Rabu, 15 Disember 2010

Rapunzel, Perempuan dan Budak A.L.A.M

Assalamualaikum

HOOOMAIGOD. HOOOMAIGOD. Rapunzel is waaaaayyyyy much cuter than I expected. And, the movie was awesome! Ia happening gila. Dan bukannya sedih.

Okay-okay. Mari kita mulakan dari mula.

Hari ni, masa aku dalam tandas buat apa yang patut. Adik aku cakap ada orang datang and mintak sign parcel. So, aku suruh adik aku sign. Then adik aku kata, parcel tu adalah beberapa buah novel yang kawan aku hantar.


Aku pun gila lah excited. Tapi tak tunjukkan lah excited sangat depan adik aku. Apa barang lelaki excited dapat banyak novel. Aku buat cool je.

Novel-novel yang aku dapat itu adalah Jaja & Din, Versus dan Pelangi. Part bestnya, sebab dua daripada novel tersebut adalah novel Hlovate.

So, aku pun baca la Versus tu. Baca baca baca baca, then aku tertidur. Bangun-gangun, check handphone, ada Syeikh (Syed) hantar text.

Amin ajak kuar bandar petang ni. Dia tengah cuti. Baru turun kapal. Nak tak?

Aku nak aku masa tu tengah tido. So agak tak ada mood. Tapi bila memikirkna tentang amat susah geng-geng sekolah nak berkumpul, so aku pun gerak lah.

So, aku dan Syed pun bergerak lah pergi ambil Amin si budak laut di Kuantan Parade. Then, menuju ke East Coast Mall (ECM). Masa on the way tu, perh, Amin dah nampak kurus. Ye lah, last time jupa dia, kalau tak silap hanya selepas SPM kot which is masa aku muda-muda dulu. Sekarang, dia makin tough. Then, dia bukak cerita pasal apa yang dia buat sekarang which is belajar di Akademi Laut Malaysia.

Perh, banyak betul negara yang dia pergi. Ada Jepun, Korea, China dan bermacam-macam lah. Oh oh, then dia ada bukak satu cerita hantu masa kat atas kapal. Dia ni adalah pengumpul Action Figure (patung aksi macam Gundam, Dragon Ball dan Naruto). Masa kat sekitar Eygpt, dia ada beli satu patung umpama kucing zaman firaun. So, masa dia on the way nak hantar kargo barang-barang chemical dia ke somethere around Jeddah, kapal dia menuju ikut laluan Mekah. Then masa dia tengah tidur, dia ada nampak something yang besar di dalam gelap. Ianya gelap, sepatutnya tak nampak apa-apa, tetapi dia nampak benda tu yang besar. Dia bukak lampu, benda tu tak ada. Dia tutup lampu, terus nampak benda tu. Dia buat beberapa kali macam tu. Then dia pun agak takut lah. So, dia keluar dari blik dia dan bagi tau crew kapal yang ada hantu di bilik dia. So, crew kapal tu cakap "Tak apa, biar aku temankan kau tidur di katil atas (Double Decker). Then dia pun tidur la. Baru beberapa saat dia terlelap, dia terjaga. Dia tengok kat atas, tak ada orang. Then baru lah dia tahu yang crew kapal tadi tu sebenarnya adalah tak wujud.

Bla-bla-bla. Then dia dapat tahu yang semuanya itu mungkin berpunca dari patung-patung aksi dia. So dia pun buang lah semua patung-patung aksi dia dan dia berpesan jangan kumpul patung. Well, sebenarnya banyak lagi lah benda-benda best jadi orang laut ni. Dan termasuk lah benda-benda yang aku tak nak cerita.

Aiseymen. Panjang betul intro. Nevermind. Then, kami bertiga pun bergerak lah ke ruangan legar panggung wayang. Nak beli tiket. Tapi tak tahu nak tengok cerita apa. Mula-mula ingat nak tengok Ngangkung. Tapi memandangkan bunyinga umpama kangkung dan aku tak suka kangkung, so, aku suggestkan cerita Rapunzel. Dieorang terus setuju. Ececece, aku rasa dieorang pun memang nak tengok Rapunzel tu, tapi segan nak bagi tau takut kena gelak.

 Adorable

Then kiteorang pun tengok lah citer Tangled / Rapunzel pada jam 10 malam. Masuk-masuk je, kosong. Aku duduk. Then aku bagi tau Syed, "Sebelah aku, mesti akan ada awek comel duduk". But then, tengok-tengok memang betul pun ada awek duduk. Syed senyum je kat aku. Aku pun F YEAH! Tapi selepas beberapa minit, aku dengar awek sebelah aku suruh kawan dia duduk kat hujung. Then kawan dia pun pergilah duduk kat hujung. Then, awek kat sebelah aku bagun, then duduk kat tempat kawan dia yang kosong tu. Then then aku pun macam WTF WHY YOU NO SEAT NEXT TO ME?! MY FACE LOOKS LIKE A RAPIST? Omg korang tau tak sedey bila ada orang duduk sebelah korang, then masa tengah movie dia boleh plak bangun semata-mata nak duduk tempat kosong? Terasa tau... Dah la kena gelak dengan Syed...

Fine, macam lah aku nak duduk sangat sebelah kau. Dah lah tak lawa. Perasan comel.

  Told you. Girl memang nampak cute bila tengah marah and geram.

So, how about the movie? Well, memang aku tak menyesal lah tengok Rapunzel ni. Dari starting, hingga habis, langsung tak bosan. Dan ianya superb bersama lawak-lawak sarkasticnya. This Rapunzel, bukan macam dalam cerita fairy tale yang korang selalu paksa ayah korang cerita even korang dah besar gajah dah. This Rapunzel, adalah seorang gadis yang reti nak melawan kata. Serta, bukan macam dalam ceirta Cinderella tu. Tau nak nangis je. Sikit-sikit nangis. Sikit-sikit nangis. Macam perempuan.

Mesti tonton kalau:
  1. Nak keluar panggung dengan muka puas hati.
  2. Nak tengak betapa berbezanya filem luar negara berbanding filem tempatan. Its not about the cost. Its about the storyline.
  3. Nak ubah persepsi tentang filem animasi adalah tak best.
  4. Nak tengok awek comel manja cute gebu dan mulus.
  5. Nak tahu kenapa mak tiri or mak angkat di labelkan sebagai jahat.
  6. Nak buat benda pelik-pelik dalam panggung wayang bersama kekasih. Movie ini amat menarik, so, kalau korang buat benda-benda tak senonoh, orang tak akan perasan. Skrin kat depan lagi menarik dari aksi bermanja dan lucah korang.
  7. Nak feel feel touching-touching bila tengok si lelaki yang mempunya pandangan membara tu nak mati.
  8. Nak enjoy the movie tanpa berfikir banyak. 




 Movie ni, apa yang aku boleh kata, amat kreatif. Kuda punya perangai, 'katak' punya perangai dan macam-macam lagi. Boleh dikatakan hampir setiap watak dalam cerita tu ada perangai masing-masing atau prilaku yang tersendiri. Which is amat kreatif dan gila-gila.

Aku suka everything about the Maximus (kuda putih) tu. Babak yang ada Maximus memang akan membuatkan korang tertarik. Kuda tu amat-amat pelik. Dan awesome. Oh, aku terfikir untuk membela kuda.

Dan, apa yang aku tak suka pasal movie ni adalah dia ada selitkan babak tipikal macam cerita indon even ianya adalah hanya dalam 5 minit. Babak tipikal tu adalah bila watak jahat (Mak Rapunzel) menipu, then Rapunzel bulat-bulat percaya. Why good guy mesti stupid dan bad guy always the genius one?

 Dioerang menggedik

Lagi satu, aku tak faham. HOW THE HELL RAPUNZEL TAHU CARA NAK CIUM LELAKI? Dia duduk dalam hutan, atas menara, then orang pertama yang dia jumpa adalah pencuri yang bermuka hensem yang menjadi bakal suami dia dan juga her first kiss. And why dia cium mamat kerek tu? Mamat tu dah la pencuri, poyo, kerek pulak tu. Girls zaman sekarang memang suka kat lelaki yang kerek dan poyo ke?

Btw, tak perlu tonton movie ini kalau:
  1. Anda fanatik terhadap filem melayu dan tetap menyokong filem melayu walaupun ianya adalah sucks gila.
  2. Anda inginkan movie diselami dengan babak lucah.
  3. Anda ingin mendapat banyak imput.
  4. Anda gay.

Apapun, filem ini mampu buat bulu roma aku berdiri atau pun meremang. Yang bermaksud, movie ini best. Biasanya, bila aku tengok movie atau persembahan, then bulu roma aku meremang, itu bermaksud aku amat-amat sukakan apa yang aku lihat.

 My fav part. Gambar sebenar lagi awesome.

Amat berbeza dengan fairy tale yang dulu-dulu kononnya ada putera raja datang naik kuda putih dan selamatkan dia. Dan lagi best, ini memang lain dari cerita Barbie. Boleh kata, cerita Rapunzel ni adalah 80% lain dari yang korang dengar masa kecik-kecik dulu. Lagi pun, Rapunzel ni bagus tau. Siap pakai handsocks lagi. Cuma, agak slacks dia tak pakai tudung. Kalau pakai, perh, mesti aku cair tengok.

So, go get your kekasih, wify or hubby for this movie. I know it's kind of late but I don't care. Worth tau.

Personal rating : 9/10 as filem animasi.



73 Comments:

Hazzy Ishak berkata...

belum tengok lagi
;(

Cherrie Pie Sweety berkata...

Btul btul. Highly recomemmended. Love this movie to the max. Paling tak tahan part mak tiri dia nyanyi "motherrrrrr knows besttttt" hahahah

nohfee berkata...

wah.. promoter hebat la kau! hahaha esok aku p tgk

NenekPenne berkata...

dah pegi tengok dan citer ni memang best...

ika~~ berkata...

bdk ALAM..
tingat yg aku ada tnye ko,ko bdk alam ke?
sbb bf kwn aku ade iras2 ko.
hahaha

btw g la tgk hantu kak limah lak..pecah perut pnye ketawa.awek cun pn ade lam tu..KAK LIMAH!
ehehe

cikpia berkata...

aku setuju!!!!!!!!!!!!!! i love maximus yang blagak ala2 anjing tu!!!!! memang best citer nie!!!

dilla adilla berkata...

hye2...mr k
cite ne mmg super duper best kalo nk compare ngan cite yusop aslam yg sangat tah pape...
muehehe

Kimmy Ai berkata...

Ahh, demm.. sini xde Rapunzel.. tch.

"miko itu nana" berkata...

yah!!..memang sgt2 berbaloi..best gila kot..hahaha

Farah berkata...

Bunyi macam best gila la ! :D

Btw , baca novel Hlovate juga ? WOW

milimilo berkata...

tak boleh ah teringat dkt watak maximus tu.serius dia yg menghidupkan cerita dr mula2 watak dia muncul.aku rase part maximus sume aku bantai gelak sampai tendang2 kerusi org dpn.LOL.rapunzel mmg gila awesome.mcm nak kena tgok berkali2.excited pny psl ;D

syamimi fatin berkata...

rapunzel mmg comelll... suka sgt. igt laki tak tgk cerita mcm nih :)

Sca Ndx berkata...

gua sokong cite melayu macam hantgu mak limah. terbaik tu. lu kena tengok

Dang Intan Duka berkata...

blm lagi berkesempatan tgk movie nie..tp ble dgr memg best jer..;p

eh...kwn u tu pun kat ALAM??
hurmm sama dgn kawan i gak..memg byk peristiwa berlaku..jd dia kna la pndai jg dri..

peace

[MiSs1904] berkata...

nak gi tgok gak la..~~ cam nyesal je gi tgok narnia 3D awitu..aiseyhh~

MATAHARI berkata...

aku dah lama tgk..

Fina Roslan berkata...

thank you for the review.
saper cakap tengok kartun tak best?hehe

Hamizah Syamimi Supian berkata...

setuju! memang best gila Rapunzel! tergoda tengok Flynn Rider tu..wahaha :P

Lupi berkata...

aku tgh baca versus skang. best2 :D

tp ak tak suka sgt rapunzel sbb byk sgt muzikal.. kalah hindustan.

tp rapunzel sies shait comel. hahah

Cik Nathrah berkata...

tak dpt la gua menegok citer ni sbb takde wyg kat sini..download je la :)

haikadove berkata...

waaa menarik! oke masuk dalam movie-to-watch list laa nie~ heheee :D

and i like the part u wrote 'agak slacks dia tak pakai tudung'. hahaa. kalau pakai lg laa sume org excited nk peg tgk..

_aLiaHwaFa_ berkata...

seriously rapunzel mmg best! smpi berhari-hari still igt kt rapunzel lagi. smpi mase smayang terpikir pasal maximus. :D

Mr K berkata...

@Ika - Yang tu, download.

@Farah - Best. Mestilah baca.

@Lupi - Bab nyanyi2 dia sikit je. Dan babak masa dia nyanyi gila best.

[x]RaiRa87[x] berkata...

"Girls zaman sekarang memang suka kat lelaki yang kerek dan poyo ke?" kalau kerek cam penulis blog ni xnk kot.HAHA

mizz_aainaa berkata...

terasa macam nak tengok jugaklah.. hehe~

Mr K berkata...

@Rai - Weh, penulis blog ni baik tauuu. A_A

Nina Zam. berkata...

cisss. macam best. nak tengok lah lepas ni. hehe.

Dean winchester II berkata...

aku suke part lukisan atas dinding rumah dia tuh... nampak la bertapa inginnya dia nak tahu apa sebenarnya berlaku. n girls nampak anggun bila dia sungguh2 apa dia nak LOL

Ery Farieha berkata...

benci taw!
tak dpt tgk lg~
=.=

nanareeko berkata...

yup2..nana dah tgok..mase hbis exam hari tuh....malam tu gak p tgok rapunzel..mmng minat sangat2...hehehe..mr k, katak ke yg wane hijau tuh??bukan kah beliau seekor iguana???em....pape pun mmng stuju best sgt2..!

Leel Khalid berkata...

'katak'? iguana lah!

Risnayati Lammu berkata...

-well, aku pn memang fnatik gila maut la dgn novel HLOVATE nie...:)
-interesting la story kwn MR.K tu...
-erm, mcm nak p tgok citer rapunzel la coz lma da xlayan crita animasi katun nie...thx MR.K!

zarif power berkata...

aku tgk 1st show kat DP...
penoh ngan budak2..
pastu abis2 tuh budak2 tepok tangan...
=.=
walaupown aku rase org tue lagi memahami kalu tgk movie nih

c.i.k.a.m.i.e.a berkata...

K, kalau nak tau kenapa girls ramai suka kau.. opsss maaf, bukan kau, blog kau.. sbb cra penulisan kauu.. kerek, poyo, perasannnnn... segala macam arrr

masshie mastura berkata...

i dah tengokk dulu dari u. yeyy :D haha.
best kan. i pn buat review cite nie kat my blog mase tyme dye kuar.

btw myb rapunzel pndai kissing from books la, novel2 skrg pn ajar kan bende2 cmtu. haha:P

Dira's Sis berkata...

I love this movie, it was awesome !

Paling suka bila Maximus buat perangai dia. gelak habis :D

And yeah, memang meremang bulu roma part 'floating lights' tu di lepaskan ke udara and i was like, awwhhh :')

Husnatul A'tiqah Abdul Hady berkata...

yup..citer melayu memang tak berbaloi untuk tengok kat wayang..rasa macam membazir jek..majoritynya citer inggeris yang sampai meremang bulu roma nak tengok..hehe

Miss Lemonade berkata...

hahaha..kalau aku tau g ecm haritu tgk cerita ni..tp tersalah pilih movie plak..

err...kenapa ramai org persoalkan yg rapunzel pndai kiss org?haha.

budak alam kalau diajak berborak mmg byk beno cerita kapal walaupun dorg duk atas kapal sebenonya boring

bukankosong berkata...

erkk...nak betul kan,bukan katak la,sesumpah ok menatang hijau tu..hu..hu..apapun mmg best pn movie nih...

Nurfarahhana Daud berkata...

huhuhu..nak tengok citer ney,,cam bez..

me.myself.i. berkata...

dasyat gile part maximus bole lwn gune mulot pegang sword,, n cun gile scenery time lepas tanglung y dekat nk hbs tuh ;)

rhapsody LiN berkata...

haiiishshhhh... kene tgk ni!!

Nur berkata...

asal cite hantu tuh lagik menarik minat..hahaha

Mira Hana berkata...

flyn : and the frog
rapunzel :chamelion..*tataw camne eje*

HAHA..ade bakat tak ganti rapunzel :p

hanif hafiz berkata...

salam..aku skg belajar medic kat egypt..pasal patung2 firaun yg kawan ko beli tu..boleh jadi betol ceritanya..

bnyk pengalaman aku kat sini..fyi, sekuat2 org melayu men jampi2, sihir2..kene ingt jugak..mesir dulu adalah tapak tinggal firaun..

segala bapak nenek moyang sihir mmg asal dari bumi mesir..kat sini pun mmg bnyk kes budak2 melayu kene pukau..

so better buang je la patung2 tu..bukan leh makan pun..

btw..ko org kuantan ke mr k? samola kite..

Hush berkata...

lepas kau promote aku rasa macam nak pegi tengok pulak.
btw,
movie ni jiwang atau kelakar?
atau jiwang-jiwang kelakar?
argh.

[AMR]ReenaRawee berkata...

yes..!!
yes..!!
rapunzel sgt comel lote..!!
sangat warna warni..
buat hati eppy..

:)

oh eugene...
tettttttt~

:D

Liza berkata...

the kids dah lama ajak, still tak pegi2 lagik nie

ili berkata...

i've watched it! awesome storyline! tapi part yg sengal bila mamat tu tunjuk 'pandangan membara' dia. membara lah sangat. i wonder, ade ke lelaki yang betul2 boleh buat pandangan macam tu? haha

Tanpa Nama berkata...

hey Mr. K..gotcha!! aok tukar berak to gerak ekk..so suweeett..hahaha..

yg benar,
comel gler

Oreo berkata...

Novel Versus besttt,karya Hlovate smuanya superb kan.

Tak tgk lagi Rapunzel ni.

Yatre Hayati berkata...

dah abes baca versus tu? tak sedap la pada aku

Fathiah Jasni berkata...

salam,
i'm not a big fan of malay films but it's not fair to say filem melayu suck gile.. ade je yg worth it utk di tonton dan x seme film animasi or non-malay films tu bgs dan best, kan?

cheers :)

noorafzan berkata...

tolong jangan cite buat ku jeles boleh tak?
ku dah lama ni tak tgk wayang.
dan takkan dapat tengok sampai ujung bulan ni.
huhu~

sedihhh!!

piNky LuCiA berkata...

aku selalu tak de masa nak tengok wayang. huhu

e.u.p.h.o.r.i.c - m.e berkata...

dyingggg to see this movie as well, apakn daya dh cuti, blk kg, and kt kg xde wayang.... :(

Nur Misnan berkata...

salam.. tak sempat lagi nak tonton..
baru lepas tgk ngangkung.. oklah...

bojie_boboy86 berkata...

setuju....mmg best...baru je p tgk dgn hubby...berbaloi-baloi...

Mr K berkata...

@Afzan - Chrismast ni tengok la :)

@Fatiah - Yup. Ada certain yang best. Macam Kami The Movie dan etc

atok berkata...

rapunzel mmg best. 3d die pon lawa. wee

ayamloveduck berkata...

Hye!

a quick question, whats up with rapunzel and the frying pan? masuk wayang lmbt so mayb missed the part bout the frying pan. sapa2 leh tlg explain kan. please and thank you.

btw, me think kissing is something neutral.u just know what to do.kot

Mr K berkata...

@Ayam- Rapunzel guna pan tu untuk pukul si lelaki tu. So, dia takut si lelaki tu menggans, jadi dia keep bawak pan tu.

Btw, flying pan?

mr shah berkata...

ko ske baca novel ea bro??no wonder ko pnye penulisan mcm org da biasa menulis..i've try to learn how to make a good article...tp xjugak hebat2...haha :)

Fina Roslan berkata...

lepas ni review citer apa pulak Mr K?
rasa nak tgk lagi je Rapunzel ni.
tadi yg memenuhkan GSC bukannya budak2, org tua!hehe.

Syugurin berkata...

Kalau dah habis baca Jaja & Din, tulis la review. I personally love the story and would like to know men's opinion bout the book. :)

Aku Otomen berkata...

memang setuju...cerita dia besh...cuma time ending tuh tetiba benci si pencurik tuh

Cik Mulat berkata...

hohoho...kau buat aku rs nak tgk lak...lalala..

SaYraH WonDerLanD berkata...

wahhh ramai ckp cerita ni best but still aku x tgk2...-__-" da masok thn 2011 still x dpt tgk..ish2

SaYraH WonDerLanD berkata...

byk nya nama hormones. Berbelit2 aku nk sebut. i wish ada pil cinta. Xde la laki nk bosan2

MiZz fLoVeWiSh berkata...

u Love hlovate too?? Hlovate is owesome rite..And Anyway,ur blog is awesome too..Bukan na puji,yak yah prasaan eh..Ngahahah,tp it nice la...:)

noura fatiha berkata...

u Love hlovate too?? Hlovate is awesomw rite..BtW,nice bloG..TAk yaH prasan la,puju2 ayam jer niey..ngahahah..:)

hazirah naim berkata...

enjoyed this 2 times!!memang tak rugi!

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum, rapunzel is tangled memang best.
tengok sorang2 sambil feling2.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger