Khamis, 21 April 2011

SSCLS : Janji Tau. Janji Tau.

Assalamualaikum

Weird love story with static flying birds.

 
Aku perasan, zaman sekarang, bila dah bercinta nak rak tu, semua pakat main tabur janji macam ahli politik. Semua janji nak manis-manis je.

"Saya berjanji akan sehidup semati dengan awak"
"Saya berjanji akan jaga awak sampai bila-bila"
"Saya berjanji awak seorang je kat hati saya sampai bila-bila."
"Saya berjanji akan tunggu awak sampai bila-bila"
"Saya berjanji akan sayang kat awak even awak kahwin dua"

But, the fact is, most of the janji hanyalah another bullshits. How the hell si lelaki boleh berjanji akan letak awek dia sorang kat dalam hati dia sedangkan tak ada siapa pun yang mampu kawal hati dan perasaan? Dan aku tak faham macam mana a girl boleh berjanji untuk hidup semati dengan seorang lelaki yang dia belum kahwini? Hey, mana dia tahu yang lelaki tu jodoh dia? Even orang yang kahwin pun boleh bercerai, ini kan yang belum kahwin. Kan?

Masa bercouple dan bercinta, memang lah rasa macam longlasting ever. Tapi, hati dan perasaan senang je berubah. Bila-bila masa je boleh berubah. Jadi, it is not right la bila seseorang membuat janji yang tak pasti. Tak real langsung.

Daripada 100 orang kawan yang korang kenal, berapa ramai yang hanya ada kekasih dari dulu sampai sekarang? And how about your boyfriend(s) and girldfriend(s). Dieorang ada ada ex tak? Berapa orang? Pernah tak korang bayangkan, apa janji-janji manis dia kat ex dia? Adakah janji-janji yang sama seperti mana dia janji kat korang which is janji-janji manis seperti 5 janji di atas?

Apa pun boys, kalau ada awek yang berjanji akan kasi korang kahwin dua, mungkin korang patut kahwin dengan dia. HAHA.



105 ulasan:

  1. bile dah putus hambekk kauu . mengutuk bagai nak rakkkk

    BalasPadam
  2. comel !

    nak jalan kaki sini bole? hee http://hafizilmi.blogspot.com/2011/04/kehangatan-makin-terase-hotfm-ker.html

    BalasPadam
  3. fuhhh.. dh kawin rupanya. haha! patut la ajak masuk bilik.

    BalasPadam
  4. oh my..
    saya tak pernah janji apa2, sebab tu bukan kemampuan saya.
    :)

    BalasPadam
  5. saya sangat setuju mr k :D

    BalasPadam
  6. best ayat kaw kali ni khairul. stand to the reality drpd berterusan tabur janji manes~

    BalasPadam
  7. tu ah,, tak leh caye la janji janji nih,, buat malu je maen janji janji dulu, com bodo je. hahahaha

    BalasPadam
  8. last part pling tak tahannn!haha.
    ari tu ade gak tgk vid camni kt utube tp xingtla tjuk pe..yg pasti sgt sweet!

    BalasPadam
  9. ek? jap kire jap ada berapa?

    12345678910blablabla

    emmmmmmmmmm, infinity!

    ye, ada sapa-sapa nak ngorat aku? hahahhahahha

    BalasPadam
  10. yah!totally agree on this!!
    Jgn berjanji kelak kita yg sakit hati.Nice post btw.

    BalasPadam
  11. ayat yang last skali tu siutt je kn.. HAHA... XD

    BalasPadam
  12. Awhh gambar yang laaast sekali tuhh <3

    BalasPadam
  13. setuju sangat2..masa bercinta mmg la sumenye indah belaka..bila kawen baru nampak perangai sebenar~heee

    BalasPadam
  14. ceh ayat yang last skali tu x mnahan!!ha3 ade ke gurls yg janji kt hubby dye leh kwen dua??btuah beb

    BalasPadam
  15. janji.mungkin hanya satu perkataan je.tapi makna besar.

    kalau rasa tak mampu utk buat tak payah tabur janji byk2 ..kan?hehehe

    BalasPadam
  16. action speaks louder than words. so tk payah nak berjanji sgt. kahwin dua? its a big NO. haha

    BalasPadam
  17. salam..

    that right bro

    wat pe janji kalau tak leh nk tepati
    wat sakit hati org je..

    BalasPadam
  18. hahahaha agak2 ramai tak pmpuan yg sggup bagi laki dia kawen dua ? hahahaha

    actually, saya snggup je, hahaha tapi, gila perit.

    BalasPadam
  19. ending mesti nak troll perempuan kan???kejam

    BalasPadam
  20. Semuanya kehendak DIA. DIA yang lebih mengetahui.

    BalasPadam
  21. Setuju Mr.K! Lagipun, Kita bukan peramal yang tau apa akan jadi esok ari. so bercinta jelah mcm hari nie hari last korang becinta. Saling menghargai, tak perlu nak tagih2 janji..

    BalasPadam
  22. cehhh itulah laki. pasal pasang dua tiga kemain laju. mungkin aku boleh buat entri balas melalui entri ini?? jeng jeng jeng haha


    aku memang suka bab bab ngata laki ni . asyik kau je ngata perempuan haha

    BalasPadam
  23. Ok..i choose Comment =P

    aku suka ngan part yang last tu..kalau lah ada awek yang sangat baik macam tu..Ondaspot cari duit,Kawen!hahaha..

    aduh..ko ni kan..buat aku tetiba teringat,ape le awek aku pernah janji kat ex dia dulu kan? =_=

    BalasPadam
  24. beselah ni...so bile bcinta tu jgn la tlampau taksub ngat kn..bia sederhana...
    gna akal yang waras tu fikir...jgn ikut nafsu..

    BalasPadam
  25. haha betul jugak ye dok ? haha janji kalo tak penuhi tu yang payah tu :D nice one :D

    BalasPadam
  26. hehee..katun nih dah boleh pegang tangan dahh..~

    kawin tak ajak eaa~~

    BalasPadam
  27. terharu ngan katun kt atas.. betol jgk jnji manusia mmg kta x boley pegang sgt.. sbb semua nie ketentuan Allah.. kta hanya mmpu merancang tp Allah yg mnentukan..

    x sokong bab kawen dua tue.. ngeeeee~

    BalasPadam
  28. hmm entry neh buat yanyan berfikir..

    BalasPadam
  29. itu chenta express namenyew..

    BalasPadam
  30. how sweet .
    tak suka dengan janji yang pelik.haish .

    BalasPadam
  31. Ayat last skali pling x boleh blah.Haha.XD

    BalasPadam
  32. haha..aq rase tak salah kalau si isteri nk berkongsi somi kalau si somi tu mampu ADIL dgn kedua-dua isteri beliau...plus kenapa perlu tamak simpan sorang2..tapi last2 dapat tau si somi pasang skandal kat lua..kan naye tu...wee~~

    BalasPadam
  33. awak,silalah kahwin dua.empat pun boley.janji nak jadi yg first.haha. ;p

    BalasPadam
  34. lebih baek tak payah janji ape2 kn kalau tanak buat org saket hati. plus tak payah susa2 duk pk sape la nak jd boypren or gurlpren kite. huhu pesanan utk diri sendiri jugak (;

    BalasPadam
  35. hahahaha terbaca lak komen mili atas neh. oooo mmg samting korg ni rupanye. ekekeke :P



    ok berbalik pd post, aku pun penah tanye2 camtu, dan mmg aku lbh suka jwpn yg dlm katun ni. tak perlu lah nak bermanis mulut sgt kalau x mampu. huuhuhuh

    BalasPadam
  36. tak suka berjanji .
    haha;D

    ayat yg last tk bole blah ;p

    BalasPadam
  37. @Biru - Eh, eh. Awek memang tak ada. tapi... HAHA.

    @Azie - Tau tak apa.

    @Rozuan - Saya memang manis terima kasih.

    @Shazana - Itu ayat mahal tauuu.

    @Syai - Terpikat? ;)

    @Nurul - Eh, mana ada. Belum kahwin dah nampak perangai sebenar. Haha.

    @Hamizah - ADA. ADA. HAHA.

    @Suha - Could not agree more.

    @Shima - Siapa kata perit? ;)

    @Lili - Hai kakak ;)

    @Arif - Indeed.

    @Epal - Buat lah. Tak der hal.

    @Hara - Yup. Kekalkan kesederhanaan.

    @Mili - Haha. Awak jangan cabar saya. Kang saya betul2 kahwin empat macam mana? Awak jadi yang first, mesti yang 2,3,4 takut. Awak kan garang. Haha.

    BalasPadam
  38. haha. hanye mampu gelak. -_-

    BalasPadam
  39. i'm agree with that , diorg reti ckp je but NOTHING !

    BalasPadam
  40. well said.
    everything you can imagine is real one

    BalasPadam
  41. ouh jgnla sbut kawen 2..my bf x abes2 ngecek nk kawen 2.ngn kte pn lum kawen lg kot..ades..=_="

    BalasPadam
  42. Terbaek lah story nie.memang beri pengajaran..
    yg ending tue lagi best ~~ tp untuk under 18 tak sesuai...
    *Ibu bapa: sila awasi anak anda.. :)

    BalasPadam
  43. man borned as so-called sweet talker
    man do promises n women do trust to that
    almost man forget their words..
    most women cry bcuz have kuat ingatan that remember all man words

    sorry alls if komen tu cam emo siket

    i'm struggle much to forget HIS words. :(

    BalasPadam
  44. HAHAHA..betul ohh..pernah melalui semua tuh..bila perasaan syg ditarik balik satu rasa syg pon xterdetik..tp yg pelik boleh bertaut kembali..cinta anugerah tuhan..apapun x leh riak bila memilikinya.aiceh ayat cm motivator plak! :p

    BalasPadam
  45. cisss
    knp aku rse macam kena fire je ni. HAHA

    BalasPadam
  46. Bila dah clash, macam nak mampus dia punya frust! moral of the story, jangan mintak ditabur janji dan jangan berjanji :)

    nasihat utk diri sndiri jgk

    BalasPadam
  47. haha. menangis aku bace komik yg last tu.! haha!

    gua sokong lu.!

    BalasPadam
  48. i never believed in this so-called-janji manis.haha.

    BalasPadam
  49. awak.

    lets go get a room :D

    BalasPadam
  50. tau xper. tabur la jnji semanis mana pon. sdah la xleh pakai n xleh trima la jnji tu sume..

    BalasPadam
  51. lepas bace entri nie. rase macam...

    ma, kite xnak belajar dah. nak kawen !! *dush. kene pelempang*

    HAHA .

    cute lor :)

    BalasPadam
  52. lepas bace entri nie. rase macam...

    ma, kite xnak belajar dah. nak kawen !! *dush. kene pelempang*

    HAHA .

    cute lor :)

    BalasPadam
  53. ye la tu lelaki sekarang ni takde ingat lain....poly je la...

    BalasPadam
  54. soooo damn true! jangan nak berjanji segala bagai. hati kita bukan milik kita tapi milik DIA . sekali DIA sentuh, mampu berubah. usaha, doa, dan sandarkan sgalanya pada Allah :)

    BalasPadam
  55. aku ok je..bole je kalau laki aku nak kawen dua..tapi pas aku mati la..jadi bini dia lepas aku tu jadi bini nombor 2 dia..aku tetap yg pertama..ahaha..

    BalasPadam
  56. idk why i dont like this entry.ok bye :)

    BalasPadam
  57. oho damn! sumpah terasa! luckily tu semua perangai aku yang dulu. love this kind of entry. sangat terkesan.

    BalasPadam
  58. "saya janji akan bertanggungjawab"

    perut suda nmpk, lelaki lari..pompuan dok pikir nak buang mana pasni

    BalasPadam
  59. Hakk.Janji konon.Pigi dah =.=' Blm tentu berjodoh.

    BalasPadam
  60. salam..sweet jgk entry ni..tp ms couple x pyh janji apa2..janji sehidup semati last2 satu hidup satu mati...naya

    BalasPadam
  61. Aku pun nak jugak awek yang janji bagi kahwin dua. Mana?

    BalasPadam
  62. Sumpah sukaaaaaaa :D

    BalasPadam
  63. SETUJU. janji itu bullshit!

    BalasPadam
  64. that's why aku x suka guys yg ckp x serupa bikin. yup their words are just bullshit!

    BalasPadam
  65. haha .. tgk gambar kat atas ..
    awal2 , sweet jek ..
    yg last skali tuhh .. hahaha ..

    BalasPadam
  66. yang bullshit tu yg sweet. aww ~

    BalasPadam
  67. mr.k buat entri jaga hati sendiri ke?haha

    BalasPadam
  68. pergh seriyes betul, nipu blake

    BalasPadam
  69. yeahhhh!
    i like dis post!

    cbe bygkn klau kite penah b'kapel(nauzubillah) n b'putus kapel(nauzubillah),bnyk2 kali

    n then,
    satu hari,
    bile kite kawen,
    dgn org laen,
    tetibe ex-pakwe2 kite yg dulu tu,
    kwn ngan suami kte
    x ke maluuu?
    dh mcm2 mende kte wat ex2 kte tu
    tibe2 kawen dgn org lain

    erk~
    mintak dijauhkn dr smue statement di atas
    amiin

    BalasPadam
  70. mr khairul mahu link ke blog saya:)) maseh! harap boleyh:))

    BalasPadam
  71. cute cartoon...sweetnyer llki tuh...=))

    BalasPadam
  72. aku tengah cuba push awek aku leh bagi aku kawen 2 . so baru aku semangat nak kawen dengan die . muahahahaha

    BalasPadam
  73. haha...memng terbaek la kn...hehehe..mmg xblh cye..p cm mne lau org 2 mmg btul2 ikhlas?kcian jgk kan...so..conclusion nye..xsume orng kaki mnpu je n xsume orng btul2 jujur...so,4 dats..kte blh ltk kpercyaan kte kt orng..p bkn 100% cz no body is perfect...^_^v

    BalasPadam
  74. anon: "yeahhhh!
    i like dis post!

    cbe bygkn klau kite penah b'kapel(nauzubillah) n b'putus kapel(nauzubillah),bnyk2 kali

    n then,
    satu hari,
    bile kite kawen,
    dgn org laen,
    tetibe ex-pakwe2 kite yg dulu tu,
    kwn ngan suami kte
    x ke maluuu?
    dh mcm2 mende kte wat ex2 kte tu
    tibe2 kawen dgn org lain

    erk~
    mintak dijauhkn dr smue statement di atas
    amiin"

    sebab tu nk bcinta..jgn buat bukan2..even pegang2 tgn sekalipun.
    -naziha-

    BalasPadam
  75. kita kena pijak dibumi nyatakan.. tapi mendengar janji tu konon buat kita rasa secure, dihargai.. haktuihhhh hahaha...

    miang la kartun ni

    BalasPadam
  76. erkkk...aku baru je janji ngn tnang aku yg aku xkn cari lain,,xkn naik angin x tentu hala....hahahah...sape kata xda siapa buleh kawal hati dan perasaan? bg aku hati dan perasaan ni mcm nafsu...kawal guna akal...pimpin dgn doa...dan kalau kau perasan lg,,bkn org becinta je suka main tabur janji ni,,org x becinta pun sama je...brapa ramai yg slalu buat janji ngn emak2 kesygn,,tp most of the janji hanyalah another bullshits...

    BalasPadam
  77. biasa la pompuan.... nnak yang suwit2 aje..... dan biasala jantan.... nak janji yang suwit2 ajer...... lumrah dah kata camtu.... =)

    BalasPadam
  78. haha.. kadang2 pernah gak terfikir mcm tue.. :)

    BalasPadam
  79. that is soo true mrK!! banyak lg orang yg kita akan jumpa pada masa akan datang. mmg peratus longlasting tu tipis gile ah. haha btw takleh blaaa ayat last doodle tu. HAHAHA

    BalasPadam
  80. yg ayat last skali tu..x blh bla..

    BalasPadam
  81. weeeeeeeeeee....

    :)

    Mr K, ajar la nak lukis camne.

    :)

    BalasPadam
  82. hahaha. comel la mr K buat kartun tu. heee. ehem, ngn dialog die skali. :')

    BalasPadam
  83. aku sokong dengan hg...
    double thumb up der...=)

    biar muka nmpak brutal,janji hati ada taman..sori,lari topik..ahaha

    BalasPadam
  84. entri ni memang trigger.. nice gilababi.. hahahahaha.. fuck you!

    BalasPadam
  85. comel nyer!!!!kiut~~perghhh,speechless....

    BalasPadam
  86. cute katun pak cik K ni..ahahahaha

    *entri? no komen. xpernah b'cinta kot. lalalalalala

    BalasPadam
  87. Islam tidak menghalalkan cara..wpun niat nk kawen tu adalah baik,tapi cara ke arah itu tidak semestinye halal semua..jauhi couple..jauhilah zina,zina hati,zina mata dan zina telinga..bercintalah selepas kawen..insyaAllah lebih berkat

    BalasPadam
  88. jatuh cinta kat kartun tu la,, comel wokk XD heeeee

    BalasPadam
  89. haha ayat last tu...xleh blah tue...haha

    BalasPadam
  90. biasalah tu...masa bercinta taik pon bau wangi..


    lepas putus haktuihh..pndang muka pon dah busuk..haha!!~

    BalasPadam
  91. hahah . memang lahh .hati bile'' boley berubah

    BalasPadam
  92. haha..last xleh blahh..btw,nice post n very very b'ilmu kot mr.k nie..hehe.. :)

    BalasPadam
  93. ngek btoi kartun tu.. yg last tu buat aku gelak.. hahaha..

    memang! ex aku janji nk shidup smati dgn aku, tp dia 'mati' dulu.. tipu dowh..

    BalasPadam
  94. k. sweet gile! ^_^v siyes sweet. i xprnh percaye dgn jnji lelaki. sbb blum tentu dia dpt kotakan jnji dia. termasuk i sndri. mcm k ckp la kn, smua tu diluar kuasa kite. kite hanye mampu berdoa. :)

    BalasPadam

Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.