hukum berkhalwat dengan tunang?

HARAM!

agama kita mengharamkan khalwat ini ke atas org yang betunang ni sehinggalah mereka diakad nikah (ijab kabul) dan dinikahkan. lepas akad tu boleh lah korang nak buat apa-apa pun. dia dah halal untuk korang asalkan tak melanggar hukum syarak. hukum ini untuk mencegah terjadinya maksiat.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: " Tidak halal bagi seseorang lelaki berkhalwat dengan seseorang wanita yang tidak halal buatnya kecuali ditemani mahram (mahram-orang yang diharamkan nikah / kahwin dengannya. Maka orang atau pihak ketiga yang ada bersama-sama ketika mereka berdua berkhalwat itu adalah syaitan". (sila rujuk buku Fiqh As-Sunnah oleh Syed Sabiq).

Dr.Yusof Al Qaradawi (Fiqh Muasiroh) berkata:
[" selama mana akad kahwin (ijab dan qabul) belum ditunaikan oleh tunang laki dan tunang wanita (belum sah nikah / kahwin mereka mengikut 'adat, syarak dan undang-undang), maka keadaan masih seperti hukum asal. Iaitu:

1. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk berkhalwat(berdua-duaan sehingga menimbulkan fitnah) dengan tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

2. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk bermusafir atau melancong dengan khatibnya tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

_________________________________________________________________

untuk lebih pemahamam kita tgk apa maksud kahwin. Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah ijab dan qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam. kahwin SATU-SATUNYA cara yang membolehkan semua emm.. emm.. ko paham2 je lah..

so, WHO THE HELL cakap yang bertunang tu tak haram bila dah peluk, buat seks, kiss-kiss dan etc, tetapi bercouple adalah haram bila peluk-peluk, buat seks, kiss-kiss dan ec?. kalau ikutkan masyarakat melayu kita sekarang ni, SEMUA HALAL. so, tu jerlah dari aku. aku pun tak pndai sangat pasal agama ni. sekadar berkongsi pendapat.

wallahu a'lam..

one+two = three+zero berkata...

salam..just wanna share with u..i read it at my fav author blog..not really the answer for ur question..but maybe ada jugak input kot..(^_^")
http://norhayatiberahim.blogspot.com/2010/11/rahsiakanlah-pertunangan.html

ashraf. berkata...

persepsi org melayu bahawasanya tunang ini adalah bebas. bagai persepsi islam, bertunang bukan segala-galanya. btunang hanya ikatan sementara sebelum sah lafaz nikah. jangan kelirukan antara adat dengan agama. Bertunang adalah mukaddimah atau permulaan kepada perkahwinan atau az-zawaj dalam bahasa arab. Pertunangan tak menghalalkan khalwat (berdua-duaan di tempat sunyi). masyarakat melayu kita yang pandai-pandai buat hukum sendiri. Pertunangan sekadar memberi peluang kepada lelaki dan perempuan tersebut untuk ta'arruf (berkenalan dengan pasangan) sbelum bernikah atau berkahwin. Tunang ni boleh dikira macam booking lah. tapi jgn ngada-ngada nak buat yang lebih-lebih. (Fiqh Muasiroh oleh Dr.Yusof Al Qaradawi). Dr. Yusof Al- Qaradawi berkata bahawa di dalam khitbah / bertunang ini tidak ada "hak" bagi khatib(tunang lelaki) kecuali hak untuk melamar (tunang wanita) semoga pihak lelaki selain darinya tidak datang untuk meminang wanita itu.

Hadis Rasulallah saw yang mafhumnya: " tidak halal bagi kamu penjualan di atas penjualan orang lain dan tidak halal bagi kamu pertunangan di atas pertunangan orang lain"

see? booking jer.

Hukum berkhalwat dengan tunang?

HARAM!

agama kita mengharamkan khalwat ini ke atas org yang betunang ni sehinggalah mereka diakad nikah (ijab kabul) dan dinikahkan. lepas akad tu boleh lah korang nak buat apa-apa pun. dia dah halal untuk korang asalkan tak melanggar hukum syarak. hukum ini untuk mencegah terjadinya maksiat.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: " Tidak halal bagi seseorang lelaki berkhalwat dengan seseorang wanita yang tidak halal buatnya kecuali ditemani mahram (mahram-orang yang diharamkan nikah / kahwin dengannya. Maka orang atau pihak ketiga yang ada bersama-sama ketika mereka berdua berkhalwat itu adalah syaitan". (sila rujuk buku Fiqh As-Sunnah oleh Syed Sabiq).

Dr.Yusof Al Qaradawi (Fiqh Muasiroh) berkata:
[" selama mana akad kahwin (ijab dan qabul) belum ditunaikan oleh tunang laki dan tunang wanita (belum sah nikah / kahwin mereka mengikut 'adat, syarak dan undang-undang), maka keadaan masih seperti hukum asal. Iaitu:

1. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk berkhalwat(berdua-duaan sehingga menimbulkan fitnah) dengan tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

2. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk bermusafir atau melancong dengan khatibnya tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

_________________________________________________________________

untuk lebih pemahamam kita tgk apa maksud kahwin. Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah ijab dan qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam. kahwin SATU-SATUNYA cara yang membolehkan semua emm.. emm.. ko paham2 je lah..

so, WHO THE HELL cakap yang bertunang tu tak haram bila dah peluk, buat seks, kiss-kiss dan etc, tetapi bercouple adalah haram bila peluk-peluk, buat seks, kiss-kiss dan ec?. kalau ikutkan masyarakat melayu kita sekarang ni, SEMUA HALAL. so, tu jerlah dari aku. aku pun tak pndai sangat pasal agama ni. sekadar berkongsi pendapat.

wallahu a'lam..

ashraf. berkata...

persepsi org melayu bahawasanya tunang ini adalah bebas. bagai persepsi islam, bertunang bukan segala-galanya. btunang hanya ikatan sementara sebelum sah lafaz nikah. jangan kelirukan antara adat dengan agama. Bertunang adalah mukaddimah atau permulaan kepada perkahwinan atau az-zawaj dalam bahasa arab. Pertunangan tak menghalalkan khalwat (berdua-duaan di tempat sunyi). masyarakat melayu kita yang pandai-pandai buat hukum sendiri. Pertunangan sekadar memberi peluang kepada lelaki dan perempuan tersebut untuk ta'arruf (berkenalan dengan pasangan) sbelum bernikah atau berkahwin. Tunang ni boleh dikira macam booking lah. tapi jgn ngada-ngada nak buat yang lebih-lebih. (Fiqh Muasiroh oleh Dr.Yusof Al Qaradawi). Dr. Yusof Al- Qaradawi berkata bahawa di dalam khitbah / bertunang ini tidak ada "hak" bagi khatib(tunang lelaki) kecuali hak untuk melamar (tunang wanita) semoga pihak lelaki selain darinya tidak datang untuk meminang wanita itu.

Hadis Rasulallah saw yang mafhumnya: " tidak halal bagi kamu penjualan di atas penjualan orang lain dan tidak halal bagi kamu pertunangan di atas pertunangan orang lain"

see? booking jer.

Hukum berkhalwat dengan tunang?

HARAM!

agama kita mengharamkan khalwat ini ke atas org yang betunang ni sehinggalah mereka diakad nikah (ijab kabul) dan dinikahkan. lepas akad tu boleh lah korang nak buat apa-apa pun. dia dah halal untuk korang asalkan tak melanggar hukum syarak. hukum ini untuk mencegah terjadinya maksiat.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: " Tidak halal bagi seseorang lelaki berkhalwat dengan seseorang wanita yang tidak halal buatnya kecuali ditemani mahram (mahram-orang yang diharamkan nikah / kahwin dengannya. Maka orang atau pihak ketiga yang ada bersama-sama ketika mereka berdua berkhalwat itu adalah syaitan". (sila rujuk buku Fiqh As-Sunnah oleh Syed Sabiq).

Dr.Yusof Al Qaradawi (Fiqh Muasiroh) berkata:
[" selama mana akad kahwin (ijab dan qabul) belum ditunaikan oleh tunang laki dan tunang wanita (belum sah nikah / kahwin mereka mengikut 'adat, syarak dan undang-undang), maka keadaan masih seperti hukum asal. Iaitu:

1. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk berkhalwat(berdua-duaan sehingga menimbulkan fitnah) dengan tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

2. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk bermusafir atau melancong dengan khatibnya tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

_________________________________________________________________

untuk lebih pemahamam kita tgk apa maksud kahwin. Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah ijab dan qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam. kahwin SATU-SATUNYA cara yang membolehkan semua emm.. emm.. ko paham2 je lah..

so, WHO THE HELL cakap yang bertunang tu tak haram bila dah peluk, buat seks, kiss-kiss dan etc, tetapi bercouple adalah haram bila peluk-peluk, buat seks, kiss-kiss dan ec?. kalau ikutkan masyarakat melayu kita sekarang ni, SEMUA HALAL. so, tu jerlah dari aku. aku pun tak pndai sangat pasal agama ni. sekadar berkongsi pendapat.

wallahu a'lam..

ween berkata...

Mr. K, sometimes it's better not to question what have been fixed by Allah. takut indirectly ia boleh memesong akidah kita. bila kita pertikaikan, seolah2 kita x percaya dgn hikmah disebalik ketetapan Allah. percaya itu penting kerana ia adalah salah satu ciri2 'beriman'.

islam membenarkan proses bertunang agar pasangan yang bertunang itu dapat mengenali antara satu sama lain, menilai akhlak, budi pekerti, dan mencari titik-titik persefahaman antara pasangan.

tp majoriti masyarakat kita sekarang mengangap bertunang itu sebagai suatu ikatan yg menhalalkan hubungan antara lelaki dan perempuan (boleh berdua-duaan, keluar malam, etc). ini semua akibat kurangnya pengetahuan tentang islam. or maybe ia salah satu tanda2 umat akhir zaman (wallahualam).

yg baik itu dtg dr Allah, dan yg buruk itu dtg nya dr kita. harap jawapan ini membantu kamu. hee

mizz annyyss berkata...

Bg pandangan sy , duadua ni mendatangkan dosa actly . Tiada apa yang halal selain selepas drpd ikatan perkahwinan yang sah .

Tp ini hanya pandangan saya, saya pon jahil ttg ni semua . :)

ashraf. berkata...

assalamualaikum..

persepsi org melayu bahawasanya tunang ini adalah bebas. bagai persepsi islam, bertunang bukan segala-galanya. btunang hanya ikatan sementara sebelum sah lafaz nikah. jangan kelirukan antara adat dengan agama. Bertunang adalah mukaddimah atau permulaan kepada perkahwinan atau az-zawaj dalam bahasa arab. Pertunangan tak menghalalkan khalwat (berdua-duaan di tempat sunyi). masyarakat melayu kita yang pandai-pandai buat hukum sendiri. Pertunangan sekadar memberi peluang kepada lelaki dan perempuan tersebut untuk ta'arruf (berkenalan dengan pasangan) sbelum bernikah atau berkahwin. Tunang ni boleh dikira macam booking lah. tapi jgn ngada-ngada nak buat yang lebih-lebih. (Fiqh Muasiroh oleh Dr.Yusof Al Qaradawi). Dr. Yusof Al- Qaradawi berkata bahawa di dalam khitbah / bertunang ini tidak ada "hak" bagi khatib(tunang lelaki) kecuali hak untuk melamar (tunang wanita) semoga pihak lelaki selain darinya tidak datang untuk meminang wanita itu.

Hadis Rasulallah saw yang mafhumnya: " tidak halal bagi kamu penjualan di atas penjualan orang lain dan tidak halal bagi kamu pertunangan di atas pertunangan orang lain"

see? booking jer.

Hukum berkhalwat dengan tunang?

HARAM!

agama kita mengharamkan khalwat ini ke atas org yang betunang ni sehinggalah mereka diakad nikah (ijab kabul) dan dinikahkan. lepas akad tu boleh lah korang nak buat apa-apa pun. dia dah halal untuk korang asalkan tak melanggar hukum syarak. hukum ini untuk mencegah terjadinya maksiat.

Sabda Rasulullah saw yang bermaksud: " Tidak halal bagi seseorang lelaki berkhalwat dengan seseorang wanita yang tidak halal buatnya kecuali ditemani mahram (mahram-orang yang diharamkan nikah / kahwin dengannya. Maka orang atau pihak ketiga yang ada bersama-sama ketika mereka berdua berkhalwat itu adalah syaitan". (sila rujuk buku Fiqh As-Sunnah oleh Syed Sabiq).

Dr.Yusof Al Qaradawi (Fiqh Muasiroh) berkata:
[" selama mana akad kahwin (ijab dan qabul) belum ditunaikan oleh tunang laki dan tunang wanita (belum sah nikah / kahwin mereka mengikut 'adat, syarak dan undang-undang), maka keadaan masih seperti hukum asal. Iaitu:

1. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk berkhalwat(berdua-duaan sehingga menimbulkan fitnah) dengan tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

2. Tidak halal dan haram bagi tunang wanita untuk bermusafir atau melancong dengan khatibnya tunang lelaki KECUALI bersama-sama tunang wanita itu ada salah seorang mahramnya seperti ayahnya atau abangnya.

cathenclox berkata...

erk..mak aku cakap,even dah bertunang,tu bkn tiket nk buat maksiat. :)

za zalea berkata...

cmna eh nak ckp..
senang ckp ada melayu yg masih kuat pada adat... tapi xkuat pd agama..

sblm nak kawen nak serba semua.. hantaran..mas kawen..(yg perempuan la)
tp kan yg wajib tu hanya mas kawen ngn akad ja..
bersanding pun actually xdibenarkan dalam islam..dari segi xtau la..saya pun xkuat agama gak.. *wink*wink*

same goes with here..
takuk pemikiran yg sama..
kenapa tidak kahwin terus drpd nak bertunang yg cnfirm2 buang det..

so kembali pada soalan..
"Tapi kenapa bertunang tidak tergolong dalam golongan haram kerana menghampiri zina?"

kerana manusia pegang pada adat bukan pada agama.. :)

blue_decamax berkata...

sape ckp tunag x haram wat bnda2 yg disebutkn tu? ustazah aku ckp kat skolah agama dlu, slagi x akad nikah depan tok kadi, tunang pon bleh dpt dosa walaupun hanya melihat aurat si tunang. kalo aku silap, mintak maaf la, aku pon agama bukan hebat sgt....

NuRuL berkata...

bertunang hnyalah adat. sebab itu diwajibkan berkahwin bg pasangan yg ditakuti terjerumus ke arah zina. islam pun menyuruh umatnya yg dah mampu utk berkahwin. dan bertunang bukanlah satu ikatan yg menghalalkan semua bnda. so nikah lah cepat2 kalau dah tak tahan sgt tu ;)

a'an berkata...

"tujuan pertunangan adalah untuk membolehkan pasangan lebih megenali diri psgan msg2 dan ahli keluarga kedua belah pihak untuk membuat penilaian agar tiada penyesalan 1 masa nnt."lagi pun pertunangan hanyalah perjanjian utk perkahwinan.keduanya belum dianggap suami isteri.maka dalam tempoh pertunagan mereka tak boleh la sesuka hati bebas berdua-duaan apatah lagi nak buat kajian 'biologi'

sabda rasullalah S.A.W
"janganlah seorang lelaki berdua-duaan dengan seorang perempuan kecuali bersama-samanya mahramnya(orang yang haram dikahwini-riwayat muslim.

istilah kapel tak pernah wujud dalam hubungan lelaki dan wanita.memang haram la kalau masa tempoh bertunang buat segala yang haram.yang haram itu nyata.maka disebabkan tulah disunatkan xbertunang lama2.nanti timbul fitnah.-dipetik dari buku memasuki gerbang perkahwinan-

saya rasa segalanya jelas dan menjawab persoalan anda.

ashraf. berkata...

Mr.K aku ada email something kat ko. sila priksa. :)

..::c i x c é d o t::.. berkata...

Imam Syafie mengatakan hukum bertunang ini adalah sunat. maka jika pertunangan menepati syariat dan menjadi ibadat,insyallah akan diberkati.. jika tidak, sebaliknya.

dari Jabir bin Abdillah bahawa Rasulullah saw bersabda: " apabila salah seorang dari kamu bertunang, maka jika sekiranya dia boleh melihat wanita itu hingga membawa kepada kehendak atau kemahuan untuk bernikah maka lakukan!" Berkata Jabir " aku telah bertunang dengan wanita dari Bani Salamah, aku telah bersembunyi tanpa dilihat oleh wanita itu sehingga aku melihat sebahagian dari 'diri' wanita itu yang boleh membawa kepada kehendak dan kemahuan aku untuk
menikahi atau mengahwininya".

btunang hanyala utk saling mengenali antara satu sama laen dan bukannye utk bercinta. ins.allah '0' zina. tdapat juga tempoh masa yang dtetapkan.. tak tlalu lama dan ikutla uruf masing².


pape pon sume terletak pada hati masing². nak tau lebih lanjut kene beli buku fiqh munakahat.. cari & baca sendiri lebih berkesan.

senyum ikhlas! (^___^)

Mr. Shah berkata...

bertunang kan ke sunnah nabi...tapi sunnah2 nabi pun ikut la cara pembawakannya... ni ada diskusi pasal hukum bertunang...

http://soaljawab.wordpress.com/2008/08/23/hukum-bertunang/

athirahshabudin. berkata...

Salam Mr K,
bertunang tu tak haram :)

yang menjadikan bertunang itu berdosa, orang yang bertunang tu buat perkara2 berdosa lah
sebab itu Islam cakap, bagi dua orang yang bukan mahram, bawa lah mahram sekali kalau nak keluar borak2 atau apa2 pun

ianya perkhabaran yang gembira
menunjukkan seorang lelaki dewasa dan wanita dewasa bakal membina masjid, meramaikan umat Rasulullah s.a.w
bertunang sebagai tempoh untuk berkenalan dengan bakal teman hidup, bukan bercinta macam orang tak ingat dunia
haram bagi orang lain meminang wanita tu :)

sila refer link ni untuk lebih lanjut
Islam tu agama yang menyanyangi penganutnya :)

http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/1142-bagaimana-bercouple-cara-islam.html

nohfee berkata...

ape perbezaan tunang dengan couple? ape yang aku tahu... kalau kita couple, x salah untuk orang lain kacau couple kita. tp...once kita bertunang, haram kacau tunangan orang, ataupon haram orang yang dh bertunang mencari lain.
so kat sini, eventhou dh bertunang, kita still x leh pegang. tunang means kita dah cop pompuan/lelaki tu jd pasangan hidup kita. nama pon cop. belom dpt lagi. baru cop, mana boleh pegang2 sne sini. kalau dh dpt, baru boleh.

*tbe2 teringat lagu "kalau berpacaran", ;)

Tanpa Nama berkata...

bertunang hanyalah ikatn janji untuk berkahwin..dalam Islam semua benda yg x boleh buat mase sebelum kahwin x ble wat jgk jika dah bertunang pun..x bole klua berdua2an..bertunang x menghalalkan ape2 pun..masalahnye zaman skarang ni yg bile dh tunang ble bwk klua n wat suke hati dan langgar sumenye...mak bapak pn x kisah..sbenanya x boleh.kalau mak bapak benarkan, mereka berdosa jika anak2 ni wat maksiat..memg brtunang mngkin akan jadi benda2 yg maksiat tu sbbnye x ikut cara Islam..so mase brtunang x bole wat bnda2 tu jgk..x ble jmpe..x ble ckp phone..dan lain2 tu..tp zaman skang ni ade ke yg wat camtu.. wallahualam..sbb tu awak confuse tunang x haram couple haram pulak....yg haram tu sbenanye bkan istilah couple tu..tp wat bnda maksiat pgang tangan, berdua2, kiss2 yg haram..sbb skang ni bile dh couple tu memg at least msti paling cikai pn gayut tepon ngan klua bdua wlaupun x pegang ape2..tp jika berlarutan akan jadi bnda lain yg lebih advance..sbb itulah Islam suh kahwin terus..so, sbb tu sbenanye dlm islam ade disiplin dlm pertunangan lihat artikel Ustaz Zaharuddin si sini http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/1148-perigi-cari-timba-dan-disiplin-islam-dalam-pertunangan.html, tp zaman skang ramai yg tak ikut cara islam..zaman pn dh maju..dulu mane ade hphone ..anak dara pn trjaga kt umah... sbb dikata couple tu haram sbb couple skang ni kbanyakan akan wat benda yg ditegah..sbb tu meminang melalui wali pastu bernikah terus..jgn brhubungan dgn pompuan tanpa keluarga pn x tahu menahu..kat sini ade artikel couple cara Islam...http://imredlover.blogspot.com/2010/11/bagaimana-bercouple-cara-islam.html..Ustaz2 pn kalo bg ceramah msti ckp cara Islam pi pinang melalui wali dan brkahwin..nk tau sifat2 calon melalui keluarga atau pn org yg rapat..tp zaman umat akhir zaman ni kan benda yg x boleh pn jadi bnda biasa sbb ramai org wat..My 2 cent view..wallahualam..

fatalist berkata...

sy pn x tahu sgt pasal ni sebab tak tahu agama sangat. tapi apa yang sy boleh cakap sebenarnya pasal couple dan tunang tu sebenarnya berlaku misconception di kalangan orang Malaysia @ Melayu. apa y tak boleh buat masa couple sama je x boleh buat masa bertunang.tpi masyarakat kita cakap, tak pe, dh bertunang. sebenarnya, sama je batasan nya masa bertunang dan belum bertunag.y haram, tetap haram

Tanpa Nama berkata...

for me, even dah bertunang, hubungan antara lelaki dan perempuan itu masih perlu dijaga spt sblum bertunang.sy xpernah jmpa dlm al-quran mahupun hadis yg menghalalkan perlakuan2 spt yg saudara sebutkan td sms bertunang ataupun sblum bertunang ( dats mean couple)..cume mslh di sini, pemahaman msyrkt Islam sekarang yg berbeza..diorg fikir bile dh tunang...ooo leh buat mcm dh kahwin..sebenarnye belum lg..lelaki itu msih bkn mahramnya ke ats prmpuan itu..batas2 masih perlu dijga..Islam menganjurkan pertunangan adalah tjuan utk mengikat wanita itu,menandakan wanita itu akan mnjadi hak lelaki tersebut..maknanya lelaki len xbleh kacau wanita tu sbb die telah 'ditanda' org..dan bertunang itu juga adlh utk psgn itu mengenali antr 1 sama lain dgn menggunakan perantaraan,still xbleh keluar berdua..jika sms bertunang wanita/lelaki itu drasakan sesuai dan terbaik buat kita, barulah diteruskan perkahwinan..
Jadi,statement saudara mngenai "Kenapa bertunang (style sekarang ) tak haram " tu sy kurg bersetuju..sbb sy belum lag jumpe mana2 alim ulama,atau ustaz yg mengatakan bertunang (style sekarang;maksudnye xjaga batas ) tu tak haram...sbb xkira lah bercouple atau bertunang,jika buat perbuatan yg boleh menghampiri zina,tetap haram hukumnya...Wallahualam..

the daten here berkata...

iye. panh bc gak kat i luv islam.

couple tu haram

tunang tak tau la

tp depend on this

http://www.iluvislam.com/tazkirah/remaja-a-cinta/1154-menjadi-tunang-orang-tanpa-kita-sedar.html

(eh pe kaitan dgn haram ke kapel.)
soe salah topic

Kasih nur azie berkata...

salam...khairul. klw blom jadi follower ustaz noramin, jadila ye. maka dengan itu tanpa kurniaan isteri yang pandai agama, alim dan cun serta cute yang akan kasi motivate kat khairul untuk belajar banyak pasal agama, anda blh memahami agama dengan jelas. insyaAllah..... tolong jadi follower ustaz yg ke 1134. blh gmbr kt dua sebelah menyebelah. tp klw anda dah follow blog tu, tak de can laa aku nak sebelah menyebelah ko kan? kan? huhuhuhu... eh. tolong khatam ye blog tu. insyaAllah pengetahuan agama sama-sama akan meningkat..

persoalan kpd jawapan ini... tlg g link

http://www.ustaznoramin.com/2010/03/hukum-bagi-pasangan-bertunang-keluar.html

kotakkecil berkata...

wow.jauhnya fikiran awak.okay.ni pendapat saya la kan.bertunang dalam islam ialah bila seseorang tu berjanji dengan pasangannya untuk berkahwin.bertunang tak menghalalkan apa yang haram.so tunang yang lebih menghampiri zina tuh bukan cara islam.kira haram la.

Kimmy Ai berkata...

sebab tulah, bertunang tak boleh lama2. nanti bimbang kedua2 pasangan ni akan melakukan dosa. apabila masing2 sudah punya masa dan duit yg cukup, terus kahwin jgn ditunda2 lagi. lagi lama tangguh mungkin lagi banyak dosa yg akan dibuat sedar tak sedar. bertunang tu adalah tempoh perkenalan dan persiapan utk pernikahan. keluarga pun main peranan jugak utk menjaga hubungan pasangan ni. dan apabila sudah bertunang, pihak ketiga dh tak boleh masuk campur contohnya lelaki lain tak boleh ganggu wanita yg sudah bertunang, begitu jugak sebaliknya.

tentang zina hati, mengingati seseorang itu lumrah, tapi bila kita ajak sekali nafsu utk turut serta, maka jadilah fikiran kita terpesong. lalu hati pun berzina tanpa sengaja.

ada apa2 lagi Khairul?

hati kita perlu dekatkan dengan al-Quran, supaya sentiasa terjaga dari zina sama ada hati, mata, telinga, dan anggota lain. ;)

Tanpa Nama berkata...

aa

suhaila berkata...

sape kata bertunang kau boleh pegang2 tangan semua tu.. bertunang pun tak boleh buat ape2.. nak keluar pun kena ade ahli kluarga laen...sbb tu la org salah gunakan perkataan tunang...tunang adalah proses untuk berkenalan tapi bukan berdua-duaan...kena ada orang lain..kalau bedua-duaan pun ada makhluk lain jgak iaitu syaitan...org kita selalu salah gunakan title bertunag yang ada..couple hukumnya tetap haram...kalau korg xde buat pape pun still haram!! aku tegaskan sbb ni adalah hukum agama... haram kalau permainkan hukum ALLAH...jgn sesekali mempermainkan hukum Allah..

Mr K berkata...

@Suhaila - Aku tak pernah kata pun pegang tangan, berdua etc tu tak haram. Please. PLEASE IT READ CAREFULLY.

There is no reason kenapa aku nak cakap bila dah bertunang, dah boleh buat macam-macam. PLEASE READ CAREFULLY.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger