Sabtu, 30 April 2011

(Max 247) 24:7 Boy Band Kpop Malaysia Yang Pertama? Urh.

Assalamualaikum


Well, ini adalah entri segera. Aku cuma nak bagi tahu masa aku lepak-lepak di dunia internet menggunakan Baby S aku, aku jumpa tau satu gambar yang amat... menarik.

Well, kita semua tahu yang ramai gadis-gadis Malaysia yang minat kat jejaka Korean. Semua gadis-gadis Malaysia bajet kononnya jejaka Korea tu semua handsome dan romantik. Bagi dieorang, tak ada lelaki Melayu seromantik jejaka Korea. Heh, please.

Tu belum kira lagi bab lelaki-lelaki Korea yang menanggotai band-band yang semuanya terdiri daripada lelaki yang bajet nak tunjuk dada tak berbulu dieorang. Dan, once gadis-gadis Malaysia nampak je band-band jejaka tujuk dada tak berbulu ni, mereka akan terus terpikat. Muka ahli band tersebut cepat-cepat di paparkan di profile Facebook. Status Facebook pula dok sebut "OPPA OPPA". Sambil tu bagi gadis-gadis yang ada internet, mesti dieorang pakat download poster-poster jejaka korean topless di internet. HAHA.

Ya, semuanya jadi gila kat lagu-lagu korean bersama band-band Kpop. Entah apa yang best sangat dengan lagu korea pun tak tahu lah aku. Apa? Lagu dieorang sedap? Apa yang sedapnya? KORANG BUKAN FAHAM PUN DIEORANG CAKAP APA. Cakap je ah korang semua suka tengok dada dieorang. HAHA.

Dan, memandangkan terlampau ramai gadis-gadis di Malaysia yang terpikat dengan jejaka Korean, aku dapati yang ramai jejaka Malaysia dah macam kekurangan kasih sayang. Bagi membendung dan menghalang gadis-gadis ini di angkut ke korea, beberapa orang anak jati Malaysia mula memulakan langkah menyelamat. Dengan itu, wujudlah Band 'K'-Pop Malaysia yang pertama yang bernama 24:7 (Now dikenali sebagai Band Max 247). Ya, mereka semua adalah boyband dari MALAYSIA. Sila jangan muntah.

Yang tengah tu seksi doe. Mesti ramai lelaki terpikat.

Now aku faham kenapa ramai gadis-gadis Malaysia sukakan jejaka Korean.

Girls! Look at them. Look at them. Anda pasti terpikat kan? KAN?
So kawaiiiii! HAHA

Agak-agak korang, nama ahli-ahli band ni apa ya? Mamat? Abu? Ali? HAHA. Oh God, Melapetaka apakah ini semua.



Khamis, 28 April 2011

Cara Untuk Mendapatkan Followers / Viewers Blog Yang Banyak.

Assalamualaikum


This week adalah minggu pertama aku bebas dari segala tekanan praktikal, report dan presentation. Actually, hari Isnin lepas aku present di hadapan lecturer aku. Harap-harap semua okay.

So, selepas aku dah settle benda tu semua, aku balik rumah dan terus main Dota. Then, baru aku teringat pasal email-email yang berlambak yang aku tak reply. So, aku close Dota dan terus bukak email. Dan antara soalan yang paling aktif serta mampu trigger semangat aku untuk tulis blog adalah soalan seperti di bawah:

Nak tanya, mcam mane Abang K made out your blog become popular (and ada lots of followers)? How you made it? When you get started? and how you start?

Soalan ni di tanya oleh Brader Pradavi dan beberapa orang lain.

Actually, kat dalam dunia blogging ni, ada 3 jenis viewers yang membaca blog korang which is:
  1. Strangers (Dari search engine and web referral )
  2. Related (Kawan, classmate, course mate, family, relatives etc)
  3. Fans (Google Friends Connect- Followers, Haters & Lovers.)

Dan traffik di blog korang adalah based on 3 viewers di atas. Yang membezakan korang dan blog orang lain adalah golongan viewer mana yang paling banyak view blog korang.

Strangers.
Kalau pemilik blog tu sentiasa berusaha untuk mantapkan blog dia dengan Search Engine Optimization (SEO), dia surely akan mengutamakan strangers. Dan blog dia mesti berkaitan dengan info semasa seperti info artis, berita dunia dan sebagainya.

Strangers biasanya sampai ke blog korang bila dia bukak Google dan search apa yang dia nak cari. Then setelah search, blog anda tersenarai di first page of search. Bila dah tersenarai di first page, tendency untuk stranger tu klik link blog korang adalah amat tinggi. So, kalau korang nak cepat naikkan trafik dan blogging dengan fun, korang mungkin sukakan viewer dari golongan strangers.

But watch out guys, kalau korang punya blog bersifat sarcastic dan annoying, mungkin strangers tu akan serang korang tanpa baca sepenuhnya entri yang korang post. Dalam hal ini, korang akan hate strangers. 

Related.
Kalau korang tumpu kan blog korang untuk di view oleh friends, family dan saudara mara, maka amat susah lah untuk korang naik. Amat susah untuk korang dapat followers yang ramai. Dan amat susah untuk korang dapat hasil Nuffnang serta Innity. Why? Because it is not commercial. Lebih-lebih lagi kalau korang tulis blog personal. MELAINKAN, kalau your life story is awesome. Ada je blogger yang followers dia yang lebih dari seribu just hanya dengan tulis pasal dia punya personal life story.

Fans
Fans ada banyak jenis. Ada yang jadi fans sebab dia suka kat that person atau dia jadi fans sebab dia hate that person. In this and most of the cases, fans adalah your regular costumer. Apa yang korang tulis dan post, dia orang akan baca. Bila ada update, diaorang sure akan klik link korang lelaju. Tak pun, setiap hari, dia pasti akan singgah kat your blog even korang tak update entri baru. Yes, this is the power of yourself and that is the cool things about the fans (followers).


BUT, kalau korang asyik update entry yang membosankan dan yang menjemukan, lama-lama sure your fans dah tak menjadi your regular costumer. Ye lah, balik-belik, korang cerita pasal your ex. Balik-balik you all ceritakan pasal handphone baru korang. Balik-balik korang ceritakan pasal muka korang yang comel. Siapa tak bosan? Kalau comel tu memang la tak bosan. Tapi kalau dah perasan comel? Blog korang sendiri pun bosan tengok muka korang.

Apa pun, followers (Google Friends Connect) yang ada di blog korang tu tak memberikan kesan sangat pun kat kualiti traffik korang. Korang ada 10ribu followers tak bermaksud 10 ribu akan view blog korang setiap hari. Lebih-lebih lagi bila korang usulkan permainan "You follow me, I follow you back". Shit rule.

How about my story?
Actually, untuk cari regular costumers for your blog, you could always give the best entri for your readers. Tak pun, kalau korang rasa entri latest korang tak berapa best dan korang tak akan update hingga minggu depan, maka, better kalau korang replace entri korang tu dengan entry beberapa hari lepas yang top sebab kalau korang kejar followers (which is aku tak recommend kan langsung), strangers di blog anda akan baca your latest entri je. So, kalau your latest entri tu sucks gila, memang dieorang tak akan baca ah. Apatah lagi untuk follow.

Pasal blog walking.


Aku nak tanya korang. Biasanya, di chatbox, akan ada orang post ayat berbunyi "Hai, saya blog walking di blog anda. Hebat entri anda. Hit me back ya?". Well, korang percaya ke kalau dia kata yang dia baca blog korang? Korang sendiri pun tahu kan yang bila korang pergi ke chatbox orang lain dan berkata "Nice blog" where you are actually tak tengok pun blog dia. Korang hanya tengok dieorang punya chatbox. Daarrh.

So, kau dulu macam mana Mr K?
Actually, aku pun macam tu gak dulu. Dan dari followers aku 0 hingga 40, aku selalu gila buat blog walking. Tapi bila followers aku dah lebih dari 40, aku kurangkan blog walking. Ya, aku kurangkan blog waking dan tumpukan banyak masa untuk memberikan KUALITI di setiap blog post. Start dari tu, aku realize yang quality is always beat the quantity.

Aku ingat lagi aku pernah tanya AkuTakPeduli.com dengan ayat macam:

"Kau rasa, perlu tak uat blog walking di blogosphere?" 

Dan dia reply dengan

"Aku rasa tak perlu. Kalau blog kau best, orang sendiri akan datang ke blog kau".

Masa dia reply tu aku rasa macam "Weh weh dia reply email aku doe. Dia reply email aku." Seriously excited gila orang famous reply email kita. Well, setiap orang pernah excited macam ni masa dulu-dulu kan? Tapi bila dah orang lain hantar emai kat kita, amat susah kita nak reply email tu. *Terasa*.

Entri berkuality, blog cantik dan ada isi.
So, aku terus kan la dengan nasihat dari ATP tu. Aku dah kurangkan blog walking dan lebihkan kepada blog aku sendiri. Lebihkan kepada kualiti, info dan gaya penulisan di blog. Dan yang paling penting, aku suka tulis apa yang orang nak baca.

Bila aku kata aku suka tulis apa yang orang nak baca, maybe korang akan bertaya:

"Bukan ke kita patut tulis apa yang kita nak tulis? Kenapa perlu ikut apa yang orang nak?". 

Actually, apa yang aku maksudkan di sini adalah aku serve benda yang orang suka baca terutamanya pasal info. Semua orang ada perasaan ingin tahu. Tetapi, most of us amat malas untuk membaca sebab bahan bacaan amat membosan kan. Sebagai contoh, movie Tae Guk Gi. Ini adalah cerita sejarah di difilemkan. Orang ramai amat tak suka baca buku dan material berkaitan dengan sejarah. Tapi bila info pasal sejarah ni dijadikan FUN (filem), automatik korang akan suka kan? Begitu lah juga dengan blog. Apa yang penting, bagai mana cara kita sampaikan sesuatu benda tu.

Dengan kata lain, kita memang akan tulis apa yang kita nak tulis. Tapi kita juga kena pastikan apa yang kita tulis tu direct sekepala dengan apa yang orang lain nak baca. Jangan nak syok sendiri.

As for my blog. Aku tak tahu kenapa ramai follow blog ni. Dan rasanya banyak viewers yang datang dari golongan Followers and Strangers. Kan?

Well, how about your blog?



Rabu, 27 April 2011

Review : HTC Desire S - Overview and Specification. #Maxis10

Assalamualaikum


Hello handsome girls and pretty boys sekalian.

Aku bet korang dah tau pasal HTC Desire S which is one of the latest Maxis product. And thanks to our beautiful and handsome God for giving me this opportunity to review this phone.

So semalam, dalam pukul 4 petang, aku dapat call dari courier. Aku agak teruja sebenarnya. Dan bila dapat je HTC Desire S ni, aku terus buka. Then waaa. So sexy!
 
First application yang aku buka bila aku dapat phone ni of course lah the internet dan my blog. The speed, the appearance and everything looks nice. Selepas tu, aku main beberapa games yang baru je aku download. Then lepak-lepak kat tweeter. Then facebook. Then formspring. Semua aku guna HTC Desire S ni. For the first hour im feeling like this smartphone is quite nice.



The Design


Apa yang anda nampak kat atas adalah HTC Desire S yang saiz nya adalah exactly sama dengan size sebenar. Look at that. So sexy.



This HTC is armored phone. Yeah, this sexy babe is fully covered with aluminum and im feeling like "this is soo awesome". You are safe and secure, baby. This phone awal-awal dah bagi nice first impression to me which is 'her' toughness and the quality. Body dia aluminum dan so nice sampaikan bila kena flash terus pantulkan cahaya -,-/


Dan yang best part pasal this phone adalah ia menggunakan Android v2.3 Gingerbread which is antara platform yang paling latest selepas Android 3.0 Honeycomb (Tablet).

The Android. - Android OS v2.3 Gingerbread
Android adalah antara Operating System (OS) phone yang terbaik di dunia. Adalah hampir dan setanding dengan iPhone OS (based on the queued of latest version). Both of the Android dan iPhone OS ada kelebihan masing-masing seperti Android adalah open source so banyak benda free yang korang boleh direct download dan korang boleh buat lah apa yang korang nak buat dengan this OS.


Semalam aku lepak kat Android Market guna this phone, aku browse game kat Android Market Place rasa macam list of the games tu tak akan habis (Actually, memang sampai sekarang tak habis). Memang banyak gila dan semuanya adalah FREEEE. Applications? Jangan cakap ah, termuntah korang tengok list applications tu. Ya, function dia just nice macam Ovi Store dan Jailbreak (Jailbreak-  digunakan oleh iPhone user untuk 'hack' iPhone untuk dapatkan kan barang perguna guna 3rd party). Dengan kata lain, korang boleh download sebanyak mana yang korang suka dan korang tak akan bosan.

Dan yang paling best, Android support Flash Player while iPhone, not. So dengan HTC Desire S korang boleh view hampir semua benda di internet seperti apa yang boleh korang view menggunakan laptop /  PC korang.

Oh oh ya, recently, as for the US market, penjualan Android dah surpass BlackBerry and iPhone. Since aku pengguna Android, aku langsung tak terkejut.


The Screen. - Capacitive Touchscreen.


Ada orang tanya:

"Tak mudah rosak ke pakai handphone touch screen kalau asyik tekan-tekan screen tu?" - Yumi.

Actually, ini adalah soalan yang ramai gila tanya. And for your information, most of the smartphone nowadays dah guna heat sensor capacitive touch screen dan bukannya pressure sensor or resistive touch screen. (And there is no such thermal or heat sensor screen). Which is, yeah, this HTC pun guna capacitive touch screen. So, tak perlu la korang nak struggle sangat bila nak tekan screen tu. Dengan kata lain, apa yang korang perlu buat hanyalah slightly touch the screen, and the screen akan terus detect. Simple and friendly use. So, there is no way screen mudah rosak akan menjadi isu.

Then, first impression aku pasal screen dia adalah the best quality of its clarity. Why? Because this HTC  Desire S menggunakan Super LCD screen which means more clarity and sharper display way much better than AMOLED. And not to be mentioned, iPhone 4 pun guna Super LCD screen display sama macam HTC Desire S. Cool isn't?


The Battery Life.

Bagi yang tak pernah lepak-lepak dengan HTC dan handphone pintar lain, mesti ramai tertanya-tanya pasal penjimatan dan penggunaan bateri. Mesti semua pakat fikir;

"Tak guna banyak power ke nak hasilkan gambar yang cantik di screen yang besar tu?" - Anonymous.

Actually, nope. Bateri dia amat tahan lama since capacity-nya adalah 1450 mAh. Talk time up to 435 minutes for WCDMA(3G) and 590 minutes for GSM(2G). Standby time pula adalah up to 455 hours for WCDMA (3G) and 430 hours for GSM(2G). Okay fine korang tak faham langsung apa benda ni. Senang citer, dalam bahasa melayunya, bateri untuk handphone ni cukup lama ah untuk korang bergayut dengan your girlfriend(s) dan boyfriend(s) di tengah malam.

Plus, macam yang anda semua tahu, kita boleh sleepkan dia dengan tekan power button. Dan bila nak guna phone, kita just tekan on dan kurang dari 1 saat, ianya dah boleh terus guna macam biasa. Saving gila. Then andai kata ketika this baby is sleeping dan pada masa yang sama ada mesej masuk, akan ada satu lampu LED hijau kecil yang akan berkelip yang menandakan ada notification. So, korang tak perlu lah nak on off on off this phone selalu.



The Performance and Speed.


Dalam penggunaan handphone touch screen ni, mesti ramai nak tanya pasal performance. So, kalau korang terfkir:

"Nanti pakai software yang berat-berat, tak slow ke handphone ni?"

Well, for HTC Desire S, that is not gonna happen sebab this phone datang dengan  1GHz Scorpion CPU on Adreno GPU, which is giving out 768MB RAM and 1.1GB ROM. Semuanya amaaat smooooth. Rasa seolah-olah korang bermain dengan air.


Sebenarnya, masa mula-mula aku tengok handphone ni, aku terfikir:

"OMG, tebal dari  iPhone. Berbaloi ke beli this phone compared to iPhone?" 

Itu adalah benda pertama yang aku fikir bila aku tengok HTC Desire S. Well, HTC Desire S adalah upgraded version based on the previos version which is HTC Desire. HTC Desire dapat award The Phone of The Year (Technology Brand of the Year) di T3’s prestigious Gadget Awards 2010.

So yeah, pihak HTC tak puas hati lagi dengan kejayaan smartphone of the year ni and now they are making this HTC Desire S into the AWESOMELY AWESOME smartphone. Some of the part maybe more to degrading the phone but still, giving the passion. I tried lots of smart phones like Samsung Galaxy series, LG, iPhone dan macam-macam lah. Dan HTC Desire S adalah antara yang paling smooth yang aku pernah cuba. For HTC Desire S vs Iphone 4, both of them ada kelebihan masing-masing. HTC Desire S lagi superb segi performance tetapi Iphone 4 lagi superb dari segi camera dan beberapa function lain.

Bila di fikir-fikirkan balik, aku main games, buka Youtube, layan Facebook, baca blog, reply email dan sebagainya aku guna this phone. Rasa macam my laptop dah tak ada guna ba. -,-.



Sabtu, 23 April 2011

Jenis-jenis Cinta Bukan Menurut Islam. Act, Tak ada kena Mengena Pun dengan Agama.

Assalamualaikum


Hello Angel-boy and Horn-ny girls sekalian.

Lately, I have been in... in the situation of... errr.. you know, love matters. No, I mean, people keep asking me about love-thingy. And currently, I got this;

Abang Kayyyyy. . Abang Kayyyy dah lama tak kutuk perempuan. And and and. Abang Kayyyy dah lama awak tak tulis pasal love niw :.

Well, here is the thing. Aku sebenarnya agak busy. Busy dengan... bermacam benda. Busy dengan family, dengan kawan, dengan bowling dan dengan... Dota. Yeahh, Dota. Wait, Dota = Dunia Orang Takder Awek? Puh-lis. Myth busted.

Currently, aku ada dalam 20 email yang aku tak sempat nak reply, 200 soalan formspring tak akan tak ada masa nak jawab dan beratus komen blog yang aku tak reply. Still, aku busy dengan presentation.

Actually kan, beberapa minggu yang lepas, aku ada terbaca blog seorang budak ni. Budak ni dulu dia famous gila kat Friendster dan Myspace sebab dia selalu buat template / layout myspace sendiri. So, dia memang famouslah. Lagi famous dari Cik Epal (dulu lah) yang kini tengah bahagia dengan Mr B. Then masa baca blog awek tu, aku rasa macam wow, nice blog. Blog cantik, template buatan sendiri, entri menarik, ownernya bermana EykaHamasuba dan dia comel. Actually, tu je aku nak cakap; ownernya comel.

And dari blog awek tu, ada satu entri yang girls *rolling eyes* akan suka. Which is Jenis-jenis Percintaan. Ya, girls kan suka benda yang eww eww macam ni. Actually, lelaki pun suka. Tetapi lelaki suka yang lagi 'advance'. Perempuan suka 'feel the love' while lelaki suka 'buat love'. Atau dengan bahasa lain 'menghasilkan love' (Mengorat). Atau dalam Bahasa Englishnya, 'make love'. Oh God, it sounds so wrong.

But still, entri ni adalah based on entri tersebut.


So, memandangkan aku ada banyak masa lapang (?), aku dengan baik hatinya, membuat sedikit research tentang jenis-jenis love ni. Seperti yang kita tahu, ada 6 jenis loves which is;

  • Agape love - Self Sacrifice.
  • Eros love - Cinta Nafsu
  • Ludus love - Play-play love.
  • Mania love - Obsess with love.
  • Pragma love - Steady
  • Storge love - Friendship.

So, mari kita tengok dengan lebih detail.

Agape - Self sacrifice.
Well, pernah tak korang nampak a girl yang amat tergila-gilakan si lelaki sampai sanggup buat apa saja demi lelaki tu termasuk merana-kan diri sendiri? And ya, apa yang lelaki tu nak, perempuan tu mesti kasi. Well... bak kata Hlovate, IQ girls orang yang bercinta memang akan jatuh merudum. And sometimes, mereka akan buat something yang amat stupid demi untuk someone yang dia cinta. And ya, the type of person yang sanggup buat benda-benda stupid demi someone yang mereka sayang ni di panggil Agape-ewwww.


Merujuk kepada Wikipedia, Agape berasal dari perkataan Greek yang bermaksud 'Ewwww'. Merujuk kepada Kamus dan Dewan Bahasa K, 'Ewwww' bermaksud 'Love'. Dan merujuk kepada some 'certain' Bible, Agape merujuk kepada Self-Sacrifice-Love. Which is, yeah "Aku merana tak apa, asalkan dia bahagia". Puh-lis.

So, here is the thing about Agape:
  • Bercinta gila-gila.
  • Syok sendiri (berangan).
  • Dominating dalam hubungan.
  • Sanggup habis kan beratus-ratus for girlfriend(s) / boyfriend(s) sampai sendiri tak makan.
  • Amat setia.

Out of all, kita boleh conclude sebagai... Stupid love. Yaa. Awesome. Except when we talk about Religious Relationship. Sebab, aku rasa it is a waste kalau kita seksa diri kita for someone yang kita tak sure pun yang kita akan kahwin dengan dia. Ianya umpama korang buat segalanya demi Si Dia dengan harapan Si Dia diciptakan untuk korang. Atau dengan bahasa lainnya "Hey, get your pants off and come rock my world. Dun worry hunny, esok lusa kita kahwin gak kan. So, apa kata kita advance kan first night kita? Awsome kan?". Hey, good line dude. And aku tak tahu nak blame siapa; either si lelaki amat bijak untuk menipu perempuan, atau perempuan terlampau tak pandai sampai boleh di tipu oleh lelaki.

Well, kalau korang bercinta jenis macam ni, aku nasihat kan untuk relax dan berfikir secara rational. And you need to remember, most of lelaki amat tak suka kat perempuan yang dependent dan yang asyik nak berkepit.


Eros (Cinta Nafsu)

Andaikata suatu hari korang pergi ke mall. Tengok wayang. Tengah dok tengok wayang tu, korang perasan ada awek comel kat kerusi sebelah. So, korang pun terus tertarik kat awek tu atas nama love at the first sight. Selepas tertarik, sure ah buat move untuk berkenalan. Selepas dah dapat no phome dia, korang akan rasa macam heaven gila. Rasa macam "OMG I AM SO IN LOVE". And eventually, esok pagi bila korang bagun tidur, korang rasa macam tak ada apa-apa. Dah tak ada dah perasaan IM SO IN LOVE tu. Love tu hanya temporary feeling. Ya, ianya di panggil Eros. Atau Erotik-type of love situation. Sesuai untuk one night stand kalau dalam kes Barney. Why? Sebab dalam kes ni, Eros lebih kepada love at the first sight. Dan love at the first sight adalah based on visual inspection which is most of the time adalah berkaitan dengan nafsu semata-mata.


Dan, aku boleh kata yang cinta pandang pertama mudah gagal sebab... Yas, pandang pertama. Apa yang korang expect pada pandang pertama? Korang tak kenal pun mamat tu. Korang nampak first time muka dia, then jatuh cinta kat fizikal dia. And then how about bab bukan fizikal? How about bab moral dan dalaman? And how about other factors?

Don't get me wrong. Ada je orang bercouple yang based on the first sight love and now dah kahwin. So maksudnya love at the first sight might works. Everything is possible. Tapi still, kemungkinannya adalah rendah. Sebab, once korang dan betul-betul kenal someone, korang kena decide korang boleh terima atau tak dia punya bad habits. Yes, setiap orang akan ada bad habit yang susah nak nampak. Dan once bila dah nampak, sure akan rasa macam nak get away. Korang patut tonton How I Met Your Mother (HIMYM) Season 3 Episode 8. Then korang sure akan faham.

For Eros,
  • Ianya based on nafsu penglihatan semata-mata.
  • Most of the time, failed. 
  • Ianya umpama blind date dan cyber love. Korang percaya pada cyber love? And blind date? 
  • Most of the time, tak setia.
  • Perasaan - Easy come, easy go.



Ludus (The Player)


Korang tahu tak kenapa playboy dan playgirl wujud? Ya sebab dieorang suka flirt. Korang tahu tak kenapa orang suka flirt? Sebab ianya FUN YEAH! I mean... erm... sebab ianya fun. Yup, main tarik tali dan Catch-me-if-you-can itu semestinya fun.

"Ludus is a playful and flirtatious love. People who enjoy the chase phase of a relationship may experience this type of love. They enjoy chasing, playing the game and the conquest of a new person. However, once they catch this person, the relationship i often over."

Its gonna be great kalau Ludus bercampur dengan Eros. Ya, sebab dia akan menghasilkan Barney yang definitely tak nak komitment. As for the Ludus, perasaan dia mudah memang mudah berubah. Dan, dia definitely akan rasa bangga kalau pernah bersama dengan banyak awek atau skandal. Untuk person yang amalkan ludus, there is no way dia akan berada di dalam relationship. So yeah, korang sure tak nak jatuh cinta kat sesiapa yang player dan ber-Ludus.

For Ludus;

  • Akan tinggalkan tabiat ber-Ludus bila dah sampai satu tahap matang
  • Inginkan advanture
  • Amat tak setia
  • Touch and go
  • Bermulut manis bila dengan perempuan. (Aku tak. Aku baik)

Mania
Well, korang pernah tak nampak crazy girl or boy yang amat obses dengan pasangan masing-masing? Kemana pasangan tu nak pergi, dia mesti bagi tahu. Malam-malam sebelum tidur, wajib buat lulaby song. Tak buat, merajuk dua hari. Bila dah merajuk, mesti pasangan kena pujuk. Kalau tak pujuk, dia akan mintak putus.


And not to mention, maniac love ni adalah super obsess sampaikan dia nak full attention for all the time at all cost. Maniac ni kadang-kadang kat lelaki pun ada. As for lelaki, dia akan stalk facebook girlfriend(s) dia. Dia akan stalk twitter crush dia. Actually, aku rasa macam aku pernah jadi love maniac masa muda-muda dulu. Tapi tak ada lah teruk sangat. Just biasa-biasa je. Well, normal lah tu zaman muda-muda. HAHA

Ehem.

Tapikan, most of the time, cinta jenis mania ni ada pada perempuan. Si girl memang akan expect Prince Charming atau Mr Perfect untuk jadi boyfriend dia. Dia nak lelaki yang perfect. Dia nak lelaki yang tak bercakap dengan perempuan lain. Dia nak lelaki yang romantik gila. Romantik umpama Romeo. Dia nak lelaki yang bersama dia setiap masa dan menjadi romantik setiap ketika. Most of Maniac-Type-Lover, dia memang utamakan cinta dari segala-galanya. Everything is about love.

For Maniac;
  • Tak ada kepercayaan antara pasangan.
  • Tak yakin pada diri sendiri.
  • Tak ada ruang dalam perhubungan.
  • Sama seperti Agape. Tapi Agape menyusahkan diri sendiri manakala Mania menyusahkan pasangan yang kena keep bagi perhatian.

Most of the time bila bercinta, kehangatan dan keromantikan tu hanya datang pada minggu pertama je. Bila dah makin lama, makin kurang keromantikan tu. Well, ada banyak sebab kenapa jadi macam ni. Ianya amat bagus kalau korang tak patut declare apa-apa bila baru kenal tak sampai satu bulan. Sebabnya,

"A guy and a girl can be just friends but at one point or another, they will fall in love for each other. Maybe temporarily. Maybe at the wrong time. Maybe too late. Or maybe forever. Or maybe you are not the one. And I think the answer is the last one." Syafiq Adli CK. Kasanova MIAT.

Ya, seriously, ada banyak sebab kenapa lelaki nampak macam player. Mula-mula kata suka, tepi esok lusa terus tak reply call. Antara sebabnya adalah 'She is not the one'. Solid answer. No more love-love. No more feeling-feeling.


Pragma (Steady)
Masa dulu-dulu, aku selalu lepak-lepak kat sebuah forum ni tau. Dan dalam forum tu, ada orang utarakan masalah pasal dia dan isteri dia. Dari first post aku baca hinggalah post terakhir yang di post oleh comentator, tak ada sorang pun yang cakap pasal cinta. Semuanya bercakap pasal tanggung jawab kat anak, kewangan, hubungan silaturahim dan sebagainya.

So, aku start to think yang dalam dunia ni, memang banyak orang yang mempunya Pragma type of love . Most of the time, kebanyakkan pasangan berkahwin akan masuk ke Pragma-Love-phase bila umur dah mengingkat tua. Love starting to fade away dan yang tinggal tangungjawab yang besar bersama saki baki sayang. Ini adalah dari apa yang aku baca. Dan aku harap, ianya tak benar.


Dalam Pragma-concept, love-love ni memang tak banyak. Ada pun, sikit je. Just cukup-cukup makan je untuk terus hidup bersama sampai ke tua. It just like normal friend. Korang boleh berkawan dengan semua orang kan? Boleh lepak-lepak dengan kawan biasa kan? Boleh tengok wayang dengan kawan biasa kan? Even tak sebest lepak dengan kawan baik, tapi still seronok kan? Ya, macam tu la juga dengan Prama ni. Segalanya tak berkaitan dengan love. Segalanya adalah based on dunia sebenar (Love-love ni dunia khayalan je). Ya, sebab Pragma adalah lebih realistik.

For Pragma;
  • Both pasangan tak mementingkan sangat cinta.
  • Amat bertentangan dengan Mania.
  • Tak sepenuhnya rasa the passion of love.
  • Mostly berkekalan. Tapi juga ianya based on jodoh.
  • Kalau tak berkekalan, mostly di sebabkan oleh orang ke tiga.

Apa pun, aku harap perasaan yang aku ada masa mula-mula bercinta akan kekal sampai ke tua.

Storge (Friendship)

Cute single girl can't be friends dengan cute single boy. Ya, that is so wrong. Super wrong. Actually, of course you guys boleh jadi kawan baik. TAPI, tapi hanya bila si lelaki pandai mengawal perasaan dia. Chance si perempuan akan jatuh cinta kat kawan dia adalah lower dari 5%*. Sebab once si perempuan dah set yang si lelaki tu hanya kawan biasa, maka, amat susah bagi dia untuk fall in ewwww. Tapi bagi lelaki, adik angkat tak rasmi pun dia boleh jatuh cinta. Apatah lagi kawan biasa, kan? So, chance untuk lelaki jatuh cinta kat kawan perempuan dia adalah almost 60% which is huge percentage. Well, itu pendapat aku lah. Tapi dalam dunia ni, tak ada benda yang mustahil.


But, korang tau tak. Once kawan baik bercinta, it's gonna be awesome. Well, ada yang suka bercinta dengan kawan. Dan ada yang suka bercinta dengan someone yang romantik. Well, most of the time, its gonna be both and we called it as Storge Love. Percintaan yang romantik yang based 100% on persahabatan. I said 100% based on persahabatan. Kalau bab lelaki mintak no phone dengan alasan nak 'berkawan' tu, itu dah kira lain. Itu bullshit.

Things about storge-eww ni adalah:
  • Tak pandang fizikal.
  • Lebih rasional dan utamakan kebahagiaan bersama.
  • Tahu pasal pasangan dengan lebih detail.
  • Boleh terima almost semua keburukan pasangan.
  • Kekal lama atau tak tu based on jodoh. Tapi most of the time, kalau dah bersama, akan kekal.
  • Tapi, once dah putus, akan jadi complete stranger. Susah untuk berkawan balik.
  • Bercinta dengan relax. Most of the time, tak ada cemburu buta dan etc.


Actually, penting sangat ke love eww-eww ni? Bertarik rambut kerana seorang lelaki. Bertumbuk kerana seorang perempuan dan berciuman kerana sebuah KLCC. Kenapa sampai macam tu sekali? Then bila dah frust, mulah lah terfaktab. Dan yang tak boleh blah, kenapa bila bercinta je, semua orang expect nak cari percintaan yang super romantik?  Romantik macam Romeo and Juliet? Lagi pun, peh-lis, korang ingat Romeo tu wujud ke?

Wait. What? Romeo tu wujud? Well, kalau betul la Romeo tu wujud, maka Romeo adalah lelaki ke dua paling romantik di dunia. Dan korang tahu tak siapa lelaki nombor satu paling romantik di dunia? Actually, aku pun tak tahu siapa dia. But I heard, he got cool blog.

So, jenis percintaan macam mana yang korang prefer and which one are you?



Khamis, 21 April 2011

SSCLS : Janji Tau. Janji Tau.

Assalamualaikum

Weird love story with static flying birds.

 
Aku perasan, zaman sekarang, bila dah bercinta nak rak tu, semua pakat main tabur janji macam ahli politik. Semua janji nak manis-manis je.

"Saya berjanji akan sehidup semati dengan awak"
"Saya berjanji akan jaga awak sampai bila-bila"
"Saya berjanji awak seorang je kat hati saya sampai bila-bila."
"Saya berjanji akan tunggu awak sampai bila-bila"
"Saya berjanji akan sayang kat awak even awak kahwin dua"

But, the fact is, most of the janji hanyalah another bullshits. How the hell si lelaki boleh berjanji akan letak awek dia sorang kat dalam hati dia sedangkan tak ada siapa pun yang mampu kawal hati dan perasaan? Dan aku tak faham macam mana a girl boleh berjanji untuk hidup semati dengan seorang lelaki yang dia belum kahwini? Hey, mana dia tahu yang lelaki tu jodoh dia? Even orang yang kahwin pun boleh bercerai, ini kan yang belum kahwin. Kan?

Masa bercouple dan bercinta, memang lah rasa macam longlasting ever. Tapi, hati dan perasaan senang je berubah. Bila-bila masa je boleh berubah. Jadi, it is not right la bila seseorang membuat janji yang tak pasti. Tak real langsung.

Daripada 100 orang kawan yang korang kenal, berapa ramai yang hanya ada kekasih dari dulu sampai sekarang? And how about your boyfriend(s) and girldfriend(s). Dieorang ada ada ex tak? Berapa orang? Pernah tak korang bayangkan, apa janji-janji manis dia kat ex dia? Adakah janji-janji yang sama seperti mana dia janji kat korang which is janji-janji manis seperti 5 janji di atas?

Apa pun boys, kalau ada awek yang berjanji akan kasi korang kahwin dua, mungkin korang patut kahwin dengan dia. HAHA.



Selasa, 19 April 2011

Cara Untuk Mendapat Semangat.

Assalamualaikum


Hello and whatsss up losers?

Nice day kan. Duh. Aku sepatutnya keluar main bowling dan tonton wayang hari ni. Tapi aku end up dengan duduk rumah, siapkan report, kacau adik tengok tv dan tulis blog je. Amat membosankan.

Well, based dari entri-entri lepas, aku perasan yang ramai rasa down tapi get motivated bila baca blog aku. And and then aku pun macam what the heckkk baca blog aku boleh kasi korang motivasi untuk belajar. Padahal, kebanyakkan benda aku main cakap je. HAHA.

Ehem.

Actually, im not that good on motivational-thinggy. Aku pun tak pandai dalam pelajaran so jangan harap ah aku nak kasi korang cara untuk maju dalam pelajaran sebab aku tak ada satu pun tips. Tapi, aku suka baca benda-benda yang berkatian dengan motivasi. Aku suka baca buku motivasi atau cerpen motivasi atau novel motivasi. Tapi, last-last, aku perasan yang semua buku ilmiah motivasi yang di tulis oleh Dr bla bla bla tu semua hampir sama je isi. Kalau ada beza pun, tak jauh. Balik-balik, sentuh bab law of attraction, chaos theory bla bla bla.

So then, instead aku baca buku motivasi yang meleret-leret yang memang mencuri masa aku yang sedia ada sikit, baik aku buat benda lain. Dengan kata lain, aku jumpa banyak port lain untuk cari benda-benda yang boleh naikkan semangat untuk survive the life.

Tumblr (sebut : Tam-bler)


Tumblr is the best place untuk korang dapatkan semangat. Amat mudah sebab most of tumblr punya post adalah sekeping gambar yang ada beberapa ayat yang penuh makna. Most of the time, satu gambar dari tumblr akan membuatkan korang berfikir panjang. Berfikir dengat amat panjang. And then, bila tengok gambar kat tumblr tu, korang rasa nak simpan je gambar tu. Yes, aku amat addicted dengan gambar kat tumblr. Aku pernah 'curi' gambar kat tumblr dan simpan dalam laptop sampaikan bilangan dia dah cecah ribuan. Sebab gambar dia memang buat aku terfikir dan amat menarik. So, bila tertarik, aku simpan dengan harapan nak tengok balik. Tapi last-last, tak tengok juga.

Antara Tumblr yang aku rasa korang patut lepak adalah;
EykaHamasuba  - Soundless Expression - Khas untuk siapa-siapa yang relax sambil berhibur dengan gambar cantik.
Hijabi's Lookbook! - Khas untuk lelaki yang nak usha awek comel bertudung. Lelaki, biasalah. Usha awek comel penting bagi menaikkan semangat.
Letter of my life - Yang ni, antara fav aku. Banyak post yang di reblog yang boleh membuatkan aku berfikir. 
Pink Miss Yani - Yang ni pun best.
I'll be in love someday - Tumblr kepunyaan Gebu. Dia ni la yang perkenalkan tumblr kat aku. Tapi sekarang jarang dah update.
Zarrahh - Aku tak tahu who the tell Zarrahh ni. Tapi, aku suka gambar kat tumblr dia.
Another side of Munsyi - Title tumblr dia mengingatkan aku pada url blog aku mula-mula dulu which is AnotherSideOfMe. Tumblr dia lebih kepada Islamik. Dia masih single (kot), masih kacak dan masih available. Go grab him. Fast.

Aku perasan di setiap tumblr mesti ada gambar atau kata-kata yang memberansangkan. So, tumblr adalah tempat paling best untuk korang yang perlukan semangat.

Soalan kat email
Ini adalah benda yang paling best bila ada blog. Bila dah ada blog, memang selalu gak lah ada orang email. Tapi aku tak boleh la reply email setiap hari memandangkan aku dalam situasi busy macam ni. Tapi kan, kadang-kadang orang yang hantar email kat aku ni macam ada sense ke enam lah. Bila aku macam depressed atau tension je, mesti dieorang akan datang cheer kan aku termasuk tulis berderet-deret pasal hidup dia atau kawan dia yang dulunya susah tapi sekarang nak cecah kemucak kejayaan. Cerita-cerita dieorang serious kasi semangat. Tu tak termasuk nasihat-nasihat yang dieorang kasi.

Dan macam aku pernah ceritakan, dulu ada seorang awek ni. Aku tak kenal pun dia. Tapi dia siap belikan aku tiga buah novel untuk aku. Bukan sebarang novel tau. Novel yang dia kasi tu ada nilai dia yang tersendiri. Isi novel, penceritaan, motif, moral, keagamaan dan macam-macam lah ada dalam tu. Dan tentu sekali, novel tersebut di tulis oleh penulisnya yang aku paling minat, Hlovate.

I got awesome followers friends.


Lagu / Musics


Lagu adalah media paling mudah untuk kita layan. Macam korang la. Kadang-kadang, korang suka sesebuah lagu sebab lagu tu tepat-tepat kena dengan kehidupan korang kan. Seolah-olah lagu tu dicipta untuk korang. Di tambah lagi dengan video clip dia.

Out of all, aku paling suka dengar lagu yang kasi motivasi. Contohnya la The Climb by Mili Cyrus. Firework by Katy Baby dan Waiting Outside The Lines by Sasha Greyson Chance.

And and and, yang terbaru, entah mengapa aku jatuh cinta dengan lagu Who Says dari  Selena Gomez. Walau pun lagu dia bukan genre yang aku minat, tapi aku still boleh suka lagu ni bila first time aku dengar. Lagu ni mungkin dah lama tapi aku baru discover. Dan lirik dia...

Who says
Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me
That's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful
Who says

Selepas dengar lagu ni, aku rasa macam Yeaaaaah! I am perfect. I am pretty. I am beautiful! Never this beautiful. Serious korang patut dengar.

Mandi /  Berendam


Ya ya ya alright. I know. I know yang korang annoyed dengan aku yang asyik suruh mandi. Bila stress, mandi. Bila sedih, mandi. Bila bosan, mandi. And now, bila depressed dan tak ada semangat pun nak kena mandi juga? Actually, yes. Mandi adalah satu aktiviti yang amat best yang pada masa sama, membuatkan korang berasa tenang. Korang tahu tak apa sifat air? Sifat air adalah menenang kan. Dan kalau korang nak tahu, masa mandi adalah antara masa yang paling sesuai untuk membuat keputusan dan berfikir. Sebab bila mandi, korang akan menjadi tenang.

"Don't make decision when you are angry. Don't make a conclusion when you are sad"

Bagi aku, mandi la tempat paling best untuk berfikir. Tapi kalau korang aku tak tahu la. Mana la tau kot-kot korang suka berfikis masa tengah 'yakyak'.

Movies
Benda yang paling aku suka adalah menonton movie. Sebab bila kita menonton movie, kita akan rasa macam the part of the illusion which is, kita akan lukan dunia kita yang penuh dengan masalah. Sebab tu lah aku suka tonton movie yang tak ada watak ketiga yang jahat yang licik, yang pandai, yang suka buat fitnah dan bla-bla-bla. Aku nak tonton movie untuk relax dan bertenang. Dan pada masa yang sama, dalam movie-movie yang aku tonton, memang banyak yang boleh kasi motivasi. Tak kisah lah motivasi untuk hidup ke, untuk berusaha atau untuk belajar.

Laskar Pelangi - Ni adalah movie yang memang aku layan habis. Antara movie yang aku sanggup tengok dua kali. Ya. Aku amat pantang tengok movie lebih dari sekali. Bukan pantang, memang tak boleh tengok. Bila tengok, rasa tak best langsung. Tapi, Laskar Pelangi memang terbaik. Aku dah ulang tengok cerita ni lebih dari dua kali. Aku rasa cerita ni lagi best dari Slumdog Millionaire.

Glacie Choice - Ini adalah movie yang membuatkan aku minat kat Hallmark Channel (Diva Universal) Astro 702. Dan tak lupa juga, awek dalam cerita ni amat comel. Serious comel. Comel dan gebu.

Homeless To Harvard - Ini adalah sebuah cerita dari kisah benar. Sekarang ni, Liz Murray tengah dok kasi motivasi kat semua students kat seluruh dunia.

 "... and my passion now is to help transform the lives of others" ~ Liz Murray

Siapa nak motivasi untuk belajar, sila sila lah tengok movie ni. Dan ini website Liz Murray.

3 Idiots - Ini adalah another movie yang boleh membuatkan korang percaya bahawa minat memang akan leads korang ke arah kejayaan. Movie india pertama yang aku betul-betul enjoy. Antara sebabnya, dalam movie ni, tak ada watak ketiga yang jahat serta licik. Dan dari movie ni juga la aku minat Aamir Khan dan Kareena Kapoor yang cun dan oh, oh OH. Cantik juga orang India utara ya. Orang utara ni memang cantik dan comel semuanya. Termasuk orang Utara Malaysia. Amat comel lagi memikat.

Dan ada bermacam-macam movie termasuk Persuit of Happiness. Korang boleh discover sendiri movie-movie yang bukan bergenre perang tapi bergenre life. Ada banyak kat dunia ni. 



Don't get me wrong. Motivasi tak semestinya di cari untuk berjaya. Tapi, motivasi di cari untuk terus survive dalam dunia ni. So, pandai pandai la korang cari benda-benda yang boleh inspire kan diri korang supaya korang rasa inspired.

Well, kalau di fikir-fikirkan balik, hidup aku bukan teruk sangat pun. I have a good roller coaster, you know. A roller coaster yang laju yang ambil masa yang amat lama untuk naik ke laluan tertinggi. And once bila dah sampai ke puncak, amat mudah untuk turun. Semua antara kita adalah sama je konsepnya. Bezanya, berapa tinggi kita akan naik, berapa laju kita akan turun dan berapa jauh kita akan bergerak. And I guess, I need a brand new railway.



Rabu, 13 April 2011

Tempat Sambung Belajar Bila Result SPM Teruk. Tak Pun, Dapat 8 A Tapi Tak Dapat Tawaran Belajar.

Assalamualaikum


Hello cute underage girls and boys sekalian.

Well, aku dapat tahu ramai lepasan SPM tak mintak UPU. Awal-awak ramai lepasn SPM berkata "Resulr SPM aku teruk. Aku apply UPU belum tentu dapat. And bila dengar dieorang kata macam tu.. I am like... "Oh... Okay..." Duh. Dan, bagi mengelakkan korang berputus asa dan membuat pilihan yang silap, aku terbitkan entri ni. Tapi korang jangan salah faham. Aku amat tak pandai dalam study. Study aku teruk. Cuma, aku nak share apa yang aku tahu supaya korang boleh get a brighter future.

Entri ni bukan hanya untuk yang dapat result SPM yang teruk. Tapi juga untuk student yang straight A tapi tak dapat mana-mana tawaran. Ya, dapat 8 A dan tak ada hala tuju.

Actually, setelah aku tulis entri bertajuk "Tempat Untuk Sambung Belajar Bagi Lepasan SPM" yang lepas, aku perasan yang ramai yang bertanya pasal dieorang punya result yang teruk. Ada yang tanya pasal perguruaan macam

"How about Institute Pendidikan Guru (IPG)?"

atau

"Macam mana dengan maktab perguruan?" 

Well, aku tak tahu banyak pasal guru. Aku tak tahu bila boleh apply, kat mana nak apply dan kenapa kena apply. Tapi, masa aku tulis entri Sambung Belajar Lepasan SPM hari tu, ada sorang budak ni buat respond entry pasal Maktab Perguruan.

Tapikan, kalau korang nak jadi guru tapi korang tak tau korang nak jadi guru apa, korang boleh je masuk mana-mana course untuk diploma atau degree. Then bila dah graduate, korang boleh ambil kursus untuk menjadi guru. Kursus tu selama setahun. Selepas tu, terus jadi cikgu. Mudah kan?

Dan bagi yang tak berminat untuk menjadi guru, aku rekemen kan korang untuk:

Go for UniKL
UniKL adalah antara University yang under MARA. Maksudnya, kalau korang nak kata UniKL ni separuh swasta dan separuh kerajaan pun tak ada hal. Dengan kata lain, yuran dia jauh lagi murah dari mana-mana University full private lain. Plus, memandangkan U ni under MARA, agak mudah untuk korang dapat pinjaman MARA. Bila dah buat pinjaman Mara, score pointer 3.5 (or 3.7) dan jadikan biasiswa. Bila dah biasiswa, memang tak perlu bayar ah balik. Yes, apa yang korang perlu buat hanya lah score dan jangan jadi macam aku. Duh.


Bila di sebut UniKL, tak bermaksud ia ada kat KL. UniKL ada 13 cawangan. Ada di Melaka, ada di kedah, ada di Bangi dan ada di Perak. Dan setiap UniKL ada pengkhususan masing-masing. Ada bidang Kimia, Biologi, Medic, IT, Automotive dan macam-macam lagi. Ianya adalah tempat paling sesuai bagi korang yang tak terima mana-mana tawaran belajar.

Well, kalau korang nak tahu, ada beratus private University / kolej yang bagus seperti MSU, Sunway College, Uniten and etc. Untuk senarai IPTS korang boleh pergi ke sini.

Go for Special Sijil.
Aku tak tahu nak panggil apa untuk jenis sijil ni. But di sesebuah negeri, kebiasaanya di bawah yayasan, akan ada course yang di keluarkan. Antara course tu adalah Safety, Instrumentation, Plantation, Oil and Gas related dan macam-macam lagi. Kalau korang bernasib baik, korang akan jumpa course ni sebab course ni tak di iklan kan di mana-mana. Hanya orang tertentu je tahu.

Sebagai contoh, kawan aku. Dia ambil sijil safety selama sekitar 10 bulan. Bila dah tamat, dia dapat sijil Safety and ready untuk bekerja. Ya, sijil tu boleh di gunakan untuk kerja. Untuk safety, kerja dalam 3 tahun, then boleh ambil special exam untuk dapatkan Green Book. Aku tak pasti procedure dia tapi rasanya macam tu lah kot and gaji safety officer adalah amat-amat tinggi. Sekali audit, boleh cecah beribu-ribu.

"Tapi tengok ah result aku. Result macam ni, sambung belajar pun belum tentu boleh pergi jauh".
Well, who cares? I told you kan di entri yang lepas pasal a fresh start bila dah sambung belajar? FACT: Certain people akan naik bila umur dia dua puluhan. Ada member aku yang SPM dia hanya 3A. Dia gila-gila cari lubang masuk matriks dua tahun. Dan bila masuk matrik tu, dia score gila-gila pointer 3.9+.

Umur 17 you are a loser. But bila umur 20, you are the king. You used to be a loser and now you are the king.

Apa yang korang perlu buat adalah grab the damn chance.

"Okay now tell me. Course apa yang patut aku ambil?"
Well, that is so What-The-Hell question ever, guys. Doesn't matter ah korang nak ambil course apa. Yang penting, korang minat, tak pun korang boleh carry dan mampu belajar. Kalau macam aku, aku banyak benda aku minat. Dulu aku nak jadi Chef dengan cita-cita nak bukak restoran murah tapi berkualiti. Then aku nak jadi pilot. -,-. Then aku nak jadi engineer. Then aku nak jadi penulis. Then macam-macam lah. Tapi, korang kena ingat. Course yang 'low' yang macam culinary pun tinggi permintaan tau. Course yang 'semua-orang-boleh-dapat' seperti Law pun amat banyak firm cari. There is no way sesuatu course tu  di wujudkan kalau ianya useless. Ianya tak useless. Ianya adalah lah backpack untuk anda. Apa yang anda perlu buat, adalah cari tiket dan tempat untuk unpack beg korang.

Chase Your Dream(s)
Things you must remember masa muda adalah tak kira ah betapa murahnya harga sesuatu course tersebut, ianya tetap ada nilai. For most of mentality, course berkaitan IT dan computers dikatakan untuk losers yang dapat result rendah dalam SPM. Tapi tahu tak korang yang web designer adalah super awesome? Yeah, siapa-siapa boleh design web kan? Tapi berapa ramai yang cukup kreatif untuk membina sebuah web site? Sebab, creativity hanya datang bila ada minat. There is no way korang akan 100% sumbangkan creativity bila tak minat.


Korang minat pakai baju bundle. So, korang buka kedai bundle. Korang ingat tak kaya? Bila dah sampai ke tahap korang pergi ke China untuk beli sendiri baju bundle tu, then yeah, korang memang kaya ah. Aku pernah tengok situasi ni dan aku jealous gila. Ada yang jual selipar, umur 20 dah boleh beli kereta sendiri. Ada yang jadi personal tutor, dah boleh angkut Vios. Ada yang kerja operator kilang, tapi tup-tup jadi projek manager.

Ya. Ada bermacam-macam gaya rezeki datang 'bergolek'. Why? Because of A CHANCE. Ianya macam korang just perlu keep berjalan along the way hingga lah korang jumpa simpang untuk naik ke atas. Bila nampak je jalan ke atas, terus naik. Till then, just keep walking.

"Instead of just sitting around
and looking down on tomorrow
You gotta let your feet off the ground,
the time is now, just let it go"

I had bad time of my life. And, it is getting worse and worse and worse. So, betapa teruk pun life korang, life aku lagi teruk. Betapa teruk pun life aku, ada lagi life orang lain yang lagi teruk. So, apa yang korang perlu buat adalah get motivated, keep alive and start walking. Keep walking. Keep walking hinggalah korang jumpa chances. Sooner or later, it's gonna be your time.

But still, I haven't had mine.


Isnin, 11 April 2011

Kisah Awek Wangi, Budak Bawah Umur dan Bowling.

Assalamualaikum




There is the part where I 'hate' awek wangi ketika menonton wayang dan bermain bowling.


So, here is the story. Aku dah habis praktikal. "Yay". But still, aku sentiasa busy dengan report dan presentationnya memandangkan my Latihan Industri punya report yang siap tak sampai pun 15%. Duh.

But then, memandangkan boss di tempat praktikal aku terlampau comel dan baik, dia bawak aku pergi training dengan dia punya department. So, semalam aku pergi ah training tu dari pukul 8.30 pagi hinggalah pukul 5.30 petang di sebuah hotel di Kuantan.

And then aku dapat isyarat dari demensi lain yang berkata :

"Alang-alang dah ada kat bandar, apa kata kita pergi main bowling dan tengok wayang sekali?"

And then I am like, "HOLLLYSSSSHHT, why not?" Well, the wayang was awesome. Aku tengok cerita Souce Code. Cerita yang umpama dan sehebat The Inception. Tapi tak seberat The Inception. Dengan mudah je boleh faham cerita tu. Memang layan. Tapi, tak ada apa aku nak cerita. Apa yang aku nak ceritakan kat sini adalah pasal aku, kawan aku dan bowling.

The Bowling.

Aku sebenarnya benci gila ah dengan bowling. Tapi bila member aku ajak, aku on kan je. Lama-kelamaan, aku jadi suka kat bowling and to me, it is awesome sport ever.


But but but, there is something awesomer about the bowling which is the bowler. Yeah, it is when a g-string girl showing off her g-string masa tengah baling bola. Serious and obviously, you girls yang main bowling sambil pakai tight jean and tight shirt, tak ke korang tak perasan yang korang akan tonjolkan seluar dalam korang bila membaling bola? Yeahh, lots of pervert guys lepak-lepak kat belakang of your lane just to have a 'sneak peak' on your underwear. Korang pakai underwear jenis g-string ke, biasa ke atau tak pakai apa-apa ke, semua lelaki boleh tengok. 'Awesome' kan? HAHA. Okay fine nampak perv. Tapi aku tak tangok. Aku tak tengok.

'The Spoiler'

Tapi.. tapi ke-awesome-man itu berakhir bila di lane sebelah aku, ada dua orang budak kecik yang darjah satu or darjah dua yang datang main bowling tanpa pengawasan ibu bapa dan orang dewasa. Aku tak kisah ah budak tu main bowling ke apa ke. Tapi tak boleh blah ah bila setiap kali bola masuk longkang, awek-awek comel yang lalu lalang kat belakang situ gelak-gelak sambil berkata "Eeeee. Comelnyaaa budak-budak tu main bowling". And then I am like "What? Comel? Budak kecik baling bola guna dua tangan then masuk longkang and you girls kata comel? Seriously?" Aku yang ada dua hingga kali strike ni tak der pun awek-awek tu kata aku comel apahal? Adakah ini satu deskriminasi? Puh-lis.

And then then then, tiba-tiba member aku pun berbunyi lah meluahkan apa yang tersirat kat hati dia

"Weh, tak syok la macam ni doe. Budak-budak ni main hentam baling bola pun kadang-kadang boleh strike tau. Kita main serious nak mampus nak dapat spare pun susah." 

Aku terdiam, Ah, aku dah tak sedap hati. Kalau nak di ikutkan hati, nak je aku buat-buat salah baling bola sambil tala ke kepala budak tu. Kena sorang pun jadi ah. Panas ni bai. Sedap-sedap je dia curi perhatian para gadis comel. Dah la duduk betul-betul sebelah lane aku. Awek yang datang pula semua pakat duduk kat belakang lane dia. Kat belakang lane aku sorang pun tak ada padahal lane blowling tu sebelah-sebelah kot. Tergugat gila.


Well, korang tau tak budak tu main bowling macam mana? Dieorang pegang bola macam dukung awek then letak atas lantai, then tolak. Bola tu slow-slow gerak. Bila bola tu slow-slow gerak, suasana jadi hening. Dunia macam "Dup-dap-dup-dap-dup-dap" AND AND AND THEN STRIKE. WHAT THE HELL sambil tu awek-awek kat belakang riuh kasi sorakan. Please lah awek. Korang sedar tak yang korang sedang menyorak the wrong guy at the wrong time? You know what... it's... it's sedih aww tak ada awek nak kasi sorankan untuk aku ngan member aku...
"Relax dude, relax. kita kan ada lagi satu game. Sure kita boleh main kaw-kaw nanti" 

Kata aku samata-mana untuk menyedapkan keadaan. Budak-budak tu main kat 4 game tau. Aku dan member aku main 3 game je. Entah mana duit yang dia cekau pun aku tak tahu. So, untuk game last tu, aku akan tunjukkan kat awek-awek comel kat belakang tu yang lelaki dewasa lagi comel bila buat bola strike!

Ya, kiteorang bukan golongan yang mudah berputus asa. Masa game ke tiga, awek-awek tu masih ada di belakang melihat budak-budak pelik tu main bowling tanpa pengawasan ibu bapa. So, member aku ready to get soooo serious on the game. Dengan penuh tenaga dan dengan menggunakan pengalaman yang lebih 2 tahun bermain bowling, dia start the game dengan strike and dia macam "HELL YEAH!". And bila turn aku, aku pun pick bola yang ringan sikit. Bola 10 sebab lubang kat bola tu muat-muat je dengan jari aku.

"This gonna be awesome" Kata aku dalam hati. Tapi, semuanya tak seperti apa yang aku sangka. Balingan pertama, bola masuk longkang kanan. Balingan ke dua, bola masuk ke longkang kiri. Aku pun pandang ke sebelah. Setiap kali budak tu tak buat strike dan bola masuk longkang, setiap kali tu juga lah awek-awek di belakang akan jerit-jerit kata budak-budak tu comel. Tapi aku? Aku? Aku buat strike tak ada orang sorak. Aku buat bola masuk longkang pun tak ada orang kata aku comel. Awek-awek tu pandang slack adalah lah. Sedih gila. Isk. 


Well, itu adalah pengalaman bermain bowling paling teruk bagi aku. Dimalukan sedekimian rupa. Di malukan oleh dua orang budak umur sekitar 7 tahun di hadapan awek-awek comel yang comel lagi gebu. Ianya lebih memalukan dari baling bola then masuk lane orang.

Aku tak akan main bowling lagi. Never. Never ever. 



Jumaat, 8 April 2011

Shy Shy Cat Love Story : Persamaan Antara Kita.

Assalamualaikum


Gambar di atas adalah in high definition image. Klik gambar untuk lihat di kualiti yang mengagumkan.



Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger