Sabtu, 8 Januari 2011

Gaji Isteri Lagi Tinggi Dari Suami.

Assalamualaikum


Minggu lepas, aku dengar di radio pasal seorang isteri yang mempunyai suami yang berpendapatan rendah daripada isteri. Dan itu membuatkan si suami berasa rendah diri gila. Well, kalau aku pun, mungkin aku akan rasa rendah diri jugak.

Bila si isteri ada pendapatan lagi tinggi dari si suami, mesti si suami akan rasa terguris dia punya ego. Mesti dia rasa malu dan segan. Iye lah, nak keluar makan, si isteri yang bayarkan. Duit minyak si isteri yang banyarkan. Bil-bil semua, isteri yang banyarkan. Mana nak letak muka bai.

Tak pun, katakannlah anda dari golongan yang kaya raya. Boyfriend pulak kerja jual burger je. Transport yang ada hanyalah lori burger je. Korang (perempuan) pula, ayah kerja gempak-gempak. Engineer, doctor dan sebagainya. Boyfriend korang mesti segan punya lah tengok perbezaan taraf duniawi ni. Segan ni tak lain tak bukan adalah di sebabkan oleh ego. So, apa yang korang akan buat bagi mengatasi masalah lelaki ego yang berpendapatan rendah ni?

Serta, since girlssss nowadays terlampau 'realistik', duit mesti penting kan? So, korang kisah tak kahwin dengan lelaki yang kerja kilang sedangkan korang (girlssss) ni kerja kat dalam ofis yang ada 2-3 aircond yang gaji korang 3-4 kali ganda lagi tinggi dari lelaki korang. 


97 Comments:

Ery Farieha berkata...

kalau aku sbg pompuan, aku amik kisah semua tu.
semua pompuan ni mata duitan kot, sikit banyak je membezakan. hehehee.

little ain berkata...

senang je. lelaki, kalo rase nak ego pasal gaji isteri lagi tinggi dari die, buat ape kawen in the 1st place? pastu nanti mule la ego tercalar bagai. kan?

kalo kapel, lagi senang. dah nak sangat, terima je la jual beger ke ape ke, pastu jgn bising2 pulak.

:)

Kei berkata...

aku kesah.yelah,mmglah benda tu akn terasa jugak.erk.

lily berkata...

sme mcm situasi aku alami skrg..
tp aku blum kawin lg lah..
n bf aku bknlah jual burger..

tp situasi camtu lah buat parents aku xske aku bkawan ngn bf aku skrg ni

the j berkata...

biarkan asal bahagia

Haura Malina berkata...

sorang gaji besar, sorang gaji kecik, itu namanya sempurna. ;)
kalau dah si suami itu bahagia kita, buat apa nak kisah kerja apa, janji halal. (:

KizZ berkata...

Hee~bagi kiz benda ni tak efek sangat pun..tak tau nape..buat selamba je la..macam citer 8 bulan tuh..hihi

:: aiko farahshahida :: berkata...

jodoh pertemuan ditgn Allah
siapa jodoh kita
itulah yang terbaik utk kita..

kalo da syg, kena terima dgn ikhlas la..
sharing is caring la..
:D

Nana iidyLL berkata...

xsuke2 entry ni....hihihihihi
waaaaaaa.....gaji sy mgkin akn tgi dr bkl laki sy t...cmne nie???

waaaaaaaaaa....xsuke kot gdh2 sb bnda nie...

sy xkesah..sgt2 xkesah...tp die???ermmmmmm...sy xyah kje sng kot..

PUTERI berkata...

Tak kisah . Laki je kott yang kisah .

ika~~ berkata...

thats why islam galakkan kahwin sekufu spy takde perbalahan dan isu2 yang macam ni..

dinie muhaimin berkata...

menarik tajuk ni... nk tgk gak ape pendapat org lain...

Tanpa Nama berkata...

actually depends pd org snanye... tp if betul2 xnak ada ape2 problem better cari yg same taraf jela sng...so at the end xde kes ungkit mengungkit...huhuh

shamin berkata...

realistik ke materialistik? hehe

starsyeea berkata...

ye...tak kisah...

yg pntg boyssss tak kisah dapat girlssss yg kerja kat dalam OFIS yang ada 2-3 aircond yang GAJI 3-4 KALI GANDA lagi TINGGI dari dorang

fair n square

hehe :)

Tanpa Nama berkata...

hurm..
sebab tu dalam islam kna cri pasangan yang sekufu sbb nnt takot jadi bnda mcam ni..

notso_violet : seindah bunga seri pagi berkata...

Tak kisah sangat kot sebab sendiri punya gaji dah cukup.

Kalau gaji tak cukup lain cerita.

haikadove berkata...

soalan cepumas. hahaa..
mestlaa kesah. cewahh ;p
alaa, kalau kaya2 prangai tak elok, tak elok jgak. ehehee..
tp kerja kilang pun kalau dia still mampu nk tanggung perkara2 basic mcm api air tue tapeee kot. nak shopping lebih2, duit gaji yg 3-4kali ganda kan adee. hahaaa

Tanpa Nama berkata...

rasenye saye x ksah kot suami mcm tu.. memang dah tanggungjawab isteri menolong suami... tapi mungkin satu hari nanti akan menjadi punca masalah.. tambah2 lagi bila bergado atau krisis.. payah gak tu..

Itther Suhaimi berkata...

klu aku, tak kisah la kot. janji keje halal. yg penting perangai chantek. pasal skrg susah carik laki baik kan. hahahahahahaha! laki berharta ni lg bnyk risiko. wuwu.

Mohd Ridhuan berkata...

kalau aku berjodoh ngan wanita yang status up ckit dari aku...harap2 dia xego...insyaallah

greenshark berkata...

kisah la bro. islam pon nak kita kawin sekufu. takot2 kalau tak sekufu nanti ade adegan hina menghina pulak pas kawen :)

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum Mr. K.

xpe lg kalo isteri lbh kaya dpd suami, yg pntg isteri xleh la nk memperlekeh-lekehkan suaminya dlm rumh mahupun dpn org ramai..hormat suami n sanggup berkongsi.. yg laki lak jgn lak berlagak bila dpt bini kaya, asyik nk kikih duit bini nk bersenang lenang.. ingt, suami wajib beri nafkah kt bini wlaupun bini kaya..dlm rumh tgga ap yg lbh penting adlh kepercayaan, keikhlasan, kesefahaman, hormat-meghrmati dpd harta benda dan segala bagai yg lain...

P/s: sy sgt benci pd prmpuan or laki yg suka ambk/mktk/kikis duit prmpuan dgn sengaja n suka2...

Bintun Sazali berkata...

haih. susah sungguh bila fikir ttg sume nih. Sy pun dgr jugal perbincangan tu, mggu lepas. kat Ikim kan?

Yg jd payahnya ialah, apabila golongan lelaki biasanya berpendapatan lebih rendah. sy tak nafikan bhw ramai lg lelaki yg berpendapatan tggi dan ok2. tp, mcm tak seramai pompuan. kot la. sbb tak byk perhati dunia luar lg.

memang sgt malu. kalau waktu tahap cintan cintun pon, bf mesti usaha kuat nk cari duit, even perlu amek dr sumber2 yg bukan miliknya spy dpt tnjuk kt awek tu dy ada duit. haih. rosak.

apapun, kalau saya. entahla. Susah susah susah..huhu

tak salah bercinta atas dasar "cinta" . Tp kena gak ingat, cinta perlu dipelihara. Rumahtgga jg perlu dikekalkan. Dan WANG selalunya jd point teratas yg perlu diutamakan. ape2 je la. takut pulak sy..huhu~

p/s:ops, sori. membebel sudah~

Miss Lemonade berkata...

kita ikut nasihat nabi...yg utama beragama...yg seterusnya sekufu..
sebab tu sekufu ni penting..

tp kalau tokey kilang burger rasanye mewah gak kot

love isn't everything and meaningless kalau kite letakkan cinta manusia melebihi cinta illahi..

syarifah radiah ibrahim berkata...

suruh la lelaki tu sambung belajar lagi

plus, hati budi lagi penting kan~

lady bella berkata...

emm..xsemestinya semua perempuan skrg materialistik..perempuan biasanya bila dh kahwin akan cuba terima baik buruk suami..erkk..realistik or materialistik mr.k??=)

misskim berkata...

duit tu perlu untuk hidup...hahahaha

oh nudra berkata...

kesah.

Cik Miera Aziz berkata...

Jodoh pertemuan di tgn Tuhan. Even my mom & my dad pun blh bahagia, walaupun my mom study smpai Master, kerja doktor, my dad SPM je, tp dia usaha jugak utk tmpung keluarga dia tade laaa duk goyang kaki kat umah bsuh berak anak. So, dia buat business, bukak restaurant. If dapat laki yg camtu, he's suppose to work hard, even tak bljr tinggi, tak kerja ngn kerajaan, so that isteri and anak2 dorg blh respect their father :)

virus cinta berkata...

x dinafikan keinginan utk kahwin dgn org kaya & x nak kahwin dgn org(lelaki)yg brpendapatn rendah itu ada.. klu itu sdh jodoh & ketentuan dariNya, terima la...tentang pndapatan tu, blh tolak tepi, cinta la katakan.. =)
kesimpulannya,TIDAK KISAH... =)

Mi Ss KaLeKaLe berkata...

takpe laa , duit ni bole cri .. kasih syg ? tak smue mmpu bg ..

virus cinta berkata...

x dinafikan keinginan utk kahwin dgn lelaki yg brpendapatan tinggi & X nak kahwin dgn lelaki yg brpendapatan rendah tu ada... tapi, klu itu sdh jodoh n ketentuan dariNya, terima la... tentang pndapatan tu, juz small matter, bnyk lagi yg lbh penting dr tu..klu dah cinta, bab pndapatn tolak tepi la.. =)
so kesimpulannya, TIDAK KISAH.. =)

Tanpa Nama berkata...

x dinafikan keinginan utk kahwin dgn lelaki yg brpendapatan tinggi & X nak kahwin dgn lelaki yg brpendapatan rendah tu ada... tapi, klu itu sdh jodoh n ketentuan dariNya, terima la... tentang pndapatan tu, juz small matter, bnyk lagi yg lbh penting dr tu..klu dah cinta, bab pndapatn tolak tepi la.. =)
so kesimpulannya, TIDAK KISAH.. =)

SperMAtids BloG berkata...

hanya kerana ade lori berger je,ditinggalkan! nie kat hot fm..

maryamqistina berkata...

Mm.. Yg penting isteri kene tahu die wajib hormat pd suami.. Klo pon suaminye tu gaji ciput xperlu die pkecilkn suami.. Syurga isteri di bwh kaki suaminye.. Klo ikhlas kawen krn Allah,xde masalah benda ni.. yg penting kn bincang same2 ape yg dorg kn manage dlm keluarga.. Isteri pulak klo ade masalah antara dia dgn suami xboleh mengungkit2 pasal duit yg die bg atau apa2 je yg boleh jatuhkn maruah suami.. -aku penah dptkn nasihat ustaz psl hal ni-

maryamqistina berkata...

oh.. bukan aku yg tanya.. My bf yg tanya..

maryamqistina berkata...

oh.. bukan aku yg tanya.. My bf yg tanya..

zati-zt berkata...

to me, love mmg penting..
but duit pun penting nowadays..
ntah la, blom ase nk kwen lg..
so, xnak pk..huhhu

Puan Capa berkata...

kalo aku,aku tak kisah.tp tak tau la plak suami aku

sibo sikit pasal aku berkata...

bagu aku..x ksh pun kalo bf aku keje kilang je...janji die bleh bt aku hepy n die mst ah tunjukkan usaha utk majukan diri die...

Tanpa Nama berkata...

if my salary is enough for me and the "future-husband", maybe i wouldn't mind..y penting, i cn shopping..=p

Tanpa Nama berkata...

takde org comment lg ke

Tanpa Nama berkata...

1)dah tau pompuan tuh kaye and rase tak sekufu,kenape g usyar..n kapel or kawen gk ngn pompuan tuh kan..?kan bagus jike elakkan daripade awal..?

2)ade gak yang amek kesempatan suruh isteri bayarkan bil and boleh je goyang kaki tak bagi nafkah kat isteri sebab tau isteri tu loaded..

3)pompuan at least nak carik lelaki yang rajen bekerja..ade effort nak tanggung anak bini eventho gaji tak seberape..ye lah,,nak harapkan lelaki loaded dan boleh diharap..susah sgt7 dah nak jumpe zaman sekarang ni kann...

4)lelaki zaman sekarang jgnlah tau nak rendah diri je..kenelah berusehe dan rajen..jgnlah harap we ols asek nak paham u ols je tp u ols langsong xde effort..we ols tak kesah kalau u ols petani sekalipon,,asalkan u ols ni ade WAWASAN..

Dark Chocolate berkata...

sebab beza taraf pendidikan lah, si dia menjauhkan diri. haha. tkpe, aku redha.

kalau ada jodoh, kami jumpa balik.

Lili Sakina berkata...

kalau lelaki tu punya iman n agama yang macam din dalam novel jaja n din, macam fahri dalam ayat2 cinta...aku tutup sebelah mata je kat gaji beliau tu...

Risnayati Lammu berkata...

klo ikut my parents, sure dorang memang nak bakal suami anak dorang yg bgaji tinggi...
& klo dtimbang sukat balik, aku pn nak bakal suami yg bgaji tinggi dr aku..bukan bmaksud materialistik or mata $$$ tp utk meneruskan khidupn dmana semuanya memerlukn $$$..well, no money no talk maaa....

Lee Zha berkata...

jujur, aku suka laki yg kerja sendiri, bdikari. mcm jual burger, tp bg aku, even dia jual burger, aku hrp dia ada misi n visi tuk kmbgkn perniagaan burger dia. bkn utk penuhkn poket aku, tp tuk byr balik duit mak bpk dia besarkn dia.

n same goes with me, aku nak diri aku dpt duit sdiri, tak hrp duit laki. b4 kawen, at least aku ley bg mak bpk aku mlancong tpt2 yg dorg nak tnp klua 1 sen da ckp.

hal 'pompuan hrp duit laki' suppose dh tak wjud lg lam dunia milenium skg ni, sb pmpn dh buktikn dorg blh bdikari, kalau wjd msh bab2 duit tu mmg realistiklah.

tu KALAU dpt suami kaya, lau x? x ke naya..

hazim2gaban berkata...

perghh~~

agak terguris seyhh kalau macam ni..

piNky LuCiA berkata...

duit bukan segalanya. tapi segalanya memerlukan duit. tu yang payah tu. hehe.

Faezah Faiz berkata...

salam mr K..
bg sy, memula bile kapel, mmg ta kisah kot..bile dah kawen, mungkin akan ade sedikit rse rendah diri bg pihak lelaki... tp sebenarnye, semua soal hati... bile dah hidup bersama, kenela berkongsi segala2 nye..barulah hidup aman bahagie...kan3?? :)

masshie mastura berkata...

my best friend mak dye professor an d ayah dye xkerja. bahagia je. n she said ayah dye xprnah complaint ape2. guess xsume girls pentingkan duet. love lg penting;P

fiza berkata...

well,as for me.. i dun care wut kind of job lelaki 2 wt.. as long as dier ader usaha utk memajukn diri dier n dier ader impian utk dikejar.. contoh nyer, dier keje jual burger jek.. tp impian dier untuk bkak restoran burger dier sndiri.. and dier berusaha utk capai impian dier dgn wt mcm2 care utk kmpul model..so,as gf/wife..we should support him,ryte? but klu laki 2 skadar ader impian but not go for it.. smbil lewa jek keje sume.. 2 i xleyh trime.. sbb diri sndiri pn dier xdpt nk tanggung.. cmne dier nk tggung ank bini dier? :)

Fiqa berkata...

interesting topic.
memang tergolong dalam dilema ni secara tak langsung.
insya Allah, i'm a doctor-to-be. but my husband-to-be(insya Allah) ambil diploma je. selalu jugak dia cakap dia rasa tak layak. malu la apa la. but for me, its not about duniawi semata-mata. it's about feelings and respects.
And, i'll be doing my degree in India for a couple of year, dan dia rasa sangat insecure. yela, takut kalau2 disambar lain. Tapi I memang sayang kat dia n taknak yang lain dah even yang better...but still the insecure still ada.
Hurm, cakap memang senang. kan?

Tanpa Nama berkata...

kisah lah.haha.xkan nak bg anak 0rang makan pasir je.

tp kalau j0doh. ak terima.:)

p/s: kalau lah khairul fahmi tu single.haha

zanetti_be berkata...

ego bai...tapi kalau dah hati nak, sama2 understanding, maybe ego will be put aside for the better half of marriage.

mendatak hijau berkata...

pendapat aku ::::::kisah kot sbb salah satu punca penceraian ialah disebabkan masalah kewangan.Pmpuan bukan metarialistik tp lelaki amat2 btanggungjwb dr segi ekonomi family...jodoh ditangan Tuhan..

w a n e y m o o n ;) berkata...

yup. sekarang bnd ni dah selalu sangat denga. and perempuan pulak zaman skrg semue pandai pandai lah pulak. lelaki kena study hard lah mcmni. =)
feel free to follow me back, http://dontblockthisblog.blogspot.com/

sangkenggeru berkata...

ofkoslah kisah.dlm muvi kate berbekalkan cinta yg utuh kita(bf dan gf) pasti dpt menempuhi onak ranjau kehidupan.tipu.tipuuuuuu.hah.kan dah emosi.benda ni jd sniri dkt depan mata.mula2 mmglah x kesah. lama2 mst terasa jugak kan 'eh apahal lak laki ak ni seronok2 je mkn duit bini.amboi3'. xpun, even ade isteri yg xkesah, famili dy sure kisah.adik2 dy, mak ayah dy.selama ni mak ayah bagi sume benda tiba2 bila kahwin anak kene susah payah.patutnya kawin kan lagi menyenangkan kan kan.sooo akn timbul masalah di situ yaitu tentangan hebat dr keluarga.dalah dah kawin pulak tu.haaa.konflik2.
sooo ape2 hal pun, suami mestilah ade perasaan tanggungjawab, nk sara isteri.annddd agak2 dah tahu gaji x seberapa, xpayahlah nk berangan ade isteri bagai diva.rasa2nya mcm x sesuai jee.tipulah nk hidup pakai cinta je :)

ayumi berkata...

uiks..baru bace ini entry tadi..
xde sape pun yg komen..
bukak balik, tgk2 da 59 komen..
korg ni xde keje ker ape..duk men tenet jer..huhu

k la..
just nak cakap,
xkesah la kalo gaji wife lagi tinggi dari gaji encik asben..
as long as 2-2 respect each other n jalankan tanggungjawab masing2..
jangan sampai tanggungjawab pun get reversed sudah!
mentang2 gaji wife lagi tinggi, suma wife pulak nak kena tanggung..
baik xpayah kawen kot.

wassalam.

Mr K berkata...

@Ery - How about you?

@Little - Kahwin kerna sayang la. Tapi nak buat macam mana bila duit tiba2 jadi isu. Tambahan pula, girlssss ni suka bershopping. ;)

@Lily - So, any idea to overcome this?

@J - Sounds easy.

@Malina - Yup.

@Nana - Ops, jangan sure sangat. Rezeki tu semua Allah yang tentukan. Tak mustahil tiba2 si dia jadi ceo kan :)

@Puteri - *Terasa*

@Shamin - 'Realistic'. Pernah dengar tak pasal Brader Luv yang si perempuan tinggalkan bf dia di sebabkan bf dia kerja jual burger.

@Stars - Not that easy, girl.

@Suhaimi - Banyak risiko baru lah meriah rumah tangga.

@Ridhuan - Amin.

@Anony 10:24 - Ya. Saya juga.

@Bintun - Lelaki sepatutnya gaji yang tinggi dan cukup tinggi untuk tampung perbelanjaan keluarga.

@Syarifah - Belajar = Duit ++++

@Lady - 'Realistic'. Pernah dengar tak pasal Brader Luv yang si perempuan tinggalkan bf dia di sebabkan bf dia kerja jual burger. Ada satu note dari girl mana tah yang kata si girl yang tinggalkan bf dia kerana girl tu 'realistic' dengan kehidupan yang perlukan duit.

@Miera - Happy for your parents.

@Lee - Yup. It a must.

@Kenggeru - Dari pengalaman ke?

crayon berkata...

laki bini kena 'masuk kepala' baru cool!.. gaji besaq ka kecik ka, tadak masalah.. ehehehe..

manje berkata...

hai,.
hmmm ..gaji suami lagi sikit dari bini?
sebenarnye kan ..kalau gaji suami lagi sikit pun, asalkan dia boleh bayar nafkah keluarga dia cukupla.
dapat sediakan rumah, makan setiap hari, n bagi nafkah batin ;p
yang lain yang kau kata 'realistik'tu atas tanggungan si bini tu lah. hek hek ...lau bini nak beg gucci atau coach, silala pakai duit sendiri.

Tanpa Nama berkata...

-Safia-
i tak kisah if i lg kaya n my husband tu tak kaya,yg penting dia org tak kaya yg rajin dan baik dan beragama....
n utk mengatasi mslh husband ego yg berpendapatan rendah mcm ni,i akan tunjuk kan yg i sgt2 menghargai segala apa yg diberikan oleh husband i,dn x tunjukkn yg gaji i lg byk dr dia so that dia x kecil hati...n hari2 b4 tdo i akn ckp i love u forever kiss2 muah2 n tido.sure dia x ego dah lama2 nt.hahah.

dyah pinky! berkata...

BF aku kerja Guard je. aku plak tgh nak habiskan diploma. agak2 law aku kuar kerja, mesti gaji aku lgi tinggi dari dia. banyak kali dh aku pikir. haishhh. kesian jugak kalau putus. kesian kat dia.

:)

fiza berkata...

as for me.. i dun care as long as dier ader impian n he go for it.. klu setakat ader impian tp keja smbil lewa, sape yg nk?yela.. hidup sndiri pn xleyh tggung cmne nk tggung ank bini bile da kawen nnt kn? n plus, dlm kes cmnie.. kdang2 bkn nyer sbb gurl 2 realistik ker ape.. tp dorg pk pndangan parent.. parent mane nk tgk ank hidup susah kn? datz y gurl lg mmandang lelaki yg ader career yg ttp n berjaya.. :)

NuR 'aQiLaH berkata...

nak cari laki yg gaji lebih tinggi skang ni susahhhhhhhhhhhhhh.

how come?

cahaya mata berkata...

contohi nabi muhammad

nabi muhammad kahwin dgn siti khadijah ketika itu baginda hanya seorang pekerja biasa manakala siti khadijah seorang hartawan

nabi sara hidup keluarga pun dgn hasil pendapatan baginda kerja sendiri

pokoknya, suami isteri perlu redha dan bertolak ansur dlm rumahtangga
sbb tu sebelum buat pilihan, kita digalakkan solat istikarah
meminta jawapan Allah
Allah Maha Mengetahui

Ryehanna berkata...

dalam islam sendiri suruh cari pasangan yg sekufu...

jodoh pertemuan di tgn tuhan.. tp, bg pendapat aku la... elakkan la benda2 sebegini. laki gaji kecik, pompuan gaji besar. KECUALI lelaki ada pendapatan sampingan lain utk tampung belanja...

sebab.. mula2 kahwin mybe xkisah lg...yela, cinta punya psl.yg bini pn xkisah duit dia byk abis... tp, bila bnda ni mungkin akan timbulkan konflik di kemudian hari. kalau suami isteri xkisah--wife xkisah duit dia abis, lelaki x ego, ok la...

tp selalunya orang lain yg akan mengata. masyarakat sekeliling am nya...

well, kalau dh dpt jodoh ngan lelaki bergaji sikit dr kita nk buat cmne kan... cuma kena byk bertolak ansur la.. and lelaki kena kurangkan ego serta SEDAR pengorbanan isteri. ade je yg amik kesempatan bila isteri gaji besar... lepas tgn... ini lelaki yg patut kena sula ok. hahah...

tp nasihat aku: elakkan la selagi boleh... carila lelaki yg lebih dr kita dr segi pendapatan dan kestabilan ekonomi.

sekian, pendapat ikhlas dari bini yg gaji rendah lg suami... tp bila gaji suami ditolak utk byr duit umah, kereta dan bil, lebih kurang je. huhuhu

lady bella berkata...

yup..penah dgr sal brader luv tu..dlm hal ni, msg2 kene sendiri pikir sbb p'kahwinan bkn utk sehari dua.sbb utk digalakkan b'kahwin dgn org y sma taraf. walau apa pun, t'pulang pada penerimaan msg2. sbb sometimes, bila isteri taraf rendah pun isteri akan rasa rendah diri jugak.

K2r~90 berkata...

entah la aq rase duit tuh boleh cari bile2 mase je

Tanpa Nama berkata...

bg aku,perempuan tu perlu lah lebih positif. sentiasa memotivasi, support bf/suami dia.

biar pun pendapatan lelaki tu rendah, tak bermakna selama2nya akan rendah.usaha untuk berubah tu penting :)

well, aku sokong gila contoh Nabi Muhammad SAW & siti khadijah dalam kes ni.ambil iktibar.

Tanpa Nama berkata...

topik ni mmg mnarik.. ade mmber aku, dh suker gler dh dgn sorg awek tu.. dh ngorat nk dpt dh..tpi half way stop sbb rse rndah diri..pdahal pmpn tu mmg nk accept dh..nk ckp mcm ne, redha je la pmpuan tu..mrana la pn dua2..

klu pkir rsional mmg betul la laki tu..sian jgk nk face future..tntgn family..pndgn msyrkat..tpi klu btoi2 nk,mmg kene sungguh2 la..

bnde ni xmustahil.. aku ade bace blog sorg ni.. ade gk ckp psal ni..nmarik jgk..

http://rainiey152.wordpress.com/2011/01/02/1111-tarikh-cantik-kan/

zey berkata...

buat ape nak kapel dengan anak lawyer, kalau xde pon sifat yang boleh dibnggakan? asyik duk bangga diri ade larrr...lebih baik kepel dgn anak tokey burger, at least ada sifat y boleh dibanggakn...friendly... ringan mulut...

cuma nya xtaw la, maybe lelaki jenis camni akan byk terasa diri dgn wife dia, padahal si perempuan, xde hal pon nak bayar segala.

Pala Maldini berkata...

orang kata,

kalau cari pasangan biar sekufu..

http://palamaldini.blogspot.com/2010/12/jodoh-sekufu-bahagian-1.html

Syafiqah Sabki berkata...

wuuwuu..walaupun habaq kat semua orang isyyk duniawi semata2 isu nih tapi mesti terlintas gak nak yang setaraf..better cari yang sepadan supaya sehati sejiwa jugak..fikir utk masa depan..mak aku kesah kot..huahua..so automatik aku kesah jugak..ngeee=D

Tanpa Nama berkata...

education backgound:
me+boifren: master+degree
rumate+boifren: master+degree
friend(1)+fiancee: master+degree
friend(2)+fiancee: phd+diploma
friend(3)+fiancee: phd+spm
friend(4)+fiancee: phd+spm
friend(5)+fiancee: phd+spm

-kalau nak ikut gaji, maybe gaji kami lagi tinggi dari husband-to-be kami. kami tak kesah, kami ok;p

conclusion:
pompuan besenye tak kesah.
pada awalnya, lelaki pun tak kesah (sbb dah syg,cinta)
masalahnya, SELEPAS BERKAHWIN mungkin cakap2 org yang buat ego lelaki tercalar/tercabar. so, sblm kawen kena bincang psl sgla 'kemungkinan' masa hadapan. biar msg2 jelas perjalanan rumahtangga nnt(pesanan org yg dh berkawen)

pompuan gaji tinggi, besenye ade yang queen control. lelaki jgn dayus. sampai rasa isteri yg berhak dlm sgla keputusan rumahntangga. so, nk kawin, cari laki n pompuan yg phm agama. insyaAllah, tak de mslh, msg2 tahu tgjwb (ni pgalaman dari kenalan yg dh kawin. suami lagi muda dari isteri, gaji isteri lagi tinggi dari suami, tapi rumahtangga bahagia/lancar)

100% kes aduan mslh rumahtangga (tgok dlm paper, magazine etc), klu berkaitan dgn gaji isteri lagi tinggi, besenya suami curang (ada pompuan lain). mgkin sbb suami tak rasa 'susahnya' utk bina/urus rumahtangga.

-ai rasa perkara ni tak ada mslh kalau 2,2 tahu apa matlamat sebuah perkahwinan. berkawen bkn sekadar sex, lebih dari tu.

"jangan berumah di tepi pantai, kalau takut dilambung ombak"
-tasnim-

Tanpa Nama berkata...

tp yg lelaki still kena bagi nafkah kat isteri taw..

sempadan batas berkata...

tak kisah. asalkan lelaki tu sanggup tolong saya mengurus rumah dan sudi mendengar cakap saya tanpa sebarang bantahan. (^_^)

zyra j berkata...

tak kisah.
setuju dgn tasnim.

Mr K berkata...

*******************************************
***********************

Thank you sebab sudi comment guys.

Ada sambungan untuk entri ni. Tapi aku tak ada masa untuk siapkannya lagi. So, till then entri tu di hold kan dulu.

Tanpa Nama berkata...

emmm..klo ak,xkesah sngt kot...kn saling melengkapi....tp mslh nya,kekadang lelaki tu sndri yg cm merendah diri ja...dh jd ak plak yg serba slh sbb gaji bsar dr dia...cmna weh???tlg2..x lma lg nk kawen ni..

-mera-

farR berkata...

kesah.. duit tu pnting.. nti xde duit, gado plak.. xnk la gado sbb perbezaan taraf ni.. bknnye ape , kang sorg rase rendah diri yg bukan2,yg sorg lg ni just nk the other partner work harder, find better jobs.. so better find sumbody that suits u.

since laki pon ade ego tinggi, so better lg kalo husband gaji tinggi. lgpon laki kan ketua keluarge, the one ppl will look up and be a role model to family and bring comfort to family.

Tanpa Nama berkata...

akak saye rleks je kawin ngan suami die y keje kilang,,,
gaji 3 kali ganda lg besr,,
ok je,,,kua je 5 org anak.,..:)

CHINTA LIA berkata...

pempuan skang terpaksa jdik materialistik sebab lelaki skang pemals n ta boleh diharapkan lansung . pemalas dary seg blaja n bekerja . klu bab pmalas tang tu mmg lelaki superb !

ezza amir berkata...

erm.actually,kalau aku la..aku tak kisah pun.
yg penting,laki tu ade usaha.kerja kilang pun,kerja ape..macam aku ckap,janji laki tu berusaha.kira even his education level is low,tapi,dia sanggup nak kerja semua,kira okla kan.
daripada lelaki2 yg kununnya pandai dan bijak,tapi sampai la ni la xdapat kerja,bek xpayah.
so,bg aku,xde masalah.asal bahagia sudah.

Maya Ariffin berkata...

bila dah kawen, perkataan KALAU & MUNGKIN tu dah takde tau. So statement KALAU aku, MUNGKIN tak kisah KOT tu adaelah irrelevant, not makel sense and NOT REALISTIC.

the real part of it is only terjawab selepas kawen. as for me gj seorang suami is to cover the necessity part of it semampunya dan tanpa ada sikap MALAS dlm dirinya. Suami yg sedar diri, dia takkan MALAS + EGO. Isteri pulak, by courtesy take some part of it. as example. api air sewa rumah installment kereta hubby bayar. wife pulak cover belanja pasar, barang dapur susu and keperluan anak, and if tingin nak mewahkn diri... earn it! bila tahu tggjwb and bhgian masing2, there will be no issue gj sapa besar. yg paling penting, bila dah ada tanggungjawab tu...work for it!
Aku ngan hubby work it out that way.. ok jer pun. Yang penting jgm MALASSS! bukan je isteri, budak kecik pun tanak hormat lelaki pemalas tau hahaha..

zaman la ni takde maknenye la wei nak memalu laks kuar mkn wife byr... leks je ah. nonsense la ego tercalar bagai. not a big deal. and nobody care pun. tis is real ok! lol!

WORK HARD! PLAY HARD!

SaYraH WonDerLanD berkata...

For me as perempuan mst la pandang duit. Tapi x perlu la punya harta berjuta-juta. Ckup sekadar mengcukupi. Agar kehidupan terjamin dunia dan akhirat.

Syahirah Suhaili berkata...

bila bace entry nie..tetba plak terdetik tanda tanya..rasa nye la kan,kalau gaji laki kecik dari gaji isteri..isteri tu akan jadi queen control x..?? dah tu dia lg byk menyumbang dlm punca pendapatan keluarga..haha..tp apa2 pon,kene la respek suami..dia kan tetap ketua keluarga :D

Tanpa Nama berkata...

dulu masa couple.. gaji sy lebih rendah dari gaji bf.... tapi semakin lama gaji sy naik 3kali ganda gaji dia... bila kitaorang dah berkahwin... sy anggap ini rezeki kami bersama la... tak gitu

Tanpa Nama berkata...

mmm....gaji ku 4X lebih dr bkl suami ku....

rasenye lps kawin...next year dah jadi 5.5X gande....(kalau die menten)

hope... xde tmbul mslh sgt...:(...

risau gak...as the time goes on.. ni...

InsyaAllah..nothing will happen..

hijauoren berkata...

sgt kesah.. yg penting kalo dia dh tau basic dia rendah, die kene bijak mencari peluang rezeki tambahan supaye bini x kate die tu suami yg x pandai cari duit... kalau dpt isteri yg xbrape nak bermewah cam haku ni ok la lagi, asalkan tggungjawab2 yg tertentu yg patut disempurnakan oleh sang suami dilunaskan adanya.. =)

aragon berkata...

ape yg nak dihiraukan..tolak ansur&timbangrasa yg penting..lagipun yg nak menanggung dosa isteri siapa? bukankah sang suami? vpeacev

Tanpa Nama berkata...

Lelaki sekarang mana tau segan...ego sekejap je depan pompuan tu, hilang pompuan tu hilang lah segan...yg penting pompuan bayar semua.

Tanpa Nama berkata...

Klu mcm ko tak payah kawin

Tanpa Nama berkata...

Malu wa.

Tanpa Nama berkata...

hi Mr. K,

ini dari pengalaman.

saya sekarang sedang melalui situasi ni, saya mula bekerja lambar sikit dari suami, *dia grad dulu*, gaji starting sikit. bila saya lompat comp lain, gaji lagi tinggi.

saya seriously xde masalah. yang jadi masalah bila husband mula rasa rendah diri. Ya Allah itu sangat susah nak handle, Tuhan sahaja yang tahu.

He tried his hardest to change job, i know. tapi still, tiap2 hari kena perli dengan dia, hati n jiwa ni meruntun sedih. nak cuba heart to heart dengan dia pun, susah, ego lelaki ni lain macam sikit kan.

tolong doakan kami k, im trying my hardest too, cause i love him :)

thanks.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger