Isnin, 18 Oktober 2010

Cara Untuk Tahu Jika Ada Orang Curi Post/Entry Blog Anda.

Assalamualaikum


I got some feedback regarding Surat Untuk My Future Wife(s). Surat tu aku tulis secara gila-gila. Kalau tak silap aku, aku tulis pada waktu malam selepas Lab Test yang berjalan dengan lancarnya. Dan, feed back yang aku dapat agak best ah. Tapi bab yang tak bestnya, ramai yang copy paste dan letak kat Facebook. Aku terfikir untuk disablekan right click di blog aku. Tapi, aku rasa tak sesuai sebab ramai yang suka open new tab dengan guna right click sebab ramai yang tak tahu 'Open in a new tab' can be done by clicking the mouse wheel (Butang tengah mouse yang boleh roll tu). Nak close tab pun boleh guna mouse wheel.

But nevermind lah. Stakat ni, aku tak jumpa lagi mana-mana blog yang copy entry-entry aku dan claim yang dia tulis. Kalau kat facebook tu ada lah sekor dua plagiat kot.

Tapi kan, dari dulu, aku ada satu cara macam mana nak tahu kot-kot lah kan ada orang copy entry korang. Caranya mudah dam simple. Which is;


  1. Buka Google.com
  2. Copy 1 perenggan entry korang. Panjang gila pun tak apa. Copy je.
  3. Paste kat google search.
  4. Tekan search. (Nak gak bagi tau)


Resultnya, anda akan nampak keyword korang yang sebijik-sebijik. Sebagai contoh, tekan SINI. Dan anda akan nampak senarai blog-blog yang menggunakan entry yang di search. Korang akan nampak memang banyak lah ayat yang di bold disebabkan sama.

But since entry-entry banyak di curi dan di letakkan di Facebook, nak tak nak, aku kena cucuk jarum di Facebook. So, dengan itu, aku create Blog The Other Khairul Fan Page. Aku tak suka benda-benda fan ni. tapi aku terpaksa buat. DAN, sila jangan cakap yang follow tu adalah fans ya. I take it as friends and readers. Not fans, not followers. Just friends. Got that babies?

Lagi pun ianya penting untuk backup. Mana tau kot-kot blog aku kena delete.

P/s : Aku jumpa banyak blog yang buat reply untuk Surat Untuk My Future Wife(s). Im gonna put that on this blog. Soon.


54 Comments:

masshie mastura berkata...

babies?
boyss pun mr K pggil babies ke. haha:P
owh i ade tgk wall fb mr K ckp kt sorg nie yg klu sape2 copy surat tu gtaw u.
but it is one of my frens yg wt cmtu.
mr K nk wtpe klu gtaw? mrh ke...
dont worry i will tell them letter yg u yg tulis srt tu. haha ;)

Dhaani Ahmad berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
beLLa haLim berkata...

tu lah pakcik. sape suruh tulis ayat yang best2. kan dah kena copy cat. :) huhuhu

Hazzy Ishak berkata...

rasanya tak de org yang nak copy paste entry blog aku kot
hehe

Fina Fento berkata...

haha. saya pun selalu guna cara tu :P
macam lame tapi berkesan!

Tipah berkata...

pergh, ramai gak plagiat blog kau. aku tau aku pun copy paste je blog kau...senang giler kau!

haha! joking! thanks share mcm mana nak check article kena copy ke tak...

darl berkata...

yiee? aku baru tau pasal tekan mouse wheel bole bukak new tab. t_t

luvly mya berkata...

HAHA, tu yang pelik bila kawan tag notes pasal surat tu. Eh, ni bkan dari blog Mr.K ke. Hehe, btw tak sabarnak tengok surat balasan tu :P

feisty cafiena berkata...

google hanya boleh senarai blog yang setuju untuk di search oleh search engine.

selain itu, tak muncul.

dan yang mencopy itu juga sekadar berkongsi atau/dan menambah unique visitor.

yang mengaku dorang tulis tu memang penipu.

noor afzan berkata...

pergh..
ramai gila kopi paste bulat2 je nih..
haha!

♥CIK SHA♥ berkata...

eh..mekaseh la bgtau yg tekan scroll tu je dah leh open new tab..hahaha..teruja aku rasa..baru tahu..syok pulak nk tekan2..nama je budak IT..kah kah kah..

yg surat untuk future wife(s) yg ko tulis tu apsal blog ko tempat ke-8 weh??ke ko yg plagiat ni??hahaha..

.s.o.f.i.a. berkata...

aku dah jumpak satu blog yang copy paste surat tu lam entri dia...... =)

Kimmy Ai berkata...

hohoho.. mesti tak best kena plagiat kan? rasa macam nak ketuk je kepala orang yang buat tu dengan senduk.

wah,, ade fb fan page. tak nak like boleh? ahaha ;D

aku ada ura2 nak buat entry reply surat cinta mengada-ngada kau tu awal2 dulu, tapi rasa aku pulak yang jadi mengada-ngada nanti.. hahaha..

milimilo berkata...

mak aih.byk gilaa yg copy surat tu.sampai kau yg original pn dkt bwh2 dah.nak kena like jugak ah camni. ;D

cKyN WaN berkata...

hahaha ramai jugak orang curik dari kau ni ek.

merata2 dah terjumpa dan terbaca kekeke

Fiffy berkata...

kalau blog aku, aku disable highlight. tp ctrl+a still boleh lak. adei
tp org sekarang dah canggih semua berilmu pakai otak. boleh je nak disable benda2 yg kita buat tu semua. lagi la gigih kalau dia salin n type entry tu.
tp kalau mcm entry surat cinta utk wife, bapak mertua blablabla tu mmg slalu disebar kt fb pastu mesti org yg linkkan tu cakap AUWWWWW SWEETNYE EHEM EHEM blah la weh. haha


siyes panjang lak komen aku.

xiraburkhan berkata...

huh?anda yg tulis??! *serius baru tahu* usha dekat page member and nampak post tu [but sad to say, x dicreditkan dekat siapa2 so x pernah tahu siapa tuan/puan punya post].

salam ziarah enche K.

adrinaqamarina berkata...

banyak betul orang copy, maybe diorang ingat u pun copy from somewhere kot. idk

tapi pasal mouse tu, baru tau. oke. terima kaseh. haha

ateeka amer berkata...

aku gelak je la. hehe.

Mr K berkata...

@Mashie - Tak ada lah nak marah. Just nak tanya mana copy je.

@Dhaani - Oh, dah baca. That one is nice.

@Bella - Haha. Nice point.

@Hazzy - Ada, ada.

@Fina - Tak lame. Tapi cool.

@Tipah - Biar lah dieorang nak copy. Tak ada masa nak gaduh. :)

@Darl - GOOD.

@Feisty - Ya. And I don't mind at all. Its nothing I can do.

@Noor - :)

@Sha - Haha. Sorry sikit.

@Sofia - I found more than 10. But, nevermind.

@Kim - At first place tu, rasa geram lah juga. Tapi bila dah tak terkawal. Aku diam je lah. Eh, bukan ke kau memang mengada-ngada?

@Milli - Thank you.

@Wan - Have a read.

@Fiffy - Camne nak disable highlight?

@Xira - Its okay. Slama ziarah.

@Adrina - Okay

Hellioz berkata...

kewl

Dean Winchester berkata...

nasib cool je, aku baru nak api-api kan? haha jahat tol perangai... aku jumpa tulisan ko kat blog membe aku...

iman berkata...

fuyohhh..hebat gila..patut la mcm penah tgk kt fb tp malas nak bace sbb macam pnjg tp kat blog rajin plk nak bace..hihihi

Cik Nathrah berkata...

ala..blog best mmg slalu kene plagiat..cam bro zack zukhairi tu.. :)

Mitsuo berkata...

nice one! aku selalu buat cam ni..

lagi best, mulakan dengan tanda " dan akhir juga dengan tanda "

result dia akan keluar sejibik. :)

Cik Cyida berkata...

hohoho.. mcm 2 eh cara nye,
rasanye surat utk wife tu..cyoda penah baca... :)

syahmi berkata...

haaaa...
betul2. aku ade nmpk gk kt fb.
yg xleh blah ade yg ngaku diaorg tulis. kah3... tu mmg sial ah.

laila latif berkata...

salam. first of all nak mtk maaf sbb tercopy n terpaste kt my fb psl surat utk future wife tu. sy bc kat web syok.org part article then tros copy n paste kt my notes. pastu barula my junior kata bnda tu dr ur blog. then i edit tulis that surat is come from ur blog. so nak mtk maaf ye sbb serius xtau bnda tu dr blog awk. =)
n nk mtk permission nak guna ur surat ye. boleh x?

crazy_labelle berkata...

haha... baru nak repot... sakli dah ade org lain yg kesan dulu nmpaknye...

nak senang disable right click je...

bvlgarigirl @ Arianna berkata...

plagiat plagiat..tadi pun ada buat kerja plagiat..tapi di library..dari buku sasterawan negara..ndak apa-apa kan?

Mamak Boy berkata...

HAHA!aku pun ada copy aricle org,but copy atas permission,p ta pernah bagi credit.hehe.feel so guilty siaa.
sumpah,ta na copy dahh.ehehe

Mr K berkata...

@Laila - Boleh je :)

nas berkata...

thenks...tapi orang takkan dapat curi sebab aku da disable right click yang power...nak copy pon xleh dah....


tengok contoh disini...
http://nash121.blogspot.com/

Alia Ramley berkata...

aah. mmg bnyk dah org copy paste kat fb tue. bc tajuk jer dh taw dr blog ko nie.. haha..

nuriz berkata...

salam saya terlebih dulu minta maaf sebab saya tak tahu entri ni . saya dapat entri dari syok.org ni semalam. sy tak tau entri ni telah ditulis oleh awk. saya minta maaf sekali lagi..saya mohon utk letak entri tu dan saya akan link ke blog ni..saya pun baru tau tadi ada blogger bagi tahu pasal ni..harap maaf sekali lagi. saya 1st time datang ke blog ni.

Mr K berkata...

@Nuriz - Its okay. No worries.

nuriz berkata...

tq so much..entri awk menarik sebab tu ramai suka dan sampai masuk ke dalam syok.org..
tq again.

cik naddya berkata...

baru je pas bace 'surat utk bakal suami'.ur fture wife da reply laa.gud2.haha!

~Izwan & Elya~ berkata...

i would strongly support you to do anything to prevent ur articles being plagiarized or copied by others that are not being responsible for what they've been doing. e.g disable right-click or anything.

Kazen berkata...

Salam kunjungan dari kazen..jom join UniKL Bloggers di facebook..submit ur link there...and every time u updating ur blog it will automatic update there if u submit ur link... lets try now....

http://www.facebook.com/pages/UniKL-Bloggers/165952636749982

i'im.z berkata...

hoho...aku pon bese buat cm ni...tp bukan sbb nk trace plagiat blog aku..{aku tak layak pon}...urm bese aku buat sbb mls nk pk jwpn tuk eseimn...(--")

tupaikecik berkata...

kite baru je bce entry tu pg nih..sblm nk g exam.. haha.. bes2. nice2. wlu ade part y cm "amboi..byk cantik muke hang!!" hehe,tp mmg betul pon ape y d tulis. dh tggung jwp pempuan wat sume tu.

piNky LuCiA berkata...

ooo.. macam tu.. nak try gak laa.. hahaha

AyuE SurihanyOt berkata...

ehem..ehem bakal isteri you dah datang haha walawesss..

sebenarnya bagus jugak taw kalau diorang plagiat entry ko masok dlm facebook..sebab aku baca surat ko "utk aku" tu baru aku taw pasal blog ko..ngeh3

terus hati berdebar-debar masa masok blog ni..haha *pengsan

fami berkata...

Hahahaha..padan muka ko dude. hahaha...
anyway, aku pun antara yang letak dalam wall aku. tapi not copying.. aku letakkan link to your blog. so, I need some of the profit you got mate...I got share...

azimahrazak berkata...

xleh nak wat pun ;(

badat berkata...

http://www.hilangpunca.com/2009/06/isteri-gua-dari-masa-depan.html

entri thun 2009....

sape tiru sape ni?

Mr K berkata...

@Azimah - Apa yang tak leh buat?

@Badat - Dude. Tu tahun 2009. Ni dah nak masuk tahun 2011. Kalau aku nak tiru. Baik aku buat awal-awal.

Zarrar Maria berkata...

haha..giler baru tahu mouse wheel tu ade function..tq lalala

ayen =D berkata...

owh! nasib baik baca post ni! dh tau dh cara lain nk open new tab! hehehe thanks!

btw- tak paham nape ada manusia2 yg suka ati copy n paste tulisan org tp tak nk gtau sumber nya-- ntah hape2 manusia itu-- sob3

Tanpa Nama berkata...

salam. hopefully sentiasa dalam keadaan yg sehat.

alhamdulillah ade usaha utk menyedarkan agar lelaki itu jd imam n etc. tahniah

cume ade beberapa perkara yg sy rasakan perlukan sedikit penambah baikan.

1. x perlu untuk masukkan unsur mengorat...sbb takut2 nanti makin ramai yg nak mengoratkan. itu membawa lebih kpd dosa kan?

2. kalau sy sebagai kaum adam la. sy sniri xnak kawen dengan pmpn gini. tgk dr gaye bahasemye pon xmo..huhu.

3. bgs ade ckp mengenai perbualan laki dan perempuan..mengenai jeles2 tu. but cantik lg kalau panjangkan ckit lg...jika percakapan yg sia2 tanpa matlamat yg di bolehkan oleh islam. perbualan itu akan sia2 malahan boleh bawa dosa.

so..kalo lelaki...g la cari lelaki utk borak...pmpn cari pmpn. sape kate x best? seronok sgt...rasulullah lg lah...nak kate hebatnye hubungan ukhuwah...baring atas peha sahabat pula tu. kita d mesi nie pon nak kongsi air dlm cwn ame pon dah jd isu. huhu xde ukhuwah pon.

bercintalah lps kawen...sbb lebih nikmat...sbb tu lah kalo tgk rata2 org yg sudah hebat bercinta be4 kawen...bila dah kawen...cerai or boring...1st dah bosan, 2nd, nak g jenjalan pon sume tempat dah pegi, nak wat lawak pon...sume lawak dah kuar...nak rase best ketika bersama pon dah rase xde pape...xde nilai yg istimewa di situ...nanti akan ade fikiran serupa x yah kawen.

perkahwinan menuntut komitment yg serious but at the same time akan memberi jaminan kebahagiaan kpd org yg berkahwin atas dasar agama.

4. hubungan gini macam jd eksperiment lak...sbb kalo bercouple...then tukar2...huhu. x rase macam diri tu haiwan ke? macam anjin or kucing or kuda....yg selalu bertukar pasangan. allah memuliakan kita n x jdkan kita macam haiwan dengan menetapkan pasangan kita yg x bertukar2...kalo nak indah lg...dlm islam. cinta pertama itulah suami isteri hingga ke akhir hayat...sbb mereka bercinta selepas kawen yakni lebih tinggi martaba n kedudukan d mata allah.

tu x berbicara lg persoalan n akhirat nanti

wallahualam.

sekadar perkongsian yg x seberapa..hanya mengutarakan pendapat...boleh d bidas, d tambah or d betulkan...insan yg kurang sempurna.


yg dicari bukanlah redha manusia but redha allah..kerana hanya dengan redha allah tu sahaja boleh masuk syurga..but alangkan indahnye jika redha allah itu di hiasi dengan redha manusia. (^^)

eyjalukman berkata...

nak tgk laa surat utk future wife uhh . haha

Aniq Bukhary berkata...

Laa... nie penulis asal cte tu...

Aniq Bukhary berkata...

Saya faham perasaan anda.. saya pun kena jg melalui artikel http://aniqbukhary.blogspot.com/2013/01/pembunuhan-along-spoon-akhirnya.html

memang sakit dee org copy artikel hasil buah fikiran kita yg kita..

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger