Rabu, 3 November 2010

Apasal Pula "Bye" = "Di Bawah Naungan Pope"? Duh.

Assalamualaikum


Bla-bla-bla. Ini bukan entri Islamik. Ini entri logik akal. Bla-bla-bla.

Baru- baru ni, semasa aku tengah dok study (Dan bukan jawab soalan di Formspring), aku buka lah buku skejap (Facebook). Then aku ada terperasan pasal satu artikel yang amat... 'Islamik'.

Mari kita lihat article 'Islamic' tersebut.

  1. Tulis “Makkah tetapi jangan tulis “Mekah” coz “Mekah” = House of Wine.
  2. Tulis “Masjid tetapi jangan tulis “Mosque” coz “Mosque” = Mosquitos.
  3. Tulis “Allah” jangan tulis “4JJI” coz “4JJI” = For Judas Jesus Isa Al-Masih.
  4. Tulis “Salam” jangan tulis “Ass” coz “Ass” = Donkey / Ass.
  5. Jangan guna Bye”  kerana “Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
  6. Jangan guna A’kum”  kerana “A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
  7. Jangan guna “Semekom”   kerana “Semekom” bermaksud “Celaka Kamu.”
  8. Jangan guna "Mohd" kerana "Mohd" bermaksud "Dog with a big mouth"
Tolong forward  kepada umat Islam yang lain, untuk elakkan diri daripada membuat dosa yang tidak disengajakan.
Sila hantar ini untuk semua Islam.

So? Yeah. Its mythbusting time!

1. First of all. Mekah bermaksud House of Wine? Tang ceruk mana pula Mekah bermaksud House of Wine? Mekkah bermakud Mecca dan juga sama dengan Mekkah. Ianya hanyalah ejaan dan bunyi. Plus, aku siap buka google map lagi kot-kot ada lah kan Mekah version wine punya. Tapi, yeah, korang pun tau jawapannya. So, kalau korang nak tulis Mekah ke, Meccah ke atau apa-apa je lah, tulis je. Tak ada hal lah.

2. Mosque maksudnya mosquitoes?. OMG this is so.... HAHA. So, selepas ni, orang Islam kat luar negara pun kena belajar bahasa melayu sebut Masjid sebab kalau sebut "Mosque" nanti bermaksud nyamuk. HAHA. Seriously, pembuat article ni memang ada sense of humor yang tinggi. Tak tahu ke dia yang Mosque tu adalah masjid dalam bahasa Inggris?

3. 4JJl amat menyerupai kalimah Allah dalam jawi. So, whats wrong kalau kita nak guna? Pedulikan lah pasal For Judas Jesus Isa Al-Masih tu. Tu semua bullshit sebab setiap benda adalah based on niat kita. Contohnya, kita nak sambut hari lahir kita pada 25 December. Dan 25 December tu ada Hari Krismas. So, kalau kita buat majlis makan-makan pada 25 December tu bermaksud kita sambut Hari Krismas? Come on.

4. Ass = Assignment! Omaigod aku ada satu lagi assignment yang masih belum hantar.

5. How the hell perkataan 'bye' boleh bermaksud Di Bawah Naungan Pope? Kenapa ianya di katakan di bawah naungan pope? Sedangkan perkataan bye berasal daripada Godbwye yang bermaksud "God Be With You". Okay fine mungkin sebab pencipta article ni nak galakkan umat islam guna perkataan 'Asaalamualaikum' bila nak blah tetapi kenapa mesti kaitkan dengan agama Kristian? Fitnah?

6. A'kum = Animal dalam bahasa Yahudi? Yahudi ada bahasa tersendiri ke? Bahasa Hebrew? Okay mungkin bahasa Habrew. So, aku dengan pemalasnya terus buka google translate untuk Hebrew ke english dan ke Malay. Tapi, tak ada satu pun aku boleh kaitan yang A'kum ni bermaksud 'animal'. Termasuklah pronounce dia. Kalau betul lah pronounce "Aaa-kum" bermaksud animal, kita bukannya nak guna pun. Sebab "A'kum" ni di gunakan dalam YM atau SMS yang bermaksud "Assalamualaikum". So, bila baca pun, still kita sebut Assalamualaikum. Dan macam aku cakap tadi, aku tak jumpa satu pun kaitan "A'kum" ni dengan binatang. So, jangan malu-malu jangan segan, gunalah. Tak ada hal. But still, gunalah Assalamualaikum kalau rajin. Lagi afdal

7. Sila rujuk point no 6.

8. Part ni, kalau ada gak yang percaya aku tak tahu lah. Mana lah tau kan kot-kot orang tu overreact sangat sampai nak tukar nama tak nak ada 'Mohd'. Well, aku gerenti 100% yang orang yang reka benda crap di atas, nama dia tak ada 'Mohd'.

************************



Kalau korang perasan lah, banyak betul artilce 'Islamic' macam ni keluar. Then mesti nak kutuk agama lain seperti Kristian. Agama Islam dah di cop sebagai agama pengganas. Korang nak ke kalau nanti agama Islam di cop sebagai agama fitnah?

Aku rasa pembuat article 'Islamic' tu mesti banned huruf 't' sebab menyerupai salib.



73 Comments:

Kimmy Ai berkata...

hahaha. serious. ini tak kelakar. entahnye semua nak kaitan. ish~ daripada buat semua kaitan selekeh ni baik dakwah orang suruh pakai tudung ke, jgn main bunuh2 ke. tch. (=.=)"

nebular berkata...

Memang masuk akal dan perlu tahu, thank u. Follow me too. http://arsenalkorner.blogspot.com

taufiq berkata...

Banyak kisah orang cuba 'testing the water' nak tengok orang Islam ni mudah termakan tipu daya ke tak. Yang sedihnya, mostly jawapan ialah = Ya.

Kalau benda simple macam ni pun mudah tertipu, kalau diedarkan risalah yang seolah-olah ada kajian mendalam mengatakan islam itu salah itu dan ini, huru-hara negara agaknya.

Fathiah Jasni berkata...

salam,
ade google jugak psl yg mekah tu.. jumpe article yg lebih kurang same..
http://www.islamicboard.com/general/134280447-few-words-advice.html
cume dia ckp..
don't...mecca..blablabla
n then meng-google lah diriku skali lg.. n jumpe ni
http://www.faconnable.com/en/blogs/elmhurst%E2%80%99s-mecca-and-flight-112-luxury-organic-wine-house/
tu kot yg nk dikontroversikan.. -.-

n psl salam tu,,, personally.. apa salahnya eja elok2 (@ucap elok2) supaya doa selamat tu diberi dan diterima dgn keterbukaan dan kerahmatan? :)

Mira Hana berkata...

salam..

um..maaf ye tapi saye komen siket part akum, n semekom tu...btl mgkn maksud dye takde kaitan ngn yahudi,,tapi rase cam tak sempurne mksd nye kan..Assalamualaikum maksud dye Sejhtera ke atas kamu...um..kite pon kurang tahu mksd akum,semekom..yang kite tahu dye sgkatan kepada ucapan salam tu sendiri...bagi saya bukan owg yahudi y start wt benda2 ny tapi owg islam tu sendiri yang cacatkan bahasa syurga..saye prefer 'salam' sebab kte yakin maksdud dye..wat ape gne perkataan yang shubhah kalau ae perkataan yang kamil maksudnye...sekadar pandangan seorang umat Islam...no offense=D

~HANA~ berkata...

Err.. aku pilih nyawa..

Aku pon tak suka orang yang mereka-reka benda macam ni. Merepek. Sama jugak macam teori-teori konspirasi tu semua.

Artikel macam ni tak memberi kesan apa-apa pon kat orang Islam. Zero. Lebih baik baca blog ko ni lagi bagos. Eh terbodek pulak.

piNky LuCiA berkata...

aku tak pernah amik kisah pun pasal article ni.. haha. kalau dia masuk box aku, aku delete, masuk email aku, delete forever gak. hahaha.

bagus3.. good job. =)

f. berkata...

orang islam dekat luar negara ade je sebut masjid :)

Hazzy Ishak berkata...

ku rasa salam patut ditulis/taip penuh.

semekom tu apa kebenda??

F.I.C.K.R.Y berkata...

Uihss.... dulu kecik² selalu gune 'bye' bile nak lambai orang...

Nice info bro~


Jom terjah entry sengal guwa :

Salji di bumi Beijing~

eyk@_zuL berkata...

kdg2 sgt ter'annoyed' dgn artikel2 spt ni..konon islamic,tp mengarut ja bnyk..huhu..

tahniah hencik khai utk ulasan2 y terbaek itu!sokong anda..hehe~

wonderfuLife♥ ♥ berkata...

"sebab setiap benda adalah based on niat kita."
salam,setuju sangat pasal nie..semua dengan niat.dah baca dekat blog kereta mayat pasal freemason nie?.hoo,kadang2 manusia t'lebih memikir pasal propgnda ek..lebih baik wat hidup masing2 kumpul pahala je.sye pun ngah study subjek freemason n agme2 lain,tp xde la nk jd ahli dorang -_-"

Fina Fento berkata...

hmm..pernah terbaca jugak yang ni sebelum ni..


*saya taip perkataan assalamualaikum penuh dlm sms :P

Pala Maldini berkata...

'artikel' macam ni aku bo-layan je..

Miss Lemonade berkata...

aku rasa ko leh wat satu label post psl "stupid forward notes/msj" kot
haha

kalau ko perasan ade satu lg pasal bcaan dlm sembahyang..kalau tersilap sebut means sebut nama2 yg buruk la..
tu pun crap kot aku rasa

mcm yg dh ditulis..setiap amal kite based on niat..so why worry?

Qistina Qibtiya berkata...

dulu..pecaye giler bende nih...
adeh tipah tertipu~..btw thanks for sharing n seek the truth....rajin2

AuTumN LeaVes berkata...

hoho...nice post..
Bye di bwh naungan pope?? xpena dgrr...

honeybeeanjell berkata...

Tu lah. Kadang2 semua yang kita buat bergantung pada niat kita. Lagipun, kalau la yea pun "bye" tu bermaksud camtu, kita bukan bermaksud pun. Dari kecik dah babai camtu.

noor afzan berkata...

saya pun pelik dengan perihal ini.
kalau takat sesama melayu/islam nak guna tak de hal sebab semuapun paham kan maksudnya.

Mr K.
bye.
=)

melle. berkata...

yeah aku fes time jumpa benda ni pun sebijik tak percaya

sarahunny berkata...

aku tak suka bila orang cakap mcm ni. ni tak blh tu tak boleh paranoid. habis tu nak tulis amende je kalau tu tak boleh ni tak boleh. tapi kalau ameen tu mmg ameen utk yahudi kot kalau tak silap. btter amin. tlg btlkan kalau aku salah

milimilo berkata...

ish,jauh sgt dah org yg tulis article ni pergi sampai sesat.dr 1-8 tu sume xlojik dek akal pun.aigoo.

milimilo berkata...

ish,jauh sgt dah org yg tulis article ni pergi sampai sesat.dr 1-8 tu sume xlojik dek akal pun.aigoo.

WZulhilmi berkata...

LMAO!! maksud bye tu tak boleh blah.. - -"

IQBAL ZARIN berkata...

love this post.

benci manusia paranoid.

airazulaikha berkata...

angkat tangan setuju..
follow saudara mr.k :)
http://cekAira.blogspot.com

syue man shah berkata...

betul2..sokong 100%...sebab kat dunia nie ada banyak bahasa..so.. itu atas dasar niat kita..sebut perkataan tu atas niat yg betul..
good article..hehe..=)

♥CIK SHA♥ berkata...

aku tak suka kalau dapat mesej berantai macam tu..

mirna berkata...

Orang-orang kita mudah dipengaruhi. Senang-senang rujuklah Hadis & Al-Quran. Nilah masalahnya bila buta bahasa Arab -____-'

taqie berkata...

betul..tk ptt nk fitnah agama lain wlau nk mgglkkn org lain wat bnda bek

a'im berkata...

yea..suka cara hang bahas benda ni...stuju sgt coz wat per nk berimagine smpi nk kaitkn gn semua bda yg buruk..rite...nice this one

sueRAFE berkata...

for some reasons , i think u got solid points .

anno nymos berkata...

yelah.. byk dah article mcm ni aku jmp. nk pecy tp mcm susah nk cy about a'kum tu lm dah aku tggl bkn sbb nk caye tp just utk precaution so aku byk ganti dgn 'salam' je lg snng aku pon bkn teror na bhs arab ni. jgn ade plak article kuar psl penggunaan 'salam' sude. about bye and mosque tu mmg klakar sgt sbb tu kan in english. anyway entry ko ni byk bukak mata aku dr 100% percy dgn karut marut yg bertopengkan islam cmni. thanks bangat yeh mr.k. skrg2nye aku blaja sesuatu arini..

Mr K berkata...

@Fatin - Thank you for the info. Tapi tu adalah mecca dan bukan Mekah. Dan still, itu hanyalah ejaan semata2.

@Mira - Askum hanya di gunakan di dalam SMS atau chatting. Bermaksud assalamualaikum bila di sebut. Btw, 'Salam' juga tak ada apa-apa maksud kecuali jika dalam tulisan yang semau sedia maklum yang ianya bermaksud assalamualaikum.

@Taufiq - Ya, you got some point there.

masshie mastura berkata...

kadang2 i think org nak bajet alim nie ska2 atie je men ckp.
they should make a research first bkn menakotkan org laen wit facts yg untrue.
btw thanks for da info.
now i felt safe to say bye kan?
bye ;P

fazilah berkata...

aku suke yg no.3 punyer ! pasai bday aku pon 25dec . hoho :D

Abg Gong Chan berkata...

quite offensive,
but pretty impressive.

btol la tu,yg penting niat.

kalau niat nak buat baik tp sebalik ade niat busuk,haram jadah jugak.

Merpati Putih_Sakura berkata...

stuju..menda2 mcm nie patut diabai kan aje..takkan klu kt g oversea nk ckp masjid jugak..mahu tecengang2 mat salleh tue..takpatut tul mosque tue jadik mosquitos lak..pasal perkataan "bye" mle2 cam terpengaruh jgk ngan article nie..pastu terus tukar jdik "tata titi tutu"..tp ble pkir2 blik,camner lak leh ade kne mengena ngan pope..? so, now da gne pkataan "bye" balik smula..;)

Along Tapa berkata...

sesetengah orang yang buat cenggitu dia buat artikel ikut perasaan dan bukan ikut fakta...nak menimbulkan kekeliruan kita yang jahil kat malaysia ni sebab kebanyakan point atau istilah tak dibahaskan dengan agama lain secara terbuka...

point no,7 tu ada sikit kaitan..perkataan yang dia rjuk tu perkatann arab yang bunyik dia seakan-akan assalamualaikum...ada tulis dalam hadis..sorang yahudi datang jumpa nabi dan bagi salam berbunyik "saamualaikum"...maksud dia celaka ke atas kamu...nabi tak jawab sampai 3kali..lepas tu baru jawab...walaikum...bermaksud dan ke atas kamu juga...

lagipun dalam islam nabi tak ajor kita buat jahat di balas jahat kan?

Gorengbaek - Mari Join contest Jelly beku dan dapatkan hadiah dari London

Hangit habis dah - Betul ke ek??

SophRoSyNe @ cik giRang berkata...

@sarahunny: ameen or amin means 'perkenankan lah'. even christians pon sebut ameen after prayer. it's just a matter of spelling.

ketiga-tiga agama yahudi, nasrani (kristian) & islam merupakan agama samawi (meanning that the revlation comes from Allah). so there are similarities between the 3 religions. the difference is that, the other two had been corrupted by those who use religions untuk kepentingan diri sendiri while islam is well preserved from any corruption.

@Along Tapa: islam is rahmaatan lil 'alamin.. hadith riwayat bukhari n muslim -- kalau ada ahlul kitab memberi salam kpd kalian, maka jawablah "wa'alaikum"(dan juga untuk kalian).

whatever it is, kite kene la ingat dan sedar yg "matlamat tidak menghalalkan cara". macam mana bak skalipon niat kita, tapi cara kita salah... tetap kita takleh buat.

blog owner@ mr. K : sori amek byk sgt ruang kat cni.tq

ayen =D berkata...

i choose comment! hehehe..

ok. tulis elok-elok ye.. hmm.. elok-elok...

nice writing.. kesian kat orang yg menyebarkan2 maklumat2 pelik atau tak dipercayai sahih 100% ni kan... mcm Bro K ni ha, rajin siasat (daripada tak siasat langsung kan)... and smoga fikir dlu sebelum buang (baca sbg fikir dlu sebelum forwardkan any messages)

klu dok oversea, lepak dgn org2 nonmuslim, nk blah, klu tak ckp bye, nak cakap apa? salam? daaa...? okay, daaa boleh guna kat belanda..

Mizz_NuHa berkata...

hmm pnh dgr gak psl bye=di bawah naungan pope..dlm arab lebey kurg ayat dia fii hafzil baba(if i'm not mistaken la).mgkin asal usul bye tu mcm yg Mr K cakap,God be with you.bukan ke quite similar dgn Di bawah naungan Pope?bkn ke kita digalakkan sebut Allah berbanding God?ustazah aku dulu pun ckp better sebut Allah daripada Tuhan.sebab klu kita yakin dgn keesaan Allah,kita x perlukanlagi dh word Tuhan tu.something like that la,,

pasal samekom tu pun,cuba tgk balik bahasa arab,apa maksud saam and apa maksud kum.ekceli,dalam episod tanyalah ustaz pun ada skali ustaz jemputan tu tegur pasal sebutan ketika memberi salam ni..

aku pun xtau nk bg pndpt sgt..psl bkn blaja tggi2 pun..tp klu ada ilmu baru mcm ni,bkn ke lagi elok klu kita kaji,and amek mana yg elok,tgglkn mana yg x elok..

jgn la loud sgt bila nk menangkis ilmu yg cuba dikongsi.mgkin kita anggap penulis artikel tu berpikir di thp pertama,and kita plak di tahap kedua.tp mn tau,sbnrnya penulis tu mpunyai pmikiran d thp ketiga yg kita yg berada kat thp kedua ni x mampu nk paham?

*sekadar merendah diri ketika menerima ilmu

Mr K berkata...

@Nuha - Not sure. Tapi, kalau betul pun, still, rujuk kepada point no 3.

Pasal penggunaan beza Tuhan dan Allah. Bukan ke dulu kecoh yang semua kata Tuhan tu sama maksud dengan Allah. Siap ada buat group facebook lagi.

Thank you for the info btw.

meeranamera berkata...

tengs for this info :)

Ade gak terbace dulu tp cm tk amek peduli sangat!

crazy_labelle berkata...

1. nyampah bile si bf post hal dakwah2... tp gf die pkai sexy2... yeah, i know bru bf, xley nak paksa2... tp wth man... xpaham...

2. bai itu nama utik lelaki banggali...

Zety Zainal berkata...

kalau org cakap kat kita god be with you, suka hati kau la nak define god tu. ikut kepercayaan masing-masing lah.

aku punya god, ALLAH. zach levi punye god, jesus. muthusamy punye god, dewa shiva, dewa vishnu.

ikutlah kau la. hai takkan lemah sgt iman sampai perktaan GOD BE WITH YOU pun boleh pesong akidah? hii marah betul aku.

Mr K berkata...

@Zety - Garangnya.

miralatiff berkata...

Salam Mr.K..
Most of the point yang ko kaji ni memang ada logik nyer..
Bagi aku pokok pangkal "tepuk la dada tanye lah iman"
Kita yang ilmu tak berapa tinggi ni jangan la terlampau aggressive sangat. Ilmu agama tak tinggi mana jangan la pandai2 nak buat fatwa yang boleh mengelirukan org...Kalau tak pasti tu rajin2 lah bertanye..macam cik girang cakap "matlamat tak semestinya menghalalkan cara"..

♥cutebabygirl♥ berkata...

hahahaha
thanks sebab menyedarkan sy.

kdg2 terkesan jugak dgn msej2 gini.
huhuhu

tp entri ni mcm lawak pon ade.
hahaha

Siti berkata...

Bagus jugak kau tulis pasal ni. at least kau ade gak usaha nak menyedarkan org ramai yg tak semua artikel 'islamic' tu betul. pelik kan. skang ni makin banyak plak mende2 macam ni muncul.

[biru][pink] berkata...

to miss lemonade.

ni kalau tak silap aku, setiap bacaan alquran perlu dibaca dgn betul.cth, klu bunyi 'ain..perlu disebut terang2... bahasa arab ni special sikit. lain sebut, lain makna. dats y kne sebut betul2...penekanan harus diberi disetiap huruf dan sebutan.

wallahu'allam...

efyna.pinkladies berkata...

bende kecik bole jadi besar

SophRoSyNe @ cik giRang berkata...

setuju ngan [biru][pink] ..

2 perkataan bahasa arab yang sangat cik giRang suka..

mir'ah & mar'ah

ejaan sama..mim, ra, alif(or hamzah x pasti), ta marbutoh

maksudnya..perempuan dan cermin.. (^^)

cheritera iman berkata...

tapi kita kena still ingat yang Niat TIDAK pernah Menghalalkan cara..

sebagai contoh kita tidak boleh mencuri atau merompak hanya kerana mahu menolong orang susah atau orang miskin. cara kita masih lagi dianggap berdosa. so fikir fikirkan lah.. anda buat anda dapat. (:

Cik Pija berkata...

aku cari pasal "Akum" tu and jumpa benda ni:

"Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘."

pastu cari lagi n jumpa nie :
http://en.wikipedia.org/wiki/Bishul_Yisrael

xmo komen apa2... share yg tu je.

Mr K berkata...

@Cik Pija - Sejak bila kita menggunakan bahasa hebrew?

Z berkata...

AKUM tu bahasa melayu ker K..? ko taw ker maknanya apa.. ada makna ke AKUM tu.. SALAM dlm bhasa arab bermaksud selamat.. bukan x der makna langsung taw K.

Mr K berkata...

@Z - Ya Bahasa Melayu rumi yang singkatan kepada Assalamualaikum.

Tanpa Nama berkata...

setuju sgt..kalo nk berdakwah, xperlu dgn mereka cerita bukan2.. lg satu yg pasal wat peace ms amek gmba tuh..aku xpercaye mnde2 ni tp ble aku wat peace ms amek gmba, kwn2 tegur cm aku ni jahil la kunun..nympah gle..

Z berkata...

hukum menggunakan pekataan akum, as'kum, dan ass adalah makruh(tidak sampai ke tahap haram) melainkan semekom yang bermaksud celaka ke atas mu..

info lanjut: http://tomygnt.wordpress.com/2010/09/08/pembahasan-polemik-dalam-mengartikan-%e2%80%9cmosque-mecca-mohd-4jji-dan-ass%e2%80%9d/

Tanpa Nama berkata...

emm there's a comment saying bout kesalahan maksud kalau slh bca.
fyi miss lemonade(& the others), mmg slh pun. kalau dlm sembahyang kita tersalah harakat pun dh berdosa.kdg2 apa yg kita sebut yg x betul harakat dan sebutan sebenar,boleh menjadi maksud berlainan,bahkan mksud yg tidak baik.
sy bagi contoh camni
syaHrul bermaksud BULAN
tetapi sharrul bermaksud KEJAHATAN@TIDAK .
subhanallah sesungguhnya setiap perbuatan kita harus dilakukan dgn berhati2 dan diambil berat

Mr K berkata...

@Anonymous 8:31 - Salam. Ya, amat betul kata2 anda. Tapi itu dalam bacaan Al-quran. Itu adalah kes lain di sebabkan dalam dunia ni, berapa ramai yang baca ayat quran, dan faham maksudnya?

Aku bagi contoh. "I am a male". Itu dalam bahasa English. But, bila dalam bahasa italy, male tu bermaksud evil or something that immoral. So adakah aku cuba katakan yang aku adalah evil? Mesti lah tidak sebab semua di sini tahu yang male adalah bermaksud lelaki. Dan bukan seperti ayat Quran yang hanya segelintir yang tahu. Sebab itulah kita amat-amat di galakkan untuk tahu makna bacaan kita sebab dari makna tu lah kita ada niat.

Dalam bacaan Quran, sebutan tu penting sebab most of us, tak tahu apa benda yang kita sebutkan. W'alam.

Tanpa Nama berkata...

RESEARCH DLU BRO
google bukannye betol sgt der

http://rubbertapperz.blogspot.com/2010/12/apa-maksud-akum.html

Mr K berkata...

@Anony 1:27 - Tu sebijik dari forward email. Kalau setakat taruk perkataan "dengar dari IKIM.fm" then copy paste ayat forward msg tak payah la. Dan kalau boleh, jangan gunakan blog berat sebelah politik tu kalau nak kasi hujah. Cari la blog yang ada kredibiliti sikit. Macam saifulislam ke apa ke.

ini blog amir berkata...

so, artikel islamik kat atas tu x boleh percaya ke?? konfius ni... sbb ada yg kata betul... nak suruh aku nilai sendiri? mane boleh... aku bukan islamik sgt pun...

jasza berkata...

Salam.

pada pendapat saya, ianya lebih kepada penggunaan bahasa..

setahu saya, bahasa melayu sebelum ni memang banyak menggunakan perkataan2 yg diambil dr bahasa arab, dan bahasa arab mmg kita ketahui amat unik.

cuma sekarang ni, kita seolah2 cuba untuk menghapuskan bahasa2 yg asalnya diambil dr bahasa arab dan digantikan dgn bahasa inggeris (memelayukan bahasa ingggeris)

so.....kalau dah jelas perkataan2 yg didebatkan tu berasal dr bahasa arab, kita kena gunakan dgn betul agar tidak dari makna yg sebenar. (kena ingat tiada perkataan singkatan dlm bahasa arab. Inggeris sendiri pun tak berani singkatkan bahasa mereka. org melayu je yg pandai buat perkataan2 yang singkat ni(termasuklah aku))

Mengenai penggunaan "Mohd" tu, JPN sendiri dah tak benarkan guna "Mohd" tapi mesti tulis penuh Muhammad atau Mohamad.

kesimpulannya, kita kembalilah kepada yang asal, kalau nak guna bahasa2 yang kita pinjam dari bahasa arab, kita gunakanlah dengan betul (eja dan sebut dgn betul).

nur berkata...

assalamualaikum,
saya nak tegur pendapat anda yang nombor 2 tu..'masjid' tu bahasa arab bukan bahasa melayu.

dan 'sam = celaka
alaikum = ke atasa kamu
(bahasa arab. kata2 ni diucapkan orang yahudi kepada orang islam ketika zaman rasulullah (bunyi macam assalamualaikum) then, rasulullah larang sahabat jawab sebab mereka (yahudi tersebut) mendoakan kecelakaan

and..yang lain tu ye..memang crap
wallahu 'alam. :)

Tanpa Nama berkata...

1591, from godbwye (1573), itself a contraction of God be with ye, infl. by good day, good evening, etc.
http://www.etymonline.com/index.php?search=good-bye&searchmode=none

Tanpa Nama berkata...

[url=http://www.ralphlaurenpoloukshop.co.uk/]ralph lauren[/url] hgcau [url=http://www.thomassabolondon.co.uk/]thomas sabo uk[/url] pxnxn [url=http://www.storeabercrombiefitchuk.co.uk/]abercrombie[/url] ozcqg [url=http://www.thomassabolondon.co.uk/]thomas sabo[/url] wqscz

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum..good job~blog ni bagus sangat tuk bacaan org2 kat luar sane yang malas nk search internet..tahu2 dpt info maen tibai je tak tahu betul ke
tidak...so,sy salute dgn hasil kerja anda..hehe

nurul iman berkata...

Assalamualaikum.. Maaf lah. Kita sebagai org islam y mengaku islam n ingin berdamping dgn Rasulullah kelak disana jd kita haruslah ikut jejak Rasulullah apa terdaya. Kita as org islam xpyh lah Duk ikut2 sgt Yahudi. Coz y akan menyelamatkan kita di padang masyar kelak adalah Rasulullah dan amalan2 kita. Bkn org Yahudi. Bkn pope.. Sebaiknya cubalah utk perbaiki kekhilafan kita. Sama2 kita berarak ke arah y lebih baik dan semoga kita disayangi Allah dan Rasulullah. InshaAllah. N.. Takde god! Y ade hanya Allah.!

nurul iman berkata...

Blog ni mengarut..

nurul iman berkata...

Assalamualaikum.. Maaf lah. Kita sebagai org islam y mengaku islam n ingin berdamping dgn Rasulullah kelak disana jd kita haruslah ikut jejak Rasulullah apa terdaya. Kita as org islam xpyh lah Duk ikut2 sgt Yahudi. Coz y akan menyelamatkan kita di padang masyar kelak adalah Rasulullah dan amalan2 kita. Bkn org Yahudi. Bkn pope.. Sebaiknya cubalah utk perbaiki kekhilafan kita. Sama2 kita berarak ke arah y lebih baik dan semoga kita disayangi Allah dan Rasulullah. InshaAllah. N.. Takde god! Y ade hanya Allah.!

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger