Khamis, 31 Disember 2009

Aku Ada 'Trivia' untuk Korang

Atas perkara yang berlaku beberapa minit tadi, aku nak tanya satu soalan yang amat-amat mudah. Memang mudah gila ah. Mudah tapi aku perasan yang ramai gila telah jawab dengan salah secara tak langsung.

Soalannya;
Apa hukum pegang babi dan anjing menurut Islam?

Kalau ada yang jawab haram, memang aku suruh En. Hakim sepak.

15 Comments:

'AQILAH berkata...

soalan kau, buat aku bukak bukak website saifulislam.com la...emm dia kata, pegang tak haram, even kalau ada anjing tersepit pun kita boleh tolong...samak lepas tuh..:)

noor afzan berkata...

kesiankan babi dan anjing.
ade ke pegang pun haram..
makan je haram..
pegang kalau kering x pe..
kalau basah baru kena samak..=)

ayu berkata...

kalau ikot hukum, er bole Google kot..tp personally, ak rs..
pgg babi tu ok..cume nye ak xmo ah pgg babi..xcute..
pgg anjeng pon ok jugak..tp ak suke kt anjeng cute je..yg garang/kurap2 xmo..
tp lps pgg mst la kne samak kn dedue tu..wpon ade org kate la, certain situasi xperlu samak pon ok..tp untok kepuasan hati..samak aje..xssh pon =)

niesah la! niesah!! berkata...

x haram atau berdosa pegang,tapi perlulah samak setelah dipegang..yg haram itu dimakan bukan dipegang
tp memgang x digalakkan kot~ wallahualam..

the thing is kite ikut mazhab syafie..n mengguna pakai sesuatu mazhab tu perlulah dilakukan secara total..mknanye x leyh nk guna mazhab syafie sket,mazhab hambali sket,mazhab syiah sket x leyh..kalo ade pengecualian yg ustaz nisah x cakap walluahalm..

n..mazhab syafie ckp jgn pegang bile dalam keadaan basah,air liur n najis dia..so oleh sbab u never know dia dtg dari mana,baru lepas buat ape,baru dijilat anjing ape,better jgn pegang..

walaupon dia tergolong dalam najis mughollazah, xbermkna memegangnya adalah haram..cume,nanti nk beribadat ,kenalah samak dulu sebab beribadat en kena dalam keadaan bersih..

tapi menurut pandangan mazhab Shafie, sentuhan biasa ketika sama-sama kering tidak perlu dibasuh tujuh kali termasuk sekali dengan tanah. Ini kerana menurut Sayyid Sabiq, walaupun anjing itu najis, bulunya tidaklah sabit sebagai najis (Sabiq, 2000: I:19).

nota kaki: hari tuh i pegang kasut kulit babi kat topman pon ustaz suruh nisah samak..especially bile kite nih waswas adalah yang terbaik kite samak..

n..n..kalo lah boleh,nisah nak bela husky siberian.. :) hehe

ade lagi nk ckp tp nantilah..xleyh sesuka ckp je dlama hal nih

;) berkata...

menyentuh najis mughollazoh xharam, tp perlu disucikan dgn bersamak..
yg haram bg umat islam ialah memakannya..

enyheartsdiamond berkata...

sila baca entri baru saya..ada nama kamu :)

enyheartsdiamond berkata...

sila baca entri baru saya..ada nama kamu :)

ezzati berkata...

pegang bole..pastu samak la jgn tak samak..

tapi apa kejadahnye kan nk pegang saje2..tidakla kan...

baik jauhkan diri drpd fitnah :)

cik EPAL berkata...

bukan haram tapi hareeeeeeemmmmmmmmmmmmmmm...

*rasa macam sama je...wakaka :D

niesah la! niesah!! berkata...

bapak panjang komen nisah!!! errkk...sorry..xpe..x rase pon org bace

Jard The Great berkata...

bole jer pegang.. jgn makan suda.. pssstt..... ku suka anjing ala Lassie tu.. tau dak anjing breed jenis ape tuh? ehehe

CaHaya berkata...

salam. nak komen.=)
urm.
tak haram. tapi najis mugholazah.
dan perlu disertu.
ramai yg kata samak.
ada beza antara samak dan sertu.
ada masyarakat islam yang salah faham tentang samak dan sertu.
Sertu ialah menyucikan sesuatu daripada najis mughalazah iaitu anjing, babi dan keturunannya.
Samak ialah menyucikan sesuatu daripada kulit binatang dengan menggunakan bahan-bahan yang bersifat tajam (peluntur) seperti tawas, bahan kimia dan sebagainya.

aza berkata...

topic ni wt aku tertarik...
aku dak vet kt upm..sllu jer kne tnye ngn mcm soklan ble pgg anjing ler babi ler...
so ble dorg tnye aku jwb kn islam de guideline...nmpk sgt jahil dorg2
weyhh...nmpk sgt yg mmpertikaikn 2bodoh tp blgak tau agme...
pgg xharam juz kotor a.k.a najis
kn leh samak..
rmi org ske pertikaikn ble aku amk vet ckp expose ngn mende haram...
pe da dorg ni islm pon de ulamak yg amk vet ok...islam xlarang nk tuntut ilmu..so think of it

Imran berkata...

Tak haram cuma lepas dah pegang atau terpegang , kenalah sertu . Bukan samak , tapi sertu .

-rabi'ah aminuddin- berkata...

pgg xharam..mkn yg haram..kn??kn?

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger