Sabtu, 23 April 2011

Jenis-jenis Cinta Bukan Menurut Islam. Act, Tak ada kena Mengena Pun dengan Agama.

Assalamualaikum


Hello Angel-boy and Horn-ny girls sekalian.

Lately, I have been in... in the situation of... errr.. you know, love matters. No, I mean, people keep asking me about love-thingy. And currently, I got this;

Abang Kayyyyy. . Abang Kayyyy dah lama tak kutuk perempuan. And and and. Abang Kayyyy dah lama awak tak tulis pasal love niw :.

Well, here is the thing. Aku sebenarnya agak busy. Busy dengan... bermacam benda. Busy dengan family, dengan kawan, dengan bowling dan dengan... Dota. Yeahh, Dota. Wait, Dota = Dunia Orang Takder Awek? Puh-lis. Myth busted.

Currently, aku ada dalam 20 email yang aku tak sempat nak reply, 200 soalan formspring tak akan tak ada masa nak jawab dan beratus komen blog yang aku tak reply. Still, aku busy dengan presentation.

Actually kan, beberapa minggu yang lepas, aku ada terbaca blog seorang budak ni. Budak ni dulu dia famous gila kat Friendster dan Myspace sebab dia selalu buat template / layout myspace sendiri. So, dia memang famouslah. Lagi famous dari Cik Epal (dulu lah) yang kini tengah bahagia dengan Mr B. Then masa baca blog awek tu, aku rasa macam wow, nice blog. Blog cantik, template buatan sendiri, entri menarik, ownernya bermana EykaHamasuba dan dia comel. Actually, tu je aku nak cakap; ownernya comel.

And dari blog awek tu, ada satu entri yang girls *rolling eyes* akan suka. Which is Jenis-jenis Percintaan. Ya, girls kan suka benda yang eww eww macam ni. Actually, lelaki pun suka. Tetapi lelaki suka yang lagi 'advance'. Perempuan suka 'feel the love' while lelaki suka 'buat love'. Atau dengan bahasa lain 'menghasilkan love' (Mengorat). Atau dalam Bahasa Englishnya, 'make love'. Oh God, it sounds so wrong.

But still, entri ni adalah based on entri tersebut.


So, memandangkan aku ada banyak masa lapang (?), aku dengan baik hatinya, membuat sedikit research tentang jenis-jenis love ni. Seperti yang kita tahu, ada 6 jenis loves which is;

  • Agape love - Self Sacrifice.
  • Eros love - Cinta Nafsu
  • Ludus love - Play-play love.
  • Mania love - Obsess with love.
  • Pragma love - Steady
  • Storge love - Friendship.

So, mari kita tengok dengan lebih detail.

Agape - Self sacrifice.
Well, pernah tak korang nampak a girl yang amat tergila-gilakan si lelaki sampai sanggup buat apa saja demi lelaki tu termasuk merana-kan diri sendiri? And ya, apa yang lelaki tu nak, perempuan tu mesti kasi. Well... bak kata Hlovate, IQ girls orang yang bercinta memang akan jatuh merudum. And sometimes, mereka akan buat something yang amat stupid demi untuk someone yang dia cinta. And ya, the type of person yang sanggup buat benda-benda stupid demi someone yang mereka sayang ni di panggil Agape-ewwww.


Merujuk kepada Wikipedia, Agape berasal dari perkataan Greek yang bermaksud 'Ewwww'. Merujuk kepada Kamus dan Dewan Bahasa K, 'Ewwww' bermaksud 'Love'. Dan merujuk kepada some 'certain' Bible, Agape merujuk kepada Self-Sacrifice-Love. Which is, yeah "Aku merana tak apa, asalkan dia bahagia". Puh-lis.

So, here is the thing about Agape:
  • Bercinta gila-gila.
  • Syok sendiri (berangan).
  • Dominating dalam hubungan.
  • Sanggup habis kan beratus-ratus for girlfriend(s) / boyfriend(s) sampai sendiri tak makan.
  • Amat setia.

Out of all, kita boleh conclude sebagai... Stupid love. Yaa. Awesome. Except when we talk about Religious Relationship. Sebab, aku rasa it is a waste kalau kita seksa diri kita for someone yang kita tak sure pun yang kita akan kahwin dengan dia. Ianya umpama korang buat segalanya demi Si Dia dengan harapan Si Dia diciptakan untuk korang. Atau dengan bahasa lainnya "Hey, get your pants off and come rock my world. Dun worry hunny, esok lusa kita kahwin gak kan. So, apa kata kita advance kan first night kita? Awsome kan?". Hey, good line dude. And aku tak tahu nak blame siapa; either si lelaki amat bijak untuk menipu perempuan, atau perempuan terlampau tak pandai sampai boleh di tipu oleh lelaki.

Well, kalau korang bercinta jenis macam ni, aku nasihat kan untuk relax dan berfikir secara rational. And you need to remember, most of lelaki amat tak suka kat perempuan yang dependent dan yang asyik nak berkepit.


Eros (Cinta Nafsu)

Andaikata suatu hari korang pergi ke mall. Tengok wayang. Tengah dok tengok wayang tu, korang perasan ada awek comel kat kerusi sebelah. So, korang pun terus tertarik kat awek tu atas nama love at the first sight. Selepas tertarik, sure ah buat move untuk berkenalan. Selepas dah dapat no phome dia, korang akan rasa macam heaven gila. Rasa macam "OMG I AM SO IN LOVE". And eventually, esok pagi bila korang bagun tidur, korang rasa macam tak ada apa-apa. Dah tak ada dah perasaan IM SO IN LOVE tu. Love tu hanya temporary feeling. Ya, ianya di panggil Eros. Atau Erotik-type of love situation. Sesuai untuk one night stand kalau dalam kes Barney. Why? Sebab dalam kes ni, Eros lebih kepada love at the first sight. Dan love at the first sight adalah based on visual inspection which is most of the time adalah berkaitan dengan nafsu semata-mata.


Dan, aku boleh kata yang cinta pandang pertama mudah gagal sebab... Yas, pandang pertama. Apa yang korang expect pada pandang pertama? Korang tak kenal pun mamat tu. Korang nampak first time muka dia, then jatuh cinta kat fizikal dia. And then how about bab bukan fizikal? How about bab moral dan dalaman? And how about other factors?

Don't get me wrong. Ada je orang bercouple yang based on the first sight love and now dah kahwin. So maksudnya love at the first sight might works. Everything is possible. Tapi still, kemungkinannya adalah rendah. Sebab, once korang dan betul-betul kenal someone, korang kena decide korang boleh terima atau tak dia punya bad habits. Yes, setiap orang akan ada bad habit yang susah nak nampak. Dan once bila dah nampak, sure akan rasa macam nak get away. Korang patut tonton How I Met Your Mother (HIMYM) Season 3 Episode 8. Then korang sure akan faham.

For Eros,
  • Ianya based on nafsu penglihatan semata-mata.
  • Most of the time, failed. 
  • Ianya umpama blind date dan cyber love. Korang percaya pada cyber love? And blind date? 
  • Most of the time, tak setia.
  • Perasaan - Easy come, easy go.



Ludus (The Player)


Korang tahu tak kenapa playboy dan playgirl wujud? Ya sebab dieorang suka flirt. Korang tahu tak kenapa orang suka flirt? Sebab ianya FUN YEAH! I mean... erm... sebab ianya fun. Yup, main tarik tali dan Catch-me-if-you-can itu semestinya fun.

"Ludus is a playful and flirtatious love. People who enjoy the chase phase of a relationship may experience this type of love. They enjoy chasing, playing the game and the conquest of a new person. However, once they catch this person, the relationship i often over."

Its gonna be great kalau Ludus bercampur dengan Eros. Ya, sebab dia akan menghasilkan Barney yang definitely tak nak komitment. As for the Ludus, perasaan dia mudah memang mudah berubah. Dan, dia definitely akan rasa bangga kalau pernah bersama dengan banyak awek atau skandal. Untuk person yang amalkan ludus, there is no way dia akan berada di dalam relationship. So yeah, korang sure tak nak jatuh cinta kat sesiapa yang player dan ber-Ludus.

For Ludus;

  • Akan tinggalkan tabiat ber-Ludus bila dah sampai satu tahap matang
  • Inginkan advanture
  • Amat tak setia
  • Touch and go
  • Bermulut manis bila dengan perempuan. (Aku tak. Aku baik)

Mania
Well, korang pernah tak nampak crazy girl or boy yang amat obses dengan pasangan masing-masing? Kemana pasangan tu nak pergi, dia mesti bagi tahu. Malam-malam sebelum tidur, wajib buat lulaby song. Tak buat, merajuk dua hari. Bila dah merajuk, mesti pasangan kena pujuk. Kalau tak pujuk, dia akan mintak putus.


And not to mention, maniac love ni adalah super obsess sampaikan dia nak full attention for all the time at all cost. Maniac ni kadang-kadang kat lelaki pun ada. As for lelaki, dia akan stalk facebook girlfriend(s) dia. Dia akan stalk twitter crush dia. Actually, aku rasa macam aku pernah jadi love maniac masa muda-muda dulu. Tapi tak ada lah teruk sangat. Just biasa-biasa je. Well, normal lah tu zaman muda-muda. HAHA

Ehem.

Tapikan, most of the time, cinta jenis mania ni ada pada perempuan. Si girl memang akan expect Prince Charming atau Mr Perfect untuk jadi boyfriend dia. Dia nak lelaki yang perfect. Dia nak lelaki yang tak bercakap dengan perempuan lain. Dia nak lelaki yang romantik gila. Romantik umpama Romeo. Dia nak lelaki yang bersama dia setiap masa dan menjadi romantik setiap ketika. Most of Maniac-Type-Lover, dia memang utamakan cinta dari segala-galanya. Everything is about love.

For Maniac;
  • Tak ada kepercayaan antara pasangan.
  • Tak yakin pada diri sendiri.
  • Tak ada ruang dalam perhubungan.
  • Sama seperti Agape. Tapi Agape menyusahkan diri sendiri manakala Mania menyusahkan pasangan yang kena keep bagi perhatian.

Most of the time bila bercinta, kehangatan dan keromantikan tu hanya datang pada minggu pertama je. Bila dah makin lama, makin kurang keromantikan tu. Well, ada banyak sebab kenapa jadi macam ni. Ianya amat bagus kalau korang tak patut declare apa-apa bila baru kenal tak sampai satu bulan. Sebabnya,

"A guy and a girl can be just friends but at one point or another, they will fall in love for each other. Maybe temporarily. Maybe at the wrong time. Maybe too late. Or maybe forever. Or maybe you are not the one. And I think the answer is the last one." Syafiq Adli CK. Kasanova MIAT.

Ya, seriously, ada banyak sebab kenapa lelaki nampak macam player. Mula-mula kata suka, tepi esok lusa terus tak reply call. Antara sebabnya adalah 'She is not the one'. Solid answer. No more love-love. No more feeling-feeling.


Pragma (Steady)
Masa dulu-dulu, aku selalu lepak-lepak kat sebuah forum ni tau. Dan dalam forum tu, ada orang utarakan masalah pasal dia dan isteri dia. Dari first post aku baca hinggalah post terakhir yang di post oleh comentator, tak ada sorang pun yang cakap pasal cinta. Semuanya bercakap pasal tanggung jawab kat anak, kewangan, hubungan silaturahim dan sebagainya.

So, aku start to think yang dalam dunia ni, memang banyak orang yang mempunya Pragma type of love . Most of the time, kebanyakkan pasangan berkahwin akan masuk ke Pragma-Love-phase bila umur dah mengingkat tua. Love starting to fade away dan yang tinggal tangungjawab yang besar bersama saki baki sayang. Ini adalah dari apa yang aku baca. Dan aku harap, ianya tak benar.


Dalam Pragma-concept, love-love ni memang tak banyak. Ada pun, sikit je. Just cukup-cukup makan je untuk terus hidup bersama sampai ke tua. It just like normal friend. Korang boleh berkawan dengan semua orang kan? Boleh lepak-lepak dengan kawan biasa kan? Boleh tengok wayang dengan kawan biasa kan? Even tak sebest lepak dengan kawan baik, tapi still seronok kan? Ya, macam tu la juga dengan Prama ni. Segalanya tak berkaitan dengan love. Segalanya adalah based on dunia sebenar (Love-love ni dunia khayalan je). Ya, sebab Pragma adalah lebih realistik.

For Pragma;
  • Both pasangan tak mementingkan sangat cinta.
  • Amat bertentangan dengan Mania.
  • Tak sepenuhnya rasa the passion of love.
  • Mostly berkekalan. Tapi juga ianya based on jodoh.
  • Kalau tak berkekalan, mostly di sebabkan oleh orang ke tiga.

Apa pun, aku harap perasaan yang aku ada masa mula-mula bercinta akan kekal sampai ke tua.

Storge (Friendship)

Cute single girl can't be friends dengan cute single boy. Ya, that is so wrong. Super wrong. Actually, of course you guys boleh jadi kawan baik. TAPI, tapi hanya bila si lelaki pandai mengawal perasaan dia. Chance si perempuan akan jatuh cinta kat kawan dia adalah lower dari 5%*. Sebab once si perempuan dah set yang si lelaki tu hanya kawan biasa, maka, amat susah bagi dia untuk fall in ewwww. Tapi bagi lelaki, adik angkat tak rasmi pun dia boleh jatuh cinta. Apatah lagi kawan biasa, kan? So, chance untuk lelaki jatuh cinta kat kawan perempuan dia adalah almost 60% which is huge percentage. Well, itu pendapat aku lah. Tapi dalam dunia ni, tak ada benda yang mustahil.


But, korang tau tak. Once kawan baik bercinta, it's gonna be awesome. Well, ada yang suka bercinta dengan kawan. Dan ada yang suka bercinta dengan someone yang romantik. Well, most of the time, its gonna be both and we called it as Storge Love. Percintaan yang romantik yang based 100% on persahabatan. I said 100% based on persahabatan. Kalau bab lelaki mintak no phone dengan alasan nak 'berkawan' tu, itu dah kira lain. Itu bullshit.

Things about storge-eww ni adalah:
  • Tak pandang fizikal.
  • Lebih rasional dan utamakan kebahagiaan bersama.
  • Tahu pasal pasangan dengan lebih detail.
  • Boleh terima almost semua keburukan pasangan.
  • Kekal lama atau tak tu based on jodoh. Tapi most of the time, kalau dah bersama, akan kekal.
  • Tapi, once dah putus, akan jadi complete stranger. Susah untuk berkawan balik.
  • Bercinta dengan relax. Most of the time, tak ada cemburu buta dan etc.


Actually, penting sangat ke love eww-eww ni? Bertarik rambut kerana seorang lelaki. Bertumbuk kerana seorang perempuan dan berciuman kerana sebuah KLCC. Kenapa sampai macam tu sekali? Then bila dah frust, mulah lah terfaktab. Dan yang tak boleh blah, kenapa bila bercinta je, semua orang expect nak cari percintaan yang super romantik?  Romantik macam Romeo and Juliet? Lagi pun, peh-lis, korang ingat Romeo tu wujud ke?

Wait. What? Romeo tu wujud? Well, kalau betul la Romeo tu wujud, maka Romeo adalah lelaki ke dua paling romantik di dunia. Dan korang tahu tak siapa lelaki nombor satu paling romantik di dunia? Actually, aku pun tak tahu siapa dia. But I heard, he got cool blog.

So, jenis percintaan macam mana yang korang prefer and which one are you?



75 Comments:

whitelover berkata...

ok kite kene steady

Tanpa Nama berkata...

Wait. What? Romeo tu wujud? Well, kalau betul la Romeo tu wujud, maka Romeo adalah lelaki ke dua paling romantik di dunia. Dan korang tahu tak siapa lelaki nombor satu paling romantik di dunia? Actually, aku pun tak tahu siapa dia. But I heard, he got cool blog.

wakaka...xboleh blah punyer ayat....

suri akmar berkata...

awal giler post. ahaha. gud. maknanya bangun subuh. kui3

syAzAnA berkata...

saya tiada dalam senarai diatas.


err...

maybe.

joegrimjow berkata...

xsempat nak baca
tengok blog awek comel dulu
hehehe

cik azeya berkata...

aku rasa mcm aku semua. erk

Nurul Syuhada berkata...

he got cool blog. okkayy, dah faham ;)

иιиα χ нαкυ berkata...

nice entry :)

before this my relationship with my ex is more like storge la kot.
bestfren yg sgt rapat.
but then, something happen, xde jodoh le kot.

n sampai sekarang tak pernah contact pun.

Noraziyan Zakaria berkata...

Best bace....byk pengetahuan.....

shinbeichan berkata...

pnjg giler ko punye ntry..lnguh ak nk bce..thanks lh ntuk info nie..tp ak x ske lah ewwww2 nie..wasting time jer pon...ak nk kawen trus je nnti...kalu nk,masuk minang,hbs cite x yah ssh2 hbs kedit kt org yg x pasti...
duit hbs dosa pon dpt...

arha berkata...

yeah.,1st commentor..haha
suddenly i wonder which one is my love..

ira-yoshida berkata...

cyber love bole jd mcm storage gak kn.. (^,^)

u got what i mean?

KAMIHIDUP berkata...

bagus info ni, gagah KAMI baca sampai habis. :)

ifah berkata...

eh klcc ada dua lah. hehehe

tp mmg betulla, kalau kawan baik bercinta, then putus. makan masa yang sangaaaaaaaat lama utk bekawan balik.
not me! huhuhu

rakrak berkata...

SALAM.haha.x baca abis pun entry blog nie.but just nak inform,memandangkn bro K minat hlovate.kan??ade novel terbaru hlovate, "contengan jalanan" kat PWTC,sbb skrg nie ade pesta buku kat KL smpai this 1 mei rasanya.klau bro K nak crik kat MPH mmg xde ahh sbb smalam frst jual kat PWTC..novel nie based on MUSIC YANG KITA AKN CKP WHO THE HELL ARE THEY?..byk yg kene google sbb nak tau sape musician tu.haihh..btw,sory bro.sbb tulis pnjng2..HAHAHHA

sueRAFE berkata...

kawan sudah. kot =..=

Hush berkata...

awesome.
thanx for the share. :)

Anthea berkata...

I prefer being in a chaste relationship with a godly man and willing to guide me to be a godly woman. There nothing beautiful other than the love blessed by Him and continue to grow with Him.

wanie m'nJ berkata...

tkot plak klu sy jadi mcm tu bila bcinta nanti. org kata cinta tu mmg buta. org dah x sedar dah pe'el dia bila bcinta. moga kita dapat cinta yg berlandaskan undg2 Allah..

fiza_gemini91 berkata...

weeeeee....best la entri nie....paling best pasal storge(friendship)....^_^

dakpipimerah berkata...

i got the storge one,, freinship~ hopefully kekal forerver,, hahaha..

nice thought to share... :)

keep it up,,, <3

cikpia berkata...

aku baru nak heran, NAPER ENTRI NIE SAMA NGAN ENTRI KAT TERFAKTAB.... ha ha... lupa lak ko yang tulis kat terfaktab tu. he he.....

sama macam komen aku kat terfaktab- used to be in a mania love but now happily living in a storage love.

Tanpa Nama berkata...

good entry:-) like it.. tapi aku rase aku yang mania tue kot haha

[AMR]ReenaRawee berkata...

wait.. wai.. romeo tu wujud?
oh damn..
i missed him!
hahahahahaa~~

d.e.e.d.y berkata...

agreed dgn topic 'storage love' relationship mmg x blh jd friendship balk!a complete stragers. T.T x patot jejaskan friendship from the beginning if u know it's not gonna last long.huhu.im totally regret it.

Nakemah San berkata...

hahaha.. aku bercinta ngan bestfrend sendiri beb. pastu kitorang stay on berkawan baek coz kitorang sama2 jauh and percaya pada takdir. kalau ada jodoh, ada la,, lau xda,pasrah =)
btw, nice entry beb =p

budingyun berkata...

huh seperti biasa entri kau super panjang.. (-_-)

Tanpa Nama berkata...

"he got cool blog"

-__________-"

Dark Chocolate berkata...

well. mr k, aku tertanya-tanya pasal jenis yg terakhir tu sebenarnya. betul ke, yg lelaki boleh jatuh cinta ngn kawan sendiri, sebb mcm tak jer. kawan2 aku, enth la...aku betul tak faham point yg last tu.....

Tanpa Nama berkata...

omg!boypren aku maniac lah cmtu =,=

Najmah A. M berkata...

oh shoot. bosan dengan isu ni. cinta tak sudah2. sebab orang suka, apa nak buat kan?

Arisa berkata...

lelaki no 1 paling romantik 2 mcm knal jak. hehe.

Mimie Cikonett :) berkata...

my friendSSS used to be in maniac love. macam annoying pon hade -___-

errk, hahaha nak ckp dia yg paling romantik lettewwww ;p

Nurul Assyiqin berkata...

Storge :)

Tanpa Nama berkata...

lelaki no1 pling romantik ialah Nabi Muhammad SAW.... xde sape leyh tanding baginda....

wahidah berkata...

aku pompuan pon malas nak amek taw lovet dovey nye hal neh.mmmm meh la cite len.hik3

Nurul Huda Jumri berkata...

best n3 ni...

nape terasa cam ade ciri2 maniac jgk..=p wakakaka..

nama.aku.lynn berkata...

wohhoo..sape la laki romantik yg ade belog tu..hhahaha..

anyway,,gile rajin buat research bagai utk hasilkan entri ni..
tapi,memang tbaik laa entri ni..thumbs up!

and,belog eykahamsuba tu mmg best ah!;p

Adinda berkata...

hehe..dul2..first tyme couple,saya ni type mania..maybe sebab tu kot ex saya tinggal say..urm skang ni saya sedang mengalami storge.THIS IS THE BEST PART OF ALL!!x payah nak susah2 control or jealous,sebab saya tahu dia akan balik kat saya walau ke mana pun dia pergi.I call this sweet guy as BFF.We both love each other tapi kitorang tak pernak confess.Just bagi hint2.YUP!MEMANG BEST dan rilex..So,saya prefer yg ni lah..hehe

syanabel berkata...

Setuju dgn Dark Chocolate. Lelaki susah nak jatuh cinta dgn kawan perempuan. Tp Perempuan mudah jatuh cinta dgn kwn lelaki.
And Yes! for storge love, once dah putus, akan jadi complete stranger. Susah untuk berkawan balik. Its so true!

Tanpa Nama berkata...

aku penah belaja benda nih masa kuliah isu-isu kekeluargaan.

dan ianya sangaaaat, boring!

tp entri ko, hmm ntah. aku xbaca habes lagi. :)

Tanpa Nama berkata...

STORGE.

no denial. a relationship based on a friendship is the best one.

kenapa?

mestilah sebab kita tak expect itu berlaku. kita kawan dengan dia sebab ikhlas, bukan sebab hensem, cun, berfulus atau duniawi camtu. tak jangke atau tak harap pun akan bercinta.

so kita act macam orang bodoh around dia, show dia our true colours, dia tau our weaknesses, and sebab dia kawan kita, dia terima semua tu. dia terima diri kita.

kalau cinta tu datang, untunglah. kalau cinta tu datang, sebab dia terima, sayang kita seadanya. kita takyah nak cover cun sangatlaa, nak bajet depan dia. sebab sebelum ni, dia kawan baik kita. dengan dia lah kita tunjuk diri yang sebenar.


if friendship can last forever, sure relationship can too, right?




pape pun, aku bantah perempuan tak suka bercinta dengan kawan baik. sebab aku rasa perempuanlah yang lagi senang suka kat kawan baik, atau kawan yang baik dengan dorang.

cik EPAL berkata...

http://cikepal06.blogspot.com/2011/04/day-13-what-kind-of-person-attracts-you.html



requested an entry tok u buat. haha. tp xtahu ah if dah buat

miratika berkata...

storage ewww...dgn besfren...hehehe alhamdulillah setakat ni...

K2r~90 berkata...

love it's juz 4 words that we creat..

echa berkata...

"Kalau bab lelaki mintak no phone dengan alasan nak 'berkawan' tu, itu dah kira lain. Itu bullshit."
ya,its bullshit.haha

faten osman berkata...

informative :)

didi mopa berkata...

berciuman kerana klcc?nice ;p haha

cikpah berkata...

salam.
interesting.sebenarnya,untuk kita ketahui kita ni jenis percintaan yang macam mana..kenalah amik ujian inventori gaya bercinta.. ujian IGB ni salah 1 ujian psikologi.. yang diterjemahkan oleh prof sidek mohd noah.. sangat best belajar ngan dia. 1 semester saya belajar dengan prof sidek berkaitan ujian2 psikologi.

fairuz tasnim berkata...

syok la baca entry nie....nak tanya ciit boleh x???saya ada suka sorang laki nie...sekelas ngan saya la...saya suke dia masa dari tahun lepas agi...saya x pernah bgtau kat org pon yg saya suka kat dia cuma sorang jer la kawan saya ni tp masuk jer this year reaksi dia kat saya mcm dia dah tahu yg saya nie suke kat dia..contohnya ajak saya couple,mengaku yg saya nie isteri dia, ajak saya date n pernah nak suap saya makan..saya nak tanya la 2 maksudnyer dia jujur nak kat saya ataupun dia sengaja nak sedapkan hati saya???

Miss Lemonade berkata...

jadi romeo?euw...kan akhirnya romeo & juliet mati bunuh diri...

Fiya Ahmad berkata...

eh eh.. hmmm.. complicated...

-KaMi- berkata...

like this entry mr.K sound like good bila bce entry ni... sy ske part stroge-ewww, part "sebab once si perempuan dah set yang si lelaki tu hanya kawan biasa, maka, amat susah bagi dia untuk fall in ewwww" that me!!!

нαηιмQαtяυηηα∂α berkata...

Agape+maniac?? Err... Parah parah.. =.=")

Lin berkata...

eh eh ... terjatuh cinte dkat empunye blog tu .. hahhaa

fahim berkata...

Y'know, I've always don't give a damn about what you write but something in this entry touches me. And I'm in love with my bestfriend :).

Anem arnamee berkata...

Saya sayang mereka yang sayang saya. Nice entry K :)

fAD berkata...

Assalamua'laikum mr.K.

aku malas nk anta emel dkt ko sbb mls nk login so aku post kat sini jela ae. ko kan moderate komen ko.

https://www.facebook.com/notes/i-love-allah-swt-and-prophet-muhammad-saw/s0-interestingntuk-mmahami-erti-sbenar-zina-hati-serta-c0upleslmt-sabar-mmbce/210025592348454

trigt ko pena tulis sal kapel kan. try ah tgk. peace! ;)

Mr K berkata...

@Fahim - Kau jatuh cinta kat aku ke fahim.

NuRuL berkata...

wargghh aku blaja bende@ ni masa kelas psycgology and semua student gila teruja. asyik2 nak blaja pasal ni je =.='

Enchaoz berkata...

semua pun ade.. :P

Tanpa Nama berkata...

SYAFIQ ADLI CK.
spew tuh???

fatinmmj berkata...

ohh yeaahhh!!
aku suka dgn yg maniac..itu..sbb itu aku prnah kena dlu...ambik ko...terfaktab...hahahaha...good..i like...hope one fine day..die bace entri blog ni..lalalalla

Bella Bell berkata...

hoi..panjang gila entry ko...adehh..aku baca separuh je..separuh lagi aku baca next time..ko xmarah kn?hhehehhe~~

pape pon ko mmg rajin la der..wa salut sama lu..hehehe~~

mai la singgah blog cikai aku..hehe

http://mariatunnabila.blogspot.com/

kalau xnk singgah pon xpe la..aku tau ko ramai peminat :P

tQ ^__^v

eyjalukman berkata...

actually tk tahu eyja ni tergolong dlm yg mana .
haha
steady kott ?
kott laa .

tp harap2 cinta tu biarlah sampai ke akhir nafas .
semoga Allah permudahkan jodoh encik kayy ;)

Tanpa Nama berkata...

John Lee's theory of love.
It has it own inventory which U can answer so that u can determine which 1 u are.

mate saya bulat berkata...

byk tok cinta nih kan. cinta buta tade ke ?? :D

ren-ren berkata...

hurmm..hehe,storage larh..dh dekat staun suda.. :)

Faez Rusni berkata...

ak penah pg stirge..then putus..truk..padahal dulu kwan baik..last2 sampai skunk tak tegur..hurmmm

Dakara berkata...

storge.... urmm sy rasa betul kot lelaki senang jatuh cinta kat kawan perempuan. as for me, bila sy dah tetapkan dia jadi kawan sy, memang akan jadi kawan, sampai orang lain nak pelik kami rapat gila, tapi still dalam term 'kawan'. even dia pernah bagi hint macam nak lebih dari kawan, tetap sy tak boleh terima, hehe macam kejam pulak~

Saramika Klein berkata...

Actually, none of the above. Perlu ke kita tafsirkan cinta nih? Semua tuh akan datang juga satu hari nanti kan? So why bother nak susahkan diri fikir semua ni terlalu mendalam. Jaga diri sendiri dah memadai untuk si dia yang sememangnya dijodohkan untuk anda kn?

aku benci kau dan aku suka kau berkata...

berciuman kerana sebuah klcc

Tanpa Nama berkata...

abang k, saya dah lama memerhati seorang jejaka menjual makanan dkt shopping mall berdekatan rumah saya. boleh kata cinta pandang pertama jugakla. sejak saya form one saya usha dia. dan skrg saya dah habis form five. sampai skrg saya masih teringat2 kat dia. dan adela jugak hubungan saya dgn lelaki lain tak menjadi sbb masih teringat2 kat mamat jual mknn tu. nama pun saya tktau. cmne ni bang? saya tak rasa tu nafsu.

Tanpa Nama berkata...

I rse mcm da 'malam' sangat bce entry u ni hahaha btw i agree yg mmg ramai lelaki cepat sgt fall in love dgn kwn pompuan diorg.. then nk meroyan2 bile cinta x brbalas....alamak....

Tanpa Nama berkata...

takde pun kat atas 2..lagi pun nk fokus pada study dulu..biar dapat kerja elok2 baru nk cari jejaka yang kaya...dgn nilai agama dan hati budi yg baik serta.......................DUIT..ngeh3

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger