Sabtu, 30 Oktober 2010

Cara Nak Tahu Orang Curi Gambar Di Blog or Facebook.

Assalamualaikum



Ramai yang bertanyakan

"I ni cantik sangat. Macam mana nak tahu kalau ada orang guna gambar I?"

atau

" Youuuuu. Macam mana nak tau ek kalau ada orang plagiat gambar I?"


Yaaa. I bet some of you (girlsss) selalu bertanyakan pasal gambarnya yang di curi ye ye semua nak curi gambar kau sebab kau paling cantik. Tak kisah la kat facebook ke, kat blog ke, kat tumblr ke atau kat mana-mana je lah. Mesti tak ada hal kalau orang nak curi kan. Bila dah kena curi gambar tu, mula lah buat bukan-bukan dengan gambar tu. Upload sana sini. photoshop kat gambar orang lain dan etc. Tak kah korang fikir siarkan gambar di internet adalah berbahaya? So, ABANG K TO THE RESCUE!



Well, ingat senang ke jadi perempuan cantik. Selalu kena stalk. Buktinya? Nih, housemate aku. Tak habis-habis stalk gambar Fatin Liyana Asri. I don't who is this Fatin Liyana Asri. But, housemate aku ni ada cakap, ramai ada curi gambar dia.

So, ehem. Hai Fatin Liyana Asri. I nak tolong you cari pemplagiat gambar you okay fine mungkin you dah tau caranya but i dont care. I ni gentleman sangat. So, I tak kira. I nak tolong gak.

First, you bukak website TinEye.com (Thanks to Sca Ndx *His blog is so much like mine btw*) Okay I gentleman so I yang patut bukak kan. Mula-mula, I bukakan TinEye.com. Then, I masukkan gambar you. Tapi kan, I mana ada gambar you. Aduh. Eh wait. I tau. "OI KAU ADA GAMBAR FATIN TAK?" Aku jerit kat housemate aku. Eh, I jerit ke housemate I.

So, selepas I dapatkan gambar dari housemate I (Heh, boysss), I pun letak lah gambar you seperti di bawah. Tapi kan, apasal bila I search nama you, keluar muka MilliMilo? So, apa kata kita letak gambar MiliMilo.

 Then


Then


Then, kita tekan okay. Then tunggu lah ianya loading. Sorry lah kalau loading tu amik masa sikit. Biasalah you. Internet rumah I ni slow skit. Ramai sangat open tabs stalking awek-awek comel. Tapi I tak. I tak. I baik. I buka internet untuk chat-chat dengan Miss H I je.

Bila dah siap load, you akan nampak result macam ni. Walah~


Oh oh tak ada result. Hais. Selamat kau MiliMilo. Kalau ada tadi... HAHA. Okay fine agak terasa lah kan sebelum ni mana ada orang buat tutorial tak menjadi dan tak ada result.

Tapi kan, bila di fikir-fikir balik, dari test gambar orang lain, baik aku test letak gambar awek aku. Mana la tau kot-kot ada orang curi gambar awek aku ke kan?


 Then


See, ramainya curi gambar awek aku. Kalau korang perasan, even gambar tu di edit pun, TinEye boleh detect.


Cuba kita lihat. Gambar makcik Maria ni, ramai pulak yang guna. Ada dekat 125. Wait 125 je? Ya. Hanya sekitar 125. Could you believe that? Bullshit. So, maksudnya, teknik yang di gunakan adalah tak berapa effective. Aku rasa, gambar ni ada beribu-ribu di seluruh dunia. Tapi di sebabkan sistem TinEye masih baru, so, ianya tak effective.

TinEye ni tak detect muka. Tapi dia hanya detect gambar yang almost 80% the same.

BUT, teknik ni mungkin tak mampu menolong dengan banyak. Nak-nak bila gambar gedik korang tu di gunakan di blogspot. Why? Sebab gambar tu akan di detect, tetapi secara link ke host dan bukan ke blog yang publish gambar tu. Which is, yeah, pretty suck. So, kalau korang lucky, korang akan jumpa lah siapa mamat gay atau gadis kesunyian guna gambar gedik korang di facebook or blog. Or else, korang hanya akan dapat link ke image hosting blogspot or server facebook. (Kecuali lah kalau si plagiat tu ada domainsendiri.com)

Tapi, TinEye ni sekarang still dalam beta phase. Maksudnya sistem dia berfungsi tak secara fully dan masih di dalam test. So, suatu hari nanti, tak mustahil dia boleh view gambar yang digunakan sebagai profile picture facebook.

Tapi, if you guys nak give a try, why not? Mana la tau kot-kot ada mamat gay guna gambar korang untuk bermanja dengan lelaki hensem. Pastu tukarkan lelaki-lelaki hensem sepada gay. Then, korang yang rugi. Kan?



36 Comments:

Nik Nur Izzati berkata...

hahah.
tip berguna :D
thanxs mr. k

Jo Qusary berkata...

No problem... I like gays, muahahaha...

noor afzan berkata...

menarik.
err..tapi ada ke nak plaigat gambar sya..
ahaha~
takde.

nabilah_2908 berkata...

interesting..!! dah try dah...hehe..thnks.. ;)

jom ke APA KATA HATI pulak,
BILA MARAH

Syafiqah Sabki berkata...

hahaha...nice..aku suke bahasa kau yauw..walaupun bahasa kau normal.harhar

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠ berkata...

tq for the tips...

Fina Fento berkata...

yeah. sudah selamat berada di right click mouse ini. senang sket nak cari tanpa masuk site dia :P

Sca Ndx berkata...

versi yang lagi detail dan truly kau mr k. aku suka betul
anyway thanks mention nama aku, even i don't deserved that much credit :)

SophRoSyNe @ cik giRang berkata...

salam sume..

huhuhu...nak curik gambar or gambar nak dicurik sangat la senang..
hanya buat ini dan ini..pastu da dapat...
xpon buat itu dan itu.. terus gabar tu masuk hdisk korang..

tapi jangan salah sangka ye..cik giRang x buat macam tu....

i really hold on the golden rule..which is "do not do unto people what u do not want them to do unto u"

nak detect orang yang curik gambar kita bukan senang.. so kita x payah la buat kat orang kalu tak nak orang buat kat kita balik..

hidup ni kan macam roda...what goes around comes around..

skadar peringatan kpd diri sndiri dan org yang membaca..
(^_^)

...miSS fAi... berkata...

wah, gud2x.... i like it... tq2.. cewah, macam la ade org nak curik gmbar aku kan... ehhehhehe... neway, still kena beringat kan...??

milimilo berkata...

haha.aku tau takde org curi gmbr aku.aku dh test dh tineye ni sejak kes blogger kantoi tipu muka dia miranda kerr tu.eh,apesal keluar gmbr aku lak google fatin?ko tipu ke betul2?

masshie mastura berkata...

owh thanks :)
sgt brguna la mr K.

Merpati Putih_Sakura berkata...

thanks 4 ur info mr.K..

Mr K berkata...

@Milo - Betul lah. Tak caye, try google image "Fatin Liyana Asri"

@Girang - Ya, you got the point.

Dewi Batrishya berkata...

This is rather interesting..
Great Sharing MR.K.. ^^

MyZone~theUn4given berkata...

jom g check sape guna gambar pakwe mereka..hihihi

Lady SharpShouter berkata...

hoh, entri bagus gila.aku suka suka suka.eh, i suka. nak tryle.so kl aku ade post 80 pic, satu2 lah aku nak ngechecknye yerk?wah, bunyi cam lawa je org nk curi pun.haha

ken berkata...

cool.. nak try sekarang :)

Adziim berkata...

Prnh try tpi tineye ni mmg bru sngt....tak cukup efektif.

Kimmy Ai berkata...

hahaha. bagus2. ;DD

The Nerd berkata...

ouh
kes curik !
aha
thax .
rmi pencurik nowadays
:D

KucaKuci berkata...

oh hai...
tq...

ni juz nak tau ade orang curik or plagiat kan??

err... enche tau x camner xnak bagi orang curik gambo??
kirenye kalu orang tu right click. die xleh nak copy or save gambo tu...

tau x?
tau x?

Mr K berkata...

@Kuca - Tahu. Nanti aku kasi tutorial

~aida~ berkata...

xnak bagi orang curi,xyah letak gambar..senang kan
tapi bgus la ajar benda ni,boleh jejak sape yang tak malu curi gmbar orang tu

SophRoSyNe @ cik giRang berkata...

@KucaKuci - eventhough u disable the right click function, the 'plagiat' can still capture ur image and save it in their hard drive. and for this method, so far i havent found any way to avoid it. the only thing u can do is, either allow them to capture ur pic or put watermark on it or edit the pic to make it not so clear untuk ditenung dan ditatap oleh mereka.

SophRoSyNe @ cik giRang berkata...

forgot to mention..even if u disable right click function to avoid other people from stealing ur post/entry/text, there is another way that can b done to copy ur text/entry/post.

may b u can put sumwhere in ur blog, saying that plagiarizing isn't a good thing to b done. and for anyone who would like to share u post/entry/text in their own blog, ask them to give credits to u by mentioning ur name or link the post back to ur page. (^_^)

Mr K berkata...

@Girang - Watermark is the best option.

KucaKuci berkata...

@cik girang....
tq so much!!!
for all ur tips!!
suka!! suka!!
huhuhu~

MerPati tErbAng MenCarI ...... berkata...

sanah helwah cik khairul.. umurmu semakin bertambah dan semakin berkurang... ku doakan umurmu diberkati..dirimu dirahmati.. akhlakmu disenangi.. tak kira saudara atau saudari



soalan saya...
kenapa nick hanimnorlaila dan nick merpati dah tak dibenarkan BERI KOMEN kat box mencapub?
saya mengganggu ke...
he3...

:)

MerPati tErbAng MenCarI ...... berkata...

sanah helwah

cik NAD -miszhelena- berkata...

wah.. best2 bley taw org curik gambo =)

♥cutebabygirl♥ berkata...

bagus gile!!!
wajib cuba! :D

ika~~ berkata...

Hari tu Obe ada reveal pasal ni..
mmg useful lah tineye nih

Fatin Liyana berkata...

hello mr k!
baru tau kewujudan blog u yg best hehe
ade plak mention name kte kt sni kannnn hehe tq! tak sbr nk try ni :)

hamzah ian berkata...

aaaaaaaaaaaa....

gua tak paham.. sape nak curi gmbar gua? apesal takde orang nak curi gambar gua??

arghhh

Nara berkata...

sure ke boleh pakai, mcm tk effective je . aku ade jmp beberapa org yg download gmbr aku tnpa permission then letak dkt blog. tapi ble aku search "0 results" hah gitu ...

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger