Sabtu, 18 Disember 2010

Bunuh Diri Kerana Cinta. Promote di Social Network.

Assalamualaikum


Aku ada terbaca satu isu yang amat menarik. Isu ni dah agak lama. Tapi tak sampai pun sebulan. Baru je minggu lepas. Tapi, aku rasa tak ramai yang dah terbaca pasal ni. Aku pun, baru terbaca dari OhTidak.com.

Kalau korang nak tahu, ini bukan kes pertama isu bunuh diri di Malaysia nak-nak yang jenis bagi tahu wasiat di social network. Beberapa bulan lepas pun, di facebook, siapa follower blog aku yang lama-lama mesti ada perasan yang aku ada post satu entry pasal seorang lelaki yang down gila-gila sambil menyumpah ke Tuhan (Allah) di facebook sebab dia putus cinta. Aku friend dengan dia sebab dia adalah founder untuk satu group facebook ni. Aku just blog kan sikit pasal dia (Dia melayu, Islam). And then, keesokkan harinya, aku terpaksa delete balik post tu sebab... that guy dah commit suicide.

Aku pun rasa macam "OMG, semalam aku blogged about him, and now dia dah tak ada?". Agak freak me out la. And masa tu, Facebook dia still ada. But, tak ramai tahu yang dia dah tak ada.

Dan yang paling terbaru, bukan Melayu, tetapi Cina. Isunya, still sama, bunuh diri kerana cinta. Yeah, love kills. You bet.

Aku tak pasti kenapa. Tapi aku perasan, lelaki kalau nak bunuh diri gila kreatif. Macam-macam dia buat. Antaranya, boleh di tengok di video di bawah. Vid ini bukan prank.


Thanks to http://rojakstory.blogspot.com/ for the vid.

Dan, aku tak faham. Kenapa bilangan lelaki bunuh diri makin meningkat?

Ada dua jenis dosa bila seseorang Islam tu membunuh diri yang bergantung kepada niat. Satu, syirik which is keluar islam which is murtad which is tak akan bau syurga. Dan satu lagi, adalah dosa yang teramat-amat besar and that dosa besar akan membuatkan anda have a super lot of time to kill di dalam neraka.

Jenis bunuh diri yang pertama adalah bila korang yang bunuh diri tu yakin dengan apa yang korang buat dan terus bunuh diri sambil senyum bajet boleh selesaikan masalah dan mati denga tenang. Dalam hal ini, yeah, don't even think about the syurga. Dan bagi jenis yang kedua pula, korang tahu bunuh diri ni akan buat korang masuk neraka. So, korang mengucap atau buat apa-apa yang tak logik sebelum bunuh diri. Then korang akan bertapa di dalam neraka dengan jangka masa yang agak lama. Cukup lama untuk membuat tamadun di neraka sebelum azab tu di hentikan.

Tentang mangsa cinta yang paling terbaru adalah seorang lelaki bernama Alviss Kong. Macam mana dia bunuh diri? Di bunuh diri dengan cara terjun dari tingkat 14 dan menghempap sebuah kereta Wira. Kesian pula pemilik kereta wira tu. Tak pasal-pasal kena.

Well, ini adalah retetan status fb dan nota bunuh diri sebelum dia commit suicide.
 
Antara status-statusnya di FB yang paling awal sebelum dia bunuh diri.

Antara yang paling banyak comment.

 His suicide note

 On his blog.
His goal, then.
Selepas kematian.

Ianya adalah amat menyedihkan bagi lelaki ni yang bunuh diri kerana cintanya yang hanya terjalin kurang dari 5 bulan. Why the hell you give a shit to die for someone yang not even yours? Come on.

Bagi perempuan, jangan la bunuh diri kerana cinta atau kerana apa-apa. Korang ingat kalau korang bunuh diri kerana cinta, boyfriend korang akan kisah ke? Boyfriend korang bukan kisah sangat pun. Dia hensem. Yeah, lelaki memang hensem. So, dia boleh cari perempuan lain.

Bagi lelaki pula, korang pun tau kan yang bilangan lelaki sekarang gila sikit. Dan, dah banyak sangat perempuan menderita atas kekurangan bekalan lelaki. Cukup-cukuplah menambahkan penderitaan terhadap kaum perempuan yang kurang kasih sayang ni.

Conclusion, jangan bunuh diri. Bukan berani untuk mati. Tapi takut untuk hidup.



53 ulasan:

  1. tak cool.sangat tak cool. muka kacak. leng loi banyak. sigh. aku tak faham.

    BalasPadam
  2. wah.. lepas nie, mesti jadi trend kan.. bunuh diri sambil record.. lepas tu, si penjumpa this video pon upload la kat FB.. so, jadi laa glemer. Sapa nak cepat glemer bleh la buat cam nie.. tapi glemer after u dah mampus laa.. Jadi Lagenda je lah.. huhu

    BalasPadam
  3. ok, part last last tu nampak kau backup perempuan, XP .
    Aku rasa bodoh pulak kalau bunuh diri sebab bercinta, kita boleh dapat elok dari yang sebelumnya. ffuhhh~

    BalasPadam
  4. on second thod of a selfish thod (well sume org yg bunuh diri selfish) baik kau bunuh je org yg jadi punca masalah tu.

    at least nanti dapat gak cium bau syurga. hikshiks!

    BalasPadam
  5. aku pun ada baca pasal ni. awek dia cun tp baru 18. & he was only 22. cinta kedua kot. tp ended up suicide.

    aku ada bc blog sape ntah yg kata laki alviss ne selfish bunuh diri sebab dia tak fikirkan kesan kpd keluarga dia, tuan punya kereta & dia kejam sbb semua org menunding jari kepada ex dia. seolah2 ex- dia yg murderer. well, indirect murderer to be exact.

    yg xtahan siap ada group kat fb yg kesian kt owner proton wira tu sbb insuran x cover kemalangan cmne

    BalasPadam
  6. wow. dahsyat! dahsyat! sedih pun ada! wow!!

    BalasPadam
  7. err...apesal la B*doh sangat sampai nak bunuh diri...ish3...bawak2 mengucap ler..
    orang yang sakit teruk tu baru ingat nak mati..nie terbalik lak org idup sihat..senang jer pkir nak mati...
    *emo tetibe*

    BalasPadam
  8. bunuh diri kerana cinta... nauzubillah~ kuatkan hati kita. (-_-)

    BalasPadam
  9. bunuh diri kerana cinta... nauzubillah~ kuatkan hati kita. (-_-)

    BalasPadam
  10. Berani betul die buat tindakan macam tu..

    BalasPadam
  11. haih, sebab ni la agama kena kuat. aku rasa diiorang ni agak bodoh tapi cam kesian pun ada.

    BalasPadam
  12. org punye tkot nk mati , dye punye nk cpt kan mati .hee :)

    BalasPadam
  13. bagi dorang tu jalan penyelesaian terbaik kot..

    BalasPadam
  14. KESIANNYAAAAAAAAAAAAA!

    BalasPadam
  15. suke post ni. n ur two last sentences. bunuh diri bukan cara utk hadapi kenyataan. lagipon, kalau bunuh diri tp x mati2, tak ke siksa namenye tu? entah2 tempang atau lumpuh seumur idop. ish

    BalasPadam
  16. agak bangang la..bnoh diri sb cinta...

    BalasPadam
  17. Cukup-cukuplah menambahkan penderitaan terhadap kaum perempuan yang kurang kasih sayang ni.

    heh..

    aku pn ade gk tgk psl die ni from ohtidak..mcm2 lah kt dunia ni.pasni time tgh skt nk mati leh wat status "omaigod,it hurts upernya nak mati ni!"

    BalasPadam
  18. Mr.k, fes time sy bce cte ni..
    tkjut gak..
    but i'm not surprise klo they do it for love..
    bukan nye nk menyokong, tp klo ckp psal love ni mcm2 kes yg xpenah jadi sure jd..
    cm yg pling femes skrg, lari dri umah..
    pastu terhegeh2 nk blek umah..??
    mcm2 la..

    i think you should make another post..hehe
    gurau je..
    :D

    BalasPadam
  19. meremang bulu roma bace .
    uissshhh .

    love ur last words :)
    Bukan berani untuk mati. Tapi takut untuk hidup.

    BalasPadam
  20. hebat betul penangan cinta ni .

    BalasPadam
  21. ai tak kan bunuh diri =)
    -tasnim-

    BalasPadam
  22. sedih la weh, napa mamat tu bunuh diri awal sangat tak pikir panjang :(

    BalasPadam
  23. stupid decision to commit suicide. love is nothing. life is not all about love.

    BalasPadam
  24. mcm kelakar je bunuh diri siap ada notes.. @.@

    BalasPadam
  25. cute la alviss ni..nape la p bnuh dri..x phm tol..haisshhh

    BalasPadam
  26. hehe~i've read bout this~OMG!!!this is for real upenyer :)

    BalasPadam
  27. sebab dia takde sape nk bimbing.
    kalau dia ade pedoman hidup takkan dia nak bunuh diri senang senang mcmtu.
    sayangi lah nyawa anda, jgn terlalu syg kn perempuan, membazir.hehe

    BalasPadam
  28. Perghh...seram sejuk plak bila baca balik..bunuh diri tak kemana weh..setuju dengan ko..ramai lagi perempuan kat Malaysia ni..terlepas satu, beratus lagi menanti kat depan..hehe

    BalasPadam
  29. aku baru baca psl mamat ni 2 hari lepas...giler tul...
    sure ex die rase bersalah giler...
    paling kesian family die la...
    mak bapak dh besarkan die smpai 22 tahun...
    senang2 bunuh diri sebab pompuan yang die kenal baru 5 bulan...
    how stupid is that..but who are we 2 judge...
    hopefully tak jadi lagi la mende2 macam ni...

    BalasPadam
  30. aku baru baca psl mamat ni 2 hari lepas...giler tul...
    sure ex die rase bersalah giler...
    paling kesian family die la...
    mak bapak dh besarkan die smpai 22 tahun...
    senang2 bunuh diri sebab pompuan yang die kenal baru 5 bulan...
    how stupid is that..but who are we 2 judge...
    hopefully tak jadi lagi la mende2 macam ni...

    BalasPadam
  31. sebab pmpuan pun nak bunuh diri?fragile btol mamat ni...awek die msti gelakkan die...bukan sedih pun...

    BalasPadam
  32. Aku pun kadang2 tak paham dengan teenagers zaman sekarang. dah tau tak nak dikecewakan, buat apa couple?
    baik jadikan budak2 sekolah yang CINTA MONYET tu sebagai contoh. :)
    anyway bro, entri yang menarik. apa kata try buat entri cinta monyet pulak. mesti gempak!

    BalasPadam
  33. :) :) :)
    makin teruk la pulak
    tapi yang jelas
    dia berjaya menggunakan segala media dengan jayanya
    terbaeekkk!!!!

    BalasPadam
  34. Malaysians kena ada mental strength. Dalam dunia mode, kalau tak ade pegangan agama tak kiralah agama apa pun, kita tak boleh turutkan hati.

    Sebab tu kita disuruh belajar agama dan 'spiritual' dan ketuhanan.

    Mari kita sama2 ambil iktibar Nya.

    BalasPadam
  35. @Moon - Ya la. Sure jadi trend. Sikit-sikit, nak bunuh diri. Then rakam. Then akan dikatakan "Normal la bunuh diri then rakam tu."

    @Hani - Dan kita boleh dapat yang lagi best dari sebelumnya.

    @Aryn - Kalau dia bunuh diri, then dia sorang yang merana tak apa juga..

    @Arabella - Apsal lak tak leh.

    @Maya - Ya. Real.

    BalasPadam
  36. owh i nk bunuh diri. sbb love. but fikir2 blk i bkn buat byk kebaikan pn. hahaha:P

    owh well. i lie. im not dat stupid to kill myself.

    BalasPadam
  37. menakutkan duh...huhu..igt kan pompuan je gila cinta..laki pon camnih jgak

    BalasPadam
  38. nampak sngt laki lemah dari pompuan! haih!

    BalasPadam
  39. putus cinta bkn pengakhiran kpd hidup ni.. hidup perlu diteruskan... kerna TUHAN mst menghadiahkan sesuatu yg indah dihadapan.. percayalah!!!

    BalasPadam
  40. ish..entri ko mkin seram dowh aku bca skang...hahaa

    btway..putus cinta mmg sakit..
    err..tp lepas kite recover putus cinta yg lama..
    u will notice that sebenarnya hidup ni sgt indah sebab kita ditakdirkan utk berjumpa dgn org yg lebih syg kt kite..


    P/S: aku ade sikit pengalaman horror mcm ni..tp xdalah bunuh diri..huhu..bodohnya mereka2 yg ambil jalan pintas mcm ni

    BalasPadam
  41. saya taw pasal Alviss Kong ney pas beberapa hari dia bunuh diri. taw pun dari kawan chinese kat twitter. bunuh diri ney dah jadi trend dalam kalangan remaja chinese. yg latest LUN SKY. dia nak bunuh diri kat tempat yg sama dengan Alviss. tapi tak taw kenapa dia nak bunuh diri. berita chinese 8tv ada buat liputan pasal LUN SKY. ada yang cakap kalau sekali ada kes bunuh diri yg disebabkan oleh Facebook mungkin gov akan ban fb. tp sy rasa tak mungkin fb akan di-ban sebab gov pun guna fb.

    BalasPadam
  42. bodoh betul.

    ramai yang terlalu fanatik sgt dengan cinta.
    orang yg bunuh diri tu terlalu ikut perasaan sendri.
    Mereka nye niat hidup kerana perempuan tu...bukan hidup kerana Allah SWT...
    hurmm..sumer da ramai terpesong sebab kurang iman n pemahaman tentang agama.
    frust bercinta...wut da hell laa..sumer tu asam garam kehidupan..we shud deal with sth like diz...

    penat2 ibu kita mengandungkan kita..jaga kita..pastu kita mati katak je sebab pompuan xgune...wuuu..such a waste lebih baik la cekik dari kecik lagi xyah idup kan....huhu

    BalasPadam
  43. al-islam bulan ni pon ade sebut gak kisah bunuh diri ni...
    siap ada pendapat untuk semua agama lagi dan penerimaan utk setiap agama mengenai bunuh diri.
    dengan kata lain, semua agama menolak perbuatan bunuh diri
    Dan yang paling utama, Amaga kita, ISLAM juga melarang keras (mengharamkan) perbuatan bunuh diri.

    usahkan untuk masuk syurga.. berbau pon tidak beb....

    BalasPadam
  44. woah..sedih r bace..sedih sbb ade lagi orang yang memang pandang cinta seriuslt tp the other one main2.. sedih bila yg pandang serius pada cinta tapi pendek akal pulak sbb suicide..makin pupus la lelaki yang betul2 hargai cinta. hoho

    BalasPadam
  45. dunia2...nyawa ada elok2 xnak jga..bunuh diri je tau..apa la nak jd dgn org zaman skrg,,ish3

    BalasPadam
  46. org yg bunuh diri ni semuanya sihat fizikal. adalah lebih baik sekiranya mereka ini membuat tindakan yg bijak dgn mendermakan organ-organ dalaman kepada insan-insan yg amat memerlukan.

    BalasPadam
  47. kesian...cinta x buta tapi hati manusia yg buta...

    BalasPadam
  48. mgkn mr.k ptt try break someone's heart, kot2 pmpuan tue nk bunuh diri. x pun bunuh u.

    BalasPadam
  49. seperti kita sedia tahu..bunuh diri tu berdosa besar. Bunuh diri xkan selesaikan apa2 masalah. Lepas mati ada lg YG harus kita tempuhi

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.