Ahad, 17 Januari 2010

Gadis Ini Mempunyai Masalah Untuk Bertudung. Anyone?



Email from that girl
Email ;

Dear Mr K yang disayangi, <3 XOXO143

For your information, dulu I tak pakai tudung. I pun suka gak pakai seksi-seksi ni dan I ni memang jenis yang happy-go-lucky. But since I break up with my boyfriend, I terus jadi insaf sikit dan mula start pakai tudung. Tapi, perangai I tetap sama; I still gelak kuat-kuat, happening, mencarut-carut apa semua. Dan satu benda yang I pelik sikit yang I perasan since I dah pakai tudung ni; Lelaki kat KL memang tak suka perempuan yang pakai tudung. 


I macam perasan yang kawan-kawan I yang kaki clubbing ni macam tak nak kuar and lepak lagi dengan I. Yup maybe dieorang malu ke apa nak lepak dengan girl bertudung ni? Salah ke? Tak tahu la kenapa. Tapi I memang perasan sangat dengan diaorang-diaorang ni.

(Email susulan) Yang I bengangnya bukan sebab diaorang tak ajak I pergi club atau apa, tapi mereka lepak-lepak kat Pavi pun tak nak ajak. Sampai kadang-kadang I doubt persahabatan kiteorang. Sebelum I pakai tudung, bermacam-macam I fikir dari pandangan kawan-kawan. Tapi I still tekad.

Sekarang, I pula yang touching.

So how?

Ya The Other Cute-cute sekalian. So how?

[Update] Insulting comments will be rejected.


Comment Here

61 Comments:

f.a.i berkata...

Allah's love letter is the best balm

May Allah bless;

nina berkata...

mesti ke pmpn tu kwn dengan laki yg mcm tuh??go to hell jela laki yg tak sudi kwn dgn pmpn bertudung tu.mcm la takde laki lain yg dye blh kwn kot?mmbr aku rmi cool sporting,nak aku ajak dye pegi pavi skali tak?aku on je..


memalukan btl guys dari KL ni.uhhh~

syarifah radiah ibrahim berkata...

kalau nekad nak berubah, peduli apa orang nak buat. untuk kebaikan diri sendiri jugak.

Lala berkata...

ok..ni opinion aku k..

kepada that girl..kwn2 ko xboleh terima perubahan ko bukan sbb lelaki2 di kl tak suka pompuan yg pakai tudung tapi disbbkan kwn2 ko tu mmg jenis yg huha n kaki clubbing...sbb tu mereka tak boleh terima ko bile ko berubah...
bg mereka pompuan bertudung xleh pergi club which is mean mmg betul pon..tak molek kan pompaun bertudung pegi kelab..
and maybe mereka xajak ko pegi lepak pavi sbb ego mereka yg tggi tu..
xpela beb..mereka xnak kwn ngn ko xpela..try to find someone else yg lebih better tok jd kwn ko..mungkin bg ko aku ckp senang la tapi tu je la caranye nk teruskan idop...xkan ko nk bukak balik tudung tu hanya semata-mata kwn2 ko yg lama tu...

aku happy bile ade pompuan yg berubah drpd tak pakai tudung terus pakai tudung....aku suke!!!

geLaSkaCa berkata...

biar hina di klgn manusia..

jgn hina di mata Allah..

for that girl..
keep on ur move in the right path..

niesah la! niesah!! berkata...

salam..

its ok untuk jadikan pengalman lame cam bf as pendorong utk pkai tudng..but..betulkan lah niat tuh utk buat demi Allah dengan ikhlas

n..n.. :)
selaku perempuan bertudung,akhlak kene jaga..biar sopan..but nisah pon sedar diri gak la..bab nih nisah pon same.. ;p

spt yg nisah ckp..buat biar ikhlas..so bile dah ikhlas n sedar diri kita di jalan yg betul..buat pe nk peduli kate org betul x?
pikir balik npe kite pkai tudung in the first place? nak tarik perhatian lelaki KL kah? atau nak tarik perhatian lelaki2 baik idaman malya pembimbing ke syurga..ecewah!~ :)

but i dont think lelaki KL ni is a big deal..kite nak org pandang kite dgn cara baik..tp kalo bnda baik tuh dia anggap buruk lantak la kan? lgpon bnyak je gaya bertudung yg comel skrg nih..

pasal kawan tuh..confront je la..kalo x leyh terima gak,bukan kawan la tuh kot namenyer..smpai hatinya dorang abaikan kawan sebab pkai tudung..xbaik mcm tuh..xmo xmo

ok tuh je..nasihat sebaik beras cap bernas yg nisah mmapu kasi..
al the best jane doe! :)

Atiqah berkata...

ALhamdulillah bgusla tekad utk bertudung...biasala, bila kita nk wat kebaikan pasti ada saja yg mengata..tp jgn rsau, anda berada di pihak yg benar, pihak yg Allah pilih utk beri anda jln kebenaran...
sy x pndai sgt nk berkata2..tp sy kira eloklah anda baca sesuatu dr blog Langit Ilahi..moga persoalan anda akan terjawab..
sy bersykur anda mahu memakai tudung..Alhamdulilah..jgn rsau, anda x keseorangan dlm dunia ni..insyaAllah di akhirat jua

http://ms.langitilahi.com/motivasi-hipokritkah-kalau-bergerak-kearah-kebaikan/

silalah lawat blog pemuda ni yg sarat dgn nasihat2 penuh hikmah..

heart♥beat berkata...

forget the past.. look fwd... find new friends... start new life.... accept the challenge... you will found courages...

norain ishak berkata...

first of all,
alhamdulillah..
sebab saudari yang comel lagi cun ni(walaupun aku tak kenal) sudah pakai tudung..satu anjakan paradigma yang bagus..
sebab Muslimah memang wajib menutup aurat dengan SEMPURNA..means that baju tak ketat,tak jarang, tudung tak selempang.. dalam ISlam, dah ada garis-garis panduan pergaulan antara lelaki dan perempuan. Aku rasa saudari ni tahu apabila lelaki dan perempuan bersama-sama melakukan kerja tak berfaedah seperti clubbing itu, hukumnya apa?..jadi apabila rakan2 saudari ni bertindak menjauhkan diri daripada saudari, ini memudahkan saudari untuk berubah menjadi muslimah yang lebih baik..rasanya itu saja yang bolah aku comment.. semoga perubahan saudari ini berkekalan..aku pun bukan lah sempurna mana..tapi cuba menjadi muslimah solehah..sekian..=)

Mr K berkata...

@HeartBeat - But girl, its kinda hard you know to get a really sekapala friends.

@All - Thanks for all comments.

As stated, all type of insult are not allowed.

maryam k. berkata...

buat perempuan , kau kena strong.
itu je nasihat.

one_munawwarah berkata...

dekat tempat aku, kalau ada org berubah dari tak menutup aurat ---> menutup aurat, mungkin akan dapan kad tahniah yg ditampal kat lounge faculty for the good change. people are very supportive.

kesian kat perempuan tu, perhaps she needs a total friends-wardrobe-makeover, cuz obviously she deserves better friends. tapi, like u said, it's not easy to find friends yang sekepala, so maybe she should confront her friends and talk about her change.

i find it annoying when people start to treat people differently because of how a person looks like, that's just simply judgmental and sick.

or to some extend, mungkin jugak Allah sedang memberitahu pada gadis tu, hidup ini doesn't revolves around people whom we hangout with saja. there's more to life than that. she just need to figure out what it is.

joabdullah berkata...

lorh.sian doe kat awek ni.
tp skunk ni kebangkitan ksedaran budak2 laki new wave yg open and xkesah sgt besar mebi mbe2 dia tu urban sgt doe.anak2 metropolitan.
solution, ko wat bodo je mampos la dia tanak ajak,find ur own space to having fun kawan ttp kawan ala ramai lagi kawan yg leh trima dan sebulu cume xjupe je lagi.so rajin2 la mengadd sesape thru fb or any web net okay!takpom ko xpkai tusung cam yuna kot dat y deorg tanak ajak.!!hahah

fahim berkata...

AHAHA
terasa sial

Mr K berkata...

@Fahim - Ya aku memang tunggu komen terasa dari kau.

Kenangan yang kau tinggalkan di Micet kan? Haha

Risik berkata...

salam, perubahan tu bagus..manusia ni bukan nye perfect...adakalanye die terlupa..so berubahlah sebelum terlambat

>risikanjariku.blogspot.com

miss faten berkata...

huu.
kepada that kakak, aku sokong tindakan dia pakay tudung~
aku sgt sgt sgt sokong dan aku mengharapkan dia takkan bukak hanya kerana dia nak bersama kawan dia balik. kawan ni kat mana2 pun boleh dicari, tapi iman dan takwa tu takkan nak buang pastu amek balik kan?? huu. pepun all the best untuk that kakak :)

NuRul berkata...

kpd girl tu:
that means tuhan syg u lah yang~
jd tak yahlah susah2 kan hati pada nilai persahabatan yg tak seberapa tu
just wait..
u akan dapat persahabatan yg lg besh dri tu..
yg lebih bawak ketenangan dlm hati u
percayalah

M O N I C A berkata...

buat si perempuan..

anda dah mencuba utk berubah..teruskan..:)

'AQILAH berkata...

berikan kawan2 masa untuk adapt yang u sebenarnya dah lain dari dieorang...orang bila terima sesuatu perubahan, pasti akan makan masa...:)

niat dah baik...hope diteruskan, pasal kawan, if die memang kawan yang betol2 susah senang, die pasti leh terima walau apa keadaan sekali pun.

suraya berkata...

err..
kalau sbb gadis tu berubah to k'baekan, kgkawan blah cm tu je, dont call that as frens. kawan adelah kawan dalam susah atau senang :)

kpd gadis tu, kamu x rugi hilang kawan mcm tu. just chill. njoy every moment of ur life.

its a good thing u start pakai tudung.pelan2.yg skang ramai2 pakai tudung pon, ade jugak gelak kuat2.. :P

cik erin berkata...

firstly, alhamdulillah la kakak tu dah ada kesedaran nak tutup aurat.
memang agak terasa bila kawan2 neglect macam tu.
tapi for me, kawan2 boleh cari.
hidayah & keikhlasan so far belum dilelong2, boleh beli kat e-bay ke apa kan.
so harap kakak tu be strong, move on, cari network baru yang lebih membantu.
insyaAllah boleh punya.
go kak, go!

*aiseh over.
*just pandangan daripada sorang budak f5.

ezzati berkata...

bagusla nk berubah ke arah kebaikan..kwn bole di cari..rasa insaf tu susah nk cr..bila dh jmpa, jgn persiakan :)

nadiah norzemi berkata...

Dari situ dah tau seikhlas mana mereka dalam bersahabat.

Jadi,apa lagi?

ciK giNcu berkata...

hii mr k :)

hii gurl.

erm 4 ur information i pon ade sket experience mcm u :) sedih sgt kan bile kwn yg tdo sbantal mkn spinggan dah xbaek ngn kite juz bcoz i pki tdung n diorg x pki. mula2 i mcm terkilan jgk. tp i pki tdung sbb i mmg nk pki. bkn sbb mak ayah paksa klu xpki nk rotan ke ape. so bile mcm 2 i redha jew. lgpn i ego tnggi. diorg xnk ajk lepak xpe la ade lg rmi ajk lepak!! cr kwn baru gurl. u student ea? if student try laa join mn2 club n kwn dgn org bru... join pe2 aktiviti nt u akn taw ade bnda lgggg FUN drpd lepak kt pavi ngn diorg~~ everytime i emo n down i pk camni jew. "xpe la diorg hot aku nie minah ayu, xpe ayu lg comel". u kena POSITIF. n mcm sape ntah td suggest u pki laa tdung yg comel2. pki tdung pn ade style ok. nt org pn suke kwn ngn u taw~~

n lelaki KL XSUKE GURL PKI TUDUNG?ohh syg2 itu BUKAN LELAKI. itu sampah!haha. sory2. well klu lelaki xsuke gurl pki tdung maknanye die bkn lelaki yg baek utk u. bile die bkn lelaki baek maknanye die boley buat u jd mcm dlu blk. bile die wat u mcm dlu blk slama2nye u xkn berubah n go on dgn life mcm 2..u nak ke???

u ngorat jew mr.k. die confirm suke gurl pki tdung :))


mr. k. mcm terpjg la. hee~

Sharinginfoz berkata...

entahlah setahu saya memang ramai yang suka pompuan pakai tudung,....

Susah Ke Pengurusan Kewangan?????

Roti Canai 40 sen???

Siti Salwa Hanim berkata...

carik la kwn len...kwn yg mbwa kbaikan..bsides, time kene hisab nati bkn kwn keparat tu bckup awk.ni pndpt sy la..huhu

miamiawbby berkata...

ok r tue dah bleh brubah..
huhu..
dosa tak pkai tudung kte yg tanggung, bkn diorang..
jdi truskan semangat anda..

sYeNgEt ke senget?? berkata...

simple.. ask her what is exactly the meaning of FRIEND..

sedar atau tak, org2 yg dia kata kawan tu, bukan kawan.. tapi musuh, ajak menda yg tak elok..

ramai lagi manusia kat luar ni yg lebih layak digelar sbg kawan '-'

CAHAYA berkata...

Alhamdulillah. Tak semua orang boleh terbuka hati dan ada guts macam tu. Saya juga masih mengumpul kekuatan untuk buat perkara yang sama.

Ya, saya manusia biasa. Saya ada kelemahan.

Nak bantu si penulis email memang tak dapat. Tapi saya di sini hanya untuk ucapan Tahniah padanya dan berharap dia be strong. Kawan datang dan pergi. Kadang2 buka aurat pun, tak menjamin diorang akan stay dengan kita sampai bila2. Jadi, teruskan usaha anda. InsyaAllah kawan yg sebenar akan datang nanti.

Mr K berkata...

@Risik - I will check out the link. =)

@Faten - I could not agree more faten. =)

@Suraya - Nice one there.

@Erin - Hey, umur tak penting. Yang penting apa yang kita ucapkan yang mana boleh mendatangkan benda2 +ve. Sekarang ni, aku tak faham kenapa ada diskriminasi didalam perbezaan umur. So dont worry about it. =)

@Gincu - "u ngorat jew mr.k. die confirm suke gurl pki tdung"

Amboi. Ke situ pula kau. Panjang tak ada. Tak ada prob pun. =)

@Cahaya - Im looking forward to u soon.

seri berkata...

oooo camtu ea...


xpelah,bagi aku.kalau orang dah taknak lepak ngan kite,kite xpyah la nak lepak2 ngan dy..

pakai tudung cantik2,n buat mcm biase je.jangan wat muke tacing2 depan dorang..wat muka hepi mcm ni ^^ hehe.

sekarang ni macam2 tudung ade.jom kita ramai2 gilakan tudung.tudung ekin ada,tudung siti ad tapi jgan la pakai mcm siti sampai nmpak rmbut.malu rambut tu tau..tudung ibu arini,selendang pn ade.mcm2 corak,pusing la mcm mna pn..make it hot haha.



k ah,be strong beb.pape pn kawan boleh dicari.ade tu yang sekepale ngn kau,kau je xperasan.adios (^^)V

piNky LuCiA berkata...

kalau dah tekad.. mesti ade hikmah disebalik kejadian yang ade tu.. so better laa teruskan sebab niat tu memang baik..

smg tetap dgn pendirian.. =)

lotikus disarimankan berkata...

cari kawan lain
yang boleh bimbing kita
dan yang boleh menerima kita seadanya

heart♥beat berkata...

enche k

(pc ni xde key fullstop la kalo tekan kt fullstop tu jd camni >> bengong)

omputeh kate friends come and go

teruskan pencarian

nk pki tudung x leh gv up sme gak nk cri kwn yg btol btol kwn pun x leh gv up>>> sume tu cume permulaan jekkkk

everything going to be ok

cik EPAL berkata...

bagus la dia nk berubah untuk kebaikan dan jadi lebih baik..orang nak cakap apa...ignore je la..janji kita tahu apa kita buat sudah memadai..mulut orang sampai bila pon tak boleh nak tutup...

bvlgarigirl @ Arianna berkata...

Hye K,

Sorry lari dari tajuk entry

But please help me with my header for nuffnang advertisement

=)

Nurul Harun berkata...

wah, ada juga yg mcm ni ye.
selalunya, lelaki2 yg mcm ni jenis lelaki yang mcm agak sosial.
dorang x minat perempuan bertudung.

tak apa la.
cari kawan baru.
I pun boleh jd kawan u juga.
;]

Tanpa Nama berkata...

bagi pndgn p.cik....p.cik kalu tgok pompuan brubha tuk pkai tudung...p.cik suka sgt...sejuk je ati...x kesahlah ape stail skali pon....bagi p.cik mmg cute....bkan la yg x pkai tudung x cute....mmg cute....cube yg x pkai tu try2 pkai tudung...perghhhh.....ngancam beb....

for the gurll uh...lek2 sudah.....pndgn u jer uh....p.cik rase dowang tu nk lepak ngan bdak2 laki jer...ade time lepak same2....ade time nk lepak ngan laki jer....standard ar uh....

x gitu mr.K???? ehhehe...

fahim berkata...

aku suka belai rambut.

full stop.

Nadzely berkata...

cengini kalu agak2 diorg x nak kwn, xpelah....kawan bleh dicari,iman bukan senang dicari...ikot diorg la kalu nak accept ke x nak....

Tanpa Nama berkata...

Is skunk ape Real?
http://www.is-bigfoot-real.com/

Tanpa Nama berkata...

kekalkan tudung anda..huu
satu ari nanti ade dialog kt padang masyar : " ko jgn masok syurga agi..! nape ko tk tegor ak soh kai tudung dulu a....!"

Fazira berkata...

Seorang sahabat yg baik..
Tidak kisah jika anda berubah utk kebaikan dan tidak kisah juga utk menerima keburukan anda.

e p i x ____ berkata...

alhamdulillah tahniah :)
perubahan yang baik itu patot kita teruskan.

for that girl, ramai lagi lelaki yang sudi jadi kawan u kat kl ni. yang baik2 pon ramai. tak semestinya u kena kawan ngan dorang je. Kalau dorang sahabat dunia akhirat you, sah2 dia takkan pingirkan you ,semata-mata u berubah. Sahabat yang baik , support apa jua yang sahabat mereka buat :)

Teruskan bertudung. Because, for me , saya lebih suka dan nyaman melihat wanita bertudung.

Salam.

www.shafiqscreamo.blogspot.com

SaiyidahAisyah berkata...

tidak mengapa.
10 hilang. 100 lagi bakal datang.
yang penting.
perubahan baik perlu diteruskan! :)

Tanpa Nama berkata...

ish...suke kot kat awek yg pkai tudung...bile dpt awek x pkai tudung...malu je rase...pe la rase mak ayah p.cik kalu taw awek p.cik x pkai tudung...segan dik...pergh...mmg la cun x pkai tudung...tp sementara watpe...pikir jauh sket...lagi2 alam pas kat dunia nih...kemana la kite sume ni kn....adoi...pkai ar tudung...comel...sejuk ati p.cik tgok...

lulusue berkata...

kalau btol nekad nak berubah , so berubah jer ....

peduli aper kalau kawan2 u da tamao kwn daa , boleh ker org cam tuh u panggil kwn ???

u go girl !!!

mikaielle berkata...

kesian weh gurl nih...
tapi klu aku nak kawen pun aku cari yang sedap mata memandang(yg pakai tudung la).
Bukan aku sorang la ckp,mmber2 aku yg kaki2 clubbing pun ada jgk yg ckp mcm aku ckp ni.(apela yg aku ckp ni).Fhm kan?

tapi cayela,semua tu adahikmah...myb ALLAH nk bagi dia sesuatu yg lbih valuable kan...btul tak??

masshie mastura berkata...

owh i just want to tell boys, girls yg pki tudung bile free hair lg lawa, xtipu, they juz didnt showw off bcz u know, salah kan.

btw, i prnh nk mintak keje kt kL pstu dye kate dye nk yg free hair je. rase sabarrr jela..

Mr K berkata...

@Masshie - No, girl yang bertudung lagi lawa tau.

Ara berkata...

this is all abt the value of friendship n faith..

stuju dgn ayat nadiah norzemi n cik syenget/senget - gurl,kt cni Allah da tnjuk kt kau who ur frenz really r...

kwn biar beribu...x salah rasenye kalau kau try kwn dgn org yg baik2 skg... yg tutup aurat dgn sempurna..yg boleh ajak bicara ttg agama dgn ko...lbh krg cmtu la..mst kau akn lbh tenang..ade je ape org2 mcm ni yg happening2 n open-minded..tp pd mase yg same ikut perintah Allah.. :)

mane tau, bile kau da independent sorg2 on ur own, kwn2 kau akn berpaling tadah blk kt kau..mse tu pn kau agknye da xrase nk trima dorg blk kot sbb dorg tgglkan kau time kau susah :)

*it's better to let ppl hate u 4 who u r rather than let them luv u 4 who u're not*

aiennathecahaya berkata...

ala bkn mati pn xg clubbbing 2..
bkn mati pn laki xpndg ko...
ko xrugi pape pn lau dowg2 xpndg ko...
pompuan yg baik utk laki yg baik k..so anggap la dowg xpndg ko koz,they r not deserve 4 a good girl....=)

dyana berkata...

Salam~
hoho...prob dia sama mcm kawan ambe,dkt kampus dulu.dulu freehair,tp alhamdulillah dh trbukak hati nk pakai tudung.mula2 dia ragu2 jugak nk pakai,sbab takut la apa pandangan orang,apa akan jadi newxt,bla3~~~byk la bnda yg negatif2 tu maiii kt kpala otak kan..
tapi,bila kena brainwash dengan kwn laki dia,dya trus jadi mkin semangat la nak pakai tudung.And one thing that makes me respect her so much,dia mula pakai tudung,& pakai tudung dengan cara yang mengikut syariat..bukan bak kata orang'step-by-step' or 'sikit2'.no!u have to understand something b4 u do it.u have to know the reasons why u have to wear hijab...& the most important thing is,not because of anyone,but because of Allah.u won't bother what people will say about u,bcuz u know that u are in the right path!so dear,kekalkn imej brtudung tu...mybe geng2 tu blh accept kot lme2..don't worry,Allah sentiasa bersama org yg berjuang di jalan-Nya.Tahniah sebab blh maintain pakai tdung! ^_^

dyana berkata...

and...if they really are your true friends,they'll support u 100%,no doubt!hahah
tapi tak brmakna pinggirkan terus diorg..mne la taw girl ni yg bru pkai tdung jd inspirasi la kn.
girls ni bkn ape,takut jah nk cuba bnda baru..c'mon,bnda baik tokse takot~bila pakai tudung,insyaAllah,automatically prangai pn slow2 blh di-imrpove.nothing's impossible~

fEyHaN berkata...

salam.

pedulikan je apa yg org lain fikir atau cakap. mereka tak kenal kamu yang sebenarnya, means mereka tak tahu apa yg kamu rasa hinggakn kamu ambil keputusan utk bertudung. kamu adalah apa yg kamu fikirkan. kalau kamu rasa dan yakin yang kamu lebih bahgia bertudung, teruskan. jgn takut. Allah sntiasa ada utk kamu. cuma kadang2 Allah memberikan ujian pada kamu untuk menguji keyakinan dan perasaan syg kamu pada-Nya. jangan putus asa. teruskan usaha murni kamu. kalau kawan2 kamu tu tinggalkan kamu, akan ada lebih ramai lagi yg mahu berkawan dgn kamu. dan mengenai lelaki, bukankah ada baiknya jika lelaki2 itu tak suka pada wanita yg bertudung? kerana itu telah membuktikan bahawa lelaki2 itu bukanlah yg terbaik sbg seorg suami. Allah itu maha penyayang. percayalah pada ketentuannya. akan ada lelaki yg terbaik utk kamu (jika kamu berusaha utk mnjadi yg terbaik), kerana lelaki yg baik itu tercipta utk perempuan yg baik.

Tanpa Nama berkata...

Allah bersama kamu

Tanpa Nama berkata...

carik kwn2 yg bertudung n tak gi club,dktkan diri pade ALLAH,insyaallah diri tng~

kayah berkata...

My advice to that girl (and to all of us too)(including me)

Read the Quran, Learn the Quran, learn about Islam, Know about hadeeths, how they are revealed, which ones can we use and which one cant. there is so much more to islam than we think there is. Islam ni adalah a way of life. cara hidup. Maksudnya segala apa yang ada kat Islam tu adalah untuk kite praktikkan dalam hidup kita. Walau ape je masalah yang melanda diri kita InsyaAllah saya guarantee ade solutionnya dalam Al-Quran dan Sunnah. Being a muslim needs commitment. Don't just call ourselves muslim. Become one.

Even perkataan muslim tu sendiri merupakan isim fa'il atau dalam kata nama lain ialah kata nama yang diderive dari kata kerja. maksudnya ianya sesuatu yang requires action.

So, back to the girl. I hope you read this :) Alhamdulillah.. baguslah awak dah pakai tudung. Yang pertama sekali my advice is to betulkan niat. Niat pakai tudung tu mesti kerana Allah. Setkan bende tu. Doa byk2 kat Allah utk kuatkan iman and tetapkan hati kita. Doa, mintak Allah bagi hidayah, bimbing kita ke jalan yang benar dan lurus.

Jangan rase sedih pasal kawan2 awk tu. Allah nak pelihara awak sebenarnya. Melepak-lepak mcm tu x ade manfaat pun. Baik awak guna masa awak belajar pasal Islam. Carik kawan2 yang baik :) Dan yang penting, jangan sekali-kali cabut tudung awak. Menutup aurat tu perintah Allah.. Dan amatlah berdosa kalau kita langgar perintahNya.

Ingat tau, kite ni hamba Allah :) Kita hidup untuk mencarik redhaNya bukan redha manusia :)

Whatever it is, always turn to Allah. And learn about Islam. Knowledge is very important :)

kyriehusni berkata...

citer cik adik ni reminds me of myself late of 97..ms tu i pun br stat pakai tudung when i was started msuk asrama pnuh di pahang..x suka betudung..n sgt anti betudung sblum tu..i was a rockchik..biasa turun lifecentre..lpak sgwang,bukit bintang,lot 10,starhill,cm..mna je ader gig mmg adela muka i ni..huhu..so ble i msk asrama..kna paksa tudung..n i jenis bile dah bertudung jenis bersungguh evenpun mula2 x suka..mmg kawan wktu tu tekejut bile jumpe.malu nk jumpe..ramai hilang kawan..yela waktu tu xde minah g gig pakai tudung...i phm perasaan cik adikni..sbb i dah rasa dulu..that time mmg rare org kat kl..teenagers pakai tudung..btul..sangat jarang budak kl pakai tudung..tp nasihat i pada cik adikni..istiqamahla..be ur self..tp jaga diri..jgn over sangat..if dedulu krg sembhyg,,tambahla sembahyang..id dulu glak kuat2..memkak kat restoran,kat dlm bas...jaga diri..sometime masa utk sonok2 tu dh lepas...its time to change..tu sbb Allah beri hidayah pada hambanye dgn cara yng berbeza...u still can enjoice ur life..tgk wayang,layan music..but dgn cara yg bekla..bile kite istiqamah n wasatiah pd jln Allah...lagik semuanya Allah permudahkan..kawan2 i tu contact gak i after 5-7 years..yelah takkan dorg nk jd rock sampai ke tua..huhu..ingt sentiasa beristiqamah...insya-Allah dipermudahkan..:)

Tanpa Nama berkata...

To Cik Nina :
Cuba baca betul betul..orang tu kata 'kaki clubbing' bukan 'laki clubbing'. Jgn dok emo semacam aje..baca perlahan lahan dan bagi faham dulu..ok

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger