Isnin, 3 Januari 2011

Video Karam Singh Walia Meminta Maaf kat Orang Melayu.

Assalamualaikum.

Mak ai. Nak percaya cakap siapa ni?



Bangkit kemarahan, sekumpulan lelaki kepung wartawan TV

SHAH ALAM 2 Jan. - Wartawan terkenal sebuah stesen televisyen swasta terpaksa melalui saat-saat mencemaskan apabila 'dikepung' oleh sekumpulan lelaki yang naik berang ekoran tindakannya mengeluarkan kata-kata berunsur penghinaan kepada orang Melayu.

Dalam kejadian di sebuah restoran di Klang dekat sini beberapa hari lalu, wartawan yang sering muncul di kaca televisyen dengan laporan isu alam sekitar itu mengaku telah mengeluarkan beberapa perkataan boleh membangkitkan isu perkauman.

Antaranya dia mengaku ada menyebut orang Melayu bukan berasal dari Malaysia atau Indonesia serta tidak pintar.

Dia yang dipercayai mengeluarkan perkataan tersebut ketika sedang mabuk mengakui, telah tersalah cakap hingga boleh menimbulkan salah tafsiran.

Berikutan itu dia memohon maaf daripada kumpulan lelaki tersebut serta seluruh masyarakat Melayu di negara ini.

Selama ini, wartawan tersebut berjaya menarik perhatian orang ramai dengan pendedahan berani berhubung isu pencemaran alam sekitar.

Selain itu, dia mendapat penghormatan khususnya daripada orang Melayu kerana kepetahan berpantun dan berperibahasa dalam setiap laporannya.
Hanya dengan satu stupid mistake, segala respect hilang macam tu jer. Well, memang sensitif yea orang melayu ni. Pantang di hina. Tapi aku agak susah nak percaya la Karam Singh tu cakap sakai-sakai lancau-lancau macam tu termasuk masa mabuk. Ada siapa-siapa yang tahu hal sebenar?

The higher you are, the harder you fall.


37 Comments:

si pendek dan moody berkata...

melayu memang sensitif , sebab tu jadik malapetake 13 mei .

citah bukan mazid berkata...

salam.tgk mcm org melayu tuh terlampau kejam plak dgn en karam.
tapi saya belum bace lagi isu ni di npaper o tgk kat berita sampai malay tadi marah sebegitu.

crayon berkata...

arak ibu segala maksiat.. contoh terbaik.. bila mabuk, hati boleh berkata-kata.. ahahahhaa

fezaL Mohd berkata...

bersepah cte ni .
aku pon tk thu betul ke tak .

nolyumar berkata...

mabuk - nak cover la tuh dah tak ada alasan lain dah. cilakak tul. emo nih sebab aku bangsa melayu. sedap2 ja nak cakap bangsa lain tak pandai. pandai tak pandai bukan kau yang tentukan, orang yang rajin usaha mesti akan pandai jugak.



http://inilablogaku.blogspot.com

ღ TeRU²bOzUღ berkata...

yeke? waaahhh. nak kene la karam sing ni. Jom kite karam kan dia di lautan nak? huhu

Hana™ Ramzi. berkata...

haha ntah btol atau pun tidak. kalau betul skali pun xyah la sampai cakap macam tu.

ni la sikap manusia. kalau dah rasa dia pandai sangat, mesti dia akan pandang rendah kat orang sekeliling. seolah2 dia je yang tahu semua. standard la kan. heheh.

so peace~ no war~ hiih

Sca Ndx berkata...

satu je, aku tak paham. kenapa nak payung satu kedai pulak? ha

_aLiaHwaFa_ berkata...

asal aku baru tau je citer nih?

aswadz berkata...

tp bangsa mana yg menghancurkan sendiri bangsa melayu? melayu jugak...

zati-zt berkata...

da mabuk..
xsedar diri tu yg mcm2 klua..

f4nT4gHiro T4r4b4zz berkata...

hurmmm..ok dye salah bcoz keluarkan perkataan macam tue..tapi bile i tengk this video i tetibe terasa macam actually,banyak lagi hal sensitif yang kite sendiri maybe terlepas pandang yang lebeh besar impaknye tapi xde pulak nak bangkit begini bagai..agak feeling awkward dan agak juge terfikir mengapa nak diselesaikan dengan mimilih jalan ini untuk tuntaskan iyea,yes memang kite akan marah jika kita dipijak..tetapi Rasullullah S.A.W menerima tamparan lebeh hebat dari ini dan baginda masih mampu berdiri teguh dengan perilaku yang amat terpuji.Yea kite tidak sehebat Baginda tetapi jangan kite sendiri menjadikan dakwaan itu disokong oleh orang lain...sekian~

Nabilah berkata...

pilih nyawa.

♥CIK SHA♥ berkata...

betul ke??aku macam tak percaya je..

jiro ngan Q berkata...

beliau mamang silap tempat la nak ngutok bagai..cube kalau org melayu kutok bangse dia..x lame nyawe aku rase..da kene balun dah..ho7,,

sephia sophia berkata...

bukan melayu je..bangsa lain pn sensitif gak kalo kne hina

sephia sophia berkata...

bukan melayu je..bangsa lain pn sensitif gak kalo kne hina

Risnayati Lammu berkata...

mabuk?
well, itu la sebabnya pengharaman arak dlm islam...bila hilangnya kewarasan diri,mcm2 bley berlaku d luar kesedaran akal fikiran yg normal...

well,selamanie respect dgn karam singh..tp xperlu la menjergah tnpa bukti yg kukuh. kita org melayu, penuh dgn sopan santun nya kn...

KNue KnUe berkata...

tatau nak ckp ape.. tp korang rase ptt ke org melayu hentam die cmtuh? even though die da mintak maaf? mane pi ketinggian budi bahasa?

ni pndgan saye je la. walaupun saye melayu tp ni mcm racism sgt la plak tgk diorg ni. peace no war. jgn hentam saye plak pasni ye. V^.^V

Miss Lemonade berkata...

but it still not nice kalau org tu dh minx maaf kita menjerit2 mcm xda adab..

tau tgh marah..tp mcm kta pepatah
Ikut hati mati..ikut rasa binasa

MATAHARI berkata...

nice ending quotes.

life. n they re being the fools who display their arse jobs to others.

ili hanis berkata...

takut nye tgk video ni... tak tahu pucuk pangkal jalan cerita, siapa yg betul? kalau betul karam singh kata begitu semasa dia mabuk, cakapla elok2, nak serang atau ugut org bukan jalannya...kalau aku dah panggil polis awal2 da...huhuhu

jamilah.chantek berkata...

setiap manusia lakukan kesilapan, yang penting dia mengaku silap dan minta maaf.

susah jadik orang femes ni.


aku tgk video ni separuh jer, pastu tak sanggup tgk dah. tak sanggup tgk orang sekekeliling tinggi suara bagai nak giler.

Islam tak pernah suruh tinggi suara. slow talk lah brader.

CEPET berkata...

melayu mmg sensitif..
tapi pendekatan sebegini seperti
memalukan melayu sendiri..terjerit2,marah2..sedgkan dia mabukkn.atau dia tertekan dgn sikap org melayu di sekeliling dia?

degr dari video minta karam sigh bayar bil?ape cer?

mana video dia ckp lancau sakai sume tu?nak tgk jugak..

nape melayu marah bile bangsa lain kata melayu tak pintar?

mereka kata begitu adakah sebb merempit?adakah sebb di pusat serenti ramai org melayu?adakah sebb melayu sendiri membudayakan diri dgn budaya barat?

noorafzan berkata...

u know what..
bila dia cakap macam tu ketika mabuk.
he really meant it.
cuma, selama ini dia simpan je tak cakap.

itu adalah perspektif dia tentang sebilangan orang melayu.

ToPeNG_OPeRa berkata...

i dun think any less of him because of this 1 failure.
the malays people around him are soooo rude.huh.
just let him go!
dia dah minta maaf.

mcm gampang lar plak kan org melayu,bru kena ckp lancau & sakai dh gelabah.sensitif.meow!meow! wOof!wOof! bajet bagus sgt.

gi tepi jalan.tgok anak2 melayu yg duk lepak2 tu.sila dgr apa mulut diaorg ckp.
babi.sial.lancau.etc.
xpanas hati dgr diaorg sndri ckp mcm tu..

bajet suci lar wei.
dlm ic ak tulis ak 'melayu' gak.
ada ak kisah.
yg penting hati msg2
baru kena geletek skit,nk gelabah lebih

asal mana kita smua pon..
gi blajar biologi sana.
gi belek al-Quran yg dh berhabuk,lama korang xbaca tue..
dari air mani yg jijik jugak.

jgn agungkan sgt mnusia.
Allah dh bg kesedaran kt kita.
Allah dh tunjuk asal mana kita.

dosa besar yg kita buat pon kalau kita minta ampun,Allah ampunkan.
inikan lg mnusia minta maaf.maafkan jer lar.
ape ke der hal.

dh bgus sgt ker?
nak kena lempang laju2?

*tulis dgn penuh emosi.sori.
geli dgn bangsa sndri.

Fina Roslan berkata...

Look on how everyone wants to be a hero.masing-masing nak bersuara menegakkan keadilan.

And i wish the camera man focused the camera on the Loudly Speaking Malay Man.

Anyway, even he's drunk, he still in control. Masa dia cakap,semua orang diam!!


Betul kata Mr K.Mana satu nak percaya ni?

~M-i-M~ berkata...

aku sokong sca ndx...
kcl kalo aku ada kat situ,bleh r payung satu kedai..haha

perempuan berkata...

the unprofessional attitude and response from the Malays were revealed.

sigh.

intannuratiqahmohamadyunus berkata...

karam sigh walia, berani buat berani tanggung. dah tau duduk dlm multiracial country, kene lah alert. oh,lupe.mabuk.sape suruh mabuk! serves u right!

myna-licious berkata...

betul. aku pun tak faham. motip nak bayar 1 kedai? statement x relevan betul. lg buat malu je ade la. @_@

K2r~90 berkata...

salah paham jer.. so dont easily judge people cuz we are not really see what happen..

like karam s walia..

You Promise Me Ai berkata...

gaduh lagi.

ni lah die kalo terasa bangsa sendiri tuh bagus sangat T__T susah betul nak capai unity.

aku bagi contoh ape yg aku nampak kat negara matahari terbit ni la, budak budak indonesia contohnya- tak kira bangsa apa, tak kira agama apa, tak kira la kat pelusuk mana sekali pun diorg tercampak- kuat je semangat kenegaraan diorg. ikhlas tolong sesama diorg atas nama 1 negara (sbb tu la bukan main lagi diorg "perang" dgn malaysia)

cube malaysia, lain agama, lain bangsa, lain budaya- feeling pun dah lain dah. kenapela tak hargai betapa uniknya negara kita nih, 1 bumbung tapi dapat belajar mcm mcm benda dari bangsa lain. maksud aku, ko bukan saje dapat belajar cara cara nak masukkan daun karipule dalam lauk pauk or guna chopstik masa makam maggi- tapi in the sense of respecting other people's right, learning how to overcome dictated dispute together, etc.

makin hari makin merapu pulak aku tengok dgn melayunye yang terlebih sensitip & yg bukan melayunye yang semakin naik tocang. risau betul.

eykameow berkata...

melayu dan islam berbeza k .
kalau islam (muslim) dia tak akan kurang ajar macam ni sesama manusia.
Btw, biasa lah kalau org mabuk ckp cmtu..dia mabuk....so? takkan yg normal (x mabuk) ni takleh nak pikir? kenapa mesti emosi lebih? relax la guys...kita malaysian k..buat malu malaysia je! haihh.

p/s: malu aku tengok video org melayu yg mcm ni..hm

miszpathetic berkata...

nseb bce blog ni lau tak,,xtau lgsung perkembangan di malaysia,,,
manusia sume xsuke kene kutuk kan,,,nak betul kite jew,,,lek2 suda,,masing2 jage mulut abis cite~~

fatin athirah berkata...

haha . karam karam . jangan lah kutuk orang melayu dah . melayu jeh boleh kutuk melayu .

kamal berkata...

alah..relax..lam kubur bukan kena tnya lu bangsa apa..erm..kalu korg nak tau knyataan yg plg menyakitkan masa aku terjumpa statement melayu yg menyatakan 'tak semua melayu tu islam'..wth?! pnya statement..ini bukan rekaan,bkn fitnah..tp masa tu aku baca ja,,link aku tak ambik..

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger