Ahad, 30 Januari 2011

OST Cerekarama : Menantu Tip Top

Assalamualaikum


Well, aku jarang tengok tv nak-nak cerekarama di TV3 sebab kebanyakannya adalah drama yang bertipikal melayu. Dan yes, ianya membuatkan aku rasa bosan. Tapi, ingat tak korang pasal Dalil Cinta juga Cerekarama di TV3. Juga antara cerekarama yang best yang agak lain dari yang lain even still ada sikit bau-bau cerita melayu tipikal.

Tapikan, masa tengah layan cerekarama Menantu Tip Top ni, aku terperasan dengan soundtrack / lagu dia. Agak tertarik jugalah aku dengan lirik-lirik dan melodi soundtrack / lagu dia tu. Aku suruh adik aku search. Tapi dia bising-bising tak nak search. So, aku sebagai abang mithali pun search la lagu tu.

Aku bukak google, then masa lagu tu tengah play kat tv, aku tulis lirik dia then letak perkataan "lirik" di akhir search. Then, tadaaa. Keluarlah sound track dia. Nama lagu tu adalah Penantian. Yes Penantian. Dinyanyikan oleh band Kertas. Ya, artis indonesia. Nice song. Korang boleh tengok lirik dia di bawah. Juga ada mp3 player. Juga boleh download di 4shared.com dia punya lagu tema.







Lirik / Sini Kata lagu Penantian - Kertas.


Bulan dengarkan lantunku
bintang temanilah aku
terangi gelap malamku

Aku ingin engkau tahu
ku kan selalu menunggu
hilangkan rasa letihku

Bila nanti kau mengerti
kumohon terangi aku

Dalam hatiku
ingatkan aku
untuk menahan rasa hati lelahku
yang slalu ...
rindukan tawamu dalam hatiku

Hanya dirimu ...
beri malamku yang menghiasi jiwa
yang rapuh
terlalu merindumu
hoo oo ooo....

Bila nanti kau mengerti
kumohon terangi aku .....

Dalam hatiku
ingatkan aku
untuk menahan rasa hati lelahku
yang slalu ...
rindukan tawamu dalam hatiku
ingkatkan aku ku kan tetap menantimu
hingga hati it.

Apa pun,

"Tak romantik ah perempuan tu"

Tu lah yang aku fikir bila aku tengok Angelina (Sari Yanti) tu. Patutnya, masa dia tengok suami dia tidur atas lantai, dia pergi lah ikut turun and tidur atas lantai sekali. Baru lah romantik. Ni tak. Boleh pulak di pi berangan pasal dia dan mak dia yang over make up dan super botox tu. Hais. Panas betul aku.

Apa pun, yang aku perasan, cerita Menantu Tip Top ni memang gedik. Dan yang tak ketinggalan, banyak babak lucah. Well, biasalah, sex sells.



Rabu, 26 Januari 2011

Tips Menjaga Anak Perempuan di Zaman Sekarang.

Assalamualaikum


Hai, my sweetheart(s).

How are your boyfriendss? Sihat? Oh, sorry lah kalau mereka semua kini berada di hospital. Papa dah kasi green light kat abang-abang kamu untuk kerjakan mereka kalau mereka berani buat benda-benda bullshit. So, yeah, Papa harap kamu faham kenapa Papa suruh abang-abang kamu bawak baseball bat bersama mereka ketika kamu keluar bersama mereka minggu lepas.

Well, Papa tahu yang kamu akan jadi famous dan hot stuff sebab kamu perempuan dan sure kamu akan mewarisi kejelitaan dan kecomelan Mama kamu, Fazura. Eh, bukan Fazura tapi Fasha Sandha. Eh tak tak bukan Fasha Sandha, tapi Hamis Zalikha kot... Tak pun Memey. Errr...err entah lah. Papa pun dah lupa siapa Mama kamu. HAHA.


Okay-okay relax. Papa just bergurau. Sebenarnya, bukan apa. Papa masa muda-muda dulu banyak history. Nak-nak dengan Fasha Sandha yang comel dan bersuara manja tu. Apa... Kamu ingat Fasha Sandha kamu tu tak hot ke dulu? Kamu ingat ramai ke tak minat dia? Ramai tau yang minat dia. Lagi-lagi kaum perempuan (HAHA). Kalau tak ramai yang minat, tak akan lah boleh tercalon dalam ABP 2010 / 2011 kan? Lagi pun, kalau dia tak famous, tak akan lah nama dia asyik di search di YouTube ye tak?


Dear Sweethearts,

Papa harap, bila kamu dah besar nanti, please lah jangan nak mengada-ngada join Akademi Fantasia, Mentor and what so ever. Semua 'perkerjaan' tu amatlah tak sesuai bagi kamu. Yet, Papa geli lah kasi orang seluruh dunia tengok bentuk badan kamu. Nak-nak, bila jadi artis tu, mesti dapat sponsor baju seksi-seksi. Dengan itu, kamu tak geli ke pakai baju seks-seksi dan kasi orang lain melihat susuk tubuh kamu? Ya Papa tahu ramai perempuan suka pakai seksi-seksi termasuk pakai legging untuk tarik perhatian lelaki. Tapi, tengok macam Papa, mana ada pakai seksi-seksi. Relax je pakai baju kemeja. Tak der nye Papa pakai legging nak tarik perhatian kaum perempuan. Tapi still, melekat juga Mama kamu kat Papa.



Seperti apa yang Papa nasihatkan kat abang-abang dan adik-adik lelaki kamu, Papa harap kamu tak tonton citer blue. Dulu masa muda-muda dulu, Papa jadi pengawas sekolah yang berkaliber tau. Dan bila ada spot check dan kantoi perempuan bawak handphone, mesti handphone tu ada cerita lucah. Dan bila check-check lagi, mesti ada Maria Ozawa. Papa tak faham betul lah. Kalau lelaki tengok Maria Ozawa, then maybe it is 'normal'. Tapi apasal perempuan pun tengok Maria Ozawa? Seriously dari zaman dulu hinggalah sekarang Papa dah beristeri empat, still, Papa tak tahu kenapa perempuan suka tonton 3gp Maria Ozawa. Kebanyakkan perempuan ni lesbian or something?

Well,

Nanti, bila kamu semakin besar, kamu akan tahu perangai orang-orang di sekeliling kamu. Kamu mungkin akan ada kawan baik yang Oh-We-Are-Friends-For-Ever lah kononnya. Tapi jangan terkejut yang kawan kamu tu akan jadi the worse enemy, ever. Dieorang akan ada pisau yang amat-amat tajam untuk tikam belakang kamu. Tapi jangan risau. Kamu ada Papa. Kamu bagi tau je siapa gadis yang tikam belakang kamu tu. Kamu bagi alamat rumah dia. Nanti Papa hantar abang kamu pergi tackle. Tackle kaw-kaw. Then bila girl tu dah tangkap leleh dengan abang kamu, Papa akan suruh abang kamu clash dengan dia di depan orang ramai di hadapan saudara mara dia. Sure girl tu akan merana gila bila putus dengan abang kamu. Perfect plan kan?

Dear little girls,

Kalau ada lelaki nak tackle kamu, jangan mudah kasi chance. Cari lah lelaki yang unik sikit. Tapi Papa dulu lain tau. Papa dulu nak tackle Mama kamu, senang je. Nak tahu tak macam mana Papa tackle Mama kamu? Papa pergi kat rumah dia then cakap:

"Hey, you. Yes you. I suka kat you. So, I akan tackle you. You mungkin akan jual mahal gila. Tapi tak apa sebab I tak akan give up. So, paling lama I mengurat you pun adalah dua minggu. Selepas dua minggu, confirm you akan jatuh cinta dan nak kahwin dengan I. Tapi, tak ke you rasa membazir je dua minggu tu? So, apa kata kita skip proses mengurat dua minggu tu, then terus kahwin dengan I. What say you?" 

Papa cakap macam tu, malam tu jugak mama kamu ajak Papa kahwin. Esok lusa dah dapat abang kamu.



Tambahan pula, kita kena ingat. Kita ni hidup bukan based pandangan orang lain. So, kalau kamu suka kat someone tu, kamu bagi tahu abang kamu. Biar abang kamu handle. Pandai-pandai lah abang kamu buat macam mana nak kasi die ajak kamu kahwin. Dan ingat, andai kata kamu bercinta, jangan layan sangat cinta-cinta tu. Tu semua bullshit. Duniawi je semua tu. So, kalau kamu suka kat lelaki tu, tapi lelaki tu tak suka kamu, kamu hanya perlu play it cool. Tengok macam Papa. Dulu masa muda-muda, Papa suka kat bekas bakal Mama kamu, Nasha Aziz tau. Tapi bekas bakal Mama kamu tu tak suka kat Papa. Tapi tak apa. Papa tak kisah. Dia yang tak nak kat Papa. Dia lah yang rugi. Bukan Papa. Papa tak rugi apa-apa. Papa relax-relax je.

Dear little girls,

Last but not least, kalau kamu nak tahu peranagai lelaki yang gatal, kamu tengok je abang-abang kamu tu. Dieorang tu semua gatal tau. Dah la gatal, bermulut manis pula tu. Tapi, walaupun mereka gatal, mereka setia tau. Hais, entah dari dari mana la mereka belajar perangai pelik macam tu. Nasib baik Papa tak macam dieorang.

Dan yang terakhir, bila kamu dah reti membaca, tolonglah, tolong, tolong jangan baca blog Papa.



Selasa, 25 Januari 2011

Kalau Berpeluang, Betul ke Nak Kembali Ke Masa Silam?

Assalamualaikum



Tadi, aku main Dota. Kalah. Bila kalah, stress. Stress macam baru putus cinta. HAHA. Bila stress, aku mandi. Aku suka mandi. Macam Sizuka.


Bila difikir-fikirkan balik, aku baru perasan yang ada tiga tempat yang mampu buat aku tenang untuk berfikir which is, ketika mandi, atas tikar sejadah dan sebelum tidur. Tapi, aku paling banyak buat keputusan dan berfikir ketika masa tengah mandi.

Sebab, bila mandi, air yang mencurah-curah dari atas kepala hinggalah kaki itu akan membuatkan aku rasa tenang gila. Then, masa tengah feeling layan perasaan tenang tu, aku tenringatkan soalan di Formspring aku yang berbunyi:

"Kay, kalau di beri peluang untuk pulang ke masa silam / lampau, zaman mana kau akan pilih?"

Ramai orang kata yang mereka nak balik ke zaman kanak-kanak. Zaman sekolah rendah. Zaman untuk berseronok. Aku pun macam tu. Tapi, bila di fikirkan dengan lagi mendalam, aku lebih prefer untuk jawab:

"Aku nak balik ke zaman selepas SPM. Sebab zaman tu lah dimana hala tuju hidup korang bermula". 

Ya, kalau korang nak balik ke zaman kanak-kanak pun, for what? Untuk kekal jadi kanak-kanak selamanya? Then? Jadi pedophilia yang jatuh cinta kat budak-budak kecil bawah umur?

"Age is just another number because everybody is a kid. Except, when they are grow up" - Rusty Cartwright. Greek Season 4, Final Episode.

Yeah, we need to grow up.

Aku nak balik ke zaman selepas SPM sebab aku nak ubah banyak benda. Aku tak nak masuk UniKL. Aku tak nak ambil course chemical yang aku tak boleh carry on ni. Aku nak masuk U yang lain. Aku nak ambik course yang aku suka yang mudah. Aku tak nak itu. Aku tak nak ini. Aku tak nak banyak benda. Aku nak balik ke masa silam dan lari dari buat 'kesilapan' ni.


But then, aku mula terfikir lagi. Adakah ini betul-betul satu kesilapan? Betul ke masuk ke UniKL adalah satu kesilapan?

Kalau aku tak masuk ke UniKL, aku mungkin tak akan kenal mamat kerek bernama Fahim yang ajar aku blog. Thus, aku mungkin tak akan kenal apa itu blog. Bila aku tak ada blog, aku akan malas membaca. Ada blog membuatkan aku jadi rajin untuk observe dan express kan apa yang aku nak bagi tahu. And, then, bila aku tak masuk UniKL, aku mungkin tak akan belajar banyak benda masa life, tak akan tahu perangai bermacam-macam jenis orang. Aku tak akan kenal orang yang pandai memanipulasi dan bajet alim. Dan yang yang paling penting, kalau aku tak masuk UniKL, mungkin aku tak akan fall in love dengan girl yang aku tak pernah bercakap. That girl, teaches me alot. Selepas that girl, aku jumpa girls-girls lain yang unik. Termasuk girl yang menyamar jadi lelaki semata-mata untuk nasihatkan aku pasal life aku yang sucks. Well yeah, rasa agak terharu.

"Life is not fair. The most intelligent people could be the poorest one. And the dumb people could be richer than the Bill Gates. Yeah, life is not fair. So, abuse it."

Life is sucks sebab kita akan buat kesilapan all the time. Tapi, sesuatu kesilapan tu adalah bukan satu kesilapan kecuali, bila ia dah berlaku. Well, everybody wants life to run smoothly, but it’s the mistakes that make life interesting.


It's not death I worry about
It's life that will bury us all
It's the frustration of finishing the day
In the exact same place you started it
 If you are lucky...

It's not sorrow 
It's getting hard to handle
It's being optimistic that grinds us to dust
With nothing to hope for you take it as it comes
And it only comes close to what you wish it will
If you are lucky...

It's not the sound of noise that you really hate
It's the silence that comes and covers your soul
You can learn to live with noise; it's a sound of life
It's the sound of silence that makes you feel dead
If you are lucky...

It's being surrounded by noise
Being sad and preferably dead
That I really wish for
If I'm lucky...

Untuk masa sekarang, aku tak nak turn back the time walaupun aku tahu hidup aku akan jadi sucks gila for the next 6 mooths. Sekarang, aku nak terus panjat umur dan tengok sendiri apa yang aku akan jadi 10 tahun akan datang.

Tips to be happy; keep telling to yourself that the God is damn nice and one day, He gonna put you on the top of everything.

So, adakah hidup anda cukup teruk sehinggakan anda sanggup pulang ke masa silam?



Ahad, 23 Januari 2011

Lelaki Yang Sweet.

Assalamualaikum




Khamis, 20 Januari 2011

Surat Untuk My Future Son(s)

Assalamualaikum


Dear Son(s)

Due to the activeness of your mother and I, maybe, you gonna have a lot of brothers and sisters. If that burdens you like hell, I am so sorry for it. Well, your mother and I is completely in love and 'that' is completely out of our control. Lagi pun, Mama kamu comel sangat. So, setiap hari, malam pertama lah jawabnya.

Dear Son(s)

Tahukah kamu bahawa kaum kita adalah amat tidak boleh dipercayai? Dengan itu, sila lah perhatikan adik-adik perempuan kamu. Jangan sekali-kali kamu bagi mereka keluar dengan mana-mana lelaki bullshit. Kalau nak keluar juga, pastikan bukan berdua. Kamu sebagai abang, kamu mesti ikut dieorang. Perhatikan that guy. All the time. Non stop. Not even a second. Dan pastikan yang kamu sentiasa membawa baseball bat bersama. Just in case.. You know...

Dear Son(s)


Jangan menonton video lucah. I know. I know it is good and everybody watching it. Tapi, apa salahnya kalau kamu boleh jadi seperi Papa yang tak pernah menonton citer blue. Ingat best sangat ke tengok cerita macam tu? Balik-balik buat benda sama. Balik-balik buat benda sama. Bosan betul. Tak ada perkembangan langsung. Kan?

Dear son(s)

Papa berharap, bila besar nanti, kamu akan jadi baik macam Papa. Papa baik tau. Dah la baik, setia pulak tu. Dengan itu, jikalau kamu nampak gadis-gadis comel yang tunggu bas di waktu yang panas, apa salahnya kalau kamu tumpangkan dia sekali. Kalau dalam bas dan kamu ternampak ada gadis comel tengah berdiri, apa salahnya kalau kamu menyuruhnya untuk duduk di tempat kamu. Kita sebagai makhluk unik, limited dan terpelihara, kita mestilah tunjukkan teladan terhadap kaum-kaum yang satu lagi tu. Maklum lah, kaum satu lagi tu lembik. Tapi comel. Yeah I know. I like it.

Dear son(s)

Girl-girl zaman Papa tu semua berjenis-jenis yang ada. Zaman kamu Papa tak tahu lah pula. Tapi, Papa harap kamu pandai-pandai lah pilih isteri-isteri kamu. Yang suka main tepung di muka (make up 5 inci) tu, awal-awal kamu reject lah. Kamu mesti tak nak kahwin dengan perempuan bertopengkan tepung kan? Tau tak tepung tu lama-lama jadi apa? Ya, jadi daki. Kamu tentu tak nak kahwin dengan gadis banyak daki kan?


Kalau kamu nak keluar dengan mana-mana awek pun, tak der hal. Papa on jer. Tak kisah pun. Nak Papa teman kan pun tak apa. Tapi dengan satu syarat. awek tu mesti bukan murah lagi bukan mudah di dekati. Cari lah awek yang susah nak tackle sikit. Baru lah ada adventure. Tengok macam Papa. Ingat senang ke nak tackle Mama kamu tu? Susah tau. Maklum lah, Mama kamu tu artis. Berlakon dalam Adamaya. Dah lah berlakon, jadi duta Lip-Ice-Mentolatum-what-I-have-no-idea pulak tu. Memang banyak ah saingan Papa. Tapi Papa stready je. Papa relax-relax je.

Dear Son(s)

Cuba kamu bayangkan. Ingat best ke bila kita nampak awek yang comel, then kenyit-kenyit sikit dah dapat no phone. Tak ada adventure langsung. Mesti cepat bosan. Bak kata orang, tak ada drama. Well, ingat pesan Papa. "Cinta; susah datang, susah pergi." So, kalau nampak awek yang priceless tu, jangan cepat give up. Perempuan ni biasalah. Suka jual mahal. Bajet ah nak tengok kesungguhan si lelaki. Kang sekali lelaki tu give up, mula lah si perempuan menangis tanpa sebab. Mengada-ngada.

Oh oh lagi satu. First date, kena buat kat rumah. Papa nak buat audition untuk dia. Kalau tak cukup comel, Papa reject.

Tapi, andai kata kamu dah ada awek(s) comel, then kamu jumpa awek yang lagi-lagi comel dan muda. Please. Please lah jangan tamak. Ambil satu dua awek cukup lah. Yang selebihnya, hukur-hulurkan kan lah kat Papa. Anak Papa, kan?



Selasa, 18 Januari 2011

Diri Sebenar Gadis Kilang 5.49.

Assalamualaikum


Well, ingatkah lagi anda pasal gadis K di entri INI? Ya, that bermisai girl yang bernama Suziela yang bergred 5.49 tu. Ini bukan pasal gred-gred siapa yang baik bla-bla atau apa-apa ya. Ini adalah gred untuk first impression. What? Korang tak pernah gred lelaki? Come on. "Aku rasa mamat tu lagi handsome dari pak we aku". Thats not grading? "Weh, tak handsome langsung dia". Okay fine terasa. Tak handsome biasalah lah kan.

Well, actually ada sedikit sambung pasal this 5.49 girl. First day aku di sana, its perfectly fine. Dia bagaikan cahaya di dalam kegelapan malam yang menyinar seluruh kilang (Biasalah mat-mat bangla kan kulit gelap. Dia pulak cerah sikit).

Kebiasaanya, bila waktu petang pukul 5, aku rasa laju je nak thumbprint (kilang aku tak pakai punchcard) untuk balik. Tapi, sejak ada dia, aku rasa macam nak Over Time je sebab dia pun OT. Ehem ehem. Tapi kan, bak kata orang, tak kenal maka tak cinta. Dah kenal, perangai macam celaka.

Hari kedua, aku usha dia macam biasa. Hingga lah satu babak tragik. Aku nampak dia tengah menolak troli tau. Masa tengah tolak tu, datang kawan dia lelaki, then sentuh punggung dia guna tangan. Bukan tak sengaja tau. Sengaja. Ya dia sentuh punggung awek 5.49 tu. Aku pun macam what the hell raba-raba awek aku. Aku pun terus ambil batang paip besi then terus pukul kepala dia. 5 kali aku pukul. Puas hati aku.


Okay actually tak. Si lelaki tu raba that bermisai girl and then then then, tau apa perempuan tu buat? Perempuan 5.49 tu pusing belakang then sengih-sengih then blah. Wait. Kau berbaju okay, bertudung lengkap then datang a boy spanks/touch your ass and, thats it? Sengih-sengih? Then blah? Wtf... Itu yang aku nampak. Yang aku tak nampak?

And me. I. Khairul. Mr K. Bagi kau 5.49 point? That high? Kurang 0.51 untuk setaraf dengan my Lisa Surihani? Unbelievable.

Korang mungkin kata "Khairul kau patut nasihatkan dia. Tak pun report kepada pihak berwajib". Well, oh really? Si 'mangsa' pun aku tengok tak rasa macam mangsa. Dia macam tak kisah langsung. Kena raba pun macam happy gila macam "Im hot stuff. Im hot stuff. Biasalah semua nak rasa I". Peh-lish..

So, the next day. Setiap kali nampak dia then andai kata dia tegur aku macam "Hai Khairul", aku akan jawab "Hai Cheap Girl. Sihat?"

Then, aku observe lah persekitaran. Aku tengok, keadaan kilang production adalah amat-amat teruk. Bukan semua kilang. Tapi hanya kebanyakkan kilang production, memang tak jaga batas langsung. So, kalau anak-anak anda nak kerja kilang, jangan bagi. Bagi dia kerja 7E ke, Secret Recipe ke, KFC ke atau apa-apa je lah. Tapi jangan kerja kilang. Tak berbaloi. Tahap sosial kebanyakkan pekerja kilang adalah amat teruk. Most of pekerja kilang, naik moto dengan lelaki untuk makan tengah hari adalah satu kebiasaan. Relax je dieorang.

Then, sejak hari tu, macam-macam aku dengar dari dia. Well, mulut orang bukan boleh caya sangat kan. Tapi, bila aku dah nampak dengan mata sendiri, perh. Dia, sekejap flirt dengan lelaki tu. Sekejap dengan lelaki ni. Sekejap lepak dengan lelaki tu, skejap lepak dengan lelaki ni. Dalam kes lain, dalam bas skejap duduk sebelah lelaki tu. Then sekejap duduk sebelah lelaki ni. Then sekejap naik motor dengan lelaki tu. Sekejap dengan lelaki ni. Seriously, who are you, really. 5.49 chikaro?

Dengan itu, dari 5.49, aku turun kan sikit jadi 0. Eh tak. Jadi -10. Yeah. She is totally disgusting. Bertudung tapi memalukan.

This grading things is totally bullshit.



Cara Solat Sunat Dan Sembahyang Dhuha / Duha (dan Doa)

Assalamualaikum


Cara Solat:

1) Bilangan rakaat : 2 hingga 12 rakaat (2 rakaat 1 salam)
2) Waktu : Pagi anggaran 8.00 pagi hingga 11.00 pagi

Niatnya:

"Sahaja aku suna  sunat Dhuha 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Baca ketika sujud yang terakhir - 3 kali
Bacaan doa selepas solat duha.


Maksudnya : Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha itu waktu  DhuhaMu, kecantikanny adalah kecantikanMu,keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu kekuatanMu,kekuasaan itu kekuasaanMu dan perlindungan itu perlindunganMu.Ya Allah, jika rezekiku masih di langit, turunkanlah, dan jika  di dalam bumi, keluarkanlah,jika sukar, permudahkanlah, jika haram, sucikanlah dan jika jauh, dekatkanlah.Berkat waktu dhuha, kecantikan. keindahan, kekuatan, kekuasaanMu,limpahkan kepadaku segala yang Engkau telah limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh.

Ahad, 16 Januari 2011

Padahal Awek Tu Bukannya Cun Sangat Pun.

Assalamualaikum


Hai gedik girls. Dan good boys sekalian.

Well, untuk ramai yang tak tahu, aku sekarang ni tengah praktikal. Aku praktikal di sebuah kilang yang terdiri dari beberapa kilang. Dan aku pula, aku praktikal je, tapi dapat pulak jadi QC (Quality Control). QC ni memang kadang-kadang orang praktikal akan dapat. Tapi, aku ni kes lain sikit. Sebab aku jadi QC untuk satu kilang. Ya, aku sorang je yang jadi QC kat situ. Dengan kata lain, semua produk adalah di bawah tanggungjawab aku. Dan produk-produk yang di hasilkan tak boleh di transfer ke HQ kalau aku tak check dan juga kalau aku tak puas hati dengan produk tu.

Mula-mula, aku jadi pembantu QC kat kilang pertama which is Kilang E. Kilang tu agak besarlah. Dan yang bestnya, jadi QC ni banyak relax walaupun ada kuasa yang agak besar. So kalau dah bosan tak ada kerja nak buat tu, aku kadang-kadang masuk port je pergi tidur. Memang heaven gila.

Tapi, bila masuk ke minggu ke tiga, semua nya berubah. Ku sangka hujan hingga ke petang, rupa-rupanya panas di tengah hari bila boss aku tanya "Dah puas jalan-jalan kat Kilang E? Okay esok awak jaga Kilang M. Alone". Aku pun macam... "Okay". Wait, kilang M? ALONE?

Aku dah gusar. Takut. Aku takut yang aku akan rindu kawan-kawan aku di kilang E. Brader-brader kat kilang E semua cool-cool. Walaupun aku sorang je yang tak merokok, tak meraba lelaki, dan tak buat benda-benda gila, tapi still aku boleh masuk geng dengan dieorang. Dan aku juga sure akan rindu check produk-produk kat kilang E. Tapi, bila boss dah kata cam gitu, nak buat macam mana kan? Aku dengan hati sedihnya pun pergi lah ke sana. Pergi ke Kilang M.

Sebelum aku pergi ke kilang M tu, aku tanya lah member-member kat Kilang E tu pasal Kilang M. Apa yang aku tau, kilang M ni dia buat minyak treatment. Tapi kilang ni kotor gila. Dah tu, yang minyak engine pulak, apa yang aku tahu pasal minyak engine kat situ? Aku tak tahu apa-apa pun. Dah la tak tahu apa-apa, kena jaga sorang-sorang pulak tu. So, aku buka buku kilang tu, then aku tengok ada bermacam-macam jenis minyak. Ah sudah.

Then lagi, dengarnya kat sana ramai orang yang tua-tua. Ye lah, nama pun tempat bancuh minyak kan. Tak akan la budak-budak yang bancuh. Kalau ada awek kat situ pun, mesti yang dah kahwin.


Tapi, semua sangkaan aku silap. Bila aku sampai je kat kilang M tu, perh, berlambak gila awek muda-muda kat situ. Ada yang baru habis SPM. Ada yang baru habis STP. Ada yang baya-baya aku. Memang semua ada kat situ lah. Masa ni, aku rasa macam dah masuk taman bunga dah. Bila tarik nafas dalam-dalam, dah boleh kira dah ada berapa ramai awek cun kat kilang tu. Rasa nyaman je kat situ.

Dah tu apa lagi. Terus bersemangat lah aku jadinya. Terus rajin. Ambil tu ambil ni. Sign sana sign sini. Then bila awek tanya "Eh, QC baru ke? Mudanya dah jadi QC?". Aku pun angguk, senyum, kemudian blah. Hell yeah! Biasalah, market tengah naik kena lah jual mahal sikit. Padahal aku praktikal je kat situ.

Tak faham langsung aku situasi kat situ. Bayangkan, budak (lelaki) yang sebaya dengan aku yang jadi tukang bancuh minyak dalam tank. Yang handle incoming dan outgoing lak awek umur 19 tahun.

So, selepas siap semua kerja aku kat situ sebagai QC, aku pun naik ke tingkat dua then tengok seluruh operasi yang sedang berjalan. Eh wait. Mr K tengok mesin-mesin yang sedang running? Seriously? Oh peh-lish lah. Okay fine aku tengok awek-awek comel di bawah. Bila dah tengok-tengok tu, aku kasi lah point dan gred untuk sorang-sorang. Point-point dan gred ni hanya untuk perempuan tau. Lelaki tak perlu. Sebab kalau lelaki tu bergred 0 pun, still boleh ada awek. Biasalah, asal pandai berkata-kata, mesti ada yang terpikat.


Selepas kira-kira, aku dapati ada yang cun sikit tu, dalam 5.00 grednya. Ada yang 4.35. Ada yang 4.90. Then dalam banyak-banyak tu, aku perasan pasal sorang awek ni. Amat menarik perhatian aku. Nama dia Suziela. Selepas berkira-kira, aku agak dia ni bergred 5.20. Eh, 5.20 tu tinggi tau. My Miss Lisa Surihani pun baru 6.00. Miss W jangan tanya ah. Base gred dah 8.0. Tambah gedik, mengada-ngada, suka cari pasal, keras kepala dan degil dia tu, sure perfect 10. Tapi sayangnya Miss W dah ada orang lain. Alah, baru orang lain. Apa lah sangat. Small in the piecess.

Okay sambung balik. Then, aku tenung la awek tu lama-lama. Bila dah tengok lama-lama, rasa makin comel pula dia. Tup, dari 5.20, naik jadi 5.23. Then aku tenung dia lagi. Eh wait, dia ada misai. What the hell girl ni ada misai! Dang, turun sikit point jadi 5.10. Tapi, bila fikir-fikir balik. Girl yang ada misai ni comel juga ya. Serious. Agak comel lah. Eh bukan bukan. Bukan sebab aku tak ada misai yang menyebabkan aku tertarik kat awek yang ada misai. Aku sebenarnya ada misai. Tapi.... tapi ianya belum nak tumbuh lagi. Tapi, memang betullah. Awek yang ada misai sikit-sikit memang agak nampak cute gitu. Aku cakap pasal misai sikit-sikit. Jangan ah selepas ni korang kata aku suka girl yang ada misai tebal macam suami Siti Nurhaliza. Tu dah melampau ah.
So, tambah misai, tambah suara dia bila terkejut dan tambah gelagat dia, aku kasi dia 5.49. Not bad lah this Suziela.

Then, aku nak turun lah ke bawah. Aku lalu depan dia yang sedang bersila melipat kotak. Relax je bersila kat situ. Dia pandang aku dan kata "Hai awak" sambil tersenyum-senyum. Dengan muka selamba, aku angguk. Then blah. Again, hell yeah! Always jual mahal. Ni lah orang kata tektik, main tarik tali. Korang apa tau.

Oh oh. Lagi satu. Kat sini, kalau dulu kiteorang panggil girls ni sebagai minah kilang. Tapi 'minah' tu macam cheap sangat kan? So, kiteorang panggil mereka sebagai gadis-gadis kilang. Tapi kan guys, 'gadis-gadis kilang' kalau nak disebut, rasanya panjang sangat. So, kita pakai short form ya. Kita panggil mereka gadis-gadis K. K tu stands for kilang tau. Dan K juga stands for apa lagi ya? Oh ya. K juga stands for Khairul. Ehem ehem.

So, aku perasan yang gadis-gadis K ni ada yang cun dan ada yang tak cun. Kalau dah cun, memang cun habis. Dan kalau tak cun mesti tak cun langsung. Kalau dulu, mesti akan ada ayat "Perh, cun doe awek-awek K yang baru balik dari kilang tu". Tapi sekarang? Mana ada lagi dah stock-stock awek cun yang nak kerja kilang. Yang cun-cun yang bergred 5.5 ke atas mesti tak nak kerja kilang. Semua nak kerja aircond dalam ofis.

Heh, mengada-ngada.

Gedik.

Nasib baik comel.

Tapi jangan risau. Tak akan hilang gadis-gadis K yang cun di dunia.

Kemudian, aku usha-usha la awek ni. Tangan aku konon tengah sign borang delivery tapi mata dok ralik tengok awek tu susun kotak. Kadang-kadang, terdetik juga. Siapakah tergamak yang suruh awek tu buat kerja susun-susun kotak tu. Bagi la kerja yang ringan-ringan sikit. Tapi bila di fikirkan balik, kerja susun kotak tu rasanya adalah kerja yang paling ringan kot di kilang ni. Kalau tengok balik kat girl lain kat situ, semua buat kerja berat. Memang diskriminasi betullah. Asal cun sikit, dapat kerja ringan. Hais. Ni mesti sebab leader kat situ adalah lelaki. Heh, boys.


Pernah sekali kan, aku jalan menuju ke arah awek gred 5.49 ni. Masa jalan dengan penuh confident tu, kaki aku terbelit dengan wayar, terus nak tersadung straight kat atas awek 5.49 tu. Habis menjerit awek tu.  Comel juga dia terjerit-jerit macam tu. Tapi, sayangnya aku sempat mengelak. Perh. Sebenarnya, kalau diikutkan, alang-alang aku dah nak terjatuh tu, biar lah terpeluk terus. Tapi bila di fikirkan balik, bahaya juga buat macam ni. Takut nanti berakhir dengan perkara-perkara di luar tabii. Lagi pun, malam tu malam jumaat. Biasaya, bila malam jumaat, pasangan yang dah kahwin akan buat kerja 'Over Time' di rumah. Tu yang aku takut tu. Kalau teruna aku di ragut macam mana?

Tapi kan, aku juga perasan yang awek gred 5.49 tu amat terkenal di situ. Dah boleh kata semua lelaki nak bermanja serta nak mengawan dengan dia. Budak-budak lelaki kilang korang tau lah macam mana perangai. Berlucah setiap masa dengan perempuan memang dah jadi kebiasaan. So, memang ramai lah budak lelaki yang nak tackle dia. Tapi, dia just 5.49. Aku ulang. 5.49. Apasal dia famous sangat? Kenapa ramai sangat yang tergila-gilakan dia? Come on lah. 5.49 je kot.

Selepas agak lama berfikir dan tak dapat cari jawapan, aku call member aku sebagai alternatif terakhir untuk selesaikan masalah ni. Tapi sayangnya, kawan aku yang player ni pun tak tau kenapa awek 5.49 tu menjadi kegilaan ramai.

Then, masa tengah berfikir tu, aku teringat akan kata-kata Loxy a.k.a Laloq. Laloq ni ketua rumah sewa aku dulu. Sembang-sembang lelaki dengan dia memang best. Tu belum kira bergossip. Sekali satu rumah bergossip boleh sampai ke pagi tau.

Laloq ni pernah bagi tahu aku;

"Kadang-kadang perempuan ni mudah perasan hot. Nak-nak bila ramai nak mengurat dia. Ramai nak mengurat dia bukan sebab dia lawa sangat pun. Tapi dah dia je yang lawa sikit dari perempuan-perempuan lain. Bak kata orang, tu je stock yang ada. So, ngap je lah."

Korang faham tak maksud dia? Okay fine aku kasi contoh. Andaikata masa kat kolej, komuniti awek-awek kat situ semua gred 3.0 hingga 4.0. Then tiba-tiba, ada seorang girl junior yang bergred 4.1. Sure girl tu jadi kegilaan ramai kan? Sama la macam korang shopping. Baju semua sepesen je. Semua lebih kurang design.  Semua terdedah peha, dada dan bahu. Then tiba-tiba ada satu baju tu yang lawa sikit dan dedah pusat. Tambahan pula, baju tu tonjol bentuk badan bila di pakai. Mesti baju tu ramai orang nak beli kan? Kan? KAN?

So, andai kata suatu hari nanti korang masuk ke kolej, universiti atau poli, then korang tiba-tiba jadi rebutan ramai, jangan la pulak korang perasan cun ya. Korang tu bukan nya cun sangat pun. Dah komuniti kat situ tak cun nak buat macam mana. HAHA.

Ps: Lelaki tak handsome tak apa. Janji hati baik. 

Macam Mr K.


Sabtu, 15 Januari 2011

Idea Menulis.

Assalamualaikum


Kadang-kadang, bila aku tengah mandi di tengah malam, kepala aku laju je dapat idea untuk tulis blog. Kadang-kadang, bila aku tengah main DOTA, laju je idea menyindir perempuan datang. Bila idea datang, aku mesti akan tulis kat handphoe aku dulu sebagai draft takut lupa. Macam tu lah juga masa aku jalan-jalan di bandar atau tengok wayang. Kalau ada idea datang, mesti aku akan tulis di handphone. Kalau korang pula bagai mana?

Btw, sekarang ni, aku tak ada idea untuk tulis blog. Tapi entri yang dah siap tu memang ada dan aku bercadang untuk post di blog INI terlebih dahulu sebab dah lama dah aku tak menulis di blog tu. Aku siapkan entri ni awal-awal sebab aku tau akan aku busy dengan praktikal. So, entri-entri tu tunggu masa je nak post. Esok kot.

Again, btw, korang ada idea tak untuk suruh aku tulis apa? Apa yang korang nak baca? Apa yang korang nak aku tulis? Any idea?



Khamis, 13 Januari 2011

Cara Untuk Mencari / Melihat Hantu di Malaysia

Assalamualaikum


Hello gedik girls sekalian. Dan juga handsome boys.

Semenjak aku menulis entri Kenapa Perempuan Mudah Kena Rasuk, aku mula mendapat banyak permintaan dari gadis sunti yang tercari-cari teman untuk mandi bersama. Katanya, dieorang takut kot-kot ada lembaga bermata merah di celah pintu yang mengintai. Tapi... apakan daya, bukan nya I tak nak teman kan you, you, you and you all mandi. Tapi.... I segan. I ni pemalu sebenarnya.

Berbalik kepada entri. Today, Abang K nak cerita sikit lagi pasal hantu-hantu di seluruh Malaysia. Well, pernah tak korang tertanya-tanya kenapa hantu amat famous di Malaysia serta asia tetapi tidak di London atau UK atau di luar negara? Adakah kerana di luar negara tak ada hantu? Tak pun, korang tengok tak cerita Man Vs Wild? Lelaki tu, Bear Grylls. Dia masuk dan keluar hutan main jerit-jerit apasal tak ada pun hantu kacau dia? Why? Hantu hanya berminat dengan jejaka melayu serta gadis malaya?



So, macam yang korang tahu, aku tak pernah jumpa hantu. Dan korang juga, korang pun mesti nak sangat kan jumpa hantu. So, aku dengan baik hatinya akan memberi tahu anda tentang tempat-tempat korang boleh mencari hantu.

Ulek Mayang
Korang nak test kehebatan korang? Senang je. Korang pergi ke pantai., bawak radio besar dan play lagu ulek mayang di tepi pantai. Tak pun, korang bawak je Ella suruh dia nyanyi kat situ. Then try tengok apa yang akan jadi. Confirm korang tak akan berani nak dengar lagu tu dah.




Ulek Mayang ni, sebenarnya macam main kuda kepang. Memang ada semangat-semangat sebab ianya juga menari-nari. Dan mayang tu sendiri bermaksud pucuk kelapa yang di gunakan untuk mencari semangat (kot).

Ada banyak kisah dari kawan punya kawan punya kawan punya kawan punya kawan punya cerita. Tapi, kalau anda comparekan semua cerita, korang akan perasan yang mostly, benda-benda ghaib ni akan datang kacau bila lagu ulek mayang ni di mainkan.

Aku kasi contoh. Korang join camping yang di anjurkan oleh university club. Then di malam terakhir, sure ada malam kebudayaan kan di mana korang kena buat persembahan kebudayaa seperti lakonan, dikir barat dan sebagainya. And, mostly, sesiapa yang mempersembahkan tarian Ulek Mayang bersama lagunya, sure tak akan berakhir dengan aman. Sure akan ada budak yang histeria. Sure akan ada budak hilang dan sebagainya bergantung kepada betapa kerasnya tempat korang bercamping.

Tak pun, kalau korang nak tahu lebih lanjut pasal ni, korang pergi lah ke Terengganu misalnya. Then cari satu perkampungan nelayan. Tanya lah sesiapa yang paling tua di situ pasal isu ulek mayang. Tak pun kalau korang ni pemalu tak bertempat dan segan nak tanya, korang buat style yang aku ajar mula-mula tadi which is korang pasang lagu ulek mayang kuat-kuat di waktu malam / senja di perkampungan nelayan tu. Sure satu kampung akan kejar korang. Then selepas kejar korang, sure diaorang akan bagi tahu kisah yang sebenarnya. Tu pun mungkin kalau anda hidup lagi selepas di pukul. Sebabnya ulek mayang ni memang berasal dari perkampungan nelayan juga berkenaan dengan seorang nelayan.

Seriously, The Seekers perlu buat benda ni.

Spirit Of The Coin.
Juga di kelani sebagai Ouija Board. Ini adalah pemainan yang syirik di sisi Islam. Tapi, ini adalah game yang paling famous kalau korang duduk asrama masa di sekolah. Ye lah, kat sekolah berasrama, bukan ada apa pun nak buat. Nak online tak boleh. Nak gayut tak ada awek, nak tengok porn tak ada sumber. So, antara benda yang best yang di buat adalah dengan main dengan makhluk halus.


Cara bermain Ouija Board / spirit of the coin ni adalah:
  1. Main pada waktu malam lagi mudah. 
  2. Ahli-ahlinya dalam bilangan ganjil (biasanya 3 orang baru mujarab). Berdua dan bukan treesome pun boleh. Tak ada hal.
  3. Berpakaian hitam lebih 'afdal'.
  4. Kalau ada lilin lagi nampak menakutkan. Lilin gak boleh di gunakan sebagai detector untuk detect kedatangan 'someone' tu.
  5. Nak gempak, main permainan ni kat dalam kuil atau tempat orang mati bunuh diri.
  6. Nak lagi gempak, guna darah haid perempuan.

Korang mungkin kata what the hell lah. Siapa nak main game macam tu? Tapi, seriously, ramai gila main. Ada letak darah ayam darah itu dan darah ini. Yang berani letak darah sendiri pun ada. Dan yang tak main darah pun ada. Actually, tak perlu pun darah tu. Just some people guna darah selepas dieorang cuba tapi tak jadi.

Game ni, dari apa yang aku dengar dari kawan punya kawan punya kawan, macam-macam versi ada. Tapi aku juga ada dengar dari orang yang pernah mengalaminya sendiri. Spirit of the coin ni, tak semua main guna darah. Tak semua main guna syiling sebab ada yang main guna mangkuk (bowl). Darah di gunakan sebagai pertukaran lah. Korang boleh tanya semua benda pasal masa depan. Korang nak tanya result korang, apa nombor ekor, siapa awek no dua korang dan apa-apa je lah. Korang boleh tanya je.



Darah dalam game ni, di gunakan sebagai link. Korang panggil hantu / syaitan / semangat tu, then korang kena hantar kan dia semula. Kalau korang angkat jari korang dari syiling tu sebelum hantu tu balik, hantu atau syaitan tu akan terus stay dengan pemilik darah tu. Sebab tu lah ada certain people guna darah binatang. Bila guna darah binatang, hantu tu sure cari pemilik darah tu which is binatang. So, pemain akan selamat lah. Tapi, biasanya tak macam tu. Kalau main tu, mesti hantu tu terlepas dan buat rampage kat sesebuah kawasan tu.


Rumah atau bilik yang di tinggalkan lebih sekitar 40 hari.
Korang mesti tertanya-tanya kan. Kenapa rumah atau tempat tinggalan selalunya berpuaka dan berhantu? Ianya adalah di sebabkan tempat yang di tinggalkan itu, dah di ambil alih oleh benda. Benda ni adalah.... errr... benda yang cari tempat untuk tinggal. So, kalau korang pergi balik U, atau mana-mana, pastikan korang pesan kat adik-adik suruh sapu lantai bilik tu. Bila sapu, sure masuk, kan? Bila masuk, benda-benda ni biasanya tak akan rampas.


Cuba korang bayangkan. Selepas 3 bulan korang tak balik rumah dan masuk bilik korang, ada hantu masuk dan buat bilik korang tu sebagai tempat tinggal dieorang. Then bila korang balik. Korang masuk lah bilik korang untuk buat assignment. Bayangkan, masa tengah buat tu, rasa macam ada benda je yang tenung dari side penjuru belakang korang.

Tak pun, sekarang ni. Korang sure ke bilik korang tak ada hantu? Masa korang tengah baca blog aku ni, agak-agak korang, ada tak benda yang tumpang baca sekali?

Dah. Dah tak payah nak pandang kiri kanan atas bawah depan belakang. Kalau ada pun benda tu, bukannya korang akan nampak. HAHA

Facebook Will Never Close Their Services On March.

Assalamualaikum


Rumor yang paling panas sekarang:

PALO ALTO, CA –Mark Zuckerberg announced that Facebook will be shut down in March. Managing the site has become too stressful.“Facebook has gotten out of control,” said Zuckerberg in a press conference outside his Palo Alto office, “and the stress of managing this company has ruined my life. I need to put an end to all the madness.”

Zuckerberg went on to explain that starting March 15th, users will no longer be able to access their Facebook accounts.“After March 15th the whole website shuts down,” said Avrat Humarthi, Vice President of Technical Affairs at Facebook.

“So if you ever want to see your pictures again, I recommend you take them off the internet. You won’t be able to get them back once Facebook goes out of business.”

Mark Zuckerberg adalah pelajar yang amat pintar. Even idea mewujudkan Facebook itu di tiru dari kawan dia dan dia kena saman berjuta-juta, still dia adalah seorang mamat nerd yang bijak dan tak akan tutup rangkaian Facebook dia. Why? SEBAB NILAI FACEBOOK DIA TU BERNILAI PULUH-PULUH BILLION. Or at least, why the hell dia nak tutup servis Facebook sedangkan dia boleh jual nama Facebook dan jualkannya kepada Google then dia boleh beli pulau di Jepun dan buat rumah di sana dan cari awek-awek jepun yang comel-comel serta mulus serta jinak serta have a very cool happy ending of his life.


Ramai orang kata, Mark Zuckerberg stress dengan dunia Facebook dan bila dia tutup facebook on 15 March. Then kononnya Mark nak semua orang try merasai dunia sebenar? Wait, dunia sebenar? You mean MySpace? Or Frienster? Naah. Kalau Facebook tak ada, sure MySpace akan masuk line punya lah.

BTW, look at Justin Bieber. Dia dikategorikan sebagai No 7 most popular GIRL on Google (hina gila) dan sebagai No 1 remaja paling di benci. Tapi still, dia masih buat lagu. What? Justin Bibir lagi tinggi kelakian dari Mark Zuckerberg. Dia lagi tahan stress dari Mark. And apasal korang rasa Mark ni tengah stress? Dia ada duit. Dia boleh beli segalanya. Dia nak perempuan, pakai duit. Nak shopping, pakai duit. Nak melancong, pakai duit. Dia ada masalah, telah pil khayal. Apa susah. Semuanya boleh dia settle dengan duit dia yang masuk setiap saat.

For official? Yeah, korang google lah pasal ni. Gukakan keyword 'Fake' dan 'Hoax' dan sure korang akan jumpa official bukti yang Facebook tak akan shutting down their services. Sebab benda ni sememangnya Hoax and Fake. Well, try ah cari. Asyik aku je nak suap. Lemak ah gini.

Apa pun, Facebook tak akan tutup servis dieorang pada March ni. Tapi kalau dia nak tutup pun, aku tak ada hal. Bukan best pun Facebook ni. Kalau best pun, hanya bila nak stalk awek-awek cun.

Isnin, 10 Januari 2011

Bagaimana Cara Susun Waktu Tidur (!)

Assalamualaikum



"OMAIGOD. OMAIGOD! Minggu depan dah start practical, macam mana nak pergi practikal pagi-pagi kalau selama ni aku tidur selepas subuh? FFFFUUUUU." Well, itulah ayat yang aku sebut genap 3 minggu lepas bila aku realize yang aku ni dah ada bau-bau macam Edward Cullent yang tak reti-reti nak tidur bila masuk waktu malam menjelma.

And now, 2011. Ramai yang antara anda yang gedik-gedik sekalian yang bakal menjejakkan kaki ke campus life or college life. So, aku bet yang ramai antara korang ada masalah untuk bangun tidur di awal pagi bila diri dah biasa bagun tengah hari. Bangun tengah hari tu pun sebab terhidu bau masakan tengah hari yang mak masak. Tak pun bangun sebab perut lapar. Biasalah, girlsss *Tiba-tiba*.

So, di sini, aku dengan rajinnya, baik serta murah hatinya sudi menulis "Cara-cara untuk tak mengantuk di waktu siang", atau "Cara untuk re-schedule waktu tidur" atau "Bagai mana nak arrange waktu tidur?" atau "Bagaimana nak bagun pagi kalau dah biasa ikut waktu tidur oversea". Aku tulis ni based on pengalaman aku.

Oh, oh. Sebelum tu nak tahu tak bagaimana waktu tidur kebiasaan aku? Ya, of course korang nak tahu kan. Ehem. Well, biasanya, aku advance 12 jam. Which is, waktu siang aku adalah waktu malam, dan waktu malam aku adalah waktu siang aku. Aku biasa tidur selepas subuh, then tidur dalam pukul 8 malam. Bagun pun 12 tengah malam, solat bla bla bla. Tak pun, aku hanya tidur waktu siang, dan tak tidur langsung waktu siang. So, macam mana aku nak tarik balik 12 jam yang aku advance tu kepada waktu tidur asal? Yeah, maybe kalau aku ada wife(s), dia mungkin boleh 'tolong' aku untuk masuk tidur di awal waktu but since I belum kahwin lagi....  well, you know...

So, andaikata 3 hari lagi korang dah nak start kerja atau praktikal atau kelas. Dan korang tak mampu bangun pagi, apa yang perlu korang buat?


Ramai orang kata "Kalau dah tau nak kerja / practikal / kelas tu, tidur lah awal. Apa susah". Well, ramai kan yang cakap macam tu. Tapi, the issue is HOW THE HELL AKU NAK TIDUR KALAU TAK MENGANTUK? Kan?

Pernah tak korang tengok TV iklan ubat gigi. Iklan dia macam
  1. Satu situasi di awal pagi ada budak tengah tidur.
  2. Then pada pukul 6 pagi, jam loceng budak tu berbunyi.
  3. Then bila loceng tu bunyik je, budak tu terus bagun then senyum WTF HOW CAN DIA BANGUN-BANGUN TERUS SENYUM? THEN TENGOK-TENGOK BUDAK TU BANGUN PAGI SEMATA-MATA NAK BERUS GIGI WTF LELAKI GILA MANA SANGGUP BANGUN PAGI SAMPIL SENYUM-SENYUM SEMATA-MATA NAK BERUS GIGI? It is super weird. Seriously. But, can this be done? NO. HELL NO. Iklan kat TV tu semua bullshit. Iklan, they all just like the boys. Cannot be trusted.

Entry ni tak akan ajar anda bagaimana untuk bagun pagi sambil tersenyum sambil berlari ke bilik air untuk berus gigi. Tapi cukup okay untuk ajar korang untuk bangun di waktu pagi dengan bergayanya.

Tipu otak anda : Jangan kira jam waktu tidur.
First, kita start dengan waktu korang bangun tidur. Andaikata korang bagun tidur pada pukul 2 petang (Tu pun selepas puas boyfriend(s) korang kejutkan.) Pukul dua petang maksudnya 8 jam lebih lewat dari waktu yang korang bagun pagi which is pukul 6 pagi. So, bagaimana nak tarik balik 8 jam tu?

Hari ini hari sabtu, sekarang dah pukul 2 pagi. Masih belum mengantuk. So, apa perlu di buat? Paksa tidur? Ya, kalau itu boleh di lakukan, then buat lah. Tapi, kalau andai jenis yang tak boleh tidur kalau tak mengantuk macam aku, korang kena keep terjaga. Teruskan berjaga. Tak ada hal sebab lambat laun korang akan mengantuk. Dan kemudian, bila masuk pukul 4 pagi, korang dah rasa mengantuk. Dah tu, tidur lah. TAPI, jangan sekali-kali kira berapa lama anda akan tidur. Aku ada habits yang aku percaya korang pun ada which is mengira berapa jam waktu korang dah tidur dan berapa jam korang akan tidur sebelum bangun untuk mandi ais di waktu pagi.

Mengira duration waktu tidur kita akan membuatkan otak jadi resah sebab awal-awal lagi otak korang tau yang korang akan mengantuk sebab kekurangan waktu tidur.

Cara untuk berjaga di waktu pagi.
Ada banyak cara untuk berjaga di waktu pagi. Antara yang paling bekesan adalah
  1. Set ring tone yang paling korang benci. Kalau aku, aku setkan lagu Shahir yang kebahagiaan dalam perpisahaan tu. Eww gila lagu tu. Tak pun lagu Justin Bieber. Sure terjaga bila bangun.
  2. Cara lain adalah dengan minum air banyak-banyak. Sure korang akan terjaga untuk pergi ke tandas. Cara ni berkesan untuk aku sampaikan aku tak perlu set alarm phone. 
  3. Suruh awek / boyfriend yang kejutkan. Kalau ada isteri, lagi lah senang. Bermanja-manja sikit sure dah tak mengantuk dah.
  4. Get excited. Jadikan hari anda hari yang best. Try lah usha-usha abang hansem di tempat kerja ke, amoi hot di department lain ke. Sure korang semangat nak bangun pagi.


Tipu otak anda : Tidur tak penting.
Korang tahu tak korang mengantuk di sebabkan apa? Yes, di sebabkan penat. Tapi bukan tu je. Kadang-kadang korang still rasa mengantuk even buat lemak je seharian. Korang mengantuk sebab korang just follow the situation. Cuba korang try set kan mind korang dan kata yang "Alah tidur, bukannya penting sangat. Tidur 4 jam is enough tau (for starting lah).". Bila dah setkan mind korang, keesokkanya korang bangun pagi dan minumlah air Redbull atau Milo atau Nescafe atau kopi. Tak semestinya kopi dan redbull akan membuatkan anda tak mengantuk. Aku minum kopi, setengah jam selepas tu tertidur juga. Sebab kadang-kadang, kopi atau redbull atau apa-apa adalah tak berfungsi pun untuk aku. TAPI, korang boleh gunakannya untuk tipu otak korang contohnya macam korang bangun je pagi-pagi, korang cakap kat diri sendiri yang "Aku dah minum redbull, mesti dah tak mengantuk.".



Cara ni adalah berkesan kalau korang yakin. Sebab segala benda adalah based on otak. Kalau ada orang kata korang makan makanan yang ada racun yang akan menyebabkan korang muntah, then korang percaya, sure korang akan muntah serta sakit-sakit. Aku pernah tengok di dalam sebuah cerita medikal. Tak pun kalau korang suka tengok Dr House, mesti tau pasal ni.

Tengah Hari, sure mengantuk. Macam mana?
Ya, tengah hari selepas makan tengah hari sure korang mengantuk. Even Nabi sendiri pun tidur waktu tengah hari sebelum zohor kan? Tapi tu lain cerita. Zaman sekarang, ramai mengantuk sebab over breakfast. Tak pun sebab makan nasi lemak. Lasi lemak adalah antara makanan di Malaysia yang paling banyak kolesterol. Dan, ianya akan membuatkan adan mengantuk like hell.

Contohnya, di kilang aku praktikal ni, waktu rehat aku pukul 10 pagi, 1 tengah hari dan 3.30 petang. Aku biasanya tak makan pagi. So, on the way pergi ke tempat practikal, aku akan beli makanan tengah hari dan aku makan tengah hari pada pukul 10 pagi. Dah tu, masa tengah hari, apa aku buat? Yes, aku tidur di dalam gudang. Gudang aku siap ada port tempat tidur. Nak masuk ke port tu, kena tau jalan rahsia. Ini pun sub supervisor aku yang bagi tau. Sayang dia. Sayangnya dia lelaki. Tidur then bagun pukul dua. Masa mula-mula memang mengantuk rasa nak tidur sampai petang, tapi lama kelamaan, dah tak mengantuk dah.

Tak nak bagi mengantuk ketika waktu kerja atau praktikal.
Di tempat aku practikal ni, ada tiga kilang. Atau dengan kata lain, kilang aku 3 in 1. Satu buat adhesives, satu banyak buat filling dan satu buat bab engine oil, carburetor oil, lubricants etc. Dan aku pulak adalah under QC untuk ketiga-tiga kilang ni. Tapi, kerja aku still relax. Bila relax aku jadi mengantuk gila. Jadi, memandangkan aku ni rajin dan tak nak mengantuk, aku cari kerja untuk buat. Aku pergi lah mana-mana. Most of mesin kat sini adalah semi auto. Memang kena ada operator yang jaga. So, bila ada operator tu blah pergi tandas, aku laju-laju duduk kat tempat dia dan buat muka tak bersalah. Mat bangla tu pulak, tak reti bahasa english or melayu. So, memang dia tak tahu lah macam mana nak halau aku. Dengan itu, aku akan terus duduk tempat dia dan buat kerja dia. Filling dalam tube, print tins, atau apa-apa je lah asalkan aku tak bosan dan mengantuk.



Tapi aku ni jenis cepat bosan sikit. Buat benda sama 10 minit, aku dah bosan. Bila dah bosan mesti mengantuk balik. So, aku pergi la kat tempat lain pulak. Nampak kosong, laju-laju aku masuk then duduk buat kerja. Itu lah rutin aku seharian dari hari Isnin hingga Sabtu (kadang-kadang sampai Ahad). Sebab tu lah kalau ada benda yang kena inspect macam check viscosity ke, total solid content ke, buat sample formula di lab ke, memang aku happy sebab benda-benda tu bukan benda yang sama which kalau aku buat dari pagi sampai petang pun, aku tak akan bosan. Tak bosan = Tak mengantuk. So, cari lah something yang buat korang excited based on minat korang. Sure korang tak akan mengantuk.

Take a nap - 8 pm.
For a first day selepas balik kerja atau kelas yang pack, korang mesti mengantuk gila. So, tidur lah sekejap. Kalau nak tidur sampai pagi esok pun tak ada hal. Sebab tu mungkin akan reset balik masa tidur anda.

Tapi still tak mengantuk pada waktu malam.


But, andai kata korang penatkan diri di waktu siang, then mengantuk. Then take a nap pukul 8 malam. Then terjaga pukul 12 malam (macam aku). Then tak boleh tidur dah. Then then then ah sudah. Online hingga pukul 2 pun still tak mengantuk. So, macam mana? Yes, again, tipu otak anda. Caranya adalah dengan mandi waktu malam. Bila mandi waktu malam, ianya akan bagi situasi seoalah-olah anda tidur sebab korang akan rasa mengantuk bila suhu banda berubah dengan tiba-tiba. Serta, bila mandi, suhu badan akan auto turun dengan mendadak dan itu juga adalah meniru situasi bila tidur. Aku terbaca pasal ni dalam sebuah health care.

Susu dan teh.
Tak pun, lahirkan rasa mengantuk tu dengan susu dan teh (Cara ni tak berkesan langsung untuk aku btw). Mengikut kajian, susu memang boleh buat korang tidur. Begitu juga teh. Teh penting untuk kasi ketenangan dan relax yang boleh leads kepada tidur. Sebab kalau tak, masa baring tu korang mesti banyak berfikir. Bila banyak berfikir, sure susah nak tidur.

Ada certain orang, kalau dia minum kopi, dia tak akan boleh tidur untuk dua hari. Itu bagus. Tapi, kena ingat tak boleh tidur tak bermaksud tak mengantuk. Kafein buat korang terjaga, tapi juga mungkin dalam keadaan dizzy, mamai dan mengantuk.  So, kalau korang amat sensitif terhadap kopi, make sure hati-hati masa minum.

Jikalau korang tak boleh tidur dan amat susah nak tidur, pergi jumpa doktor. Its not about korang dah jadi vampire jiwang eww eww macam Edward Cullent tapi bila tak tidur, ianya mungkin ada sebab-sebab lain yang membawa kepada penyakit yang membawa kepada kematian.

Dulu, pernah beberapa kali aku terjaga dengan tenang pada waktu pagi. Aku terjaga dari tidur pada pukul 4 pagi. Aku buka mata. Rasa tenang je. Tak rasa mengantuk pun. Aku tengok orang rumah aku semua dah tidur. Memang feel gila waktu macam tu. Tapi, semakin kita dewasa, semakin kurang waktu yang ada untuk tidur. Masa untuk online pun dah tak ada.

My life is getting harder and harder.




Sabtu, 8 Januari 2011

Gaji Isteri Lagi Tinggi Dari Suami.

Assalamualaikum


Minggu lepas, aku dengar di radio pasal seorang isteri yang mempunyai suami yang berpendapatan rendah daripada isteri. Dan itu membuatkan si suami berasa rendah diri gila. Well, kalau aku pun, mungkin aku akan rasa rendah diri jugak.

Bila si isteri ada pendapatan lagi tinggi dari si suami, mesti si suami akan rasa terguris dia punya ego. Mesti dia rasa malu dan segan. Iye lah, nak keluar makan, si isteri yang bayarkan. Duit minyak si isteri yang banyarkan. Bil-bil semua, isteri yang banyarkan. Mana nak letak muka bai.

Tak pun, katakannlah anda dari golongan yang kaya raya. Boyfriend pulak kerja jual burger je. Transport yang ada hanyalah lori burger je. Korang (perempuan) pula, ayah kerja gempak-gempak. Engineer, doctor dan sebagainya. Boyfriend korang mesti segan punya lah tengok perbezaan taraf duniawi ni. Segan ni tak lain tak bukan adalah di sebabkan oleh ego. So, apa yang korang akan buat bagi mengatasi masalah lelaki ego yang berpendapatan rendah ni?

Serta, since girlssss nowadays terlampau 'realistik', duit mesti penting kan? So, korang kisah tak kahwin dengan lelaki yang kerja kilang sedangkan korang (girlssss) ni kerja kat dalam ofis yang ada 2-3 aircond yang gaji korang 3-4 kali ganda lagi tinggi dari lelaki korang. 


Rabu, 5 Januari 2011

Mengawan Di Tepi Kolam Mandi.

Assalamualaikum


New Year baru-baru ni, aku dan famili aku pergi ke KL yang pada masa yang sama hantar abang aku yang sambung belajar di Gombak. Memandangkan ayah aku hebat yang membuatkan aku ada adik-beradik yang ramai, ayah aku membuat keputusan untuk ambil apartment full house untuk bermalam di KL. Apartment murah-murah je.

Tapi yang bestnya, apartment tu ada kolam renang (swimming pool) tau. Bila aku dan abang aku tau yang apartment tu ada kolam renang, kite orang pun happy gila lah (even aku tak berapa pandai berenang).

So, bila sampai je kat hotel apartment tu, aku dan abang aku terus pergi check-check kolam renang. Kolam renang tu agak tertutup dan hanya ada 1 pintu masuk dan pintu keluar. Masa masuk, aku nampak ada seorang lelaki tengah buat kerja atas meja. Then, aku nampak a couple melayu tengah duduk di tepi kolam. Kedua-dua mereka basah dah. Masa tu petang memang tak ada orang dah.

So aku pun macam "Alah, 'normal' lah orang-orang muda baru nak up ni. Tahu nak bersenggama je.".

So, selepas check-check dan puas hati dengan swimming pool tu, aku pun balik ke bilik untuk ambil tuala, seluar 3 suku dan bla-bla-bla yang lain. Then aku pun turun lah. Bila masuk je kat renang tu, aku nampak si couple tu makin pelik jadinya. Dieorang still duduk di same spot di tepi kolam sambil kaki main-main air. Tapi, perempuan yang basah kuyup tu dah berada di atas riba si lelaki yang terlunjur. Dah la duduk atas riba lelaki. Mengangkang pulak tu. Dah macam tengah doggie dah. Aku tengok pun terkejut. Jarak dia dengan spot tempat aku mandi tu dalam 5 meter je. Sebab kolam tu dalam 10 meter je size.



Aku pun salin lah pakaian. Then terus menghempaskan diri kedalam air. Perh, memang best. Rasa sejukkkk je. Then bila aku angkat muka, aku tengok couple tu makin pelik. Masing-masing mengangkangkan peha antara satu sama lain. Maksudnya, perempuan tu atas riba lelaki, tetapi peha mereka bersilang (Gunakan imaginasi anda sebaiknya). Perh, memang tak boleh jadi ni. Kang memang dieorang betul-betul doggie kat sini memang free show ah.

Tapi aku diam je dengan abang aku. Tak tahu nak buat apa. So, kiteorang terus lah mandi kat belah kiri kolam tu. Nak pergi belah kanan, segan dengan dieorang.

Dan, memandangkan aku tak pakai cermin mata semasa mandi, aku pun tenung lah dieorang lama-lama dengan harapan mata aku akan dapat melihat dengan jelas. Tapi, nak buat macam mana. Mata aku mata orang baik-baik. Benda-benda tak senonoh je mesti auto matik censored (kabur). Dan memandangkan aku tak nampak dan suba usha diaorang dengan agak lama, dieorang perasan. Selepas dieorang perasan yang aku asyik usha dia, dieorang terus bangun and pergi duduk di kerusi.

Mak aiii. Melepas free show ni.



Then, selepas tu, dieorang berdua masuk dan mandi-manda bersama-sama peluk-peluk dalam air tu aku tak payah cerita lah. Lama juga lah dieorang mandi-manda. Bajet nak tunggu aku dan abang aku balik lah tu. Bila aku dan abang aku balik bilik, memang pool tu jadi kamar asmara dieorang lah kan. Tapi dieorang silap. Aku memang tak nak keluar dari kolam tu sehingga dieorang balik. So, selepas dieorang puas mandi dan tengok aku dah abang aku still mandi dan main tarik-tarik seluar serta tak balik-balik lagi, mereka give up. 

Mereka give up dan sambung aksi mengawan di tepi kolam wth... Maksud aku, dieoang buat benda macam tadi lah. Buat 'ringan-ringan'. Atau pun 'geli-geli'. Memang tak senonoh. Seriously, get married lah. Or get a room. Duh.

Well, dari pukul 5 petang, hingga hampir pukul 7 tu aku mandi, dieorang still mengawan. Aku pun tak tahu nak buat macam mana. Nak sound, tak reti. Iye lah. Nampak memang mudah kan menghalang maksiat. Tapi tak semudah kata-kata. Kita nampak kawan kita buat maksiat pun kita tak berani nak tegur. Ini kan pula orang yang kita tak kenal. Bukan tak berani, tapi tak tahu nak tegur macam mana.

Bila dah pukul 7 dan nak masuk magrib, aku dan abang aku pun blah la. Dieorang pulak still kat tepi birai kolam sedang mengawan sambil kaki main air. Tak tahu la apa yang dieorang buat masa aku dan abang aku blah.

Masa separuh jalam ke bilik, abang aku bagi idea "Weh, jom kita pergi semula kat pool then tengok apa yang dieorang buat nak?"

Perh, idea yang amat bernas. Then aku terus terfikir untuk rakam aksi dieorang. Tapi bila di fikir-fikirkan balik, tak payah lah. Sebab dua-dua muka macam beast and the beast. Huduh nak mampus. Tapi perempuan tu not bad lah. Stakat buat stock geli-geli memang ada gaya. Selepas dah bosan, boleh campak tepi jalan. Biasalah, barang murah. Cheap.

Persoalannya, kalau benda-benda macam ni terjadi kat depan mata korang, apa initiative yang korang akan buat? Dah la no tel JAKIM tak tahu. Nak tegur pula tak pandai.



Isnin, 3 Januari 2011

Video Karam Singh Walia Meminta Maaf kat Orang Melayu.

Assalamualaikum.

Mak ai. Nak percaya cakap siapa ni?



Bangkit kemarahan, sekumpulan lelaki kepung wartawan TV

SHAH ALAM 2 Jan. - Wartawan terkenal sebuah stesen televisyen swasta terpaksa melalui saat-saat mencemaskan apabila 'dikepung' oleh sekumpulan lelaki yang naik berang ekoran tindakannya mengeluarkan kata-kata berunsur penghinaan kepada orang Melayu.

Dalam kejadian di sebuah restoran di Klang dekat sini beberapa hari lalu, wartawan yang sering muncul di kaca televisyen dengan laporan isu alam sekitar itu mengaku telah mengeluarkan beberapa perkataan boleh membangkitkan isu perkauman.

Antaranya dia mengaku ada menyebut orang Melayu bukan berasal dari Malaysia atau Indonesia serta tidak pintar.

Dia yang dipercayai mengeluarkan perkataan tersebut ketika sedang mabuk mengakui, telah tersalah cakap hingga boleh menimbulkan salah tafsiran.

Berikutan itu dia memohon maaf daripada kumpulan lelaki tersebut serta seluruh masyarakat Melayu di negara ini.

Selama ini, wartawan tersebut berjaya menarik perhatian orang ramai dengan pendedahan berani berhubung isu pencemaran alam sekitar.

Selain itu, dia mendapat penghormatan khususnya daripada orang Melayu kerana kepetahan berpantun dan berperibahasa dalam setiap laporannya.
Hanya dengan satu stupid mistake, segala respect hilang macam tu jer. Well, memang sensitif yea orang melayu ni. Pantang di hina. Tapi aku agak susah nak percaya la Karam Singh tu cakap sakai-sakai lancau-lancau macam tu termasuk masa mabuk. Ada siapa-siapa yang tahu hal sebenar?

The higher you are, the harder you fall.


Kisah Cinta Saidina Ali dan Siti Fatimah Az-Zahrah.

Assalamualaikum


Dipendamkan di dalam hatinya, yang tidak diceritakan kepada sesiapa tentang perasaan hatinya. Tertarik dirinya seorang gadis, yang punya peribadi tinggi, paras yang cantik, kecekalan yang kuat, apatah lagi ibadahnya, hasil didikan ayahnya yang dicintai oleh umat manusia, yakni Rasulullah S.A.W. Itulah Fatimah Az-Zahrah, puteri kesayangan Nabi Muhammad, serikandi berperibadi mulia. Dia sedar, dirinya tidak punya apa-apa, untuk meminang puteri Rasulullah. Hanya usaha dengan bekerja supaya dapat merealisasikan cintanya. Itulah Ali, sepupu baginda sendiri. Sehingga beliau tersentap, mendengar perkhabaran bahawa sahabat mulia nabi, Abu Bakar As-Siddiq, melamar Fatimah.

”Allah mengujiku rupanya”, begitu batin ’Ali. Ia merasa diuji kerana merasa apalah dia dibanding Abu Bakar. Kedudukan di sisi Nabi? Abu Bakr lebih utama, mungkin dia bukan kerabat dekat Nabi seperti ’Ali, namun keimanan dan pembelaannya pada Allah dan RasulNya tak tertandingi. Lihatlah bagaimana Abu Bakr menjadi kawan perjalanan Nabi dalam hijrah sementara ’Ali bertugas menggantikan beliau untuk menanti maut di ranjangnya.Lihatlah juga bagaimana Abu Bakr berda’wah. Lihatlah berapa banyak tokoh bangsawan dan saudagar Makkah yang masuk Islam karena sentuhan Abu Bakar; ’Utsman, ’Abdurrahman ibn ’Auf, Thalhah, Zubair, Sa’d ibn Abi Waqqash, Mush’ab. Ini yang tak mungkin dilakukan kanak-kanak kurang pergaulan seperti ’Ali. Lihatlah berapa banyak budak muslim yang dibebaskan dan para faqir yang dibela Abu Bakar; Bilal, Khabbab, keluarga Yassir, ’Abdullah ibn Mas’ud. Dan siapa budak yang dibebaskan ’Ali?Dari segi kewangan, Abu Bakar sang saudagar, insyaallah lebih bisa membahagiakan Fathimah.’Ali hanya pemuda miskin dari keluarga miskin.

”Inilah persaudaraan dan cinta”, gumam ’Ali.
”Aku mengutamakan Abu Bakr atas diriku, aku mengutamakan kebahagiaan Fathimah atas cintaku.”

Namun, sinar masih ada buatnya. Perkhabaran diterima bahawa pinangan Abu Bakar ditolah baik oleh Nabi. Ini menaikkan semangat beliau untuk berusaha mempersiapkan diri. Tapi, ujian itu bukan setakat disitu, kali ini perkhabaran lain diterima olehnya. Umar Al-Khatab, seorang sahabat gagah perkasa, menggerunkan musuh islam, dan dia pula cuba meminang Fatimah. Seorang lelaki yang terang-terangan mengisytiharkan keislamannya, yang nyata membuatkan muslimin dan muslimat ketika itu yang dilanda ketakutan oleh tentangan kafir quraisy mula berani mendongak muka, seorang lelaki yang membuatkan syaitan berlari ketakutan.

Ya, Al Faruq, sang pemisah kebenaran dan kebathilan itu juga datang melamar Fathimah. Ali mendengar sendiri betapa seringnya Nabi berkata, ”Aku datang bersama Abu Bakr dan ’Umar, aku keluar bersama Abu Bakr dan ’Umar, aku masuk bersama Abu Bakr dan ’Umar”. Betapa tinggi kedudukannya di sisi Rasul, di sisi ayah Fathimah. Ali redha kerana dia tahu Umar lagi layak darinya. Tetapi, sekali lagi peluang terbuka, tatkala perkhabaran diterimanya, bahawa pinangan Umar juga ditolak. Bagaimanakah sebenarnya menantu pilihan nabi, sedangkan dua sahabat baginda turut ditolak peminangannya?

Pada suatu hari Abu Bakar As-Shiddiq r.a. Umar Ibnul Khatab r.a. dan Sa’ad bin Mu’adz bersama-sama Rasul Allah s.a.w. duduk dalam masjid. Pada kesempatan itu diperbincangkan antara lain persoalan puteri Rasul Allah s.a.w. Saat itu baginda bertanya kepada Abu Bakar As-Shiddiq r.a “Apakah engkau bersedia menyampaikan persoalan Fatimah itu kepada Ali bin Abi Thalib?”

Abu Bakar As-Shiddiq menyatakan kesediaanya. Ia beranjak untuk menghubungi Ali r.a. Sewaktu Ali r.a. melihat datangnya Abu Bakar As-Shiddiq r.a. dgn tergopoh-gopoh dan terperanjat ia menyambutnya kemudian bertanya: “Anda datang membawa berita apa?”

Setelah duduk beristirahat sejenak Abu Bakar As-Shiddiq r.a. segera menjelaskan persoalannya: “Hai Ali engkau adalah orang pertama yg beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta mempunyai keutamaan lebih dibanding dengan orang lain. Semua sifat utama ada pada dirimu. Demikian pula engkau adalah kerabat Rasul Allah s.a.w. Beberapa orang sahabat terkemuka telah menyampaikan lamaran kepada baginda untuk mempersunting puteri beliau. Lamaran itu telah beliau semua tolak. Beliau mengemukakan bahawa persoalan puterinya diserahkan kepada Allah s.w.t. Akan tetapi hai Ali apa sebab hingga sekarang engkau belum pernah menyebut-nyebut puteri beliau itu dan mengapa engkau tidak melamar untuk dirimu sendiri? Kuharap semoga Allah dan RasulNya akan menahan puteri itu untukmu.”

Mendengar perkataan Abu Bakar r.a. mata Saidina Ali r.a. berlinang air mata. Menanggapi kata-kata itu, Ali r.a. berkata: “Hai Abu Bakar, anda telah membuatkan hatiku bergoncang yang semulanya tenang. Anda telah mengingatkan sesuatu yang sudah kulupakan. Demi Allah aku memang menghendaki Fatimah tetapi yang menjadi penghalang satu-satunya bagiku ialah kerana aku tidak mempunyai apa-apa.”

Abu Bakar r.a. terharu mendengar jawapan Ali itu. Untuk membesarkan dan menguatkan hati Imam Ali r.a. Abu Bakar r.a. berkata: “Hai Ali, janganlah engkau berkata seperti itu. Bagi Allah dan Rasul-Nya dunia dan seisinya ini hanyalah ibarat debu bertaburan belaka!”

Setelah berlangsung dialog seperlunya Abu Bakar r.a. berhasil mendorong keberanian Imam Ali r.a. untuk melamar puteri Rasul Allah s.a.w.

Beberapa waktu kemudian Saidina Ali r.a. datang menghadap Rasul Allah s.a.w. yg ketika itu sedang berada di tempat kediaman Ummu Salmah. Mendengar pintu diketuk orang, Ummu Salmah bertanya kepada Rasulullah s.a.w.: “Siapakah yg mengetuk pintu?” Rasul Allah s.a.w. menjawab: “Bangunlah dan bukakan pintu baginya. Dia orang yang dicintai Allah dan RasulNya dan ia pun mencintai Allah dan Rasul-Nya!”

Jawapan Nabi Muhammad s.a.w. itu belum memuaskan Ummu Salmah r.a. Ia bertanya lagi: “Ya tetapi siapakah dia itu?”

“Dia saudaraku orang kesayanganku!” jawab Nabi Muhammad s.a.w.

Tercantum dalam banyak riwayat bahawa Ummu Salmah di kemudian hari mengisahkan pengalamannya sendiri mengenai kunjungan Saidina Ali r.a. kepada Nabi Muhammad s.a.w. itu: “Aku berdiri cepat-cepat menuju ke pintu sampai kakiku terantuk-antuk. Setelah pintu kubuka ternyata orang yang datang itu ialah Ali bin Abi Thalib. Aku lalu kembali ke tempat semula. Ia masuk kemudian mengucapkan salam dan dijawab oleh Rasul Allah s.a.w. Ia dipersilakan duduk di depan beliau. Ali bin Abi Thalib menundukkan kepala seolah-olah mempunyai maksud tetapi malu hendak mengutarakannya.

Rasul Allah mendahului berkata: “Hai Ali nampaknya engkau mempunyai suatu keperluan. Katakanlah apa yang ada dalam fikiranmu. Apa saja yang engkau perlukan akan kau peroleh dariku!”

Mendengar kata-kata Rasul Allah s.a.w. yang demikian itu lahirlah keberanian Ali bin Abi Thalib untuk berkata: “Maafkanlah ya Rasul Allah. Anda tentu ingat bahawa anda telah mengambil aku dari pakcikmu Abu Thalib dan makcikmu Fatimah binti Asad di kala aku masih kanak-kanak dan belum mengerti apa-apa.

Sesungguhnya Allah telah memberi hidayat kepadaku melalui anda juga. Dan anda ya Rasul Allah adl tempat aku bernaung dan anda jugalah yang menjadi wasilahku di dunia dan akhirat. Setelah Allah membesarkan diriku dan sekarang menjadi dewasa aku ingin berumah tangga; hidup bersama seorang isteri. Sekarang aku datang menghadap untuk melamar puteri anda Fatimah. Ya Rasul Allah apakah anda berkenan menyetujui dan menikahkan diriku dengan Fatimah?”

Ummu Salmah melanjutkan kisahnya: “Saat itu kulihat wajah Rasul Allah nampak berseri-seri. Sambil tersenyum beliau berkata kepada Ali bin Abi Thalib: “Hai Ali apakah engkau mempunyai suatu bekal mas kahwin?” .

“Demi Allah” jawab Ali bin Abi Thalib dengan terus terang “Anda sendiri mengetahui bagaimana keadaanku tak ada sesuatu tentang diriku yg tidak anda ketahui. Aku tidak mempunyai apa-apa selain sebuah baju besi sebilah pedang dan seekor unta.”

“Tentang pedangmu itu” kata Rasul Allah s.a.w. menanggapi jawapan Ali bin Abi Thalib “engkau tetap memerlukannya untuk perjuangan di jalan Allah. Dan untamu itu engkau juga perlu buat keperluan mengambil air bagi keluargamu dan juga engkau memerlukannya dalam perjalanan jauh. Oleh kerana itu aku hendak menikahkan engkau hanya atas dasar mas kahwin sebuah baju besi saja. Aku puas menerima barang itu dari tanganmu. Hai Ali engkau wajib bergembira sebab Allah ‘Azza wa*jalla sebenarnya sudah lebih dahulu menikahkan engkau di langit sebelum aku menikahkan engkau di bumi!” Demikian riwayat yang diceritakan Ummu Salmah r.a.

Setelah segala-galanya siap dengan perasaan puas dan hati gembira dgn disaksikan oleh para sahabat Rasul Allah s.a.w. mengucapkan kata-kata ijab kabul pernikahan puterinya: “Bahwasanya Allah s.w.t. memerintahkan aku supaya menikahkan engkau Fatimah atas dasar mas kahwin 400 dirham. Mudah-mudahan engkau dapat menerima hal itu.”

“Ya Rasul Allah, itu kuterima dgn baik” jawab Ali bin Abi Thalib r.a. dalam pernikahan itu.

Inilah jalan cinta para pejuang. Jalan yang mempertemukan cinta dan semua perasaan dengan tanggungjawab.

Cinta tak pernah meminta untuk menanti.
Seperti ’Ali.
Ia mempersilakan.
Atau mengambil kesempatan.
Yang pertama adalah pengorbanan.
Yang kedua adalah keberanian.

Dan ternyata tak kurang juga yang dilakukan oleh Puteri Sang Nabi, dalam suatu riwayat dikisahkan, bahwa suatu hari, Fathimah berkata kepada ‘Ali:

“Maafkan aku, karena sebelum menikah denganmu. Aku pernah satu kali merasakan jatuh cinta pada seorang pemuda”

‘Ali terkejut dan berkata, “Jikalau begitu, mengapakah engkau mahu menikah denganku? Dan Siapakah pemuda itu”

Sambil tersenyum Fathimah berkata, “Ya, kerana pemuda itu adalah Dirimu” 

Ahad, 2 Januari 2011

Kenapa Ramai Kata Islam Agama Kolot.

Assalamualaikum



Hows your life? I bet yang yours is way much better than mine. Kan? Well, sekarang ni adalah pukul 1:57 pagi. Aku suka angka 1:57. Aku pun tak tahu lah kenapa. Mungkin sebab dulu-dulu aku selalu tunggu pukul dua pagi untuk tonton movie kehidupan kat Hallmark Channel (Sekarang ni Diva). Kat luar hujan renyai-renyai. Walaupun tak ada bau hujan, malam ni aku still rasa tenang, relax dan nyaman. My fav atmosphere.

Okay fine lets stop this crap dan terus direct to the point.Kali ni, aku nak cakap sikit kenapa orang selalu kata yang;

Islam agama kolot.
Penganut Islam kebanyakkannya berfikiran sempit dan jumud

Actually, ini adalah entri pertama dan mungkin akan ada entri susulan pasal isu ni. Dan entri ni bukan entri antara agama Islam dan agama lain. Ini adalah entri lebih kepada perihal Islam sesama Islam yang menuduh masing-masing berfikiran kolot, jumud dan sempit. The issue is, why ada sebilangan ustaz / orang di katakan kolot, dan sebilangan ustaz / orang dikatakan berfikiran terbuka. Dan tak terkecuali kenapa ada dikatakan seseorang itu mengamalkan Islam radikal hanya bila dia berfikiran secara lebih terbuka.

1. Sebilangan Orang Islam Suka Cari Kesalahan Untuk Menghukum.


Ini adalah point pertama yang aku perasan sejak aku memijak alam dewasa (Ceh ceh). Okay fine ini adalah benda pertama yang aku perasan pasal sebilangan orang Islam di Malaysia ketika aku di tingkatan 3 (mungkin), which is kebanyakkan orang terutama pelajar sekolah agama / penuntut sekolah agama / belajar agama tinggi-tinggi suka mencari kesalahan orang lain lebih-lebih lagi terhadap seseorang yang tak pernah belajar di sekolah agama (Kebangsaan). Contohnya, masa aku nak cari bahan untuk entri-entri yang lepas, aku ada terjumpa bab Polis Cinta di blog Saifulislam. Entry polis cinta ni adalah berkenaan dengan sebilangan orang yang memang anti dengan orang yang bercouple. Bila diaorang jumpa orang yang bercinta, mereka akan hembus semua ayat maki kat orang yang bercinta tu, dan bukannya nya cuba untuk membawa seseorang tu balik ke pangkal jalan dengan cara yang baik. Antara benda-benda yang di tulis oleh SI pasal Polis Cinta ini adalah;

“Ingat neraka! Kau tak takut neraka ke?” sms seorang siswi kepada teman sekuliahnya.

“Haram! Haram! Bercouple itu haram!” bentak seorang yang lain.

Ada sekumpulan warga kampus yang kerjanya adalah menyerang orang bercinta. Serangan mulut, serangan kasut, serangan sms, serangan surat layang! Mereka pantang melihat orang bercinta dan bercouple. Tersirap darah dan berasap telinga setiap kali sampai ke pengetahuan mereka bila ada kenalan yang bercinta.

Namun keghairahan pasukan POLIS CINTA yang begitu emosional menyerang warga sekitarnya hingga kelihatan bagai ada yang tidak kena, sungguh menghairankan. Semenjak saya menulis dua tiga artikel tentang keburukan pergaulan bebas dan bercinta tanpa asas Taqwa, saya menerima begitu banyak email daripada POLIS CINTA yang meluahkan rasa muak dan bencinya mereka kepada orang-orang yang bercouple di kampus. Saya cuba untuk tidak berprasangka, tetapi bahasa-bahasa kesumat itu menimbulkan keraguan di hati saya tentang motif mereka menyerang cinta.


Okay fine korang tak dapat point yang aku cuba utarakan. So, aku sertakan video sekali. Video ni dalam bahasa English. tapi bahasa dia adalah mudah. Accent / slang dia alam amat mudah untuk di fahami. So, SILA TONTON VIDEO ini untuk faham point yang aku nak tujukan. Dengan kata lain, korang tengok je video ni, confirm korang akan faham apa benda yang aku nak cakapkan. Kalau tenet korang slow pun, tunggu je. Wajib tonton.


Sebab tu lah, kalau aku nak tanya pasal sesuatu pendapat, aku tak suka tanya kat ustaz yang 'terlampau' tinggi agama. Sebab mereka suka mencarit kesalahan. Itu haram. Ini haram. Semuanya haram.

Aku bukan sahaja bercakap pasla polis cinta. Aku cakap pasal semua benda. Contohnya, andai kata seseorang itu agak berpelajaran tinggi dalam agama, ada sebilangan mereka yang cukup membenci perempuan yang freehair. Asal nampak je, mesti rasa nak maki. Kalau boleh, mereka memang tak nak kawan dengan orang yang freehair. Yes,bertudung itu wajib. Aku punya taste pun sukakan girl yang bertudung. But, who are we nak pandang hina kat orang yang lain? Adakah yang freehair itu akan sure masuk neraka? Adakah anda yang bertudung litup sure masuk syurga kerana anda baik? Apa difinisi baik sebenarnya?

2. Kau Tak Pernah Masuk Sekolah Agama (Kau Tak Ada Kelayakkan Dalam Agama), So, Kau Tak Payah Ah Cakap Bab Agama. 


Kes ni pernah terjadi kat aku dulu. Dan kalau tak silap aku, yang sound aku adalah seorang yang agak tinggi pelajarannya dalam agama Islam. Isunya, aku pernah menulis pasal Alcohol yang sebenarnya boleh dibawa masuk dalam solat. Di entry tu, aku cakap lah yang Alcohol dan arak bukan benda yang sama. Then aku nyatakan lah hujah aku blah blah blah. Tiba-tiba, ada datang mamat sound contohnya macam

"Assalamuaikum saudara. Bla bla bla dah di nyatakan bahawa alcohol itu haram bla-bla bla. Kenapa perlu menghalal kan benda yang dah haram? Lagi-lagi yang dah dijelas kan kepada kita. Jangan lah kupas isu yang saudara tak pandai bla-bla bla. Tinggi sangat ke pangkat tu untuk memberi sesuatu hukum? Kalau kita tak tahu apa-apa baik kalau kita diam je. Orang macam kau memalukan orang Islam la.". 

Ini adalah contoh benda yang macam yang aku pernah terima dulu. Ni kira yang paling lembut dah. Yang lagi kasar ada je dalam ruangan-ruangan komen di entri-entri Freemason aku. Tu belum kira ada yang tanya direct "Apa sijil / kelayakan yang kau ada untuk bercakap pasal agama?". Pointnya, aku tak berapa suka dengar pendapat dari seseorang yang perasan dirinya bagus. Why? Sebab dia belajar lebih dari orang lain. So, bila dia lebih dari orang lain, dia akan merasakan yang dia tu suci sangat-sangat (Oh ini pun adalah dalam blog SaifulIslam.)

The issue is, blog adalah tempat share info. Kalau salah, perbetulkan lah. Dan yang pasal alcohol tu, ya, ianya boleh di bawa masuk ke dalam solat. Dah keluar dalam Majalah Al-Islam dua bulan lepas. So, gincu, perfume etc yang ada alcohol boleh di bawa masuk kedalam solat sebab arak dan alcohol adalah tidak serupa sama sekali. So, kalau nak bawak dalam solat, tak ada hal. Asalkan tak ada kandungan babi / benda haram.

Dan, kenapa seseorang tu perlukan sijil dan segala bagai untuk cakap bab agama? Bukannya aku sentuh bab yang cecah zat Allah. Lagi pun, banyak benda yang boleh settle kalau pakai otak logik. Ya tak semua benda boleh di pakai guna logik. Tapi, dalam dunia ni 98% benda berlaku (yang tak termasuk dalam perkara-perkara ghaib) boleh di terangkan dengan science. Why? Yes, sebab Allah is a scientist. Semua benda yang Allah buat, bergerak selari dengan science (Again, kecuali dengan perkara ghaib).

3. Niat membenarkan cara.



Masa kecil-kecil dulu, ustaz-ustaz selalu 'tipu' anak buahnya dengan mengatakan tipu sunat.

Contohnya;
Kalau tak solat, nanti muka jadi babi.
Jangan minum arak. Sebab arak tu adalah air kencing orang.

Most of budak-budak berpegang kepada dua benda di atas. Tapi, how if, one day akan datang seseorang kepada mereka dan berkata "Aku tak solat. Apasal aku tak jadi babi pun?" dan "Siapa kata arak tu air kencing? Arak tu kan dari anggur yang di peram.". Niat si ustaz memang baik untuk halang anak muridnya jadi minum arak dan tingglakan solat. Tapi caranya salah. Dan ini lah yang akan membentuk perilaku budak-budak bila dieorang dah besar.



4. Mengaitkan Sesuatu Bentuk Dengan Kalimah Allah / Mengaitkan Sesuatu Peristiwa Aneh


Bab ni, mungkin adalah yang paling sensitive. Korang tahu tak kenapa orang muslim selalu di mark sebagai berfikiran sempit? Well, ingat tak korang yang dulu-dulu kecoh seorang budak yang di telinganya ada bentuk seakan-akan kalimah Allah? Ingat tak korang yang dulu-dulu kecoh kat bulu kucing ada bentuk perkataan Allah? Ingat tak dulu kecoh ada gambar awan membentuk nama Allah? Ya, tapi kenapa nak kecoh. Awan tu ciptaan Allah. Bumi pun ciptaan Allah. Kenapa still nak cari-cari yang ada kalimah Allah je?


Gambar awan yang seakan membentuk kalimah Allah. Anda pun kecoh canangkan kat orang bukan Islam pasal ni.

Then skali orang bukan Islam tu kasi gambar ni (Gambar seakan Nabi Isa di salib). Korang nak jawab apa?



Adakah bentuk-bentuk awan menandakan kekuasaan? Kalau ada awan bentuk Jesus, ianya menandakan kekuasaan dan kebesaran Jesus?

Kalau awan ada bentuk-bentuk cendawan, adakah ianya menandakan kekuasaan dan kebesaran dR Rozmey?

Kalau awan tu tak ada bentuk, maksudnya ianya bukan kekuasaan Allah? Kenapa orang kita terlampau tabsub dengan benda-benda yang "Bentuk-Seakan" ini?

Dan, bila seseorang itu mati berpuluh-puluh tahun, then bila di gali semula, di dapati yang structur badan orang tu masih cantik. Pooof. Terus orang tu di katakan sebagai wali Allah bla bla. Then ada lah pulak mamat dungu yang pergi sembah dan puja (Ini memang terjadi). Tak termasuk lagi yang puja untuk dapatkan nombor ekor. So, persoalannya, orang yang berabad-abad tertanam dalam kubur, then bila di gali, dia still dalam keadaan elok bermaksud dia adalah seorang yang harus di puja-puja dan confirm masuk syurga? Perlukah di masukkan dalam berita? Adakah bermaksud, kalau structur orang mati tu hancur selepas bertahun di tanam, bermaksud dia confirm masuk neraka dan hina di sisi Allah? Maybe some of them, memang Allah pelihara jasad dia. But most of the issue, mayat seseorang tu stay dalam ke adaan elok adalah di sebabkan sains. That is why banyak saint / paderi yang dah mati beribu-ribu tahun lalu, tapi still dalam keadaan elok. Again, yeah, ianya boleh di terangkan dari segi sains. So, aku agak tak setuju bila gunakan isu kejadian aneh then kaitkan dengan kebesaran Allah. Sebab dengan senang-senang je orang bukan Islam boleh pangkah kenyataan korang tu.

Dan kalau korang minat Maher Zain, korang pernah nampak orang ni yang sedang mencari kebesaran Allah dan akhirnya dia jumpa.


Lihat clip di minit 1:55 hingga 2:15+.

Pointnya di sini, jangan lah terlalu kaitkan semua benda dengan semua benda yang lain. (Lebih-lebih lagi bab Freemason) Why? Why aku kata jangan? Sebab bila korang tunjuk je gambar-gambar pasal kalimah Allah tu, orang-orang dari agama lain akan gelakkan anda je (sama macam orang-orang agama lain tunjukkan bukti-bukti kewujudan Tuhan dieorang). Sebabnya, dengan mudah mereka akan tunjukkan yang tanda salib ada di mana-mana. Gambar-gambar kalimah Allah itu adalah based on bentuk. Contohnya bentuk awan.  Kadang-kadang, awan itu sememangnya awan. So, limitkan lah imaginasi kreatif anda.


Lagi tak boleh blah, bila pada binatang ada kalimah Allah = Kecoh, masuk berita. Ada ikan yang sisik ada kalimah Allah = Kecoh, masuk berita. Ada orang telinga ada bentuk kalimah Allah = Kecoh, masuk berita. Habis semua nak kecoh. Padahal itu semua imaginasi dari pandangan dan pemikiran je. Aku bukan nak korang ragu dengan Islam. Aku nak korang yakin tentang Islam bukan based on benda-benda imaginasi dan pelimikiran 'kreatif' macam ni.

Kalau korang nak tengok sangat kebesaran Allah. Korang pergi ke luar rumah dan pandang ke langit. Segala benda yang anda lihat adalah kebesaran Allah. Tak pun, korang pergi kat depan cermin. Korang akan nampak antara ciptaan Allah yang paling agung (Which is you).


Dan lagi satu, korang jangan lah sampai aku bangkitkan betapa malunya aku dengan orang Islam yang semangat kecoh-kecoh kan keadaan sambil kata logo Croc menghina Allah. What a lame 'creative' imagination.

5. Freemason dan Illuminati


Ni bab yang aku paling malas nak ulas. Balik-balik, aku akan cakap benda sama which is; bullshit. Dan rata-rata, bila aku bangkang apa-apa article illuminati dan freemason, mesti akan ada yang suruh aku tengok video The Arrival kat YouTube. The Arrival is great. Korang nak tengok pun, tengok lah. Aku suka gila tengok (dulu) tapi bila masuk je bab Freemason, Illuminati dan Knight Templar, aku terus jadi malas nak tengok. It is super paranoid.

Kenapa orang Islam terlampau paranoid? Korang tahu tak apa tu paranoia? Paranoia adalah....


Paranoia is a psychological disorder characterized by delusions of persecution or grandeur.

People with paranoia suffer from irrational fears that are not about a specific object, but about their surroundings or how they are perceived by their surroundings and cannot let go of things that happen to them.

People with paranoia have a decreased ability to function in normal life, when paranoia gets extremely bad it turns into a delusion of persecution and pretty much eliminates the ability to function in normal life.

Extreme paranoia is usually a symptom of a larger disorder, the most widely known is schizophrenia. Paranoia can sometimes occur in a major depression, because sometimes depressed people think the whole world is against them.
Nampak tak ayat last yang aku highlight kan tu? Dah la paranoid, overreact pulak tu. Aku pernah buat banyak entry yang tembak article-article Freemason seperti Kewujudan Malaysia, Lagu Justin Bieber / Lady Gaga bila di terbalikkan ada mesej dari Freemason, Kenapa aku tak percaya kat video akhir zaman dan lain-lain lagi.

Freemason dan Illuminati memang wujud. Bukan takat dua tu je, ada berjuta-juga lagi organisasi lain. Tapi jangan la paranoid sangat. Dieorang tu bukannya hebat sangat pun. Markas buruk. Website huduh. Nama pun tak sedap. Ada hati nak tawan dunia. (Macam cerita karton budak 3 tahun. Sikit-sikit penjahat nak tawan dunia)

Dan yang terbaru, pasal Senibina Putrajaya yang ada kaitan dengan Freemason / Illuminati (Kalau nak tahu, google. Benda ni dah lama dah sebenarnya). Aku hairan lah dengan benda-benda macam ni. Mudah gila korang percaya. Dalam article tu, sibuk cakap agenda yahudi lah, apa lah. Then, masuk pulak bab Israel Zionis. Tapi, sejak bila pulak yahudi menapak kat vatican city? Vatican city tu kan dah macam markas Penganut Kristian. Kat sana, Pope memegang jawatan tertinngi. Boleh kata memang Kristian kat sana memang mewah dan kaya. Pengaruh Kristian di sana memang kuat gila. Korang boleh tengok church dia. Almost semua penduduk di sana penganut agama Kristian (katolik etc). Dah tu, nak pulak dieorang join organisasi Freemason yang anti Christ tu? Memang 'logik' ah. Kan?

So, pasal gambar-gambar senibina tu, dia punya senibina mungkin di buat oleh orang Kristian. Dan bukannya Freemasonshit. Aku cakap, mungkin. Lagi pun, lawa kan seni bina tu. Peduli apa aku sama dengan bangunan orang lain. Bukannya korang pergi kat bangunan tu dan sembah tuhan lain yang pelik-pelik. Oh oh, church yang di tukar ke masjid tak ada pun orang nak bising-bising. Apahal?

Dalam apa pun keadaan, korang akan nampak apa yang korang nak lihat. Kalau korang set kat minda untuk nampak benda-benda yang ada kaitan dengan Freemason dan Illuminati, korang sure akan nampak. Contohnya, gambar di bawah.


Orang normal yang tak paranoid akan berkata yang ianya adalah gambar petak-petak grid.

Tapi kalau di beri kepada orang yang taksub dengan freemason, dieorang mesti akan kata "OMG! OMG! ADA LAMBANG ISRAEL!!!!. ISRAEL!!!! INI SEMUA AGENDA FREEMASON DAN ISRAEL!!!!".

Tak pun. "Oh OH!!!!!TU TUNGKAT SYAITAN. TUNGKAT TU KEPUNYAAN LUCIFER!!!! TAK PUN DAJJAL AL-MASIH!!!!. GAMBAR TU ADA AGENDA TERSEMBUNYI!!!!". Tu belum lagi bab salib ada di mana-mana. Kalau di ikutkan, meja aku pun ada bentuk salib. Atap rumah aku pun ada bentuk freemason.

Why semua benda ini berlaku? Sebab imaginasi. Sebab they see what they want to see.

Bila ada aku tembak article- article Illuminati dan Freemason, mesti akan ada orang kata "At least kita boleh berhati-hati dengan dieorang. Apa salahnya ambil yang jernih dan buang yang keruh dari article tu". The problem is HOW THE HELL KITA NAK TAHU MANA YANG KERUH DAN MANA YANG JERNIH? Berapa ramai di antara kita yang selidik dulu article di internet?

Most of benda yang ada di internet adalah mengarut. So, luaskan pemikiran anda. Jangan nak mark Colgate tu haram. Jangan nak kata air Yoes tu haram. Pakai seluar jeans tu haram. Pakai tudung macam paderi perempuan tu haram (that style of tudung is ugly btw). Habis semua anda nak jadikan haram. Dan jangan lah taksub dengan keris berdiri, sejadah berdiri dan apa-apa yang merapu. Jangan lah obsess dengan gambar awan yang membentuk sesuatu bentuk. Jangan lah obsess dengan ranting-ranting pokok yang membentuk sesuatu benda yang lain. Ianya adalah nothing.

Aku ambil masa hampir seminggu untuk kaji dan buat entri ni. Kalau ada apa-apa yang korang tak faham dan nak perbetulkan, boleh bagi tahu.



Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger