Catatan

Tunjukkan catatan dari Januari, 2011

OST Cerekarama : Menantu Tip Top

Imej
Assalamualaikum


Well, aku jarang tengok tv nak-nak cerekarama di TV3 sebab kebanyakannya adalah drama yang bertipikal melayu. Dan yes, ianya membuatkan aku rasa bosan. Tapi, ingat tak korang pasal Dalil Cinta juga Cerekarama di TV3. Juga antara cerekarama yang best yang agak lain dari yang lain even still ada sikit bau-bau cerita melayu tipikal.

Tapikan, masa tengah layan cerekarama Menantu Tip Top ni, aku terperasan dengan soundtrack / lagu dia. Agak tertarik jugalah aku dengan lirik-lirik dan melodi soundtrack / lagu dia tu. Aku suruh adik aku search. Tapi dia bising-bising tak nak search. So, aku sebagai abang mithali pun search la lagu tu.

Aku bukak google, then masa lagu tu tengah play kat tv, aku tulis lirik dia then letak perkataan "lirik" di akhir search. Then, tadaaa. Keluarlah sound track dia. Nama lagu tu adalah Penantian. Yes Penantian. Dinyanyikan oleh band Kertas. Ya, artis indonesia. Nice song. Korang boleh tengok lirik dia di bawah. Juga ada mp3 player. Juga …

Tips Menjaga Anak Perempuan di Zaman Sekarang.

Imej
Assalamualaikum


Hai, my sweetheart(s).

How are your boyfriendss? Sihat? Oh, sorry lah kalau mereka semua kini berada di hospital. Papa dah kasi green light kat abang-abang kamu untuk kerjakan mereka kalau mereka berani buat benda-benda bullshit. So, yeah, Papa harap kamu faham kenapa Papa suruh abang-abang kamu bawak baseball bat bersama mereka ketika kamu keluar bersama mereka minggu lepas.

Well, Papa tahu yang kamu akan jadi famous dan hot stuff sebab kamu perempuan dan sure kamu akan mewarisi kejelitaan dan kecomelan Mama kamu, Fazura. Eh, bukan Fazura tapi Fasha Sandha. Eh tak tak bukan Fasha Sandha, tapi Hamis Zalikha kot... Tak pun Memey. Errr...err entah lah. Papa pun dah lupa siapa Mama kamu. HAHA.


Okay-okay relax. Papa just bergurau. Sebenarnya, bukan apa. Papa masa muda-muda dulu banyak history. Nak-nak dengan Fasha Sandha yang comel dan bersuara manja tu. Apa... Kamu ingat Fasha Sandha kamu tu tak hot ke dulu? Kamu ingat ramai ke tak minat dia? Ramai tau yang minat dia. Lag…

Kalau Berpeluang, Betul ke Nak Kembali Ke Masa Silam?

Imej
Assalamualaikum



Tadi, aku main Dota. Kalah. Bila kalah, stress. Stress macam baru putus cinta. HAHA. Bila stress, aku mandi. Aku suka mandi. Macam Sizuka.


Bila difikir-fikirkan balik, aku baru perasan yang ada tiga tempat yang mampu buat aku tenang untuk berfikir which is, ketika mandi, atas tikar sejadah dan sebelum tidur. Tapi, aku paling banyak buat keputusan dan berfikir ketika masa tengah mandi.

Sebab, bila mandi, air yang mencurah-curah dari atas kepala hinggalah kaki itu akan membuatkan aku rasa tenang gila. Then, masa tengah feeling layan perasaan tenang tu, aku tenringatkan soalan di Formspring aku yang berbunyi:

"Kay, kalau di beri peluang untuk pulang ke masa silam / lampau, zaman mana kau akan pilih?"
Ramai orang kata yang mereka nak balik ke zaman kanak-kanak. Zaman sekolah rendah. Zaman untuk berseronok. Aku pun macam tu. Tapi, bila di fikirkan dengan lagi mendalam, aku lebih prefer untuk jawab:

"Aku nak balik ke zaman selepas SPM. Sebab zaman tu lah dimana…

Lelaki Yang Sweet.

Imej
Assalamualaikum




Surat Untuk My Future Son(s)

Imej
Assalamualaikum


Dear Son(s)

Due to the activeness of your mother and I, maybe, you gonna have a lot of brothers and sisters. If that burdens you like hell, I am so sorry for it. Well, your mother and I is completely in love and 'that' is completely out of our control. Lagi pun, Mama kamu comel sangat. So, setiap hari, malam pertama lah jawabnya.

Dear Son(s)

Tahukah kamu bahawa kaum kita adalah amat tidak boleh dipercayai? Dengan itu, sila lah perhatikan adik-adik perempuan kamu. Jangan sekali-kali kamu bagi mereka keluar dengan mana-mana lelaki bullshit. Kalau nak keluar juga, pastikan bukan berdua. Kamu sebagai abang, kamu mesti ikut dieorang. Perhatikan that guy. All the time. Non stop. Not even a second. Dan pastikan yang kamu sentiasa membawa baseball bat bersama. Just in case.. You know...

Dear Son(s)


Jangan menonton video lucah. I know. I know it is good and everybody watching it. Tapi, apa salahnya kalau kamu boleh jadi seperi Papa yang tak pernah menonton citer blue. …

Diri Sebenar Gadis Kilang 5.49.

Imej
Assalamualaikum


Well, ingatkah lagi anda pasal gadis K di entri INI? Ya, that bermisai girl yang bernama Suziela yang bergred 5.49 tu. Ini bukan pasal gred-gred siapa yang baik bla-bla atau apa-apa ya. Ini adalah gred untuk first impression. What? Korang tak pernah gred lelaki? Come on. "Aku rasa mamat tu lagi handsome dari pak we aku". Thats not grading? "Weh, tak handsome langsung dia". Okay fine terasa. Tak handsome biasalah lah kan.

Well, actually ada sedikit sambung pasal this 5.49 girl. First day aku di sana, its perfectly fine. Dia bagaikan cahaya di dalam kegelapan malam yang menyinar seluruh kilang (Biasalah mat-mat bangla kan kulit gelap. Dia pulak cerah sikit).

Kebiasaanya, bila waktu petang pukul 5, aku rasa laju je nak thumbprint (kilang aku tak pakai punchcard) untuk balik. Tapi, sejak ada dia, aku rasa macam nak Over Time je sebab dia pun OT. Ehem ehem. Tapi kan, bak kata orang, tak kenal maka tak cinta. Dah kenal, perangai macam celaka.

Hari kedua, …

Cara Solat Sunat Dan Sembahyang Dhuha / Duha (dan Doa)

Imej
Assalamualaikum


Cara Solat:
1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)
2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 11.00 pagi

Niatnya:
"Sahaja aku suna  sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"
Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali Bacaan doa selepas solat duha.

Maksudnya : Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Padahal Awek Tu Bukannya Cun Sangat Pun.

Imej
Assalamualaikum


Hai gedik girls. Dan good boys sekalian.

Well, untuk ramai yang tak tahu, aku sekarang ni tengah praktikal. Aku praktikal di sebuah kilang yang terdiri dari beberapa kilang. Dan aku pula, aku praktikal je, tapi dapat pulak jadi QC (Quality Control). QC ni memang kadang-kadang orang praktikal akan dapat. Tapi, aku ni kes lain sikit. Sebab aku jadi QC untuk satu kilang. Ya, aku sorang je yang jadi QC kat situ. Dengan kata lain, semua produk adalah di bawah tanggungjawab aku. Dan produk-produk yang di hasilkan tak boleh di transfer ke HQ kalau aku tak check dan juga kalau aku tak puas hati dengan produk tu.
Mula-mula, aku jadi pembantu QC kat kilang pertama which is Kilang E. Kilang tu agak besarlah. Dan yang bestnya, jadi QC ni banyak relax walaupun ada kuasa yang agak besar. So kalau dah bosan tak ada kerja nak buat tu, aku kadang-kadang masuk port je pergi tidur. Memang heaven gila.
Tapi, bila masuk ke minggu ke tiga, semua nya berubah. Ku sangka hujan hingga ke petang, …

Idea Menulis.

Imej
Assalamualaikum


Kadang-kadang, bila aku tengah mandi di tengah malam, kepala aku laju je dapat idea untuk tulis blog. Kadang-kadang, bila aku tengah main DOTA, laju je idea menyindir perempuan datang. Bila idea datang, aku mesti akan tulis kat handphoe aku dulu sebagai draft takut lupa. Macam tu lah juga masa aku jalan-jalan di bandar atau tengok wayang. Kalau ada idea datang, mesti aku akan tulis di handphone. Kalau korang pula bagai mana?

Btw, sekarang ni, aku tak ada idea untuk tulis blog. Tapi entri yang dah siap tu memang ada dan aku bercadang untuk post di blog INI terlebih dahulu sebab dah lama dah aku tak menulis di blog tu. Aku siapkan entri ni awal-awal sebab aku tau akan aku busy dengan praktikal. So, entri-entri tu tunggu masa je nak post. Esok kot.

Again, btw, korang ada idea tak untuk suruh aku tulis apa? Apa yang korang nak baca? Apa yang korang nak aku tulis? Any idea?



Cara Untuk Mencari / Melihat Hantu di Malaysia

Imej
Assalamualaikum


Hello gedik girls sekalian. Dan juga handsome boys.

Semenjak aku menulis entri Kenapa Perempuan Mudah Kena Rasuk, aku mula mendapat banyak permintaan dari gadis sunti yang tercari-cari teman untuk mandi bersama. Katanya, dieorang takut kot-kot ada lembaga bermata merah di celah pintu yang mengintai. Tapi... apakan daya, bukan nya I tak nak teman kan you, you, you and you all mandi. Tapi.... I segan. I ni pemalu sebenarnya.

Berbalik kepada entri. Today, Abang K nak cerita sikit lagi pasal hantu-hantu di seluruh Malaysia. Well, pernah tak korang tertanya-tanya kenapa hantu amat famous di Malaysia serta asia tetapi tidak di London atau UK atau di luar negara? Adakah kerana di luar negara tak ada hantu? Tak pun, korang tengok tak cerita Man Vs Wild? Lelaki tu, Bear Grylls. Dia masuk dan keluar hutan main jerit-jerit apasal tak ada pun hantu kacau dia? Why? Hantu hanya berminat dengan jejaka melayu serta gadis malaya?



So, macam yang korang tahu, aku tak pernah jumpa hantu. …

Facebook Will Never Close Their Services On March.

Imej
Assalamualaikum


Rumor yang paling panas sekarang:

PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook.

“So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”
Mark Zuckerberg adalah pelajar yang amat pintar. Even idea mewujudkan Facebook itu di tiru dari kawan dia dan dia kena saman berjuta-juta, still dia adalah seorang mamat nerd yang bijak dan tak akan tutup rangkai…

Bagaimana Cara Susun Waktu Tidur (!)

Imej
Assalamualaikum



"OMAIGOD. OMAIGOD! Minggu depan dah start practical, macam mana nak pergi practikal pagi-pagi kalau selama ni aku tidur selepas subuh? FFFFUUUUU." Well, itulah ayat yang aku sebut genap 3 minggu lepas bila aku realize yang aku ni dah ada bau-bau macam Edward Cullent yang tak reti-reti nak tidur bila masuk waktu malam menjelma.

And now, 2011. Ramai yang antara anda yang gedik-gedik sekalian yang bakal menjejakkan kaki ke campus life or college life. So, aku bet yang ramai antara korang ada masalah untuk bangun tidur di awal pagi bila diri dah biasa bagun tengah hari. Bangun tengah hari tu pun sebab terhidu bau masakan tengah hari yang mak masak. Tak pun bangun sebab perut lapar. Biasalah, girlsss *Tiba-tiba*.

So, di sini, aku dengan rajinnya, baik serta murah hatinya sudi menulis "Cara-cara untuk tak mengantuk di waktu siang", atau "Cara untuk re-schedule waktu tidur" atau "Bagai mana nak arrange waktu tidur?" atau "Bagaimana…

Gaji Isteri Lagi Tinggi Dari Suami.

Imej
Assalamualaikum


Minggu lepas, aku dengar di radio pasal seorang isteri yang mempunyai suami yang berpendapatan rendah daripada isteri. Dan itu membuatkan si suami berasa rendah diri gila. Well, kalau aku pun, mungkin aku akan rasa rendah diri jugak.

Bila si isteri ada pendapatan lagi tinggi dari si suami, mesti si suami akan rasa terguris dia punya ego. Mesti dia rasa malu dan segan. Iye lah, nak keluar makan, si isteri yang bayarkan. Duit minyak si isteri yang banyarkan. Bil-bil semua, isteri yang banyarkan. Mana nak letak muka bai.

Tak pun, katakannlah anda dari golongan yang kaya raya. Boyfriend pulak kerja jual burger je. Transport yang ada hanyalah lori burger je. Korang (perempuan) pula, ayah kerja gempak-gempak. Engineer, doctor dan sebagainya. Boyfriend korang mesti segan punya lah tengok perbezaan taraf duniawi ni. Segan ni tak lain tak bukan adalah di sebabkan oleh ego. So, apa yang korang akan buat bagi mengatasi masalah lelaki ego yang berpendapatan rendah ni?

Serta, sinc…

Mengawan Di Tepi Kolam Mandi.

Imej
Assalamualaikum


New Year baru-baru ni, aku dan famili aku pergi ke KL yang pada masa yang sama hantar abang aku yang sambung belajar di Gombak. Memandangkan ayah aku hebat yang membuatkan aku ada adik-beradik yang ramai, ayah aku membuat keputusan untuk ambil apartment full house untuk bermalam di KL. Apartment murah-murah je.

Tapi yang bestnya, apartment tu ada kolam renang (swimming pool) tau. Bila aku dan abang aku tau yang apartment tu ada kolam renang, kite orang pun happy gila lah (even aku tak berapa pandai berenang).

So, bila sampai je kat hotel apartment tu, aku dan abang aku terus pergi check-check kolam renang. Kolam renang tu agak tertutup dan hanya ada 1 pintu masuk dan pintu keluar. Masa masuk, aku nampak ada seorang lelaki tengah buat kerja atas meja. Then, aku nampak a couple melayu tengah duduk di tepi kolam. Kedua-dua mereka basah dah. Masa tu petang memang tak ada orang dah.

So aku pun macam "Alah, 'normal' lah orang-orang muda baru nak up ni. Tahu nak…

Video Karam Singh Walia Meminta Maaf kat Orang Melayu.

Assalamualaikum.

Mak ai. Nak percaya cakap siapa ni?



Bangkit kemarahan, sekumpulan lelaki kepung wartawan TV

SHAH ALAM 2 Jan. - Wartawan terkenal sebuah stesen televisyen swasta terpaksa melalui saat-saat mencemaskan apabila 'dikepung' oleh sekumpulan lelaki yang naik berang ekoran tindakannya mengeluarkan kata-kata berunsur penghinaan kepada orang Melayu.

Dalam kejadian di sebuah restoran di Klang dekat sini beberapa hari lalu, wartawan yang sering muncul di kaca televisyen dengan laporan isu alam sekitar itu mengaku telah mengeluarkan beberapa perkataan boleh membangkitkan isu perkauman.

Antaranya dia mengaku ada menyebut orang Melayu bukan berasal dari Malaysia atau Indonesia serta tidak pintar.

Dia yang dipercayai mengeluarkan perkataan tersebut ketika sedang mabuk mengakui, telah tersalah cakap hingga boleh menimbulkan salah tafsiran.

Berikutan itu dia memohon maaf daripada kumpulan lelaki tersebut serta seluruh masyarakat Melayu di negara ini.

Selama ini, wartawan terseb…

Kisah Cinta Saidina Ali dan Siti Fatimah Az-Zahrah.

Imej
Assalamualaikum


Dipendamkan di dalam hatinya, yang tidak diceritakan kepada sesiapa tentang perasaan hatinya. Tertarik dirinya seorang gadis, yang punya peribadi tinggi, paras yang cantik, kecekalan yang kuat, apatah lagi ibadahnya, hasil didikan ayahnya yang dicintai oleh umat manusia, yakni Rasulullah S.A.W. Itulah Fatimah Az-Zahrah, puteri kesayangan Nabi Muhammad, serikandi berperibadi mulia. Dia sedar, dirinya tidak punya apa-apa, untuk meminang puteri Rasulullah. Hanya usaha dengan bekerja supaya dapat merealisasikan cintanya. Itulah Ali, sepupu baginda sendiri. Sehingga beliau tersentap, mendengar perkhabaran bahawa sahabat mulia nabi, Abu Bakar As-Siddiq, melamar Fatimah.

”Allah mengujiku rupanya”, begitu batin ’Ali. Ia merasa diuji kerana merasa apalah dia dibanding Abu Bakar. Kedudukan di sisi Nabi? Abu Bakr lebih utama, mungkin dia bukan kerabat dekat Nabi seperti ’Ali, namun keimanan dan pembelaannya pada Allah dan RasulNya tak tertandingi. Lihatlah bagaimana …

Kenapa Ramai Kata Islam Agama Kolot.

Imej
Assalamualaikum



Hows your life? I bet yang yours is way much better than mine. Kan? Well, sekarang ni adalah pukul 1:57 pagi. Aku suka angka 1:57. Aku pun tak tahu lah kenapa. Mungkin sebab dulu-dulu aku selalu tunggu pukul dua pagi untuk tonton movie kehidupan kat Hallmark Channel (Sekarang ni Diva). Kat luar hujan renyai-renyai. Walaupun tak ada bau hujan, malam ni aku still rasa tenang, relax dan nyaman. My fav atmosphere.

Okay fine lets stop this crap dan terus direct to the point.Kali ni, aku nak cakap sikit kenapa orang selalu kata yang;

Islam agama kolot.
Penganut Islam kebanyakkannya berfikiran sempit dan jumud
Actually, ini adalah entri pertama dan mungkin akan ada entri susulan pasal isu ni. Dan entri ni bukan entri antara agama Islam dan agama lain. Ini adalah entri lebih kepada perihal Islam sesama Islam yang menuduh masing-masing berfikiran kolot, jumud dan sempit. The issue is, why ada sebilangan ustaz / orang di katakan kolot, dan sebilangan ustaz / orang dikatakan ber…