Khamis, 10 Disember 2009

10 Bukti Lelaki itu Makhluk Rumit. Heh?


Gambar lips paling menarik

Aku dapat email dari reader aku. Perempuan lah tentu sekali. Dia kasi 10 sebab kenapa lelaki adalah kaum yang rumit dan komplikated. Heh. Agak sarkastik dia ni. Aku sabar je. And nama dia aku rahsiakan. Well, ingat aku jahat sangat ke nak malu kan orang. Fae terkecuali. Ain juga.

Setelah aku membaca email awek ni dengan tenang, cool, bersahaja, redha, tawaduk, relax dan sebagainya, aku buat satu rumusan. Rumusan tersebut adalah; semua yang tertulis adalah tak betul. Heh. Tapi awek yang send ni comel gila sambil marah-marah manja. Heh.

10 sebab kenapa gadis cakap jejaka adalah makhluk rumit yang di hantar oleh 'awek tu' memalui email.


Kamu = Perempuan
Dia = Lelaki

Secara Am;

1.Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu jatuh cinta kepadanya. Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.

2. Jika kamu berbual-bual dengan lelaki lain dia akan kata kamu gatal. Tapi jika dia menggatal-gatal dengan perempuan lain, dia kata itu hanya kawan.


3. Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala. Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu tak ada IQ tinggi.

4. Jika kamu lebih pintar daripada dia, dia akan jatuh air muka. Jika dia yang lebih pintar, dia bilang hebat.

5. Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya. Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.


6. Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba mendapatkanmu bermati-matian. Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk meninggalkanmu.

7. Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti seorang pengasuh . Jika dia yang cerewet pada kamu, itu kerana dia mengambil berat.

8. Jika kamu mungkir janji kamu, kamu tidak boleh dipercayai. Jika dia yang ingkari janjinya, dia melakukannya kerana terpaksa.

9. Jika kamu menyakitinya, kamu sangat kejam. Jika dia yang menyakitimu, itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sukar
untuk dijaga hati.

10. Jika mereka yg bernama lelaki membaca ini, mereka pasti bersumpah semua ini tidak benar......
.

*********

Adakah betul?
Well, berikut adalah komen aku;

1.Jika kamu melayannya dengan baik, dia fikir kamu jatuh cinta kepadanya. Jika tidak, kamu akan dianggapnya sombong.

Oh tidak, tidak... It just erm... Lelaki bukan nya jenis yang mudah perasan okay. Cuma.. erm.. Hey ingat lelaki saja ke macam tu. Dah tu apa beza nya dengan perempuan? Setiap kali lelaki mintak nombor talipon gadis mesti gadis tu tergedik-gedik jual mahal. Padahal nak nombor phone je bukan nak mengurat pun... Ehem-eham... Then then bila lelaki jeling-jeling kata lelaki tu gatal. Ceh. Then then lagi bila lelaki cakap nak berkenalan mula lah kasi ayat kaw-kaw konon nak tengok kesungguhan lelaki tu mengurat lah apa lah. Dia orang tak tahu ke nak mengurat perempuan tu memakan banyak tenaga apa semua. Penat tau penat. Ingat senang ke nak mengurat perempuan. Habis semua kretiviti tau.

2. Jika kamu berbual-bual dengan lelaki lain dia akan kata kamu gatal. Tapi jika dia menggatal-gatal dengan perempuan lain, dia kata itu hanya kawan.

Hey. Betul apa. Perempuan yang sudah berpunya memang tak boleh flirt-flirt. Nampak sangat tak manis. Gatal. Eish. Tapi lelaki boleh okayyy. Lelaki special case. So, dont blame a man for being a man. Perempuan rapat dengan lelaki lain = gatal. Lelaki rapat dengan perempuan lain = hanya kawan. Hahaha!


3. Jika kamu berdebat dengannya, dia kata kamu keras kepala. Jika kamu berdiam diri, dia kata kamu tak ada IQ tinggi.

Ya perempuan ni keras kepala. Ketuk-ketuk lah memang tak akan retak. Degil. Pastu bila gaduh mesti ingat yang dia betul je. Walaupun salah mesti ingat yang dia tu betul. Bila gaduh, emo emo emo. Balik-balik lelaki yang mintak maaf. Walau dah terang-terang yang perempuan tu salah, still tak nak mengaku. Then nangis nangis nangis. Penat tau nak pujuk perempuan. Dah la penat, susah. Hais. Then bila lelaki tak nak pujukk kata lelaki tu dah tak sayang padahal lelaki sayang gila-gila kat dia cuma gadis tu je tak tahu betapa lelaki tu sayang kat dia. Ini tak ada kena mengena dengana aku. Siyes. Betul. Tak tipu.

4. Jika kamu lebih pintar daripada dia, dia akan jatuh air muka. Jika dia yang lebih pintar, dia kata dia hebat.

Perempuan lagi pandai dari lelaki? Hello. Oh pelis lah. Itu abnormal. Gadis normal tak akan pandai dari lelaki okayyyy. And bila lelaki tu lagi pandai dari perempuan, dia boleh berbangga and naikkan market dia. So boleh lah tambah cawanga termasuk tambah bilangan masjid serta benarkan gadis itu masuk syurga. Tapi kalau perempuan lagi pandai dari lelaki, market naik nak buat apa?

5.  Jika kamu berpakaian cantik, dia fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya. Jika tidak, dia kata kamu kekampungan.

For what? Ofcos la nak goda lelaki. Kalau tak, buat apa perempuan nak pakai lawa-lawa? Untuk kasi ayat kontrobesi "Jika perempuan berpakaian cantik, mesti kaum lelaki fikir kamu sedang cuba untuk menggodanya, sebab jika tidak, dia akan kata kamu kekampungan."? Ceit. Nak pakai lawa-lawa. Make up tebal-tebal. Makin tak lawa ada lah. Then bila kuar bandar pakai baju cun cun then bila lelaki tergur terus layan kira kalau ada lelaki mengurat pasti akan layan lah. Heh.

6. Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba mendapatkanmu bermati-matian. Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk meninggalkanmu.

Tahu tak kisah pasal tahu hidung. Nak korek tahi hidung tu punya la payah. Tapi bila dah dapat buat apa? Telan? Or leset bawah meja?

Tapi aku lain. Aku setia.

7. Jika kamu cerewet padanya, dia anggap kamu seperti seorang pengasuh . Jika dia yang cerewet pada kamu, itu kerana dia mengambil berat.

Deyy, lelaki kena lah amik berat kat perempuan. Kalau tak mula la keluar ayat "Jika kamu tidak cinta padanya, dia akan cuba mendapatkanmu bermati-matian. Jika kamu mencintainya, dia akan cuba untuk meninggalkanmu." Deyyyyyy.

8. Jika kamu mungkir janji kamu, kamu tidak boleh dipercayai. Jika dia yang ingkari janjinya, dia melakukannya kerana terpaksa.

Lelaki bizi. Dia banyak kerja bukan seperti perempuan yang tahu duduk rumah, tido, main game, main fesbook, tido, baca blog yang mengkritik perempuan, tido, bergayut, tido and so on. Lelaki rutin dia penuh. Padat. Lagi pun mana ada lelaki mungkir janji. Jika dia yang mungkir janjinya pun, dia melakukannya kerana terpaksa. Eh?

9. Jika kamu menyakitinya, kamu sangat kejam. Jika dia yang menyakitimu, itu kerana kamu terlalu sensitif dan terlalu sukar untuk dijaga hati.

Aku bet dia tak tahu betapa siksanya nak menjaga perempuan. Ya. Susah tau nak jaga para gadis. Memang selalu dah lah makan hati. Tapi nasib baik lah lelaki ni adalah kaum yang kental. Kental di luar dan dalam. Kalau lelaki pun tunjuk perangai sensitif siapa nak pujuk? Lelaki juga? Hah. Bila lelaki pujuk lelaki. Then lelaki tu cakap ayat-ayat jiwang. Then lelaki tu peluk-peluk. Then terasa kehagatan yang tak patut. And jangan salahkan lelaki kalau lelaki jadi gay. Salahkan perempuan. Lelaki adalah mangsa dalam kes ini. Seperti Amfy dan Mr Z. Kasihan mereka.

10. Jika mereka yg bernama lelaki membaca ini, mereka pasti bersumpah semua ini tidak benar.......
Zzzz. What the fish is this?

**********
So, di sini aku menegaskan bahawa lelaki bukan makhluk yang rumit. Mereka special. Unik. Gempak. Priceless dan sebagainya. Tak percaya? Kenali lah mereka. Dan pasti korang akan tertawan.

And yes. Aku menerima segala email dari pembaca. Apa-apa pertanyaa, komen dan aduan.

36 Comments:

NieSah berkata...

nak komen ke tak ea...
manusia memang komplikated pon..
baik laki tau perempuan..
not being seksis...i have to admit girls are more complicated than guys (did i just spill that out) whteva..(-_-")
dari sekolah rendah lagi mase ustazah n ckgu PJPK stat explen pasal "akhil baligh" dorang ckp perempuan cerewet and bnyak songeh=komplikated..

laki nih kacang je nk faham...sebab laki sume same..perempuan bnyak ragam..

Syarinie Amran berkata...

soalan no 10 membuktikan segalanya~
xterrrjawab da kan y tu :P
hahaha
:D

Syarinie Amran berkata...

soalan no 10 membuktikan segalanya~
xterrrjawab da kan y tu :P
hahaha
:D

aina_best berkata...

ahahah.lawak2.shengalll =p

aminah berkata...

ada lki sukakn wanita itu kerna kebijaksannan dia..xsemestiny blja tnggi tu untuk naikkn mrket..tp untuk kepuasan dr jugak..

well..ayt yg pompuan tu email lu tu dr tenet..dia copy je

enyheartsdiamond berkata...

jgn la seksis sgt..sama je lelaki n perempuan..both r complicated..

OrenSeed berkata...

setuju ngan komen owner blog. lelaki tak rumit pun. walaupun saya ni perempuan, saya tetap tak berapa sokong ayat gadis tu. give and take la kan. takda sape yg sempurna. dah tertulis dah pun, Allah ciptakan lelaki n perempuan tu utk saling melengkapi. apa yg penting, kerjasama. daa~

suraya berkata...

eleh2 menidakkan kn pulak.. betol la tu~ kan?kan? kamu respon macam ade sket emo2 je. hehe,, :P

KizZ berkata...

Salam
Hmm..Selepas membuat kejian yang terperinci(gurau jek)..

Em,bagi kiz..

Perempuan = laki

Kedua-duanya saling memerlukan..

Mr K berkata...

@Aina, Oren & Sya - Welcom =)

@Suraya - Haha. Well yeah. But not emo okay

Dak Wan berkata...

Jawapan no 10, kalau laki tu tak bersumpah semuanya tak benar senang jewr.....


..... laki tu gay! Hahaha

FiFFyMaFiA (",) berkata...

eleleley... alasan je tu semua.. ahahah.. soklan 10 terbukti benar.. n 1 lg

perempuan yang tahu duduk rumah, tido, main game, main fesbook, tido, baca blog yang mengkritik perempuan,

llki tau g keluar umah cuci mata, tido n main game tuh 2 kali 5 gak, main fesbuk ngorat gadis2 comel, pastu tulis blog kritik ppuan..wekk ;p

Nur Hazlin berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
piNky LuCiA berkata...

aku suka alasan yg ko beri kan.. so nnt kalau pompuan protes.. ko ley laa jawab..

dan jgn lupa ajar anak ko sekali.. lalalala~~

ween berkata...

ces. perempuan d banding kan dgn tahi hidung?

men are unique but not-so-complicated if compared to girls.

EykaHamasuba berkata...

cakap la kat pmpuan tu sesungguhnye perempuan laaaaaaaaaaaaagi rumit dari lelaki..sebab perempuan selalu je nak emo.dah try taknak emo tapi mesti teremo jugak. kesian lelaki. especially lelaki yg dekat di hati. wakakkakakkkka :P

rumit la comel. tak rumit tak comel. hahahhaha ;D

@reLoG berkata...

Wakakak!!

xtau la..no komen..stegahY kot..anyway..memg kLo tgk pn..prempuan ni complicated ckit..

laki gak nk mnahan kerenah prempuan..hihi..

alah..laki or prmpuan sama je..yg membezakan bila doraG wat praGai..

nursarah87 berkata...

jawapan kepada point no 2 tu mmg aku tak setuju.BANTAH KERAS!

itu ja..

lotikus disarimankan berkata...

dua-dua banyak songeh
tapi
pompoan senang nak pujuk dari lelaki
sungguh
kisah benar

MaHieRa berkata...

huhu...best a topik ni..
patut wat forum...
22 same..ade je pmpn y pkir cm laki..ade je la laki pkir cm pmpn...
so...laki pmpn same..still perlu memerlukan xkira la as friend or lebih...
so jgn gaduh2..ambik peluang untuk paham pasangan n kawan anda...
itu lagi sempurna..............=p

hans berkata...

hahahaha
betul juga tu
ada juga yg kureng tapi keseluruhan agak betul

twinktwink♥ berkata...

tape2,dun worry
sye sokong awk dr blakang,
semua kte2 awk benar
;)

VidyaYazmin berkata...

*mcm nak cmmnt this entry pulak*

Mr.K- i think yg n0.3 tu betul la.klau berdebat lelaki kata pmpuan kras kepala, klau x, dia kata kami ni IQ rendah. Sbb i debater, so dlm team, I sorg pmpuan di himpit 2 lelaki.Bila wktu nak training tu,punya la susah!I ckp apa,mesti dieorg kata i degil la,keras kepala la,DRAMA QUEEN la.Bila I senyap buat hal sendri,dieorg kata knapa you senyap!You tak tau nak ckp apa lah tu!pdhal I buat kerja sendiri jee!!!!!tension.
so stereotype ke 11 ni i tmbah sndiri: "Lelaki KADANG2 BUAT THE GIRLS TENSION GILA". Hahaha.

Joke k.

p/s:klau I debate kne lawan smpai 3 guys, (including the malay, chinese & indians) i x rasa dieorg mncabar pun?:PPPPPPPPPPP!!!

Tanpa Nama berkata...

Buang maser je layan pompuan.. cantik tak kemana pun tpi perasan ja lebey.. baik layan lelaki metro yang kulit lagi licin dari pompuan, natural lagi, xpayah make up2 fake.. da tu body leh tahan fit 6packs and ada biceps besar lg.. dahtu lagi wangi dr pompuan.. maklumnla pompuan ada haid.. senang layan laki.. pompuan demand cam2

lynda berkata...

lelaki...n pompuan sme je la bg ak...
hurm...agak sakit ati r ak bce komen ko mr.k...

ザ-sylver-shooter berkata...

iyaa..bener lagi bernas kata2 mu itu, wahai wanita-wanita diluar sana,kamu lagi kompleks dan kamu tentu saja tidak akan dapat faham kejadian kamu sendiri selagi kamu belum ada anak perempuan....

Mirull Leonhart al-Feraqi berkata...

laki dan pompuan... have differences... have advantages and weaknesses... there have many hikmah why we are created like this... Wallahua'lam~

ashqira qimura berkata...

guess what, rasa macam nak maki2, tendang2, campak lappy and said "women are complicated. so what??!! im proud to be complicated."

but then aku baca dengan penuh tawaduk, kesopanan dan kesabaran. and thank u for ur opinion.

seronok baca blog lelaki yg kutuk perempuan. ADVENTURE.

izzati suhaimi berkata...

seriously ta paham point ko number 6 uhh....??? pe kne ngene ngn #$%@ hidung?? erk o_O??

Tanpa Nama berkata...

"Buang maser je layan pompuan.. cantik tak kemana pun tpi perasan ja lebey.. baik layan lelaki metro yang kulit lagi licin dari pompuan, natural lagi, xpayah make up2 fake.. da tu body leh tahan fit 6packs and ada biceps besar lg.. dahtu lagi wangi dr pompuan.. maklumnla pompuan ada haid.. senang layan laki.. pompuan demand cam2"

hey gay/nyah..ko senyap leh x? geli seh. nmpk sgt skg ko pnye level agama bwh tapak kaki ak jek.heh. Pilih. Neraka atau syurga? Good. P belajar agama elok-elok.

yang benar,
comel gler

norheni zamri berkata...

lelaki ?? mmg 50 50 oke ! sparuh yg merumitkan dn sparuh lagi menyenangkan ! it same with the girl , right ?? wlau saye pmpuan , sye akui mmg the girl pon d yg merumitkan jgak . pengalaman mendewasakan kite :)

Imran berkata...

Disebabkan manusia ini sungguh complicated , Imran telah cuba untuk tidak merumitkan diri .

Red berkata...

eh, mr K. Terrbaek.!! but. mesti masa post ni, ramai belum kenal mr K, kan.? haha. :P

noratiqah basri berkata...

-ustaz sata kata perempuan mmg muda perasan...bila pikir2 blk....mmg perempuan mudah perasan....saya akui

-hello....no fon 2 private tau....kite tkt klu dia jual no kite...just minx no fon jekan...klu xde hal penting wat pe nk bg....t kena kaco je

Tanpa Nama berkata...

Sal num phone tuh...mmm..x stuju sgt la..sbb...cu pkir lek lok...mmg la stakat nk minx num phone je tapi..kasi kte murah...x kasi kte prasan???!pe nh?!yg mne nk ikot nh?!mmm..

Yassin berkata...

Penghantar e-mail 10 sebab inilah yang rumit sebenarnya. Saya tidak pernah pun berfikir sedalam ini pasal kaum berlawanan jantina.

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger