Khamis, 17 Disember 2009

Setiap Orang Dikurniakan 1 Sifat Buruk yang Amat Buruk, at Least.


I love the night
1990

Aku teringat lagi zaman dulu-dulu iaitu zaman aku masa kecil.

Ianya bermula apabila aku baru dilahirkan. Aku disambut oleh seorang doctor dan diberikan kepada seorang nurse comel yang berpakaian lengkap. Aku suka nurse. Amat comel lebih-lebih lagi yang kat Klinik Pergigian kat Jalan Gambut. Petite nurse.

Aku kemudian di bawa berjalan melalui koridor dan diletakkan di sebuah katil kecil di dalam wad bayi. Agak bising pada masa tu. Ramai sangat bayi menangis. Kebanyakkannya adalah perempuan. Biasalah.. girlsss, suka sangat menangis.

Walaupun bising dan terasing di dalam dunia baru, aku tak germuruh langsung. Nangis pun tak. Senyum sepanjang masa. Biasalah, lelaki.

Di luar tingkap, aku nampak ayah aku yang sedang mendukung abangku yang memakai baju Superman yang baju tu dibuat lap kaki aku pada keesokan harinya, seperti mana aku buat terhadap baju Man U. Aku tak pernah suka Superman. Ubah style rambut, tanggal spek mata then orang dah tak kenal? Heh.

Dari luar tingkap itu juga, mereka melambai-lambai sambil senyum ke arahku. Aku mengangkat tangan kanan, melipat ibu jari, jari kelingking dan jari manis. Sambil itu aku menegakkan jari telunjuk serta jari tengah. Aku tak pasti apa sign ni, tapi orang kata ini adalah... ‘Peace’.


Layan

Aku memandang ke sebelah kiri, ada awek manis. Menangis je dari tadi. Tak henti-henti. Masa besar mesti jadi anak manja. Gadis manja kadang-kadang best juga. Tapi kalau selalu sangat manja agak tak best ah.

Selepas saling menukar no tel, aku dibawa keluar wad. Esoknya aku dah boleh baik. Jalan sendiri.

Aku diberikan kepada Tok dan Arwah Tokki aku kerana famili aku terlampau bizi. Aku sering terfikir adakah parents aku tak sayang aku? Isk. Sedih pedih pilu. Tapi bila aku teringat yang rumah aku dan rumah Tokki aku hanyalah beberapa minit jaraknya, aku terus hapuskan perasaan itu.

Setiap pagi aku akan di hantar ke rumah Tokki aku dan petangnnya aku diambil kembali. Sehinggalah aku masuk ke sekolah tadika.

1995

Dan aku tak sangka, awek yang aku tukar no phone itu juga bersekolah tadika di tempat sama dengan ku. Aku tahu. Sebab kita orang ada kimisteri.

First day di sekolah tadika, aku tak menangis pun. Parents pelajar lain semua pelik melihat aku. Tak kurang juga yang ingin tukarkan aku dengan anak mereka. Tak banyak kerenah katanya. Setiap hari aku akan dapat Ais Kerim cap Itik bersama sebatang ChupaChups kerana berkelakuan baik dan senonoh. Tapi aku tak bangga diri langsung.

Dan masa tu, aku kenal dengan seorang awek yang bernama Amalia. Agak iras-iras nama aku tapi nama aku lagi lelaki. Dan dari saat tu hingga sekarang, aku dan dia masih berkontek.

(Years skipped)

Present – 2010 (26 years old Ehem ehem)
 


Working on it.

Amalia bagi tahu aku, dalam hidup dia, dia pernah ada lebih 20 best friends atau dalam bahasa gediknya adalah BBF atau apa-apa je lah. Tapi sekarang, sorang pun tak ada. Bila aku tanya kenapa, dia cakap semakin rapat kau dengan seseorang, semakin teruk keadaan bila korang bergaduh suatu hari nanti.

Kebiasaannya, korang akan rapat dengan kawan baik korang. Tapi bila terlampau rapat, makin banyak keburukan kawan yang korang akan nampak.

Dan apa yang aku perhatikan, semakin susah nak nampak keburukan seseorang, semakin besar pula keburukan itu. Contohnya, kau ada kawan yang alim gila. Pakai tudung litup. Dan korang tak nampak langsung apa perangai buruk dia. Nak kata annoying, tak. Nak kata kedekut ilmu, tak. Nak kata gedik pun tak. Tapi percayalah, sekali korang jumpa sifat buruk dia, pasti korang akan kecewa gila dan akan mengambil masa untuk menerima keburukan tu. Umpama kita boleh terima banyak keburukan buruk dari seseorang, tetapi tak boleh terima satu keburukan buruk dari orang lain sebab yang 1 keburukan tu terlampau besar. Mostly, macam tu lah yang terjadi kat aku.


Bad habit

So, sebab tu kadang-kadang aku lebih selesa berkawan dengan orang yang perangai jahat-jahat nakal comel yang at least kebanyakkan sifat buruk dia aku boleh nampak dan boleh terima depan-depan. Dan sebab tu juga aku suka berkawan dengan gadis-gadis keras. Termasuklah dengan yang suka sebut fuck fuck fuck. Jangan risau, lelaki tak akan terpengaruh dengan gadis. Gadis keras, mulut boleh tahan. Tapi tak semestinya jahat.

Imagine. Korang suka kat someone yang dari pandangan luarnya baik, alim, lemah lembut dan sebagainya. Tapi bila dah kenal dari dekat, ianya amat memeritkan bila korang sedar yang dia jauh dari apa yang korang fikirkan setelah tahu sikap buruk dia.

Setiap orang paling baik pun mesti akan ada satu sikap buruk, at least. Ini pendapat aku. Pendapat anda?


Comment Here

21 Comments:

bLuRbLuR berkata...

your article very funny :)

M O N I C A berkata...

bagi sayala..kalau saya kenal org tu dr luar..ok saja..alim2..tapi kalau saya da tauk perangai sebenar dia liar nak mampus..memang saya kecewa sgt2..x teringin gua nk berkwn lagi dgn org mcm tu..

time baby pun bole buat sign peace..comel giler..XD

nisa berkata...

hurm...
ngan ko ni sume ak no komen. sebab ko nak selalu bet0l je. hahah!

joegrimjow berkata...

mmg sikap buruk tu ada
cume jgn bagi dia mengatasi sikap baik sudah

eh eh
apsal umo 26 ni

fa-aja-aja berkata...

kelebihannya ku syukuri,
kekurangannya ku redhai.

ini la selalu rangkap nak bagi kita sentiasa bersyukur.

selalunya pasangan itu melengkapi hidup kita.hehehe

wallahu alam.

mR.sYaH berkata...

betul2.. manusia xsempurnakan.. mesti ada perangai jahatnyer.. tp tgk plak. kecik ke besar.. hahah..

norain ishak berkata...

urm..
setiap orng kan ade baik n buruknye..sbg kawan sejati,trimelah perangai kawan kite dgn hati terbuka..aku tak kesah la perangai camne pun kawan aku.asalkan die jgn gedik!aku tak suke kawan yg gedik.

Tanpa Nama berkata...

klu syg jgn terlalu. klu bnci jgn melebih. setiap org ade kekurangan. so bear with it. xsume org dpt luck. so learn 2 survive. dah jd suami isteri lg sume bnda tahu taw~ sbb 2 ada yg couple bertahun2 tp 3 bulan kawen da cerai. so? ALLAH ITU MAHA SEMPURNA.

Afyy (: berkata...

Ahaha aku suka mencarut, tapi baek jek. Kan?
Bahahahhaha

Mr K berkata...

@Blur - Its a compliment isnt? =)

@Monica - Ya. Same here. Tapi aku ni mudah berubah. So kalau anti pun sekejap je.

@Nisa - Hey, bukan aku yang sentiasa betul. Tapi kau asyik salah. =) Btw, sorry ignore ym kau tadi. Aku agak bizi. Sedar2 kau dah offline.

@Joe - Sebab aku 26 tahun.

@Faja - Yup. =)

@Syah - Dan yang besar biasanya tak banyak kan.

@Norain - Even lelaki pun ada yang tak suka. =)

@Anon - He is always perfect. Not doubt.

@Affy - Yang kau paling baik + comel.

Siti Hajar Marissa berkata...

u r damn rite lah mr. k...

rathiqah azmira rosli berkata...

jangan puji kalau tak kenal.jangan keji kalau tak tahu


:)

niesah la! niesah!! berkata...

setiap keistimewaan ada kekurangannya..
macam tuh lah konsep ini di applykan dalam kes ni..
kalo buruk apa salahnya tegur kalo dah x leyh terima..?

cik EPAL berkata...

"Umpama kita boleh terima banyak keburukan buruk dari seseorang, tetapi tak boleh terima satu keburukan buruk dari orang lain sebab yang 1 keburukan tu terlampau besar."

oh..betul betul betull...tapi memang betul pon...saya banyak dikelilingi oleh orang yang baik..tapi bila kita nampak satu benda jahat dia buat..habissssss...

cuma saya je tak berapa nak baik..hahaha


biar nampak jahat...tapi sebenarnya perangai tak de la macam harammmmm :D

'AQILAH berkata...

ye betul! setiap orang aed sifat buruk tersendiri

Lady Dyla berkata...

semua org ade sifat baek.. ade sifat buruk.. it just the matter on how u wanna look him/her...

suraya berkata...

mr k. amalia tu wujud ke x sbenarnye? every word kamu mcm fantasi+realiti siket2.haha.. tp i liiikkkeee. perasaan PERASAN kamu mmg dr kecik ea? :P

Mr K berkata...

@Siti - Damn thank you.

@Rath - Yup

@Niesah - Sesetengah orang tak suka ditegur.

@Epal - I can see that. =)

@Aqilah - =)

@Lyla - the matter is what our first impressions are.

@Suraya - 100% wujud apabila aku masuk tadika.

niesah la! niesah!! berkata...

kalo x tegur langsung dapat dosa kat kite plak bersubahat...kalo dah tegur, kite dah jalankan tugas...cume jgnlah putus asa..

WerT berkata...

hahaa...btol
bes pren kite tue la musuh kite yg paling hebat..sebab dy da twu bek n bruk kite...huhu3

Tanpa Nama berkata...

an opinion is every person's right.

kita tak mampu untuk menrubah persepsi manusia.. dan kita tidak layak untuk menghukum manusia.. Jangan disalahkan manusia kerana apa yg kita lihat pada luarannya,, kerana kita tidak tahu pandangan Allah kepadanya.. Boleh jadi orang yg berperangai gila-gila ada kebaikan mereka,, dan tak semua yg kelihatan alim dan baik pada luarannya,, busuk pada dalamannya.. Memang semua orang ada keburukan,, tidak kisah sejahat mana pun keburukan mereka,, selagi mereka ada usaha utk berubah,, kita tiada hak untuk mengina mereka..Manusia memang mudah untuk melihat keburukan yang wujud pada orang lain,, tetapi sering menafikan keburukan mereka.. Untuk menghukum seseorang memang mudah,, tetapi kita bukan penghukum kita hanya penyeru.. Hanya Allah yang layak menghukum,, kerana Dia tahu apa yang kita tidak tahu.. so be gentle in you manner of speaking because one word can change everything.. (^_^).. InsyaAllah,, semoga sentiasa dalam rahmat Allah..

Disclaimer

This is a personal blog and everything written on this blog, based on own and personal thought.

The owner of this blog did not responsible for any comments that made in the comment sections. The owner is only responsible by his name as written by the sections.

This web blog does not store any file on its server. All movies, software, form of files, pictures and any type of graphic forms that are posted on this blog are indexed from other sites and they are just for personal purpose only.

For download-able form of files/software/etc, it's just for demo and must be deleted within 24 hours. You are agreed with this term as clicking the download button.

Any pictures, videos and graphic forms, are not copyrighted as the date taken from the search engines. As if its copyrighted, all credit goes to the owner and I did not own the copyrights. All of the graphic forms are linked with the original source. All of those pictures, videos and graphic forms are not for any commercial use, I gain nothing for those forms of files.

Light 18sx contents.

All related names mentioned are totally fiction and got nothing to do with your and my life.
 
Powered by Blogger