Rabu, 29 Disember 2010

Goal Keeper Malaysia : Khairul Fahmi.

Assalamualaikum



Yes, Alhamdulillah. Malaysia menang dan menjadi juara dalam game ni (Piala Aff Suzuki Cup - Im not even know what the hell is it). Well, kalau sebelum ni, aku tak pernah tengok match team bola sepak Malaysia dari mula hingga habis. Tapi entah kenapa, aku boleh stick kat depan TV berbanding tidur di bilik tidur.

Kalau korang pergi mana-mana blog dan forum dan fan page facebook, indonesia still dengan kata-kata megah dieorang. Bab tak boleh blah, still nak ungkin pasal laser. Dan, untuk menyedapkan hati mereka, mereka still melaungkan "Garuda kalah terhormat. Malingsia menang hina". Pfffff. Dah kalah diam lah.

Well, bagi sesetengah lelaki, anda mungkin stick di depan TV untuk tengok gelagat Luna Maya dan lain-lain 'pre-pornstar' secara live yang di zoom oleh abang-abang cameramen yang gatal. Dan bagi sebilangan perempuan, anda mesti nak comparekan kekacakkan antara Khairul Fahmi, Mohd Safee Sali dan Bambang. Tak pun, untuk menatap kecomelan Irfan yang bertatu. Dah puas tengok gambar gambar gambar dia, mesti nak nak tengok live pula kan.


Apa pun, Khairul Fahmi memang terbaik. Dia berbeza dari penjaga gol yang lain. Kenapa? Yes, sebab mata dia sepet. So, dia immune kepada segala laser. Walaupun dia ada habit yang pelik which is akan jatuh bila memegang bola, aku tetap support dia. Khairul Fahmi,au nak jatuh tergolek-golek pun tak apa. Aku tak kisah.

And ada satu quote yang best untuk Khairul Fahmi yang aku jumpa kat twitter which is ;

The commentators say Khairul Fahmi is 5ft 8in, pretty short for a goalkeeper. But today, he stands TALL for every Malaysian.

Nice kan. Dan this wonderpex juga, fan page facebook dia dah naik secara mendadak. Anda juga boleh join kasi support dengan pergi ke SINI. Oh dan satu lagi, ini blog awek Khairul Fahmi. Ya, awek dia. AWEK DIA. AWEK DIA. AWEK DIA.

Apa pun, memang ngam lah dengan 'Khairul' yang bermaksud terbaik. Atau dengan kata lain, siapa-siapa yang bernama Khairul ni memang sesuai di buat kekasih hati.

P/s : Hari Jumaat ni, PM kasi cuti umum ;)



Teasing Comel Girls.

Assalamualaikum


40% dari anda, anda, anda dan anda mengatakan bahawa animated pic di atas adalah funny. Selebihnya mengatakan tidak. Selebihnya itu mesti berjantina perempuan. HAHA



Isnin, 27 Disember 2010

Sinar Laser : Malaysia - Cheater? Piala AFF Suzuki 2010 (Twitter Bola)

Assalamualaikum


Oh oh. Malaysia menang match dalam Final Pertama Piala AFF Suzuki tadi. Waaa, agak tak percaya kan Malaysia boleh menang dengan kalahkan team Indonesia 3 - 0 pula tu. Semuanya terima kasih kepada Safee Sali yang kasi dua gol; pada minit ke-61 dan ke-73. Dan Mohamed Ashari pula kasi  gol pada minit ke-68.

Well, aku tau ada sebahagian orang indonesia yang baca blog aku ni. Tapi, aku still nak bagi tahu yang, "Indon, could you please stop giving us the excuses and admit that you are losing the game from the start?"

Kalau korang bermain twitter, korang akan perasan yang trending worldwide yang paling famous sekarang ada keyword #MalaysiaCheatLaser. Dan selain itu, tak kurang yang cakap Malaysia curang, curang curang dan curang sama Indonesia. Ya, mana-mana je kalau korang pergi ke forum dan akhbar online Indonesia, korang akan nampak yang most of latest issue adalah bab "Malaysia", "Curang", "Laser" bla bla bla. Memang trends habis.


Ini tak termasuk fan page di Facebook. Bergaduh-gaduh bukan main lagi.


This is scary. Why? Sebab Malaysia dan Indonesia memang dari dulu lagi bergaduh. Gaduh isu curi budaya lah apa lah (Boooo) sampaikan dieorang nak bunuh setiap orang Melaysia di Indonesia dengan menggunakan buluh. (Buluh? Seriously?).

And sebentar tadi, bab laser pula menjadi isu. Kecoh bila orang-orang indonesian sibuk letak gambar kononnya penyokong Malaysia yang sedang menalakan laser ke arah pemain Indonesia. Siap tunjuk bukti lagi kononnya pancaran laser tu tertangkap dek kamera. Gambarnya adalah seperti di bawah.


Ya. Gambar di atas adalah gambar dimana orang-orang indonesia dok kata yang ianya adalah 'bukti' orang Malaysia kasi laser kat pemain indonesia. Padahal, gambar di atas di ambil dari SINI. Which is satu gambar dari FIFA 2010. Hey, logik lah. Mana ada orang Malaysia nak pakai serban apa tu semua. Muka pun gelap semacam. Orang Malaysia baik-baik tau. Muka pun putih.

Well, for Malaysian, jangan lah kutuk dan maki-maki dieorang. Kita lagi educated dari dieorang kan? Dieorang nak buat Ganyang Malaysia (belajar ilmu hitam dan serang Malaysia. Tapi sampai sekarang tak der apa-apa pun). Tak kurang juga dengan thier swipes dan bla-bla. But, we are Malaysia. Kita tak buat provoke-provoke dan benda-benda macam tu. Sebab we are way much better than them.

So, apa-apa hal, see you next match, Indonesia.

P/S : Bab pemain indonesia buat-buat jatuh then sakit tak ada pula nak dijadikan isu.



Sabtu, 25 Disember 2010

Troll : Boys = Bullshit?

Assalamualaikum



Hye all. Ini bukan Mr K tau. Mana Mr K? Hurmm. Alaaa, mana lagi Mr K tu kalau bukan tengah sibuk main Dota. Tak pun tengah tidur buat air liur basi. Dia dan kaum dia tu sama je semuanya. Hanya tahu buat lemak. Tapi bak cari pasangan, nak yang slim-slim. Nak tak nak, terpaksa la juga perempuan ni jaga badan. Tak kesian langsung ke dieorang kat kaum comel nie...Isk.

Oh ya, kalau awak semua tertanya-tanya samaada saya hack account blog Mr K ni atau pun tidak, jawapannya, tolong lah jangan buruk sangka okay. Tapi ya memang saya hack pun. Senang sangat nak hack account blog mamat ni. Tulis je nama girl yang dia suka (Ulang : GIRL YANG DIA SUKA) sebagai password, sure dapat masuk. Padahal tu girl yang dia suka je. Bukan awek dia pun. Pfffffff, boys.

Nama saya Mrs K. Hari ini, saya nak cakap sikit lah tentang kaum manusia yang mempunyai mentaliti yang pelik. Dalam dunia ni hanya ada 3 jenis kaum gender manusia. Satu, kaum perempuan. Dua, kaum Trigender. Dan yang ke tiga adalah kaum yang mengada-ngada tak sedar diri. Atau pun... erm... apa ya nama scientifik dia? Oh ya, kaum lelaki.

Now, saya nak kasi sedikit fakta mengenai lelaki ya.

This so called handsome-hot-creature selalu perasan yang dia tu baik. Ye la dia lah yang paling alim sekali. Bila perempuan tak pakai tudung, dia kecoh-kecoh tak bertempat. Bukannya nak tegur elok-elok. Cuba la tengur secara berhemah. Kalau tegur dengan berhemah dan lemah lembut, mesti terpikat saya. Lagi terpikat kalau yang tegur secara berhemah tu adalah handsome umpama Jang Geun Suk dan Irfan Khairi. Bila terpikat, baru la ada keinginan untuk berubah. Ni tak, cakap macam tak ada sense of sensitivity langsung. Rasa macam nak bagi kaki kat muka tu. Terasa taw.



Well, cuba you all bayangkan apa yang akan terjadi kalau lelaki tak ada di sekeliling anda. Ya! Kalau lelaki tak ada, mesti tak akan ada kes rogol. Tak akan ada kes perempuan jadi lesbian di sebabkan dipermainkan oleh kekasih yang tak mutlak. Dan, kalau lah lelaki tak wujud, sure semua kaum perempuan akan happy sebab boleh makan banyak-banyak tanpa perlu fikir pasal kecerunan antara perut dan pinggul yang meningkat. Lagi pun, kalau lelaki tak wujud, tak perlu nak layan karenah mereka yang tak matang tu kan? Ewww so tak matang. Sebab tu lah ramai perempuan sukakan lelaki tua. Lelaki tua, bukan sahaja matang, malah banyak harta tau. Lelaki muda apa ada. Tidur pun bawah ketiak mak lagi. Lalala.

Lagi satu, anda anda anda tahu tak apa yang kita panggil lelaki yang ada half brain? Yes, gifted. Sebab mostly, they have less than just a quarter brain. Lelaki ni, tak pernah nak cakap benda yang betul di waktu yang betul. Ye lah, masa perempuan tengah tension lah dia merengek nak bermanja dan nak mengawan. Then, masa perempuan baru putus cinta la dia sibuk nak cucuk line buat-buat caring taik kucing. Dah la tak pandai bagi advice. Kalau bagi advice pun, jenis main lepas cakap je tanpa berfikir. Mr K misalnya.

Then, lelaki ni, bila nak mengurat perempuan tu, mesti nak start dengan cara gaduh-gaduh buat perempuan geram dan benci. Bajet ah benci lama-lama akan tukar jadi sayang. Tak boleh ke lelaki mengurat kaum perempuan ni dengan cara gentleman sikit? Contohnya dengan cara lemah lembut ke, bagi bunga ke, masak dinner yang romantik ke. Baru lah perempuan boleh terpikat. Ni tak, nak juga buat perempuan geram. Oh ya, zaman sekarang mana wujud dah lelaki gentleman yang romantik kan. Semua yang gentleman dah pupus. Yang tinggal hanyalah lelaki gentel-man. Ewwww!

Oh oh! Pernah dengar tak dengar quote ni:


"When a man brings his lover flowers for no reason, well, there's a reason."

Yes. Lelaki dah la tak pandai mengurat perempuan, memujuk pun tak pandai. Buat baik hanya bila nak mintak maaf dan mengurat perempuan. Kalau tak, jangan haraplah nak berbuat baik. Contohnya, bila nak mengurat dan memujuk perempuan, mesti lelaki akan bagi patung beruang (Bebear). Kenapa ye lelaki ni selalu sangka perempuan nak sangat patung beruang? Perempuan sebenarnya tak mahu lah bebear or chocolates or what so ever tu. Kami hanya mahukan seseorang yang boleh kami percaya untuk jaga kami. Masa nak mengurat tu, tak payah kasi macam-macam pun tak apa. Kami hanya nak lihat kesungguhan dan kesetiaan lelaki je. Tu je. Tapi kalau boleh kasi emas, intan, permata dan berlian, kami terima je. Kami tak cerewet tau.



Kemudian, lelaki selalu claimed yang dia bukan jenis yang menangis. Eley, ye ye je tak nangis. Padahal, kalau skali awek reject dia ajak couple, terus merah berair dah mata tu tahan nangis. Tunggu masa je nak mengalir keluar. Selepas tu mula la buat muka konon cool cover malu. Lelaki ni bukan ego sebenarnya. Tapi takut malu selepas kena reject.

Masa saya form 5, ada seorang cikgu kimia saya. Nama dia Datin Rosilah. Masa ngajar kimia, dia ada melencong sket-sket pasal bio. Dia selalu cakap "Eleh, korang ingat korang lelaki tu kuat sangat ke? Lelaki ni mana ada telur. Ada telur tu perempuan je (Ovum). Lelaki setakat sperm apa lah sangat. Dah la sperm tu sel paling kecil, boleh tahan 24 jam je pula tu". Hehe. Panas tak? Panas tak? Panas kan panas kan? Panas laa.



Dan yang terakhir, kalau anda nak tahu pasal this annoying-and-jerk creature (lelaki), mereka adalah umpama iklan di TV. Mereka suka sangat cakap gempak-gempak. Masing-masing mengaku yang dia tu lah lelaki paling setia. Mengaku yang dia tu lah lelaki paling romantik. Konon romantik lah tu bila cakap "Saya akan rindu awak selama-lamanya" atau "Hanya awak di hati saya selama-lamanya" atau apa-apa lah. Well, pernah tak tengok iklan minyak pelincir di TV yang cakap gampak yang berkata "This minyak pelincir is APPROVED BY NASA or APPROVED BY F1 EXPERT or APPROVED BY NASCAR BLA BLA BLA". But, hey could you believe that? Hell no. So yeah, men are like the advertisements. You shouldn't simply believe them, even a word from their mouth. Lagi pun, pernah tak dengar statistik pasal lelaki dan kecurangan mereka? 20% lelaki curang ketika di tempat kerja. Selebihnya, curang ketika selepas waktu kerja. So, "Hanya awak di hati saya selama-lamanya"? Pfffff. Bullshit.



Rabu, 22 Disember 2010

Troll : Kenapa Perempuan Menangis

Assalamualaikum


Dulu, masa muda-muda dulu. Masa aku hingusan macam korang sekarang, aku selalu pergi ke tadika. Tadika tu macam kat dalam kampung sikit biasalah I kan orang kampung tak macam korang orang-orang bandar mengada-ngada.

Rutin hariannya aku di tadika; sebelum rehat, belajar benda-benda kenali jarum jam dan selepas rehat, belajar ABC. Time tu, aku paling susah nak ingat dengan huruf N. Aku boleh hafal semua turutan huruf, tapi mesti tertinggal dengan huruf N. Cara aku atasi masalah ni adalah dengan mengingat seorang mak we (Awek) ni. Nama dia Ann. Tapi cara cikgu tu sebut bunyik macam N. Tak tau lah kot-kot cikgu tu poyo ke apa nak berslang-slang di tadika. So, dari situ, aku kenal awek tu.

Ann ni manja gila. Sikit-sikit nangis. Sikit-sikit nangis. Tak dapat makan, nangis. Tak ada tempat nak letak selipar, nangis. Tak reti baca waktu jam, nangis. Tak dapat cari buku nota, nangis. Sembelit sampaikan 'cake' tak keluar pun nangis. Suka sangat nangis. Dia tu, bila nangis, hingus mesti keluar meleleh-leleh dari hidung dia. Dah meleleh-leleh tu bukannya reti nak lap, tapi di biar je terus masuk dalam mulut. Aku tengok pun pelik dia nangis gaya macam tu. Macam perempuan.

So, pada suatu hari dia tak henti-henti nangis sebab berebut lego dengan aku. Memandangkan aku dah fedup gila dengan si Ann tu, aku pun pergi lah ke kelas sebelah dan tanya cikgu kelas sebelah. (Aku tanya cikgu kelas sebelah sebab cikgu kelas sebelah tu lelaki.)

"Sir, why the hell awek tu asyik menangis?" Aku tanya.

Cikgu tu actually ambil masa yang agak lama untuk terangkan kat aku. Mungkin dia pun tak tahu sangat pasal makhluk yang complicated ni. Then, aku ingat lagi yang kemudiannya cikgu tu cakap "Mr K, susah nak terangkan pasal ni. Sebab... kalau nak tahu, perempuan memang suka menangis. Kalau di ikutkan, tanpa sebab pun perempuan boleh nangis. Apa pun, bila awak besar nanti, awak akan tahu". So dari situ, aku set kan di mind aku. Perempuan, memang suka menangis tanpa sebab. Tapi.....

Tapi, segalanya berubah bila aku masuk darjah 6.

Masa aku masuk darjah 6, kat sekolah tu ada buat satu program jual pampers. Pampers untuk baby kata cikgu-cikgu aku. Tapi yang hairannya, hanya student perempuan je yang boleh pergi program tu. Apa ingat kaum lelaki ni tak reti tukar pampers baby ke? Kaum lelaki bukan sahaja mahir membuat anak, malah, pandai mendidik. Abang K misalnya.

So, masa semua kaum gedik-gedik tu pergi join program tu, aku pun bersama kaum-kaum baik, pemurah, baik hati dan setia (kaum lelaki) pun berborak lah. First, kiteorang berborak pasal pampers. Kemudia topik perbualan beralih ke couple. Then beralih ke kahwin. Then beralih ke malam pertama. Dan aku ingat lagi point yang paling penting dalam perbincangan tu adalah, 'perempuan memangis di malam pertama'. Itu kata si tukang pencerita. Aku pernah cuba tanya dia pasal malam pertama. Tetapi, dia hanya pegang bahu kiri aku dengan tangan kanan dia sambil squeeze dengan eratnya dan berkata "Bila besar nanti, kau akan tau..."


So, bila aku dah masuk ke tingkatan 3 (which is dah besar), aku dah tahu apa yang di maksudkan perempuan menangis di malam pertama. Yeah, aku sendiri melihat dengan biji mata aku sendiri bagaimana a comel girl falls for a boy sambil nangis-nangis. Yeah, malam pertama selepas putus cinta. That girl, menangis macam orang gila. Sikit-sikit nangis. Sikit-sikit nangis. Padahal couple baru je satu bulan. Tapi nangis macam nak rak. Macam lah orang lain tak pernah putus cinta. Lagi pun...Couple? Cinta? Alah, penting sangat ke couple-couple ni? Penting sangat ke love-love-eww-eww ni? Tak payah susah-susah nak couple. Buang masa je semua tu. Semua tu bullshit. (Ayat orang tak ada awek).

So, bagi menghuraikan masalah complicated ni perihal kaum complicated tu tentang this complicated issue, aku pun berjumpa yang pakar. Yes, yang pakar. Even aku dikurniakan dengan keperibadian yang menyenangkan dan perwatakan yang memikat hati, hati yang setia untuk seorang gadis dan jiwa raga yang suci (oh, so terharu I), still, aku perlukan pakar. So, aku pun jumpa lah si pakar ni. Si pakar ni, perangai dia ada bau-bau Afyy sikit. Cute umpama perempuan. Ganas umpama lelaki. Manis umpama gadis. Three in one. Perfect 'composite composition'.

Oh, si pakar tu, bernama Ain. Bukan Aina. Tapi Ain. Ain ni cakap "Perempuan adalah makhluk yang paling kental, tetapi memiliki organ yang amat fragile dan kecil." At first place, bila dia sebut "Perempuan ada organ yang kecil", aku ingatkan dia bercakap pasal brain (Ya otak adalah organ). Tapi rupa-rupanya dia bercakap pasal heart. HEHEHE.

Then dia sambung lagi "Hati perempuan banyak keluarkan kasih sayang, tetapi tak boleh menampung banyak kesengsaraan sebab ianya fragile. Bagi menghalang hati itu pecah berkecai, air mata akan mengalir." Aku angguk-angguk faham. Padahal aku tak apa faham pun. Hati mudah pecah lah. Organ kecil lah apa lah. Cakap je la perempuan suka nangis. Kan mudah.

Dan, bila aku menjejek di tingkatan 5 which is tahun di mana usia aku dah cukup dewasa untuk kahwin dan membuat perkara-perkara keji, aku pun sekali lagi bertemu dengan sebab-kenapa-perempuan-suka-menangis.


Ianya bermula dengan pagi yang hening. Dalam pukul sepuluh. Aku sebagai seorang pengawas yang berkaliber tinggi pun pergi la ronda-ronda kawasan sekolah. Padahal waktu tu belum rehat. Saja je nak ponteng kelas. Masa tengah jalan tu, aku ada nampak seorang perempuan ni menjerit-jerit kat lelaki. Lelaki tu relax je pandnag perempuan tu dengan muka slamber. Tiba-tiba perempuan tu hilang kawalan lalu start memukul lelaki tu di bahu. Dia pukul-pukul sambil nangis-nangis. Ya, dia pukul orang, tapi dia yang menangis. WHAT THE HELL IS THAT? APASAL DIA PUKUL ORANG TETAPI DIA YANG NANGIS?. Terpekik terlolong perempuan tu menangis sambil pukul lelaki tu. Dia nangis lebih-lebih tapi lelaki tu steady je tak buat apa-apa. Well, lelaki, biasalah. *Angkat kening double jerk*

So, aku pun duduk di birai kelas sambil memikirkan tentang peristiwa yang baru aku saksikan. Sungguh aneh peristiwa itu. Tak dapat aku tafsirkan mengikut fahaman aku. Lalu, aku duduk untuk memikirkannya. Aku berfikir balik tentang peristiwa lepas-lepas. Pasal couple, pasal malam pertama pasal itu dah ini. Tetapi, semuanya amat bercanggah dengan apa yang aku faham dan apa yang aku lihat. Tapi, semua masalah aku itu terjawab bila aku teringat balik apa kata-kata guru tadika aku.

Ya. So, betullah kata-kata guru tadika aku ; "Perempuan... tanpa sebab pun boleh nangis."




Isnin, 20 Disember 2010

Gambar : Realiti Hidup.

Assalamualaikum

Hari ini, aku di kejutkan dengan kedatangan seorang sahabat lama ke rumah. Muka dia monyot gila. Dia datang kepadaku adalah kerana dia ingin meluahkan masalah dia kepada ku. Biasalah, selain baik, aku juga peramah, pendiam dan pandai memujuk. Aku juga seorang yang pandai mendengar masalah (dengan gadis comel sahaja).

Dia monyok kerana dia selalu hadapi masalah dengan kawan-kawan dia yang hipokrit.

Lalu, aku pun teringat akan perihal lembu. "Hidup ini umpama lembu di dalam kandang" yang aku baca beberapa hari lepas. So, aku pun arrange step untuk bercerita perihal lembu di dalam kandang ini terhadap sahabatku itu.




Sabtu, 18 Disember 2010

Bunuh Diri Kerana Cinta. Promote di Social Network.

Assalamualaikum


Aku ada terbaca satu isu yang amat menarik. Isu ni dah agak lama. Tapi tak sampai pun sebulan. Baru je minggu lepas. Tapi, aku rasa tak ramai yang dah terbaca pasal ni. Aku pun, baru terbaca dari OhTidak.com.

Kalau korang nak tahu, ini bukan kes pertama isu bunuh diri di Malaysia nak-nak yang jenis bagi tahu wasiat di social network. Beberapa bulan lepas pun, di facebook, siapa follower blog aku yang lama-lama mesti ada perasan yang aku ada post satu entry pasal seorang lelaki yang down gila-gila sambil menyumpah ke Tuhan (Allah) di facebook sebab dia putus cinta. Aku friend dengan dia sebab dia adalah founder untuk satu group facebook ni. Aku just blog kan sikit pasal dia (Dia melayu, Islam). And then, keesokkan harinya, aku terpaksa delete balik post tu sebab... that guy dah commit suicide.

Aku pun rasa macam "OMG, semalam aku blogged about him, and now dia dah tak ada?". Agak freak me out la. And masa tu, Facebook dia still ada. But, tak ramai tahu yang dia dah tak ada.

Dan yang paling terbaru, bukan Melayu, tetapi Cina. Isunya, still sama, bunuh diri kerana cinta. Yeah, love kills. You bet.

Aku tak pasti kenapa. Tapi aku perasan, lelaki kalau nak bunuh diri gila kreatif. Macam-macam dia buat. Antaranya, boleh di tengok di video di bawah. Vid ini bukan prank.


Thanks to http://rojakstory.blogspot.com/ for the vid.

Dan, aku tak faham. Kenapa bilangan lelaki bunuh diri makin meningkat?

Ada dua jenis dosa bila seseorang Islam tu membunuh diri yang bergantung kepada niat. Satu, syirik which is keluar islam which is murtad which is tak akan bau syurga. Dan satu lagi, adalah dosa yang teramat-amat besar and that dosa besar akan membuatkan anda have a super lot of time to kill di dalam neraka.

Jenis bunuh diri yang pertama adalah bila korang yang bunuh diri tu yakin dengan apa yang korang buat dan terus bunuh diri sambil senyum bajet boleh selesaikan masalah dan mati denga tenang. Dalam hal ini, yeah, don't even think about the syurga. Dan bagi jenis yang kedua pula, korang tahu bunuh diri ni akan buat korang masuk neraka. So, korang mengucap atau buat apa-apa yang tak logik sebelum bunuh diri. Then korang akan bertapa di dalam neraka dengan jangka masa yang agak lama. Cukup lama untuk membuat tamadun di neraka sebelum azab tu di hentikan.

Tentang mangsa cinta yang paling terbaru adalah seorang lelaki bernama Alviss Kong. Macam mana dia bunuh diri? Di bunuh diri dengan cara terjun dari tingkat 14 dan menghempap sebuah kereta Wira. Kesian pula pemilik kereta wira tu. Tak pasal-pasal kena.

Well, ini adalah retetan status fb dan nota bunuh diri sebelum dia commit suicide.
 
Antara status-statusnya di FB yang paling awal sebelum dia bunuh diri.

Antara yang paling banyak comment.

 His suicide note

 On his blog.
His goal, then.
Selepas kematian.

Ianya adalah amat menyedihkan bagi lelaki ni yang bunuh diri kerana cintanya yang hanya terjalin kurang dari 5 bulan. Why the hell you give a shit to die for someone yang not even yours? Come on.

Bagi perempuan, jangan la bunuh diri kerana cinta atau kerana apa-apa. Korang ingat kalau korang bunuh diri kerana cinta, boyfriend korang akan kisah ke? Boyfriend korang bukan kisah sangat pun. Dia hensem. Yeah, lelaki memang hensem. So, dia boleh cari perempuan lain.

Bagi lelaki pula, korang pun tau kan yang bilangan lelaki sekarang gila sikit. Dan, dah banyak sangat perempuan menderita atas kekurangan bekalan lelaki. Cukup-cukuplah menambahkan penderitaan terhadap kaum perempuan yang kurang kasih sayang ni.

Conclusion, jangan bunuh diri. Bukan berani untuk mati. Tapi takut untuk hidup.



Khamis, 16 Disember 2010

Kenapa Perempuan Suka Suami Orang.

Assalamualaikum



Hello hello hello. Hari ni, agak bosan lah. Main dota pun bosan. Tidur pun bosan. Tengok tivi pun bosan. Semua bosan. Cuma tunggu masa untuk baca novel je sebab baru tadi novel [Tunas] (Hlovate) sampai ke rumah. Ingat boleh terus baca, tepi tengok-tengok adik-adik perempuan aku berebut nak baca. Masing-masing pasang muncung bila novel kena buat lari. So, memandangkan I adalah abang yang baik, maka dengan itu, I kasi lah dieorang baca dulu. Biasalah, abang yang baik. Ehem.

So, berbalik kepada tajuk kita pada hari ni; Why the hell perempuan suka kacau rumah tangga (suami) orang yang dah berkahwin? Okay fine. Actually, aku rasa tajuknya lagi bagus kalau Kenapa Ada Orang Ke-3 Dalam Rumah Tangga.

Eh wait, yang Abang K ni nak cakap pasal kahwin-kawan apa hal? Isteri tak ada, awek tak ada tapi nak cakap pasal kahwin? Ah, aku tak kira. Ianya adalah merupakan satu persediaan sebelum aku kahwin. Well, semenjak dua menjak ni, aku asyik termimpi yang aku jumpa ular. Kata orang tua-tua, kalau mimpi jumpa ular maksudnya ada orang nak meminang. So, sebab itulah aku prepare myself.

Nevermind. Lupakan. Apa pun, senang cerita kalau kita google dengan keyword "Suami orang", mesti akan bersangkut paut dengan "perempuan suka kacau suami orang". Tak percaya, boleh search sendiri. So, the issue is; WHY? Kenapa banyak sangat isu orang ke-3 dalam rumah tangga?

Adakah perempuan yang salah sebab kacau suami orang? Ataupun lelaki yang salah sebab dah kahwin, tapi still nak menggal?

Mari kita lihat;

Si Makcik Itu Janda.


Kalau korang tengok drama-drama bersiri tipikal melayu. Asal ada si Janda yang berdressup maut je dalam kampung, mesti semua isteri dalam kampung tu tak akan senang duduk. Agak-agak korang kenapa? Ya, janda adalah lebih banyak pengalaman berbanding si anak dara. Pengalaman macam mana tu? NO. Aku tau apa otak kuning korang fikirkan. Its not about seks semata-mata. Tapi perlakuan, layanan dan kegedikkan. Aku pernah terbaca yang penangan janda adalah lebih kaw berbanding anak dara. So kenapa si janda suka kacau suami orang?

First, yeah they are good at sex since dieorang pakar makan jamu, lama makan garam dan sebagainya. Tak seperti, si anak 'dara' yang tak berminat pun nak makan jamu even dah dua tahun berkahwin. Yang 10 tahun 'kahwin', tetapi baru 1 tahun nikah tu jangan tanya ah pasal jamu. Sure tak sentuh.

Second, pasal layanan. Yang dah berpengalaman kahwin ni, tak ada nya merajuk terpekik terlolong sambil jerit "Hantar I rumah mak I. Hantar I rumah mak I" bila bergaduh. Dia yang nak lari balik kampung, dia pulak suruh orang hantar. Eish. Tak ada adab langsung. Mostly janda, bila aku 'tanya' orang tertentu, dia pandai untuk bergaduh. Dia tahu bila dia nak mengalah. Dia juga boleh kawal suami dia dan suami dia boleh kawal dia. Ada match bak kata orang. Tapi kalau anak 'dara', sikit-sikit nak ikut cakap dia. Tak matang langsung. Ehem.


Dah kahwin = kewangan stabil = secure.


Girls zaman sekarang sedar diri. Dia tahu yang dia tu bergetah, dan ada assets yang besar. Dia tahu pila dia jalan je di tengah orang ramai, dia boleh rasa ada sticker tertulis 'HOT STUFF' kat dahinya. So, dia pun berfikir "Im hot, Im sexy, Im fabulous. I should be rich." Ya, rich. Rich dengan duit orang lain. Orang muda pun ramai yang kata-kaya. Nak-nak anak datuk. Tapi kenapa still nak yang berkahwin? Ya, sebab yang berkahwin, mostly boleh terus ajak berkahwin dan ada pengalamn memberi komitment terhadap seseorang. So, secure. Kalau dengan anak-anak ikan, tidak secure. Sebabnya, anak ikan lagi suka berfoya-foya dari berkahwin dan buat komitment. Anak ikan biasanya tak nak habiskan usia remaja dengan perkahwinan. Kan?

OI PEREMPUAN, BANYAK LAGI JANTAN LAIN, APASAL JANTAN AKU GAK KAU NAK KEBAS?
Well, the issue is.... Really? Betul ke banyak lelaki lain kat luar sana yang single dan menepati ciri-ciri Prince Charming berkuda putih yang korang idam-idamkan?

Well, the higher the number of production (quantity), the lower its value. Dan bila ianya datang kepada bilangan lelaki yang semakin menurun, nilainya akan automatik menaik. So, kalau selepas ni, ada lagi girl-girl yang mintak hantaran berpuluh-puluh ribu, si lelaki jangan kuatir untuk mereka. Sound je dia bersama mak dia yang nak jual anak tu. Lelaki punya lah on demand sekarang, dia sibuk lak nak naik harga. Tak pandai nak berurus niaga anak langsung. Lelaki tak nak kahwin, mula lah di salahkan lelaki.

Makin tua, makin handsome.


Tahu kah korang, yang lelaki berjambang lagi hot dari lelaki tak ada janggut? *Terasa*. Dan semakin tua, makin bergaya? Semakin di minati? Semakin macho? Semakin matang? Contohnya, Robert De Nero. Horatio Caine (David Caruso) dan macam-macam lagi lah. Bak kata orang, lelaki, makin lama makin beharga. Perempuan makin lama makin... erm... errrr... antik. Lagi pun, men's life start at 40 kan?

Sama juga macam di kolej. Market lelaki vs market perempuan. Semakin senior si lelaki, semakin tinggi market. Semakin senior si perempuan, semakin kurang market nya. Kan?

Dan, perempuan amat-amat tertarik dengan lelaki yang matang. Even lelaki tu huduh, tak handsome dan muka pelik serta tua, tetapi kejantangan dan kematangan lelaki memang akan buat perempuan tertawan. Tu yang huduh and tak handsome. Kalau yang handsome dan macho?, haaa. Memang cair lah. Di tambah pula, agak susah nak cari lelaki yang matang dan single. Masing-masing kahwin pada umur 25-35 tahun.


Lelaki nak makan luar.



Point ni, adalah paing banyak kat dalam forum-forum online. Kalau pergi mana-mana je, point ni mesti ada. Why lelaki makan luar?
  1. Bosan tengok muka isteri yang sama setiap hari. Semua sukakan Ais Krim Chocolate. Tapi kadang-kadang, nak juga rasa Ais Krim Vanila kan?
  2. Kasih sayang lelaki terlampau banyak. Seorang perempuan tak cukup.

So, apa kata forum? Keperbagaian dalam rutin seharian! Ya. Jangan lah balik-balik buat benda sama. Tak ada kepelbagaian langsung dalam rumah tangga. Sebab itu lah aku pernah cakap, kalau korang boleh rasa romantik bersama suami / bakal suami tanpa berborak dan berkata-kata, maksudnya korang memang akan susah bosan antara satu sama lain. Kiranya macam korang pergi dating, then baring sambil pandang langit malam tanpa cakap apa-apa pun. Then sekali sekala jeling ke pasangan. Then sekali sekala gelak-gelak. Kan sweet tu. Hais. Korang ni tak romantik lah.

Lelaki yang dah kahwin tahu nak kasi 'pandangan membara'.
Ini lagi satu salah lelaki. Lelaki bila dah kahwin, dia automatik tahu cara nak tackle, layan dan belai si gadis. Si gadis pula, punya lah naif dan lurus, terus cair. Lelaki yang dah berkahwin, amat jauh bezanya dengan lelaki yang belum kahwin. Seseorang yang dah kahwin, biasanya ada sifat sabar yang tinggi. Sifat matang yang kental dan pandai memberi pandangan serta nasihat yang amat lain. Which is, tak ada kat lelaki muda-muda. Sebab itu ramai wanita terpikat.

Idayu (bukan nama sebenar), 23, mahu masyarakat tahu bahawa tidak semua gadis yang berkawan dengan suami orang itu dianggap pengikis dan perampas.

“Saya bukan gadis yang lemah lembut dan mempunyai ciri-ciri kewanitaan seperti yang lelaki harapkan sebagai teman hidup. Sikap saya amat kasar dan tidak tahu menjaga adab sopan apabila di khalayak. Tapi sebaik bekerja di syarikat ini saya mula berubah dan punya keyakinan untuk menjadi wanita sejati,’’ katanya.

Lima bulan setelah bekerja di sebuah syarikat korporat di Petaling Jaya, kata Idayu, seorang lelaki dikenali sebagai J cuba mendekatinya.

“Pada permulaannya, J selalu datang ke syarikat saya untuk berurusan dengan pegawai atasan kami. Setiap kali dia berkunjung ke pejabat saya kami hanya berpandangan dan saling melempar senyum.

“Selama tiga bulan itu juga saya merasakan ada perubahan pada diri saya. Hati dan perasaan saya menjadi tidak keruan setiap kali terpandang wajahnya.

“Keinginan untuk berkenalan dengannya semakin hebat. Risik punya risik, saya mendapat khabar J sudah berkahwin dan mempunyai empat orang anak.

“Menariknya pula, J sering bertanya tentang saya kepada para pegawai atasan. Rupanya saya tidak bertepuk sebelah tangan, dia juga suka kepada saya dan ingin berkenalan.

“Dengan bantuan kawan-kawan, J akhirnya dapat menghubungi saya. Mulanya kami hanya mengirim mesej. Selepas itu telefon bertanya khabar. Mungkin Kak Nor bertanya kenapa saya melayannya?

“Jawapannya mudah saja. Saya sunyi sebab tidak ada kawan lelaki. Layanan dia terhadap saya membuka hati saya untuk terus berhubung dengannya,’’ tambah Idayu.

“Perkenalan itu memberi saya harapan bahawa J baik orangnya. Dia tidak mengambil kesempatan ke atas saya. Selalu dia bercerita tentang keletah anak-anaknya apabila kami berbual di telefon. Dia juga pandai menjaga hati saya, tidak menyakiti perasaan saya, walaupun saya selalu buat perangai. Dia cukup tabah dan sabar. Yang paling penting dia pandai buat saya ketawa. Saya bahagia bila dapat mendengar celotehnya. Itu kelebihan yang dimiliki J,’’ ujar Idayu berterus terang.

Namun kata Idayu, jangan salah sangka J tidak pernah memberi kemewahan, malah tidak pernah mengucapkan selamat ulang tahun kepadanya.

“Kami juga tidak pernah keluar berdua. Hanya berpandangan di pejabat, telefon dan bertanya khabar,’’ jelas Idayu.

Tambah Idayu, dia ingin tegaskan bahawa bukan semua gadis muda yang berkawan dengan suami orang itu ingin mengikis.

“Seperti saya, sekadar ingin menumpang kasih. Tidak lebih daripada itu. Belum terniat untuk mengahwininya sehingga ke saat ini. Ada masa, saya rasa bersalah pada isteri dan anak-anaknya. Tetapi saya akui semakin hari hati saya semakin sayang kepadanya. Saya cuba tinggalkan dia dan cari yang lain tetapi lelaki-lelaki bujang di luar sana tidak menghargai saya.

“Mereka tipu dan cuba kikis duit saya, itu lebih menyakitkan hati. Sedangkan bersama J, dia terlalu menjaga hati saya. Dia percayakan saya, malah dia benarkan saya berkawan dengan orang lain yang sesuai untuk saya. Hubungannya itu turut diketahui oleh ibu,’’ kata Idayu.

“Saya tidak pernah berselindung apa-apa daripada ibu malah ibu juga pernah berbual dengan J menerusi telefon. Ibu juga mengatakan J seorang yang baik. Tapi ibu mana yang inginkan anak gadisnya berkawan dengan suami orang, tapi ibu nampak bahagia di mata saya apabila J menelefon mungkin sebab saya satu-satunya anak gadis ibu. Walau marah dia terpaksa telan.

“Kak Nor, saya sebenarnya serba salah. Sama ada hendak tinggalkan J atau meneruskan hubungan dengannya. Apa yang perlu saya lakukan? Saya betul-betul menyayangi dia tetapi setakat ini belum terfikir untuk berkahwin dengannya.

“Adakah saya perosak rumah tangga orang? Saya sendiri tidak tahu macam mana boleh berkawan rapat dengan J. Tolonglah saya selesaikan masalah ini Kak Nor?’’

Oh, Kak Nor tu bukan aku okay. Ini aku ambil dari utusan.

Lelaki saja je nak test market.
Ini aku agak tergelak bila baca di sebuah forum. Actually, jangan lah kacau suami orang, sebab, lelaki ni saja je nak test market dieorang. Sebab ketika umur dieorang makin meningkat tua, mereka akan terfikir "Aku dah tua ke?", "Tenaga masih macam dulu-dulu ke?", "Agak-agak, market ada lagi tak?" atau dengan kata lain, own midlife crisis. Sebab bila dia tahu yang market dia masih tinggi, dia akan rasa secure.

***********

Actually, ada lagi point. Banyak lagi. Tapi, bairlah henti di sini dulu. Tunggu aku kahwin dulu. Baru layak cakap bab-bab dalam kelambu.

So, poligami dan orang ketiga, mostly, di hati perempuan akan berkata "Madu bagi lelaki. Hempedu bagi perempuan."

Well, siapa kata aku asyik mengata perempuan. Ni entry backup perempuan tau. See? Aku bukan sahaja abang yang baik. Malah, bakal suami yang bagus.

Aku rasa dah boleh kahwin.



Rabu, 15 Disember 2010

Rapunzel, Perempuan dan Budak A.L.A.M

Assalamualaikum

HOOOMAIGOD. HOOOMAIGOD. Rapunzel is waaaaayyyyy much cuter than I expected. And, the movie was awesome! Ia happening gila. Dan bukannya sedih.

Okay-okay. Mari kita mulakan dari mula.

Hari ni, masa aku dalam tandas buat apa yang patut. Adik aku cakap ada orang datang and mintak sign parcel. So, aku suruh adik aku sign. Then adik aku kata, parcel tu adalah beberapa buah novel yang kawan aku hantar.


Aku pun gila lah excited. Tapi tak tunjukkan lah excited sangat depan adik aku. Apa barang lelaki excited dapat banyak novel. Aku buat cool je.

Novel-novel yang aku dapat itu adalah Jaja & Din, Versus dan Pelangi. Part bestnya, sebab dua daripada novel tersebut adalah novel Hlovate.

So, aku pun baca la Versus tu. Baca baca baca baca, then aku tertidur. Bangun-gangun, check handphone, ada Syeikh (Syed) hantar text.

Amin ajak kuar bandar petang ni. Dia tengah cuti. Baru turun kapal. Nak tak?

Aku nak aku masa tu tengah tido. So agak tak ada mood. Tapi bila memikirkna tentang amat susah geng-geng sekolah nak berkumpul, so aku pun gerak lah.

So, aku dan Syed pun bergerak lah pergi ambil Amin si budak laut di Kuantan Parade. Then, menuju ke East Coast Mall (ECM). Masa on the way tu, perh, Amin dah nampak kurus. Ye lah, last time jupa dia, kalau tak silap hanya selepas SPM kot which is masa aku muda-muda dulu. Sekarang, dia makin tough. Then, dia bukak cerita pasal apa yang dia buat sekarang which is belajar di Akademi Laut Malaysia.

Perh, banyak betul negara yang dia pergi. Ada Jepun, Korea, China dan bermacam-macam lah. Oh oh, then dia ada bukak satu cerita hantu masa kat atas kapal. Dia ni adalah pengumpul Action Figure (patung aksi macam Gundam, Dragon Ball dan Naruto). Masa kat sekitar Eygpt, dia ada beli satu patung umpama kucing zaman firaun. So, masa dia on the way nak hantar kargo barang-barang chemical dia ke somethere around Jeddah, kapal dia menuju ikut laluan Mekah. Then masa dia tengah tidur, dia ada nampak something yang besar di dalam gelap. Ianya gelap, sepatutnya tak nampak apa-apa, tetapi dia nampak benda tu yang besar. Dia bukak lampu, benda tu tak ada. Dia tutup lampu, terus nampak benda tu. Dia buat beberapa kali macam tu. Then dia pun agak takut lah. So, dia keluar dari blik dia dan bagi tau crew kapal yang ada hantu di bilik dia. So, crew kapal tu cakap "Tak apa, biar aku temankan kau tidur di katil atas (Double Decker). Then dia pun tidur la. Baru beberapa saat dia terlelap, dia terjaga. Dia tengok kat atas, tak ada orang. Then baru lah dia tahu yang crew kapal tadi tu sebenarnya adalah tak wujud.

Bla-bla-bla. Then dia dapat tahu yang semuanya itu mungkin berpunca dari patung-patung aksi dia. So dia pun buang lah semua patung-patung aksi dia dan dia berpesan jangan kumpul patung. Well, sebenarnya banyak lagi lah benda-benda best jadi orang laut ni. Dan termasuk lah benda-benda yang aku tak nak cerita.

Aiseymen. Panjang betul intro. Nevermind. Then, kami bertiga pun bergerak lah ke ruangan legar panggung wayang. Nak beli tiket. Tapi tak tahu nak tengok cerita apa. Mula-mula ingat nak tengok Ngangkung. Tapi memandangkan bunyinga umpama kangkung dan aku tak suka kangkung, so, aku suggestkan cerita Rapunzel. Dieorang terus setuju. Ececece, aku rasa dieorang pun memang nak tengok Rapunzel tu, tapi segan nak bagi tau takut kena gelak.

 Adorable

Then kiteorang pun tengok lah citer Tangled / Rapunzel pada jam 10 malam. Masuk-masuk je, kosong. Aku duduk. Then aku bagi tau Syed, "Sebelah aku, mesti akan ada awek comel duduk". But then, tengok-tengok memang betul pun ada awek duduk. Syed senyum je kat aku. Aku pun F YEAH! Tapi selepas beberapa minit, aku dengar awek sebelah aku suruh kawan dia duduk kat hujung. Then kawan dia pun pergilah duduk kat hujung. Then, awek kat sebelah aku bagun, then duduk kat tempat kawan dia yang kosong tu. Then then aku pun macam WTF WHY YOU NO SEAT NEXT TO ME?! MY FACE LOOKS LIKE A RAPIST? Omg korang tau tak sedey bila ada orang duduk sebelah korang, then masa tengah movie dia boleh plak bangun semata-mata nak duduk tempat kosong? Terasa tau... Dah la kena gelak dengan Syed...

Fine, macam lah aku nak duduk sangat sebelah kau. Dah lah tak lawa. Perasan comel.

  Told you. Girl memang nampak cute bila tengah marah and geram.

So, how about the movie? Well, memang aku tak menyesal lah tengok Rapunzel ni. Dari starting, hingga habis, langsung tak bosan. Dan ianya superb bersama lawak-lawak sarkasticnya. This Rapunzel, bukan macam dalam cerita fairy tale yang korang selalu paksa ayah korang cerita even korang dah besar gajah dah. This Rapunzel, adalah seorang gadis yang reti nak melawan kata. Serta, bukan macam dalam ceirta Cinderella tu. Tau nak nangis je. Sikit-sikit nangis. Sikit-sikit nangis. Macam perempuan.

Mesti tonton kalau:
  1. Nak keluar panggung dengan muka puas hati.
  2. Nak tengak betapa berbezanya filem luar negara berbanding filem tempatan. Its not about the cost. Its about the storyline.
  3. Nak ubah persepsi tentang filem animasi adalah tak best.
  4. Nak tengok awek comel manja cute gebu dan mulus.
  5. Nak tahu kenapa mak tiri or mak angkat di labelkan sebagai jahat.
  6. Nak buat benda pelik-pelik dalam panggung wayang bersama kekasih. Movie ini amat menarik, so, kalau korang buat benda-benda tak senonoh, orang tak akan perasan. Skrin kat depan lagi menarik dari aksi bermanja dan lucah korang.
  7. Nak feel feel touching-touching bila tengok si lelaki yang mempunya pandangan membara tu nak mati.
  8. Nak enjoy the movie tanpa berfikir banyak. 




 Movie ni, apa yang aku boleh kata, amat kreatif. Kuda punya perangai, 'katak' punya perangai dan macam-macam lagi. Boleh dikatakan hampir setiap watak dalam cerita tu ada perangai masing-masing atau prilaku yang tersendiri. Which is amat kreatif dan gila-gila.

Aku suka everything about the Maximus (kuda putih) tu. Babak yang ada Maximus memang akan membuatkan korang tertarik. Kuda tu amat-amat pelik. Dan awesome. Oh, aku terfikir untuk membela kuda.

Dan, apa yang aku tak suka pasal movie ni adalah dia ada selitkan babak tipikal macam cerita indon even ianya adalah hanya dalam 5 minit. Babak tipikal tu adalah bila watak jahat (Mak Rapunzel) menipu, then Rapunzel bulat-bulat percaya. Why good guy mesti stupid dan bad guy always the genius one?

 Dioerang menggedik

Lagi satu, aku tak faham. HOW THE HELL RAPUNZEL TAHU CARA NAK CIUM LELAKI? Dia duduk dalam hutan, atas menara, then orang pertama yang dia jumpa adalah pencuri yang bermuka hensem yang menjadi bakal suami dia dan juga her first kiss. And why dia cium mamat kerek tu? Mamat tu dah la pencuri, poyo, kerek pulak tu. Girls zaman sekarang memang suka kat lelaki yang kerek dan poyo ke?

Btw, tak perlu tonton movie ini kalau:
  1. Anda fanatik terhadap filem melayu dan tetap menyokong filem melayu walaupun ianya adalah sucks gila.
  2. Anda inginkan movie diselami dengan babak lucah.
  3. Anda ingin mendapat banyak imput.
  4. Anda gay.

Apapun, filem ini mampu buat bulu roma aku berdiri atau pun meremang. Yang bermaksud, movie ini best. Biasanya, bila aku tengok movie atau persembahan, then bulu roma aku meremang, itu bermaksud aku amat-amat sukakan apa yang aku lihat.

 My fav part. Gambar sebenar lagi awesome.

Amat berbeza dengan fairy tale yang dulu-dulu kononnya ada putera raja datang naik kuda putih dan selamatkan dia. Dan lagi best, ini memang lain dari cerita Barbie. Boleh kata, cerita Rapunzel ni adalah 80% lain dari yang korang dengar masa kecik-kecik dulu. Lagi pun, Rapunzel ni bagus tau. Siap pakai handsocks lagi. Cuma, agak slacks dia tak pakai tudung. Kalau pakai, perh, mesti aku cair tengok.

So, go get your kekasih, wify or hubby for this movie. I know it's kind of late but I don't care. Worth tau.

Personal rating : 9/10 as filem animasi.



Ahad, 12 Disember 2010

Tutorial : Bagaimana Cara Membina Blog Yang Menarik

Assalamualaikum


Hello lads, gents, gays and lesbs sekalian. Aku ada dapat beberapa pertanyaan berkenaan dengan blog. Mostly, newbies datang dan tanya perihal blog. Terutama pasal apa yang patut ada di blog.

Ini adalah entri yang paling paling paling paling paling basic tentang cara untuk buat blog. Sebab, some of guys datang dan kata dia tak tahu apa-apa mengenai blog.

Kalau dulu, aku selalu kata worpress adalah best sebab boleh reply comment and etc. Sebenarnya, wordpress adalah best, tetapi hanya kalau korang nak buat domain sendiri. If not, then blogger (blogspot) adalah yang terbaik setakat ini. Lebih-lebih lagi, kalau korang agak baru memandangkan blogger adalah amat simple kalau nak di bandingkan dengan wordpress.

The Whole Template.


Okay, bagi korang yang baru belajar cara membuat blog, dan tak tahu nak ambil template / layout yang macam mana, korang boleh download je dari website-website yang cool. Korang boleh lepak di blog mamat ni untuk cari template yang best.

Selepas download extract keluar template (code script) tu guna winzip/winrar. Buka account blogger anda -> Dashboard ->Design -> Edit HTML then upload the code script -> Save Template.

Then tadaaa. Korang dah ada template sendiri.

Besarkan size ruangan blog entry post (post body)
Dan, antara soalan yang paling banyak yang aku dapat adalah pasal cara nak besarkan ruangan blog post which is ruangan entri anda di blog anda. Caranya, aku tak tahu pada asalnya, tapi bila aku belajar sendiri bila nak buat template baru warna hijau ni, aku terbelajar lah cara nak edit semua ni. Caranya:

Dashboard ->Design -> Edit HTML-> 'Tick' Expand Widget Template -> Tekan Ctrl + F (Ini akan aktifkan fungsi search di web brower anda- Juga boleh di gunakan di Microsoft Office) Tulis 'main-wrapper' tanpa koma atas.

Anda akan nampak seperti di bawah


Dari situ, cari dia punya width. Itu lah size blog post (post / entry body) anda. Kalau kita tengok, asalnya 500px.


Bila preview, ia akan jadi macam ni;



Aku tukarkan ke 1000px, ia akan jadi macam ni.


Dengan kata lain, just tukarkan ikut suka korang lah nak width berapa pun. Dan, pastikan ada ruang untuk sidebar.


Dan kalau korang nak ubah warna link, visited link dan hover (letakkan mouse di atas link), boleh search guna perkataan yang di dalam gambar bawah,


Then tukar dia punya colour. Kod-kod warna dia, korang boleh ambil di blog ini.

Begitu juga lah dengan fungsi quote dan sidebar. Korang boleh belajar discover sendiri. Dan kalau nak diikutkan, korang boleh ubah setiap benda yang ada di blog korang dengan satu syarat, korang kena faham bahasa kod. Tak payah belajar kat kelas pun apa. Belajar sendiri pun boleh. Main agak-agak dan main logik-logik je. Sebab, aku pun belajar sendiri dan selalu buat try and error. Aku berani belajar sendiri sebab HMTL codes ni, adalah semuanya based on logik. Ingat tu.

Tapi, sebelum try and error tu, pastikan korang buat back-up korang punya template dulu. Kang nanti template blog hancur, jangan nak salahkan aku.

Title tag improve SEO.
Apa itu SEO? Kalau dulu, aku tengok hampir setiap hari blogger-blogger tulis pasal SEO. Tapi sekarang, amat susah nak cari. SEO adalah Search Engine Optimization. Kalau SEO korang bagus, raking Alexa korang akan jadi bagus. Kalau SEO korang bagus, blog korang akan di penuhi dengan orang ramai yang search di Google, Bing dan Yahoo! Sebab, semakin tinggi SEO korang, semakin mudah lah blog korang nak di jumpai di ketika di search.

Cara paling mudah untuk improve SEO adalah dengan ubah dan letak Title tag.

Caranya, mula-mula

Dashboard ->Design -> Edit HTML-> 'Tick' Expand Widget Template -> Tekan Ctrl + F (Ini akan aktifkan fungsi search di web brower anda- Juga boleh di gunakan di Microsoft Office). Search untuk

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Bila dah jumpa, replacekannya dengan code di bawah;

<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'>
<title><data:blog.title/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/></title>
</b:if>

Selepas dah replace tu, Save kan template.

Code ini akan membuatkan nama blog tidak akan di papar bila di search. Aku rasa, SEO makin bagus kalau kita buang kita punya nama blog. Lagi pun, tak kerasa nama blog tu akan buat ianya kacau SEO? Orang search tentang blog post, bukannya nama blog.

The Must Have


Apa yang wajib ada di blog anda;
Blog roll / Blog list - Senarai blog orang lain yang anda minat baca. Contohnya di blog aku, The Other Pretty Gay. Ianya penting supaya orang sedar akan kewujudan blog korang.
Google Connects (Followers) - Pelanggan tetap anda.
Chatbox - Shoutmix (Free dan ada banyak kelebihan berbanding chatbox lain. Ada IP address misalnya)
Label / Tag - Penting kalau blog anda best.
Iklan - Nuffnang - Kalau anda berminat nak cari sikit duit. (Perhatian, aku ulang SIKIT DUIT.)
Counter, Referrer / Tracker - Panting untuk korang tengok aktiviti trafik blog anda. Boleh tahu apa yang orang-orang di dunia ni search untuk sampai di blog anda.
Google WebMaster - Juga tracker. Penting untuk tengok trafik dan keyword dan trend blog anda.

The NOT TO
Apa yang tak patut ada di blog anda adalah;
Jam - Pembaca anda boleh tengok jam di sudut bawah kanan di PC dieorang. Melainkan kalau blog korang banyak porno sampai mereka terlalai sampai tak perasan waktu solat.
Oh, selebihnya, boleh dirujuk di SINI.

Macam mana / Bagaimana nak buat supaya orang tak boleh copy entry blog kita?


Ya, antara masalah paling tak best bila kita buat entri yang agak best, adalah bila ada malaun tak tahu malu yang copy apa yang kita tulis. Kalu copy tak apa. Aku pun tak kisah, tapi, letak lah link ke blog yang korang copy. Kalau boleh, letak lah direct link. Ni tak, dah la copy orang punya, link tak letak. Selepas tu, buat macam dia punya. Aku pernah ada masalah ni. Ada sorang mamat ni. Dia buat note kat FB, tapi isi dia bulat-bulat entri aku. Aku dah lupa nama dia. Yang aku ingat, dia pakai baju melayu pastu muka bajet comel.

So, cara untuk prevent orang dari curi blog post korang adalah dengan;

Dashboard ->Design -> Page Element -> Add Gadget -> Add HTML/JavaScript -> Paste code di bawah -> Save.


<script language="JavaScript">
<!-- 
//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com 
var message="Function Blocked"; 

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){ alert(message); return false;
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false") 
// -->
</script>
Selepas save, then bila view blog, korang dah tak boleh tekan kanan mouse sebab nanti dia akan keluar error tulis "Function Blocked". Korang boleh tukar perkataan ni kepada perkataan lain.

Atau pun, lagi mudah bila korang gunakan code di bawah.

Dashboard ->Design -> Edit HTML-> 'Tick' Expand Widget Template -> Tekan Ctrl + F -> Search untuk

<body>

Dan replace dengan

<body oncontextmenu='return false;' onkeydown='return false;' onmousedown='return false;'>

Kemudia, Save Template.

Code di atas akan membuatkan blog anda tak boleh di kanan klik, tak boleh di select (Highlight) dan tak boleh di Ctrl+C Ctrl V.

Okay dah. Semoga korang ada blog yang best

Aku rasa, apa yang di atas adalah benda yang antara paling penting untuk sesebuah blog. Mungkin aku ada missed something or whatever. Apa-apahal, boleh tanya di Formspring aku.

Bye



Bagaimana Kalau Psychopath dan Pembunuh Bersiri Adalah Ahli Keluarga Kita?

Assalamualaikum


Yo guys. Ini adalah sambungan kepada entri sebelum ini which is People Around You. Di entry yang lepas, aku ada bertanyakan 3 soalan.

Soalan-soalan yang aku tanya tu, kadang-kadang di gunakan untuk menetukan samaada seseorang itu psychopath atau tidak. But, apa itu psychopath? Well, akan aku terangkannya nanti tetapi, anggaplah sesiapa yang cenderung kepada this personalty disorder, akan berpotensi menjadi pembunuh bersiri.  Berikut, adalah jawapan bagi soalan-soalan yang aku tanya,


Soalan 1

Seorang perempuan sedang menghadiri majlis pengkebumian kakak sulungnya. Di majlis itu, hanya ada saudara mara yang terdekat yang hadir. Dan ketika itu, that girl ternampak seorang lelaki. Lelaki tu dah la hensem, kaya pulak tu. So, that girl jatuh cinta kat lelaki tu tangkap leleh punya cinta. Biasalah, girllssss *rolling eyes*. Tetapi, that girl agak pemalu, so, dia tak mampu untuk bercakap, bertanyakan nama dan meminta nombor kat lelaki tu. Kemudian, keeseokanya, that girl membunuh adik perempuannya. Kenapa dia membunuh adik perempuannya?

Jawapannya :
Dia membunuh adiknya, kerana sebelum ni, dia nampak lelaki hensem tu di majlis pengbumian kakaknya dan yang datang itu adalah saudara mara terdekat. So, dia bunuh adiknya adalah semata-mata berharap untuk lelaki tu datang ke pengkebumian adiknya pula. Even kemungkinan itu adalah amat rendah.

Soalan 2

Anda sedang berdiri di balkoni luar rumah pangsa anda. Okay fine. Korang kan kaya, so, korang tengah berdiri di luar bilik Hotel JW Marriott anda yang tinggi dan mengadap ke luar. Anda padang ke bawah, anda nampak seorang lelaki sedang membunuh dan mengerat-ngerat badan seorang perempuan. Then, lelaki yang membunuh tu pandang ke atas dan ternampak anda. Dia perasan yang anda adalah saksi pembunuahan yang dia buat. Then lelaki tu membuat pergerakan/isyarat tangan. Apa pergerakan tangan (gesturing) yang dia buat?

Jawapannya:
Lelaki itu sedang memandang anda sambil tangannya membilang tingkat bilik anda.


Soalan 3


Anda di beri satu pisau tajam. Anda perlu membunuh seorang lelaki ni at any cost. Lelaki ni berada di dalam tandas yang tertutup dan jauh dari penempatan orang lain. What would you do?
Jawapannya:
Tunggu orang tu keluar, dan kemudia membunuhnya dari depan.

Soalan 4

Korang terjumpa seekor anak kucing yang baru lahir. Comel gila. Macam amoi. Di sebabkan korang rasa yang ianya terlampau comel, korang rasa geram sangat-sangat. So, korang membunuh kucing tu. Bagai mana cara korang bunuh kucing tu.

Jawapannya: 
Membunuhnya dengan cara paling susah dan paling lama untuk ia mati.




Sesiapa yang menjawab betul, tahniah. Anda berpotensi menjadi pembunuh bersiri.

Okay fine, soalan di atas tak memberi 100% sebab untuk anda di cop sebagai psychopath, tetapi, itulah pemilkiran orang-orang psychopath ni. Why? Sebab pemikiran mereka amat berbeza dengan pemikiran manusia biasa. Mereka akan bertindak dengan bijak dan pantas bila hendak membunuh. Kalau ikut kajian, dalam apa-apa hal, mereka akan cenderung untuk membunuh dengan cara yang paling best dan menarik untuk menyelesaikan masalah. Dengan kata lain, masalah akan hapus jika terhapusnya orang yang mendatangkan masalah itu. They love blood. They love to kill. But, they love to hear you scream, more.

So, apa itu psychopath?
Kalau dulu, aku tulis pasal pedophilia di kalangan kita which is seseorang yang tertarik dari segi seksual terharap kanak-kanak bawah umur. Dan kebanyakan pedophilia adalah tidak diketahui sehinggalah mereka di tangkap.  Dan, begitu jugalah dengan psychopath. Psychopath adalah sejenis personality disorder which is termasuk dalam masalah mental. Psychopath adalah sejenis mental problem yang boleh di kata amat susah nak di kesan di kalangan kita kerana mereka umapam monster yang berada di dalam manusia yang bermuka baik. Dan lebih-lebih lagi, mereka biasanya terdiri dari orang yang mempunya otak yang amat bijak.


Most of psychopath, akan ada masalah dengan diri samaada based dari masalah keluarga atau tekanan dalam hidup sejak lahir. Masa kecil, orang yang akan ada masalah mental ni, akan berasa seronok apabila mereka menyiksa binatang. So then, mereka akan terus menyiksa binatang tanpa rasa bersalah langsung. Tapi, lama kelamaan, mereka akan merasa bosan membunuh dan menyiksa binatang, so, mereka akan mula menyiksa manusia. Korang boleh tengok benda-benda macam ni dalam cerita Life (Jepun series), Dexter, The Loved Ones dan Criminal Mind.

Cuba lihat kawan anda di sebelah anda. Muka dia gila innocent. Pendiam. Tak kisah pun dengan apa yang orang kata tentang dia. Tapi, pernah tak ada terfikir yang dia adalah psychopath yang berpotensi menjadi serial killer?

Ciri-ciri psychopath yang mungkin akan jadi pembunuh bersiri.
  1. Hidup ceria, tetapi anti-sosial.
  2. Suka menipu dan memanipulasi
  3. Mempunyai otak yang amat bijak ketika berfikir untuk terus membunuh.
  4. Tak ada perasaan bersalah.
  5. Tak ada perasaan kasihan.
  6. Berasa puas selepas membunuh dan seksa binatang / manusia.
  7. Suka mendapat kuasa (Ala-ala gila kuasa)
  8. Sanggup buat apa je termasuk membunuh asalkan dapat apa yang dia nak.

Ted Bundy

 
Bagi sesiapa yang suka menonton cerita bunuh-bunuh, mesti kenal dengan Ted Bundy. Ted Bundy. A boy of psycopath serial killer, yang ada kakak dan ibu sebagai orang yang sama. Serta, atok dan ayah juga orang yang sama. Yea, dia adalah anak kepada kakanya, dan cucu kepada ayahnya. Sila berfikir macam mana benda itu berlaku. And, all of them stay dalam satu rumah pada masa tu.

Kalau Ted Bundy ni main Dota, dah boleh kata dia buat hampir 20 rampages dah. Atau dengan kata lain, dia dikatakan mungkin dah membunuh serta merogol sekurang-kurangnya 33 hingga 100 orang perempuan. So, 'pretty cool'. Aku tak pernah pun dapat rampage main dota.

Monster dalam badan orang-orang yang terdiri dari psychopath ni ada masa dia kecil lagi. For Ted Bundy, dia di katakan memculik dan membunuh budak perempuan berumur 8 tahun ketika dia berumur sekitar 14 tahun semasa menjadi menghantar surat khabar (paper boy). Then, sebelum tu, masa dia kecil, dia selalu torture binatang termasuk anjingnya sendiri, tak terkecuali binatang peliharaan orang rumah sebelah. Jenis torture adalah dengan mengerat-ngerat bahagian badan binatang seperti telinga, kulit dan kaki contohnya, tetapi tidak sampai ia mati. Which is amat menyiksakan. Oh, korang nak contoh? Dulu aku ada jumpa satu video ni. But then, sekarang bila ku cara balik, dah tak ada. Tapi korang boleh tengoknya di SINI. Link yang aku kasi tu adalah amat-amat ganas. Dan anda akan bencikan kat that bitch so much.

Ted ni, dia ada degree in law tapi, dia memulakan karier dan hobi membunuhnya dengan binatang, then di akhiri dengan membunuh orang ramai. Dia adalah manusia yang tak boleh memahami pertalian. Dia tak faham kenapa seseorang perlu berkawan dan menjalinkan hubungan. Dia tak tahu kenapa dia perlu bersosial. Then, bila dia rogol dan bunuh seseorang, dia lalukannya bukan dengan cara lembut. Dan korang sure tak nak tahu cara dia merogol seseorang.

Psychopath versi kanak-kanak.


Antara kes yang menyerupai psychopath yang lain adalah pasal budak yang bernama John Caudle yang berumur 14 tahun. John Caudle ni, dia bunuh ayah dan mak dia semata-mata dia tak nak pergi buang sampah etc. Dia mulakan dengan bunuh mak dia. Then selepas dia bunuh mak dia, dia lepak tengok TV sambil tunggu ayah dia balik. Bila ayah dia balik, dia bunuh ayah dia. Selepas bunuh, dia pergi main PC game. Mayat ayah dan mak dia atas lantai, dia tengah duduk main PC game (Dota maybe). Dia tak ada perasaan, dan tak ada rasa bersalah. Then, keesokannya dia pergi ke sekolah dengan wajah yang happy bak kata gurunya.

Banyangkan kalau korang ada adik macam ni. Adik suruh top up henpon. Korang pulak kedekut tak nak topup. Sure adik korang bunuh korang.

Well, what would you do, if, one of your family members, is a serial killer?

Mesti menarik kan.



Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger