Selasa, 19 April 2011

Cara Untuk Mendapat Semangat.

Assalamualaikum


Hello and whatsss up losers?

Nice day kan. Duh. Aku sepatutnya keluar main bowling dan tonton wayang hari ni. Tapi aku end up dengan duduk rumah, siapkan report, kacau adik tengok tv dan tulis blog je. Amat membosankan.

Well, based dari entri-entri lepas, aku perasan yang ramai rasa down tapi get motivated bila baca blog aku. And and then aku pun macam what the heckkk baca blog aku boleh kasi korang motivasi untuk belajar. Padahal, kebanyakkan benda aku main cakap je. HAHA.

Ehem.

Actually, im not that good on motivational-thinggy. Aku pun tak pandai dalam pelajaran so jangan harap ah aku nak kasi korang cara untuk maju dalam pelajaran sebab aku tak ada satu pun tips. Tapi, aku suka baca benda-benda yang berkatian dengan motivasi. Aku suka baca buku motivasi atau cerpen motivasi atau novel motivasi. Tapi, last-last, aku perasan yang semua buku ilmiah motivasi yang di tulis oleh Dr bla bla bla tu semua hampir sama je isi. Kalau ada beza pun, tak jauh. Balik-balik, sentuh bab law of attraction, chaos theory bla bla bla.

So then, instead aku baca buku motivasi yang meleret-leret yang memang mencuri masa aku yang sedia ada sikit, baik aku buat benda lain. Dengan kata lain, aku jumpa banyak port lain untuk cari benda-benda yang boleh naikkan semangat untuk survive the life.

Tumblr (sebut : Tam-bler)


Tumblr is the best place untuk korang dapatkan semangat. Amat mudah sebab most of tumblr punya post adalah sekeping gambar yang ada beberapa ayat yang penuh makna. Most of the time, satu gambar dari tumblr akan membuatkan korang berfikir panjang. Berfikir dengat amat panjang. And then, bila tengok gambar kat tumblr tu, korang rasa nak simpan je gambar tu. Yes, aku amat addicted dengan gambar kat tumblr. Aku pernah 'curi' gambar kat tumblr dan simpan dalam laptop sampaikan bilangan dia dah cecah ribuan. Sebab gambar dia memang buat aku terfikir dan amat menarik. So, bila tertarik, aku simpan dengan harapan nak tengok balik. Tapi last-last, tak tengok juga.

Antara Tumblr yang aku rasa korang patut lepak adalah;
EykaHamasuba  - Soundless Expression - Khas untuk siapa-siapa yang relax sambil berhibur dengan gambar cantik.
Hijabi's Lookbook! - Khas untuk lelaki yang nak usha awek comel bertudung. Lelaki, biasalah. Usha awek comel penting bagi menaikkan semangat.
Letter of my life - Yang ni, antara fav aku. Banyak post yang di reblog yang boleh membuatkan aku berfikir. 
Pink Miss Yani - Yang ni pun best.
I'll be in love someday - Tumblr kepunyaan Gebu. Dia ni la yang perkenalkan tumblr kat aku. Tapi sekarang jarang dah update.
Zarrahh - Aku tak tahu who the tell Zarrahh ni. Tapi, aku suka gambar kat tumblr dia.
Another side of Munsyi - Title tumblr dia mengingatkan aku pada url blog aku mula-mula dulu which is AnotherSideOfMe. Tumblr dia lebih kepada Islamik. Dia masih single (kot), masih kacak dan masih available. Go grab him. Fast.

Aku perasan di setiap tumblr mesti ada gambar atau kata-kata yang memberansangkan. So, tumblr adalah tempat paling best untuk korang yang perlukan semangat.

Soalan kat email
Ini adalah benda yang paling best bila ada blog. Bila dah ada blog, memang selalu gak lah ada orang email. Tapi aku tak boleh la reply email setiap hari memandangkan aku dalam situasi busy macam ni. Tapi kan, kadang-kadang orang yang hantar email kat aku ni macam ada sense ke enam lah. Bila aku macam depressed atau tension je, mesti dieorang akan datang cheer kan aku termasuk tulis berderet-deret pasal hidup dia atau kawan dia yang dulunya susah tapi sekarang nak cecah kemucak kejayaan. Cerita-cerita dieorang serious kasi semangat. Tu tak termasuk nasihat-nasihat yang dieorang kasi.

Dan macam aku pernah ceritakan, dulu ada seorang awek ni. Aku tak kenal pun dia. Tapi dia siap belikan aku tiga buah novel untuk aku. Bukan sebarang novel tau. Novel yang dia kasi tu ada nilai dia yang tersendiri. Isi novel, penceritaan, motif, moral, keagamaan dan macam-macam lah ada dalam tu. Dan tentu sekali, novel tersebut di tulis oleh penulisnya yang aku paling minat, Hlovate.

I got awesome followers friends.


Lagu / Musics


Lagu adalah media paling mudah untuk kita layan. Macam korang la. Kadang-kadang, korang suka sesebuah lagu sebab lagu tu tepat-tepat kena dengan kehidupan korang kan. Seolah-olah lagu tu dicipta untuk korang. Di tambah lagi dengan video clip dia.

Out of all, aku paling suka dengar lagu yang kasi motivasi. Contohnya la The Climb by Mili Cyrus. Firework by Katy Baby dan Waiting Outside The Lines by Sasha Greyson Chance.

And and and, yang terbaru, entah mengapa aku jatuh cinta dengan lagu Who Says dari  Selena Gomez. Walau pun lagu dia bukan genre yang aku minat, tapi aku still boleh suka lagu ni bila first time aku dengar. Lagu ni mungkin dah lama tapi aku baru discover. Dan lirik dia...

Who says
Who says you're not perfect
Who says you're not worth it
Who says you're the only one that's hurting
Trust me
That's the price of beauty
Who says you're not pretty
Who says you're not beautiful
Who says

Selepas dengar lagu ni, aku rasa macam Yeaaaaah! I am perfect. I am pretty. I am beautiful! Never this beautiful. Serious korang patut dengar.

Mandi /  Berendam


Ya ya ya alright. I know. I know yang korang annoyed dengan aku yang asyik suruh mandi. Bila stress, mandi. Bila sedih, mandi. Bila bosan, mandi. And now, bila depressed dan tak ada semangat pun nak kena mandi juga? Actually, yes. Mandi adalah satu aktiviti yang amat best yang pada masa sama, membuatkan korang berasa tenang. Korang tahu tak apa sifat air? Sifat air adalah menenang kan. Dan kalau korang nak tahu, masa mandi adalah antara masa yang paling sesuai untuk membuat keputusan dan berfikir. Sebab bila mandi, korang akan menjadi tenang.

"Don't make decision when you are angry. Don't make a conclusion when you are sad"

Bagi aku, mandi la tempat paling best untuk berfikir. Tapi kalau korang aku tak tahu la. Mana la tau kot-kot korang suka berfikis masa tengah 'yakyak'.

Movies
Benda yang paling aku suka adalah menonton movie. Sebab bila kita menonton movie, kita akan rasa macam the part of the illusion which is, kita akan lukan dunia kita yang penuh dengan masalah. Sebab tu lah aku suka tonton movie yang tak ada watak ketiga yang jahat yang licik, yang pandai, yang suka buat fitnah dan bla-bla-bla. Aku nak tonton movie untuk relax dan bertenang. Dan pada masa yang sama, dalam movie-movie yang aku tonton, memang banyak yang boleh kasi motivasi. Tak kisah lah motivasi untuk hidup ke, untuk berusaha atau untuk belajar.

Laskar Pelangi - Ni adalah movie yang memang aku layan habis. Antara movie yang aku sanggup tengok dua kali. Ya. Aku amat pantang tengok movie lebih dari sekali. Bukan pantang, memang tak boleh tengok. Bila tengok, rasa tak best langsung. Tapi, Laskar Pelangi memang terbaik. Aku dah ulang tengok cerita ni lebih dari dua kali. Aku rasa cerita ni lagi best dari Slumdog Millionaire.

Glacie Choice - Ini adalah movie yang membuatkan aku minat kat Hallmark Channel (Diva Universal) Astro 702. Dan tak lupa juga, awek dalam cerita ni amat comel. Serious comel. Comel dan gebu.

Homeless To Harvard - Ini adalah sebuah cerita dari kisah benar. Sekarang ni, Liz Murray tengah dok kasi motivasi kat semua students kat seluruh dunia.

 "... and my passion now is to help transform the lives of others" ~ Liz Murray

Siapa nak motivasi untuk belajar, sila sila lah tengok movie ni. Dan ini website Liz Murray.

3 Idiots - Ini adalah another movie yang boleh membuatkan korang percaya bahawa minat memang akan leads korang ke arah kejayaan. Movie india pertama yang aku betul-betul enjoy. Antara sebabnya, dalam movie ni, tak ada watak ketiga yang jahat serta licik. Dan dari movie ni juga la aku minat Aamir Khan dan Kareena Kapoor yang cun dan oh, oh OH. Cantik juga orang India utara ya. Orang utara ni memang cantik dan comel semuanya. Termasuk orang Utara Malaysia. Amat comel lagi memikat.

Dan ada bermacam-macam movie termasuk Persuit of Happiness. Korang boleh discover sendiri movie-movie yang bukan bergenre perang tapi bergenre life. Ada banyak kat dunia ni. 



Don't get me wrong. Motivasi tak semestinya di cari untuk berjaya. Tapi, motivasi di cari untuk terus survive dalam dunia ni. So, pandai pandai la korang cari benda-benda yang boleh inspire kan diri korang supaya korang rasa inspired.

Well, kalau di fikir-fikirkan balik, hidup aku bukan teruk sangat pun. I have a good roller coaster, you know. A roller coaster yang laju yang ambil masa yang amat lama untuk naik ke laluan tertinggi. And once bila dah sampai ke puncak, amat mudah untuk turun. Semua antara kita adalah sama je konsepnya. Bezanya, berapa tinggi kita akan naik, berapa laju kita akan turun dan berapa jauh kita akan bergerak. And I guess, I need a brand new railway.



64 Comments:

♥ siti nur izzati bt shuib ♥ berkata...

setuju! :')

saljihitam berkata...

teringat pulak zaman sekolah bila kena join ceramah segala bagai tu.

sekejap je terasa. esok lusa buat balik perangai lama. hahahaha

.sweet-ants. berkata...

thanks. mmg tgh down pon skang n need other spirit utk bangun! byk2 movie 3 idiots la paling berkesan dlm jiwa.rasa x sgup nk tgk byk kali sbb tiap kali tgk tiap kali tu la nangis.nangis sbb menyesal salah pilih course dan tpaksa kendong sampai penghabisan, kalau la film tu wujud sblm aku masuk U..xde la aku nangis camni. eh pehal aku gtau aku nangis? LOL

Izyan Lavender. berkata...

nice entry Mr. K !
yeah, almost pictures in Tumblr really good && motivated.
really awesome! >.<

Puteri Iqa Izyan berkata...

yeah. tumblr is the best place.
gambar kat tumblr mmg sgt2 bermakna :D

NHAF berkata...

Tehehehe :)

I love Hlovate too. Novel dia best. And yang penting banyak motivational in islamic view. Nice aa.

Try baca Rooftop Rant. Best2.

Versus pun. :D

Park Hyosson berkata...

same la kite~~btol2~mse mndi plg bes!!!hahaha~~mse tu sume idea of life ni dtg..wallaweyh~

najwa mohd berkata...

w0w..rasa kena atas btg idung sndri..hee. sbb lately rasa mcm hilang semangat nak stdy..huhu

Amirah Nadia berkata...

hye, er first tyme kot aku komen kat sini, hmm, aku mmg ade tumblr and aku pun rase tumblr tu tmpat untuk cari sngt yg hilang,, haha, seyes ouh, glad kau pun rase yg same gak, :)

eyjalukman berkata...

another nice entry ;)
dah jadi pembaca setia anda pulak .ahahha

Syazwana berkata...

yess.
suke hlovate jugak
:D

Biey berkata...

fuh.. 3 idiot tue besh walaupun hindi.. hihi..

yang laskar pelangi tue baca novel dia je.. blum lagi tengok movie dia..

Entri baru !!
Realiti Kehidupan : Pasangan Suami Isteri VS Pasangan Zina !! ..

Erin berkata...

oh..i mcm nk curik few words of yours..bole yek! hihi tq :)

syamimi fatin berkata...

yup, sy buat tumblr sbb suka gambar2 kt situ, ayat2 dia... asyik nk reblog je :)

la.dolce.amira berkata...

mmg awesome la homeless to harvard,1 cth movies yg baik..:)

Pijahh' de-Arr berkata...

aku anggap kau cikgu motivasi aku..kekadang ia menjadikan aku
ber-nyawa..

keep up awesome~

milimilo berkata...

tumblr is like something your heart cant resist.geram gila sebab bila bukak je mesti jd addicted.heee.now i got a lots of time for tumbling.cant wait.heee ;D

cik hemo hemo berkata...

yeah . suke la movie yg ko tengok tu . besss, banyak kali ulang tgok dan x bosan sangat, -_-

ika berkata...

been lost 4 this past few days and thanks to tumblr i've gain my strength.. agreed wit u :)

Syaza Suraini berkata...

suka sgt another side of munsyi. thanks. :D

Tanpa Nama berkata...

laskar pelangi is inspired from a novel, you should find some time to read the copy, really inspiring :)

bukanlah maksud saya mengatakan movie nya tak bagus tapi dari novel asal maksudnya lebih jelas, dan mendalam. sayang kalau cuma tengok movie tapi tak baca buku asal.

best regards.

✿ gadis biasa ✿ berkata...

agree n thanx.:)
raite entry at raite time.huuuu
thanx..useful much.

yanyan berkata...

hahaha yes, i also addicted to tumblr ! :)

Maher berkata...

gila ah, mr k. kebetulan pagi tadi aku pun ada terdengar lagu selena gomez tersebut.

bangga aku mempunyai same wavelength dengan ko.

semoga ko terus menulis entri2 untuk lelaki macho.

Azwan berkata...

try tgk rio. :)

nama.aku.lynn berkata...

hlovate punya novel mmg sangat2 berisi..ilmiah..semua cukupp..;))

Tanpa Nama berkata...

Homeless to Harvard is one of the greatest motivational movie. yet i wonder why most American never watch it. True story kot.

Nur Azween Shah™ berkata...

baru je tanya haritu pasal 'tumblr. best ke tak ?' kat formspring Mr.K ..
terjawab dahh kat sini .

sikumbangemi berkata...

cmnila owg yg aku respek. bgus mr k. u're my inspiration :')

sha amane berkata...

aku tak ada tam-bler..
sumber aku banyak dari lagu, memang betul pun yang ko ckp, rasa macam lagu tu mmg dibuat special tuk aku je.haha
the climb-lagu feveret aku, lirik dia best.

askme04 berkata...

Mr K,
try this blog.

best.

http://thingsweforget.blogspot.com/

ayue! berkata...

sape yg ade tumblr die cool!!!

f_aRa_aINa989 berkata...

love this post!!

:)

Tanpa Nama berkata...

lgu fucking perfect pun best

Mainur Hasnah berkata...

kesemua cara mr.k mention aku buat.. tambah2 mandi.. memang bila tension aku main air.. pastu dengar lagu, tengok movie yang kelakar yet ada isi.. best juga join dunia blog.. boleh baca cerita yang bagi inspirasi.. and thanks 2 u mr. k.. aku jadi semangat juga :)

haikadove berkata...

thanks for the tumblr's links! ;D
i bet their followers naik mendadak since mrk promote nie. hahaa. its a good thing though :)

aYa berkata...

sy memg suka tumblr..

satu lagi movie harus di tonton 127 Hours..really inspired..

Arenyss berkata...

movie 3 idiots & pursuit of happiness mmg terbaik,x tgk lagi homeless to harvard,hehe,nk download la..

heh,apesal la sgala movie yg mr.k suggest ak nk download? ;p

for me,kalau nk bersemngat dlm hidup,always think positive & jgn sesekali membenci org..;) membenci itu sangatlaaaaaa penat k..

nedd berkata...

thanks. this post made me smile :)

maicher berkata...

ak suka tumblr.
and movie yg ko suggest pon ak dah tengok.
and memang betol bleh inspire kita.

and pasal mandi,pon betol.
kan ada scientist physics yg dapat ilham tyme dia mandi.
ak tak igt sape.
arhimede's kot.
correct me if im wrong.

strawberry PinK berkata...

mili cyrus ke miley cyrus?
*konpius jap*

Nazirul berkata...

mandi berendam?hmmmmmm

fazilah berkata...

hlovate sangatlah terbaik !!. mmg motivated lar pas bace novel die. huhu .

btw, cube try lepak sorang diri malam2 sambil tengok bintang. plus, bukak la lagu yg layannn punye. siyes, dapat relax and dapat naekkan semangat :)

Tanpa Nama berkata...

betul !
tumblr is the best for motivational.


mandi / in the bathroom makes you think ? yeah totally. it does.
i did experience that A LOT. :p

Kepala Manchiss berkata...

127 hours. wajib.

nur lia berkata...

assalamualaikum,..minat jugak novel hlovate terutamanye "versus",suke watak minn edina n ashraff omar,.yup,setuju 3 idiot byk mengjaran mcm ilmu buKan hafal dari buku semata-mata tapi kene diaplikasikan dalam hidup :)

K2r~90 berkata...

terfikir sejenak






mb kite disituasi y hampir sama ..
info y bagus.

kak berkata...

3 idoit mmg best!
laskar pelangi pon memberi motivasi..

Nordin berkata...

Such a nice entry. Cuba ko baca novel untuk laskar pelangi tu. It's in Indonesian and the title is 'Lasykar Pelangi'. :)

Tanpa Nama berkata...

macam cara ley dapat semangat,mcm dy ni--->http://note-echa.blogspot.com/2011/04/you-choose.html

aisha berkata...

chibird.tumblr and icanread.tumblr make my day :)

d.e.e.n.a.YAYA berkata...

blog nie mang kasik smngt..seyez tgh down..thanks..:)

ema_hzardy berkata...

Seriously, do anything that u want. who really cares anywayy, people will stop bullshitting around.

and yes, tumblr and all those movies help to motivate people.

3 idiots is one of the movie that touch people life.

believe me. :)

Fadah berkata...

setuju sesangatlah tuuuu.....
exchange link yer bro...
fadah dah add link bro kat bloglist fadah..

syazana jasman berkata...

salam.

muvie 3idiot amat memberi motivasi
act, sy pun xlyn muvie india.tp, bla kwn ckp cite tu best.lyn jee

and yes.mmg best.boley memotivasikan diri :)


ingt lg kata aamir khan, 'semuanya baik'huuu~

btw, nice entri mr. K

like lajulaju :)

chema berkata...

sy student psikologi,yeah btol mandi is the good therapy to reduce stress,n like what ur just said....ianya sgt terbukti keberkesanannya.. :)

yanaSham berkata...

niwey nice n3 kot!




yes i am tumbler fans
n i like tumblr

Myn 열한 berkata...

tunblr memng best!!

Tanpa Nama berkata...

entri yang bermakna
movie yg kene tgk jugak
1. Sang Pemimpi
2. Alangkah lucunya negeri ini
3. Gadoh
best2

Hajar Yumi berkata...

huwarh, bestnye entri nih..i loikee...i loveee it!!!

Tanpa Nama berkata...

yg mampu sy katakan: hahaha... awak lucu.. thanx... sy ble senyum dan gelak2 (perlahan taw) sebab baca blog awak... guuudd..

Aneka berkata...

stylo la u Mr. K...

Tumblr mmg the best utk dapatkan motivasi.. dengan Tumblr, kita bole dapat macam-macam kata yang boleh mendatangkan semangat.. tak perlu tulis panjang.. with the short word, it can express your feeling.. dengan hanya bersandarkan satu lukisan pun, ia bole memberi seribu makna..

thanks sbb bagi byk link Tumblr untuk i xplore lagi... hehe...

thanks for the nice info ;)

Tanpa Nama berkata...

yeah..,3 idiot best,laskar plangi pn tgok bnyk kli espcially time down.dah tgok bnyk kli pun ble nangis bnyk kli jg,trharu sesangat,huhu

edyoungster berkata...

try this out~ http://teenagerposts.tumblr.com
really funny but also true

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger