Ahad, 20 Disember 2009

10 Sebab Kenapa Anonymous (annonying mouse) Wujud.



 None of us are cruel than all of us

Bloggers are just like celebrities. They got haters too. Itu adalah kata-kata normal bagi top bloggers yang pendapatannya adalah melebihi Rm10k sebulan hanya dengan berblog.

Dan bagi bloggers, haters dia adalah anonymous.

Ada dua jenis anonymous. Jenis pertama adalah yang tak ada account Google/Blog/OpenID dan jenis yang kedua adalah anonymous yang nak menyorok identity dia. Dan kebiasaannya anonymous yang menyorok identity dia adalah sebab dia nak megutuk sesebuah blog serta manjatuhkannya dengan cara mengkritik tanpa point yang munasabah.

Selepas aku buat kajian terhadap bloggers, aku dapati antara ayat yang tak ada point yang anonymous selalu kasi adalah cam “Alaa. Kau ni mengarut lah. Entah apa-apa” atau “Kau main cakap je ni. Bukan betul pun” Kalau kita perhatikan betul-betul. Memang tak ada point/isi langsung ayat dia. Lainlah kalau dia cakap mengenai fakta untuk melawan pedapat kita seperti “ Kau ni salah. Dari apa yang aku belajar, bla bla bla. Dan lecturer aku kata bla bla bla.” Dan bukannya kata-kata kosong yang nak tunjuk pandai. Annoying mouse ni memang annoying ah.


Anonymous speaks

And yup, majority manusia yang mengkomen di ruangan komen dan menggunakan identity ‘Anonymous’ adalah haters. Kalau tak, kenapa tak letak nama? Pemalu? Penyegan? Tak. Antara sebabnya kerana mereka adalah orang yang rapat/dekat dengan kita dan kita kenal dia. Part ni mesti ramai setuju.

Dalam satu bulan, aku berkemungkinan mendapat 2 hingga 5 comments dari anonymous yang sama dari segi penulisan. Kiranya dia akan cari satu point kat entry aku dan twistkan ayat aku. So aku boleh cakap yang aku ada sekurang-kurangya satu hater yang amat sayang kat aku yang sentiasa membaca blog aku.

So, why the hell they attacking the bloggers?
1. Jealous
2. Jealous
3. Jealous
4. Jealous
5. Jealous
6. Jealous
7. No reason
8. No reason
9. No reason
10. No reason.

Budak ni pasti setuju.

Hidden identity.


Tapi sampai satu tahap, korang akan berterima kasih kat anonymous sebab korang akan sedar yang anonymous ni akan ajar korang agar betenang dan mengatasi tekanan secara relax.

Itu bagus untuk kehidupan. Sebab relax akan membuatkan korang berfikir. Anonymous cakap bukan-bukan kat chatbox aku, siap lah. Kaw-kaw aku kenakan. Nasib baik guna identiti palsu. Kalau tak mesti dia dah malu gila.

Next entry, cara mengatasi anonymous.

Aku terfikir untuk serious dalam berblog sebab berblog serious kasi aku $$$. Tapi aku tak nak ah tulis mengarut-ngarut sampai jadi macam Raja Petra. Entah apa-apa dia.

Comment Here

34 Comments:

cik EPAL berkata...

siotttttttttt bukan nak bagi link..dan ternyata mr k pon jeles...wakakaka :D

Tanpa Nama berkata...

gehehe.. hai... aku anonimus.. keh3. pestime aku guna nick anonimos ni. nak rasa gak mcm ne kebestan jdi anonimus ni. keh3

--www.fiffymafia.blogspot--

♥chentaMAYA™ berkata...

gud!
aq pon siyes berbelog!
even kdg2 aq mengarot!

hee~

enyheartsdiamond berkata...

ada anonymous as secret admirer..

s.c.h.u.l.t berkata...

sebab diorang sibuk jagakan tepi kain kita :D

Zikr the Jalanan Sepi Perantau berkata...

Anymous:-

dekat blog aku ,ada gak.. erm tapi ok2 lagi , sebab blog aku xda kontroversi pun..huhu

bagusla tajuk nie..
keep it up the work..

zanetti_be berkata...

huhu.ingatkan ade reason betul tadi.kire dua reason je la ekk anonymous tue wujud.jealous and no reason.takpe dua reason tue pun dah cukup melambangkan identiti anonymous tue

Khaleeqa Idrus berkata...

Tu menunjukkan manusia ni pelbagai ragam. Ade yg semenggah ragamnya, ada yang tak. Aku setuju kau serius dalam berblogging. Followers kau pun boleh tahan. Dan kurangkan memandingkan perempuan dgn lelaki. Mmg takde masalah, tp kenapa nak mempertikaikan kelumrahan? :) Sekadar pendpt aku. Terpulang pd kau utk terima tau tak. Aku tahu kau profesional.

KizZ berkata...

huhuh...harap2 kiz xde lah anyms nie..tapi kalau ada pun tak kesah rasanya..banyak lagi dugaan lain yang lagi besar berbanding anynms nie..


visit us
www.kizgarden.blogspot.com

joegrimjow berkata...

jadi je keje blogger full time
mantap mantoya tu

Mr K berkata...

@Epal - Tak ah. =)

@Anony - Kau mesti nak mengada ni.

@Maya - Kita sama.

@Eny - So bad aku tak ada macam tu.

@Schult - Mungkin juga.

@Zikr - Thank you. =)

@Khaleeqa - Tak faham kau maksud kan apa.

@Kizz - Visited. =)

@Joe - Aku prefer part time.

Jard The Great berkata...

mr K.. tp aku tinguk kan.. org cina yg dpt 10k malah ade yg dpt 20k sebulan.. dari hny blog die...

TAKDE HATERS pon.......


apsal ekkkk??? pls explain..

Mr K berkata...

@Jard - Nice one jard. Tapi, aku tak pasti. Aku tak tanya pulak blogger Chinese. Aku rasa sebab orang cina kurang perasaan hasat dengki dan jealous kot.

BuLaN iTu aKu berkata...

haii datok K.. opss silap MR K.. hehehe.. nak lepak kat sini kejap buleh.. kali pertama datang cini... nice blog..salam perkenalan

Just_najmiE berkata...

aku takdak anonymous.. nmpk sgt ketidak popularan aku.. haha..

klik nuff kau..

Risik berkata...

salam broo..

risikanjariku.blogpot.com

Mr K berkata...

@Bulan - Salam perkenalan juga. =)

@Najmie - Ada anonymous tak beerti famous.

@Risk - Salam.

Hana Kimi berkata...

anonymous? ntah. kat blog aku okey je lg stakat ni even adalah sorang dua manusia tu yg kutuk2. biasalah. kalu anonymous yg x gatal2 mulut nak kutuk tu aku okey je.

chokio_nia berkata...

hahaha..aku hengat nie entri ko panajng cm bese..skali reason die pendeklah pulak..tp btol la ape ko ckp..huhu

Lady Dyla berkata...

naseb baek aku belum capai 10k... 10rnggit sbln pon susah.. heee~~

cik EPAL berkata...

anda di kutuk di sini....hehehe


http://cikepal06.blogspot.com/2009/12/review-blog-blog-hebat-dari-sudut.html

ezzati berkata...

haters ni everywhere..tp, perluke??ermm

kini2u.com berkata...

Sekurang-kurangnyer ada jugak cara org nak kutuk( kritik) blogger. Nanti drp tu boleh improve!

http://kini2u.com

atreyu strange berkata...

I've been trying to put up a summary about anonymous too, but every time I take the time to write an entry about them, I become lost of words. They are UNDESCRIBE-ABLE (IF the word exist).

Fina berkata...

how about nurulism.com? what do u think??

zarif the great berkata...

people always have many different roles to play..

n i s a berkata...

manusia hasat dengki tinggi. biasalah tu.

luna_e berkata...

Nk tegelak pulak aku bace blog ko nih...tp aku rase ade gak antare ananimos ni ntah2 minat dkt ko dlm diam ke...nk approach secare terang2an malu......jadi die pure2 le jd haters ko sbb bole tarik perhatian...ehehehe mane le tau kn, ade...

Fyzal berkata...

first time here buddy. got your link for cikEpalnyeBlog.

sometimes I am wondering.. why this anonymous could spend a lot of time read the whole posting just to tell us they hate us. weird!

they better do other thing seperti bercucuk tanam dan menternak cacing!

nice blog!

Mr K berkata...

I will reply all comments later.

Mr K berkata...

@Hana - Ya, anonymous yang okay memang okay.

@Chokia - Entri aku kebiasaannya panjang ke? Haha!

@Dyla - Dont wory. rezeki di mana2.

@Epak - Thank cutie =)

@Ezzati - Kalau hater tegur dgn cara baik, aku rasa x der hal.

@Kini - Yup.

@Strange - I hope so.

@Fina - Blog dia just banyak copy cats. And I dont know if she got haters too. Tapi some says dia agak berlagak dengan life dia. Entah la. Aku tak pasti.

@Zarif - How about ur role?

@Nisa - Biasalah

@Luna - Haha. Ye la tu.

@Fyzal - Totally wierd.

katie khyru berkata...

saya nak share kt blog saya boleh?

katie khyru berkata...

saya nak share kt blog saya boleh?

red-love berkata...

need any tips? kindly visit here...so fun yeah...

http://red-loves.blogspot.com/

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger