Sabtu, 9 Januari 2010

Bila Lelaki Boleh Tahu Perempuan Dah Tak Dara/ Virgin

Assalamualaikum.

Ini adalah entri 21sx. Sesiapa yang masih belum berumur 21 dan ke atas, jangan mengada-ngada nak baca. Aku masuk tahun ni, dah berumur 25 tahun. Ehem. Tunggu masa je nak kawin. Ehem ehem. Duit nuffnang dah cukup untuk buat honeymoon. Ehem ehem ehem.

<3 hurts.


Baru-baru ni aku periksa keyword-keyword dari Google yang membawa searcher masuk ke blog aku. Dan memang tak leh blah bila ada yang search "Cara mengetahui gadis dara" oh God tak ada benda lain ke nak search. Pulak tu memang akan adalah yang di usuli dengan, "Betul ke lelaki tahu perempuan tak dara?" then "Tips kenali perempuan dara dari luaran" then "Beza perempuan virgin" then "Fizikal gadis tak dara luaran" then then sebagainya.

Tidak terkecuali ada makhluk yang buta IT pergi search macam tengah berborak je bila dia search "Iye ke lelaki boleh tahu wanita dara atau tak?? aduhhh". Penuh dengan emosi di situ. Aku bet yang search tu perempuan dan dia sedang dalam masalah seperti curang kat bf dia atau dia dah tidur dengan lelaki lain. Teet!

Btw, sila baca "Kenapa dara itu penting" di sini. Agak tergelak aku baca jawapan yang pertama. Sungguh lelaki. Comel je semua yang komen tu.


 State of mind?

Bila aku tulis ni, aku teringat saat-saat indah aku ketika lepak-lepak di tempat kutip market kat Micet. Tempatnya adalah di hadapan bangunan 4 tingkat berselebalah dengan dewan kuliah. Dari situ, korang boleh lihat student-student datang ke kelas sebab 80% yang datang ke kelas akan lalu di situ. Yang datang dari hostel akan datang dari kiri dan yang dari luar akan datang dari kanan.


Masa lepak-lepak antara lelaki, akan ada punyalah jejaka berbunyi "Perh, cun siot awek tu. Mesti junior". Atau pun "Eh lawa awek tu. Mesti bukan batch kita kan?" Perh. Kiranya gadis junior akan sentiasa cun dari senior. Memang tak boleh blah.

Situasi,
Akan ada punyalah yang cakap;
"Tengok awek tu. Siku dia hitam la, bukan ke siku hitam tu maksudnya tak dara?"

Dari ayat di atas, ada dua benda aku nak cakap. Satu, memang betullah menutup aurat boleh hindarkan kita daripada fitnah dan ke dua, itu adalah benda yang mengarut. Kita tak boleh menilai seseorang hanya dengan luaran.

Antara article yang amat-amat famous untuk dijadikan point nak-tahu-awek-tak-dara adalah ini;

Antara 'cara-cara' atau 'tip-tip' (yang kononnya betul) untuk mengetahui seseorang tu dara atau tak adalah;

1. Agak hitam rambutnya, hitam bulu matanya, hitam bola matanya.
2. Agak putih badannya, putih giginya, putih kedua telapak tangannya.
3. Agak kemerah2an bibirnya, kemerah2an pipinya, kemerah2an gusinya.
4. Agak sedang kepalannya, dagunya, sedang payudaranya, semerbak keringatnya, harum bau mulutnya, hidungnya dan badannya.
5. Melihat kelicinan dahi, pipi, sesung pipit, rambut, warna mata.
6. Cara berjalan.
7. Wajah awek yang berseri-seri.
8. Bentuk badan menjadi makin menarik.
9. Melihat siku dan lutut serta bahagia-bahagian lain.

45% point isi dan bahagian badan dari artikel sebenar telah di buang oleh aku kerana ianya terlampau dewasa. Article ni bukan di tulis oleh aku. Comment aku di tulisan warna hijau.

DAHI

Gadis yang masih suci, dahinya licin. Bila tak dara licinnya hilang. Justru yang timbul kedutan (garis-garis) yang jarang nampak. Kedutan karana sudah tidak suci, tidak sama dengan kedutan wajah yang dimakan usia. Botox? Kedutan suci yang telah hilang, tidak begitu ketara dan tidak begitu nampak, kecuali ketika muka menunjukkan reaksi tertentu seperti sedang ketawa dan bicara, sementara kedutan kerana dimakan usia senantiasa nampak dan kekal. Jangan dihilangkan dengan sembarang minyak, walaupun di zaman sekarang ada bermacam-macam minyak.

Tetapi kedutan kerana hilangnya kesucian tidak mudah dihilangkan. Untuk memudahkan melihat gadis yang masih suci atau tidak. Cuba perhatikan dahi gadis yang sudah bersuami dengan yang belum. Perhatikan betul2 niscaya nampak kelainannya. Gadis yang sudah tidak suci terdapat beberapa kedutan garis2 timbul dan melekuk didahi gadis itu. Perhatikan betul2 sebab garis2 itu tidak begitu nampak (terang).

HIDUNG

Gadis yang masih suci atau tubuhnya belum disentuh oleh lelaki, ujung hidungnya berwarna kemerah-merahan, jika disentuh ujung hidungnya nampak merah. Gadis yang tidak suci ujung hidungnya merah tetapi merah pucat, terkadang warna merah tidak nampak, yang nampak hanyalah pucat, tak percaya cuba lihat ujung hidung anak perempuan, merahkan? Tricky gila soalan. Macam lah boleh tahu dara atau tak.

MATA

Dari mana datangnya cinta, dari mata turun ke hati. Sempat lagi bermadah penulis ni.

Kita menggunakan mata untuk memandang dan melihat seseorang, cantikkah, cute kah dan sebagainya. Terkadang kita memandang wanita cantik dibagian luar saja, tapi bagian dalamnya sudah habis, untuk mengetahui wanita itu masih suci atau tidak cuba tengoklah matanya. Bila bagian bawah kelopak terlipat sedikit dan terdapat tanda lebam (tanda memar) bererti gadis itu sudah tidak suci lagi, mungkin sudah bersuami. Lebam yang menunjukkan tidak suci nampak semacam garis2 hitam di bawah kelopak mata disamping warna hitam dibawah kelopak mata sedikit kelihatan berkeriput (berkedut). Gadis yang masih suci matanya berseri2, tidak ada warna hitam, lebam mahupun garis2. Apabila gadis itu tertawa di bawah kelopak matanya tidak terdapat apapun, seperti kedut (berkeriput) , bergaris dll. Wallohu a’lam.(yg dimaksud lebamnya mata bukan kerana kurang tidur loh. )

TELINGA

Telinga termasuk salah satu panca indra yang digunakan untuk mengetahui apakah gadis itu masih suci atau tidak. Di negeri China telinga sebagai peramal untuk mengetahui penyakit didalam tubuh seseorang. Betul ke kat China tabib guna telingat? Bukan ke diaorang guna pergelangan tangan untuk periksa nadi? Gadis yang tidak pernah disentuh oleh laki2, telinganya cantik dan nampak bersih, kalau gadis itu pernah disetubuhi atau telinganya pernah digigit(lovebite) atau dicium dan disentuh, secara otomatik bentuk telinga gadis itu akan berubah menjadi lebih leper sedikit dan tidak lagi kemerah-merahan dan menjadi pucat. Bagi gadis yang masih suci tapi pernah kena sentuh lelaki, pucatnya tidaklah ketara sangat.

GARIS TELAPAK TANGAN

Gadis yang berkulit tebal dan kasar, cuba perhatikan kedua telapak tangannya, jikalau retak (urat2 yg mrupai retak), bukan kerana mungkin di sebabkan tidak tahan bahan pencuci yang mengandung kimia, bererti gadis itu sudah hilang kesuciannya. Gadis yang masih suci, kedua telapak tangannya halus dan licin. Jika kesuciannya telah hilang, kedua telapak tangannya ketika di tekan warnannya pucat tidak merah, jika di pecet langsung menanjal balik. Satu cara lagi, cuba perhatikan telapak tangan kanan, jika ada garis putus2 bagian tengah berarti kesuciannya telah hilang, bila tidak terputus2 berarti ada harapan kesuciannya belum hilang. setelah melihat telapak tangan yang kanan, cuba gengam ibu jari tangannya sebentar saja kira2 satu minit, bila disaat megengam terasa hangat dan ibu jarinya merah ketika dilepaskan, berarti ada harapan masih suci. Ini adalah impossible. Bila di gengam mestilah darah akan lari. Dan tu juga yang mengakibatkan kebas. Perhatikan pula ibu jarinya, bila nampak pucat sekali walaupun ada rasa hangat berarti kemungkinan besar kesuciannya sudah terbang. Tipu tipu

Cuba pegang erat jari kelingkingnya, kira2 satu minit, lalu lepaskan, tanyalah bagaimana rasanya ketika dipegang erat dan dilepaskan ? Kalau ia menjawab tak ada rasa, mintalah maaf banyak2, kemungkinan ia tidak suci lagi. Tapi kalau ia menjawab ada rasa rangsangan, jantungnya berdebar2 atau ada rasa sakit seperti berdenyut2. This is too stupid. Im speechless

JARI TELAPAK TANGAN

Dengan jari2lah lelaki suka memegang dan menggoda perempuan, begitu pula halnya jari2 perempuan, jari2 adalah kawasan yang paling mendasar untuk mengetahui gadis yang suci atau tidak. Caranya cukup mudah, terlebih dahulu berjabat tangan, selama berjabat tangan remas2lah tangannya, kalau laki2 bukan mahramnya boleh memegang tangan seorang gadis, itu menunjukkan dara kecil dibagian tangannya sudah ternodai. Apabila tangan dan jari2 gadis itu boleh di remas2 berarti peluang untuk memegang tempat2 yang lain terbuka lebar. Cuba jari2 gadis itu di belai2 dan di remas2 dengan lembut, bagaimana perasaan gadis itu? Part ni, ianya terlampau stereotype. Tak elok buat andaian mudah macam tu

Sentuhan lelaki dijarinya memang membawa satu rasa yang nimat dan birahi yang tersendiri. Sentuhan tangan sentuhan ajaib, dari tanganlah akan menjalar ke tempat yang lain. Sentuhan tangan memang syahdu, kalau tidak percaya cubalah betapa bahagianya berjalan sambil bergandengan tangan. Bila anda ingin mengetahui gadis itu terbiasa di sentuh atau tidak, Cuba ulurkan tangan dan bersalaman dengannya, selama bersalaman genggamlah tangannya dengan lembut dan cuba sentuh jari kelingking gadis itu. Ketika menyentuh jari kelingkingnya tengoklah wajah gadis itu, apakah dia nampak gelisah dan resah?, kalau dia terkejut dan resah berarti besar kemungkinan dia masih suci. Jika disaat jari kelingkingnya disentuh dia nampak rilex saja, dan tak mau bicara, besar kemungkinan kesuciannya sudah lenyap. Macam yang aku cakap tadi, jangan mudah buatandaian

PERUT

Peribahasa mengatakan biar pecah di perut jangan pecah di mulut, begitulah kata peribahasa, tapi tubuh wanita bukanlah peribahasa. Kalau pecah kegadisannya, pasti pecah perut. Bila gadis pernah melakukan hubungan badan, maka perutnya akan menjadi mengembang dan menjadi buncit sedikit. Oleh kerana gadis yang belum pernah melakukan hubungan badan pinggangnya masih ramping dan perutnya masih kempis. Mengapa perut menjadi buncit sedikit? Di saat gadis itu melakukan hubungan badan sudah barang tentu gadis itu sampai ke puncak (organism), di saat sampai ke puncak gadis itu tidak tahan dan menahan dibagian perut. Otot2 bagian perut menahan ke puncak dengan daya tahan yang sangat tinggi dan kuat. Ketika itulah perut itu mengembang dan setelah melakukan hubungan badan perutpun membuncit. Gadis yang masih suci pada umumnya perutnya masih lembut. Bagi yang sudah pernah berhubungan, kulit perutnya agak kasar sedikit. Ada juga yang menjadi keras sebab hormon2 dan lemak mewujudkan gumpalan dibagian bawah dinding perut. 10% orang bersetuju yang gadis tak dara akan mempunyai abdoman di perut yang agak megembung. Well, aku no komen

RAMBUT

Rambut merupakan mahkota wanita tetapi juga berperan menentukan gadis itu masih suci atau tidak. Gadis yang masih suci, rambutnya memang rapi, kelihatan segar dan tidak kasar, sementara gadis yang sudah hilang kesuciannya, rambutnya kelihatan tidak bergairah. God! Rejoice? FollowMe? Hair and Shourlder? Syampoo!

Di zaman nenek moyang kita dulu, mungkin masih ada yang diamalkan sampai saat ini. Ketika seorang gadis hendak dinikahkan, ahli penghias pengantin terlebih dahulu memotong rambut didahi, ditekuk dan disebelah belakang telinga kiri dan kanan. Rambut2 inilah yang oleh mereka disebut rambut perawan. Dengan menggunting rambut2 ini, mereka mengetahui apakah gadis itu masih suci atau tidak. untuk membuktikan cuba sediakan satu buah kelapa muda yang sudah dilobangi dan airnya tidak dibuang lalu masukkan potongan rambut tersebut. Jika rambut2 itu terapung dipermukaan air kelapa artinya gadis itu masih suci. Jika semua rambut itu tenggelam artinya gadis itu sudah tidak suci. satu lagi caranya, kalau disaat ditiup angin rambut gadis itu mengembang lembut dan kembali ketempat asalnya. Alhamdulillah nampaknya ada harapan kegadisannya masih ada. Okay kalau macam tu semua yang buat rebonding rambut memang dara ah

BIBIR

Percaya atau tidak bahwa bibir gadis yang pernah dicium lebih menarik dan cantik. Apabila bibir bertemu bibir, maka akan membuat pergerakan darah akan mengalir kebibir dan membentuk bibir yang baru. Lebih kerap dicium, lebih cantik pula bibirnya. Tapi ada juga gadis yang mempunyai bibir mulut yang cantik walaupun tidak pernah dicium. Gadis yang belum pernah dicium bibirnya kelihatan berwarna merah jambu dan tidak ada garis lembam (bengkak) atau hitam di sekitar bibirnya. Bibir gadis yang tidak pernah dicium tidak tampak pucat dan bibirnya licin dan basah. Bibir yang pernah kena cium akan nampak lembam walaupun hanya satu kali saja, dan dapat merubah bibirnya juga terdapat garis-garis kasar yang memperindah bentuk bibir seperti irisan jeruk. Bila gadis itu tidak suci lagi, bagian tengah bibirnya nampak retak, seakan-akan terbagi dua, retaknya tidak begitu jelas, akan tetapi nampak kalau diperhatikan betul-betul. Ada pula yang mengatakan gadis tidak suci ketika ia tertawa bibirnya nampak lebih lebih besar dari pada tidak tertawa dan bibir bawah tampak keluar dari pada bibir yang atas.

Keterangan:
(bibir yang kering walaupun diusap (disolek) dengan gincu, bibir tetap kering. Cara membasahi bibir untuk menutup prasangka bahwa ia tidak suci lagi, oleskan minyak kelapa pada bibirnya tiap pagi, biarkan minyak kelapa meresap dalam bibir selama setengah jam. Insya Allah bibir gadis itu kelihatan berminyak dan tidak lembam. Bibir yang sudah lembam jangan diolesi minyak kelapa. No komen. Aku tak faham langsung dia tulis apa. Tapi yang aku tahu ianya tak betul.. kot

LEHER

Leher juga menjadi salah satu tempat yang dapat menunjukkan gadis itu masih suci atau tidak. Bila leher perempuan itu nampak berkedut-kedut, artinya perempuan itu pernah disentuh laki-laki. Garis kedutnya bukan seperti garis kedutan kerana tua, garisnya kecil-kecil, pendek-pendek dan putus-putus, bukan garis yang panjang. Kalau ingin melihat dengan jelas tunggulah gadis itu menundukkan kepalanya. Lihatlah dengan cepat dan cermat.!. bila gadis itu sering sering diusung lelaki( gila maut ayat. ), maka lehernya terdapat tanda-tanda hitam kecil dilubang romanya dan warna lembab kecil seperti bintik-bintik. Adakalanya lubang bulu roma tampak jelas dileher, ini juga berarti gadis itu sering disentuh. Kalau gadis itu berleher panjang (jenjang), cuba perhatikan dibagian lehernya, jika terdapat garis-garis urat yang bersilang artinya gadis itu masih suci. Jika terdapat garis-garis yang melintang, bukannya urat yang melintang, ini berarti perempuan itu sudah beranak (pernah melahirkan).

PIPI

Wanita yang tidak suci lagi wajahnya tidak berseri-seri, pipi gadis yang masih suci senantiasa menggairahkan dan merah segar. Kalau pipi gadis yang pernah dicium warna kemerah-merahan akan hilang. Kalau pipi itu merah kerana dicium ayah atau saudara sekandung maka tidak membahayakan terhadap kesucian gadis tersebut. Cuba perhatikan betul-betul pipi gadis yang tidak perawan lagi terdapat garis melintang yang tidak begitu jelas/tampak. Walau bagaimanapun pipi gadis yang pernah kena cium masih tetap cantik, akan tetapi kalau sudah biasa dicium/disentuh laki-laki, lesung pipinya kurang dalam dan terdapat satu garis disebelah lekuk lesung pipinya.

Gadis yang masih suci, bila berbicara disekitar pipi kanannya maupun kiri cepat berpeluh, dan peluh ini akan keluar walaupun ditempat yang sejuk. Peluh yang dimaksud mungkin tidak nampak kecuali dilap dengan tissue. Cuba perhatikan bagian tepi telinga seorang gadis. Dibagian itu terdapat anak rambut yang halus dan lembut. Apa bila gadis itu tidak suci lagi, anak rambut itu tidak akan gugur, tetapi masih tetap ada, namun menjadi keras bahkan kasar. Apabila ditiup angin anak rambut itu nampak begitu kasarnya dan disisi pipi kelihatan agak gelap walaupun gadis itu berkulit hitam manis. God! Aktiviti harian boleh merubah semua tu.

Rajin betul korang baca benda mengarut ni panjang-panjang. Well, nak baca tak apa. Tapi dont ever give a shit of it.

Persoalannya di sini, tips-tips yang dinyatakan ni betul ke? Hell no. Its bullshit. Dan adakah anda tahu implikasi dari benda-benda macam ni yang boleh membawa fitnah? Hey bear in mind. fitnah gadis suci berzina dosanya lagi tinggi dari membunuh. Bercakap berpandukan tips-tips diatas boleh membawa kepada fitnah secara tak langsung. Serious shit korang tak perasan.

Toxic output.

Sebelum aku menulis entri ni, aku dah tanya beberapa lelaki tak kira lelaki tu dah berkahwin atau tidak. Dan majoritinya mengatakan "Jangan percaya sangat. Kebanyakkanya adalah kebetulan". Tak kurang juga yang kata ia adalah mainan dunia maya je. Iye lah orang melayu memang suka benda-benda camni bak kata Fahim.

So para searcher yang terdesak nak tahu, Ada ke caranya nak tahu samaada perempuan tu dara atau tak? Ya tentu sekali ada. Ada tiga cara nak tahu samaada gadis tu masih dara atau tak iaitu;

1. Tanya.
Ya anda boleh direct terus tanya kat gadis tu. Paling kurang pun akan dapat lempangan. Dan jangan cari aku kalau tu yang korang dapat.

Dan kalau si gadis tu dah ada boyfriend dan anda bukan boyfriend dia serta anda tanya soalan maut tu, anda mungkin akan dapat bukan sekadar lempangan.

2. Kahwin dengan gadis tu.
Kawin dan buat lah apa yang patut.

3. Siasat.
Siasat betul-betul gadis tu. Kalau dia dah berkahwin dan ada sorang, dua atau lebih anak then dia kata dia still dara memang dia tak pandai menipu.

So kesimpulannya, dari luaran korang tak boleh tahu samaada seseorang gadis tu masih dara atau tidak.  Ditambah lagi dengan keadaan zaman sekarang termasuk antiviti lasak harian, masalah, stress, situasi, jenayah dan apa-apa je lah yang boleh merubah bentuk badan si gadis. So, tips tu? Tips your head.


Self destruct

Hentikan spekulasi, stereotype dan stigma dalam masyarakat. Dan secara tak langsung menghentikan fitnah ke atas para gadis. Tergamak betul mengata bukan-bukan kat makhluk ciptaan Tuhan yang satu ni. Walaupun mereka semua lampi dan slow, suka menyusahkan serta gedik tak bertempat, mereka tetap cute. Tapi jangan salahkan lelaki kalau lelaki asyik pandang perempuan cute. Mereka hanya menghayati keindahan ciptaan Tuhan. Pahala.

[Update] Tak dara di sini adalah dah melakukan seks dan bukannya dengan kehilangan secara kemalangan.

Dara tak menjamin kebahagiaan rumahtangga.- Abetan. The done is done.- De. Enough is enough.- LO.


Comment Here

75 Comments:

ain fathihah berkata...

penting bg perempuan utk masih suci selagi belum berkahwin.

Afyy (: berkata...

Peh. First time aku sokong kata kau habis-habisan.

DiLLaRY berkata...

WAHAHAHA...SGT XLEH BLAH...

joegrimjow berkata...

masa nak kawen kena tanye ada ke x
pentg tuuu

Mr K berkata...

@Joe - Kalau dia jawab tak ada... Tak akan nak batalkan.

ween berkata...

good info, thanks for sharing :)

article tu mcm pernah baca di blog anak laut. penggunaan bahasa mmg agak dewasa. huu. erk, btw. xcredit pd owner?

Tanpa Nama berkata...

tp sedih kan if kite still virgin tp laki lain selamba badak je ckp kite dh hilang . like wtf -___-

Cik Rara berkata...

jgn nilai luaran,ad gk pmpuan dr kecik mg kengkang je jln,mgkin sbb xbedung..bkn sbb xde dara je..dr byk2 bnda tu,ak sokg ko,byk y mg bullshit gler..better direct je tnya..bru gentle..

Mr K berkata...

@Ween - Tak ada owner. Kat blog anak laut? Tak pernah dgr pun blog tu. Kalau ada pun, aku jamin bukan dia yang tulis.

@Anony - I guess I knw who u are. I know the way u talk, girl. Nonid to anonymous. You are safe here. =)

@Rara - Tanya direct takut nanti si gadis akan cakap " Hey kau ingat aku apa sampai kau nak tanya mcam tu?"

..nOj.. berkata...

yg luar2 tu seme leh tepek plastik, nk rambut itam, nk tapak kaki merah, nk bibir merah, pemilik je yg tul2 tau virgin lg ke x

Si hitam maness berkata...

nyawa.haha,best2.manusia2...aku pun speechless.

Syida Shukor berkata...

betul kata u , i ada my friend , yang dia pernah terjatuh dari kuda and bleeding . bukan darah haid ya . i cakap itu bukan penyebab tiada dara , itu hanyalah something tentang selaput dara . i tak ingat sangat tapi apa apa pun we should study tentang di mana terletaknya selaput dara . bukan kalau selaput dara yng koyak/pecah or wtv menyebabkan seseorg itu tiada dara .

ariff berkata...

wah. bagus lah penulisan ko. mmg best

peridot sepi berkata...

dara?
penting sangat ker untuk lelaki?
kalo lelaki, mmg konfem ker teruna?
zaman sekarang, dengan teknologi sekarang ni byk bezanya....
benda ciput dlm hp tu pon bole meransang nafsu, so
tepuk dada tanya rasa.....

Mr. J @ pengerindu.com berkata...

Pendapat Individu. Dara tak penting sangat bagi aku. sebab perempuan bukanya duduk rumah cam dulu , banyak yg agresif kerja dan bersukan.

btw , dara bukan menjanjikan suatu kebahagian.

Mr. J @ pengerindu.com berkata...

ada Selaput Dara Tiruan sekarang dan boleh dibeli Online. hahah macam macam.

Risik berkata...

salam perkenalan bro, bab dara ke x de dara itu terserah bg gua janji die baik hati dn ingat tuhan ...dan setuju ngan pendapat Mr.J

Mr K berkata...

@Shida - Study about it? Done. =)

@Mr J - Ya I heard about it already. Its long2 time isnt it. But that selaput dara are fully banned dari negara2 cam Iran. Malaysia, not sure ah.

Mr K berkata...

@Risik - Tak dara di sini adalah based on how dia hilangkannya.

So kalau dia hilang dgn cara tak halal, memang dia tak berapa nak baik hati dan tak ingat tuhan lah.

'AQILAH berkata...

tahun ni 21, belum official lagi...tapi dah baca...haha

ok, penting menjaga diri :)

ha chemo berkata...

curious pny psal..bce gk la statement maut tu..haha.then i feel stupid,pekejadah ny bace kn..ok2,no offense:p

noor afzan berkata...

yup, banyak yang kebetulan aje..
ada my frens dah kawenpun biibr still merah..pe kes?

Of Tr@vels, 3nvironment and bl@bl@bl@ berkata...

weh..hang cakap macam nih..susah kita nak imagine tau..ada ke tak gambaq untuk perbandingan..barula senang kita nak tau..hehe

suraya berkata...

aku de gak dgr2, slalu nye laki yg dpt detect gadis tu still dare atao tak..btol ke ek?

nice entry pakcik k. :)

Mr. J @ pengerindu.com berkata...

aku tak reti detect2 dara ke tak. heheh. yang peti bagiku budi pekerti.. cewah..

fahim berkata...

zz aku kambing hitam

heart♥beat berkata...

~ u memang suke wat entry yg kontroversi ek... haha.... bgus untuk hiburan saje.....

lotikus disarimankan berkata...

sangat juling mata membacanya
anyway,good info

Lilianna Mardiana berkata...

haha, oh yeah, ada ramai lelaki yg suka bercakap psl tanda2 perempuan tu masih dara atau tidak.
soalnye, yg cakap tu, lelaki2 yg cakap tu, berani ke mengaku yg mereka tak pernah rosakkan anak dara org.

great entry btw. :)

highcarl berkata...

susah nak cari perempuan yang betul-betul dara skang.

Tanpa Nama berkata...

perempuan yg baik utk lelaki yang baik.~quran~

liyanaKim berkata...

kawin dan buat apa yang patot tu camne ekh. haha

Tanpa Nama berkata...

HAHA, bagus la entry ni. Betul, tak baik buat fitnah. Skrg ni teknologi dah maju, dalam surat khabar pun dah kata ada rawatan laser untuk rawat selaput dara. Senang2, doa je kepada Tuhan semoga dipertemukan jodoh dengan orang yang baik2, kan?? :)

Tanpa Nama berkata...

orang slalu bising prmpuan x suci.. lelaki? patut dilepaskan cmtu je? x penting? pk balik? rasenya sama banyak je lelaki yg x suci.. cuma yg adil ngan x x ade cara nk tahu kecuali lelaki tu mengaku..

Apis'Z berkata...

penting bro dare ni....kawen pompuan nak hntaran macam2,rugi woi dapat bekas orang ni , islam sendri kate mau cari bini 1st--->> agame,,pasal bile dh de agame kompom2 la de dare..hakhak..wallahualam...cume pendapat...

lysa wardrobe berkata...

mostly lelaki suka bertanya pasal dara ke tak dara dah?
but adakah dia tuh teruna?
kalau ada si dara yg dituduh tidak berdara oleh lelaki yg kononya ade teruna sangat tuh,tak ke kesian kat si dara tuh!HHAHAHA
so dara or tak dara is not important,just like you said,
the done is done
enough is enough:)

Jard The Great berkata...

aku suci.

MK berkata...

nko lum kawen. ko aper tau??

kawan aku ckap,, (ni kawan aku ckap k), nk tau pempuan tu dara atau x bulih tgok dr cara dia jlan da.

yg mak2 org n dah kawen ni cara dia jlan len sikit. aligment dah lari.

klau gadis jln dia lemah gemalai sket. xdibuat2... sekian.

Naif berkata...

Hai semua. saya dah xde dara. sbb dlu saya pernah bodoh,naif dan jahil ttg 'cinta'. Ex-bf sy pn same la.

Tp Ahamdulillah, Tuhan dah sedarkan sy ttg akibat perbuatan sy. Sy dah break dgn ex sy dan skrg dipertemukan dgn seorang pemuda yg agak baik, xpnah ade gf tp die suke sgt kt sy 1st time jumpe sy(since die xpnah kapel, for sure la die teruna lg kn sbb 4 sure die xnah sentuh pempuan).

Sy dah bgtau die ttg kisah silam sy sbb sy sygkn die... sy bgtau mse awal perkenalan kami, sgt berisiko kot, tp sy bgtau juga...cos sy x fikir sy layak utk die. Memang die marah gile n kutuk sy mcm2, tp die kate die masih ade rse syg kt sy. Sy kesian kt die n suruh je die carik pempuan len yg lg bek, tp die kate die xnk.

Mak dan kakak die menentang habis2an utk die kwn dgn sy, kate dorg, 'sy bkn budak yg baik'.

Sy xtau ape ptt sy wat skrg...sy ckp je dkt budak laki ni, kalau Tuhan izinkan kte bersama, ada jodoh , ade la...kalau xde, kte kene terime. Sy pn xnk die bersama dgn sy sbb terpakse (sbb die asek tingat saat2 sy dgn lelaki lain).

Sbb sy heartbroken sgt, sy da sampai tahap, xkisah da kalau smpi bile2 sy xkwen, atau ditakdirkan dgn lelaki penzina jgk, pn sy xkisah. I deserve it.Tp sbnrnye sy pn msh berharap cinta dr budak lelaki tu.

Kpd yg masih berdara, jaga la baik2..walaupun korg da 10 tahun bercinta ke, da bertunang ke, selagi blum ijab kabul, jgn la gadaikan, biar la bf korg nk ckp ape. Kalau die pakse, tinggalkan je die on the spot. Dan jgn buat bnda2 ringan2 yg boleh galakkan kpd zina. Silap2 lelaki ni slhkn korg sbb korg yg goda dorg dlu. Tu nasihat sy. Dan berdoalah agar korg dpt hidup dgn lelaki yg dpt membimbing korg ke jln yg benar.

Tifa berkata...

yo...hmm..lau ada laki mtk bukti kadaraan pmpuan memg gatal la laki tu...paloi...

Ilham Jamil berkata...

HAHAHA. No komen pasal cara tgk dara nie.

Tapi sumpah diskriminasi kalau perempuan ja kena. HAish -.-"

Silap sendiri, kena la mengaku. Cuma paling penting, bertaubat.

Lepas bertaubat, jangan la pegi buat lagi. Penampor karang!

Lulu Rahman berkata...

Lepas habis baca , aku bukan nak komen sal dara . Aku cuma nak bgtau ape pendapat aku tentang kau .Btw , kau sgt hebat dlm menulis . U get a point . Great . Sumpah aku rase nak buat kau mcm idol blogging aku . Kehkeh . And and and , otak kau , minda kau , pemikiran kau , sgt stylo ok . Dara tak menjamin kebahagiaan ? Wahhh , kat situ nampak kau matang doe . Ni bukan menganjeng . Serious . untunglah mak kau sebab lahirkan manusia mcm kau . Sebab ?

Aku ada sorg kawan , dia pernah buat seks . Then laki tu tgl dia cmtu je . Dia pernah nak bunuh diri . Now , dia tgh buat asasi . 1 yg aku ta phm , asal dpt je laki mane , sume dia nak kaut untuk wat husband , sbb dia sgt takot tade org nak dia wat jd bini .
Aku tau dan aku sedar , dia dah buat silap , tapi kenapa laki kat luar sana pandang perempuan macamtu macam sampah . Walhal yang buatnya lelaki jugak kan ? Lelaki yang pandang tu pun belum tentu terunanya ,

Aku tak cakap kawan aku tak berdosa . Yes , dia dah bertaubat . Tapi yang ta boleh blah tu la . Dia kaut je sape yg nak buat dia bini . AKU BUKAN NAK BUKAK AIB DIA . Cuma kongsi pendapat . Aku sendiri tengok mcm mna dia teseksa . Serious takot weyh .

Dan aku rase nak kapak je laki yg buat pompuan2 cmni . Tu je komen berjela aku :D

Tanpa Nama berkata...

ak suke care ko.xharsh n slalu optimis.haluss je..keep it up.

Tanpa Nama berkata...

Dara tu penting. Nie soal agama. Tade diskaun2. I mean pd sape yg suke wat perlakuan terlampau tu, u deserve some1 yg mcm u gak. Tp klo u dpt sum1 yg better, dat mean tuhan da turunkan seseorg utk membimbing u ke jln yg bnr. Kpd si dara yg dpt hubby yg da xteruna, anggap la ia merupakan ujian utk korg. Pahala tu. In da nutshell, i tetap ckp dara tu penting coz tu la satu2nye benda yg kt akn regret klo kehilangannye pd yg xlayak.

akudansesuatu berkata...

saya x ada dara....sebab saya lelaki hua..hua...

akudansesuatu berkata...

aku tak ada dara...sebab aku lelaki...hua...hua...hua...

EimaruSi|ence™ berkata...

Ada lelaki kisah tentang dara *maksud aku belum ada hubungan sex dengan mana-mana lelaki

Tp aku sebagai perempuan, dara or tak ada dara, even suami tak pernah kisah tentang tuh, sebagai perempuan, jagalah maruah diri masing-masing.

Nak ke serahkan body pada lelaki yang bukan suami kita. Kesian suami kita yang susah-susah bayar 'hantaran mahal-mahal' tp orang lain dulu dah sedut manisan ko.

Kejam kan?

Tanpa Nama berkata...

mmg penting pun dara ni,, nak kwin bukan nya murah zaman skrng ni tau jaa r.. smua nya nk mhal.dah la bayaq mahal2 pas tu esk kwin x dak dara?? x ka rugi duit,, dah tau x da dara bek kasi herga murah sikit. lau orng kaya x pa la, isk3

Anept Malek berkata...

Aku pernah couple, tapi tak pernah ringan - ringan, pegang - pegang, raba - raba atau buat seks. Aku cuma pegang prinsip "hari ni kita buat org, esok lusa orang lain buat benda sama kat ahli keluarga kita". Sebab aku ade dua adik perempuan, yg nak naik dewasa, jadi aku pun kenalah jaga tingkah laku. Alhamdulilah, aku teruna lagi, harap nnt bakal isteri aku pun pandai jaga dara dia. fair2 la kan. Tapi kalo dpat yg x de (maybe faktor lain) kena belajar menerima slow2....kalo xdpt terima, tinggalkan perlahan2....

atinkbhatue berkata...

Certa y borink ler.! Laki bodoh nk pning2 klpa
Fkir mcm mna nk taw awek tu vergin ke x..
Law ak bru jmpa awek tu ak direct tnye
'sblum ne ko prna ke bt mksiat ngn laki'
Jd la Gentle ckit bro! Law dy ckp prna bt,so xpyh lyan.. Law khwin ngn gdis y jujur tp dh xsuci bek xpyh cmfrm jiwa skit bro..

Tanpa Nama berkata...

tak juga..dara ke tak..sama je

Momo berkata...

aku tak nafi dara tu penting.. tapi manusia pun buat silap..tak perlu nak hukum orang atas kisah lalu. kita pun bukan baik sangat kan?;)

misS kaira93 berkata...

yup la. mmg menakutkn ble org ckp 'lelaki dpt bce seseorg tu dara atau tk..well,lau nk tau tnye trus la pd tuan pnye bdn. ap main2 teka n buat andaian sendri berdsarkan mklumat enth pape ni kn. ekeke.. ap pn, dara tu lau bersukan aktif sngt pn leh pecah gk tau. apkah itu pn dkire hilang dare??ngee.. n bgaimana pula dgn prempuan yg hilang dara gara2 drgol tu??."dia tk rela pn, bahkn mgkin trauma dgn lelaki,so people.please dont judge..kte tk brhak. well, as long as ble kwin nnti,bia la urusan dia ngn suami je kn,

Jerry Tay berkata...

prempuan x pandai jaga dari nak mcm mana .....sudah gatal mcm2 alas utk tipu mak ckp duduk kat umah kwn,last2 mlm keluar dgn laki lain .....bodoh kan org skrg

Jerry Tay berkata...

oooiiii

alex johnson berkata...

saya rasa lelaki tak perlula tahu perempuan tu dara atau tak,kalau nak tahu sangat,tanya terus jer kat perempuan tu.

Tanpa Nama berkata...

kau kate tnye..indeed da tnye, jwpan xde. jujur nieh, tp xkn kau nk neglect n dump dia just for that? mnausia xperfect bro..asalkan dia sdr, taubat..ap lagi kau nak? dara atau x, xjamin masa dpn, kebahagiaan. contoh paling perfect : cite setia hujung nyawa ler..huhuhu

Tanpa Nama berkata...

naif....apa yg berlaku pada anda sama macm saya....cuma saya di pihak lelaki....gf saya pon pernah terlanjur....bukan sekali...bukan seorang....tapi 4 ex bf....sebelum saya....dan saya teruna...yg terakhir

jujur saya kata kan...dulu bila dgr kawan2 cerita pasal main awek....saya sebagai lelaki rasa mcm perbuatan kawan2 itu mcm nothing...perkara biase..saya anggap itu hak masing2....xde kaitan dengan saya...

tapi bila terkena batang hidung sendiri...Allah sahaja yang tahu perit nya hati menanggung sakit....azab nyer cinta....benar la kata2 nabi dan alquran...keburukan zina bukan setakat mengandung sahaja...tetapi jiwa dan perasaan.

kepada wanita diluar sana....kalo masih dara....saya merayu....jgn tewas dgn ape jua kata2 lelaki selagi x nikah...jika betol lelaki itu sayang...xde isu ringan2 sekali pon....dan yg sudah xde dara....rahsia kan dri suami....dan tolong jgn ulangi lagi....kalo lelaki tanya...ckap sahaja tak tahu dan xpernah buat ape2 walau pon xde darah bila malam pernikahan nnti...


saya merayu dan berharap dan berdoa...supaya tak ada lagi lelaki yg rasa ape saya rasa....mencintai dan disakiti...

ya Allah...maanfaat kan la tulisan ini...agar dapat menyelamatkan sesiapa sahaja....dan jauh kan lah kami dari kesusahan di dunia dan di akhirat...perkenankan la doa hamba mu ini...wahai Tuhan yang memperkenankan doa sekelian manusia...amin.

Tanpa Nama berkata...

hoho

Tanpa Nama berkata...

; serius ? tak pernah ? jarangnya jumpa lelaki macam ni :) . hee ~ aku pun macam kau . TAK PERNAH ! ada jugak time couple dulu 'pakwe' minta sebab dorang cakap untuk tunjukkan sayang . aku cakap , " sayang ? sorang laki yang matang tu dia jaga maruah bakal isteri dia . aku sayang kau tapi aku lagi sayang suami aku sebab dia yang boleh terima aku seadanya :) . " then terus dorang minta BREAK XD ! maybe bengang dengan jawapan aku c(= ! tapi aku rasa bersyukur sangat sebab Allah masih beri aku perlindungan dari buat benda-benda macam tu and aku harap kau pun macam tu sebab kau AWESOME ! okay lah ea ? maaf if ada cakap benda yang tak sepatutnya . byebye . Assalamualaikum :) ..

Tanpa Nama berkata...

aku xpercaya kalau ade laki ckp dara xpenting..tgk pd statistik penceraian..majoritinya mengenai dara..kes laki makan luar..ade pasangan lain..sume punca sbb dara..dara ni ade 2 jenis..selaput dara n dara(faraj ketat)..yg bru nk kwen slalu pkir selaput dara..yg da lame kwen slalu pikir faraj ketat..ble da longgar da xsesedap cm mula2 kwen dlu Msti laki kan ambil langkah cari ppuan lain..sbb tu aku ckp dara amat penting..ppuan yg mementingkan dara suami mereka xakan selingkuh..bg ppuan yg anggap dara tu nothing special..anda silap..suatu hari nti pasangan anda tu plak anggap anda nothing special tuk die..kamu jge katil kamu dgn baik..suami kamu akan jge kamu dgn baik jgak..

Tanpa Nama berkata...

Komen aku ialah "please, think it before you ask." Maybe dia akan titiba suruh kita kawin ngan dia plak..eh....!!

Tanpa Nama berkata...

ade wanita y dilahirkan tanpa dara..
siapa kita untuk mengadili org laen..
smua tu urusan dia dgan y maha kuasa..
takde sape y sempurna..kita pon x sempurna ..
jngan ingt kita sempurna utk dapatkan org y smpurna segalanya..

Tanpa Nama berkata...

Selama ni sy dgr n bca kisah2 prmpn yg trlanjur dn dtngglkn bf slps prbtn tu.sy de brknln dgn seorg lelaki.pd mulanya sy xsuke dia sbb agk kbdk2kn.lme2 kami brcnta.sy rse dia lain dr lelaki yg sy knl sblm ni.hati sy kuat sgt kata ye dia jodoh sy kali ni.tp ble kami brjauhan,Allah uji hub kami.dia mtk yg bkn2 dgn sy..sy menolak dgn cara baik sbb sy syg hub kami.tp dia ttap hari2 msj mtk bnda yg bkn hak dia.sy ajk dia kawen,tp dia xbrsedia dr segi kewangan.tp dia jnji,ble dh buat sex dia akn brtggjwb.sy xnmpk dia jnis lelaki yg jht pd mulanya.dia ckp dia rse lain ble brsma sy.dia nk bkti sy msih dara.sdgkn sy xprnh buat seks dgn mne2 lelaki pn sblm ni.tp dia curiga dgn sy.sedih sgt.akhrnye sy trmkn pjuk rayu dia sy tewas.kami buat..tp mse tu xde darah yg keluar.sy rsau sy ade dara lagi atau tak.dia ckp sy xde dara.dn nk mtk buat kali kedua ble kami jmp lg.tp sy ckp sy xnk ulng lg kslpn tu.slps tu sy dh insaf.slps tu jg dia buat kptsn tgglkn sy tnpa fkr prsaan n janji2 dia pd sy.skrg ni sy rsau utk mse dpn sy dgn bkl suami sy.ble mlm prtma mesti dia tau sy dh xde dara.ape yg perlu sy buat? Sdgkn ade ustaz ckp tak wajib pn bgtau ttg ksh slm tu.itu aib sy..tp sy ttap rsau.smpai sy dh xde hati utk cari pggnti dia.sbb sbg lelaki mesti dpt rsa kn pmpn yg dia nikahi tu de dara atau x.bantu saya utk kekusutan ni.

Tanpa Nama berkata...

Selama ni sy dgr n bca kisah2 prmpn yg trlanjur dn dtngglkn bf slps prbtn tu.sy de brknln dgn seorg lelaki.pd mulanya sy xsuke dia sbb agk kbdk2kn.lme2 kami brcnta.sy rse dia lain dr lelaki yg sy knl sblm ni.hati sy kuat sgt kata ye dia jodoh sy kali ni.tp ble kami brjauhan,Allah uji hub kami.dia mtk yg bkn2 dgn sy..sy menolak dgn cara baik sbb sy syg hub kami.tp dia ttap hari2 msj mtk bnda yg bkn hak dia.sy ajk dia kawen,tp dia xbrsedia dr segi kewangan.tp dia jnji,ble dh buat sex dia akn brtggjwb.sy xnmpk dia jnis lelaki yg jht pd mulanya.dia ckp dia rse lain ble brsma sy.dia nk bkti sy msih dara.sdgkn sy xprnh buat seks dgn mne2 lelaki pn sblm ni.tp dia curiga dgn sy.sedih sgt.akhrnye sy trmkn pjuk rayu dia sy tewas.kami buat..tp mse tu xde darah yg keluar.sy rsau sy ade dara lagi atau tak.dia ckp sy xde dara.dn nk mtk buat kali kedua ble kami jmp lg.tp sy ckp sy xnk ulng lg kslpn tu.slps tu sy dh insaf.slps tu jg dia buat kptsn tgglkn sy tnpa fkr prsaan n janji2 dia pd sy.skrg ni sy rsau utk mse dpn sy dgn bkl suami sy.ble mlm prtma mesti dia tau sy dh xde dara.ape yg perlu sy buat? Sdgkn ade ustaz ckp tak wajib pn bgtau ttg ksh slm tu.itu aib sy..tp sy ttap rsau.smpai sy dh xde hati utk cari pggnti dia.sbb sbg lelaki mesti dpt rsa kn pmpn yg dia nikahi tu de dara atau x.bantu saya utk kekusutan ni.

Tanpa Nama berkata...

Selama ni sy dgr n bca kisah2 prmpn yg trlanjur dn dtngglkn bf slps prbtn tu.sy de brknln dgn seorg lelaki.pd mulanya sy xsuke dia sbb agk kbdk2kn.lme2 kami brcnta.sy rse dia lain dr lelaki yg sy knl sblm ni.hati sy kuat sgt kata ye dia jodoh sy kali ni.tp ble kami brjauhan,Allah uji hub kami.dia mtk yg bkn2 dgn sy..sy menolak dgn cara baik sbb sy syg hub kami.tp dia ttap hari2 msj mtk bnda yg bkn hak dia.sy ajk dia kawen,tp dia xbrsedia dr segi kewangan.tp dia jnji,ble dh buat sex dia akn brtggjwb.sy xnmpk dia jnis lelaki yg jht pd mulanya.dia ckp dia rse lain ble brsma sy.dia nk bkti sy msih dara.sdgkn sy xprnh buat seks dgn mne2 lelaki pn sblm ni.tp dia curiga dgn sy.sedih sgt.akhrnye sy trmkn pjuk rayu dia sy tewas.kami buat..tp mse tu xde darah yg keluar.sy rsau sy ade dara lagi atau tak.dia ckp sy xde dara.dn nk mtk buat kali kedua ble kami jmp lg.tp sy ckp sy xnk ulng lg kslpn tu.slps tu sy dh insaf.slps tu jg dia buat kptsn tgglkn sy tnpa fkr prsaan n janji2 dia pd sy.skrg ni sy rsau utk mse dpn sy dgn bkl suami sy.ble mlm prtma mesti dia tau sy dh xde dara.ape yg perlu sy buat? Sdgkn ade ustaz ckp tak wajib pn bgtau ttg ksh slm tu.itu aib sy..tp sy ttap rsau.smpai sy dh xde hati utk cari pggnti dia.sbb sbg lelaki mesti dpt rsa kn pmpn yg dia nikahi tu de dara atau x.bantu saya utk kekusutan ni.

Tanpa Nama berkata...

Tinggalkan ulasan anda
Pilih. Nyawa atau comment? Good. Tulis elok-elok.
- Sukahati aku. ko tak suke remove :P



Orang dulu2 tengok tumit.
G tanye opah korang.
Cara yg pasti aku pun masih mencari!!

done is done de- mmg la..menanggung x semudah kata :P

Tanpa Nama berkata...

Dara itu penting guys tetapi semasa bercinta..klau dh kwin tak pyah ckap la...dara itu penting semasa bercinta spua tak ada masalah peribadi.,,nanti bila nak kawin g tnya doktor..lps keputusan doktor twu kta dia dh tak suci.,,so??rasa tertipu yg kmi lelaki ni plak hti yh tlus mncintai ttpi dia tdo ngan jantan lain...aku mmang tak lempang dia lh.,tuhan yg akn lempang n blas jasa2 dia tu,,

Tanpa Nama berkata...

Bila kekasih dia tahu yg perempuan dia tak dara...ofcoz lh lelaki itu akn wat benda yg sma dgn pmpuan lain..apa kau rasa bila kau dh tk dara ?klau lelaki bwat bnda yg sma dgn pmpan lain,,,.hati2 awek klau tak nak dblas dgn rsa yg sma...

Tanpa Nama berkata...

(this is very long comment one. im sorry guys.. idk how to cut it down;)hope u guys hv some mins to waste on this :p )

Hey, seems many people think virginity is too important right. Its really important. Couldn't agree more.
But who care? Who r we to judge?
To those people out there, dont blame people out there who were lost their virginity and stuffs are all bad. We the one who should take this responsibility to ask them to the right path.
They r not as lucky as us, who r well educated enough to distinguish between right/wrong. They r not like us who hv enough strength to avoid from doing maksiat. So, forgive them guys. They r human too who did mistakes.
U r liars who said u never do mistakes/sins. Chill man.. Who knows the one that u downgraded n disrespect now step into the heaven even earlier than u?
Allah didnt say anything about who will go to his heaven or not untill the last of our day in mahsyar. Whatever it is, i would like to ask those who visit this page and read my comment here to be general n fair with all people.. Help them to the right path. Dont u feel some emphaty to them?
One more thing, there was one dalil saying that, dont reveal ur past (sin) to others when u repent coz Allah already forgive u. and that will be the secret between u and Allah. if u open it, thats ur fault. Allah already cover it for u, why u should open it again??
So, to those who lost his/her virginity by intention or not, seek forgiveness from Allah.. and thats ur right to not telling ur husband/wife on what u hv done before as they hv no right at all to know about that.
afraid u will disobey him? ohh please.. think again. husband is valid as ur husband just after u marry him, he is not ur husband before that. bear in mind that, he has no right to know about ur virginity.
What the most important now, is what will u do now n in the future. Always pray to be avoided from doing any maksiat.
then, if ur bf/gf ask about ur virginity, for me, he really shows no respect on u. trust me, they aren't really accept u as what u r. If i were u, i'll just left him coz, u deserve someone better than him.
after marriage, if any problems happen, there must be a reason. look back on what u hv done before. and ask for forgiveness. dont blame each other, coz nobody can be blamed except urself.
hope u guys always happy now and hereafter..('',)

abang izwan berkata...

Peting lh...dara adalh hrta paling berharga

Tanpa Nama berkata...

Dara ke x dara sama je...janji ikhlas dan orang tersebur sudah insaf dengan apa yang dilakukannya dahulu...sejarah silam x perlu nak diungkit kembali....

Tanpa Nama berkata...

Betul2 dua dua kena bertanggungjawab...buat dosa perlulah bertaubat ikhlas ...laki pon hilang teruna gk klau berzina...so pompuan kna tanya laki tu ade teruna ke x.?

hazwan hafifi berkata...

Dara ke tak dara.tak penting.pusing sini pusing sana kalau dah jodoh tu jodoh jugak.terima seadanya dah tertulis die jodoh kita apa boleh buat.perlahan2 terima .in shaa allah hati kita sebagai lelaki akan terbuka.

Tanpa Nama berkata...

Aslkan perempuan tu jujur dan sudah bertaubat. tiada salahnya kita menerima dia.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger