Selasa, 22 Disember 2009

Cara mengatasi Anonymous (Annoying mouse.)

Easy soution

Aku tak nak ah tulis intro panjang-panjang. Anggap lah entri lepas adalah intro untuk entri ni. Pemalas.

Aku tulis benda ni bukan bermaksud aku dapat banyak anonymous yea. Tak banyak pun. Kalau ada pun, dari orang sama. Tu pun 2-5 comments satu bulan.

So, berikut adalah cara-cara nak mengatasi masalah anonymous.

Anonymous di shoutbox.

Korang rasa hepi-hapi masa nak buka blog korang. Tapi bila tengok kat shoutbox, nampak lah beberapa nama yang tak berlink yang tengah membebel mengutuk anda semua. So apa yang perlu anda buat?

Kalau blog korang adalah blog yang bercerita pasal life korang yang agak liar, aku bet yang anonymous kat shoutbox tu akan menjadi ‘ustaz’ yang konon baik, kan?

Aku dah banyak nampak benda-benda macam ni di blog. Mereka cakap lebih kurang dan bersyarah sebagai ‘ustaz’. Tapi masalahnya, cara mereka salah. Sebagai contoh, nak tegur seseorang yang tak bertudung perlukah disamakan dengan gadis jalang? And why the fish must be anonymous?

Aku ada kawan yang full time bertudung tetapi baru-baru ni aku nampak gambar dia free hair kat MySpace. Then aku terus tegur dia dengan cara baik. Tak ada nya nak mennyamar jadi orang lain. Then selepas aku tegur dia, dia terus delete gambar tu dan berterima kasih kat aku. See? Itu cara terbaik. And you know what, tak ada seorang pun kawan dia yang berani tegur dia pasal tudung tu. Ia isu sensitive dan perlu di tegur secara baik.

The solution of 'everything'

So kalau nak mengatasi anonymous yang semacam ustaz tak bertauliah ni, korang perlu;

1. Bertenang.

Bertenang boleh membuatkan korang berfikir samaada nak bersikap defensive of offensive dan hal ni. Kalau korang rasa boleh kalahkan anonymous ni, jadilah offensive dan kalau tak, jadilah defensive.

2. Offensive 

Kalau nak bersikap offensive, korang kena jadi kerek dan sesakastic mungkin dan jangan emo. So, reply apa-apa je yang kerek.

Contohnya anonymous tu tulis “Menyampah gila aku tengok muka kau kat tepi tu” dan korang perlu lah reply “Aku belum tengok muka kau pun aku dah menyampah HAHAHA”. Make a stupid joke, and you won. Tapi ingat, jangan sekali-kali tulis tanda seru (!)di penghujung ayat. Anonymous akan merasa dia menang bila dapat tahu yang korang tengah marah. Sebab itu lah tujuannya; membuatkan penulis marah.

Try serang blog KennySia.com dan korang tengok lah sendiri bagaimana Kenny serang balik korang. Memang dia sarcastic gila. Dia adalah Top Blogger di Malaysia. So memang cari nahas lah.


3. Defensive

Kalau korang nak bersikap defensive, korang perlu relax. Apa-apa yang anonymous tulis, korang ‘iya’ kan je. Dan korang juga boleh jadi Offensive dan Defensive pada masa yang sama. Dan jangan lupa unsur loyar buruk dan kerek.

Contohnya;
“Kau ni, bila nak berubah hah? Mak bapak tak ajar ke? Atau mak bapak kau pun perangai macam setan?
“Iya nanti aku berubah”
“Kenapa tak berubah sekarang? Hidup ni bla bla. Esok mati kalau tak sempat berubah macam mana?”
“Maaf. Sekarang juga aku berubah. Kau dah berubah?”

Then apa yang dia nak reply? Kalau dia reply, “Aku tak perlu berubah sebab (what-so ever)”, memang korang boleh hentam dia lah sambil memalukan dia.

Dialog hanya rekaan.

4. Ban/block IP Address

Aku rasa ramai gila tak tahu yang soutbox ni boleh ban IP Address. Tetapi hanya berguna kepada anonymous yang mempunyai IP tetap(static) seperti menggunakan Broadband sebab kalau guna streamyx biasa, IP address boleh di ubah-ubah. Oh my god aku just bagi tahu the secret? Nevermind. Dan juga boleh masked kan IP address. Oh my god another secret terbocor? Pedulikan.

Contoh chatbox yang boleh ban dan tengok IPaddress adalah ShoutMix.com. This chat box is damn simple, tidy and rock. Dan ianya boleh di upgrade untuk function yang lagi pelbagai.

5. Back Up.

Cara ke-5 adalah agak susah. Iaitu, dapatkan back up. Samaada korang panggil kawan-kawan back upkan korang untuk lawan anonymous atau kawan-kawan anda akan datang sendiri.

Sebagai contoh, try la kritik blog MelayuMinimalis(MM) kat shoutbox dia dan tengok berapa ramai readers dia yang akan serang korang balik walaupun MM offline. Blog MM adalah sebuah blog yang pasal general yang berlatar belakangkan kehidupan penulis yang agak liar.

Tapi MM sekarang dia dah jarang menulis. Dulu dia famous gila. Tapi pengaruh dia masih ada.


6. Delete je/ Buat tak layan.

Kalau korang takut sangat atau malas, delete je kata-kata anonymous tu . Kalau tak nak delete, just buat tak layan. Di dunia blog ni, semua sedia maklum yang penulis yang namanya tak ada link yang mengkritik di shoutbox adalah sampah.

Delete je walaupun anonymous tu cakap "Kalau kau berani, jangan delete." Korang boleh tekan butang delete sambil tersenyum sinis. Who cares?




Anonymous di entry.

Dan, macam mana pula kalau anonymous to asyik comment entri blog korang? Dan walaupun korang dah moderatekan comments, korang still rasa geram degan spam-spam kritik yang anonymous ni lontarkan. Apa nak buat? Senang je korang boleh block blog korang dengan menggunakan toolator.com. Block the whole blog daripada di view dari orang tertentu. Caranya mudah dan ianya free. Tak membebankan langsung dan boleh membuatkan korang relax lebih-lebih lagi kalau tak mo moderatekan comments.

Anonymous is nothing. Dont give a shit of it.

Tapi, seperti yang aku cakap, hanya boleh di gunakan terhadap IP Address yang tetap. Dan kalau tak silap aku, P1 Wimax dan broadband memang static IP address. Juga, streamyx dengar citer nak statickan IP address. Sekarang ni pun banyak pakaj streamyx yang di settingkan untuk static IP address. So, bravo!

But after that, korang akan 100% selamat korang punya privacy? No. Hell no. Ada banyak sangat cara nak melepasi semua ni. Salah satunya, proxy. Tapi cara-cara yang aku nyatakan dah cukup memandai. Anonymous ni bukannya rajin sangat nak klebek itu dan ini semata-mata nak kritik.

Okay, now, how the hell I know about this? Macam mana aku tahu reaksi anonymous ni terhadap sesuatu perkara? Aku tahu dari mana? Internet?

No!

Jawapannya..








Jawapannya...







Aku pun anonymous juga. Haha!

Aku gila bizi. Aku nak kena settle hal pusaka atok nenek aku kat kampung. So faham-faham je la. Kalau rindu kat aku, jangan tunjukkan sangat.

Comment Here

26 Comments:

zarif the great berkata...

first comemnt yeah!!!

♥chentaMAYA™ berkata...

hee! yesh! abaikan si anony!

Fatin Aliyya berkata...

bags songgoh suggestion ko ni.leh pakai la.hehe.

:)

haha, aku x nk bg ko kembg tp x yh la blk kg lm2.nati sp nk jdk khadam nk nasht ak.haha.sengal.ta!

enyheartsdiamond berkata...

ala..relax je..anonymous is ur fanz! ;)

LIEZ. berkata...

aq p0wn selalu jewk dpt cmmt an0nym0us..
merimaskan laa!!
ade gak yg cmmt en3 aq,
pas 2 nk jd uztad/uztazah..
hampir same spt yg k0 ckp 2..
tkt nk jd diri sndiri,
2 yg an0nym0us!!

sarahunny berkata...

gahahaha.. ko tau. lepas aku baca entry ni. terus cash aku dapat satu anon. baru baca. mbolehkan aku praktikan dlam khidupan aku berblogging akan datang..tq!

Eldy berkata...

kennysia mmg hebat lawan manusia x beradab ni.. biasanya dia ignore jer.. kalo nmpk dia balas mmg best ar !! haha !

akhis berkata...

~info yg sgt berguna walopun part ip address tu xbrape nk phm sgt huhuhu

cik EPAL berkata...

anonymous dibayar untuk jadi annoying...huakaka

milimilo berkata...

tips ni nmpknye aku xleh aplikasikan sbb tikus menjengkelkan blom penah wat kacau kat blog aku..boleh x ko tolong wat kaca u jadi annoying mouse please..hehe

Mr K berkata...

@Zarif - Kau memang.

@Maya - Hai awak.

@Fatin - Aku tak faham kau cakap apa doe.

@Eny - Yah. Sometimes. =)

@Liez - Tepat sekali. Tapi relax sudah.

@Hunny - Tq je? Kau patut belanja aku candle light dinner

@Ely - In deed.

@Akhis - Buat2 faham.

@Epal - Huh?

@Milli - Tak apa. Tak lama lagi ada la tu. =)

Rara berkata...

ptot la tau..anoy rupenye..hehe

Lady Dyla berkata...

Malas nk layan org2 gni.. truskan idup lg bermunafaat kepada alam sejagat!

'AQILAH berkata...

aku patut guna dimasa hadapan. huh

ezzati berkata...

aku moderate kan comments..hehe..tu je caranye..

sarahunny berkata...

cis. mau candle lite dinner..t malam la heli aku datang depan uma ko. pick up ko.. tgu..!! heli kaler pink! tawu. jgn naik heli lain.

miss faten berkata...

encik khairul, nilah entry yang aku rasa penyindiran ko agak kurang. haha. anyway aku tak bape lah kan memerlukan tips ko memandangkan aku takde pembaca anonymous. tak penah diganggu pun. aku kan baik~

ok. salam~

eh jap, aku suka baca blog kau. lawak! walau suka kutuk pompuan...

VidyaYazmin berkata...

i have to block the comment site in my blog sbb the seniors kt tmpt i kata baik jgn approve dan jgn biar the readers comment. *ni sbb ade beberapa conflict bergaduh ssma kawan* nak baca, baca xnak sudah. huhuu. so? Mr. K rasa cm mane tu? idea tu betul ke x. durrr. saja tanye.

Mr K berkata...

@Hunny - Ya. I tunggu.

@Vidya - Ya. Your seniors are totally right. Most of my friends also off the comment form and remove the shoutbox.

.miss d'ieyna. berkata...

zarif mmg pengikut setia blog ko ea kerol.?haha.

myra berkata...

kalo dorg bg komen yg bes..sonok gak...tp kalo bagi komen yg xsenonoh...bt2 xlayan je...hihihi...

balqissy berkata...

xpernah kena serang. phew~

lionteen berkata...

br2 ni lionteen dpt annymos ni..
lionteen knl sp die..
tp klau da tanak ngaku diri tu,xyah la nk tulis bkn2 kat cmnt box kite tu..
nympah tul..
huhu

rathiqah azmira rosli berkata...

i loike anonymos.kah3

Elaine New berkata...

nice tips! thx! btw, da blog IP address, its just temporary blog because the our IP address changes automatically. =)

miMiE aZiMaSK ^V^ berkata...

info menarik.. tq :D

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger