Isnin, 4 Januari 2010

Softwares yang Perlu Ada Dalam Laptop/notebook/desktop Anda.

Latest Update : 14 May 2010
Assalamualaikum.

Part 2 is HERE

Tahun baru. Dunia baru. Jadi, mari kita pastikan yang laptop kita berada di tahap yang paling okay untuk kesejahteraan bersama. Jadi, delete semua software anda yang di tahun 2009. Itu semua sampah. Itu semua dah jadi sejarah silam anda. Yang lalu biarkan ia berlalu. Dan tiba lah masanya untuk kita move on dan lupakan sejarah gelap kita. Kita hanya manusia. Tak mampu melawan takdir yang di tetapkan di Luh manfuz. Haha!

Di sini, aku akan nyatakan 12 software yang patut ada dalam laptop anda. Dan semuanya adalah free*.


I did not own any of this product. The download links are indexed from other websites and no files/software are stored in my blog server. Please read the disclaimer at the bottom of this site.

1. Mp3 Player –iTune

Senarai lagu fav aku di iTune

Download iTune Free Product 

Kenapa aku syorkan iTune dan bukan Winamp atau Windows Media Player? Sebabnya mudah je kerana iTune lagi gempak. Jauh lagi gempak dari mana-mana music/audio/mp3 player.

Di iTune, anda boleh play lagu based on rating anda, rank, most played, shuffled dan sebagainya. Kelebihan lain yang mungkin tak ada kat player lain adalah iTune ni ada PodCaster dan radio tune. Maksudnya online radio. Dan yang bestnya, radio-radio ni di susun mengikut genre. Maksudnya kalau anda sukakan lagu genre Country (Taylor Swift, Clair Walker etc), anda boleh pilih streaming di bahagian genre Country dan iTunes akan memaparkan semua online streaming yang berkonsepkan Country. Semuanya di dalam iTunes dan bukannya di web browser.

Dan yang paling aku suka, iTunes ni ada Party Shuffled. Kalau anda pendengar lagu yang tegar, mesti bosankan kalau asyik dengar lagu sama berulang-ulang. Then kalau nak susun balik lagu setiap kali nak dengar lagu mesti agak cerewet. So, Party Shuffled lah yang anda perlu. Aku malas nak cakap banyak. Korang bukan faham sangat pun. Download sendiri kalau nak rasai kehebatannya. =)

2. Utility – CCleaner

 CCleaner

Download CCleaner Free product

Hari ni anda beli lappy baru. Baru 6 bulan lappy anda dah lembab macam anda. Why? Well, semuanya di sebabkan anda tak maintenance lappy anda. Lappy ni umpama diri anda. Bayangkan kalau anda hari-hari main bola. Tapi tak pernah mandi. Apa jadi? Daki. God. Zzz So bila daki-daki tu berkumpul penuh badan anda so anda akan jadi penuh dengan daki okay aku tak pandai buat perumpamaan tapi memang macam tu la perumpamaan dia.

CCleaner ni kiranya dia akan cuci semua sampah-sarap anda. Dia bukan delete files yang anda tak guna tapi benda-benda sampinya ceperti cookie dan history. Hal-hal registry pun dia akan settle kan. Pernah sekali CClearner save up aku punya disk hampir 10Gb. Tu masa pertama kali aku guna CCleaner kat desktop penjabat ayah aku.

Benda ni wajib ada. Dan gunakan benda ni satu bulan sekali bersama Disk Defregmenter (Dah sedia ada kat Windows)

3. Internet Download Manager v 5.18 Final.


 IDM aku

Download Internet Download Manager v5.18 (IDM) + Patch/keygen/crack

Ini adalah kekasih aku. Dari dulu sampai sekarang aku memang setia dengan benda ni. See? Aku lelaki setia.

Aku suka IDM sebab ianya perisian yang amat mudah dan integrated with the most web browsers seperti Firefox, IE, Safari, Opera dan Chrome. So kalau anda klik je download link, IDM akan auto matik ambil alih dan kelajuan dia boleh cecah 3 kali ganda dari download secara biasa.

Dan, anda boleh download video dari streaming seperti di YouTube, Metacafe dan R*tube hanya dengan satu klik. Mudah kan.

Tetapi ramai yang mempertikaikan perisian IDM berbanding Free Download Manager sebab FDM adalah free dan IDM tidak. Tapi cuba fikir balik. Ada ke benda free lagi bagus dari benda yang berbayar? Pulak tu IDM sekarang ni nak kasi full version tanpa perlu bayar mudah sangat. Key dan patch IDM dah berlambak di dunia maya. Tunggu anda buang sikap malas anda untuk download je.

4. Web browser – Firefox
Download Mozzila FireFox

Perluke aku terangkan lagi tentang the most famous web browser ni? Jangan cakap korang masih guna Internet Explorer, losers.


5. Utility - Tune Up Utilities 2010

TUU2009
 
Download Tune Up Utilities 2010 v9.0.3 + Crack/Keygen

Tune Up Utilities ni merangkumi semua aspek. Korang boleh suruh TUU settle kan registry korang yang bermasalah, boleh suruh kasi recommendation, Repair Disk, Disk Def, increase performance, setting untuk kasi lappy anda laju masa start up dan macam-macam lagi termasuk untuk mencantikkan lappy anda. Kiranya perisian ini semuanya perfect untuk pastikan lappy anda setiasa sihat hendaknya.

6. Chat - Yahoo Messenger 10

YM di gunakan secara meluas untuk berkongsi ilmu.

Download YM10
Download Yahoo Messenger Portable 9 (Ini adalah executable portable. Ia mungkin akan di detect sebagai virus bagi pengguna AntiVirus Avast)

Tak tahu apa tu Yahoo Messenger? Oh God! Berapa tahun kau dah hidup? Atau hilang ingatan umpama Emran dan Rado? Kenapa Balqis dan Intan banyak sangat dugaan?

This is must download tool.

7. Torrent/p2p - Lime wire Pro 5
Download LimeWire Pro 5 Cracked

Open source ware yang amat best untuk download lagu. Hampir setiap minggu akan aku lepak kat Billboard, hitz fm dan Mtv Chart untuk cari lagu-lagu baru yang take forever nak sampai kat Malaysia. Dan lime wire bukan untuk download lagu je. Korang boleh guna untuk download files, video, application dan sebagainya menggunakan konsep p2p iaitu peer to peer atau bahasa comelnya sharing is caring. Kiranya kalau anda download lagu, kelajuan internet anda agak tak terusik sebab files di download dari users yang dah download files/lagu tersebut. Jadi kalau nak download laju, download files/lagu yang ada user paling ramai yang beratus-ratus .

Amat-amat berguna bagi peminat lagu English luar negara.

8. K-lite codec pack & GOM player.

Jason De Rulo

Download K Lite Codec 5 Full 
Download GOM Player

Apa itu K Lite Codec? K lite ni adalah untuk membolehkan anda menonton video di laptop dan dengan kualiti yang tinggi. Andai kata anda tak ada apa-apa codec di dalam laptop, anda akan hadapi masalah seperti video tak bergerak, audio ada tapi gambar tak ada atau video jalan tapi tak ada suara atau sebagainya. So K-Like Codec ni kiranya basic yang memang basic untuk anda layan video dengan tenang. Benda ni ‘integrated’ dengan semua video player.

Dan GOM player adalah video player yang aku rasa paling friendly. Nak edit substitle pun boleh ye la mana tau kot-kot korang punya English tak boleh pick up. Tapi aku kalau tengok video English mesti ada subtitles sebab kalau tak, mesti tak boleh catch up nak-nak kalau bab guna ayat slang yang sindiran dan peribahasa. Contohnya cerita House dan Chuck yang ada slang. Tapi kalau video yang tak ada dialog yang korang selalu tengok sorang-sorang dalam bilik berkunci tu, tak perlu subtitles pun tak apa.

9. Acdsee Pro 3 (full version)

Koleksi gambar-gambar aku. (ACDSee 2.5)

Download ACDSee Pro 3 Final + Keygen
Aku dah lama stick dengan ACDsee. ACDSee adalah software graphic yang memboleh kan anda edit (resize, repair, rotate, tambah efek, letak trademark, noise, sharpness, text, etc), tag, manage gambar, komen, red eyes dan apa-apa je yang mudah dan tak serumit Photoshop. Juga terdapat 40+ efek yang boleh di apply terhadap gambar.

Boleh handle hampir semua jenis gambar. Amat-amat friendly use.

Harga pasaran adalah USD 195. Tapi di sini hanya free. LOL. $195x Rm3.5+ = Perh.

10. Win RAR / WIN Zip.

 Win RAR

Download WinRar 3.90 Pro + Keygen / Patch

Apa itu win rar? Apa itu winzip?

Perisian ni perlu untuk membuka folder .zip dan .rar. Kalau tak, memang tak boleh nak view .rar dan .zip.

Kebiasaanya files akan di compresskan kedalam satu folder menggunakan software di atas. Dan biasanya orang buat macam ni samaada untuk upload ke file hosting atau transfer. Sebab bila sesebuah files di compresskan kepada .zip atau .rar, files tu akan susah nak corrupted(rosak) lebih lebih lagi kalau files tu bersaiz besar dan di splitkan menngunakan HJsplit. Serta files .zip/.rar lebih selamat kerana boleh di secure kan dengan password yang kita pilih.

Files-files yang biasanya di compresskan ke .zip dan .rar adalah video, upgrading files, patch (bagi mengelakkan Anti Virus delete patch kerana tersalah anggap ‘patch’ sebagai virus), bulk files dan sebagainya.

11. Folder Guard
Private the folder

Download Folder Guard 8.1+ Keygen / Patch

Di manakan privacy anda kalau bukan di sini? Folder Guard ni adalah tempat anda simpan semua benda yang rahsia. Anda boleh lock mana-mana folder hanya dengan beberapa klik. Ianya amat user friendly dan teratur. Tapi kalau anda perlukan vault yang betul-betul tebal, anda perlukan Folder Lock. Memang jamin selamat. Cuma, aku tak suka folder lock sebab welcome page dia ada gambar kunci dan manga. Gila buruk. Dah la design over nak mampus. Setiap kali nak buka folder yang kita lock, kita akan nampak kunci buruk dan bunyik ketak ketak tanda manga sedang di buka. WTF.

12. Anti Virus – BitDefender Total Security 2010 v13 (full version)
BitDefender Total (Internet security + Antivirus) 2010


[Update Direct Download Link]Download 32Bit BitDefender Total Security 2010 v 13
[Update Direct Download Link]Download 64Bit BitDefender Total Security 2010 v 13
Or you can download from official website (google it)
Then apply its patch to make it full version for FREE. Can update daily.
Download the PATCH

Kenapa BitDefender dan bukan Kaspersky? Kenapa bukan Avast? Kenapa bukan Avg? MCAfee? Nod32? Kenapa?

Segalanya mudah je. Avg adalah tak berguna. Avast, design dia terlalu over. McAfee gila entah apa-apa dan Nod32 is not bad tapi aku lagi prefer BitDefender. Dan Kaspersky? Aku tak suka Kaspasky kerana bunyinya gila buruk. Bunyi kuda. Bayangkan setiap kali ada virus ada bunyi kuda gila mengaum memang annoying. Aku nak setting bunyi lain pun memang tak ada mood dah.

Dan bagai mana pula dengan performance BitDefender? Well, aku kasi 9.5/10. Update hampir setiap hari, significant hampir semua virus, friendly use, smart design, ease and etc. Di sertai dengan Firewall, Antispam, Anti virus, Parent control, Backup, Encryption, TuneUp dan Network Management. Siap ada Game mode lagi. So kiranya kalau anda main game online, firewall Bitdefender akan resetting agar game anda tak lagging. Tak kurang juga IM encryption. Contohnya korang YM dengan awek, BitDef akan encrypt setiap perbualan anda. So memang agak selamat dari malware atau adware serta spam.

The design.

Mesti korang tertanya-tanya “Dah kalau BitDef bagus, kenapa ramai guna Kaspersky?” Sebabnya aku pun tak tahu. Yang aku tahu, virus ‘application’ dari laptop Zacky dah menjahanamkan laptop kawan aku yang menggunakan Kaspersky dan virus yang hampir sama dah rosakkan laptop abang aku yang guna Avast. Tapi bila masuk je ke laptop aku, terus BitDef delete. Ini bermaksud, ada anti virus boleh bunuh virus X,Y,Z tetapi tak bermaksud dia boleh detect virus M,N, O,P dan Q. Dan Antivirus yang tak boleh bunuh virus X,Y,Z tetapi boleh bunuh virus M,N,O,P dan Q. Dan BitDef boleh delete semua virus yang ada didalam handphone. Tested by me.

Bit defender tak pernah mengecewakan aku. Hariz juga sependapat mungkin. Aku dah install BitDefender kat dia punya laptop ketika awal sem dua dan dia tak pernah complain.

*******

Kenapa patch/crack kadang-kala di detect sebagai virus? Kerana patch dan crack sememangnya virus tetapi ianya bukan untuk mendatangkan damage terhadap laptop anda. Fungsinya adalah untuk hack software yang trial version menjadi full version dengan arahan kita. Macam antidote atau apa-apa drug la yang bahaya tetapi di gunakan untuk mengubati kita.

Semua software yang aku nyatakan di bawah boleh digunakan secara full version walaupun anda sepatutnya bayar untuk mendapatkan yang full version punya software.

Di dalam setiap folder yang anda download, telah sertakan crack/patch/key. Fungsi crack/patch adalah untuk hack software yang trial menjadi full version (permanent) dengan free. Jadi pastikan anda turn off anda punya antivirus terlebih dahulu kasi antivirus tak detect crack/patch sebagai virus. Jangan risau link/software yang aku nyatakan 100% selamat dan tak mengandungi virus.

Part 2 is HERE 

I did not own any of these products. The download links are indexed from another websites and no files/software are stored in my blog server. Please read the disclaimer at the bottom of this site.

40 Comments:

akhis berkata...

~thanx...
~mostly semua ade...
~tapi xtau plak bitdefender tu lagi best...

M O N I C A berkata...

thanks for sharing..:)
saya baru tahu psl benda2 ni..:)

Devilly Didiey berkata...

waa...terbaek lah nasihat.!
berguna sungguh ;)

afiq berkata...

omg.. sangat2 beguna... tenkiu veri much.

joegrimjow berkata...

uhuuu
menarik3
tgok sampai 3 kali tu ku kata

ada satu yg wajib ada dlm kunye desktop
google chrome

Sharinginfoz berkata...

alamak banyak yang tiada ni.. firefox of course kena ada....

Pengalaman Bersama Nuffnang…

Puji Jangan Tak Puji

Judiene berkata...

great
thanx for all the softwares
aku dah lama cari TUU ngn CCleaner
tp xreti sgt r bro nak guna

dila john berkata...

thumps up for dis post.
ngeee~~~
thx 4 da info!

Mr K berkata...

@All - Thx for commenting.

I got no time to reply the comments.

Shopping. (after Year end sale?) LOL

Mr K berkata...

And kalau ada crack/patch/key yang tak berfungsi, sila bagi tahu. Kalau tak reti nak guna crack dan patch pun bagi tahu yea.

noor afzan berkata...

4 ngan 8 je saya ada..
tq for sharing..

Nazeera Balqis berkata...

salam
mr.k
maybe i'd sounds stupid,just wanna ask how to turn off the antivirus?been using bitdefender..the problem is,everytime i downloading some games,it will block the patch that was installed with.kinda pissed off.please help.tq

Mr K berkata...

@Balqis - Kat bottom right (kat jam) ada icon BitDef kan. Kanan klik ia dan klik basic setting.

1 bitdef window akn kuar. Tekan '+' untuk tengok subdetail and disable semua as u like it. =)

NYQ berkata...

aku dah tau lama dah bitdefender bagus hehe.. sbab bila aku guna:

AVG: lostlest. haram xdpat detect virus
Avira : bila install je laptop aku jdi lembab
Kaspersky: klu guna ori, bila expired je, kejap2 dia kuar notice suh beli upgrade. menyemak.
Nod32: aku rate 8/10 bgus jgak cuma x famous so xnak guna haha.
bitdefender: bgus2. sgt friendly. laptop xlembab walaupun time dia tgh update.

az-zahra berkata...

Apsal ade software yang xleh bukak pun? macam winrar,acdsee...

in_wired88 berkata...

yg folder guard tu cane eh, dah install ok..pastu taruk patch cam bese wat tapi 'no file found' yg kuar.

© bLurr berkata...

eh eh. key utk bitdef dah xpired la. adeh

munisal berkata...

oit gua bkn nak ckp pe tp bende y lu recoment tue ade bwk virus nie bikin gue panas jer

munisal berkata...

oit gua bkn nak ckp pe tp bende y lu recoment tue ade bwk virus nie bikin gue panas jer

Mr K berkata...

@munisal - Aku dah tulis kat atas. Tu bukan virus. Tu adalah keygen/cracker. Dia mmg akan di detect sebagai virus tapi sebenarnya ia bukan virus.

Tanpa Nama berkata...

hello mr K. i dah download yg bitdefender 64b tu. and i guna vista. tapi still dia cakap yg i download tu 32b. macam mana heh?

aizuddin.com berkata...

aku guna eset je terbaik..guna key je..bitdef bagi aku berat sgt..pernah jgk kena virus pakai bitdef..no x pernah setakat ni..av len sume x leh pakai kot..

Adam berkata...

aku suka ayat no.4 tu. sokong² sape guna IE tu mmg.

hahaha. paling kurang pun pakai la Firefox ataupun Chrome.

generasi kena sumpah ngan bill gates sebab tu laaa loser

Tanpa Nama berkata...

camne nak downlod IDM yg full version without kne bayar ek??

Raja Molee berkata...

isk ... ko ni ...

aku baru jer nak keep lappy aku daripada menda-menda download nih ... nak biar clean ler katakan ... tapi bila dah baca ko punye blog ni ... isk ... aku tergoda sungguh ... jari jemariku bagai ditarik untuk meng-click kat web yang dah lama aku hindari ... tapi ko siap kasi crack/keygen lagi ...

apa-apa hal pun ... thanks mann ... you're the best ...!!!!

Mr K berkata...

@Anoy - Hm. Im not really sure. Tapi setahu aku, win 7 je compatible dengan Bit def 2010.

@Aizuddin - Bit2010 lagi ringan dari 2009.

@Anony 2 - Klik je link kat atas tu. Ada patch dia.

@Raja - Download je. Lappy slow sbb tak defregment and tak clear punya reg. Sbb tu slow.

Mr K berkata...

@Az - Kenapa tak leh buka? Kau ada winzip tak? Aku guna okay je both.

@Wired - Kau kena browse files. Maksudnya, kau kena find application (folder guard tu) then klik okay.

@Blurr - Dah re update lama dulu.

dariusariffin berkata...

nape bila aku update idm 5.19 build5 dio ckp serial number tu fake.. dan aku da x boley bukak bukak da idm..

Mr K berkata...

@Dariu - Guna patch, bukan keygen.

SpRiTZeRcREw berkata...

cmne nk gune oatch tu yek...

fauzi razali berkata...

cm ner nk gne patch 2 ek...kwn dh instal bitdf in...but tril la...cm nk full..

zulsachiyoza berkata...

nice....

look my blog also .. :)

dariusariffin berkata...

bitdefender 2011 punya patcher tarak keluar lagi ka?

hidayahfaudzi berkata...

salam..bitdefender ntok 2011 plak camner?? a bit curious cz post ni ntok 2010 pnyer

ashrafzulkifli berkata...

Mr k, link untuk Folder Guard 8.1 tu dah removed aa. Ade link lain?

pAeh m0ds berkata...

salam br0?..npe xley na gune patch bitdef 2..bitdef bley install tp patch jer xley gune..

Tanpa Nama berkata...

aku bengang betol la dengan IDM tu.
da sampai 96% nak complete download, dia bole cakap run time error. apehal?

Ben Izer berkata...

untuk para gamers online dan sukakan tournament, wajib ada software java, adobe after effect, windows movie maker ngan fraps..kebiasaannya, yang gamers2 online ni suka buat video reply kan?ehehe

loVe puRpLe berkata...

saya pun ade software tuk share ngan korang jom tgk (^-^) http://firasayangdia.blogspot.com/2012/02/software-basic-yang-anda-perlu-ada.html

Tanpa Nama berkata...

aku bukan nak cakap apa la kan, kau ni tahu dah kau ramai readers. pastu, kau ajar pulak benda tak elok. kau tahu tak kau mention je *benda tu kau boleh attract org buat benda haram sekali? kau boleh dapat saham kat akhirat nanti, kau tahu tak??

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger